De beste 3D printers van 2022

Print je eigen (of gedownloade) creaties met een goede 3D printer

Door de sterke opkomst is het vandaag de dag moeilijk om de beste 3D printer uit te kiezen, hier komt namelijk heel wat bij kijken. Het aanbod van kwalitatieve 3D-printers voor thuis is de afgelopen jaren enorm gestegen. Zo bestaan er ook verschillende soorten 3D printers die gebruik maken van andere technologieën en andere grondstoffen. Aan u de taak om de juiste vragen te stellen en te weten hoe je er, voor jouw, de beste 3d printer uitkiest. De juiste hangt af van de prijs / kwaliteitsverhouding, het gebruik, en je persoonlijke voorkeur naar grootte en functionaliteiten. Lees alvast het onderzoek onderin het artikel om jouw keuze te makkelijker te maken. Geen nood aan het onderzoek, bekijk dan onze top 5 beste 3D printers. Let op; we bekijken enkel kant en klare 3D printer.

ULTIMAKER S3

Beste 3D printer 

De nieuwste Ultimaker S3 3D Printer is kwalitatief de beste 3D printer in onze lijst. Binnen het gamma van Ultimaker is er enkel nog de Ultimaker S5 die bedoeld is voor professionele doeleinden. De Ultimaker S3 is bedoeld voor particulieren maar kan even goed gebruikt worden in workshops, 3D print winkels of voor professionele doeleinden zoals architecten en 3D modellen maken. Dankzij de twee printkoppen en zeer nauwkeurig printen kan je tot in de diepste details gaan om 3D-maquettes te maken.

Deze 3D printer is ook standalone, wat wil zeggen dat het geen computer nodig heeft om te werken. Via NFC of wifi kan je de printer verbinden met je tablet, smartphone of desktop. Eens je 3D model geupload is begin je met printen. De laagdikte gaat van 20 tot 200 micron. Toch is het belangrijk om te weten dat deze 3D printer zeer duur is, en complex is voor beginners. Zoek je naar absolute topkwaliteit dan ben je met de Ultimaker S3 enkele jaren zoet.

ULTIMAKER 3

Prijs / kwaliteit 3D Printer voor thuis

Omdat de Ultimaker S3 en Ultimaker 3+ Extended (2019 model) een groot budget vragen kan je ook voor de iets oudere versie – de Ultimaker 3 kiezen. Deze heeft grotendeels dezelfde functionaliteiten, maar heeft bijvoorbeeld geen touch screen of Flow Sensor. Kwalitatief moet de Ultimaker 3 niet onderdoen, ook deze printer kan zeer gedetailleerd printen. Alle toestellen na de Ultimate 2 series hebben 4 mondstukken en kunnen met meerdere kleuren filament werken. Hiermee wissel je ook tussen hoge kwaliteit en snelle prints. Deze printers werken standalone, ze blijven dus doorgaan als je PC op standby gaat.

Is deze nog te duur dan kan je naar de oudere (2018) Ultimate 2 series kijken.

FLASHFORGE – CREATOR PRO

Mid-range 3D printer

De Flashforge Creator Pro is het ideale model voor gevorderde hobbyisten die niet genoeg budget hebben voor de dure Ultimakers. Deze 3D printer is zeer makkelijk te gebruiken via USB kabel, of aan te sluiten via de ingebouwde wifi. Door de dubbele mondstukken is het ook mogelijk verschillende kleuren filament te mengen/gebruiken. Het verwarmde printbed zorgt ervoor dat je naast plastic ook ABS kan gebruiken als filament. Het ingebouwde geheugen kan ook enkele documenten opslaan, deze kan uitgebreid worden naar 8GB via SD Kaart. Hoewel niet de beste 3D printer in onze top 5 is dit een zeer goede koop.

E3D NANO 3D PRINTER

Goedkope 3D printer

De Nano 3D is een uitstekend instapmodel voor beginners. Door de lage kostprijs en gebruiksvriendelijke ontwerp, zonder al te veel functionaliteiten, is deze printer zeer makkelijk te gebruiken. Voor kinderen, studenten of beginnende professionals is dit model de beste op de markt. Hiermee leer je een 3D printer te gebruiken zonder al te veel problemen. Op basis van 3D software maak je je 3D model. Deze kan je uploaden naar de printer aan de hand van een SD kaart. Eens het filament aangevuld is, plastic in dit geval, dan wordt je 3D model geprint na het drukken van de knop. Deze 3D printer is ook redelijk kleine en compact, je kan die dus makkelijk meenemen als nodig.

CREALITY – 3D ENDER 5

Open source 3D printer

Hoewel niet zo’n bekend merk beschikt Creality over verschillende kwalitatieve 3D printers. Na het succes van de Ender 3 is er de verbeterde versie, de Ender 5. Een steviger frame en enkele verbeteringen in print technieken zorgt voor een zeer sterk alternatief. Vooral op basis van prijs is de Ender 5 aantrekkelijk. Creality geniet van een zeer simpel ontwerp, belangrijk om te onthouden is dat de Ender 5 los gebouwd is. Hierdoor is er meer kans op schade en meer kans op stofvermenging met de filament – wat zorgt voor een lagere kwaliteit. Deze 3D printer koop je vooral voor zijn goedkope prijs als instapmodel.

Is de beste 3D printer voor jou één die alles kan en mag, dan is dit model een uitstekend alternatief. Ook voor beginners is dit een uitstekende 3D printer om te leren.

Tot zover onze top 5 beste 3D printers 2022.

beste 3D printers vergelijken

3D Printers vergelijken

Wat is een 3D printer?

Printen kennen we van papier, of specifieker van 2D. We spreken over printen wanneer een bepaald iets in een materie op een ander iets gedrukt wordt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren maar het concept blijft steeds hetzelfde. Eens deze druk meerdere lagen bevat en dus een reliëf heeft, dan kan men spreken van een 3D druk. Dit wordt meestal in plastiek gedaan, toch bestaan er ook industriële 3D printers die huizen in cement ‘printen’ of metale 3D printers. In dit artikel bespreken we de 3D printers dat passen binnen jouw huis en budget. Deze printers zijn plastiek 3D printers om thuis eigen constructies of (kunst)werkjes te maken.

3D printer voor thuis

Hoe werkt een 3D printer?

Tips voor beginners

Wanneer je nog weinig ervaring hebt met 3D printen, kan het wat moeilijk zijn om het bos door de bomen te zien. Zeker aangezien er heel wat specifieke woordenschat gebruikt wordt. Kies niet zomaar voor een “printer voor beginners”. Hier zijn drie valkuilen waar je voor moet opletten:

Let op met “printers aanbevolen voor beginners”

Bepaalde merken maken reclamen om beginners te lokken. Onze ervaring leert echter dat dit niet altijd te beste en meest duurzame merken zijn. Koop je een 3D printer, lees dan altijd enkele onafhankelijke beoordelingen van het model.

Goedkope 3D printers

Kies niet voor de goedkoopste optie. Wat je budget ook is, een goedkope printer van een onbekend merk zal wellicht niet de beste optie zijn. Goedkoop is niet per se slecht, maar bepaal vooral de maximale prijs die je aan een 3D printer wil besteden, en doe grondig onderzoek naar welke printer voor dat budget de beste optie is. Bekijk dus zeker grondig verschillende beoordelingen van recensenten en gebruikers. Ga je niet professioneel aan de slag dan heb je ook geen nood aan de beste 3D printer. Een moddel met een goede prijs / kwaliteit verhouding is in dit geval de juiste keuze.

Kickstarter 3D printers

Voor sommige mensen lijkt het aanlokkelijk om een printer op Kickstarter te promoten. Dit raden we echter af als je nog geen ervaring hebt met 3D printers. Op Kickstarter toon je namelijk aan dat je een idee/concept wil steunen en krijg je de eerste versie van het product. Dit product is dan meestal nog niet grondig getest door gebruikers en krijgt vaak een tweede en derde versie, vooraleer alle ‘kinderziektes’ er uit zijn. Heb je echt iets gezien op Kickstarter wat je interesseert; blijf de producent dan volgen maar wacht tot er een tweede of derde versie van het product op de markt is. Dan heb je misschien iets later het product, maar werkt het helemaal zoals je wil.

Thingiverse.com

Je moet je 3D ontwerpen echter niet allemaal zelf maken. Via de open source (helemaal gratis) database van Thingiverse heb je alle bestaande ontwerpen op één verzamelplaats. Zo kan jij via de zoek functie gewoon op zoek gaan naar wat je nodig hebt.

Waarom een 3D printer kopen?

3D printen biedt een hele waaier van extra mogelijkheden. Voor mensen die bezig zijn in 3D is het de ideale manier om eigen voorwerpen te drukken, zo moet je ze niet kopen. Voor hen is het ook mogelijk om eigen ontwerpen te maken en deze te drukken en zelfs verkopen. Ook juwelen, kunst, gebruiksvoorwerpen, … kunnen gemaakt worden met een 3D printer. Met de nieuwste beste 3D printer kan je heel wat, tegenwoordig kunnen ze zelf huizen printen. Begin je als hobbyist, ga dan voor een printer met een goede prijs kwaliteit verhouding.

Anderzijds is een 3D printer ook handig voor het huishouden. Bestaande 3D ontwerpen worden namelijk gedeeld in ‘The Thingiverse’ een 3D open source database. Hier kan je gratis en voor niets volledig afgewerkte ontwerpen downloaden, uploaden naar jouw 3D printer en alsnog thuis drukken. Voor mensen zonder 3D ervaring is dit de ideale manier om jouw 3D printer te gebruiken. Let op, complexe ontwerpen hebben nood aan de beste 3D printers op de markt, niet elke printer kan jouw ontwerpen even precies afwerken. Alles hangt af van de technologie van de 3D printer.

goede 3d printer kopen

3D printer kopen,
waar op letten?

Materiaal van 3D printer

Welk soort printer je ook kiest, bekijk goed met welke materialen er geprint kan worden. Het vulsel voor FFF printers is beschikbaar in verschillende materialen, elk met hun specifieke eigenschappen. Zo heb je PLA ( broos, biologisch afbreekbaar), ABS (hetzelfde plastic dat bij Lego gebruikt wordt), nylon, TPE (en zacht materiaal dat lijkt op rubber), en HDPE (een licht maar sterk polystyreen). Veel van deze materialen, en vooral PLA en ABS, zijn beschikbaar in heel wat kleuren. Vullingen komen er in twee maten: 1.75mm en 3mm. Deze zijn niet onderling inwisselbaar. SLA printers hebben minder mogelijkheden dan de FFF printers, maar ook in hars kunnen zowel harde als flexibele vormen geprint worden.

De beste printers kunnen heel wat materialen gebruiken, en elk van deze materialen heeft z’n eigen voor- en nadelen. Zo is HDPE licht en sterk, maar niet geschikt voor voedsel, terwijl nylon dat wel is.

FFF / HDPE / SLA printers

Merk op dat bepaalde printers enkel werken met materialen die goedgekeurd of geproduceerd zijn door het bedrijf dat de printer maakt. Op dit vlak tonen 3D printers veel gelijkenissen met de traditionele printers: de fabrikant verkoopt de printer goedkoop, om vervolgens de verbruiksmaterialen duur te verkopen. Eén van onze favoriete budget 3D printers, de da Vinci Mini, werkt enkel met de PLA-vulling van XYZprinting, al is deze vulling niet duurder dan deze van concurrenten. Andere 3D printers hebben dan weer geen vereisten op vlak van soort materiaal of de oorsprong ervan. Bekijk dus zeker de mogelijkheden op vlak van vulling voor je een printer koopt.

Alle printers zijn beperkt in de grootte die ze kunnen printen. Deze limiet is bepaald door de grootte van het ‘printersbed’ en hoe ver de printnaald kan bewegen. Dit wordt meestal aangegeven in kubieke inches/kubieke centimeter, al moet je zeker ook aandacht hebben voor de lengte, breedte en hoogte, om te weten wat de maximale grootte is die geprint kan worden.

Snel of kwalitatief printen

3D printen is een traag proces, daar kan je momenteel niet onder uit. Een model van 8 à 10cm kan 6 tot 12 uren duren, afhankelijk van de kwaliteit. Dat komt omdat 3D printen laag per laag gebeurt. Hoe dikker de lagen, hoe sneller het printen maar het resultaat is minder verfijnd omdat de lagen duidelijker zichtbaar zijn. je moet dus telkens een afweging maken tussen snelheid en kwaliteit.

De beste printers laten je toe om hierin te kiezen: wil je snel printen, of trager maar met meer hogere kwaliteit? De beste printers bieden hiervoor verschillende variaties aan.

Printresolutie

3D-printers hebben verschillende printresoluties. Met een 3D-printer met een printresolutie van 200 micron of lager, kun je met een minimale nauwkeurigheid van 0,2 millimeter printen. Hoe gedetailleerder het te printen object moet zijn, hoe hoger de printresolutie moet zijn. Ter vergelijking: een mensenhaar heeft een gemiddelde dikte van 150 micron.

Aantal Printkoppen

Het aantal printkoppen (extruders) bepaalt hoeveel verschillende kleuren of materialen je tegelijk kunt printen. Hoe meer printkoppen hoe groter de mogelijkheden. Het tegelijkertijd kunnen printen van verschillende materialen heeft als extra voordeel dat je complexe objecten kunt printen: zo kun je bijvoorbeeld een deel van je ontwerp in ABS printen en een deel in PVA, zodat een gedeelte van het object oplost in water. Dit heeft als voordeel dat je het materiaal dat de print ondersteunt, kunt laten ‘verdwijnen’.

1 printkop

Met een 3D-printer met 1 printkop maak je objecten in 1 kleur en van 1 type filament. Dit type printers is geschikt om relatief simpele objecten te maken waarbij het geen probleem is dat je slechts 1 kleur kunt gebruiken.

2 Printkoppen

Met een 3D-printer met 2 printkoppen maak je complexere objecten doordat je 2 kleuren filament en zelfs 2 verschillende soorten filamenten door elkaar heen kunt printen.

De meeste 3D printers maken steeds gebruik van een PC of laptop om te kunnen printen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig. De nieuwste 3D printers kan je verbinden via NFC, Bluetooth en/of wifi. Zo kan je een smartphone, tablet of andere toestellen makkelijker aansluiten. Afhankelijk van hoeveel mensen toegang moeten hebben tot de printer is het van belang hoe dit toestel verbindt.

Verschillende soorten 3D printers

Er zijn twee soorten 3D printers: FFF (fused filament fabrication) en SLA (stero lithography).

Zie je een FFM (fused filament manufacturing) of FDM (fused deposition modeling) printer? Deze vallen ook onder de categorie FFF. De FFF modellen printen door een plastic vulling te smelten. Deze vulling smelt terwijl de printkop beweegt, waarmee het model gevormd wordt. SLA printers gebruiken een UV-laser om hars te stollen en op zo’n manier het model te vormen.

FFF printers zijn meestal goedkoper, eenvoudiger en makkelijker te gebruiken, ookal zijn er tegenwoordig ook goedkopere SLA modellen, zoals de XYZprinting Nobel 1.0 en de Peopoly Moai (prijzen rond de €1.000 en €1.295 respectievelijk).

Welke 3D printer voor thuis

Tot zover het artikel ‘Beste 3D printers 2022’ – Laatste update 20/05/2022

Lees meer berichten in de categorie ‘Elektronica’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.