Scroll Top
Beste elektrische gitaar voor beginners

De 7 beste akoestische gitaren voor beginners van 2023

Leer gitaar spelen op een Fazley, Fender of Yamaha.

De gitaar is niet voor niets het meest populaire instrument ter wereld. Je neemt het niet alleen gemakkelijk overal mee naartoe, het is bovendien geschikt voor veel verschillende muziekstijlen: van pop tot rock, funk en jazz. Het is het ideale instrument om bij te zingen en je kan al met een paar akkoorden een lied begeleiden.

Daarnaast is het binnen een band een onmisbaar instrument. Gitaren bestaan in veel vormen en soorten, maar als beginner kies je toch best voor een akoestisch exemplaar. Deze gitaren zijn lichter en multi-inzetbaar omdat je ze eventueel kan aansluiten op een versterker.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende van onder andere Fazley, Fender, Richwood en Yamaha. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de klank, de prijs en het materiaal. Lees hieronder verder om de beste akoestische gitaar voor beginners te vinden.

Onze selectie voor beginners

Beste prijs-kwaliteit: Yamaha FG800M

Voordelen:

 • Matte afwerking
 • Massief bovenblad
 • Aangename frets

Nadelen:

 • Niet overal egaal afgewerkt

Het is niet toevallig dat een Yamaha-instrument uit de bus komt als beste prijs-kwaliteitverhouding voor een goede akoestische beginnersgitaar. Yamaha heeft in de loop der jaren immers zijn sporen verdiend als producent van akoestische gitaren en basgitaren. Ook deze FG800M gitaar blinkt uit in ontwerp en klank.

Voor een scherpe prijs krijg je een gitaar die volledig met de hand gebouwd is en afgewerkt is met een massief sparrenhouten bovenblad. Dit zorgt voor een volle klank die zowel beginners als meer gevorderde muzikanten zal bevallen.

Dit dreadnought model beschikt over zes stalen snaren en een hoog sustain. De bas- en middentonen klinken nog zuiverder dan bij de Yamaha 700-series. De smalle hals, twintig frets en toetsranden vormen één elegant geheel. Dit model is een geweldige akoestische gitaar voor beginners die muziek willen maken die lang en ver resoneert.

Yamaha levert met dit model even goede kwaliteit als met hun duurdere gitaren, alleen hebben ze voor de afwerking minder dure materialen gekozen.

Beste goedkope: Max SoloJam

Voordelen:

Nadelen:

 • Harde snaren
 • Actie te hoog

Deze Max SoloJam is de meest voordelige keuze als startersgitaar. Als je wil ontdekken of gitaarspelen iets voor jou is, dan is dit instrument perfect om je vingerzetting op te oefenen. Deze western gitaar is vooral geschikt voor pop- en rockliedjes en als begeleiding bij zang.

Dit hollow body model geeft een warm geluid en produceert meer bas, wat handig is door de kortere sustain. De verchroomde stemmechanieken en esdoornen hals geven het instrument een modern uiterlijk. Dit is een basismodel, maar zeker geen wegwerpinstrument. Het is mogelijk om deze goedkope akoestische gitaar te upgraden door een professional.

Dit western dreadnought model heeft 21 frets en zes stalen snaren. Wie graag wil opvallen met zijn eerste gitaar kan zich deze Max SoloJam ook in het blauw, zwart of gevlamd zwart aanschaffen. Als je alle basistechnieken onder de knie hebt, loont het de moeite om te investeren in een duurder model.

Beste semi: Fazley FRC618BK

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Opvallend ontwerp
 • Warme klank
 • Lichtgewicht

Nadelen:

 • Veel afstelling voor eerste gebruik
 • Soms foutjes in afwerking

Een semi-akoestische gitaar is niet hetzelfde als een elektrisch-akoestische gitaar. Hoewel je ze ook kan versterken, onderscheidt een semi-akoestische gitaar zich door een hollow body met gewelfd bovenblad en vaak f-vormige klankgaten. De Fazley FRC618BK produceert een akoestisch geluid dat lager in volume is dan een gewone akoestische gitaar.

Als je hem aansluit op een versterker, klinkt het geluid als een elektrische gitaar, maar dan warmer. Daarnaast springt deze semi-akoestische gitaar er duidelijk uit omwille van zijn ontwerp. De twee mini-humbucker elementen en esdoornhouten hals met blackwoodtoets geven het instrument een hoog rock-’n-rollgehalte.

De Fazley FRC618BK heeft 24 frets, lage actie en gladde fretranden. Het is een lichte, compacte gitaar die erg geschikt is voor de beginnende gitarist die ook eens elektrische muziek wil uitproberen. De snaren zijn redelijk hard, maar kunnen gemakkelijk worden vervangen.

De hoogglans afwerking en zwarte lak zijn een mooie extra voor deze kleine prijs. Kortom, dit is een geschikt instrument om gitaar mee te leren spelen, zowel alleen in je kamer als voor een klein publiek. Fazley is een gekend merk in de muziekwereld die naast akoestische gitaren ook elektrische gitaren en ukelele’s maakt.

Beste klassieke: Fender ESC105

Voordelen:

 • Elegant ontwerp
 • Smalle hals
 • Goede actie
 • Soepele snaren
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Nylon snaren raken sneller ontstemd

De meeste akoestische gitaren voor beginners zijn western modellen, in tegenstelling tot deze Fender ESC105 uit de educational series. Deze klassieke gitaar voor beginners heeft nylon snaren (geen stalen snaren) wat ervoor zorgt dat de hoge tonen minder schel klinken en de snaarspanning minder strak is.

Het geluid van zo’n type gitaar wordt geassocieerd met grote muzikanten zoals Leonard Cohen en Eric Clapton. Dit instrument is het meest geschikt voor Spaanse en klassieke muziek, al kan je er natuurlijk ook popliedjes op leren spelen.

Deze klassieke gitaar is ook goed voor beginners omwille van de hals die niet breder is dan die van een western model. Daardoor moet je geen extra moeite doen bij de vingerzetting. De Fender ESC105 heeft 18 frets en elegante afwerking. Hij produceert een warme klank en voldoende resonantie.

Beste set: Fender CD-60S

Voordelen:

 • Solide capo
 • Comfortabele gitaarband
 • Gemakkelijk stemapparaat
 • Speelgemak
 • Stemvastheid

Nadelen:

bijgeleverde accessoires en gigbag is het totaalpakket de akoestische gitaar set voor beginners. Dit populaire dreadnought model heeft een massief sparren bovenblad en afgeronde toetsen voor speelcomfort. Met twintig frets en een aangename 12 inch toetsradius garandeert deze akoestische gitaar het meeste speelgemak voor beginnende gitaristen.

De bijgeleverde gitaarband, capo en clip-on tuner zijn handige en gebruiksvriendelijke extra’s. De Fendergitaren staan bekend om hun goede kwaliteit en afwerking. Je zal geen scherpe randen of foutjes vinden in de top of body. De verchroomde die-cast stemmechanieken verzekeren een intuïtieve bediening en stemmen de zes stalen snaren erg precies af.

Bovendien houden de snaren hun stemming lang aan. De frets zijn aangeduid met onopvallende dot inlays. Ten slotte blinkt de Fender CD-60S uit in sustain en kan de gitaar tegen een stootje, ondanks de voordelige prijs. Ook meer gevorderde spelers zijn met deze gitaar een tijdje zoet.

Beste onder 500 euro: Richwood Master Series A-40-BK

Voordelen:

 • Benen topkam
 • Derjung Deluxe mechanieken
 • Diepe klankkast
 • Coating snaren

Nadelen:

 • Duur voor beginners

Wil je als beginnende gitarist iets dieper in je geldbuidel tasten, dan is deze Richwood Master Series A-40-BK absoluut de moeite waard. Alleen al esthetisch gezien is dit een pareltje, maar daarnaast komt deze akoestische gitaar met tal van muzikale snufjes.

Zo zijn er de benen zadels en de dual action truss rod om de bolling van je gitaarhals af te stellen naar je eigen wensen. De zangbalken zijn met katoen bedekt en het bovenblad is van massief sparrenhout. De mahonie zij- en achterbladbalken en Derjung Deluxe chroommechanieken zijn een streling voor het oog.

Dankzij deze eigenschappen slaagt Richwood erin om een uitzonderlijk zuiver en hoog klankregister te produceren. Deze kwalitatieve akoestische dreadnought gitaar is extra geschikt voor finger pickers en strummers. De twintig frets en zes fosforbronzen snaren garanderen stabiliteit.

De speciale coating van de snaren zorgt er dan weer voor dat ze langer meegaan. Dankzij de grote klankkast produceert deze Richwood Master Series A-40-BK een veelzijdig, licht geluid.

Beste onder 1000 euro: Seagull S6 Original

Voordelen:

 • Stabiele stemming
 • Geschikt voor pluktechnieken
 • Bredere topkam
 • Warme klank

Nadelen:

 • Duur voor beginners

De Seagull gitaren zijn erg geliefd onder meer ervaren muzikanten. Deze akoestische Seagull S6 gitaar is echter ook uitermate geschikt voor beginners die wat meer willen investeren. Voor een beginnersgitaar is het een duur model, maar voor meer ervaren gitaristen is het dan weer het goedkope broertje van de andere Seagulls.

Dit model met dreadnought klankkast heeft een bovenblad van massief cederhout. In combinatie met de kersenhouten zij- en achterkant geeft dit een specifieke, diepe klank.  De topkam van de gitaar is bovenaan iets breder dan bij andere western gitaren, waardoor de stalen snaren verder uit elkaar liggen en gemakkelijker bespeelbaar zijn.

Hij heeft 21 frets van palissanderhout en de topkam en het brugzadel zijn gemaakt van Seagulls TUSQ. Dit is een synthetische imitatie van been die minder frictie veroorzaakt. Dit is een gitaar die steeds beter klinkt naarmate hij ouder wordt en is dus een goede investering.

Ook voor finger picking is dit een goed model. In het algemeen is deze Seagull S6 original geschikt voor veel verschillende muzieksoorten, van pop over folk tot blues.

Close up van een man die akoestische gitaar speelt.

Wat kost een akoestische gitaar?

Voor muzikanten die op zoek zijn naar een akoestische gitaar voor beginners bestaan er veel modellen onder 200 euro. Afhankelijk van je intenties denk je best op voorhand goed na hoeveel je wil investeren. Zoek je een instrument om uit te testen of gitaarspelen jou überhaupt ligt, kies dan een goed model tussen de 100 euro en 200 euro.

Wil je deze hobby ernstig opnemen en zoek je een gitaar waar je meerdere jaren op kan spelen, kijk dan eerder richting modellen vanaf 200 euro . Afhankelijk van je muziekstijl beslis je of je een western of een klassiek model wil en welk type snaren je verkiest. Houd er rekening mee dat je naast de gitaar ook extra’s nodig hebt zoals een gitaarkoffer, plectrum, stemapparaat, gitaarband, etc.

Welke maat gitaar heb ik nodig?

Het is belangrijk om een gitaar te kiezen die bij de maat van je lichaam past. De standaard gitaarmaat voor volwassenen is 4/4. Dit model heeft de grootste klankkast en klinkt daardoor ook het mooist. Voor jonge tieners is er het 3/4 model en voor kinderen 1/2.

Het formaat van de klankkast staat in verhouding met de snaarlengte van het topbeentje tot aan de topkam. Dit noemt men de mensuur. Bij een volwassen gitaar is dat 65 cm, bij een gitaar voor kinderen varieert dit tussen de 53 cm en 61 cm, afhankelijk van de grootte van het kind. In het algemeen gaat men ervan uit dat een jongere vanaf een lengte van 160 cm op een 4/4 model kan spelen.

Welke snaren kies ik als beginner voor een akoestische gitaar?

Akoestische western gitaren hebben stalen snaren, terwijl akoestische klassieke gitaren meestal nylon snaren hebben. Stalen snaren voelen harder aan en zijn even wennen, maar eelt op de vingertoppen is nu eenmaal onvermijdelijk bij beginnende gitaristen. Je kan ook met een plectrum spelen. Omdat de western gitaren een smallere hals hebben, wordt aangenomen dat dit model gemakkelijker is voor kleinere handen.

Klassieke gitaren hebben daarentegen meer ruimte tussen de snaren, dus daar is ook meer plaats om de vingers te kunnen zetten. Nylon snaren zijn geschikter voor de tokkeltechniek. Voor begeleiding bij zang kies je beter een western gitaar met stalen snaren. De meest gangbare dikte voor snaren ligt tussen .011” en 0.54”. Ten slotte kan je ook kiezen uit bronzen of fosforbronzen snaren. De eerste soort klinkt helderder, de tweede warmer.

Een vrouw in kleermakerszit die akoestische gitaar speelt.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op bouw- en geluidskwaliteit, frets, snaren en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.