Beste 4K Beamer

De beste 4K beamer volgens ons is de Acer VL7860 geschikt is voor de meeste mensen. Deze Acer beamer maakt gebruik van DLP technologie waardoor het een zeer hoge contrast ratio heeft terwijl het nog een hoge helderheid behoudt. 

Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het aankopen van een 4K beamer. Eerder op zoek naar een goedkope beamer onder de 1000 euro, kijk dan naar de lijst van “Beste Beamers thuis”

Onze top 3 – Beste 4K Beamer

De beste beamer volgens ons onderzoek is de Acer VL7860. Deze DLP beamer heeft 4K resolutie, zeer hoge contrast ratio en een goede helderheid aan een interessante prijs. Het geeft een beeld van topkwaliteit dat vergelijkbaar is met modellen die twee keer zo duur zijn.

Deze Acer beamer heeft een native resolutie van 2716 x 1528 pixels (=4,15 miljoen pixels), door gebruik te maken van dubbele pixel shifting  kunnen ze een 4K resolutie (8,5 miljoen pixels) nabootsen. De Acer VL7860 en de Optoma UHD51 claimen op papier dat ze allebei 4K UHD resolutie hebben.

Maar de Optoma heeft een native resolutie van 1920 x 1080 (2 miljoen pixels) en moet dus een vierdubbele pixel shifting toepassen om een 4K resolutie te bekomen. Weet dus dat de Acer beamer een veel scherper beeld zal hebben dan de Optoma beamer ook al claimen ze allebei een resolutie te hebben van 4K UHD. Echte 4K beamers met een resolutie van 3840 x 2160 (=8,5 miljoen pixels) bestaan maar zijn nog een pak duurder en nog niet verkrijgbaar in België.

Verder heeft deze Acer een Dynamic Black instelling waardoor er tijdens donkere scènes diepere zwarte kleuren worden weergegeven. De contrast ratio van de Acer VL7860 is onvergelijkbaar in zijn prijscategorie met vergelijkbare prestaties van beamers die twee keer zo duur zijn. Deze beamer is ideaal voor mensen die een 4K beamer van de beste kwaliteit willen om thuis een Home Cinema te installeren.

De Optoma UHD51 heeft een unieke feature, je kunt hem namelijk met je stem besturen (via Alexa), maar dat is niet de reden waarom je deze Optoma beamer zou moeten kopen. Het heeft een prachtig en helder 4K beeld aan een zeer interessante prijs. Het is uitgerust met HDR 10 waardoor je een contrastrijk beeld krijgt dankzij een gedetailleerd kleurbereik. Ook uniek aan deze beamer is dat het 3D beelden kan projecteren aan een Full HD resolutie.

Weet wel dat deze Optoma beamer een native resolutie heeft van 1920 x 1080 waardoor het een vierdubbele pixel shifting moet doen om een 4K resolutie na te bootsen. Hierdoor zal de Optoma beamer minder scherp ogen in vergelijking met de Acer beamer. Aan de helft van de prijs van de Acer beamer levert de Optoma beamer ook wel een mooi beeld. Moest je de twee naast elkaar zetten tijdens het afspelen van donkere scènes zul je ook nog merken dat de Optoma beamer op momenten meer naar het grijs neigt door zijn beperkte contrast ratio. Volgens ons is deze beamer ideaal voor mensen die een kwalitatieve 4K beamer willen kopen aan een scherpe prijs.

Deze BenQ beamer is niet de beste beamer maar voor 1000 euro kun je geen betere beamer vinden. Door het feit dat het maar 1 DLP chip heeft kan het geen echt 4K beeld weergeven maar door te werken met upscaling wordt er een beeld geproduceerd dat zeer dicht in de buurt komt. Mooi meegenomen is dat deze beamer zeer goede motion handling en een lag input lag heeft waardoor het ook kan gebruikt worden om te gamen. Juist zoals de Optoma beamer maakt de BenQ gebruik van een vierdubbele pixel shifting om aan een 4K resolutie te geraken.

Het grootste nadeel van deze BenQ beamer is dat zwarte kleuren soms grijs uitvallen door de beperkte contrast ratio. Maar voor mensen die een budget hebben van 1000 euro en op zoek zijn naar een 4K beamer om films te kijken en eventueel games te spelen zul je geen betere beamer vinden.

Het onderzoek

Waarom 4K beamer kopen

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste 4k beamers die je momenteel kunt kopen. Onze focus in dit artikel ligt voornamelijk op beamers die gemaakt zijn voor het kijken van films en series. Beamers voor bedrijven zijn goedkoper en helderder maar dat komt omdat deze beamers ontwikkeld zijn om naar Powerpoint slides te kijken in een vergaderzaal met veel zonlicht. Moest je opteren voor zo’n type beamer om naar films te kijken zul je rap merken dat de kleuren niet realistisch overkomen.

Aangezien er weinig voordeel is om je Powerpoint slides in 4K te projecteren zijn de beamers die we hier bespreken vooral gericht op mensen die thuis een Home Cinema willen installeren en het beste van het beste willen aan een redelijke prijs. Beamers met 4K resolutie en HDR ondersteuning zijn prijzig maar leveren wel de beste beeldkwaliteit die je momenteel van een beamer kunt krijgen. Deze 4K beamers worden best gemonteerd op een plafond want door hun gewicht en grootte zijn ze minder geschikt om op een tafeltje te staan in uw living. Het zijn zware modellen waardoor ze best ergens permanent geïnstalleerd worden.

Om van de beste beeldkwaliteit te genieten zorgt u er best voor dat de ruimte waarin u de beamer opstelt goed kunt verduisteren. Verder raden we aan om te investeren in een projectiescherm. Veel mensen willen zoveel mogelijk budget in de beamer steken om dan op een witte muur te projecteren. Dat is zonde want je verliest heel wat beeldkwaliteit en contrast door op een muur te projecteren. Daarom is het beter om een klein deel van je budget te besteden aan een projectiescherm. Gelukkig zijn ze goedkoper dan vroeger, vind hier de projectieschermen die wij aanbevelen.

4K beamer kopen

Waarop moet ik letten

DLP, LCD of LED?

Alle beamers in dit artikel maken gebruik van DLP technologie. DLP beamers maken gebruik van meer dan een miljoen spiegeltjes om licht door een transparant wieltje met kleuren te schijnen. Het voordeel van deze technologie is dat hierdoor pixels dichter bij elkaar zijn en het raster veel minder zichtbaar is. Verder kunnen DLP beamers een veel hogere contrastratio bekomen ten opzichte van LCD of LED beamers. Hierdoor zien donkere kleuren zoals zwart er veel waarheidsgetrouwer uit.

Je zal merken dat zwarte kleuren bij een beamer met een lage contrastratio eerder grijs uitvallen wat ten koste van de beeldkwaliteit gaat. Mooi meegenomen is dat doorgaans DLP beamers langer meegaan dan LED of LCD beamers. Het grootste nadeel van DLP is dat dit de duurste beamers zijn en dat ze een minder helder beeld kunnen produceren. Hierdoor zijn ze minder geschikt om in een ruimte met veel lichtinval zoals de living te gebruiken (tenzij je de ruimte makkelijk kan verduisteren). Om meer te lezen over de technologie achter DLP kun je het Wikipedia artikel over DLP lezen.

Resolutie en pixel shifting:

Pixel shifting wordt gebruikt door projectoren met een lagere native resolutie om een 4K resolutie na te bootsen. Er zijn heel wat beamers die op papier claimen dat ze een 4K UHD resolutie hebben maar bijna al deze beamers maken gebruik van dubbele of vierdubbele pixel shifting om een 4K resolutie te bekomen. Pixel shifting is een techniek waarbij beamers maar een gedeelte van de pixels produceren en ze daarna vergroten om een 4K resolutie te imiteren. Een beamer met een resolutie van 2716 x 1528 pixels gaat 4,15 miljoen pixels produceren waarna het alle pixels verdubbeld in grootte om een 4K resolutie (8,5 miljoen pixels) na te bootsen. Maar de meeste beamers hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels en maken gebruik van vierdubbele pixel shifting wat een minder scherp beeld oplevert dan dubbele pixel shifting.

Er zijn nog maar een paar beamers met echte 4K resolutie en deze worden nog niet verkocht in België. Met echte 4k resolutie bedoelen we een beamer die een resolutie van 3840 x 2160 (8,5 miljoen pixels) kan produceren zonder gebruik te maken van pixels shifting.

Helderheid:

Helderheid bepaalt niet enkel hoe ‘helder’ uw beeld er zal uitzien maar ook hoe groot je het beeld zal kunnen zetten. Hoe kleiner je de beeldgrootte instelt van een beamer hoe scherper het beeld er gaat uitzien. beamers met een lage helderheid leveren doorgaans een lagere beeldgrootte op omdat ze scherpte verliezen. Helderheid is voornamelijk belangrijk wanneer de ruimte waarin je de beamer wilt gebruiken niet volledig verduisterd kan worden. Als je op zoek gaat naar een beamer hou dan in je achterhoofd dat je voor een beeld van 120 inch idealiter 2500 lumens hebt, voor een beeld van 100 inch zijn beamers met 2000 lumens voldoende.

Contrast ratio:

De contrast ratio is iets dat sterk verschilt van beamer tot beamer. Ook al worden er met verschillende specificaties gesmeten, je kan eigenlijk niet vertrouwen wat er op papier gezet wordt. Een hoge ‘contrast ratio’ betekent dat zwart er heel donker uitziet en dat wit zeer helder is. Hoe hoger de ‘contrast ratio’ hoe scherper het beeld van de beamer zal ogen. Een beamer met een lage ‘contrast ratio’ zal een minder scherp uitzien terwijl de zwarte kleuren vaker grijs uitvallen.

De modellen die we in dit artikel hebben opgenomen hebben niet de beste ‘contrast ratio’ aangezien we op zoek zijn gegaan naar budgetvriendelijke beamers. Maar dat wilt niet zeggen dat er nog altijd grote verschillen kunnen zijn tussen gelijkaardig geprijsde modellen. Meestal kunnen we een minimumwaarde meegeven zodat u op de specificatielijst kunt nagaan of een bepaalde beamer aan uw vereisten voldoet. Helaas is het de realiteit dat twee beamers met een identieke ‘contrast ratio’ op papier een verschillende ‘contrast ratio’ in realiteit zullen hebben. De enige manier om te verzekeren dat u waar zal krijgen voor uw geld is door reviews na te lezen zoals deze.

Kleur:

Kleur is belangrijk omdat het er voor zorgt dat je beeld er realistisch uitziet. Sommige beamers besparen op kleur waardoor ze geen waarheidsgetrouwe kleuren kunnen weergeven. Indien je niet van plan bent om een scherm aan te schaffen om te projecteren heeft het weinig zin om lang stil te staan bij de kleur van je beamer. Een beamer kan namelijk enkel waarheidsgetrouwe beelden projecteren op een wit scherm en niet op een muur. Gelukkig is een scherm de dag van vandaag geen grote hap uit uw budget.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.