Beste autostoel voor baby's

Voor de eerste keer een autostoeltje kopen voor je baby kan overweldigend zijn. Hier helpen je om een autostoel groep 0 te vinden, deze modellen zijn geschikt voor pasgeboren baby’s. Ze zijn zo ontworpen zodat je ze eenvoudig in en uit de wagen kunt klikken aan de hand van een Isofix basis. Zo kun je je baby gemakkelijk van je wagen naar binnen brengen of op een kinderwagen zetten zonder hem of haar wakker te maken. De beste autostoel voor baby’s is volgens ons onderzoek de Cybex Cloud Z. Hij is zeer veilig, gemakkelijk om te gebruiken en is voorzien van een zeer groot zonnescherm. Bovendien is hij het enigste model dat kan uitklappen om je baby een vlakkere ligpositie te geven.

Beste autostoel voor baby’s

Beste autostoel voor baby’s

De Cybex Cloud Z is volgens ons onderzoek de beste autostoel voor de meeste baby’s. Het installeren van de stoel in de wagen is eenvoudig, zowel via de Isofix basis als met de veiligheidsgordel. Cybex scoort altijd zeer hoog in crashtesten en met de Cloud Z is dat geen uitzondering. Het is de ideale autostoel om je baby gedurende zijn eerste jaar zowel veilig als comfortabel te vervoeren. Omdat hij ontworpen is voor baby’s tot 87 centimeter kun je hem gebruiken tot je baby ongeveer 18 maanden is. Dit is gemiddeld 6 maanden langer in vergelijking met bijvoorbeeld de Pebble Pro van Maxi-Cosi die even duur is. Een klein minpuntje is dat de Cloud Z met een gewicht van 4,8 kg zeker niet licht is.

Wat we wel goed vinden aan de Cloud Z is dat hij de enigste draagbare autostoel is die je volledig kunt uitklappen. Hierdoor kun je een plat ligvlak voor je baby maken zodat de autostoel ook dienst kan doen als reisbedje. Bovendien kun je hem ook op de meeste kinderwagens klikken omdat hij voorzien is van universele adapters. Nog een unieke feature van de Cloud Z is dat hij 180° graden kan draaien in de wagen (in combinatie met de Base Z). Hierdoor kun je gemakkelijker je oogappel in en uit de wagen halen. De Base Z is bovendien compatibel met de Sirona Z voor wanneer je kleintje de Cloud Z is ontgroeid. Hij bestaat zowel in een gewone versie als met een SensorSafe. Dit is een soort van sensor die waarschuwingen naar je smartphone kan sturen.

Maximum lengte baby: 87 cm

Maximum gewicht baby: 13 kg

Gewicht van de stoel: 4,8 kg

Beste maxi cosi 2020

De Pebble Pro is het beste autostoeltje van Maxi Cosi voor pasgeboren baby’s. Hij is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot ongeveer 12 maanden. Vanaf je kleintje groter is dan 75 centimeter schakel je beter over naar de Maxi Cosi Pearl. Beide autostoeltjes zijn trouwens compatibel met de 3wayFix basebevestiging. Wat uniek is aan deze basbevestiging is dat je er ook een reiswieg op kunt aansluiten, de Maxi Cosi Jade. Wanneer we naar de crashtestresultaten kijken zien we dat de Pebble Pro zich bij de veiligste stoeltjes bevindt. Wel scoort hij iets minder op vlak van bescherming ten opzichte van zijwaartse impacten in vergelijking met de Cybex Cloud Z.

Het zonnescherm van de Pebble Pro kan vastgemaakt worden aan de beugel aan de hand van twee lussen. Wat we spijtig vinden aan deze designkeuze is dat het zonnescherm niet volledig kan uitgeklapt worden zoals bij de Cloud Z. Met een gewicht van 4,6 kilogram is hij ook vrij zwaar. Wat we wel handig vinden aan de Pebble Pro is dat je de beugel naar achter kunt klappen om hem te stabiliseren. Zo kan je je oogappel gemakkelijk een flesje geven zonder dat hij in zijn maxi cosi ligt te schommelen. Aangezien de Pebble Pro en de Cloud Z ongeveer evenveel kosten raden we aan om voor de Cloud Z te kiezen.

Maximum lengte baby: 75 cm

Maximum gewicht baby: 13 kg

Gewicht van de stoel: 4,6 kg

Goede autostoel baby

De BeSafe iZi Go Modular X1 is een zeer veilige autostoel die voldoet aan de nieuwste ‘i-Size’ reglementering. Op crashtesten van ANWB scoort hij even goed als de Cloud Z, wat zeer goed is. De bijhorende basebevestiging is eenvoudig om te installeren en is voorzien van duidelijke lampjes die aangeven of je het goed geïnstalleerd hebt. Om je kind van zijwaarste impact te beschermen maakt hij gebruik van een SIP+ systeem. Dit is een soort van kussen dat je tussen de autostoel en de dichtsbijzijnde deur moet plaatsen. Het is vergelijkbaar met het LSP Systeem van Cybex met het verschil dat het een los onderdeel is met als nadeel dat het verloren kan geraken.

In plaats van gebruik te maken van een traditioneel driepuntsharnas heeft BeSafe voor een vijfpuntsharnas gekozen. Omdat het ook over de heupen gaat biedt het extra veiligheid aan je baby, nadeel is wel dat deze vijfpuntsgordel moeilijker vast te maken is. Het valt op dat het volledige design van de BeSafe rond veiligheid draait. Wat we nog positief vinden is het grote zonnescherm dat volledig uitklapt en je kleintje beschermt van zowel zon als regen. In vergelijking met de Cloud Z en de Pebble Pro is de iZi Go Modular een stuk lichter met een gewicht van 4,2 kilogram. Het enigste wat ontbreek zijn extra features zoals het 180° graden in de wagen of de mogelijkheid om het ligvlak volledig uit te klappen zoals bij de Cloud Z. Is dit voor jou van minder belang dan is de BeSafe iZi Go Modular met zijn extra veilig design misschien wel iets voor jou.

Maximum lengte baby: 75 cm

Maximum gewicht baby: 13 kg

Gewicht van de stoel: 4,2 kg

Goedkope Cybex autostoel

De Cybex Aton M is in veel opzichten vergelijkbaar met de Cloud Z. Beide autostoeltjes voldoen aan de laatste i-Size reglementering en zijn scoren even goed op crashtesten. De Aton M beschikt over hetzelfde LSP systeem en energie-absorberende schelp om je baby beter te beschermen tegen zijwaartse impact. Ook het zonnescherm is identiek aan de Cloud Z en kan volledig uitgeklapt om je baby van de zon en de regen te beschermen.

Het nadeel van de Aton M ten opzichte van de Cloud Z is dat hij niet kan roteren op zijn Isofix basis. Persoonlijk vinden we dit niet zo’n groot nadeel omdat je baby vrij licht is zolang je de Aton M gebruikt. Maar wanneer ze overstappen naar een grotere autostoel is deze optie wel handig. Momenteel zijn het enkel de Cloud Z (180° graden) en de Sirona Z (360° graden) die kunnen roteren op hun Isofix basebevestiging. Daarnaast kan de Aton M ook niet uitgeklapt worden om een plat ligvlak te maken. Dit wil zeggen dat je je baby maximaal twee uur aan een stuk in de Aton M kunt vervoeren voordat je hem of haar er moet uithalen.

Wat de Aton M wel voor heeft op de Cloud Z is dat hij gecertificeerd is om te gebruiken op een vliegtuig. Bovendien is hij gemakkelijker te dragen omdat hij een halve kilo lichter is. Bovendien is de Aton M ongeveer 100 euro goedkoper in vergelijking met de Cloud Z. Hierdoor heeft een zeer interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Sommige mensen hebben er namelijk geen nood aan dat de autostoel kan uitklappen of kan roteren op zijn Isofix basis.

Maximum lengte baby: 87 cm

Maximum gewicht baby: 13 kg

Gewicht van de stoel: 4,2 kg

Lichte maxi cosi autostoel

De Maxi-Cosi Rock is in veel opzichten gelijkaardig met de Pebble Pro. Beide stoeltjes voldoen aan de ‘i-Size’ richtlijnen maar het is de Rock die ondanks zijn lagere prijs iets beter scoort op crashtesten. Zo is hij iets veiliger ten opzichte van zijwaartse botsingen in vergelijking met de Pebble Pro. Beide stoeltjes kunnen gebruik maken van verschillende Isofix basissen. Hou er gewoon rekening mee dat de Rock niet compatibel is met de FamilyFix3, in dit overzicht kun je zien met welk basis de Rock wel compatibel is. Beide toestellen worden opgevolgd door de Pearl die je met dezelfde basis kunt gebruiken.

De Pebble Pro is voorzien van een tweedelig verkleinkussentje voor pasgeboren baby’s dat je in twee stappen er moet uitnemen wanneer je baby te groot wordt. Bij de Rock bestaat het verkleinkussen uit een geheel en voelt ook minder zacht aan. Wat we wel goed vinden aan de Rock is dat hij een kilo lichter is dan de Pebble waardoor hij gemakkelijker te vervoeren is met de hand.

Maximum lengte baby: 87 cm

Maximum gewicht baby: 13 kg

Gewicht van de stoel:  3,9 kg

Het onderzoek

Heb ik een autostoel nodig?

Ja, volgens ons onderzoek is een autostoel een absolute must wanneer je een baby veilig wilt vervoeren. Wanneer je als ouders je eerste baby verwacht is er een lange lijst aan spullen die je nodig hebt. Het is soms moeilijk om in deze lijst een onderscheid te maken tussen de zaken die essentieel zijn en de zaken die eerder optioneel zijn. Een autostoel staat voor ons in de lijst met essentiële spullen. Denk maar aan hoe je je baby van het ziekenhuis naar huis gaat brengen of hoe je je oogappel naar de kinderopvang gaat brengen. Om je baby gedurende het eerste jaar veilig te vervoeren in de wagen is een autostoel dus een absolute must. Bovendien is het verplicht bij wet om kinderen kleiner dan 1,35 meter te vervoeren in een aangepaste autostoel. Dit is zo voorzien in de Belgische wetgeving omdat een gewone gordel niet voldoende werkt wanneer een kind nog te klein is.

beste maxi cosi autostoel
Met een autostoeltje zoals de Maxi Cosi Pebble kun je je baby gemakkelijk in en uit de wagen klikken.

Een draagbare autostoel of maxi cosi is speciaal ontworpen voor baby’s tot ongeveer één jaar oud. Het voornaamste aan deze soort autostoeltjes is dat ze in de wagen kunnen gezet worden tegen de rijrichting in. Hierdoor wordt in geval van een ongeval de impact beter verdeeld zodat een wiplash vermeden wordt. In tegenstelling tot autostoeltjes uit bijvoorbeeld groep 0+/1 hebben ze een aparte basebevestiging. Op die manier kun je het stoeltje gemakkelijk in en uit de wagen klikken om je baby te vervoeren. De basebevestiging zelf zit aan de hand van de Isofix beugels vast en blijft achter in de wagen. Het stoeltje kun je aan het handvat dragen maar het kan ook op een kinderwagen geplaatst worden. Dit is het grootste verschil met andere autostoelen zoals uit categorie 0+/1 waarbij de stoel en Isofix bevestiging een geheel vormen en in de wagen blijven zitten.

Een autostoel die voldoet aan de oude UN R44 reglementering is geschikt voor baby’s tot 10 kg of ongeveer 12 maanden. Onder de nieuwe UN R129 reglementering wordt er niet meer gekeken naar het gewicht maar naar de lengte van de baby. Het verschil is wel dat fabrikanten zelf moeten bepalen tot welke lengte hun autostoel geschikt is. Zo is de Cybex Cloud Z geschikt voor baby’s tot 87 centimeter terwijl de Maxi-Cosi Rock maar geschikt is tot 75 centimeter. Wanneer het hoofdje van je baby boven de autostoel uitsteekt is het tijd om over te stappen naar een autostoeltje voor groep 1 (12 maanden tot 4 jaar).

Hoe hebben we de beste autostoelen gekozen?

We zijn onze zoektocht gestart naar de meest verkochte autostoeltjes op dit moment. Dit hebben we gedaan door websites zoals die van Test-Aankoop en Consumentenbond te bezoeken. We hebben verschillende forums afgeschuimd op websites zoals Brabbels en Babybytes om de persoonlijke ervaring van echte moeders met hun autostoeltjes te lezen. Ook hebben we bekende reviewwebsites zoals TheWirecutter en BabyGearLab geraadpleegd om te zien welke aspecten het belangrijkst zijn bij het aankopen van een autostoel. Verkeersorganisaties zoals ANWB, ADAC en Touring hebben samen crashtesten uitgevoerd om de veiligheid van autostoeltjes te meten. Op de website van Touring kun je algemene tips terugvinden voor het correct gebruik van een kinderzitje. Terwijl ANWB en ADAC een gedetailleerd overzicht geeft van de crashtesten die zij hebben uitgevoerd.

De meest voorkomende letsels bij kinderen komen voor omdat de stoel slecht is vastgemaakt in de auto of het kind slecht is vastgemaakt in de stoel. Daarom zijn we op zoek gegaan naar autostoeltjes die met een duidelijk systeem aangeven wanneer de stoel goed bevestigd is en de baby goed is vastgemaakt. Daarenboven hebben we enkel modellen gekozen die voldoen aan de nieuwste ‘i-Size’ norm of R129. De meeste moderne wagens zijn voorzien van de nodige beugels om deze autostoeltjes aan te bevestigen. Bij twijfel kun je best de handleiding van je wagen raadplegen. Merken zoals Hauck en Uppababy hebben we niet opgenomen in onze lijst omdat ze volgens een onderzoek van ANWB schadelijke stoffen bevatten. Uit de test blijkt onder meer dat de bekleding van de Uppababy Mesa i-Size en de Uppababy Mesa i-Size + i-Size Basis de kankerverwekkende vlamvertrager TCPP bevat. In de bekleding van de Hauck iPro Baby en de Hauck iPro Baby + iPro Base is naftaleen aangetroffen. Naftaleen in te hoge concentraties is volgens onderzoek mogelijk kankerverwekkend.

Autostoeltjes vergelijken

Regelgeving

In Europa is de verkoop van autostoeltjes onderhevig aan wetgeving om de veiligheid van baby’s en kinderen in wagens te verzekeren. Momenteel zijn er twee richtlijnen van kracht, UN R44 en de nieuwe UN R129. De nieuwe i-Size of UN R129 richtlijn is sinds juni 2017 van kracht. Autostoeltjes die voldoen aan deze nieuwe richtlijn zijn veiliger en gemakkelijker in vergelijking met de oude UN R44 richtlijn. Momenteel blijven beide richtlijnen van kracht waardoor je in de winkel zowel R44 en R129 autstoeltjes kunt kopen. De R44 zal op lange termijn uitdoven aangezien de meeste fabrikanten hun best doen om aan de nieuwe richtlijnen te voldoen. De voordelen van nieuwe UN-richtlijn R129 of ‘i-Size’ zijn:

Achterwaarts gericht tot minimaal 15 maanden

Autostoeltjes die voldoen aan de nieuwe R129 reglementering zijn zo ontworpen zodat een baby minimaal 15 maanden lang achterwaarts kan vervoerd worden. Het is belangrijk dat baby’s tegen de rijrichting in de wagen zitten. In geval van een frontale botsing wordt de impact namelijk beter verdeeld over het lichaam in plaats van enkel op de nek. Onder de R44 werden baby’s al bij een gewicht van 9kg (ongeveer 10 maanden) voorwaartsgericht in de wagen gezet. Onder de nieuwe richtlijn kan je je baby langer op een veiligere manier vervoeren.

veilig autostoeltje
Door een autostoeltje tegen de rijrichting in te plaatsen wordt de kracht van de impact beter verdeeld over het lichaam.

Meer bescherming tegen zijwaartse impact

Vroeger hielden crashtests enkel rekening met frontale botsingen. Bij het testen van de veiligheid van autostoeltjes onder de nieuwe richtlijn wordt er ook rekening gehouden met zijwaarste impact. In geval van een zijdelingse botsing is je kind dus beter beschermd in een R129 zitje.

beste autostoel voor baby's
De Cybex Cloud Z is voorzien van een LSP of Linear Side-impact Protection systeem om de baby te beschermen tegen zijwaartse impacten.

Een verhoogd gebruiksgemak

Onder de ‘i-Size’ reglementering moeten stoeltjes in een basebevestiging met één klik kunnen bevestigd worden. Door een basebevestiging in de wagen vast te zetten aan de hand van Isofix is de kans op verkeerd gebruik kleiner. De meeste stoelen kunnen aan de hand van lichtjes aangeven of de autostoel goed bevestigd zit. Daarenboven wordt er nu gekeken naar de lengte van een kind om te bepalen of een stoel al dan niet geschikt is. Onder de oude R44 richtlijn werd er namelijk enkel uitgegaan van het gewicht van de baby. Door de stoelen onder te verdelen op basis van lengte is het gemakkelijker voor ouders om te weten wanneer ze moeten overstappen naar een grotere autostoel. Het is wel zo dat de fabrikant zelf kan bepalen tot welke lengte de autostoel die hij heeft ontworpen geschikt is. Zo kan het zijn dat het ene model geschikt is voor baby’s tot 87 centimeter terwijl een ander model maar geschikt is tot 75 centimeter.

autostoel groep 0
Onder de oude R44 richtlijn worden stoeltjes onderverdeeld op basis van het gewicht van het kind.

Crashtestresultaten

Veiligheid is een van de belangrijkste factoren waarmee ouders rekening houden wanneer ze een autostoeltje zoeken. Modellen die voldoen aan de nieuwe R129 regelgeving (i-Size) zijn doorgaans veiliger in vergelijking met de oude R44 modellen. Dit komt omdat ze voorzien zijn van extra beveiliging aan de zijkanten om je baby beter te beschermen tegen zijwaartse impacten. De meeste merken verwijzen naar verschillende zaken om aan te tonen dat hun model veilig is. Zo maakt bijvoorbeeld Cybex gebruik van een LSP systeem en heeft Maxi-Cosi een beveiliging langs de zijkant in honinggraatstructuur.

Maar in realiteit kun je noch in de webwinkel noch in een fysieke winkel zien hoe veilig een autostoeltje nu eigenlijk is. Daarom hebben we de crashtestresultaten van ANWB geraadpleegd om te weten welke modellen het best bestand zijn tegen een verkeersongeval. De BeSafe iZi Go Modular, Cybex Aton M, Cybex Cloud Z en de Maxi Cosi Pebble Pro kregen allemaal de hoogste score bij de crashtestresultaten. De Maxi Cosi Rock en de Nuna Pipa scoorden iets minder terwijl de Doona een slechte score kreeg wegens een beperkte bescherming ten opzichte van zijwaartse impacten.

Zorg ervoor dat de autostoel steeds op de correcte manier wordt bevestigd in de wagen. Dit is namelijk veel belangrijker dan te kiezen voor een model met een goed crashtestresultaat.

autostoel test
ANWB heeft in samenwerking met consumentenorganisaties de veiligheid van een groot aantal autostoeltjes getest.

Bevestiging

Een goede autostoel kun je zowel bevestigen met een Isofix systeem als met een gordel. Wanneer je een stoel koopt met een ‘i-Size’ normering dan is dit altijd het geval. Bevestiging via Isofix verloopt via een basebevestiging die in de wagen blijft zitten. Het autostoeltje kan hierop vastgeklikt worden. Dit verloopt veel sneller dan wanneer je de autostoel met de gordel moet bevestigen. Maar wanneer de grootouders de baby gaan halen is het gemakkelijk dat zij ook je baby veilig kunnen vervoeren zonder daarvoor een basis te moeten kopen.

autostoel isofix
Isofix bestaat enerzijds uit twee beugels die zich aan de achterkant van het zitvlak bevinden. Anderzijds is de basis van de kinderstoel voorzien van twee haken die aan de beugels moeten bevestigd worden.

Een universeel Isofix autostoeltje heeft naast de twee haken een derde aansluitingspunt, een zogenaamde ‘Top Tether’. Dit is een extra bevestigingsgordel die voorkomt dat het stoeltje kan voorover kiepen bij een ongeval. Een universeel Isofix autostoeltje mag je alleen gebruiken in een auto die voorzien zijn van Isofix beugels en een ‘Top Tether’. Maar de meeste autostoeltjes maken gebruiken van een steunpoot om te voorkomen dat de stoel kan omver vallen bij een ongeval.

Gebruiksgemak

Een autostoeltje moet niet enkel veilig zijn maar ook gemakkelijk zijn om te gebruiken. Onder gebruiksgemak verstaan we comfortabele handgrepen en een ontwerp dat niet te zwaar is. Onder de nieuwe ‘i-Size’ kan je je kind tot 15 maanden in dezelfde autostoel vervoeren. Naarmate je baby zwaarder wordt zal het steeds lastiger worden om de autostoel te dragen. Daarom is het belangrijk dat het een licht maar stevig design heeft.

Compatibiliteit

De meeste autostoeltjes zijn zo ontworpen zodat je ze ook op een kinderwagen kunt vastklikken. De kinderwagen moet niet dezelfde fabrikant zijn als van je autostoel. De meeste stoeltjes zijn namelijk voorzien van adapters om ervoor te zorgen dat ze op de meest voorkomende kinderwagens passen.

Lengte

We hebben onderzocht wat de maximale lengte is van de meest verkochte autostoelen in België. Onder de nieuwe UN R129 regelgeving moeten autostoeltje in groep 0+ tot 15 maanden kunnen gebruikt worden. Maar het is aan de fabrikanten zelf om te bepalen wat de maximale lengte is waarvoor het stoeltje geschikt is. Als we kijken naar de verschillende modellen op de markt zijn er grotere verschillen dan we eerst hadden gedacht. Zo zijn De Cloud Z en Aton M van Cybex geschikt voor baby’s tot en met 87 centimeter groot. Terwijl de nieuwste modellen van Maxi-Cosi geschikt zijn tot een maximale lengte van maar 75 centimeter. Dit is een groot verschil omdat een gemiddelde baby een lengte van 75 centimeter al na 12 maanden heeft bereikt. Terwijl een gemiddelde er bijna 24 maanden over doet om een lengte van 87 centimeter te bereiken. Onze voorkeur gaat dus uit naar de Cybex Cloud Z en de Aton M omdat ze langer kunnen gebruikt worden.

autostoel groep 0

Gewicht

Autostoeltjes kunnen qua gewicht schommelen tussen de 3 kg en 7 kg. De Doona is met 7 kg de zwaarste autostoel voor een baby maar het heeft een uniek design met ingebouwde wielen waardoor je het ook als kinderwagen kunt gebruiken. Het lichtste model op de markt zijn de Nuna Pipa en de Maxi Cosi Rock. Ze wegen ongeveer een kilo minder dan de Cybex Cloud Z wat toch een voordeel is. Gewicht is voor ons geen doorslaggevende factor maar een lichtere maxi cosi is gemakkelijker voor de ouders. Naarmate je oogappel groeit wordt het namelijk steeds lastiger om bijvoorbeeld de autostoel van de wagen naar de crèche te dragen.

autostoel groep 0

De Cybex Cloud Z is de Rolls Royce onder de draagbare autostoelen. Hij voldoet aan de nieuwste R129 of ‘i-Size’ reglementering en is geschikt voor baby’s tot 87 centimeter. Met andere woorden kun je hem gebruiken tot je baby 18 maanden oud is. Daarenboven is de bijhorende Isofix basebevestiging (de Base Z) ook compatibel met de Cybex Sirona Z. Dit is de volgende autostoel die je kan gebruiken wanneer je baby de Cloud Z is ontgroeid. De Sirona Z kan je gebruiken vanaf 12 maanden tot je kind 4 jaar oud is. De Sirona Z kun je bovendien 360° graden draaien zodat je zelf kan kiezen wanneer je je kind met de rijrichting mee in de wagen wilt plaatsen.

beste autostoel baby
De Cloud Z (links) kan je vanaf de geboorte tot 18 maanden gebruiken. De Sirona Z (rechts kan je vanaf 12 maanden tot 4 jaar gebruiken. Beide stoeltjes zijn compatibel met de Base Z.

 Wanneer je boodschappen gaat doen of nog snel even bij je ouders langsgaat is het gemakkelijk om je kleintje in het draagbaar autostoeltje te laten. Het probleem is dat je een jonge baby niet te lang in een rechte positie mag zetten. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s op deze manier een verkeerde voorkeurshouding kunnen ontwikkelen. Daarenboven hebben ze weinig beweegruimte waardoor ze hun motorische vaardigheden niet kunnen ontwikkelen. De Cloud Z is zeer ruim vanbinnen en is bovendien de enige autostoel op de markt die kan uitgeklapt worden om een volledig plat ligvlak te creëren. Hierdoor mag je je baby langer in een Cloud Z houden in vergelijking met de andere autostoelen op de markt. Zo kan je hem bijvoorbeeld op een kinderwagen klikken om een wandeling te gaan maken. Maar je kan je oogappel ook laten slapen in de Cloud Z wanneer je even binnenspringt bij vrienden of familie. Wanneer je de autostoel terug in de wagen wilt zetten moet je hem wel eerst terug inklappen.

beste autostoel voor baby's
De Cybex Cloud Z is de enige draagbare autostoel op de markt die kan uitklappen zodat je baby volledig plat kan liggen.

Nog een unieke feature aan de Cloud Z is dat je hem 180° graden kunt draaien wanneer hij bevestigd is op de Isofix bevestiging. Zo kan je je kleintje gemakkelijker in en uit de wagen klikken. Dankzij de Driver Direction Control kan je de Cloud Z niet per ongeluk met de rijrichting mee in de auto zetten. Aan de binnenkant is er een extra kussen voorzien dat je moet gebruiken tot je baby 60 centimeter groot is. Wanneer je baby groter is neem je het kussen er gewoon uit om extra ruimte te voorzien. De hoofdsteun kan in 11 verschillende hoogtes gezet worden zodat je baby altijd van voldoende steun kan genieten. Hij beschikt ook over een XXL zonnekap met een UV filter van 50. De zonnekap kan volledig uitgeklapt worden om ervoor te zorgen dat je baby goed beschermd is van de zon.

beste autostoel baby
Nog een unieke feature is dat de Cloud Z 180° graden kan draaien zodat je baby gemakkelijker in en uit de wagen kunt klikken.

Om de veiligheid van je baby te verhogen zijn er flappen aan de zijkanten die je kan uitklappen. De bedoeling is dat je enkel de flap uit klapt die zich het dichtst bij de deur bevindt. Cybex noemt dit hun LSP systeem of Linear Side-impact Protection systeem. Bovendien is er een flexibel omhulsel voorzien die de energie van een impact kan absorberen. Volgens Cybex zou dit de impact van een zijwaartse klap met 25% verminderen. Wanneer we kijken naar de crashtestresultaten van ANWB scoort dan scoort de Cloud Z inderdaad goed op een zijwaartse impact. ANWB omschrijft het als ‘heel laag risico op letsel bij een zijdelingse botsing’. We vragen ons wel af of de flappen effectief bijdragen aan de veiligheid tegen een zijwaartse impact want de Maxi-Cosi Rock scoort dezelfde score zonder gebruik te maken van dergelijke flappen.

beste autostoel voor baby's
De Cybex Cloud Z is voorzien van een LSP of Linear Side-impact Protection systeem om de baby te beschermen tegen zijwaartse impacten.

Het driepunts harnas is stevig en compatibel met Sensorsafe. Dit is een soort sensor die waarschuwingen naar je smartphone kan sturen via Bluetooth. De voornaamste functie is om je te waarschuwen wanneer je baby zijn eigen harnas heeft losgemaakt. Maar het kan ook andere meldingen geven zoals wanneer je baby te lang in de autostoel heeft gezeten tot een waarschuwing wanneer zijn of haar lichaamstemperatuur te hoog oploopt.

Met een gewicht van 4,8 kilo is het vrij zwaar en ongeveer één kilo zwaarder in vergelijking met de Maxi-Cosi Rock. Daarenboven is hij een van de duurste draagbare autostoeltjes die je kunt kopen. Maar het is volgens ons wel het meest complete en beste autostoeltje dat je voor je baby kunt kopen. Een toffe extra is dat hij verkrijgbaar is in meer dan tien verschillende kleuren en unieke designs. Er bestaan zelfs twee ontwerpen die zijn uitgewerkt in samenwerking met Ferrari.

De Maxi-Cosi Pebble Pro is een autostoeltje die je vanaf de geboorte tot ongeveer 12 maanden kunt gebruiken. Hij is namelijk geschikt voor baby’s tot 75 centimeter groot (of ongeveer 10 kilo). Om te voldoen aan de nieuwe ‘i-Size’ reglementering kun je hem best gebruiken in combinatie met een basebevestiging. Zowel de FamilyFix, BabyFix en de 3WayFix zijn compatibel met de Pebble Pro. De basebevestiging kun je via Isofix in je wagen verankeren waarna je de maxi cosi gemakkelijk in en uit de wagen klikt. Maar je kan hem ook bevestigen aan de hand van een veiligheidsgordel. Dit is handig wanneer de grootouders je kleintje bijvoorbeeld van de kinderopvang gaan halen. Kies je voor een FamilyFix of 3wayFix bevestiging dan kun je deze ook gebruiken om de Pearl op vast te klikken. Dit is de opvolger van de Pebble Pro en kun je vanaf 12 maanden gebruiken.

maxi cosi 3wayfix
Met de 3way Fix kun je zowel de Pebble Pro (links), de Pearl (rechts) en de Jade reiswieg (boven) in de wagen klikken.

De beugel kan naar achter geklapt worden om de Pebble Pro te stabiliseren. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een flesje aan het geven bent en je niet wilt dat het stoeltje schommelt. De driepuntsgordel is eenvoudig om te verstellen en gemakkelijk in gebruik. Achteraan de stoel bevindt er zich een klep wanneer je de gordel in de hoogte wilt verstellen. Volgens de crashtestresultaten van ANWB is het een zeer veilige stoel. Ten opzichte van een zijwaartse impact is het risico wel iets hoger ten opzichte van de Cybex Cloud Z.

maxi cosi pebble pro
Aan de binnenkant zijn er extra kussentjes voorzien zodat pasgeboren baby's ook veilig en comfortabel kunnen vervoerd worden.

Voor pasgeboren baby’s is een extra kussen voorzien zodat ze goed in de maxi cosi passen. Naarmate dat je baby groeit kan je het onderste gedeelte van het kussen wegnemen om hem of haar meer ruimte te geven. Het bovenste gedeelte van het extra kussen kan je best zo lang mogelijk laten zitten om extra bescherming en comfort aan je oogappel te geven. Er is een verstelbare hoofdsteun die je kunt verhogen naarmate je kleintje groeit. De bekleding kun je afnemen en mogen in de wasmachine gewassen worden.

beste maxi cosi autostoel
De Pebble Pro heeft een ingebouwd zonnescherm dat je aan de beugel kunt bevestigen.

Om je baby te beschermen van de zon is er een ingebouwde zonnekap voorzien. Deze bestaat uit een elastische doek van UPF 50+ die je aan de hand van twee lussen moet vastmaken aan de beugel. Het nadeel van deze zonnekap is dat hij minder ver kan uitgeklapt kan worden in vergelijking met bijvoorbeeld de Cybex Cloud Z. Met een gewicht van 4,6 kilo is hij vrij zwaar in vergelijking met andere autostoeltjes. Hij is bijvoorbeeld 0,7 kilogram zwaarder in vergelijking met de Maxi Cosi Rock. Een toffe extra is dat hij beschikbaar is in zes verschillende kleuren waaronder rood, grijs en blauw.

BeSafe is een Noors bedrijf dat gestart is in 1963. In dat jaar produceerde BeSafe (toen nog HTS) het allereerste autostoeltje voor een kind. Vandaag staat het bedrijf bekend als een fabrikant met tonnen ervaring in het verbeteren van de beveiliging van kinderen in een wagen. De iZi Go Modular i-Size is hun nieuwste draagbare autostoeltje. Het is ontworpen voor baby’s tot 75 centimeter groot. Dit wil zeggen dat je deze maxi cosi vanaf de geboorte tot ongeveer 12 maanden kunt gebruiken. Hij is volledig in lijn met de nieuwe R129 richtlijn.

BeSafe autostoel
De iZi Go Modular X1 (boven) en de iZi Kid (rechts) passen op dezelfde basis.

Om te voldoen aan de nieuwe i-Size reglementering moet je hem gebruiken in combinatie met de iZi Modular i-Size Base. Deze basis kan je aan de hand van Isofix in je wagen bevestigen. Wanneer je kleintje de iZi Go Modular is ontgroeid kun je overstappen naar de iZi Kid die op dezelfde basis kan bevestigd worden. Om te zien of je de basis en autostoel goed hebt geïnstalleerd worden er rode of groenen lichtjes weergegeven. Er zijn verschillende lichtjes om aan te geven welk onderdeel niet goed bevestigd (Isofix beugels, poot of de autostoel zelf). Op die manier kan je in één oogopslag zien of je kindje goed beveiligd is of niet. Volgens de crashtestresultaten van ANWB is de kans op letsel bij een frontale en zijwaartse botsing heel laag. Hiermee scoort hij even goed als Cybex Cloud Z en beter dan de Maxi-Cosi Pebble Pro.

besafe sip+
Het SIP+ systeem van BeSafe moet manueel aan de zijkant van het autostoeltje gehangen worden.

Om meer bescherming te bieden aan je kind tegen zijwaartse impact is de BeSafe iZi Go Modular voorzien van een SIP+ systeem. Het is een soort kussen dat je tussen het autostoeltje en de dichtstbijzijnde deur moet plaatsen. Het vermindert de afstand van de deur om de beweegruimte van je baby te beperken in geval van een ongeval. Omdat het een los onderdeel kan het verkeerd geplaatst worden of zelfs verloren geraken. Op dat vlak zijn we dus meer van het geïntegreerde LSP systeem van Cybex. In plaats van een driepuntsgordel heeft BeSafe geopteerd voor een vijfpuntsgordel voor extra veiligheid. Nadeel hiervan is dat het moeilijker is om je kleintje vast te gespen.

beste autostoel voor baby's
De Besafe iZi Go Modular X1 heeft juist zoals de Cybex Cloud Z een groot zonnescherm dat volledig kan uitgeklapt worden.

Het materiaal van de kussentjes is zacht en voelt kwalitatief aan. Er zijn drie uitneembare kussens voorzien die extra steun geven aan je pasgeboren baby. Het onderste kussen zorgt er trouwens voor dat je baby platter kan liggen voor meer comfort. Naarmate je baby groeit moet je deze kussen wegnemen om hem of haar voldoende ruimte te geven. Dit model wordt ook door Joolz verkocht onder de naam Joolz iZi Go Modular. In de hoes van deze autostoel is er een hoge concentratie TCCP gevonden. Dit is een vlamvertragende stof die potentieel kanker kan veroorzaken. Volgens een communicatie van Joolz is sinds november 2017 de productie wel aangepast om de hoes zonder TCCP te produceren.

Met 4,3 kilogram is hij vrij licht en ongeveer een halve kilo lichter in vergelijking met de Maxi-Cosi Pebble Pro. Zijn zonnescherm lijkt zeer sterk op die van de Cloud Z wat we een pluspunt vinden. Deze kan je namelijk zeer ver uitklappen om te vermijden dat je oogappel in de zon moet staren wanneer je zijn of haar zonnebril bent vergeten. Hij is beschikbaar in zes verschillende kleuren waaronder rood, blauw en zwart.

Comments (1)

[…] gepland? Dan kan je de Maxi-Cosi Gia in een handomdraai ombouwen tot een handig reissysteem met autostoeltje. Hij is makkelijk op te plooien en je kan hem zo in de hand meenemen. Verder is deze buggy […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.