De 5 beste airbikes voor thuis van 2023

Een full body workout bij je thuis.

De beste airbike is moeilijk te vinden. Jouw keuze hangt af van jouw doel en jouw eisen. Het toestel is bijvoorbeeld perfect voor een intense training zoals HIIT, maar ook voor revalidatie. Juist zoals bij een roeitrainer train je met een airbike zowel aan je conditie als aan je spieren.

Daarnaast is dit apparaat zeer geliefd in de fitness en bij crossfit. Je hebt een brede keuze aan airbikes met opties zoals een hartslagmeter, bluetooth of de nieuwe technologie ANT+. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van FitBike, Schwinn, Assault Airbike en FitEquip. Lees hieronder verder om de beste airbike voor jouw budget te vinden.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: FitBike The Beast

De beste airbike in deze lijst is de iconische FitBike The Beast. Zo is dit toestel ergonomisch ontworpen door het verstelbare zadel en de dubbele handgrepen. Op die manier kan je de spierfocus in het bovenlichaam veranderen. Daarnaast is de waterpas verstelbaar en weegt het toestel 73 kilogram. Daardoor staat deze airbike stevig en stabiel op de grond.

Verder heb je de keuze uit verschillende trainingsprogramma’s. Tijdens jouw training kan je ook gemakkelijk verschillende functies aflezen op de trainingscomputer zoals calorieverbruik en RPM. Bovendien beschikt het fitnesstoestel over een hartslagmeter. Dat is zeker een voordeel als je graag traint op hartslag of voor revalidatie.

Het laatste voordeel is de V-belt. Je traint door dit systeem veel stiller en bovendien heb je minder kans op slijtage. Het is vooral een voordeel als je met meerdere personen samenwoont. Toch zijn er enkele minpunten. Zo beschikt deze airbike niet over bluetooth en kun je dus niet koppelen met een trainingsapp. Ook is The Beast redelijk zwaar. Dat hoeft echter geen nadeel te zijn voor verplaatsing aangezien het toestel voorzien is van transportwielen. Over het algemeen heeft deze airbike de beste reviews en krijg je vooral een kwalitatief toestel voor een goede prijs.

Gewicht: 73 kg | Bluetooth: Nee | ANT: Nee

Beste professionele: Schwinn Airdyne AD8i PRO

Voor de fanatieke sporter hebben we de Schwinn Airdyne AD8i PRO gekozen door de zeer hoge kwaliteit en duurzaamheid. Deze professionele airbike is zeer robuust en stabiel. Uit reviews en ons onderzoek blijkt dat de bouwkwaliteit van deze fanbike ongeëvenaard is. Het toestel is geschikt voor intensief gebruik, wat belangrijk is voor fanatieke sporters. Ook is het belangrijk dat het model ergonomisch is.

De Schwinn Airdyne AD8i PRO beschikt over een verstelbaar zadel en hij heeft bovendien een bidonhouder. Daarnaast kan je de handgrepen op verschillende manieren vasthouden. Zo kan je ook in houding variëren. Wel zouden we dit model niet aanraden voor sporters groter dan 1,90 meter. Dankzij de trainingscomputer houd je verschillende functies in de gaten zoals RPM, hartslag, wattage en calorieverbruik. Ook kan je met behulp van een programma trainen. Je hebt onder andere de keuze uit een intervalprogramma, een hartslagprogramma en een targetprogramma.

Het laatste voordeel is de V-belt. Zo train je fluisterstil en de airbike slijt minder snel, wat zeker een vereiste is voor intensieve sporters. Na je training berg je het toestel makkelijk op met behulp van de transportwielen. Deze professionele airbike is wel redelijk duur en er zijn goedkopere alternatieven. Je betaalt echter vooral voor de zeer goede kwaliteit, wat voor intensief gebruik een must is.

Gewicht: 51,25 kg | Bluetooth: Nee | ANT: Nee

Beste goedkope: Schwinn Airdyne AD2

Deze goedkope airbike bezit veel voordelen voor een redelijke prijs. Ten eerste is het model geschikt voor intensief gebruik en vinden we in de reviews dat het ook een kwalitatieve airbike is. Dat is dankzij de V-belt, waardoor je stil traint. Het is ook handig dat het toestel daardoor minder snel slijt. Nog een voordeel is de eenvoudige montage, hoewel dit soms in de reviews betwist wordt. Na de montage kan je direct trainen met de handige trainingscomputer.

Dit model van Schwinn biedt talloze functies aan zoals calorieverbruik. Dankzij de ergometer kan je ook trainen op wattage. Omdat het een budget airbike is, zijn er wel een paar nadelen. Zo beschik je niet over trainingsprogramma’s. Ook heb je geen hartslagmeter en dus is het toestel een minder goede optie voor revalidatie.

Sommige sporters geven aan dat het toestel iets minder stabiel is. In het algemeen krijg je als beginnende of occasionele sporter een degelijke airbike voor een lage prijs. Wel zouden we deze lichtere airbike niet aanraden voor fanatieke sporters. Zij vinden mogelijk te weinig uitdaging in dit toestel.

Gewicht: 52 kg | Bluetooth: Nee | ANT: Nee

Beste voor beginners: Assault Airbike

De Assault Airbike biedt een goede kwaliteit met alle basisfuncties. Daardoor is deze optie een goede airbike voor beginners. Ten eerste is dit model van superieure bouwkwaliteit, waardoor het een duurzaam model is. Ook heeft deze goede airbike een lage instap en is hij dus perfect voor de beginnende sporter.

Daarnaast kan je ook regelmatig trainen. Je kan zonder moeite zes uur per dag trainen. Met behulp van een programma is jouw training minder saai en kan je je volledig concentreren op jouw workout. Wat ook handig is, is het hartslagprogramma. Als je net begint te sporten is het een zeer handige functie omdat je minder kans hebt op blessures.

Bovendien is het toestel makkelijk te monteren en kan je snel aan jouw training beginnen. Wat wel nadelig is, is de prijs. Er zijn goedkopere alternatieven, maar wij hebben dit model gekozen omdat je ook een zeer goede kwaliteit krijgt voor je geld. Doordat het een toestel met ketting in plaats van een V-belt is, maakt het iets meer lawaai en is het minder slijtvast.

Gewicht: 48 kg | Bluetooth: Nee | ANT: Nee

Beste voor revalidatie: FitEquip AirBike

Als je moet revalideren, dan is een airbike een uitstekende optie omdat je zelf de weerstand kan bepalen. Dit model is uiterst geschikt omdat het vooral ergonomisch is. Zo heb je ergonomische pedalen en zadel. Het zadel kan je zowel horizontaal als verticaal verstellen. Bovendien heb je dankzij het windscherm geen last van lucht in je gezicht.

Deze airbike voor revalidatie biedt een kwalitatieve training aan omdat je een hartslagfunctie hebt en het toestel is makkelijk te koppelen met een borstband. Op die manier kan je makkelijk op hartslag trainen. Als je graag met een programma traint, dan kan je op dit apparaat kiezen uit zeven verschillende programma’s, waaronder intervaltraining.

Dankzij de trainingscomputer kan je makkelijk aflezen hoe intensief je traint. Zo kan je bijvoorbeeld de afstand, de tijd en het calorieverbruik monitoren. Ten slotte zouden we deze airbike niet aanraden als je een groter postuur hebt.

Gewicht: 52 kg | Bluetooth: Nee | ANT: Nee

Goede airbike
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een airbike

Bouwkwaliteit

Stabiliteit is het belangrijkste element van een goede airbike. Hoe zwaarder het toestel, hoe beter de bouwkwaliteit en de stabiliteit. Kwalitatieve bouwmaterialen zijn namelijk zwaarder dan bijvoorbeeld plastic. De meeste airbikes zijn voorzien van transportwieltjes zodat je ze makkelijk kan verplaatsen, ongeacht het gewicht.

Daarnaast zijn er twee aandrijfsystemen, V-belt of ketting. Een ketting maakt meer lawaai en is bovendien gevoeliger voor slijtage. Een kwalitatieve airbike zal dus eerder aangedreven worden door een V-belt. Als je op zoek bent naar een budget airbike zal je echter ook bij de modellen met ketting goede opties vinden. Ook de belastbaarheid reflecteert de bouwkwaliteit van het toestel. Een kwalitatieve airbike zal meestal een hoger gewicht kunnen dragen.

Comfort

Als je traint, is comfort ook iets waar je best rekening mee houdt. Een ergonomische airbike heeft bijvoorbeeld een verstelbaar zadel. Zo kan je het apparaat afstellen op jouw lengte zodat je makkelijk de handgrepen kan vastgrijpen. Je neemt bovendien de juiste houding aan op het toestel en op die manier vermijd je ook blessures. Je hebt zadels die verticaal verstelbaar zijn, maar er zijn ook modellen waarbij je het zadel horizontaal kan verzetten. De laatste optie is vooral handig voor kleinere mensen.

Ook zijn er verschillende opties bij de handgrepen. Zo heb je toestellen waarbij je de handgrepen op slechts een manier kan vasthouden. Toch zijn er ook modellen waarbij je de handgrepen op verschillende manieren kan vasthouden. Zo kan je jouw houding veranderen en de spierfocus verleggen.

Programma’s

Zoals bij de meeste andere fitnestoestellen kan je ook met een airbike trainen met een programma. Toch heeft niet elk model die optie. Je moet dus voor jezelf uitmaken of je graag met een programma traint of niet. Wij raden het vooral aan voor beginnende sporters omdat je dan meer kan focussen op de training zelf.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor intervaltraining, wat het meest geschikt is voor een airbike. Zo verbrand je een maximaal aantal calorieën. Ook kan je bijvoorbeeld op tijd trainen, wat dan weer de focus legt op conditie. Je haalt met deze twee programma’s het meeste uit jouw training.

Connectiviteit

Tijdens jouw training kan je gebruikmaken van een app. Dat is zeker handig als je geen programma’s hebt of als je graag je voortgang wil bijhouden. Daarom kan je opteren voor bluetooth of de nieuwe technologie ANT+. Het voordeel van bluetooth is dat je makkelijk een smartphone of tablet kan connecteren. Het nadeel is dan weer dat je maar een apparaat tegelijkertijd kan connecteren.

De nieuwe ANT+ technologie biedt een oplossing. Zo kan je met deze functie meerdere apparaten tegelijkertijd connecteren. Zo kan je bijvoorbeeld je airbike, een aparte hartslagmeter en een wattagemeter met elkaar laten communiceren en met al deze functies tegelijkertijd trainen. Het enige nadeel bij ANT+ is dat jouw apparaten compatibel moeten zijn. Kijk dit dus vooraf goed na. Over het algemeen beschikken airbikes minder vaak over bluetooth of ANT+ dan bijvoorbeeld hometrainers.

Afmetingen en gewicht

Als je weinig ruimte hebt, dan kies je best voor een kleine of een inklapbare airbike. Een opvouwbare airbike zal je echter minder makkelijk vinden dan een opvouwbare hometrainer of crosstrainer. Wel kan je letten op de afmetingen als je over weinig ruimte beschikt. Ook kan je een lichter model kiezen, maar dan heb je wel meer kans op een mindere bouwkwaliteit en stabiliteit.

Daarom kan je best nagaan of er transportwielen zijn. Op die manier kan je ook zwaardere assault bikes verplaatsen zonder moeite. Wij zouden dus eerder aanraden om te kiezen voor een zwaardere airbike met transportwielen.

Professionele airbike
Afbeelding: Canva.com

Wat is een airbike?

Een airbike is een soort kruising tussen een crosstrainer en een hometrainer. Het toestel wordt aangedreven door een luchtweersysteem. Dat betekent dat de weerstand verhoogt naarmate je sneller trapt. Zo wordt de training zwaarder en verbrand je veel calorieën op een korte tijd.

Verder train je niet alleen je benen, maar heel je lichaam. Daarom is het een perfect apparaat voor een full-body workout. Je verbetert ook nog eens je conditie doordat je zwaar en intensief traint. Zo is het de bedoeling dat je op korte tijd je hartslag verhoogt en traint met veel weerstand. Een airbike is dus een fitnessapparaat dat uitstekend geschikt is voor intensieve trainingen zoals HIIT of crossfit.

 

Kies ik best voor een airbike of een crosstrainer?

In het algemeen lijken een airbike en een crosstrainer sterk op elkaar omdat ze beide goed zijn voor cardio, maar ook spieropbouw. Ze zijn ook allebei geschikt voor revalidatie. Toch zijn er enkele verschillen en dus is het best dat je kijkt naar jouw eisen en doel. Het eerste verschil is de beweging. Met een airbike maak je een fietsbeweging en op een crosstrainer loop je.

Ten tweede is de weerstand anders. Op een crosstrainer kan je de weerstand automatisch of handmatig instellen. Als je traint op een airbike, dan verhoogt de weerstand naarmate je harder trapt. Nog een verschil is het doel. Een crosstrainer is meer gemaakt voor duurtrainingen. Je zal vooral je uithouding verbeteren. Je verbrandt ook calorieën en je bouwt ook spieren op, maar de focus ligt op conditie.

Als je echter zoekt naar een optimale vetverbranding en spieropbouw, dan zouden we aanraden om een airbike te kopen. Ook als je graag HIIT-trainingen doet, dan is dit de juiste optie voor jou. Het laatste verschil zijn de programma’s. Een crosstrainer heeft doorgaans uitgebreidere trainingsprogramma’s.

Welke spieren train ik met een airbike?

Zoals we al vermeldden is een assault bike echt perfect voor een full-body workout. Als je doel afvallen is, dan is een airbike zeker een goede optie, maar je traint ook heel je lichaam. In je onderlichaam train je door de fietsbeweging je quadriceps, hamstrings en kuiten.

Doordat je ook je armen beweegt, train je ook nog eens veel spieren in je bovenlichaam. Je traint je biceps, triceps, rugspieren en schouders. Als je traint met een hoge weerstand, zal je zeker extra focus leggen op je bovenlichaam omdat je ook moet balanceren. Door de houding en de balans span je dan ook nog eens je buikspieren aan.

beste airbike
Afbeelding: Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.