de 5 beste 4K beamers van 2021

Beamen in hoge kwaliteit met een 4K projector

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste 4K beamers of projectors. 4K beeldkwaliteit is tegenwoordig zeer populair en begint zelf de norm te worden voor alles wat we in huis halen. Hoewel veel mensen nog een televisie verkiezen zijn beamers een populair alternatief. Deze 4K beamers zijn voorlopig nog zeer duur, je hebt hiervoor een budget nodig. Vergeet ook niet dat een projector en een projectiescherm vaak hand in hand gaan. Heb je een mooie egale lichte muur dan kan je die aankoop nog even uitstellen. Volgens ons onderzoek is de Acer VL7860 de beste 4K beamer voor de meeste mensen. Hij heeft een zeer goede beeldkwaliteit met hoge contrastratio en is bruikbaar in verlichte ruimtes. Om aan een 4K resolutie te geraken maakt hij wel gebruik van pixel shifting. Een native 4K beamer zoals de JVC DLA-N5BE maakt geen gebruik van pixel shifting maar is wel een stuk duurder.

Bekijk onder onze suggestieve top 5 beste 4K beamers ook naar het onderzoek, hoe te kiezen en waar je op moet letten bij het kopen van een goede beamer.

JVC DLA-N5BE

Beste native 4K beamer

De JVC DLA-N5BE is een native 4K beamer die geen gebruik maakt van pixel shifting of video processing. Hij heeft een geweldige contrastverhouding, rijke kleuren en uitstekende details. De dynamische tone-mapping van de HDR-signalen van de projector zijn uitstekend, waardoor alle details bewaard blijven. De hoge contrastratio zorgt voor natuurgetrouwe kleuren en een realisitsche beeldweergave. Hij maakt gebruik van een Direct Drive Omage Light Amplifier of D-ILA. Het voordeel van D-ILA is dat het in tegenstelling tot DLP geen mechanische onderdelen heeft waardoor de beamer langer meegaat. De beeldkwaliteit van deze JVC beamer is een stuk beter dan die van Acer VL7860 maar voor bijna het dubbele van de prijs is hij moeilijk om aan iedereen aan te raden.

Hij ondersteunt bijna alle bredere DCI/P3-kleurengamma’s die momenteel worden gebruikt voor 4K-content, zodat je rijkere rood-, blauw- en groentinten ziet. Het gemotoriseerde lenssysteem en de ingebouwde beeldinstellingen maken het eenvoudig om de beamer zelf te installeren. Hij is met 19,6 kilogram zeer zwaar en hij is ook zeer groot en minder geschikt om vaak te verplaatsen. Denk dus goed na waar je de beamer gaat installeren en zorg voor een stevige bracket om deze in te installeren. De DLA-NX5 komt het best tot zijn recht in donkere ruimtes omdat hij maar over 1.800 lumens beschikt. Hierdoor is hij minder geschikt om in een goed verlichte living te gebruiken.

Acer VL7860

Beste 4K beamer 2021

De beste 4K beamer volgens ons onderzoek is de Acer VL7860. Hij heeft namelijk een goede prijs-kwaliteitverhouding en is zowel geschikt om in donkere ruimtes als verlichte ruimtes te gebruiken. Zijn contrastverhouding is een heel stuk hoger in vergelijking met andere 4K beamers. Contrastverhouding geeft het verschil weer tussen de lichtste en donkerste beelden. Hoe hoger de contrastverhouding hoe realistischer je beeld er zal uitzien.  De native resolutie is 2716 x 1528 pixels (=4,15 miljoen pixels) maar door gebruik te maken van dubbele pixel shifting wordt een 4K resolutie (8,5 miljoen pixels) bereikt. Dit wil zeggen dat twee halve 4K beelden zeer kort na elkaar worden geprojecteerd om een 4K beeld te creëren.

Hij is ook voorzien van een laser als lichtbron in plaats van een gewone lamp. Het grote voordeel hiervan is dat levensduur van de de lichtbron veel groter is. Acer geeft namelijk aan dat de lichtbron tot 20.000 uur meegaat bij normaal gebruik en 30.000 uur in Eco modus. In andere woorden kun je minstens 20 jaar lang 20 uur per week gebruik maken van deze beamer voor hij het zal begeven. De lichtbron kan wel niet vervangen worden wanneer deze versleten is, maar aangezien zijn lange levensduur zien we dat niet als een probleem. Bijkomend voordeel van deze type lichtbron is dat het een hoge lumen waarde kan bereiken. Met 3.000 lumen is deze beamer namelijk ook geschikt om een helder beeld weer te geven in verlichte kamers. Daarom is de Acer VL7860 ook geschikt voor kantoorruimtes waar er nood is om 4K beelden te kunnen projecteren.

LG HU80KSW

Draagbare 4K beamer

De LG HU80KSW is een draagbare beamer met een hoge beeldkwaliteit. Hij heeft een totaal ander design in vergelijking met traditionele beamers. Aan de bovenkant is er een handvat voorzien zodat je hem eenvoudig kunt verplaatsen en de draad voor het stopcontact kun je onderaan proper wegsteken. Onder het deksel van de lens bevindt zich een spiegel. Hierdoor kun je beelden van 66 inch ot 150 inch zowel op de muur als op het plafond projecteren. En omdat het voorzien is van een laser als type lichtbron kun je rekenen op een levensduur van 20.000 uur. Met andere woorden kun je het 20 uur per week gedurende 20 jaar lang gebruiken.

Met 2.500 lumens is het geschikt om in een verlichte kamer te gebruiken maar natuurlijk krijg je een beter beeldkwaliteit in een verduisterde kamer. Maar het grote voordeel van de LG HU8°KSW is dat je zeer eenvoudig content kunt streamen omdat hij voorzien is van ingebouwde Wifi. Zo kun je Netflix of YouTube downloaden en onmiddelijk content afspelen via de beamer. Maar je kan content van je smartphone, tablet of laptop zonder kabel naar deze beamer sturen. Maar er zijn ook HDMI-poorten voorzien om fysieke toestellen zoals een decoderof Playstation op aan te sluiten. Qua beeldkwaliteit en contrastratio is hij niet even goed als andere beamers binnen dezelfde prijscategorie. Daarom kunnen we deze beamer enkel aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een toestel dat ze in verschillende ruimtes willen gebruiken.

BenQ W2700

Short-throw 4K beamer (kort onder scherm)

De BenQ W2700 is een 4K projector met een short-throw lens waardoor je zeer groot kunt projecteren op relatief korte afstanden. Hij is relatief compact, zodat je hem op de salontafel kunt zetten en films kunt bekijken. Ook heeft hij ingebouwde luidsprekers zodat je hem niet hoeft aan te sluiten op een geluidsinstallatie.  Voor een betere geluidservaring raden wel aan om hem aan te sluiten op een soundbar of een surround-soundsysteem. Hij heeft lichtsterkte van 2.000 lumen waardoor je hem in verlichte ruimtes kunt gebruiken als je dat wilt. In een verduisterde ruimte zullen de beelden natuurlijk beter tot hun recht kunnen komen.

Zoals het geval is bij veel 4K beamers maakt deze BenQ beamer gebruik van vierdubbele pixel shifting om aan een 4K resolutie te geraken. En gezien zijn prijs vinden we dat hij een zeer goede beeldkwaliteit heeft. Ook ondersteund hij DCI-P3 and HDR10 wat we tot nu toe enkel in beamers hebben gezien die twee keer zo duur zijn.

OPTOMA UHD30

Goedkope 4K beamers

Is prijs de prioriteit dan is deze Optomo UHD30 de beste 4K beamer. Slechts 1150 euro, 4K resolutie met een 3840×2160 verhouding, en de mogelijkheid om HDR10 en HLG af te spelen. Het toestel heeft een goede contrastverhouding, 500000, veel beter dan gewone beamers binnen hetzelfde prijsgamma. Daarbij kan je ook gebruik maken van de nieuwe 3D technologie om films in 3D af te spelen. Verbinden doe je via HDMI, MHL of VGA aansluiting. Er is geen wifi verbinding mogelijk.

Omdat hij 3400 lumens heeft gebruik je hem best in een zo duister mogelijke ruimte. Maar hij is nog bruikbaar in een woonkamer op voorwaarde dat je de lichtinval wat kunt beperken. Hij maakt gebruik van een gewone lamp die 4.000 uren meegaat bij normaal gebruik en 10.000 uren in Eco modus. Dit is minder lang in vergelijking met lasers maar het vervangen van een lamp is nog vrij betaalbaar. Met een input lag van 39ms is het zelfs geschikt voor gamers die liever een beamer hebben in plaats van een scherm. Zo kun je er een Playstation 4 Pro op aansluiten en al volop genieten van 4K gaming.

beste 4K projector

Tot zover onze suggestieve top 5 beste 4K beamers van 2021.
Ben je eerder op zoek naar een beamer onder de 1000 euro, lees dan beste beamers voor thuis.
Liever enkel draagbare projectors, bekijk dan de ‘TOP 5 beste draagbare beamers‘. 

4K beamers vergelijken

Waarom 4K beamer kopen

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste 4k beamers die je momenteel kunt kopen. Onze focus in dit artikel ligt voornamelijk op beamers die gemaakt zijn voor het kijken van films en series. Beamers voor bedrijven zijn goedkoper en helderder maar dat komt omdat deze beamers ontwikkeld zijn om naar Powerpoint slides te kijken in een vergaderzaal met veel zonlicht. Moest je opteren voor zo’n type beamer om naar films te kijken zul je rap merken dat de kleuren niet realistisch overkomen.

4K home cinema

Aangezien er weinig voordeel is om je Powerpoint slides in 4K te projecteren zijn de beamers die we hier bespreken vooral gericht op mensen die thuis een Home Cinema willen installeren en het beste van het beste willen aan een redelijke prijs. Beamers met 4K resolutie en HDR ondersteuning zijn prijzig maar leveren wel de beste beeldkwaliteit die je momenteel van een beamer kunt krijgen. Deze 4K beamers worden best gemonteerd op een plafond want door hun gewicht en grootte zijn ze minder geschikt om op een tafeltje te staan in uw living. Het zijn zware modellen waardoor ze best ergens permanent geïnstalleerd worden.

Om van de beste beeldkwaliteit te genieten zorgt je er best voor dat de ruimte waarin je de beamer opstelt goed kunt verduisteren. Verder raden we aan om te investeren in een projectiescherm. Veel mensen willen zoveel mogelijk budget in de beamer steken om dan op een witte muur te projecteren. Dat is zonde want je verliest heel wat beeldkwaliteit en contrast door op een muur te projecteren. Daarom is het beter om een klein deel van je budget te besteden aan een projectiescherm. Gelukkig zijn ze goedkoper dan vroeger, vind hier de projectieschermen die wij aanbevelen.

goede projector 4K vergelijken

4K beamer kopen,
waar op letten

DLP, LCD of LED?

Alle beamers in dit artikel maken gebruik van DLP technologie. DLP beamers maken gebruik van meer dan een miljoen spiegeltjes om licht door een transparant wieltje met kleuren te schijnen. Het voordeel van deze technologie is dat hierdoor pixels dichter bij elkaar zijn en het raster veel minder zichtbaar is. Verder kunnen DLP beamers een veel hogere contrastratio bekomen ten opzichte van LCD of LED beamers. Hierdoor zien donkere kleuren zoals zwart er veel waarheidsgetrouwer uit.

Je zal merken dat zwarte kleuren bij een beamer met een lage contrastratio eerder grijs uitvallen wat ten koste van de beeldkwaliteit gaat. Mooi meegenomen is dat doorgaans DLP beamers langer meegaan dan LED of LCD beamers. Het grootste nadeel van DLP is dat dit de duurste beamers zijn en dat ze een minder helder beeld kunnen produceren. Hierdoor zijn ze minder geschikt om in een ruimte met veel lichtinval zoals de living te gebruiken (tenzij je de ruimte makkelijk kan verduisteren). Om meer te lezen over de technologie achter DLP kun je het Wikipedia artikel over DLP lezen.

Resolutie en pixel shifting

Pixel shifting wordt gebruikt door projectoren met een lagere native resolutie om een 4K resolutie na te bootsen. Er zijn heel wat beamers die op papier claimen dat ze een 4K UHD resolutie hebben maar bijna al deze beamers maken gebruik van dubbele of vierdubbele pixel shifting om een 4K resolutie te bekomen. Pixel shifting is een techniek waarbij beamers maar een gedeelte van de pixels produceren en ze daarna vergroten om een 4K resolutie te imiteren. Een beamer met een resolutie van 2716 x 1528 pixels gaat 4,15 miljoen pixels produceren waarna het alle pixels verdubbeld in grootte om een 4K resolutie (8,5 miljoen pixels) na te bootsen. Maar de meeste beamers hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels en maken gebruik van vierdubbele pixel shifting wat een minder scherp beeld oplevert dan dubbele pixel shifting.

Er zijn nog maar een paar beamers met echte 4K resolutie en deze worden nog niet verkocht in België. Met echte 4k resolutie bedoelen we een beamer die een resolutie van 3840 x 2160 (8,5 miljoen pixels) kan produceren zonder gebruik te maken van pixels shifting.

Helderheid

Helderheid bepaalt niet enkel hoe ‘helder’ uw beeld er zal uitzien maar ook hoe groot je het beeld zal kunnen zetten. Hoe kleiner je de beeldgrootte instelt van een beamer hoe scherper het beeld er gaat uitzien. beamers met een lage helderheid leveren doorgaans een lagere beeldgrootte op omdat ze scherpte verliezen. Helderheid is voornamelijk belangrijk wanneer de ruimte waarin je de beamer wilt gebruiken niet volledig verduisterd kan worden. Als je op zoek gaat naar een beamer hou dan in je achterhoofd dat je voor een beeld van 120 inch idealiter 2500 lumens hebt, voor een beeld van 100 inch zijn beamers met 2000 lumens voldoende.

Contrast ratio

De contrast ratio is iets dat sterk verschilt van beamer tot beamer. Ook al worden er met verschillende specificaties gesmeten, je kan eigenlijk niet vertrouwen wat er op papier gezet wordt. Een hoge ‘contrast ratio’ betekent dat zwart er heel donker uitziet en dat wit zeer helder is. Hoe hoger de ‘contrast ratio’ hoe scherper het beeld van de beamer zal ogen. Een beamer met een lage ‘contrast ratio’ zal een minder scherp uitzien terwijl de zwarte kleuren vaker grijs uitvallen.

De modellen die we in dit artikel hebben opgenomen hebben niet de beste ‘contrast ratio’ aangezien we op zoek zijn gegaan naar budgetvriendelijke beamers. Maar dat wilt niet zeggen dat er nog altijd grote verschillen kunnen zijn tussen gelijkaardig geprijsde modellen. Meestal kunnen we een minimumwaarde meegeven zodat je op de specificatielijst kunt nagaan of een bepaalde beamer aan uw vereisten voldoet. Helaas is het de realiteit dat twee beamers met een identieke ‘contrast ratio’ op papier een verschillende ‘contrast ratio’ in realiteit zullen hebben. De enige manier om te verzekeren dat je waar zal krijgen voor uw geld is door reviews na te lezen zoals deze.

Kleur

Kleur is belangrijk omdat het er voor zorgt dat je beeld er realistisch uitziet. Sommige beamers besparen op kleur waardoor ze geen waarheidsgetrouwe kleuren kunnen weergeven. Indien je niet van plan bent om een scherm aan te schaffen om te projecteren heeft het weinig zin om lang stil te staan bij de kleur van je beamer. Een beamer kan namelijk enkel waarheidsgetrouwe beelden projecteren op een wit scherm en niet op een muur. Gelukkig is een scherm de dag van vandaag geen grote hap uit uw budget.

beste 4K beamer

Tot zover het artikel ‘Beste 4K beamer van 2021’ – Laatste update 21/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Tv & schermen’

Comments (1)

[…] nood aan een draagbare beamer – lees dan de TOP 5 projectors – of 4K Beamers als je meer resolutie wil. Nog geen projectiescherm, dan ben je met de TOP 5 Projector schermen […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.