De 5 beste achterlichten voor de fiets 2021

Goed opvallen en op tijd gezien worden, achterlichten op de fiets zijn van groot belang voor jouw veiligheid

In dit artikel gaan we op zoek naar het beste achterlicht voor de fiets. Fietslichten worden steeds beter en beter. Voor de meeste fietsers is het beste achterlicht één met verschillende standen, verschillende lumens, een USB oplaadbare batterij en een goede mount om het licht stevig vast te maken. Toch gaan de nieuwste fietslichten iets verder door een tweede of zelfs derde functie toe te voegen.

Een achterlicht dient voor weggebruikers te verwittigen van jouw aanwezigheid. Het beste achterlicht schijnt wel niet enkel naar achter. Ook de zijkanten zijn zeer belangrijk als je weet dat 37% van de ongevallen langs de kant gebeuren. Het nieuwste snufje in fiets achterlichten is de aanwezigheid van laser lijnen onder en naast de fiets. Lees alvast onze suggestieve top 5 beste achterlicht fiets 2021.

RIDR LIGHTS – LASERLIGHT

Binnen fietslichten zijn er enkele elementen dat belangrijk zijn. Lumen, batterij, mount, …. allemaal één voor één belangrijke factoren bij het uitkiezen van een goed fietslicht. En hoewel dit een nieuw merk is beantwoorden ze  aan de noden van iedere fietser. Het fietslicht is een sterk achterlicht, dat USB oplaadbaar is en een zeer flexibele hechting heeft. Door hun universele mount past dit fietslicht op alle type fietsen.

Daarnaast is er nog een extra functie dat deze lichten innovatief en zelfs revolutionair maakt. Enerzijds heb je het gewone fietslicht van +50 lumen, genoeg om zeer zichtbaar te zijn, met 3 verschillende standen. Anderzijds heeft het licht een tweede bron van verlichting. Met de onderstaande lasers verlicht je de baan onder jouw fiets om zo aan de bestuurders duidelijk te maken dat ze wat meer ruimte moeten voorzien.

“Beste achterlicht fiets 2021” – Doorgelicht

+ USB oplaadbaar
+ Sterk (achter)licht met 62 lumen
+ Revolutionaire LASER LIGHTS
+ Zeer betaalbaar – prijs / kwaliteit

LEZYNE – STRIP DRIVE PRO

Als je een achterlicht wil dat ook tijdens de dag opvalt dan is de Lezyne Strip drive Pro een van de sterkere achterlichten. Dit ontwerp van Lezyne is zeer simpel, ook de hechting is een simpele maar stevige rubberen strip. De kwalitatieve materialen zorgen voor een waterdicht ontwerp. Hoewel het slechts het derde beste fietslicht is is het wel één van de sterkste. Met 300 lumen ben je altijd zichtbaar. Let natuurlijk wel op dat achterliggers niet verblind worden.

“Sterkste achterlicht fiets” – Doorgelicht

+ USB oplaadbaar
+ Zeer sterk 300 lumen
– 4 uur batterij

LEZYNE – LASER DRIVE

Met veiligheid in gedachten is het achterlicht het belangrijkste licht voor een fietser. Omdat de meeste ongevallen langs achter of langs de kant zijn heb je echt wel voordelen aan het beste fietslicht te kopen. Lezyne, net zoals RIDR, heeft ook een laser achterlicht. Omdat deze twee lichten een twee-in-één concept hanteren passen ze beide in deze lijst van beste achterlicht fiets. Lezyne Laser Drive verschilt door slechts één lijn aan elke kant van de fiets te zetten. Dit is ook een rechte lijn, wat iets minder zichtbaar is dan de dubbel gebogen lijnen van RIDR. De lijnen op de Laser Drive zijn wel iets langer.

Toch heeft de Lezyne enkele voordelen tegenover de RIDR Lights. Een krachtige batterij en een speciale modus die tot 250 lumen kan uitstralen. Met deze modus gaat de batterij wel snel op, zet je de modus op 10 lumen dan gaat het licht tot 15 uur mee. Dit is natuurlijk een USB oplaadbaar achterlicht. Door de grote batterij is het licht dus ook wat zwaarder, breder en minder makkelijk op de fiets te bevestigen.

+ USB oplaadbaar
+ Sterke 250 lumen modus
+ Revolutionaire LASER LIGHTS
–  Lomp ontwerp
–  Duur

KNOG – COBBER

Knog staat gekend voor hun zeer lichte opvallende LED lichten. Daar waar andere merken grote LEDs gebruiken maakt Knog gebruik van een heel veld aan kleine LED lichtjes. Om zo een sterk blok te vormen. Dit laat hen ook toe hun ontwerp te innoveren, zie zo de Knog Cobber. Een licht dat tot 330° rondom kan verlichten. Is zichtbaarheid van de kant een prioriteit, dan is dit het beste fiets achterlicht bij uitstek.

Met 170 lumen in de hoogste stand heb je ook een zeer verlichtend licht. Misschien zelfs te licht, met het risico op wegbestuurders te verblinden. Dit licht is USB oplaadbaar, waterdicht en heeft 8 verschillende instellingen. Zo kan je zelf kiezen tussen 35 tot 75 lumen. Op de hoogste stand ‘Steady Pulse’ ga je met 170 lumen voor maximaal 2 uur de baan op. Weet dan dat je 4 uur moet opladen… Vaak zal je deze stand dus niet gebruiken.

“Beste zij-verlichting” – Doorgelicht

+ USB oplaadbaar
+ Sterke 170 lumen modus
+ 330° graden ontwerp
–  Zwakke batterij
–  Duur

BUSCH + MÜLLER – IXXI

Natuurlijk is de keuze van uw achterlicht ook beperkt tot uw budget. Heeft u slechts € 20 euro te besteden, dan is het beste fietslicht voor u mogelijk de Busch + Müller IXXI. Dit simpel achterlicht is sterk van ontwerp met beschermende materialen. Dit achterlicht kan heel wat schokken aan. Omdat er daarnaast geen extra functies zijn, behalve USB opladen, komt dit licht aan een zeer schappelijke prijs. Dit is misschien niet het beste achterlicht voor de fiets maar verdient zeker een plaats op deze lijst voor de mensen met een beperkt budget.

+ USB oplaadbaar
+ Sterke ontwerp
+ Goedkoop
–  Lomp ontwerp

beste achterlicht fiets 2021

Tot zover de suggestieve top 5 beste achterlicht fiets 2021.
Kijk ook naar de lijst beste voorlichten en bescherm jezelf met een goede fietshelm.
Op zoek naar elektrische alternatieven, bekijk dan ook de lijst elektrische plooifietsen of speed pedelecs.

Achterlicht fiets vergelijken

Zien of gezien worden

Fietslichten hebben twee functies. Enerzijds dienen ze om de baan te verlichten zodat je kan zien. Anderzijds dienen ze om opgemerkt te worden door andere wegbestuurders. Dit zijn vooral knipperende lichten waardoor je makkelijker aandracht trekt en gezien wordt.

Gezien worden

Een licht om gezien te worden is meestal een achterlicht. Dit zijn lichten met een laag lumen die niemand verblinden. Hun doel is de fietser op te doen vallen, ervoor zorgen dat alle wegbestuurders fietsers opmerken. Een licht om gezien te worden gaat niet boven de 150 lumen. Alles boven 150 lumen kan de bestuurders verblinden.

De nieuwste fietslichten zijn echter revolutionair. Zij maken gebruik van een twee-in-één fietslicht. Lichten zoals RIDR Lights en de Lezyne Laser Drive hebben twee ingebouwde lasers die de grond belichten. Op deze manier zien andere weggebruikers de ruimte die jij nodig hebt om veilig te blijven. Ook langs de zijkant zijn deze twee lichten zichtbaarder dan anderen. Enerzijds door de lijnen, anderzijds door het ontwerp van het licht. Door transparante casing te gebruiken zorgen ze ervoor dat er meer graden° zichtbaar zijn aan mensen die je van de kant benaderen. Een extra veiligheid voor fietsers die geen fietspaden hebben op hun route.

Fiets achterlicht kopen,
waar op letten

Zien of gezien worden

Een fietslicht heeft verschillende functies – zien en gezien worden. Zien wil zeggen dat je licht  de baan moet verlichten zodat jij makkelijk kan zien. Objecten op de baan, putten, gaten, …. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor het vermijden van deze potentiële onveiligheden. Daarbij moet je ook gezien worden, hier spreken we van jouw zichtbaarheid naar andere weggebruikers. Gezien worden wil zeggen dat een tegenligger je van ver genoeg kan zien. Andere mobilisten moeten je opmerken om jouw veiligheid te garanderen.

Gezien worden

Voor een fiets achterlicht is het belangrijkste om gezien te worden. Omdat het om een rood fietslicht gaat (wettelijk verplicht) en er dus niet veel wit licht zichtbaar is wordt de baan ook maar beperkt verlicht. Een fiets achterlicht dient om mobilisten achter en naast jou te waarschuwen van jouw aanwezigheid.

Het verschil in Lumen tussen een achterlicht en een voorlicht is groot, en nodig omdat je anders bestuurders achter jou kan verblinden. Een laag lumen, maar een opvallende puls kan een goede optie zijn voor een achterlicht. Toch moeten er voldoende lumen aanwezig zijn om dit van op afstand op te merken. Ook het breedteveld van het licht is van belang. Verlicht het licht een dunne strook achter jou, of is het ook zichtbaar van de zijkanten. Hoe breder de hoek van het licht hoe meer je zal opvallen voor andere bestuurders. Ga voor een achterlicht niet voor meer dan 250 lumen, zo beperk je het risico op verblinden. Let op, ga zeker niet onder de 50 lumen, je moet nog altijd gezien worden.

Je plaatst je licht op de fiets en maakt gebruik van de hechting om ze goed vast te zetten. Een correcte plaatsing van het licht zorgt voor betere zichtbaarheid. Zet je het licht achter je baggagerek, dan is de kans klein dat je gezien zal worden.

Vaste hechting

Gemaakt uit hard plastiek, deze hechtingen zijn niet flexibel en gaan snel kapot als het materiaal van slechte kwaliteit is. Rij je steeds op de baan met weinig schokken, dan kan je voor een harde hechting gaan. Weet je nu al dat jij offroad wil mountainbiken, of je kasseiwegen moet afleggen, dan ga je beter voor een alternatieve sluiting.

Flexibele hechting

Gemaakt uit rubber, ook hier is kwaliteit van belang. Een flexibele hechting moet redelijk hard aangespannen worden zodat het licht goed op zijn plaats blijft zitten. Dit zal het rubber uitrekken. Als de kwaliteit beperkt is zal het rubber uiteindelijk scheuren. Het beste achterlicht is een licht dat lang meegaat en voldoende verlichting voorziet. Kies daarom voor kwaliteit, zowel het achterlicht als de hechting. Heb je nood aan het licht makkelijk van de fiets te halen dan zal een vaste hechting niet in uw voorkeur liggen. Voor zulke fietsers is het beste fietslicht eerder één dat een flexibele hechting heeft.

USB oplaadbaar LED fietslicht

Tegenwoordig worden de meeste fietslichten gemaakt met een oplaadbare batterij. Dit gebeurt via een USB kabel waardoor je het overal kan opladen. Heb je een powerbank op zak dan kan je het ook onderweg verder opladen. Deze lichten bieden een voordeel omdat er minder vervuild wordt door geen gebruik te maken van AA of AAA batterijen.

Hoe kies je een fietslicht?

Heb je meer informatie nodig over het uitkiezen van fietsverlichting, voor of achter? Klik door naar het overkoepelende artikel over voorlichten voor de fiets. Hier gaan we uitgebreid in op de verschillende factoren die een goed licht maken: Lumen, hechting, wat kost een fietslicht, USB herlaadbaar, waterdicht en LED lichten. Je kan er ook de TOP 5 beste voorlichten voor je fiets vinden.

Tot zover het artikel ‘Beste achterlicht fiets 2021’ – Laatste update 02/12/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Outdoor’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.