Scroll Top
Een audio streamer en smartphone

De 5 beste audiostreamers van 2023

Onze favoriete keuze is de Bluesound Node Gen 3

Met de beste audiostreamers kun je eenvoudig je huidig hi-fi systeem aansluiten op je wifi netwerk. Voor veel mensen is het belangrijk dat muziek zo goed mogelijk klinkt. Een goede audiostreamer maakt dit mogelijk, of je nu lokaal opgeslagen lossless bestanden wilt afspelen of wilt streamen vanuit Spotify of Tidal.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende audio streamers van Bluesound, Logitech, Cambridge en Marmitek. Daarbij hebben rekening gehouden met audiokwaliteit, connectiviteit en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste audiostreamer voor jou te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Bluesound Node Gen3 (2021)

Voordelen:

 • Warme klank
 • Uitstekende connectiviteit
 • Slank en modern design

Nadelen:

 • Geen afstandsbediening

De Bluesound Node Gen 3 is de opvolger van de Node 2i. De Gen3 heeft een grondige opfrisbeurt gekregen met een onder andere een krachtigere processor. Hij beschikt onder andere over HDMI eARC-ingangen voor het aansluiten van audiobronnen of een tv. Maar ook standaard uitgangen zoals RCA, coaxiaal, optisch en subwoofer.

Er is ook een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting om een bedrade koptelefoon aan te sluiten. Maar je kan ook via bluetooth muziek streamen naar een draadloze koptelefoon. Dankzij bluetooth aptX HD geniet je zelfs met een draadloze verbinding van hoge muziek kwaliteit.

Met BluOS, Bluesound’s eigen streaming platform, krijg je eenvoudig toegang tot een uitgebreide selectie aan onder andere streamingdiensten en internetradiostations. De optionele Bluesound RC1-afstandsbediening kost 99 euro wat een stevige meerprijs is.

Gelukkig kun je via BluOS gewoon je smartphone gebruiken om alles te bedienen. De digitale aansluitingen worden gevoed door een nieuwe DAC die zowel hi-res 24-bit/192kHz als MQA-bestanden ondersteunt.

Airplay: Ja | Bluetooth: Ja | Wifi: Ja 

Voordelen:

 • Plug & Play-gemak
 • Goedkoop
 • Multipoint 5.0 bluetooth
 • Goed geluid
 • Compact en robuust

Nadelen:

 • Geen high resolution weergave
 • Geen wifi
 • Hapert soms

Met één klik gaat deze compacte audio streamer aan de slag. Je sluit hem aan op je versterker of actieve speakers via een 3,5 mm- of rood/witte RCA-ingang. Omdat een optische digitale uitgang of wifi ontbreken kun je niet de beste kwaliteit verwachten. Maar deze goedkope audio streamer laat je wel toe om snel en eenvoudig muziek via bluetooth te streamen.

Met één simpele knopdruk op het BT-symbool maakt je smartphone of tablet verbinding. Hij blijft je device herkennen, dat soms wel vervelend is als je hem met via bluetooth met een andere bron wilt koppelen. Als voordeel biedt de audio streamer dan wel weer de mogelijkheid om twee bronnen tegelijk toegang te geven.

Het geluid klinkt helder en absoluut niet verkeerd voor deze prijs. Alhoewel de fabrikant belooft dat de bluetooth-verbinding binnen 15 meter stabiel blijft, kan hij vanaf 10 meter beginnen te haperen. Hij is zeer compact en de behuizing is vrij robuust.

De zachte prijs maakt de wat kleine ongemakken zoals het ontbreken van een aan- en uitknop goed. Ideaal om de eerste schreden in de wereld van streamen te zetten. En daarmee te ontdekken dat je je vintage versterker of receiver nog lang niet naar de kringloopwinkel hoeft.

Streaming diensten: Enkel via device | Airplay: Nee | Bluetooth: Ja | Wifi: Nee

Beste high-end: Cambridge Audio CXN V2

Voordelen:

 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Uitgebreide connectiviteit
 • Kwaliteit van de DAC
 • Veelzijdigheid

Nadelen:

 • Geen bluetooth zonder dongle
 • Prijs

De nieuwe vaardigheid van de Cambridge Audio XCN V2 is Chromecast Built-In. Met deze ingebouwde functie kun je heel eenvoudig muziek van een smartphone, tablet of laptop streamen. Daarnaast is er ook ondersteuning voor Spotify Connect, Apple AirPlay, Tidal, en Roon.

Hou er rekening mee dat het verbinden met Roon wat tij en geduld in beslag kan nemen. Alle apps kun je op één plaats bedienen, via de Cambridge’s Connect app. De geluidskwaliteit is fantastisch dankzij subtiele details die naar boven komen. Het design van deze audiostreamer is strak en eenvoudig.

Persoonlijk vinden we het simpele ontwerp geslaagd. Wat we minder vinden is dat om verbinding te maken met een draadloos netwerk je in de achterkant een aparte wifi-dongle moet steken. Maar dat hoeft je niet tegen te houden om dit fantastisch toestel in huis te halen.

Streaming: AirPlay, UPnP, Spotify Connect, Chromecast Built-in, Tidal en Roon | Bluetooth: Nee | Wifi: Ja

Beste bluetooth: Marmitek BoomBoom 93

Voordelen:

 • Snelle en goede BT-verbinding
 • CD geluidskwaliteit door aptX
 • Multipair Partymode

Nadelen:

 • Beperkte audio kwaliteit

Een compacte bluetooth audio streamer waaraan je twee apparaten tegelijk kunt koppelen. En daarmee legt deze Marmitek meteen zijn sterkste troef op tafel. Het ontluikend geheim van zijn Multipair Partymode. Geen wifi, geen internetradio, geen multiroom.

Het enige wat deze streamer doet is het signaal vanaf je smartphone of laptop via bluetooth binnenhalen, decoderen en doorsturen naar je versterker. Analoog of digitaal. Simpel, recht toe, recht aan in een acceptabele audio kwaliteit. Hiervoor beschikt de Marmitek over aptX. Een compressietechniek die kwaliteitsverlies minimaliseert. Beschikt je smartphone of tablet over aptX, kun je draadloos streamen in cd-kwaliteit.

Dat de mogelijk tot wifi connectie ontbreekt hoeft geen nadeel te zijn. Voor hoge resolutie audio wint een bekabelde aansluiting het nog altijd van draadloos. Dat geldt overigens ook voor de overdracht tussen versterker en speakers.

Dat deze relatief goedkope audio streamer bovendien beschikt over zowel een analoge als digitale uitgang, maken deze kleine wonderbox van amper 8 bij 6 centimeter tot een waardevolle schakel tussen audiobron en actieve speakers.

Nieuwe televisie sturen bijvoorbeeld hun geluidssignaal via toslink naar een externe bron. Mist je versterker een digitale ingang, dan slaat deze streamer de brug tussen analoog uit en digitaal in. Hij beschikt over NFC, hierdoor koppelt je smartphone of tablet zich automatisch aan deze audio streamer.

Streamingdiensten: Enkel via device | Airplay: Nee  | Bluetooth: Ja | Wifi: Nee

Beste Raspberry Pi: Volumio

Voordelen:

 • Voordelige prijs
 • Naar eigen smaak en behoefte te configureren
 • Topmerken draaien op Volumio

Nadelen:

 • Zelfbouw waarbij affiniteit met computers en software handig is.
 • Slechte kwaliteit DAC
 • Optionele abonnementskosten Volumio 3

Ben je avontuurlijk en een beetje technisch aangelegd, ga dan zelf aan de slag met een Raspberry Pi. Eigenlijk is het een kleine computer die draait op Linux, een computerbesturingsprogramma. Je bouwt als het ware je eigen audio streamer. En dus volledig naar je eigen wensen.

Een Rasberry Pi is vrij goedkoop. Nadeel is dat de DAC – nodig om een digitaal audio signaal naar een natuurlijk klinkende analoge geluidsweergave om te zetten – bagger is. Wie hifi kwaliteit verlangt, zal een aparte DAC moeten aanschaffen, die je op de Rasberry Pi klikt.

Volumio is de mediasoftware die je op je Raspberry Pi installeert. En je ook in audio streamers van topmerken tegenkomt. Zoals de Pro-ject Box S2, samen met Volumio ontwikkeld. Dat gaf de Italiaanse mediasoftwareontwikkelaar de moed om met de eigen Volumio 3 hifi audio streamer op de markt te komen. Een slimme commerciële zet, want wil je optimaal profiteren van de plug ins en weergave in hifi, moet je een abonnement afsluiten.

Liever zelf aan de slag met Volumio software op je Raspberry Pi verwacht dan geen plug & play. Het is veel opzoeken en configureren, zeker voor een leek. Maar deze streamer stel je wel volledig naar je eigen smaak in. Dus zit je niet voor eeuwig vast aan een bepaalde streamingstechniek.

Een ‘zelfbouw streamer’ kun je moeilijk vergelijken met onze doorgelichte audio streamers. Wil je weten of het installeren van Volumio op een Raspberry Pi iets voor jou is, check dan deze guide.

Airplay: Nee  | Bluetooth: Ja | Wifi: Ja 

Audio streamer op een salontafel

Waar op letten bij het kopen van een audio streamer?

Een audio streamer maakt een binnenkomende digitale audiobestand via je device ‘bruikbaar’ voor optimale weergave over een setje actieve speakers, een multiroom opstelling of een hifi audio-versterker. Dit dankzij DAC, die je in de betere (en vaak duurdere) audio streamers aantreft.

Overweeg je een audio streamer breng dan eerst je eisen in kaart. Heb je voldoende aan internetradio of een streamingdienst als muzikaal behang, dan voldoet onze keuze ‘beste goedkope’ ruimschoots. Om je favoriete muziektracks te beleven op concertniveau, kies je beter voor een meer geavanceerde streamer met DAC.

Sonos geldt als referentie binnen het segment multiroom. Hierbij ‘knoop’ je de verschillende apparaten en speakers draadloos aan elkaar.

Connectiviteit

Wifi heb je nodig om je audio streamer draadloos te verbinden met het internet om zo internetradiostations binnen te halen. Het is de meest voor de hand liggende streamingmethode voor thuis. Met als voordeel een groot bereik en hoger datavolume.

Natuurlijk kun je die koppeling ook met een vaste ethernetkabel maken. Met Wifi ben je niet plaatsgebonden, zolang je maar binnen het bereik blijft. Zonder Wifi kun je via Bluetooth streamen naar je audio streamer.

Bluetooth maakt een directe verbinding tussen twee apparaten en werkt onafhankelijk van het netwerk. De muziek wordt op een bepaalde manier gecodeerd. En weer gedecodeerd. De audio streamer aan je device koppelen is een kwestie van één enkele knopdruk.

Met aptX vinden bron en streamer elkaar blindelings. Beschikken bron en ontvanger elk over een NFC chip is je telefoon naast de audio streamer leggen voldoende om te koppelen. Handig is de functie van multipoint of multipair. Hiermee koppel je twee bronnen tegelijk. Tof extraatje als je een keer wilt dj wilt spelen op een privé party.

Airplay vind je op Apple-toestellen. Hiermee stream je draadloos vanaf je iPhone of iPad. Steeds meer audio streamers hebben Airplay ingebouwd. En zijn dus geschikt voor deze dienst.

Een compacte audiostreamer aangesloten op een speakerset

Streaming diensten

Online muziek luisteren doe je dankzij streamingdiensten. Je gaat naar de website of app van de aanbieder, abonneert je en kiest de muziek die je wilt horen. Eventueel stel je een afspeellijst samen door je favoriete tracks te selecteren of kies je een radiostation op pocast. Ondertussen is bij meer dan 70% van de huishouden de een of andere streaming dienst kind aan huis.

Spotify, een Zweedse aanbieder, is de meest gebruikte. Gevolgd door Deezer met Tidal als runner up.

De meesten stappen in met Spotify. De veeleisende muziekliefhebber die staat op de betsse geluidskwaliteit neigt naar Tidal, Dezer Hifi of Qobuz.

Streamen kost geld, gemiddel 10 euro per maand, waarmee een uitgebreide muziekbibliotheek toegankelijk wordt. Van oldies, actuele hits tot releases van aankomende albums.

Met Apple Airplay stream je muziek van je Apple naar audio streamer. Sommige streamers hebben Airplay ingebouwd.

Radio

De een zweert bij DAB+, dat de nieuwe standaard opeist, het merendeel bij internetradio, die een wereld aan radiostations binnen handbereik brengt. Over één ding is iedereen het eens: FM is op sterven na dood, versneld door een op termijn oplegde zwijgplicht vanuit de overheid.

Digital Audio Broadcasting (DAB+) zou in theorie beter klinken en een groter zenderaanbod bieden. Dit valt tegen en het zenderaanbod stopt aan de taalgrens. Het enige échte voordeel is het lage energieverbruik van de zendmasten. Toch zullen we eraan moeten geloven. In nieuwe auto’s zit standaard DAB+-radio. Gelukkig kun je vanaf je smartphone internetradio streamen.

Over internetradio kunnen we kort zijn. Onbegrensd haal je net zo gemakkelijk een lokale internetradiostation als een themazender in Cuba binnen. Zwakste schakel is de verbinding. Een instabiele Wifi blijkt even iritant als een nostalgisch krakende FM-zender.

Audio streamers hebben wél of geen eigen radio. Bij goedkope streamers koppel je die radiofunctie via een device (laptop, smartphone, pc), waarbij je iets inboet aan audiokwaliteit.

Multiroom audio

Wil je alle audiocomponenten draadloos met elkaar verknopen in huis, dan geniet een multiroom systeem de voorkeur. Sonos is daarin koploper. Draadloze speakers, overal waar je maar wilt in huis, koppel je aan je device. In de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer tot zelfs je terras. Sonos biedt hier passende oplossingen voor, die weliswaar niet goedkoop zijn. Je moet denken aan de prijzen van een goede hifi installatie (subwoofer, soundbar, speakers, etc).

Heb je nog oude speakers of apparatuur (bijvoorbeeld een platenspeler), dan kun je die ook aansluiten. Weliswaar niet draadloos, maar er zijn genoeg toestelletjes op de markt om ook dat klaar te spelen. Bedenk wel dat de audiokwaliteit er op in boet. Beter met RCA-kabel inpluggen op audio-ingang van Sonos.

Een audio streamer en smartphone

Wat is een audio streamer?

Een audiostreamer is een toestel waarmee je draadloos je favoriete muziek afspeelt op je audioset. Er zijn veel manieren om je audio streamer aan te sluiten. Direct op een paar actieve speakers, op je versterker of op een mooie vintage hifi amplifier of receiver. Eens aangesloten kan je vanaf een smartphone, tablet of laptop eenvoudig muziek streamen.

Een goede audiostreamer beschikt over een digital to analog converter (DAC). Deze zorgt voor een feilloze omzetting van gestreamde digitale muziekbestanden naar analoog luistergenot in hifi kwaliteit.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, verbindingsopties, streaming, radio, multiroom audio en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.