De 7 Beste Amerikaanse Koelkasten van 2021

Geniet van de extra ruimte in een slimme koelkast met dubbele deuren

In dit artikel gaan we op zoek naar de voordelen van de beste Amerikaanse koelkasten. De koelkast is altijd één van twee dingen; helemaal vol, of bijna helemaal leeg. Thuiskomen met nieuwe boodschappen, om dan te zien dat er te weinig ruimte is… het is een luxeprobleem. Toch vindt niemand het fijn om eten weg te gooien, zelf al zijn het restjes van de vorige avond.

Met een Amerikaanse koelkast is dit probleem onbestaande. Er is meer dan voldoende ruimte, heeft meestal een groot vriesvak en wat handige extra functies. Ijsblokken, een grote groentelade, maar ook slimme koelkasten die je met de smartphone kan bedienen. Bekijk onze 5 favorieten in de onderstaande lijst van beste Amerikaanse koelkasten en kies die dat bij jouw keuken (en leven) past. Onderin vind je ook onze raad bij het kopen, en waar je op moet letten.

Onze selectie Amerikaanse frigo’s

Beste van 2021: SAMSUNG RS68A8832S9

De Serie 8 is het nieuwste model van Samsung. Hij is volgens ons onderzoek de beste Amerikaanse koelkast voor de meeste mensen. Dankzij betere isolatie en een efficiënte warmtepomp verbruikt hij slechts 281 kWh per jaar. Hierdoor heeft hij een energieklasse D, zuinigere Amerikaanse koelkasten bestaan momenteel niet. Hierdoor is hij met een geluidsniveau van 35 dB ook muisstil. Ideaal voor wanneer je van plan bent om hem in een open keuken te plaatsen.

Met een koelruimte van 402 liter en een vriesruimte van 207 liter kun je voldoende eten bewaren voor een gezin van 6 mensen. Verder heb je ook nog een water- en ijsdispenser, no frost functie en een waarschuwing wanneer de deur niet goed gesloten is. Belangrijk om te weten is dat dit model moet aangesloten worden op een waterleiding.

Beste met waterreservoir: LG GSJ461DIDV

De LG GSJ461 DIDV is een Amerikaanse koelkast met waterreservoir. Dit reservoir wordt gebruikt om de water- en ijsdispenser te voorzien van water. Het voordeel is dat je de hem niet moet aansluiten op een waterleiding. Het nadeel is dat je dit reservoir elke keer manueel moet bijvullen wanneer het water op is.

Wat nog speciaal is aan dit model is dat de rechterdeur voorzien is van een door in door design. Dit wil zeggen dat de deur uit twee delen bestaat. Zaken zoals drank waarvoor je de frigo vaak opent kun je in het eerste gedeelte van de deur plaatsen. Zo hoef je niet telkens de volledig frigo te openen om een fles water te pakken waardoor er minder koude lucht verloren gaat.

Wat we minder vinden aan dit model is dat hij ongeveer 479 kWh aan elektriciteit verbruikt per jaar.

Koelkast met Zwart ontwerp: Inventum TW010

Deze zwarte Amerikaanse koelkast van Inventum past ideaal in een strakke keuken. De zwarte coating geeft een veel modernere look in vergelijk met de gebruikelijke metallic afwerking bij andere modellen.

Het side-by side ontwerp heeft een koelruimte van 334 liter en een vriesruimte van 182 liter. Hij beschikt ook nog over een grote ijs- en waterdispenser, hiervoor moet het toestel wel aangesloten worden op een waterleiding. 

Beste goede koop: Samsung RS50N3803SA

De Samsung RS50N3803SA is een goedkope Amerikaanse koelkast die ondanks zijn lage prijs aan de meeste eisen voldoet.

Hij beschikt over een koelgedeelte van 359 liter en een vriesgedeelte van 192 liter beschikt. Dat is 10% minder inhoud in vergelijking met de twee andere Samsung koelkasten ondanks het feit dat alle drie de toestellen over dezelfde afmetingen beschikken.

Met 43 decibel is het ook een luidere koelkast dan we gewoon zijn. Wat we wel goed vinden aan dit model is dat het voorzien is van een luik (HomeBar) zodat je eenvoudig aan je drank kunt zonder dat je de deur volledig moet openen. Dit kan je helpen om energie te besparen en je factuur te drukken.

De compressor blijft bovendien werken in een omgevingstemperatuur tot 10°C wat handig is als je hem in de garage of in de berging zou willen zetten.

Beste slimme koelkast: Samsung Family Hub

De Samsung Family Hub is het buitenbeentje van alle modellen. Het is namelijk een smart koelkast voorzien een tablet waarmee je heel wat zaken kunt regelen.

Je kan onder andere een boodschappenlijstje aanmaken, muziek afspelen, en de temperatuur van de verschillende zones in je woning regelen. Daar stopt het niet. Via de app kun je bijvoorbeeld via je smartphone de inhoud van je koelkast bekijken zonder deze te openen, ook van op afstand tijdens het boodschappen doen.

Ook is er een Meal Planner app die je gerechten kan voorstellen op basis van wat je nog in de frigo hebt liggen. Je krijgt er ook meteen het recept bij. Koppel je het aan bepaalde apps dan wordt dit ondersteund met video en geluid.

Wat we goed vinden is dat het een opslagruimte van 593 liter heeft (383 liter koelruimte en 210 liter vriesruimte). Daarenboven beschikt hij over een Power Freeze functie zodat voedingswaren sneller ingevroren worden waardoor de smaak en de voedingsstoffen beter behouden blijven.

Blijft de kast te lang open dan zal de smart koelkast je hiervan op de hoogte brengen en gaat de turbo-modus even aan om de temperatuur zo constant mogelijk te houden.

Beste French Door: Samsung RF50A5002B1/EG

Deze Amerikaanse koelkast van Samsung heeft een French Door design. Dit wil zeggen dat het koelgedeelte zich achter de bovenste twee deuren bevindt en het vriesgedeelte achteraan.

Het grootste nadeel van dit design is dat er geen ijs- en waterdispenser voorzien is. Het grootste voordeel is dat het vriesgedeelte uit twee lades bestaat. Hierdoor kun je gemakkelijker aan je diepvries producten.

Beste Met wijnkoeler: ATAG KA2411DW

Deze koelkast van ATAG is voorzien van een apart vak om wijnflessen op te bergen. In dit vak zijn er 5 verschillende schappen waar je tot 25 flessen wijn kunt bewaren. Dit is ideaal voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een koelkast, diepvries en koelruimte voor hun wijnflessen in een toestel.

Het grootste nadeel van dit design is dat het vriesgedeelte gehalveerd wordt ten opzichte van een traditionele Amerikaanse koelkast. Met een vriesruimte van 87 liter ben je vrij beperkt qua ruimte.

Tot zover de lijst beste Amerikaanse koelkasten van 2021.

Deze zijn niet altijd even goedkoop. Voor meer opties kijk je best naar de lijst beste koelkasten, waar je meer alternatieven hebt. In het overzicht kom je ook meer te weten over mini frigo’s of tafelmodellen.

zwarte amerikaanse koelkast met waterreservoir voor ijsblokjes

Waar moet je op letten bij het kopen van een Amerikaanse koelkast?

Verbruik

De meeste mensen kijken bij het kopen vooral naar de aankoopprijs. Maar er zijn ook lopende kosten zoals het elektriciteitsverbruik en de waterfilters. De voornaamste functie van waterfilters is om te voorkomen dat kalk zich in de leidingen kan vastzetten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat vuile geuren of smaken uit het water verwijderd worden. Voor optimaal gebruik moeten ze om de zes maanden vervangen worden.

Om de kostprijs van de elektriciteit te berekenen zijn we vertrokken van het verbruik in kWh van elke frigo. Daarnaast zijn we uitgegaan van een gemiddelde kostprijs van 20 eurocent per kWh. Deze gemiddelde kostprijs is gebaseerd op basis van het verbruik van een doorsnee gezin van 4 personen. Het houdt rekening met de energiekost, de kosten van de netbeheerder en de heffingen van de overheid.

Een doorsnee Amerikaanse koelkast met een A++ energielabel verbruikt ongeveer 390 kWh per jaar. Het verbruik van een gewone koelkast met een koelinhoud van 400 liter ligt met 150 kWh een pak lager. Daar staat tegenover dat een gewone koelkast geen vriesgedeelte heeft waardoor het ook minder verbruikt. Het verbruik van een doorsnee diepvriezer met een koelinhoud van 200 liter is ongeveer 220 kWh per jaar.

Een Amerikaanse koelkast gebruikt dus ongeveer 5-10% meer in vergelijking met een aparte frigo en vriezer. Ondertussen komen er ook Amerikaanse koelkasten op de markt met een A+++ energielabel die nog een stuk zuiniger zijn dan de A++ modellen. Het energieverbruik van een Amerikaanse koelkast is dus sterk afgenomen dankzij betere isolatie en het gebruiken van aparte koelingssystemen voor enerzijds het vriesgedeelte en het koelgedeelte.

Inhoud

De afmetingen van een Amerikaanse koelkast zijn een breedte van 91 cm, een diepte van 71cm en een hoogte van 179 cm. Er zijn een paar modellen die hiervan afwijken maar de meeste modellen hebben ongeveer dezelfde afmetingen. Ondanks het feit dat de meeste modellen dezelfde afmetingen hebben zijn er grote verschillen in de inhoud van de frigo.

Dankzij innovatie maken moderne modellen gebruik van dunner en beter isolatiemateriaal. Hierdoor kunnen ze de dikte van de wanden en de deuren verminderen waardoor er meer inhoud is om je boodschappen op te bergen. Zo heeft Samsung de dikte van de wand van de vriezer en van de frigo respectievelijk met 5mm  en 15mm kunnen versmallen. Dit hebben ze gedaan door gebruik te maken van een nieuwe soort polyurethaan.

Geluid

Een goede Amerikaanse koelkast heet een geluid van 40 decibel of minder. Een geluid van 40 decibel is zeer stil en vergelijkbaar met het achtergrond geluid in een stille bibliotheek. Een model zoals de LG GSJ760PZUZ maakt tot 45 decibel geluid wat toch merkbaar luider is in vergelijking met 39 decibel.

Wanneer je je koelkast in de berging of garage plaatst is dit natuurlijk van minder belang.

Slimme amerikaanse koelkast met scherm

Installatie

Voor je een Amerikaanse frigo gaat kopen kun je best goed nadenken waar je hem gaat plaatsen. Je moet namelijk niet enkel voldoende ruimte hebben. Indien je model niet over een waterreservoir beschikt moet je het ook op je waterleiding aansluiten. Daarenboven moet er ook ergens een waterfilter geïnstalleerd worden.

Aangezien je een waterfilter om de zes maanden moet vervangen zet je deze best op gemakkelijk te bereiken plaats. Meestal wordt het om deze reden onder de pompbak geïnstalleerd. We geven nog een aantal algemene tips mee:

  • Laat voor een optimale werking van de frigo voldoende ruimte vrij aan de zijkant en de achterkant van de frigo
  • Voor je de frigo vult kijk je best even na of hij waterpas staat, indien dit niet het geval is kun je onderaan de hoogte van de pootjes aanpassen
  • Sommige online retailers leveren enkel op de gelijkvloers omdat een Amerikaanse koelkast te zwaar is om via de trap omhoog te brengen
  • Vervang de waterfilter om de zes maanden
  • Probeer een lege frigo te vermijden omdat dit meer energie verbruikt
  • Plaats geen warme voedingswaren in de frigo en sluit de deur zo snel mogelijk na gebruik

Water- & ijsdispenser

In de Verenigde Staten is het bijna een must, bij ons nog niet. De keuze voor een dispenser brengt ook meteen een prijskaartje met zich mee. Kies je voor een dispenser dan kies je ook meteen voor een koelkast met watertoevoer.

Het voordeel is natuurlijk dat je koud water hebt en dat ijsblokken automatisch gemaakt worden. De meest premium koelkasten hebben ook een ‘crushed ice’ functie. Omdat ongeveer de helft van de Amerikaanse koelkasten met dispenser komt is het ook niet een al te dure optie.

Watertoevoer

Misschien lijkt een simpele watertoevoer niet belangrijk, maar ook hier zijn twee opties. Heb je toegang tot de waterleiding dan kan je deze gewoon koppelen en is dit de makkelijkste keuze. Gezien ons leidingwater veilig en drinkbaar is is er in België geen probleem.

Heb je dit niet dan kan je nog altijd genieten van een dispenser als je kiest voor een ingebouwde waterreservoir. Die moet je wel zelf bijvullen. Ook de waterfilter is van belang, meer hierover lager in het onderzoek.

Minimale temperatuur

Ben je van plan de ijskast in de garage te zetten dan kies je best voor een model dat blijft werken onder de 16°C. Er zijn bepaalde modellen die voorzien zijn van een aangepaste compressor die werkzaam blijft tot temperaturen tot 10°C. Enkel deze modellen zijn geschikt om in een garage of berging te zetten waar het in de winter onder de 16°C kan zakken.

Waterfilter

De voornaamste functie van waterfilters is om te voorkomen dat kalk zich in de leidingen kan vastzetten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat vuile geuren of smaken uit het water verwijderd worden. Voor optimaal gebruik moeten ze om de zes maanden vervangen worden.

Een waterfilter kost ongeveer 25 euro wanneer je het van de producent van je ijskast koopt. Maar er bestaan ook fabrikanten die universele waterfilters verkopen die een stuk goedkoper zijn. Hieronder kan je een video vinden hoe je een waterfilter zelf kunt vervangen.

Amerikaanse koelkast samsung

Design

De meeste Amerikaanse koelkasten zijn vervaardigd uit roestvrij staal. Er bestaan ook koelkasten in het zwart, deze zijn ook vervaardigd uit roestvrij (roestvast) staal maar zijn daarna afgewerkt met een coating van zwarte polymeren.

Naar onze ervaring zijn modellen met een coating gemakkelijker proper te houden in vergelijking omdat ze minder gevoelig zijn aan vingerafdrukken. Het is ook belangrijk om te kijken naar de toestellen die nu al in je keuken staan. Hebben je andere toestellen zoals je oven of je microgolfoven ook een stalen kleur dan is het beter om ook voor een frigo te gaan in roestvrij staal.

Side by side design

geeft aan dat de koelkast links en rechts gesplitst is. Eén kant voor het vriezen, het andere voor het koelen. De meeste Amerikaanse koelkasten zijn side by side koelkasten maar er zijn steeds meer French doors.

Bij French doors gebeurt de splitsing tussen boven- en onderkant, en met meerdere deuren. Daarom is het voordeel van een side by side dat je maar 1 deur moet openen. Moet je meerdere deuren openen dan gaat er energie en koeling verloren. Weet jij perfect wat je waar hebt liggen dan is dit verwaarloosbaar.

Het nadeel van een side by side is ruimte (in de breedte). De vrieskant is vaak wat smaller. Daarentegen heb je meer ruimte in de hoogte. Heb je geen al te brede producten om in te vriezen dan is dit nadeel ook verwaarloosbaar. Alles hangt dus af van jouw voorkeur en gebruik.

French doors

maken het verschil dus van boven naar onder. Koeling bovenaan, vriezen onderaan. Het bovenstuk is meestal, net zoals een side by side, in twee deuren. Onderaan vinden we deuren of schuiven terug, dit hangt af van ontwerp tot ontwerp.

Heb je veel ruimte nodig in de breedte dan kies je best voor schuiven. Heb je meerdere deuren dan kan je alles beter organiseren. Let er wel op dat meerdere deuren opendoen uiteindelijk voor een hoger verbruik zal zorgen. Plak desnoods een post-it op de deur zodat je weet wat er in zit alvorens ze open te doen.

Zowel side by side als French doors kunnen uitgerust zijn met een door-in-door design. Dit wil zeggen dat de bovenste deur aan de rechterkant uit twee delen bestaat. In het eerste gedeelte kun je zaken zoals drank en snacks opbergen. Dit zijn zaken waar mensen het vaakst de frigo voor openen.

Dankzij een door in door design moet je enkel het voorste gedeelte van de deur openen en niet de volledige frigo. Hierdoor zou je op lange termijn meer energie besparen. De nieuwste modellen komen zelfs met en glazen paneel waarop je kunt aankloppen. Hierdoor springt er een lichtje aan en kun je binnenin de deur kijken om te zien wat er nog in de frigo staat.  We zien zo’n glazen paneel eerder als een gimmick of een fashion statement die aan een serieuze meerprijs komt.

Indeling

Om de beste koelkasten te vinden hebben we ervoor gekozen om voor modellen te gaan die zowel schappen als lades hebben. Dankzij een lade creëer je een extra ruimte die op een lagere temperatuur kan gekoeld worden, ideaal voor groenten en vlees langer te kunnen bewaren. Bij voorkeur gaan we ook voor koelkasten die hun schappen zo hebben ontworpen dat in geval van een lekkende fles de vloeistof niet naar onder kan lekken.

Sommige modellen voorzien ook speciale rekken voor het opbergen van flessen wijn. Alhoewel dit handige functies zijn moet je ook rekening houden dat deze opties heel wat inhoud opeisen waardoor er minder plaats is voor andere zaken.

Amerikaanse koelkast samsung

Slimme of smart koelkast

Alles in huis is tegenwoordig slim, dus waarom stoppen bij de koelkast. Het staat centraal in de keuken en voorziet ons van lekker vers eten. Eigenlijk is het logisch dat uw koelkast de keukenassistent wordt. Het is makkelijk in te beelden; een grote Amerikaanse koelkast dat perfect weet welke producten jij nog in huis hebt.

Automatisch een recept opzoeken en met een koelkast die je kookinstructies voorleest. Nog een sensor die weet wanneer groenten, fruit, vlees en vis bedorven is… Een toekomst die blijkbaar nu al in de winkel ligt. Samsung heeft bijvoorbeeld al een keukenassistent toegevoegd aan hun Family Hub gamma.

Wat kan er dan wel? Via de smartphone kan je weten wat er in de koelkast zit door drie ingebouwde cameras. Het kan ook een notificatie sturen wanneer er een houdbaarheidsdatum overschreden is, of wanneer een product op is. Recepten opzoeken is dus ook al mogelijk!

Je kan zelfs eten bestellen en laten leveren via je koelkast, geen smartphone meer nodig. Een muziekje opzetten tijdens het koken kan toch rustgevend zijn? Vanaf nu kan je het dus aan je koelkast vragen.

Kies je voor een model met een groot display dan zijn de mogelijkheden nog ruimer. Een serie of film kijken, gewoon even de USB, wifi of bluetooth (toch wel veel mogelijkheden!) verbinden en je bent klaar voor een kooksessie van 3 uur.

Moet je ondertussen op de kinderen letten dan maak je van het koelkastscherm de virtuele oppas. Tekenen of illustraties maken kan ondertussen ook al op het display. Volwassenen gebruiken het liever om een boodschap of reminder op te schrijven. Je kan ook van je smartphone een bericht achterlaten op de koelkast.

Tot zover het artikel beste Amerikaanse koelkasten van 2021 – laatste update 08/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Comments (1)

[…] zijn meer en meer in een keuken te vinden. We hebben het aanbod van dit type koelkasten daarom eens Doorgelicht. In dit artikel kun je onze tips stap voor stap […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.