Scroll Top
Beste 5G smartphone van 2022

De 5 beste 5G smartphone van 2022

Met de intrede van 5G in België zien we de nieuwste smartphones met 5G uitgerust worden. In dit artikel maken we een overzicht.

Wat is 5G en wat is nu de beste 5G Smartphone? Zoals je in het onderzoek onderaan dit artikel zal lezen, is 5G technologie in volle ontwikkeling! Goed nieuws voor een heel aantal toepassingen die beter zullen werken dankzij 5G. Operaties vanop afstand, zelfrijdende tractors, online gamen zonder enige vertraging en een sneller netwerk voor de smartphone. Netwerk providers zijn bezig met de voorbereidingen en er komen steeds meer smartphones op de markt met 5G ondersteuning. Maar welke 5G smartphone kan jij nu best aankopen? In dit artikel kom je te weten hoe 5G werkt, wat het verschil is met 4G en welke 5G smartphones je in 2022 kan kopen.

De Samsung Galaxy S20 Ultra is vaak slechts ongeveer 150 euro duurder dan de S20 Plus en in ruil krijg je een krachtige smartphone met uitstekende camera’s en een kwaliteitsvol 6,9 inch display. Dit is een smartphone die in de smaak valt bij wie graag topkwaliteit foto’s maakt zonder een camera mee te sleuren.

Het heeft een opslagcapaciteit van 128 GB, de Space Zoom camera kan tot 100x inzoomen zonder kwaliteitsverlies (!) en de telefoon heeft een nog betere camera dan de S20 Plus. Verder heb je al de kwaliteiten van de S20 Plus. Het enige minpunt dat aan deze smartphone te vinden valt, is dat hij aan een prijskaartje van rond de 1.200 euro komt.

Opvallend is dus dat de ‘mindere’ versie, de S20 plus, hoger staat dan de S20 Ultra. Zoals je zelf kan zien is de Ultra beter, dus waarom niet hoger op de lijst beste 5G smartphones? Het antwoord is zeer simpel, heb je een onbeperkt budget dan is dit een betere smartphone. Toch houden we rekening met de aankoopprijs. Het budget van de consument bepaald de aankoop, ook al is dit de Ferrari van smartphones.

Meer smartphones met goede camera’s? Bekijk onze lijst smartphones voor fotografie.

“5G smartphone met de beste camera’s”

Scherm:  6.9 inch | RAM: tot 12 GB | Proc: Octa 2.7 Ghz | Cam:  48 MP / 40 MP

Komt de Samsung S20 Ultra te duur uit dan ga je gewoon voor de Samsung S20 Plus.

Samsung heeft drie smartphone modellen uitgebracht met 5G ondersteuning: de S20, S20 Plus en de S20 Ultra. Ze ondersteunen ook nog steeds 4G. Het scherm van de S20 Plus is net zoals bij de Oppo Find X2 6,7 inch groot en de camera beschikt over een Space Zoom camera met 64 MP die je toelaat om tot 30x in te zoomen!

Hiernaast is er ook een selfiecamera van 10 MP, een Ultra-Wide camera van 12 MP, een Wide camera van 12 MP en een Depth camera van 64 MP. Video’s maken kan je nu in 8K. Je krijgt een sterke processor, een opslagcapaciteit van 128 GB en een batterij die ongeveer 10 uur meegaat. Als de grootte van het scherm en de Depth camera voor jou niet zo belangrijk zijn, kan je ook de goedkopere 5G Samsung S20 smartphone aankopen.

“5G smartphone met uitstekende camera’s”

Scherm:  6.7 inch | RAM: tot 12 GB | Proc: Octa 2.7 Ghz | Cam:  64 MP / 10 MP

Deze 5G smartphone beschikt over drie uitstekende camera’s met 48 MP. In vergelijking met de Oppo Find X2 zijn de foto’s gedetailleerder en kan je tot 5 keer inzoomen met de telelens zonder kwaliteitsverlies. Met zijn opslagcapaciteit van 512 GB kan je wel 120.000 foto’s van topkwaliteit opslaan!

De smartphone is waterdicht en de batterij gaat een dag mee. Dankzij het 65 W snelladen is de telefoon na 45 min alweer volledig opgeladen. En hoe zit het met het scherm? Het scherm is 6,7 inch wat je toelaat foto’s en video’s goed te bekijken. Let op: een dual sim past niet in deze telefoon.

Op deze manier trekt Oppo, tot 2018 onbekend in België, plots de lijst van beste 5G smartphones. De Find X2 wordt goed onthaald en getipt als de nieuwe Huawei. Voorlopig is Oppo de 5 grootste smartphone producent, je moet het onbekende merk dus niet wantrouwen. Ze hebben een bewezen geschiedenis van kwaliteit en high-end toestellen. Hoewel het de beste 5G smartphone op onze lijst is moet je rekening houden met de aankoopprijs. Dit toestel is ver van goedkoop.

“5G smartphone met grote opslagcapaciteit”

Scherm:  6.7 inch | RAM: tot 12 GB | Proc: Octa 2.84 Ghz | Cam:  48 MP / 32 MP

Als de bovenstaande 5G smartphones te ver boven je budget zaten, dan kan je de OnePlus 8 Pro overwegen. Deze komt met een 6.78 inch scherm, een opslagcapaciteit van 128 GB en een hoofdcamera van 48 MP, een groothoeklens van 48 MP en een telelens van 8 MP. Dit toestel is draadloos oplaadbaar en beschikt over een dual sim. Met de groothoeklens kan je grote gebouwen vastleggen op beeld en met de telelens kan je ver inzoomen. De batterij laadt zeer snel op en gaat ongeveer een dag mee. Een nadeel is dat je de opslagcapaciteit niet kan verhogen met een geheugenkaart.

“Goedkopere 5G smartphone” 

Scherm:  6.7 inch | RAM: tot 12 GB | Proc: Octa 2.84 Ghz | Cam:  48 MP / 16 MP

Ongeveer in dezelfde prijsklasse als de OnePlus 8 zit de Huawei P40 Pro smartphone. Belangrijk om te weten is dat deze geen Google diensten zoals Gmail en Google apps ondersteunt. Als jij je hieraan niet stoort, is dit een top smartphone. Het scherm is 6,58 inch groot en de telefoon beschikt over een ruime opslagcapaciteit van 256 GB.

Je beschikt over 4 camera’s aan de achterzijde en 2 aan de voorzijde. De 50 MP Ultra Vision camera en HD 32 MP frontcamera met autofocus leveren geweldige fotoresultaten op. Je kan tot 50x inzoomen zonder verlies van kwaliteit. Je kan de telefoon draadloos opladen en hem aankopen in het zwart, zilver of goud.

Ook de Huawei P30 pro is een goedkoop alternatief, enkel heeft deze geen 5G opties. Wil je één van de beste 5G smartphones dan moet je voor de nieuwste versie gaan. Voorlopig is Huawei nog een goedkope optie. Binnenkort, met het uitrollen van het volledige 5G netwerk, zullen er meer goedkope alternatieven ter beschikking komen.

“Prijs/kwaliteit 5G smartphone” 

Scherm:  6.58 inch | RAM: tot 12 GB | Proc: Octa 2.86 Ghz | Cam:  50 MP / 32 MP

Tot zover onze top 5 beste 5G smartphones van 2021.
Heb je geen 5G Nodig? Bekijk dan ook het gewone artikel – Best Smartphones 2021

Goede 5G smartphone kopen

5G smartphones vergelijken

Wat is 5G?

5G is een afkorting die staat voor ‘5e generatie mobiele netwerken’. Vroeger belde je met een telefoon die in een stopcontact stak, maar dan maakten de mobiele netwerken hun opkomst. Het begon allemaal met 1G, de eerste generatie die bestond uit een mobiel netwerk dat draadloos bellen toeliet. Hierop volgde 2G waarmee je draadloos kon bellen, maar ook SMS’en versturen. Dan kwam 3G waarmee het ook mogelijk was om via je GSM op het internet te surfen. En nu hebben we 4G waarmee je ook video’s kan downloaden en bekijken. En dat brengt ons bij 5G: een verzamelnaam voor een aantal technologieën die momenteel nog verder verfijnd worden. Deze video van vrt nieuws zet de G’s nog eens allemaal op een rijtje.

In dit artikel gaan we smartphones die geen gebruik maken van 5G niet bespreken. De vergeleken smartphones worden vergeleken op basis van processor, scherm en camera, berekenkracht en algemene kwaliteit. Eens deze vergeleken zijn wordt er gekeken naar de aankoopprijs en de reputatie van het merk omtrend kwaliteit en capaciteiten. Na deze stap worden de verschillende smartphones geranked in de top 5 beste 5G smartphones. Er wordt ook gekeken naar voor wie, of welke situatie, een bepaalde smartphone voordelig kan zijn. Maak je geen foto’s met je camera, dan is het aantal megapixels of zoomopties voor jou niet relevant.

wat is 5G smartphone

Verschil tussen 4G en 5G

Het hoofd verschil tussen 4G en 5G is de hoge snelheid van 5G en de nieuwe toepassingen die het toelaat. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat 5G nog volop in ontwikkeling is, al zijn de huidige versies sowieso al een stuk sneller dan 4G. Dit zijn volgens prof. Latré van de universiteit van Antwerpen, gespecialiseerd in mobiele netwerken, de verschillen tussen 4G en 5G in een notendop:

 1. Betere technologie
  De 5G technologie werkt beter omdat ze de digitale signalen van je telefoon, bestaande uit bits, efficiënter omzet in elektromagnetische golven. Het kan meer bits per seconde omzetten waardoor je boodschap sneller verzonden wordt.
 2. Meer frequenties
  Digitale data kan verstuurd worden via hoge radiogolven met kleine frequenties. 4G maakt gebruik van specifieke frequenties uit dit aanbod, maar het is niet de enige technologie die hierop zit, denk maar aan smart TVs, playstations, smart watches… Door de drukte op deze frequenties wordt het netwerk trager. We zouden meer frequenties kunnen gebruiken waarvoor nog niet veel concurrentie op is. Toestellen met 5G zouden zich op deze frequenties kunnen afstemmen.
 3. Specifieke aanpassingen per applicatie
  5G maakt niet gebruik van één groot netwerk dat voor allerlei applicaties werkt en dus beperkt is in snelheid en redelijk wat energie verbruikt. Per specifieke applicatie wordt het netwerk aangepast zodat er nauwelijks vertraging op het netwerk komt.
 4. De MMwave
  Wie informatie opzoekt over 5G, komt ook termen als MMwave tegen. Dit is een nieuwe frequentie – 26 gigahertz band in België- die millimeter wave band genoemd wordt. Dit is een zeer hoge frequentie waarmee je veel meer data per seconde mee kan versturen. Op dit moment wordt hier nog aan gewerkt, dus jouw smartphone met 5G zal hier nog niet mee uitgerust zijn.
 5. MIMO zendmasten
  De 5G zendmasten zullen er anders uitzien. Ze zullen uitgerust zijn met meer antennes dan 4G zendmasten en data tegelijk versturen en ontvangen. Daarom worden ze MIMO zendmasten genoemd, wat staat voor Multiple Input, Multiple Output. Doordat er veel zendmasten zullen bijkomen aangezien 5G gemakkelijker wordt geblokkeerd door gebouwen en bomen, spreekt men van massive MIMO.

Gerichte radiogolven
De radiogolven van 5G zullen niet breed uitgestuurd worden, maar in dunne en dus krachtigere golven. Dit wordt beamforming genoemd en is nog volop in ontwikkeling.

Beste 5G smartphone 2022

Hoe werkt 5G precies?

Jouw GSM werkt met digitale data, ook wel bits genoemd. Dit zijn codes opgebouwd uit 0-en en 1-en. Wanneer je met je GSM een boodschap verstuurt, moet deze data omgezet worden in radiogolven, analoge technologie. Deze radiogolven worden dan weer opgevangen door masten waarna ze naar de juiste locaties worden gestuurd om daar weer omgezet te worden in digitale data.

Via 5G gebeuren deze omzettingen sneller en efficiënter. Dat zal je bijvoorbeeld ervaren bij de downloadsnelheid, maar ook in het vertragend effect als je online een videogame speelt of virtual reality gebruikt. Verder worden recente toepassingen beter ondersteund, waaronder operaties vanop afstand, smart homes en zelfrijdende auto’s. Daar waar er bij een 4G-netwerk een vertraging van een stuk of 10 milliseconden op zal zitten, zal dit bij 5G nog maar 1 milliseconde zijn.

Waarom overschakelen naar 5G?

We komen steeds meer terecht in een slimme wereld met het Internet of Things. Meer mensen versturen data via smartphones en smartwatches, maar ook meer toestellen werken via mobiele data zoals verkeerslichten, bewakingscamera’s, machines met sensoren..

Op tien jaar tijd is ons mobiele dataverkeer dertig keer toegenomen en die trend zal zich in de toekomst alleen maar verderzetten. 5G zorgt ervoor dat er meer data kan uitgewisseld worden en dit ook sneller verloopt. Met de beste 5G smartphone heb jij momenteel het snelste van het snelste.

Is 5G schadelijk voor de gezondheid?

Met 5G zouden er een heel aantal zendmasten bijkomen die redelijk sterke radiogolven uitstralen. Daarom is het belangrijk om regelgeving rond deze radiogolven te hebben en die is er ook. Europa heeft stralingslimieten opgelegd waaraan landen zich moeten houden. Door regelmatige controles op telecom providers kan nagegaan worden dat de stralingssterkte onder een opgelegd niveau blijft zodat de volksgezondheid niet in gevaar komt.

Hoe zit het met 5G in Europa?

De Europese Unie wilt dat alle Europese lidstaten 5G aanbieden. Mobiele providers zijn dus druk bezig met de overgang naar het nieuwe mobiele netwerk. Veel netwerk providers zijn eerst aan het overschakelen naar 4G+ wat al 2 tot 3 keer sneller zou werken in afwachting tot de 5G-netwerken uitgerold zijn.

Smartphones met 5G in België en Nederland?

In België en Nederland zijn de Samsung Galaxy S10 5G, S20, S20 Ultra, S20+ en de Oppo Find X2 Pro uitgebracht. Huawei volgde met drie modellen van de P40: de P40, P40 pro en de P40 Pro+. Huawei is nog steeds niet met Google services uitgerust door het aanhoudende conflict met de Verenigde Staten. Dan hebben we nog de OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro.

De providers T-Mobile, KPN en Vodafone maakten hun Nederlandse abonnementen al klaar voor 5G. In België is het voorlopig enkel Proximus die 5G abonnementen aanbiedt.

Hoe kan je 5G gebruiken?

Om te kunnen genieten van de voordelen die 5G biedt, moet je aan drie voorwaarden voldoen. Je moet een smartphone aankopen die 5G ondersteunt zodat je je kan verbinden met het 5G netwerk. Dan moet je je aansluiten bij een provider die 5G abonnementen aanbiedt. Op dit moment is die keuze in België nog redelijk beperkt. Vervolgens moet je, vooral in België, nagaan of je wel binnen het bereik van een 5G-netwerk bent. 5G wordt namelijk nu vooral in de dichtstbevolkte gebieden ondersteund. Je kan dit opzoeken op de website van je provider. Er zijn ook smartphones die zowel 4G als 5G ondersteunen, dus dan hoef je je geen zorgen te maken.

Tot zover het artikel over de beste 5G Smartphones van 2023

Lees meer berichten in de categorie ‘Computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.