De 5 beste 4K monitors van 2021

Genieten van de beste resolutie kan alleen met een 4K scherm

Welkom in de wereld van Ultra-HD waar niet minder dan 8 miljoen pixels jouw beelden vormen. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste 4K monitor – aangepast aan het budget en noden. Of je nu een groot of klein beeldscherm zoekt, een IPS, VA of TN paneel, of die ultrasnelle refresh rate, wij stelden een top 5 beste 4K monitor voor.

SAMSUNG LU32J590 MONITOR

Beste 4K monitor 32-inch

Dit computerscherm van Samsung is met zijn 32 inch best groot, waardoor je gemakkelijk in meerdere vensters kan werken. Het is heel geschikt voor foto- en videobewerking en toont door het VA paneel goed zwartwaarden. De blauwlichtfilter zorgt er ook voor dat je ogen minder snel geïrriteerd geraken bij intensief gebruik.

Overbodig om te zeggen, deze monitor zorgt net als alle andere 4K monitors voor een schitterende beeldkwaliteit. Voor gamers raden we deze monitor minder aan door zijn relatief lage verversingssnelheid (60 Hz) en hoge reactiesnelheid (4 ms). Hoogte aanpassen is niet mogelijk.

SAMSUNG LU32J590UQU MONITOR

Beste curved 4K monitor

Ben je op zoek naar een beeldscherm om films en series in ongelooflijke kwaliteit te zien, dan wil je misschien een curved monitor zoals de LU32J590UQU van Samsung. Dit lijkt erg op het bovenstaande model, maar dan gebogen. Het scherm is 32 inch en het VA-paneel zorgt voor diepe zwartwaarden en top contrasten. Door de FreeSync technologie past het scherm zich aan aan de beelden die je computer doorstuurt. De reactiesnelheid is ook 4 ms en de refresh rate is 60 Hz.

PHILIPS 276E8VJSB

4K monitor voor grafische ontwerp & videobewerking

Als je liever voor een iets kleiner formaat gaat, kan je de 276E8VJSB van Philips met IPS paneel overwegen. Deze 27” monitor is een echte aanrader als je professioneel foto’s en video’s bewerkt of graag films en series kijkt in hoge beeldkwaliteit. Je beelden worden met 10-bit kleurweergave en 109% sRGB dekking getoond. Het is met zijn reactiesnelheid van 5 ms en refresh rate van 60 Hz minder geschikt voor professioneel gamen. Je kan de monitor ook niet in hoogte aanpassen en er zijn geen speakers ingebouwd.

BENQ EL2870UE MONITOR

Goede koop 4K gaming monitor

Als we kijken naar de beste budgetvriendelijke 4K monitors voor gaming, is de BenQ EL287OUE een goede keuze. Het is een 28” scherm, met een reactietijd van 1 ms en een refresh rate van 60 Hz. Dit beeldscherm kost ongeveer €300. Er bestaan schermen met een hogere verversingsfrequentie, 144Hz of meer, maar dan moet je al snel tussen de €1.000 en €2.000 neertellen. De BenQ heeft een TN-paneel en ondersteunt FreeSync.

LG 27UL500 MONITOR

4K monitor voor thuiswerken – dagelijks gebruik

Deze 27” monitor van LG heeft een refresh rate van 60 Hz, een reactietijd van 5 ms en beschikt over FreeSync. Dankzij het IPS paneel en de 98% sRGB kleurdekking worden kleuren levendig weergegeven en heb je een brede inkijkhoek. De Black Stabilizer zorgt ervoor dat je donkere beelden kan verlichten. Een mooi voordeel voor de gamers. Deze monitor is een goede keuze voor wie films wil zien in topkwaliteit of gewoon een monitor nodig heeft voor dagelijks gebruik en het werk. Er zijn geen ingebouwde speakers.

Goede koop 4K monitor

Tot zover ons artikel ‘Beste 4K monitor 2021’.
Moet het geen 4k zijn en ga je liever voor een simpele monitor, bekijk dan ook de lijst monitors.

Ook een goede muis is van belang in onze lijst Beste draadloze muis.
Voor een goede home-office is ook een goede bureaustoel weer handig!

4k monitors vergelijken

Waarom kiezen voor een 4K monitor?

4K is een aanduiding van de resolutie van je beeldscherm. Er zijn op dit moment drie categorieën van resolutie voor monitors. De monitors met Full HD resolutie, met WQHD resolutie en die met Ultra-HD resolutie, ook wel 4K resolutie genoemd.

Met resolutie beschrijven we het aantal gebruikte pixels op een beeldscherm. Het wordt uitgedrukt in pixels per inch. Hoe meer pixels je monitor ondersteunt, hoe beter de kwaliteit van de beelden. Beeldschermen met Full HD kunnen 2 miljoen pixels tonen (1920 x 1080); die met WQHD tonen ongeveer het dubbele: 3,7 miljoen pixels (2560 x 1440) en de 4K schermen tonen nog eens het dubbele van de WQHD schermen, namelijk ongeveer 8 miljoen pixels (3840 x 2160).

4k Monitor kopen,
waar op letten

Verversingsfrequentie van een 4k monitor

Voor gamers is een belangrijk aspect van een monitor de refresh rate of de verversingssnelheid. Dit geeft aan hoeveel keer per seconde je monitor het beeld ververst. Je hebt monitors die dit 75 keer per seconde doen, 75 Hz, maar ook monitors die dit 144 keer of zelfs 240 keer per seconde doen. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe minder hakkelig het beeld is en hoe minder vermoeiend dit voor je ogen is.

Er bestaan technologieën die ervoor zorgen dat de refresh rate van je beeldscherm zich aanpast aan wat je PC of console aankan. Voor een AMD videokaart moet je naar FreeSync technologie kijken, terwijl een Nvidia videokaart G-Sync technologie en een aantal FreeSync schermen ondersteunt.

De reactietijd van het scherm

De reactietijd geeft aan hoeveel tijd de monitor nodig heeft om een pixel van kleur te doen veranderen. Jij geeft een actie door aan je PC of console en er is een bepaald aantal milliseconden dat verloopt eer je monitor de actie toont.

Het is vooral bij games waarbij elk moment telt dat dit belangrijk is. De reactiesnelheid ligt meestal tussen 6 ms en 1 ms. Professionele gamers kijken best naar een reactiesnelheid van 1 ms.

Het formaat van je beeldscherm

Je kan monitors in verschillende formaten aankopen, deze worden uitgedrukt in inches. Wij raden aan om voor minstens 24 inch te gaan, maar dit hangt er natuurlijk ook vanaf hoe groot je bureau is. 27 inch is ook een populaire maat, vooral als je naast het gebruik voor je werk, het scherm ook gebruikt voor gaming, series te kijken of voor grafisch ontwerp. In dit artikel vind je de beste 27” monitors.

Dan zijn er ook nog de 32, 34 en 49 inch monitors. Monitors met een diagonaal van 34 inch worden de Ultrawide monitor genoemd, terwijl men bij 49 inch spreekt over Super Ultrawide. Bij zo’n brede schermen kan een curved, of gebogen model zorgen voor een sterker panoramisch effect.

Het type paneel

Naast resolutie, de refresh rate en het formaat, moet je bij het kopen van een monitor ook kijken naar het type paneel dat gebruikt wordt. Hier onderscheiden we IPS (en het gelijkaardige PLS), TN en VA.

  1. Beste kleur en inkijkhoek

IPS en PLS panelen tonen kleuren op de meest kwaliteitsvolle manier. Ze hebben ook een brede inkijkhoek. De nadelen zijn dat ze iets duurder zijn en – in sommige gevallen – de frames trager verversen. Deze schermen krijgen de voorkeur van graphic designers en al wie zijn monitor wilt gebruiken om met meerdere mensen films op te kijken.

  1. Compromis tussen kleur en inkijkhoek & refresh rate

VA, MVA en AMVA panelen zijn erg goed in het weergeven van contrasten en donkere beelden. De kleurweergave is wat minder goed dan bij IPS panelen, maar hun refresh rate ligt meestal hoger.

  1. Beste refresh rate

De TN panelen hebben de beste refresh rate en lage reactietijd (1 ms) en krijgen hierdoor de voorkeur bij gamers. De prijs van deze monitors ligt ook een stuk lager dan de IPS monitors. Het nadeel van deze schermen is dat hun kleurweergave lager is en de inkijkhoek minder breed.

Tot zover het artikel ‘beste 4k monitor 2021’. Laatste update 25/04/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.