De 6 beste airfryers van 2022

Maak lekkere, gezondere, frietjes of andere snacks met weinig extra olie

Genieten van gefrituurde voeding, maar dan met minder vet? Een airfryer, ook wel een hetelucht friteuse genoemd, is een relatief nieuw type friteuse die je ook kan gebruiken voor braden, bakken en grillen. Het is een afgesloten apparaat dat werkt op basis van hete lucht. Kenmerkend voor dit toestel is de afwezigheid van grote hoeveelheden vet tijdens het frituren.

Er zijn verschillende airfryers op de markt en elk toestel heeft zijn voor- en nadelen. Misschien heb jij wel een groot huishouden, of ben je op zoek naar een airfryer die past binnen jouw budget? Wij hebben dan ook deze top 5 samengesteld om op zoek te gaan naar het beste toestel voor jouw keuken.

Onze selectie

Twijfel jij vaak over de juiste temperatuur of kooktijd voor een gerecht? Kies dan voor een airfryer met voorgeprogrammeerde instellingen. Dit model van Tefal laat je toe meteen de juiste tijd en temperatuur te kiezen voor frietjes, karbonade, garnalen, cake, pizza, vis en vlees. Je hebt de keuze uit 8 automatische bakprogramma’s. Verder heeft deze airfryer een geurfilter die ervoor zorgt dat er geen vieze geuren blijven hangen tijdens, maar ook na het koken.

De 3D Air Pulse technologie zorgt ervoor dat de hete lucht goed door de pan beweegt. Hierdoor wordt de inhoud in de pan egaler gegaard, zowel vanbinnen als vanbuiten, met een krokant resultaat als gevolg. Hij beschikt over een laadvermogen van 1,2 kg, waardoor je gemakkelijk voor 3 à 4 personen tegelijk kan koken. De losse onderdelen zijn eenvoudig te reinigen en je kunt ze gemakkelijk in de vaatwasmachine kwijt.

Negatieve reacties beperken zich tot een kleiner dan verwacht laadvermogen. Het is dan ook een relatief compact apparaat met een gewicht van 4,5 kg. Tot slot is het toestel niet voorzien van een koude zone, waardoor de olie iets sneller kan aanbranden.

Beste goedkope: Inventum GF254HLD

Ben jij op zoek naar een goedkope airfryer? Voor een budgetvriendelijke optie kijken wij naar de Inventum GF254HLD. Voor 74,99 euro heb je een compacte airfryer met een inhoud van 2,5L. Het effectieve laadvermogen van dit budgetmodel is getest en komt op 0,8 kg. Hiermee kun je frietjes bakken voor 2 à 3 personen per keer. Dit toestel won onze voorkeur naast de Princess Digitale Aerofryer XL. De Inventum heeft namelijk een groter vermogen en weegt iets minder. Laat je niet verwarren door de grotere inhoud. Het effectieve laadvermogen van de Inventum is op het einde van de rit toch groter dan deze van Princess.

Verder is er een touchscreen voorzien met een handig display. Je kan met dit apparaat iets minder comfort ervaren qua opties. Zo is er geen geurfilter ingebouwd en zijn er geen automatische bakprogramma’s voorzien. Een koude zone is helaas niet aanwezig, maar uiteraard is er wel een koele wand om de veiligheid tijdens het koken te garanderen. Kortom, een goede airfryer met de belangrijkste functies voor een aangename prijs.

De Philips Avance Airfryer XXL HD 9654/90 is ontworpen voor grote gezinnen en heeft een extra groot gezinsformaat. In de grote pan van 7,3 L past gemakkelijk een volledige kip en kun je tot wel zes porties serveren. Deze grote airfryer is ideaal om gezondere frietjes klaar te maken. Door de Fat Removal-technologie is dit apparaat namelijk nog gezonder dan de overige modellen op de markt. De nieuwste technologie verwijderd overtollig vet uit je gerecht en vangt het onderaan op via een dubbele bodem. Zo kun je de vuile olie gemakkelijk weggooien nadien.

Het toestel bevat verder een warmhoudmodus. Deze instelling zorgt ervoor dat je je gerechten op de ideale temperatuur kunt serveren. Met temperaturen tussen de 40 en 200 °C heb je heel wat mogelijkheden qua gerechten. Bij gebrek aan inspiratie kun je het bijgevoegde receptenboekje gebruiken, of de digitale variant in de Philips Airfryer-app.

Naast de Fat Removal-Technologie zorgt de Rapid Air-Technologie er dan weer voor dat er een snelle verspreiding is van hete lucht. Je gerechten zijn hierdoor sneller klaar en extra krokant. Gerechten kunnen tot maximum 60 minuten in de airfryer en na het koken kun je de pan gemakkelijk kwijt in de vaatwasser. Niet enkel de mand is vaatwasserbestendig, ook de uitneembare lade hoef je niet met de hand af te wassen. Veel minpunten zul je over dit apparaat niet vinden. De nadelen kunnen we herleiden tot problemen met het sluiten van de lade, of het gebrek aan handvaten.

De Princess 182060 Digital Aerofryer Deluxe XXL verkiezen wij tot beste airfryer met geurfilter. Het toestel heeft een stijlvol design van RVS-behuizing waardoor je het gemakkelijker op je aanrecht kunt laten staan. Met zijn grote inhoud van 5,5 L kun je gemakkelijk frietjes maken voor het volledige gezin, of een volledige gezonde maaltijd voor jezelf. Je kan kiezen tussen 8 voorgeprogrammeerde bakprogramma’s tussen de 80 en 200 graden.

Met de ‘Cool Wall’, die wijst op de koele wand, blijft het koken veilig. Je kunt het toestel gemakkelijker verplaatsen en bij oververhitting slaat de airfryer automatisch uit. Een nadeel is dat de onderdelen niet geschikt zijn voor de vaatwasser. Je dient het toestel dus zelf af te wassen na het koken.

Nog iets om rekening mee te houden is de afwezigheid van de opwarmfunctie. Zonder deze functie dien je het bereiden van de maaltijd goed af te stemmen op het tijdstip dat je wilt eten. Andere zaken die aan bod komen tijdens een aantal reviews is de stroeve lade. Deze zou niet altijd even goed open en dicht gaan.

Beste met koude zone: Princess 182080 Steam Aerofryer

Het kan een uitdaging zijn om een airfryer te vinden met een koude zone. Het is namelijk een techniek die vooral bij traditionele friteuses gebruikt wordt. De koude zone zorgt ervoor dat de olie minder snel verbrand tijdens het koken. Veel onaangename geurtjes zijn afkomstig van verbrande olie, en dat willen we dus graag voorkomen. Laat je echter niet ontmoedigen in je zoektocht want wij hebben de beste keuze gemaakt voor jou.

Onze voorkeur valt op de Princess 182080 Steam Aerofryer. Niet alleen is deze goede airfryer voorzien van een koude zone, er is ook een ingebouwde geurfilter. Komen er toch geuren vrij tijdens het koken? Dan worden deze geneutraliseerd door de filter.

De koude zone is niet het enige voordeel aan deze airfryer. Andere pluspunten zijn het grote laadvermogen, dat maar liefst 1,5 kg omvat. Ook dit toestel kun je gebruiken voor uiteenlopende recepten. Denk hierbij maar aan vlees, cake, deegsnacks, garnalen, pizza of vis. Tot slot kun je de binnenpan, het grillrooster en het mandje gemakkelijk in de vaatwasmachine kwijt. Het nadeel kunnen we herleiden tot de afwezigheid van een warmhoudfunctie.

Editor’s choice: Airfryer Premium XXL HD9867/90

De Airfryer Premium XXL HD9860/90 is het gloednieuwe model van Philips. Naast de Rapid Air- en de Fat Removal-technologie bevat dit model ook een bijzonder handige optie. Bij de nieuwste generatie airfryers dien je namelijk geen tijd of temperatuur meer in te stellen. Slimme sensoren passen automatisch de instellingen aan op basis van je gerecht. Deze optie kun je herkennen aan de term ‘Smart Sensing-technologie’.

Is er een onderdeel stuk? Alle accessoires zijn los verkrijgbaar. Deze airfryer is echt een alles-in-één keukenmachine. Dit model heeft alles wat je maar bij een airfryer kan wensen. Er zijn maar liefst 5 keuzeprogramma’s en na gebruik plaats je de uitneembare delen gewoon in de vaatwasser. Tot slot is de NutriU-app van Philips een echte inspiratiebron voor gerechten. Een minpuntje? We adviseren om een vaste plaats te voorzien op je aanrecht. Zo hoef je het eerder grote en zware toestel niet telkens te verplaatsen.

Tot zover artikel ‘De 6 beste airfryers van 2022’.
Toch op zoek naar een traditionele friteuse? Lees dan verder en ontdek onze 5 favoriete friteuses.

grote airfryer
Afbeelding:Tefal

Waar op letten bij het kopen van een airfryer?

Laadvermogen

Airfryers heb je in alle formaten, afhankelijk van de grootte van je gezin en het aantal personen waarvoor je een maaltijd wilt neerzetten. Gezinnen met twee à drie personen kiezen best voor een aifryer met een laadvermogen tot 1 kg. Hiermee kun je iedereen voorzien van een portie frietjes.

Voor gezinnen met vier personen is dit formaat iets te beperkt. Kies in dit geval beter voor een laadvermogen vanaf 1 kg. Zo maak je voldoende frietjes voor iedereen. Kook je enkel voor jezelf? Met een mand van 1,5 kg kun je gemakkelijk een volledige maaltijd klaarmaken met vis, aardappelen en groenten.

Bediening

De opties qua bediening verschillen van model tot model. Sommige apparaten zijn voorzien van automatische bakprogramma’s terwijl je bij andere modellen zelf de tijd en temperatuur dient in te stellen op basis van je gerecht. Tot slot heb je vaak de keuze tussen displays met een touchscreen of displays met draai- en drukknoppen.

Extra’s

Een aantal airfryers zijn voorzien van leuke extra’s. Denk hierbij aan bakvormen voor muffins of een bakrooster. Met dit rooster, die een dubbele bodem creëert, kun je aardappelen en vlees tegelijk bereiden. Philips staat bekend om zijn RapidAir technologie waardoor je gerechten sneller klaar zijn en extra knapperig smaken. Tefal staat dan weer bekend om zijn 3D Air Pulse technologie. Deze zorgt ervoor dat één eetlepel olie voldoende is om je gerecht klaar te maken.

Verder is het aangewezen om een toestel te nemen voorzien met een koele wand. Zo blijft de buitenkant van het apparaat koud en blijft de airfryer veilig in gebruik. Qua geur is de airfryer een aangenamer toestel dan de traditionele friteuse. Om geurtjes volledig te vermijden kun je kiezen voor een hetelucht friteuse met een geurfilter en een koude zone. De koude zone voorkomt dat kruimels en restjes verbranden tijdens het koken.

beste airfryer
Afbeelding:Princess

Wat is een airfryer?

Een airfryer, ook wel een hetelucht friteuse genoemd, is ondertussen een vrij bekend keukenapparaat. Laat je echter niet misleiden door de term ‘friteuse’, met de airfryer kun je heel wat meer dan enkel snacks frituren. Denk hierbij aan het bakken van een cake of het grillen van je vlees. Het toestel is ook veiliger in gebruik doordat het volledig afgesloten is, en slechts een beperkte hoeveelheid vet of olie nodig heeft.

Hoe werkt een airfryer?

De technologie is vergelijkbaar met deze van een convectieoven. Beide apparaten werken op basis van circulerende hete lucht tot wel 230°C. Een mechanische ventilator doet hete lucht langs de voeding bewegen aan hoge snelheid. Doordat de airfryer hete lucht gebruikt in plaats van vet is dit toestel een gezonder alternatief dan de traditionele friteuse. Doorgaans heb je 70 – 80% minder olie nodig dan bij de frituurpan.

Wat kost een airfryer ongeveer?

De prijs van een airfryer kan variëren van 75 euro tot wel 400 euro, afhankelijk van het model die je verkiest. Vaak krijg je bij de duurdere modellen een set accessoires meegeleverd en een aantal leuke opties. Je hebt met een duurder model ook vaak de mogelijkheid om verschillende gerechten tegelijk klaar te maken. Denk maar aan het gelijktijdig klaarmaken van frietjes en snacks. De prijs is tot slot ook afhankelijk van het laadvermogen. Hoe groter het laadvermogen, hoe meer je zal betalen voor je airfryer.

Bij een goedkoper model kan het toestel iets minder opties bevatten, denk hierbij aan een display met een touchscreen. Voor een degelijke airfryer mag je gemiddeld rekenen op een prijs tussen de 100 en 250 euro.

goede airfryer
Afbeelding:Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste airfryer’ – Laatste update 25/08/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.