De 5 beste audio streamers wifi van 2022

Speel je muziek overal draadloos af.

De beste audio streamers laten je toe om je lokale lossless muziekcollectie in hoge kwaliteit af te spelen. Maar je kan een goede audiostreamer ook gebruiken om muziek via wifi of bluetooth af te spelen met streamingdiensten zoals Spotify of Tidal. Een goede audio streamer is dus het kloppend hart van jouw muziekinstallatie. Onze selectie van toestellen laten je toe om je muziekinstallatie naar de 21ste eeuw te brengen.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Yamaha NP-303

Deze Yamaha audio streamer hifi is ruim uitgerust en levert een uitstekende geluidskwaliteit. Verfijnd, vol en warm laat deze goede audio streamer je muziekbestanden klinken. Spotify verbluft door een prijzenswaardige verfijning en detail. Een bewijs dat deze streamer high resolution bestanden en streamingdiensten perfect doorstuurt naar eindbestemming: je versterker en vervolgens passieve speakers of je setje actieve speakers.

Natuurlijk, smaken verschillen. En de klankkleur die de een mooi vindt, hoeft de ander nog niet te bekoren. Aansluiten – draadloos of bekabeld – is een klusje van hooguit 10 minuten. Daarna is het genieten. van Spotify, Deezer, TIDAL, Napster, Quibuz en Juke of van audiobestanden uit je thuisnetwerk.

Via Airable Radio biedt de audio streamer een uitgebreide selectie aan internetradiostations

De audio streamer is gemaakt om binnen een multiroom-systeem, in dit geval MusicCast, optimaal te functioneren. Via bluetooth koppel je externe bronnen; van smartphone tot hoofdtelefoon.

Mooi meegenomen is de hoogwaardige DAC die je normaalgezien niet in deze prijsklasse kunt terugvinden.

Airplay: Ja | Bluetooth: Ja | Wifi: Ja 

Met één klik gaat deze compacte audio streamer aan de slag. Je sluit hem aan op je versterker of actieve speakers via een 3,5 mm- of rood/witte RCA-ingang. Omdat een optische digitale uitgang of wifi ontbreken kun je niet de beste kwaliteit verwachten. Maar deze goedkope audio streamer laat je wel toe om snel en eenvoudig muziek via bluetooth te streamen.

Met één simpele knopdruk op het BT-symbool maakt je smartphone of tablet verbinding. Hij blijft je device herkennen, dat soms wel vervelend is als je hem met via bluetooth met een andere bron wilt koppelen. Als voordeel biedt de audio streamer dan wel weer de mogelijkheid om twee bronnen tegelijk toegang te geven. Het geluid klinkt helder en absoluut niet verkeerd voor deze prijs. Alhoewel de fabrikant belooft dat de bluetooth-verbinding binnen 15 meter stabiel blijft, kan hij vanaf 10 meter beginnen te haperen.

Hij is zeer compact en de behuizing is vrij robuust. De zachte prijs maakt de wat kleine ongemakken zoals het ontbreken van een aan- en uitknop goed. Ideaal om de eerste schreden in de wereld van streamen te zetten. En daarmee te ontdekken dat je je vintage versterker of receiver nog lang niet naar de kringloopwinkel hoeft.

Streaming diensten: Enkel via device| Airplay: Nee | Bluetooth: Ja| Wifi: Nee

Beste high-end: Marantz NA 6006

Met de Marantz NA 6006 haal je een professionele hifi audio streamer in huis. Dankzij zijn hoogwaardige D/A-omzetting, solide mechanische constructie en schone stroomtoevoer haal je een toestel in huis waarmee je lange tijd verder kunt.

Bovendien snel en gemakkelijk aan te sluiten. Stekker in stopcontact en met toslink of analoge audiokabel matchen met je versterker. Actieve speakers prik je in op de analoge uitgangen. Als extraatje heeft dit topmodel ook een digitale ingang. Handig om bijvoorbeeld het audiosignaal van je tv binnen te halen en door te sturen. Tot zover de externe mogelijkheden. Van huis uit brengt de streamer internetradio (via vTuner), Spotify Connect, Pandora, SiriusXM, TIDAL, Deezer, Amazon Music en meer mee. Of geniet je van hoogwaardige weergave vanaf USB-stick. Hij ondersteunt de grote audioformaten tot 24bits/192 kHz en beschikt over een DSD-ondersteuning.

De bediening is haast kinderlijk eenvoudig. Via de overzichtelijke HEOS-app, het platform dat je ook tegenkomt bij Denon, krijg je hem moeiteloos aan de praat. Verder laat hij zich ook commanderen door stembediening via Google Assistant, Alexa of JOSH. En lekker ouderwets stuur je deze Marantz ook via de knoppen op het toestel zelf aan. Hiermee navigeer je handig door de omvangrijke muziekcollecties op je netwerkhardeschijf. De kwalitatieve DAC waarborgt een loepzuivere weergave van je hoge resolutiemuziekbestanden. Enig minpuntje is dat een (bijna overbodige) FM- of DAB+-tuner ontbreken maar de ingebouwde internetradio maakt dit overbodig.

Streamingdiensten: Spotify, TIDAL, Deezer, Napster, Soundcloud, Google Play Music, TuneIn, iTunes| Airplay : Ja  | Bluetooth: Ja| Wifi: Ja

Beste bluetooth: Marmitek BoomBoom 93

Een compacte bluetooth audio streamer waaraan je twee apparaten tegelijk kunt koppelen. En daarmee legt deze Marmitek meteen zijn sterkste troef op tafel. Het ontluikend geheim van zijn Multipair Partymode. Geen wifi, geen internetradio, geen multiroom. Het enige wat deze streamer doet is het signaal vanaf je smartphone of laptop via bluetooth binnenhalen, decoderen en doorsturen naar je versterker. Analoog of digitaal. Simpel, recht toe, recht aan in een acceptabele audio kwaliteit. Hiervoor beschikt de Marmitek over aptX. Een compressietechniek die kwaliteitsverlies minimaliseert. Beschikt je smartphone of tablet over aptX, kun je draadloos streamen in cd-kwaliteit.

Dat de mogelijk tot wifi connectie ontbreekt hoeft geen nadeel te zijn. Voor hoge resolutie audio wint een bekabelde aansluiting het nog altijd van draadloos. Dat geldt overigens ook voor de overdracht tussen versterker en speakers. Dat deze relatief goedkope audio streamer bovendien beschikt over zowel een analoge als digitale uitgang, maken deze kleine wonderbox van amper 8 bij 6 centimeter tot een waardevolle schakel tussen audiobron en actieve speakers.

Nieuwe televisie sturen bijvoorbeeld hun geluidssignaal via toslink naar een externe bron. Mist je versterker een digitale ingang, dan slaat deze streamer de brug tussen analoog uit en digitaal in. Hij beschikt over NFC, hierdoor koppelt je smartphone of tablet zich automatisch aan deze audio streamer.

Streamingdiensten: Enkel via device | Airplay : Nee  | Bluetooth: Ja| Wifi: Nee

Beste Raspberry Pi: Volumio

Ben je avontuurlijk en een beetje technisch aangelegd, ga dan zelf aan de slag met een Raspberry Pi. Eigenlijk is het een kleine computer die draait op Linux, een computerbesturingsprogramma. Je bouwt als het ware je eigen audio streamer. En dus volledig naar je eigen wensen. Een Rasberry Pi is vrij goedkoop. Nadeel is dat de DAC – nodig om een digitaal audio signaal naar een natuurlijk klinkende analoge geluidsweergave om te zetten – bagger is. Wie hifi kwaliteit verlangt, zal een aparte DAC moeten aanschaffen, die je op de Rasberry Pi klikt.

Volumio is de mediasoftware die je op je Raspberry Pi installeert. En je ook in audio streamers van topmerken tegenkomt. Zoals de Pro-ject Box S2, samen met Volumio ontwikkeld. Dat gaf de Italiaanse mediasoftwareontwikkelaar de moed om met de eigen Volumio 3 hifi audio streamer op de markt te komen. Een slimme commerciële zet, want wil je optimaal profiteren van de plug ins en weergave in hifi, moet je een abonnement afsluiten.

Liever zelf aan de slag met Volumio software op je Raspberry Pi verwacht dan geen plug & play. Het is veel opzoeken en configureren, zeker voor een leek. Maar deze streamer stel je wel volledig naar je eigen smaak in. Dus zit je niet voor eeuwig vast aan een bepaalde streamingstechniek.

Een ‘zelfbouw streamer’ kun je moeilijk vergelijken met onze doorgelichte audio streamers. Wil je weten of het installeren van Volumio op een Raspberry Pi iets voor jou is, check dan deze guide.

Airplay: Nee  | Bluetooth: Ja| Wifi: Ja 

Tot zover de lijst beste audio streamers.

Ga voor meer audio raad naar onze overzichtpagina. Zo hebben we raad bij het kiezen van speakers of een goede versterker.

Beste audio streamer

Waar op letten bij het kopen van een audio streamer?

Een audio streamer maakt een binnenkomende digitale audiobestand via je device ‘bruikbaar’ voor optimale weergave over een setje actieve speakers, een multiroom opstelling of een hifi audio-versterker. Dit dankzij DAC, die je in de betere (en vaak duurdere) audio streamers aantreft.

Overweeg je een audio streamer breng dan eerst je eisen in kaart. Heb je voldoende aan internetradio of een streamingdienst als muzikaal behang, dan voldoet onze keuze ‘beste goedkope’ ruimschoots. Om je favoriete muziektracks te beleven op concertniveau, kies je beter voor een meer geavanceerde streamer met DAC.

Sonos geldt als referentie binnen het segment multiroom. Hierbij ‘knoop’ je de verschillende apparaten en speakers draadloos aan elkaar.

Connectiviteit

Wifi heb je nodig om je audio streamer draadloos te verbinden met het internet om zo internetradiostations binnen te halen. Het is de meest voor de hand liggende streamingmethode voor thuis. Met als voordeel een groot bereik en hoger datavolume. Natuurlijk kun je die koppeling ook met een vaste ethernetkabel maken. Met Wifi ben je niet plaatsgebonden, zolang je maar binnen het bereik blijft. Zonder Wifi kun je via Bluetooth streamen naar je audio streamer.

Bluetooth maakt een directe verbinding tussen twee apparaten en werkt onafhankelijk van het netwerk. De muziek wordt op een bepaalde manier gecodeerd. En weer gedecodeerd. De audio streamer aan je device koppelen is een kwestie van één enkele knopdruk. Met aptX vinden bron en streamer elkaar blindelings. Beschikken bron en ontvanger elk over een NFC chip is je telefoon naast de audio streamer leggen voldoende om te koppelen. Handig is de functie van multipoint of multipair. Hiermee koppel je twee bronnen tegelijk. Tof extraatje als je een keer wilt dj wilt spelen op een privé party.

Airplay vind je op Apple-toestellen. Hiermee stream je draadloos vanaf je iPhone of iPad. Steeds meer audio streamers hebben Airplay ingebouwd. En zijn dus geschikt voor deze dienst.

beste audiostreamer 2022

Streaming diensten

Online muziek luisteren doe je dankzij streamingdiensten. Je gaat naar de website of app van de aanbieder, abonneert je en kiest de muziek die je wilt horen. Eventueel stel je een afspeellijst samen door je favoriete tracks te selecteren of kies je een radiostation op pocast. Ondertussen is bij meer dan 70% van de huishouden de een of andere streaming dienst kind aan huis.

Spotify, een Zweedse aanbieder, is de meest gebruikte. Gevolgd door Deezer met Tidal als runner up.

De meesten stappen in met Spotify. De veeleisende muziekliefhebber die staat op de betsse geluidskwaliteit neigt naar Tidal, Dezer Hifi of Qobuz.

Streamen kost geld, gemiddel 10 euro per maand, waarmee een uitgebreide muziekbibliotheek toegankelijk wordt. Van oldies, actuele hits tot releases van aankomende albums.

Met Apple Airplay stream je muziek van je Apple naar audio streamer. Sommige streamers hebben Airplay ingebouwd.

Radio

De een zweert bij DAB+, dat de nieuwe standaard opeist, het merendeel bij internetradio, die een wereld aan radiostations binnen handbereik brengt. Over één ding is iedereen het eens: FM is op sterven na dood, versneld door een op termijn oplegde zwijgplicht vanuit de overheid.

Digital Audio Broadcasting (DAB+) zou in theorie beter klinken en een groter zenderaanbod bieden. Dit valt tegen en het zenderaanbod stopt aan de taalgrens. Het enige échte voordeel is het lage energieverbruik van de zendmasten. Toch zullen we eraan moeten geloven. In nieuwe auto’s zit standaard DAB+-radio. Gelukkig kun je vanaf je smartphone internetradio streamen.

Over internetradio kunnen we kort zijn. Onbegrensd haal je net zo gemakkelijk een lokale internetradiostation als een themazender in Cuba binnen. Zwakste schakel is de verbinding. Een instabiele Wifi blijkt even iritant als een nostalgisch krakende FM-zender.

Audio streamers hebben wél of geen eigen radio. Bij goedkope streamers koppel je die radiofunctie via een device (laptop, smartphone, pc), waarbij je iets inboet aan audiokwaliteit.

Multiroom audio

Wil je alle audiocomponenten draadloos met elkaar verknopen in huis, dan geniet een multiroom systeem de voorkeur. Sonos is daarin koploper. Draadloze speakers, overal waar je maar wilt in huis, koppel je aan je device. In de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer tot zelfs je terras. Sonos biedt hier passende oplossingen voor, die weliswaar niet goedkoop zijn. Je moet denken aan de prijzen van een goede hifi installatie (versterker, speakers, etc).

Heb je nog oude speakers of apparatuur (bijvoorbeeld een platenspeler), dan kun je die ook aansluiten. Weliswaar niet draadloos, maar er zijn genoeg toestelletjes op de markt om ook dat klaar te spelen. Bedenk wel dat de audiokwaliteit er op in boet. Beter met RCA-kabel inpluggen op audio-ingang van Sonos.

beste audio streamer 2020

Wat is een audio streamer?

Met een audio streamer speel je draadloos of via (audio)kabel je muziekbibliotheek vanaf je computer, laptop of smartphone op je audioset af. Een ingenieus apparaat van eenvoudig, compact en prijsgunstig tot gesofisticeerd om het hoogste hifi-level te bereiken. Daar hangt wel een high end prijskaartje aan.                                                                                                                                                       Er zijn veel manieren om je audio streamer aan te sluiten. Direct op een paar actieve speakers, op je versterker of op een mooie vintage hifi amplifier of receiver. Hiermee geef je een oude installatie een waardevolle upgrade. Let er wel op of de streamers over een DAC beschikt. Deze zorgt voor een feilloze omzetting van gestreamde digitale muziekbestanden naar analoog luistergenot in hifi kwaliteit.

Een goede audiostreamer heeft bovendien DAB+ en/of internetradio aan boord. Via een Blue Tooth-koppeling met je smartphone haal je alle radiozenders binnen. Een audiostreamer, van goedkoop tot high-end, is een nieuwe manier van muziekbeleving.

Tot zover het artikel ‘Beste audio streamer wifi’ – Laatste update 05/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Audio’

Comments (1)

[…] FM-radio zijn de verbinding met en de beschikbaarheid van zenders gratis. Dit is een voordeel boven internetradio, de andere manier van radio luisteren van de toekomst, waarvoor je een internetabonnement nodig […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.