Scroll Top
beste ab rollers

De 5 beste ab rollers van 2024

Voor een intensieve workout van je buikspieren.

Dee beste ab rollers spreken verschillende spieren in de buik aan. Met de juiste vorm kan je naast de buikspieren ook de armen, schouders en rug versterken. Zo kan je met één toestel veel progressie maken met je workouts. De ab roller is daarom een heel geliefd toestel in de fitnessindustrie. Je vindt de roller in zo goed als elke fitness, maar ook voor thuis is het apparaat ideaal.

Door het compacte formaat neemt het weinig plaats in beslag en kan je het makkelijk opbergen. Een goede ab roller biedt je core een enorme uitdaging. Ben je een beginner, dan start je beter met een ander buikspier apparaat zoals dumbbells of weerstandsbanden.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende opties van onder andere Tunturi, AJ-Sports en Readaeer. Daarbij hebben we rekening gehouden met de het materiaal, de handvaten en de prijs. Lees hieronder verder om de beste ab roller voor jou te vinden.

Onze selectie ab rollers

Beste prijs-kwaliteit: AJ-Sports Ab Wheel bij Bol.com
Beste goedkope: Tunturi bij Bol.com
Beste voor beginners: Readaeer Buiktrainer bij Amazon
Beste set: Ox-Sports Ab Wheel bij Bol.com
Beste duo: SKLZ Core Wheels bij Bol.com

Beste prijs-kwaliteit: AJ-Sports Ab Wheel

Voordelen:

 • Antislip handvaten
 • Lichtgewicht
 • Extra breed wiel
 • Inclusief kniematje

Nadelen:

 • Geen handleiding
 • Geen oefeningenkaart

AJ-Sports heeft een kwalitatieve ab roller voor een betaalbare prijs op de markt gebracht. Het wiel van de roller is extra breed zodat je de nodige stabiliteit behoudt gedurende je oefeningen. Een extra stabiele houding zal helpen om je spieren nog meer aan te spreken. Dankzij het brede wiel kan je ook de zijkanten van je core goed trainen doordat je zijdelings afbuigende roll-outs kunt uitvoeren.

Om je van nog meer comfort te voorzien zijn de handvaten bekleed met een zacht antislip foam zodat je een stevige grip hebt. Je handen zullen niet van de handvaten afglijden, ook niet bij overmatig zweten. Daarnaast wordt de ab roller geleverd met een kniematje. Zo zullen je knieën beschermd blijven tijden het uitvoeren van een knee roll-out met de ab wheel.

De ab roller weegt slechts een kilogram en hij is bijgevolg perfect om overal mee naartoe te nemen. Indien je fitness zelf niet over ab rollers beschikt kan je deze makkelijk zelf meenemen. Ook thuis berg je de roller eenvoudig op. Het ab wheel monteren is ook eenvoudig, al zit er wel geen handleiding bij en zal je het een beetje zelf moeten uitzoeken. We missen ook een oefeningenkaart.

Beste goedkope: Tunturi

Voordelen:

 • Antislip handvaten
 • Lichtgewicht
 • Dubbel wiel
 • Inclusief kniematje
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Dun kniematje
 • Krakend geluid
 • Geen oefeningengids

Een goedkope ab roller vind je bij Tunturi. Voor een goede prijs krijg je een ab wheel die je voorziet van alle comfort. Met handgrepen gemaakt van een antislipmateriaal behoud je een stevige grip gedurende je oefening. Verder is het een dubbel wiel waardoor je steunt op een extra breed oppervlak. Dit helpt bij het bewaren van de nodige stabiliteit.

Om alles nog wat comfortabeler te maken zit er een kniematje bij om je knieën te beschermen tegen harde ondergronden. Het kniematje is wel vrij dun. Indien je nog pijn ervaart kan je een dikkere yogamat gebruiken.

De roller weegt slechts 650 gram en is bijgevolg extreem licht van gewicht. Dit maakt de ab wheel ideaal indien je de roller graag overal mee naartoe neemt. Zo kan je de ab roller zowel thuis gebruiken als in de fitness. Let hierbij op dat sommigen erop attenderen dat het wiel een krakend geluid maakt. Sommige sporters ondervinden dit als storend wanneer ze de roller gebruiken in de fitness.

Beste voor beginners: Readaeer Buiktrainer

Voordelen:

 • Antislip handvaten
 • Lichtgewicht
 • Dubbel wiel
 • Inclusief kniematje
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Geen handleiding
 • Soms wat stroef
 • Geen oefeningenkaart

De beste ab roller voor beginners is deze van Readaeer. Als beginner is het belangrijk om voor een ab roller te kiezen die je zo goed mogelijk van de nodige stabiliteit voorziet. Readaeer doet dit door te kiezen voor een dubbel wiel. De wielen zijn gemaakt van rubber waardoor ze een stevige grip op de grond hebben. Je kan de roller op zowat elke ondergrond gebruiken met behoud van een stabiele positie. Daarnaast kozen ze ook voor antislip handvaten wat zorgt voor een stevige grip.

Als beginner oefen je waarschijnlijk graag eerst thuis alvorens je de oefening uitvoert in de fitness. Het is als beginner sowieso belangrijk om eerst op te zoeken hoe je de oefening goed uitvoert om rugklachten te voorkomen. Een oefeningenkaart was dan ook handig geweest, maar die zit er helaas niet bij. Wil je het wiel toch meenemen naar de fitness, dan is dit mogelijk door het compacte formaat en het lichte gewicht. De ab wheel maakt ook weinig geluid en is dus niet storend.

Sommigen ondervinden wel wat moeilijkheden met de montage. Er zit geen handleiding bij waardoor je het zelf zal moeten uitzoeken. Hierdoor lukt de montage niet bij iedereen even goed. Een slechte montage kan ervoor zorgen dat je wat stroefheid ondervindt bij het uitrollen. Indien het rollen stroef verloopt, heb je de wielen mogelijk te vast gedraaid.

Voordelen:

 • Antislip handvaten
 • Lichtgewicht
 • Extra breed wiel
 • Inclusief opdruksteunen en weerstandsbanden
 • Inclusief kniematje

Nadelen:

 • Maakt wat geluid
 • Geen oefeningengids

Met een ab roller alleen heb je al een goede workout waarmee je verschillende spieren kan trainen. Wil je je training nog uitgebreider maken, dan kan je een set bestellen zoals deze van Ox-Sports. Met deze set train je vrijwel heel je lichaam. In de set zit zowel een goede ab roller als twee opdruksteunen, twee weerstandsbanden en een kniematje.

Met de opdruksteunen kan je je bovenlichaam nog extra aan het werk zetten door uitdagende push-ups. Om je push-ups naar een nog hoger niveau te tillen kan je de weerstandsbanden gebruiken om de oefening te verzwaren. Brandende spieren verzekerd.

Ook de ab roller zelf is van zeer goede kwaliteit. De handvaten zijn antislip en het wiel is gemaakt van een rubberen materiaal. Beide verzekeren een stevige grip. Dankzij het rubber materiaal zal de vloer niet beschadigd geraken en zal je stabiel kunnen uitrollen. Het wiel is ook extra breed, namelijk 8 centimeter, wat het uitrollen nog vergemakkelijkt. Bij het uitrollen kan het wiel mogelijk een beetje lawaai maken. Je kan het indien nodig smeren met wat olie om dit probleem te verhelpen.

Beste paar: SKLZ Core Wheels

Voordelen:

 • Antislip handvaten
 • Lichtgewicht
 • Twee buikspierwielen
 • Groter spectrum aan oefeningen mogelijk
 • Met oefeningengids

Nadelen:

 • Wielen van kunststof
 • Geen kniematje inbegrepen

Naast de traditionele ab roller kan je ook kiezen voor zogenaamde ‘core wheels’. Dit is een duo van twee kleinere buikspierwielen zoals deze van SKLZ. Dit biedt de mogelijkheid meerdere oefeningen uit te voeren dan enkel de klassieke buikspieroefeningen.

Een voorbeeld is het uitvoeren van push-ups met de wieltjes. In tegenstelling tot push ups met dumbbells als opdruksteun zorgen deze core wheels voor minder stabiliteit waardoor de spieren harder aan het werk worden gezet. De handvaten hebben wel een antisliplaag waardoor je de buikspierwieltjes goed zal kunnen vasthouden zonder eraf te glijden.

Een nadeel is dat de wielen gemaakt zijn van kunststof. In tegenstelling tot rubberen wielen kan je deze niet op elke ondergrond gebruiken. De grip op een gladde vloer zal niet zo stevig zijn. Zorg ervoor dat je de wieltjes op een stroevere ondergrond zoals gras of een fitnessmat gebruikt.

Ook zit er geen kniematje bij waardoor een fitnessmat sowieso nuttig is om je knieën te beschermen. Indien je zo’n ondergrond thuis niet hebt kan je een fitnessmatje bestellen of de core wheels meenemen naar de fitness. Ze zijn klein van formaat en wegen weinig waardoor de verplaatsing eenvoudig is. Tot slot krijg je bij deze goede ab rollers een handige oefeningengids, wat we echt wel een pluspunt vinden.

Workout Ab wheel
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een ab roller?

Spieren

Afhankelijk van welke spieren je voornamelijk wilt trainen is de ene ab roller meer geschikt dan de andere. Met de klassieke ab roller zijn de buikspieren de voornaamste spieren die getraind worden. De klassieke ab roller, een enkel wiel, wordt dan ook voornamelijk gebruikt om de core te versterken. Daarnaast spreekt de ab wheel bij een juiste houding ook onrechtstreeks de borst, rug, schouders en armen aan.

Indien je nog meer focus wil leggen op je schouders en ook de heupen wil meenemen, is het verstandig te kiezen voor core wheels. Dit is een duo van twee kleinere ab rollers. Doordat je aan beide kanten rollende wieltjes hebt wordt de oefening gedestabiliseerd. Door deze destabilisatie zullen je schouders en heupen harder moeten meewerken.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere toestellen om je buikspieren te oefenen. Planken op een balance board is bijvoorbeeld een zeer goede alternatieve oefening.

Niveau

Voor het uitvoeren van een roll-out met de beste ab roller heb je al enige mate van kracht in je buik nodig. Beginners zullen met de klassieke knee roll-out dus nog wat moeilijkheden ondervinden. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kan houden om de oefening te vergemakkelijken. Zo kan je een halve rep uitvoeren en nog niet volledig uitrollen. Als dit beter gaat kan je steeds verder uitrollen.

Daarnaast kunnen beginners best een andere soort ab wheel aanschaffen dan gevorderden. Het formaat is hierbij een belangrijke factor. Grotere ab rollers zijn eenvoudiger in gebruik dan rollers van een kleiner formaat. Indien je een beginner bent is het dus verstandig om een ab roller te kiezen die wat groter is. Hierbij bevind je je tijdens het uitrollen verder van de grond, wat de oefening vergemakkelijkt.

Bouwkwaliteit

De kwaliteit van de ab roller is erg belangrijk om je oefeningen in alle comfort te kunnen uitvoeren. Het doel is om een stevige houding te bekomen. Een eerste punt waar je op moet letten zijn de handvaten. Zorg ervoor dat de handvaten bedekt zijn met een antislipmateriaal voor een stevige grip. Dit voorkomt dat je handen van de roller afglijden tijdens het uitvoeren van een oefening.

Een tweede aandachtspunt bij het kopen van een ab wheel is het bouwmateriaal van de band(en). De banden geven een goede indicatie van de kwaliteit van de roller. Hiervoor kan er kunststof of rubber gebruikt worden. Het wordt aanbevolen om voor een rubberen variant te kiezen. Net zoals bij de handvaten zorgt dit voor een betere grip, ditmaal op de grond. Zo kan je de beste ab roller op verschillende soorten ondergronden gebruiken.

Wat is een ab wheel?

Een ab wheel, oftewel buikspierwiel, is een compact fitnesstoestel om de buikspieren te trainen. Voor velen is het een onmisbaar apparaat tijdens de training. Het wordt gezien als de meest effectieve, maar ook zwaarste oefening voor de core. In bijna elke fitness is er wel een ab roller te vinden. Door het compacte formaat en de redelijke prijzen kan het ook voor thuis aangeschaft worden.

De meest klassieke oefening die je met de roller kunt uitvoeren is de knee roll-out. Hierbij rol je met het wiel naar voren uit en weer terug op je knieën. Indien je deze oefening correct uitvoert worden er naast de buikspieren nog andere spieren aangesproken zoals in de rug, borst, armen en schouders. Naast de klassieke knee roll-out zijn er nog verschillende andere oefeningen die je met de ab wheel kunt uitvoeren.

Hoe gebruik je een ab wheel?

Je gaat op je knieën zitten en houdt de handvaten van de ab roller stevig vast. Vervolgens rol je uit met de roller tot je in een knie-plankhouding terechtkomt. Nadien rol je terug door je buikspieren te gebruiken. Zorg ervoor dat je onderrug niet hol komt te staan. Dit is één van de meest voorkomende fouten bij het gebruik van een ab wheel. Probeer je bekken te kantelen om een rechte rug te behouden.

Net zoals bij andere oefeningen is het belangrijk je kracht geleidelijk aan op te bouwen. Begin met een halve rep door nog niet volledig uit te rollen. Als dit vlot gaat kan je steeds verder uitrollen. Gebruik hiervoor een muur als indicatie voor de lengte. Begin daarnaast altijd met een laag aantal herhalingen. Indien je deze foutloos kunt uitvoeren kan je opbouwen naar meerdere herhalingen. Als je de knee roll-out goed onder de knie hebt kan je overschakelen naar een staande roll-out met gestrekte benen. Deze variant is een stuk uitdagender en vraagt meer kracht.

Welke spieren train je met een ab roller?

De beste ab roller is voornamelijk ontworpen voor het trainen van de buikspieren, maar als je de oefening juist uitvoert train je naast de buikspieren ook nog andere spiergroepen. Zo kan je bij een juiste houding ook de onderrug, bovenrug, borst, schouders en armen mee aanspreken. Al blijven de buikspieren wel de voornaamst aangesproken groep. Een ab roller is dus een goede workout voor het trainen van diverse spieren tegelijk.

Het is dus belangrijk dat je leert om de oefening correct uit te voeren en deze verschillende spiergroepen laat samenwerken. Je kan het vergelijken met een plankhouding. Hierbij spreek je ook diverse spiergroepen aan als je in een juiste houding gaat staan. Om een rechte houding te bekomen moet je verschillende spieren opspannen om je rug uitgelijnd te houden.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste ab wheels te vinden werden er 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, buikspieren, niveau, materiaal en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.