Beste Action Camera

De beste action camera die je momenteel kunt kopen is de GoPro Hero 7. Het kan filmen in een 4K resolutie aan 60 frames per seconde. Verder heeft deze action camera elektronische beeldstabilisatie, waterresistentie, gestabiliseerde time lapse video’s en nog veel meer. Het is in vergelijking met de competitie de meest complete action camera maar dat komt wel aan een stevige prijs.

We hebben ook waardige alternatieven doorgelicht die de GoPro Hero 7 benaderen aan bijna de helft van de prijs zoals de Xiaomi Yi 4K+. Onderaan dit artikel kan u het volledige onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een action camera.

Onze top 5 – Beste Action Camera

De beste action camera die je momenteel kunt kopen is de GoPro Hero 7. Deze action camera kan 4K filmen aan 60 frames per seconde (fps) en heeft elektronische beeldstabilisatie. Dankzij deze beeldstabilisatie dat GoPro HyperSmooth heeft genaamd kun je je beelden stabiliseren zonder gebruik te maken van een gimbal. Het heeft op vlak van gebruiksgemak een zeer intuïtieve bediening en een handige app voor op je smartphone.

Het grote voordeel van een GoPro is dat het beschikt over het meeste uitgebreide aanbod qua accessoires. Verder is deze GoPro waterresistent tot 10 meter diep zonder een behuizing. Met de Super Suit kun je maar liefst duiken tot 60 meter diep. Daarenboven heeft deze GoPro een TimeWarp mode waarmee je gestabiliseerde time lapse video’s mee kunt nemen.

Mensen die op zoek zijn naar een goedkoper alternatief voor de GoPro kunnen best de Xiaomi Yi 4K+ kopen. Deze action camera kan ook filmen aan 60 fps en is uitgerust met elektronische beeldstabilisatie. Het verschil met de GoPro Hero 7 is dat deze Xiaomi action camera elektronische beeldstabilisatie aanbiedt aan een maximum resolutie van 4K aan 30 fps. De GoPro doet het iets beter op dat vlak namelijk 4K aan 60fps met beeldstabilisatie. De Xiaomi is ook niet waterresistent tenzij je hem in een speciaal hoesje steekt.

Voor de rest is de Xiaomi Yi 4K+ zeer vergelijkbaar met de GoPro Hero 7. Het heeft een gemakkelijke bediening dankzij een groot LCD scherm en een handige app voor op je smartphone. Je kan ermee zowel timelapse video’s als slowmotion video’s nemen. En er bestaat ook een zeer uitgebreide accessoireset voor alhoewel niet even groot als voor de GoPro.

Wanneer je graag een GoPro wilt kopen en je niet in 4K hoeft te filmen is de gewone GoPro Hero misschien wel iets voor jou. Het kan filmen in Quad HD (1440p) aan 60 fps en heeft geen elektronische beeldstabilisatie maar behoudt voor de rest wel veel van de functies die de Hero 7 heeft. Het is namelijk ook waterresistent (tot 10 meter), heeft voice commands en is compatibel met alle GoPro accessoires. Aan ongeveer de helft van de prijs van Hero 7 heeft deze action camera een interessante prijs-kwaliteitsverhouding.

De Xiaomi Yi 4K is de voorganger van de Xiaomi Yi 4K+ en ongeveer 100 euro goedkoper. De twee modellen zijn bijna identiek buiten het feit dat deze action camera maximaal tot 4K aan 30 fps kan nemen terwijl de 4K+ kan filmen aan een dubbele framerate (4K aan 60fps). Ben je van plan om de GoPro voornamelijk te gebruiken voor het filmen van je reizen dan heb je eigenlijk voldoende aan de Xiaomi Yi 4K. De 100 euro die je uitspaart kun je gebruiken voor het kopen van accessoires zoals een SD-kaart, een tripod, hoesje, extra batterijen of selfie stick.

Wanneer je een krap budget hebt maar toch een camera wilt kopen die kan filmen in een resolutie van 4K aan 30fps. Op zich is de beeldkwaliteit niet slecht. Het grote nadeel aan deze action camera is echter de beperkte batterijcapaciteit van een anderhalf uur. Als je de Wifi aanzet kan je zelfs maar een half uur filmen. Verder beschikt het over een eerder beperkt aanbod qua accessoires.

Het onderzoek

Wat is een action camera?

Een action camera is een zeer kleine en stevige camera met een groothoeklens (fisheye). Het onderscheid zich van andere camera’s door het feit dat het makkelijk op verschillende voorwerpen kan bevestigd worden. Je kan het onder meer op een helm, fiets, auto, selfiestick of bijvoorbeeld op een huisdier plaatsen om unieke momenten te filmen.

Een action camera kunnen we dus aanraden aan mensen die onvergetelijke momenten willen filmen. Of je nu op reis gaat om te wandelen, fietsen, snowboarden of surfen, met een action camera kun je vanuit unieke perspectieven je unieke herinneringen vastleggen.

Action Camera kopen

Waarop moet ik letten

Video kwaliteit

De kwaliteit van de video wordt bepaald door een aantal factoren zoals de resolutie en frames per second. De meeste action camera’s kunnen video opnemen in 4K, de goedkopere modellen kunnen enkel in Full HD (1080p) opnemen.

De meeste films die je op TV ziet zijn ongeveer 24 frames per seconde (fps). Aan 24 fps wordt er een illusie gecreëerd van bewegende beelden die aangenaam is voor de ogen. Wanneer je oude films ziet die zijn opgenomen aan 16  fps merk je dat het beeld hapert.

Wij raden daarom aan om voor een action camera te gaan die minstens 4K aan 30 fps kan filmen en bij voorkeur 4K aan 60 fps. Er bestaan goedkopere 4K camera’s die claimen dat ze 4K kunnen filmen. Deze vergeten zo goed als altijd te vermelden dat ze enkel 4K aan 15 fs kunnen filmen. Het resultaat is dat je een haperend beeld zult krijgen met een hoge resolutie dat onbruikbaar is. Duurdere action camera’s daarentegen kunnen filmen tot 1080p aan 240 fps. Dit is vooral belangrijk als je beelden tot 8x in slowmotion wilt opnemen.

Gebruiksgemak

Wanneer je aan het fietsen of aan het surfen bent wil je niet bezig zijn met het instellen van je action camera. Een goede action camera heeft een intuïtieve bediening en knoppen op strategische plekken. Door het kleine formaat van een action camera is het niet altijd gemakkelijk en er zijn weinig producenten dit een action camera maken met een hoog gebruiksgemak.

De beste action camera’s hebben een scherp LCD touchscreen dat handig te bedienen is in combinatie met een app voor je smartphone. Op die manier kan je ook via je smartphone de instellingen aanpassen zonder dat je je action camera moet gaan dismounten.

Video stabilisatie

De allerbeste action camera’s hebben elektronische beeldstabilisatie. Dit wilt zeggen dat ze het beeld kunnen stabiliseren zodat het minder ‘shaky’ overkomt. Het resultaat zal nooit zo goed zijn als wanneer je een aparte gimbal koopt. Elektronische beeldstabilisatie is een enorme plus maar komt ook aan een stevig prijskaartje.

Accessoires

Om het meeste uit je action camera te halen ga je een aantal accessoires nodig hebben. Sommige minder bekende merken hebben zeer weinig accessoires of accessoires van lage kwaliteit waardoor je gelimiteerd wordt in de manieren waarop je kan filmen.

Het grote voordeel van een GoPro action camera is dat het over het meeste accessoires beschikt. Ook zijn de accessoires van zowel GoPro van zeer goede kwaliteit maar ze zijn redelijk prijzig. Gelukkig zijn er heel wat andere fabrikanten zoals Amazon Basics die ook accessoires maken voor GoPro. Let er gewoon op dat je geen mounts niet van de goedkoopste Chinese website koopt. Je wilt namelijk vermijden dat je mount afbreekt tijdens het surfen of het snowboarden en dat je je dure GoPro kwijt bent.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.