Scroll Top
onderzoek robotstofzuigers met dweilen vergelijken

robotstofzuigers met dweilfunctie vergelijken

We vergelijken alle dweilrobotten uit 2023 op basis van specificaties

Het is December 2023. We bevinden ons midden in de periode van grote shoppingmomenten, en de vooraanstaande merken van robotstofzuigers hebben net hun nieuwste modellen gelanceerd of details over deze modellen vrijgegeven. Er is ook een plotselinge toename in het zoekvolume naar robotstofzuigers met dweilfuncties, waardoor er nood is aan een up-to-date vergelijking.

Een term (‘met dweilfunctie’) die naar onze mening iets te snel wordt toegekend. Er bestaan namelijk verschillende soorten dweilfuncties, variërend van microvezeldoekjes tot vegen met water, tot modellen met echte dweilmogelijkheden. Elk merk van robotstofzuiger ontwikkeld zijn eigen manier, al zien we veel overeenkomsten.

Deze maken gebruik van roterende of vibrerende dweilen en beschikken tegenwoordig ook over functies zoals automatisch laden, ledigen, water verversen en het reinigen van de dweilen. Soms gaat het zelfs zover dat er met warmte gedroogd wordt of dat de dweilen afzonderlijk gedroogd worden om bacteriegroei te voorkomen.

Er zijn ook heel wat nieuwe modellen op de markt, allemaal voorzien van hoogwaardige, innovatieve functies en technologieën. iRobot, Dreame, Dyson, Ecovacs, Neato, Roborock, Eufy … Aan de ene kant is er onze koopgids met alle informatie (zonder producten), en aan de andere kant ons koopadvies (met producten) voor consumenten in België of Nederland.

In deze vergelijking bekijken we vooral de meest hoogtechnologische modellen, nieuw in 2023, die gebruikmaken van een echte dweilfunctie. Dit is een volledig onderzoek. Deze informatie is zeer uitgebreid. Daarom bieden we hier extra informatie voor mensen die nog verder in de vergelijking willen duiken. Zo heb je alles wat nodig is om zelf te vergelijken.

We vergelijken ze op basis van:

 1. Het ontwerp, de vorm, de borstels en de dweilmogelijkheden.
 2. Een tweede belangrijk punt is het mappingsysteem van de robotstofzuigers, hoe ze dit doen en welke technologische innovaties ze hiervoor gebruiken.
 3. Het belangrijkste vergelijkingspunt zijn de autonome schoonmaakprestaties.
 4. Omdat het hier over robotstofzuigers met dweilfunctie gaat, is het ook belangrijk dat we de dweilprestaties en dweilfunctie in detail bekijken.
 5. En als laatste punt bespreken we de app en het gebruik, want ook dit is belangrijk, zodat je niet met hoofdpijn achterblijft. Het is de bedoeling dat deze toestellen zo goed mogelijk je huishoudelijke taken overnemen, met als doel dat je zo weinig mogelijk werk hebt.

Uiteraard zou deze tekst niet compleet zijn zonder onze uitgebreide mening over al deze producten. Hier proberen we voor elk product een beetje aan te duiden voor wie het ideaalste is.

Ontwerp en Borstels van Robotstofzuigers

 

1. Ontwerp en Borstels van Robotstofzuigers

Het ontwerp van een robotstofzuiger gaat niet alleen over esthetiek; het gaat over hoe effectief de machine door verschillende huisomgevingen kan navigeren, inclusief strakke hoeken en onder meubels. Het ontwerp van de borstels is even belangrijk omdat het vuil en stof naar de zuigzones leidt. Terwijl we het zien voor zijn esthetiek, laten we het ontwerp herzien vanuit een prestatieperspectief.

Roborock S8 Pro Ultra

De Roborock S8 Pro Ultra heeft een cirkelvormig ontwerp, wat gebruikelijk is bij robotstofzuigers vanwege het vermogen om gemakkelijk te draaien en te manoeuvreren. Deze vorm kan echter soms moeite hebben met vierkante hoeken. Met een hoogte van 9,65 cm is hij ontworpen om onder de meeste meubels te passen.

Zijn dubbele rubberen rolborstels zijn uniek, voorkomen dat haar verstrikt raakt en zorgen voor nauw contact met de vloer voor een grondige reiniging. De zijborstel vergroot het bereik van de stofzuiger om ervoor te zorgen dat randreiniging niet wordt verwaarloosd.

ECOVACS DEEBOT X2 OMNI

De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI heeft ook een cirkelvormig ontwerp, met een hoogte van 9,5 cm, waardoor hij onder meubels met vergelijkbare vrije ruimte kan navigeren. Zijn borstelsysteem omvat een hoofdborstel die is ontworpen om vuil van tapijten te tillen en een paar zijborstels die werken om vuil van randen en hoeken naar het zuigpad te vegen.

De borstels zijn strategisch geplaatst om ondanks de ronde vorm van de stofzuiger maximale reiniging langs muren en in hoeken te garanderen.

Dreame L20 Ultra

Het ontwerp van de Dreame L20 Ultra is iets hoger met 10,3 cm, wat de toegang onder zeer laagprofiel meubels kan beperken. Echter, zijn ronde vorm en methodische reinigingspatroon stellen hem in staat om vloeroppervlak efficiënt te bedekken.

De hoofdborstel is een combinatie van rubber en borstelharen, wat een balans slaat tussen het opjagen van vuil op harde vloeren en tapijten en het minimaliseren van haarverstrengeling. De zijborstel is ontworpen om bijzonder effectief te zijn in het richten van vuil uit hoeken naar het zuigpad van de stofzuiger.

Irobot Combo J9 Plus

De Irobot Combo J9 Plus presenteert een D-vormig ontwerp, wat voordelig is voor het bereiken van hoeken en langs muren. Met een hoogte van 8,7 cm is het een van de modellen met een lager profiel, wat helpt bij het schoonmaken onder een breder scala aan meubels.

Het ontwerp van de hoofdborstel is een dubbel multi-oppervlak rubberen borstelsysteem dat zich aanpast aan verschillende vloertypen en bijzonder geschikt is voor het omgaan met huisdierenhaar zonder verstrikt te raken.

De randvegende borstel is speciaal onder een hoek van 27 graden geplaatst om vuil weg te vegen van randen en hoeken naar het reinigingspad.

MAPPING SYSTEMEN VAN ROBOTSTOFZUIGERS

2. Mapping Systemen van Robotstofzuigers

Mappingtechnologie is de hoeksteen van het vermogen van een robotstofzuiger om efficiënt te navigeren en schoon te maken. Laten we dieper ingaan op de mapping systemen van onze geselecteerde modellen om te begrijpen welke de meest geavanceerde technologie biedt.

Roborock S8 Pro Ultra

Uitgerust met een geavanceerd mapping systeem dat een combinatie is van een camera, laserafstandssensor (LDS) en kunstmatige intelligentie. Deze drie technologieën stellen de stofzuiger in staat om een nauwkeurige kaart van je huis te maken, obstakels nauwkeurig te identificeren en de schoonmaakroute in realtime aan te passen.

De LDS-technologie zorgt ervoor dat de stofzuiger in rechte lijnen kan navigeren en de indeling van je huis voor toekomstige schoonmaaksessies kan onthouden. De camera helpt bij visuele navigatie, terwijl de A.I. deze informatie verwerkt om schoonmaakroutes te optimaliseren en obstakels te vermijden.

Deze model heeft ook 3D obstakelvermijding, wat betekent dat het objecten kan detecteren en omzeilen die niet alleen op de vloer liggen, maar ook die uit muren of meubels steken. Dit is vooral handig voor huizen met complexe indelingen of veel meubels.

De Roborock S8 Pro Ultra is ook perfect voor gebruik op meerdere verdiepingen dankzij de ingebouwde technologie.

ECOVACS DEEBOT X2 OMNI

De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI gebruikt ook een combinatie van camera en laser voor zijn mapping systeem. Net als de Roborock maakt het een gedetailleerde kaart van de omgeving, die het gebruikt om efficiënte schoonmaakroutes te plannen.

Maar het ECOVACS model gaat een stap verder met de integratie van AIVI™ technologie, wat staat voor Artificial Intelligence en Visual Interpretation.

Deze technologie stelt de DEEBOT X2 OMNI in staat om veelvoorkomende huishoudelijke obstakels met grotere precisie te herkennen en te vermijden. Het kan objecten zoals kabels, slippers en zelfs huisdierenafval identificeren, waardoor de kans dat de stofzuiger vastloopt of ongewenste rommel door je huis sleept, wordt verkleind.

Dreame L20 Ultra

De Dreame L20 Ultra maakt gebruik van een laser-gebaseerd navigatiesysteem, dat zeer effectief is in het in kaart brengen en navigeren van je huis. Hoewel het de camera mist die in de Roborock- en ECOVACS-modellen wordt gebruikt, compenseert het met een krachtige laser die de omgeving scant om een gedetailleerde kaart te maken.

De A.I.-algoritme van de Dreame L20 Ultra verwerkt deze gegevens om schoonmaakpaden te optimaliseren en de obstakelvermijding te verbeteren. Hoewel het misschien niet hetzelfde niveau van visuele herkenning heeft als de andere twee modellen, is zijn lasersysteem nog steeds zeer capabel en betrouwbaar voor dagelijkse schoonmaaktaken.

Irobot Combo J9 Plus

De Irobot Combo J9 Plus maakt gebruik van een camera- en lasersysteem, versterkt door A.I.-technologie, om je huis in kaart te brengen en eromheen te navigeren. De camera helpt de stofzuiger om obstakels te zien en te identificeren, terwijl de laser afstanden meet en zorgt voor nauwkeurige navigatie.

De A.I.-component van de Irobot Combo J9 Plus is ontworpen om de indeling van je huis in de loop van de tijd te leren, waardoor de schoonmaakefficiëntie bij elk gebruik verbetert. Bovendien biedt het de unieke functie van imprint Smart Mapping, waarmee de stofzuiger meerdere plattegronden en kamernamen kan onthouden, waardoor het ideaal is voor huizen met meerdere niveaus.

Kort samengevat

Wat betreft de meest geavanceerde mapping technologie, zijn de Roborock S8 Pro Ultra en ECOVACS DEEBOT X2 OMNI aan elkaar gewaagd, met een combinatie van camera, laser en A.I.-technologieën.

Het ECOVACS model heeft een lichte voorsprong met zijn AIVI™ technologie voor objectherkenning, waardoor het de beste keuze is voor degenen die de meest intelligente obstakelvermijding willen.

De Roborock S8 Pro Ultra blinkt uit in 3D obstakelvermijding, waardoor het geschikt is voor huizen met complexere indelingen.

De Dreame L20 Ultra en Irobot Combo J9 Plus zijn ook sterke concurrenten met hun laser- en A.I.-versterkte systemen. De imprint Smart Mapping van Irobot is vooral gunstig voor huizen met meerdere niveaus, omdat het verschillende plattegronden kan opslaan en herkennen.

De Stofzuigprestaties

3. De Stofzuigprestaties

Wanneer we de stofzuigprestaties beoordelen, houden we rekening met zuigkracht, borstelontwerp, geluidsniveau en aanvullende functionaliteiten die het schoonmaakproces verbeteren.

Zuigkracht

De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI pronkt met de hoogste zuigkracht van 8000 Pa, waardoor het een krachtpatser is voor het verzamelen van vuil. De Dreame L20 Ultra volgt met een sterke 7000 Pa.

De Roborock S8 Pro Ultra biedt een respectabele 6000 Pa, terwijl de Irobot Combo J9 Plus en Irobot Combo J5 Plus geschat worden op ongeveer 5000 Pa.

De Eufi X9 Pro en Roborock Revo Q bieden beide een competitieve 5500 Pa, en de Dreame L10S Ultra komt binnen op 5300 Pa.

Borstelontwerp

De Dreame L20 Ultra en ECOVACS DEEBOT X2 OMNI beschikken over geavanceerde borstels die speciaal zijn aangepast voor huisdierhaar en fijnstof.

De rubberen rolborstel van de Roborock S8 Pro Ultra is ontworpen om verstrengeling van haar te minimaliseren. De Eufi X9 Pro en Roborock Revo Q bevatten ook borstels die gericht zijn op efficiënte vuilopname en het ontwarren van haren.

Geluidsniveau

De Irobot Combo J9 Plus en Roborock S8 Pro Ultra zijn ontworpen voor een stillere werking, wat aantrekkelijker kan zijn voor gebruikers die gevoelig zijn voor geluid.

De Dreame L20 Ultra, ECOVACS DEEBOT X2 OMNI, Eufi X9 Pro en Roborock Revo Q kunnen hogere geluidsniveaus uitstoten op hun maximale instellingen.

Luchtfiltering

Wanneer we robotstofzuigers beoordelen op hun luchtfiltratiecapaciteiten, is het belangrijk om rekening te houden met mensen met astma of allergieën, evenals huisdiereigenaren die vaak te maken hebben met vuil van buiten. Een goede stofzuiger moet niet alleen de vloer schoonmaken, maar ook voorkomen dat stof en allergenen terug de lucht in worden geblazen.

Een HEPA-filter is geen absolute must zolang het maar een wetenschappelijk bewezen manier is om de lucht voldoende te filteren.

 • De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI beschikt over een hoogefficiënt filter dat 99,9999% van het microscopische stof en allergenen verwijdert, wat wijst op een HEPA 12-filter, een uitstekende keuze voor mensen met allergieën.
 • De Roborock S8 Pro Ultra en Roborock Revo Q gebruiken beide een HEPA 11-filter, wat betekent dat ze goed zijn in het opvangen van de meeste allergenen, hoewel er efficiëntere filters beschikbaar zijn.
 • De Eufy X9 Pro is uitgerust met een HEPA-filter, hoewel het specifieke type niet wordt vermeld. Dit suggereert dat het in staat zou moeten zijn om een groot percentage van de allergenen uit de lucht te filteren.
 • De iRobot Combo J9 en J5 Plus hebben ook een HEPA-filter.
 • Voor de Dreame kon ik geen specifieke informatie vinden over het HEPA-filter, wat zorgwekkend kan zijn voor mensen met allergieën of astma.
De Dweilprestaties

4. De Dweilprestaties

De dweilprestatie is cruciaal in een robotstofzuiger, en de methode van dweilen samen met aanvullende kenmerken draagt significant bij aan de algehele schoonmaakervaring.

Dweilmethode

De Irobot Combo J9 Plus beschikt over een trillende dweil die ultrasone trillingen gebruikt om vlekken aan te pakken, wat een handmatige schrobactie simuleert.

De Dreame L20 Ultra, ECOVACS DEEBOT X2 OMNI en Eufi X9 Pro gebruiken allemaal roterende dweilen, die een groter contactoppervlak met de vloer bieden, wat de schoonmaakefficiëntie verbetert.

De Roborock S8 Pro Ultra introduceert een roterende trillende dweilkop met VibraRise-technologie, terwijl de Roborock Revo Q dubbele draaiende dweilen biedt voor een grondige reiniging.

Aanvullende Dweilfuncties

Zowel de ECOVACS DEEBOT X2 OMNI als de Eufi X9 Pro pronken met dweilwas- en droogfuncties, waardoor de dweilen schoon en klaar zijn voor het volgende gebruik.

De VibraRise-technologie van de Roborock S8 Pro Ultra maakt het mogelijk dat de dweil opgetild wordt bij de overgang van harde vloeren naar tapijten, om het natmaken van ongeschikte oppervlakken te voorkomen.

De Roborock Revo Q beschikt ook over automatisch dweilopheffing, wat bijzonder nuttig is voor huizen met gemengde vloeren.

De Dreame L20 Ultra en Dreame L10S Ultra bieden intelligente dweilopheffing en zelfreinigende mogelijkheden, wat bijdraagt aan hun gemak.

Meest Geautomatiseerde en Schone Prestatie

Gezien de combinatie van stofzuig- en dweilprestaties, komt de ECOVACS DEEBOT X2 OMNI naar voren als een sterke kanshebber voor de meest geautomatiseerde schoonmaakervaring vanwege zijn hoge zuigkracht en zelfreinigende dweilfunctie.

De Roborock S8 Pro Ultra biedt een sterke balans van geavanceerde dweiltechnologie en stillere werking, waardoor het geschikt is voor geluidsgevoelige omgevingen. De Dreame L20 Ultra en Dreame L10S Ultra bieden aanzienlijke zuigkracht en roterende dweilen met zelfreinigende stations, waardoor ze veelzijdige opties zijn voor verschillende schoonmaakscenario’s.

De Roborock Revo Q valt op met zijn dubbele draaiende dweilen en automatische opheffingsfunctie. De Eufi X9 Pro is ook opmerkelijk vanwege zijn roterende dweil met zelfreinigende en drogende mogelijkheden, en biedt een hoog niveau van automatisering tegen een toegankelijker prijspunt.

Tot slot biedt de Irobot Combo J9 Plus een solide schoonmaakprestatie met zijn trillende dweil, maar zijn lagere zuigkracht is mogelijk niet geschikt voor alle schoonmaakbehoeften.

App Opties en Gebruiker

5. App Opties en Gebruiker

De app-ervaring is een cruciaal aspect van het bezit van een robotstofzuiger, aangezien het vaak dient als de belangrijkste interface voor interactie met het apparaat. Laten we de app-opties en gebruikerservaring voor elk model vergelijken op basis van de verstrekte specificaties.

Roborock App

De app van de Roborock S8 Pro Ultra wordt geprezen om zijn gedetailleerde interface, die jou de mogelijkheid biedt om specifieke kamers voor schoonmaak te selecteren, schema’s in te stellen en schoonmaakvoorkeuren te kiezen. Het biedt ook onderhoudswaarschuwingen en is compatibel met slimme assistenten zoals Alexa voor spraakopdrachten.

De geavanceerdheid van de app maakt het ideaal voor technisch onderlegde gebruikers die uitgebreide controle over hun schoonmaakervaring willen hebben.

ECOVACS App

De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI heeft ook een functierijke app die virtuele muren, planning en aanpasbare schoonmaakvoorkeuren omvat. De compatibiliteit met slimme assistenten zorgt voor een naadloze integratie in slimme huissystemen.

Er zijn wel wat klachten over de app en het bestellen van onderdelen. Toch niet te onderschatten, want je zal deze onderdelen (zoals zakken en borstels) moeten bestellen.

Dreame Technology App

De app van Dreame Technology biedt een app met virtuele muren, planning en schoonmaakvoorkeuren, vergelijkbaar met de ECOVACS. Je kunt het ook verbinden met functies zoals Amazon’s Alexa of Google Home.

De app is redelijk simpel en makkelijk te gebruiken. Onderdelen kan je ook op aliespress kopen, omdat Dreame Chinees is wordt er veel minder gekeken naar patenten enzo. Onderdelen van onafhankelijke handelaars mogen dus. Zo kan je aangepaste borstelontwerpen bestellen speciaal voor langere hondenharen.

iRobot App

De iRobot app richt zich op gebruiksvriendelijkheid en biedt virtuele muren, planning en schoonmaakvoorkeuren. Het is misschien niet zo functierijk als de apps van Roborock of ECOVACS, maar de eenvoudige interface is perfect voor gebruikers die eenvoud en gebruiksgemak verkiezen.

Veel mensen kiezen voor iRobot net omdat ze een simpele huishulp willen en geen high-maintenance robot waar je nog heel wat moet in- en afstellen.

Eufy App

De app van Eufy omvat planning, schoonmaakvoorkeuren en compatibiliteit met slimme assistenten. Het is vrij basaal maar gemakkelijk in gebruik, en met voldoende opties om jouw robot van veraf te bedienen.

Meest Geautomatiseerde en Schone Prestatie

Onze Mening Doorlicht

In conclusie, we bespreken hier de crème de la crème. Al deze modellen zijn uitstekende schoonmakers, het is gewoon een kwestie van welk model aan jouw criteria voldoet, en nog belangrijker, het budget. Deze premium robotstofzuigers met dweilfunctie kosten allemaal net onder of ver boven de 1000 euro. Natuurlijk kan je wel wachten op de juiste momenten om te kopen.

Voor de meest geautomatiseerde en grondige schoonmaakprestaties zijn Dreame L20 Ultra, X2 OMNI en Roborock S8 Pro Ultra de topkandidaten, waarbij de eerste leidt in beste gebruik, de tweede in zuigkracht en zelfreinigende functies, en de laatste in geluidsbeheersing en innovatie in dweilen.

De Roborock S8 Pro Ultra biedt de beste kuisprestaties, maar heeft een minder goede luchtfilter en is minder geschikt voor huishoudens met overdreven veel hondenhaar (of huisdieren in het algemeen). De Dreame L20 lijkt minder goed op papier, maar gebruiker spreken er enkel goed over.

De Roborock Revo Q en Eufi X9 Pro bieden overtuigende functies voor een scherpe prijs, terwijl de Dreame modellen sterke alternatieven zijn voor gebruikers die een balans van zuigkracht en dweileffectiviteit vereisen. Onthoud dat geen van deze twee modellen echt ideaal is voor huisdieren. Bij de Roborock geraakt het laadstation verstopt, bij de Eufy de borstel. Deze kuis je makkelijk uit dus ga dan eerder voor de Eufy, tenzij het haar meevalt en je kuisprestaties wilt.

De iRobot modellen zijn nog steeds uitstekende concurrenten, maar ze verliezen grip op de markt die ze hebben gecreëerd. Voor ons is het vooral het gebrek aan informatie over zuigkracht en filtersysteem dat ons doet twijfelen aan hun waarde als een waardige robotstofzuiger.

Voor de Beste Schoonmaakprestaties

 • De Roborock S8 Pro Ultra (€1.499,00) biedt uitzonderlijke zuigkracht en innovatieve dweilfuncties voor een grondige reiniging.
 • De Dreame L20 Ultra (€1.199,00) biedt ook krachtige schoonmaakmogelijkheden, waardoor het een sterke concurrent is voor topprestaties.
 • De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI (€1.399,00) is ook een high-end optie met geavanceerde technologie voor veeleisende kopers.

Voor Budgetbewuste Consumenten

 • De Roborock Revo Q (€890) biedt een balans tussen prestatie en betaalbaarheid met functies zoals dubbele draaiende dweilen en automatische dweilophoging.
 • De Eufi X9 Pro (€900) is een andere kosteneffectieve optie met robuuste functies voor zijn prijs.
 • De Dreame L10S Ultra (€899,00) is iets minder duur en biedt een balans van goede zuigkracht, batterijduur en dweilcapaciteiten.

Voor Huisdiereigenaren

 • De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI (€1.399,00) met zijn hoge zuigkracht en gespecialiseerde borstels is uitstekend voor het oppakken van huisdierhaar.
 • De Roborock S8 Pro Ultra (€1.499,00) biedt ook sterke zuigkracht en een zelfreinigende functie die voordelig kan zijn voor huisdiereigenaren.

Meest high-tech robotstofzuigers

 • De Roborock S8 Pro Ultra (€1.499,00) met zijn state-of-the-art navigatie en app-integratie is ideaal voor technologieliefhebbers.
 • De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI (€1.399,00) met zijn combinatie van camera- en lasermapping zal ook de tech-savvy aanspreken.
 • De Dreame L20 Ultra (€1.199,00) mag dan geen camera hebben, de ingebouwde technologie en innovaties zijn vergelijkbaar met Roborock.

Voor Grote Huizen

 • De Dreame L20 Ultra (€1.199,00) blinkt uit met zijn indrukwekkende batterijduur van 260 minuten, ideaal voor uitgestrekte oppervlakten.
 • De Roborock S8 Pro Ultra (€1.499,00) met zijn batterijduur van 180 minuten in stille modus en intelligente navigatie is ook geschikt voor grotere huizen.

Voor Huizen met Meerdere Verdiepingen

 • De Roborock S8 Pro Ultra (€1.499,00) met zijn geavanceerde meerlaagse kaarttechnologie is een topkeuze voor huizen met meerdere niveaus.
 • De ECOVACS DEEBOT X2 OMNI (€1.399,00) biedt ook uitstekende navigatiemogelijkheden geschikt voor complexe indelingen.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.