Scroll Top
beste Apple watch

De 5 beste Apple Watches van 2023

De Apple Watch Series 8 is onze favoriete keuze

Wij zijn voor jou op zoek gegaan naar de beste Apple Watch. Je kan jouw Apple Smartwatch gebruiken om activiteiten bij te houden, naar muziek te luisteren, met Apple Pay te betalen en nog veel meer. Ook kan je bellen en sms’en zonder je iPhone uit je broekzak of handtas te halen. De Apple Watch bestaat in verschillende modellen. In dit artikel zetten we de verschillen op een rijtje.

Onze selectie Apple Watches

Beste prijs-kwaliteit: Apple Watch Series 8

Voordelen:

 • Crashdetectie
 • Temperatuursensor en EKG
 • Always-on display
 • Nieuwe S8-chip
 • Premium design

Nadelen:

 • Duur

Onze favoriete Apple Watch is de Apple Watch Series 8. In de energiebesparende modus gaat de Series 8 tot 36 uur mee, wat twee keer zo lang is als de series 7. De lichaamstemperatuursensor is ook nieuw in dit model. Zo kun je je vruchtbaarheidscyclus in kaart brengen en de fluctuatie van je menstruatiecyclus in het oog houden. Met het always-on display zie je altijd de tijd en check je notificaties.

Een handige en belangrijke eigenschap van de Smartwatch is de ECG hartslagsensor. Dat is handig als je veel sport. Daarnaast kan je met VO2 Max je zuurstofopname meten. Deze smartwatch is beschikbaar in twee formaten.

Verder is de Series 8 water- en stofbestendig, dus je gebruikt hem bijvoorbeeld ook tijdens het zwemmen of in de regen. Dankzij snelladen laad je de lege batterij van je kit in slechts 45 minuten op van 8 naar 80 procent. Dit horloge is zeker niet het duurste, maar het is ook niet het goedkoopste model uit onze selectie.

Formaat: 41 en 45 mm | Always-on display: Ja | Batterijleven: 18 uur

Beste goedkope: Apple Watch SE (2022)

Voordelen:

 • Crashdetectie
 • Budgetvriendelijk
 • Nieuwe S8-chip

Nadelen:

 • Geen always-on display
 • Geen temperatuursensor of EKG

Het design van de Apple Watch SE 2022 blijft grotendeels hetzelfde als dat van zijn voorganger. Hiermee bedoelen we de afgeronde hoeken, gebaseerd op de Apple Watch series 6. Het materiaal is niet veranderd. Aluminium is duurzaam, relatief goedkoop en daarom zeer geschikt voor de nieuwe Apple Watch SE. Qua kleuren kiest Apple voor Midnight, Starlight en Silver.

Apple houdt ook qua formaat vast aan de vroegere afmetingen. Je kunt kiezen voor 40 of 44 mm, wat een logische keuze is. Zo is er een duidelijk verschil tussen topmodellen met de grotere 41mm en 45mm schermen. Dit betekent dat het scherm van de Apple Watch SE 2022 iets dikkere randen heeft.

De Apple Watch SE 2022 heeft een nieuwere chip die wat soepeler is. Je kan dus iets betere prestaties verwachten. Nieuwe gezondheidsfeatures moet je niet verwachten, die bewaart Apple voor de Apple Watch Series 8 en Series Ultra. Functies zoals een always-on display of ECG-hartslagsensor zijn niet toegevoegd. Een uitzondering is de crashdetectie, die is wel degelijk beschikbaar gemaakt voor dit model. Je Apple Watch SE (2022) kan na een ernstig auto-ongeluk de hulpdiensten oproepen.

Formaat: 40 en 44 mm | Always-on display: Nee | Batterijleven: 18 uur

Beste voor atleten: Apple Watch Ultra

Voordelen:

 • Crashdetectie
 • Temperatuursensor en ECG
 • Lange batterijduur
 • Always-on display
 • Nieuwe S8-chip

Nadelen:

 • Zeer duur

De Apple Watch ultra werd gelijktijdig met de Watch Series 8 geïntroduceerd. In tegenstelling tot de Watch Series 8, verschilt dit sporthorloge het meeste van de andere modellen. Dit model heeft een plat scherm en een groter formaat van 49 mm. Je kan ermee duiken tot op 40 meter en het heeft het een speciale actieknop die je zelf kunt instellen.

Het elektronisch uurwerk heeft veel functies, zoals een ekg, zuurstof monitoring, een temperatuursensor en botsingsdetectie. Deze Watch is specifiek ontworpen voor sporters en avonturiers. De smartwatch is bestand tegen allerlei activiteiten zoals bergbeklimmen, triatlons of diepzeeduiken. Voor de zekerheid kan je natuurlijk altijd een screen protector aanbrengen. Het horloge kan tegen een stootje. Dankzij het mooie design en de handige functionaliteiten kunnen ook niet-sporters deze Apple Watch gebruiken.

Een groot pluspunt is de grotere batterij. Apple belooft een batterijleven van ongeveer 36 uur. In de praktijk kan dit lager liggen. De crashdetectie is een mooie toevoeging. Net zoals de andere modellen, werkt de Apple Watch Ultra uitsluitend met een iPhone. Wie een Android toestel heeft, gaat best op zoek naar een andere Smartwatch.

Formaat: 49 mm | Always-on display: Ja | Batterijleven: 36 uur

Voordelen:

 • Always-on display
 • Premium design
 • Bijna evenveel functionaliteiten als de Series 8, voor een lagere prijs
 • ECG
 • Beste prijs-kwaliteit verhouding

Nadelen:

 • Geen crashdetectie of temperatuursensor
 • Oude S7-chip

De Apple Watch Series 7 is de oudere versie van de Series 8 en daarom is hij ook goedkoper. Dit  polshorloge heeft nog de afgeronde zijkanten. Qua design is de Apple Watch Series 7 dus bijna hetzelfde als de Apple Watch Series 6, maar dan met een groter scherm. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren: donkerblauw, blauw, groen, rood en witgoud. Ook zijn er verschillende materialen om uit te kiezen.

Deze smartwatch bevat alle vertrouwde functies die je van Apple verwacht. Hij bevat een hartslagsensor, die onregelmatige hartritmes detecteert. Je kan een ECG maken en het zuurstofgehalte in het bloed meten. Deze Apple Watch maakt gebruik van de S7-chip, die een fractie sneller is dan de vorige generatie S6-chip, maar trager dan de nieuwe generatie S8-chip. In de S7-chip zit ook een ultrabreedbandchip ingebouwd.

Qua functionaliteiten verschilt de Series 7 niet veel van de Series 8, op twee functies na: hij beschikt niet over een huidtemperatuursensor of crashdetectie. Wel beschikt hij over valdetectie, zuurstof monitoring, gps en Apple Pay.

 Formaat: 41 en 45 mm | Always-on display: Ja | Batterijleven: 18 uur

Beste budget: Apple Watch Series 3

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk
 • Beter dan concurrentie in dezelfde prijsklasse
 • Compact

Nadelen:

 • Oude S3-chip
 • Weinig functionaliteiten
 • Geen always-on display

De Apple Watch Series 3 heeft nog het oude design van de eerste generatie Apple Watch uit 2015. Dit design lijkt in 2023 wat gedateerd en het past niet echt bij de andere recente producten van Apple. De Apple Watch Series 3 plaats je in dezelfde categorie als de Apple Watch SE, maar de Series 3 is nog goedkoper. Qua functionaliteit verschillen de smartwatches echter.

Het eerste verschil is het scherm. Het scherm van de Apple Watch Series 3 is compacter. De apps zitten daardoor wat dichter op elkaar, maar veel mensen verkiezen toch een kleiner, elegant model. Ten slotte heeft dit model van 2015 geen always-on display, kompas, ECG-functie of valdetectie. Functies als gps en Apple Pay zijn wel beschikbaar. Zoals de andere modellen uit onze selectie is ook deze Apple Watch waterdicht.

Formaat: 38 en 42 mm | Always-on display: Nee | Batterijleven: 18 uur

Kort samengevat

Onze selectie helpt je bij je zoektocht naar de juiste Apple Watch. Zelf moet je afwegen welk model voor jou de moeite is. Je gaat best na waarvoor je je Apple Watch gebruikt.

Ben je een topsporter of een echte avonturier, dan kies je voor de Apple Watch Ultra. Speelt budget de grootste rol, kies dan voor de Apple Watch SE (2022). Elke watch heeft zijn voor- en nadelen. Naast de watch zelf kan je ook een horlogebandje kopen dat bij jou past.

saturatiemeter Apple watch
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een Apple Watch?

Formaat

Qua formaat heb je keuze genoeg. De Smartwatch varieert van 38 tot 49 mm. Print de Apple maattabel uit om de juiste maat voor jou te vinden. Vergeet niet deze pagina op ware grootte af te drukken. Plaats je ID-kaart of een andere smartcard in de linkerbenedenhoek. Zo weet je zeker dat de handleiding correct wordt afgedrukt.

Bekijk in de onderstaande tabel welke Apple Watch het meest geschikt is voor jouw polsomtrek.

ModelMatenPolsomtrek
Apple Watch Ultra49 millimeter13 tot 22 centimeter
Apple Watch Series 841 millimeter13 tot 20 centimeter
45 millimeter14 tot 22 centimeter
Apple Watch Series 741 millimeter13 tot 20 centimeter
45 millimeter14 tot 22 centimeter
Apple Watch Series 640 millimeter13 tot 20 centimeter
44 millimeter14 tot 22 centimeter
Apple Watch SE40 millimeter13 tot 20 centimeter
44 millimeter14 tot 22 centimeter
Apple Watch Series 540 millimeter13 tot 20 centimeter
44 millimeter14 tot 22 centimeter
Apple Watch Series 440 millimeter13 tot 20 centimeter
44 millimeter14 tot 22 centimeter
Apple Watch Series 338 millimeter13 tot 20 centimeter
42 millimeter14 tot 21 centimeter

 

Display

Met de release van de Apple Watch Series 5 bracht Apple ook een always-on display uit. Dit betekent dat het scherm nooit helemaal zwart wordt. Zo kan je in één oogopslag zien hoe laat het is, zonder je hand op te tillen.

De Always-On functie is standaard ingeschakeld op Apple Watch Series 5 en nieuwer. De wijzerplaat van je horloge is dus altijd zichtbaar, net zoals bij een echt horloge. Het scherm dimt automatisch wanneer je je pols laat rusten of het scherm kort met één hand afdekt. Als het scherm donker is, wordt alle informatie elke minuut bijgewerkt. Het scherm licht weer op als je je pols optilt, het scherm aanraakt of op een van de knoppen drukt.

Wifi en 4G

Je kan je Apple Watch via je iPhone verbinden met een mobiel netwerk of een wifinetwerk. Dan moet je je smartphone bij je hebben om berichten via sociale media te ontvangen of te bellen. Met Apple Watch Cellular is dit niet nodig. Doordat je internet op je horloge hebt, ben je niet gebonden aan wifinetwerken of je smartphone. Zo luister je naar Spotify playlists en ontvang je berichten op je pols terwijl je hardloopt. Tijdens het hardlopen kun je je iPhone thuislaten, wat heel handig is. Loop je dagelijks of sport je vaak, dan is de 4G optie aangeraden.

Batterijleven

Een cruciale factor bij het aankopen van een smartwatch is de batterijduur. Natuurlijk heeft een digitaal horloge niet veel nut als het om de haverklap uitvalt en weer opgeladen moet worden. De onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht van hoelang de batterij van elk model meegaat en wat de oplaadtijd is. Let op, bij sommige draadloze opladers kan de laadtijd wat langer zijn.

 

MODELBATTERIJGROOTTEBATTERIJLEVENOPLAADTIJD
Apple Watch Ultra542 mAh36 uur2,5 uur
Apple Watch SE (2022)296 mAh18 uur2,5 uur
Apple Watch Series 8309 mAh18 uur2,5 uur
Apple Watch Series 7309 mAh18 uur2,5 uur
Apple Watch SE (2020)296 mAh18 uur2,5 uur
Apple Watch Series 6304 mAh18 uur2,5 uur
Apple Watch-serie 5 (GPS)296 mAh18 uur2,5 uur
Apple Watch Series 5 (GPS + 4G)296 mAh18 uur2,5 uur
Apple Watch-serie 4 (GPS)292 mAh18 uur2 uur
Apple Watch Series 4 (GPS + 4G)292 mAh18 uur2 uur
Apple Watch-serie 3 (42 mm)352 mAh18 uur2 uur
Apple Watch Series 3 (38 mm)279 mAh

 

18 uur2 uur
Slaapmonitor Apple Watch
Afbeelding: Canva.com

Wat is een Apple Watch?

De Apple Watch is een smartwatch die functies biedt die andere apparaten niet bieden. Met een smartwatch kan je jouw bewegingen en conditie opvolgen en krijg je meer inzicht in je gezondheid. Hiernaast kan je betalen, bellen en sms’en, mails lezen en nog veel meer.

Sommige smartwatches zijn beter geschikt voor topsporters, maar ze hebben geen interactie met productiviteit, beveiligingsfuncties, smart home toepassingen en andere Apple-apparaten en -services. Simpel gezegd is de Apple Watch de beste smartwatch voor iPhone gebruikers.

Wat kan je allemaal doen met Apple Watch?

Je kan de functionaliteiten van de Apple Watch indelen in drie hoofdfuncties. Ten eerste kan je met deze smartwatch belangrijke informatie in een oogopslag zien. Of het nu gaat om een afspraak in je kalender of het weer checken voor je vertrekt.

Ten tweede krijg je al je notificaties te zien, zonder je iPhone erbij te pakken. Wanneer je een sms of een e-mail ontvangt, krijg je deze meteen op de Watch te zien en kan je zelfs reageren met een tekst en voice note.

Als laatste is de Apple Watch je elektronische buddy voor je gezondheid. De Apple Watch meet je dagelijkse activiteiten en heeft een ingebouwde stappenteller. Heb je je stappendoel nog niet bereikt, dan motiveert de Apple Watch je om wat langer te lopen.

Hij meet ook je hartslag en verbrande calorieën en heeft een slaapmonitor. De saturatiemeter meet het zuurstofpercentage in je bloed. Door je activiteiten en gezondheid te meten en elke dag je doelen te bereiken, verbeter je jouw levensstijl.

Hoeveel kost een Apple Watch?

De prijs van een Apple Watch hangt af van het model en de opties die je kiest. Bij een bepaald model kies je uit het type band, formaat, 4G of geen 4G, aluminium of roestvrij staal. Neem je de roestvrijstalen versie, dan ben je verplicht om ook de 4G-functie te nemen. Aan de hand van deze componenten stel je jouw ideale watch samen. Natuurlijk stijgt de prijs als je meer premium opties kiest.

Apple biedt modellen aan die starten vanaf 299 euro en oplopen tot een luxeprijs van 999 euro. Natuurlijk staan deze prijzen niet vast en schommelen deze doorheen het jaar. Zo kan je tijdens promoperiodes deze horloges voor een goedkopere prijs vinden.

Beste voor atleten
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, formaat, display, verbinding, batterij, prestaties en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Wearables’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.