De beste babyfoon voldoet aan enkele simpele voorwaarden. Geluid en beeld, meer is op zich niet nodig. Toch zijn er enkele kleine extras die de ene babyfoon van de andere onderscheiden. We zijn op zoek naar de beste babyfoon van 2020 en maakten een lijst van voor- en nadelen. Zo wordt het makkelijker om een babyfoon te vinden die voldoet aan jouw noden.

Een baby is een hele uitdaging, een nieuwe stap in het leven. Voor nieuwe ouders is het een reis door het onbekende en blijft het wennen aan de nieuwe levensstijl. Een babyfoon zorgt ervoor dat je kind afgezonderd kan slapen. Met behulp van geluid hoor je wanneer je kind baby wakker is. Sommige babyfoons maken ook gebruik van beeld. Op deze manier kan je ook effectief zien of het gaat om nachtmerries, of moeilijk slapen. En hoef je dus niet meteen naar de kinderkamer om de baby te verzorgen.

Bij het uitkiezen van de beste babyfoon of andere benodigdheden voor jouw kind moet je rationeel blijven. Ja, je wil het beste voor je kind, let gewoon op dat je niet te veel geld uit begint te geven. Ook bedrijven weten dat de consumenten niet kijken op een euro als het over kinderen gaat. Toch moet je hier twee maal bij nadenken. Duur betekent niet altijd beter, en sommige extra features heb je niet altijd nodig. Omdat er maar één beste babyfoon kan zijn pakken we deze lijsten anders aan. Enerzijds bekijken we de verschillende situaties waarvoor een babyfoon handig kan zijn, anderzijds bekijken we de babyfoon van dichterbij en benadrukken we de voor- en nadelen die het de beste babyfoon maken.

TOP 6 – Beste babyfoons 2021

LUVION ESSENTIAL

Een goede babyfoon kan al snel veel kosten. Hoe meer functies hoe hoger de aankoopprijs. Luvion heeft binnen het babyfoon gamma een toestel voor elke prijssegment. Met de Luvion Essential heb je een zeer goede babyfoon voor een zeer aangename prijs. Alle basis behoeftes zijn aanwezig; Camera met tablet, nachtzicht, slaapliedjes, terugspreekfunctie om met je baby te communiceren. Daarnaast ook enkele extra functies zoals een babytimer, of thermometer die de temperatuur van de kamer weergeeft, en de mogelijkheid om het te verbinden met andere gelijkaardige toestellen. Zo dient de babyfoon nadien als IP beveiligingscamera.

“Beste prijs / kwaliteit babyfoon” – Doorgelicht

LUVION GRAND ELITE 3

Schakelen we een versnelling hoger dan pakt Luvion uit met de Grand Elite 3. Deze premium baby monitor heeft alles en meer. Verbinding via wifi en beheren via de app zijn toch wel de sterkste verkooppunten. Net zoals de Luvion Essensial heb je een tablet om een oogje op het zeil te houden. Deze tablet is groter en heeft mooier (lees scherper) beeld, je kan de babyfoon ook draaien via de tablet.

Daarnaast kan je ook je smartphone via een app verbinden. Deze babyfoon kan ook van op afstand bekijken, blijft je baby achter met de oppas dan kan je nog altijd spreken via de terugspreekfunctie die ook via de app beschikbaar is. Zo help je de oppas wanneer het nodig is. Daarnaast heeft de Luvion Grand Elite 3 ook de verwachte babyfoon functies; nachtlicht, slaapliedjes, temperatuur, …

“Beste babyfoon 2021” – Doorgelicht

ALECTO BABY DVM-200

Onze editor’s pick van 2021 is de Alecto DVM-200. Hoewel de Luvion Essential alles heeft wat nodig is en daarbij zeer betaalbaar is ging onze persoonlijke voorkeur naar deze Alecto babyfoon. De DVM-200 maakt gebruik van een groter tablet en een camera die makkelijker te besturen is. Alle functies zijn aanwezig, van slaapliedjes tot tweerichtingscommunicatie, geluid- en temperatuurmelding, alsook een zeer handige ‘buiten bereik’ functie. Zodat je zeker bent altijd verbinding te hebben. De DVM-200 is te koppelen met 3 andere toestellen, zo kan je de 4 camerabeelden op het ene grote tablet zien. Handig om nadien te gebruiken als beveiligingscamera.

“Editor’s pick 2021” – Doorgelicht

ALECTO BABY DBX-88

Gaan we op zoek naar de beste babyfoon zonder camer, enkel geluid, dan komen we uit bij de Avent DBX-88. Deze babyfoon is zo goed als overal verkozen (ook de consumentenbond) tot de beste babyfoon in de categorie alleen geluid. Deze babyfoon werkt op batterijen of op stroom. Extra functies zijn de ingebouwde thermometer, muziek, nachtlichtje en een terugspreek-functie. Het geluid is zeer helder en de verbinding blijft altijd intact door de DECT-technologie.

“Beste babyfoon zonder camera”

LUVION EASY

Liever niet teveel extra functies? Dan heb je met de Luvion Easy een zeer aangename aankoop. Deze wordt ook de ‘No-nonsense’ babyfoon genoemd omdat het de babisfuncties heeft en niets meer. Vandaar ook de lage aankoopprijs. Toch zit er veel inbegrepen in deze No-nonsense; Een camera en klein scherm, nachtzicht en de gewoonlijke terugspreekfunctie, kamertemperatuur en een zeer sterke verbinding. Daarnaast pakt het weinig plaats in en valt het niet teveel op. Ideaal voor ouders die al iets meer gerust zijn.

“Goedkope babyfoon 2021” – Doorgelicht

Deze babyfoon met wifi verbinding is één van de duurste op de markt, maar wint niet voor niets prijzen voor innovatie en ontwerp. Duur maar toch wel rechtvaardig, deze babyfoon is een all-included babyfoon met alle functies en premium kwaliteit. Verbinding via wifi, en ook met de smartphone of het handige tablet. Zo kan je voortdurend met je baby communiceren, spreken, muziek afspelen of zelfs een sterrenprojectie op het plafond afspelen. Je kan zelfs verhaaltjes vertellen (of afspelen) om je kindje terug in slaap te krijgen.

Met deze kwaliteit weet je ook dat het beeld scherp en duidelijk blijft tijdens de nacht. Het toestel heeft, naast de sterrenprojectie, ook een ingebouwd nachtlampje. Belangrijk om te weten is dat dit geen 100% Motorola product is, maar een andere fabrikant onder het merk Motorola.

“All-Included babyfoon”

Babyfoons met camera

Luvion Grand Elite connect 3

Nog een babyfoon dat in de lijst van beste babyfoons met beweegbare camera’s behoort. De Luvion Grand Elite heeft functies van de bovenstaande babyfoons, enkel het merk en extra features zijn lichtjes anders. Ook de prijs is vergelijkbaar

Mocht er toch een belangrijk verschil zijn met anderen, dan is het de mogelijkheid om te verbinden met een smartphone. Daar waar anderen gebruik maken van een tablet krijg je bij de Luvion de keuze – smartphone en/of tablet. Dit wil ook zeggen dat het toestel gebruik maakt van wifi. Wat opnieuw wil zeggen dat het toestel vanop afstand instelbaar is. Daar waar de Alecto DVM770 enkel via tablet is, en maximaal 300 meter aankan, kan deze Luvion van overal bediend worden. Zelf al ben je in een ander land, theoretisch gezien dan.

Daarnaast heeft de Luvion ook enkele speciale functies, maar deze zijn ook beschikbaar op de andere toestellen in deze lijst van beste babyfoons van 2021. De camera beschikt over een zoom en beweegfunctie, deze zijn via de smartphone beheerbaar. Ook een ingebouwde thermometer zorgt voor een accurate temperatuur meting van de kinderkamer. Wil je spreken tegen je kind, dan kan dit via the tweevoudige communicatie systeem. Met een druk van de knop zorg je ervoor dat je stem, zuiver, door heel de kamer klinkt.

Als laatste uitzonderlijke functie heeft de Luvion de mogelijkheid meerdere cameras in te stellen op één tablet of smartphone. Via deze Quad functie kan je tot wel 4 verschillende beelden op één scherm tonen. Heb je een babysit, of nood aan meerdere cameras, dan is dit allemaal mogelijk met de Luvion. Let wel op, een camera van Luvion is niet goedkoop.

Ook is er een goedkopere versie, de Luvion Essential. Deze heeft dezelfde functies, maar werkt met DECT-technologie en geen wifi. Dit zorgt voor het ontbreken van alle smartphone functies, maar voegt wel toe aan de helderheid van de communicatie. Geen wifi? Dan werkt DECT nog altijd.

Motorola – MBP944

Deze Motorola babyfoon heeft gewoonweg alles wat kan en moet.
Op basis van wifi zorgt deze een tweezijdige vorm van communicatie. De MBP heeft ook dual-mode, een van de meest geavanceerde applicaties op de markt van babyfoons. Dual mode zorgt ervoor dat je de video beelden op zowel het tablet als je smartphone kan zien. Met gebruik van wifi zorgt Motorola ervoor dat je de baby van overal kan toespreken of bekijken. Ben je buitenshuis, dan is dit geen enkel probleem. Daarnaat kan je deze koppelen met de televisie en zelfs daar beelden herbekijken.

Aan de hand van de hoge kwaliteitscamera kan je je kind telkens bekijken. Van thuis of van op afstand, je weet telkens wat er gebeurt in de kinderkamer. Ben je niet thuis dan kan je aan de hand van de app op de smartphone de situatie opvolgen. Ook al zit je kind bij de oppas dan heb je nog altijd zicht op de situatie. Heeft je kind jouw stem nodig, dan kan dit ook vanop afstand. Beter kan niet.

Belangrijk om te vermelden, via de MBP944 heb je recht op alle basis features van de applicatie. Wil je gebruik maken van alle applicaties dan moet je bijbetalen. Ze maken namelijk gebruik van een betalende app, met enkele gratis features. Er wordt ook gemeld dat de applicatie advertenties toont. Hoewel dit gewoonlijk is vinden we dit overdreven. Deze app zou gebruiksvriendelijk moeten zijn.

Motorola – een extra luxe

Daarnaast heeft deze babyfoon alles wat te verwachten is op een camera van het hogere gamma. Deze babyfoon heeft (net zoals anderen) een scherm of display van 5 inch. Dit geeft zeer zuiver en groot beeld. Daarnaast is de camera kantelbaar, zo heb je meer bewegingsmogelijkheden om de camera te plaatsen. Ook maakt het gebruik van een kleurenscherm, met nachtfunctie, en een opnamefunctie. Wil je enkele beelden opnemen dan kan dit, ook vanop afstand.

Via de terug-spreek functie kan je ook van op zeer grote afstand met jouw baby in contact komen. Ook zijn er enkele liedjes beschikbaar om je kind van rust te voorzien. Via de volume regeling zorg je ervoor dat deze niet te hard afspeelt. De babyfoon is aangesloten via netstroom of op basis van batterijen. Ook de thermometer is handing meegenomen. Zo kan je makkelijker beoordelen of je kind weent voor meer warmte of omdat hij of zij jouw nodig heeft.

Alecto – DVM-200

De Alecto DVM-200 is een veel goedkopere babyfoon. Deze maakt gebruik van een beweeegbare camera, een groot voordeel, maar doet niet mee aan alle extra functies die de prijs opdrijven. Uitverkozen voor onze Editor’s pick van 2021, deze babyfoon heeft alles wat nodig is voor een schappelijke prijs. Hierdoor scoort het uitstekend op een prijs en kwaliteit verhouding. De camera is van uitzonderlijk hoge kwaliteit, alsook het bijgevoegde tablet.

Via de 7” display, kan je alles goed zien en in kleur. Nood aan meer detail, dan kan je via het tablet inzoomen. Daarnaast is de camera beweegbaar, staat deze niet goed of wil je even de rest van de kamer zien, dan kan dit aangepast worden via het tablet.

Een hele leuke extra op deze Alecto’s is de mogelijkheid om de babyunit ook aan de smartphone (iOS en Android) te koppelen. Zo kun je overal 24/7 jullie wondertje bekijken via de App op de telefoon. Ben je thuis? Dan kun je gewoon de ouderunit gebruiken. Andere leuke extra is dat beide babyfoons ook middels een SD-kaart filmpjes kan maken.

De babyfoon heeft, net zoals verschillende babyfoons, een terug-spreekfunctie en een muziek functie. Op deze manier kan je telkens, vanop afstand, met je baby communiceren. De muziek functie is handig voor het verbreken van stiltes of om de baby tot rust te brengen.

Babyfoons zonder camera

Alecto DBX-88

Het moet niet altijd speciaal. Initieel is een babyfoon enkel nodig om te weten wanneer je kind wakker is en je nodig heeft. De basis voor een babyfoon is geluid, een lichtje en misschien wat extra functies. Omdat een babyfoon vaak het kinderbudget omhoog drukt komen we ook met een goedkoper alternatief. Zoals voordien vermeld, duurder is niet altijd beter, en beter is niet altijd nodig.

Via DECT-technologie (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) zorgt men voor een uitstekende verbinding. Hierdoor is er geen enkel risico op storing en spreken we van een zeer helder geluid.

Simpele babyfoon met goede basis

Deze babyfoon is zeer simpel van ontwerp en wordt op batterijen of stroom aangedreven. Met gebruik van de ECO-mode gaat de babyfoon enkel aan bij het oppikken van geluid. Dit zorgt voor een lager verbruik. Daarnaast heeft deze babyfoon een bereik van tot wel 50 tot 200 meter. Ben je met een gerust hart in de tuin of bij de buur. Met het nachtlichtje is je kind ook al meer gerust en vraag die minder snel aandacht.

Het enige grote nadeel aan deze babyfoon is het ontbreken van beeld. Dit is geen absolute must, maar met een smartphone in de zak heb je enkel nog nood aan de camera. In een lijst van beste babyfoons van 2019 moet men al sneller een camera integreren. Toch blijft deze relevant als beste babyfoon zonder geluid of op laag budget.

De Alecto DBX-85 is kwalitatief sterk en doet perfect waarvoor het dient.

Philips Avent SCD560

Gaan we op zoek naar de beste babyfoon met enkel geluid dan komen we uit bij de Avent SCD560. Deze babyfoon is verkozen  tot de beste babyfoon in de categorie alleen geluid (consumentenbond Dec 2018). Deze babyfoon werkt op batterijen of op stroom.

Deze babyfoon maakt gebruik van DECT-technologie om te communiceren en zorgt er zo voor dat de verbinding zeer zuiver blijft. Dit zorgt er ook voor dat er geen storing is met andere toestellen, en voor een extreem verre verbinding. Zo kan je in theorie zelfs tot buitenshuis communiceren. Ben je buiten bereik, dan wordt dit aangegeven met de buitenbereik-indicator. Deze Avent heeft ook een terugspreekfunctie, samen met helder geluid zorgt dit voor een uitstekende communicatie.

Extra functies

De SCD580 babyfoon heeft nog enkele extra voordelen. De ingebouwde thermometer is perfect voor een oogje op de kamertemperatuur te houden. Daarnaast is er ingebouwde muziek aanwezig om je kind tot rust te brengen, een zeer handige functie. Een nachtlampje zorgt voor licht in de donkere kamer. Zo gaat de baby ook minder snel wenen of angst opwekken.

Gebruiksvriendelijkheid ontbreekt niet bij de Philips Avent SCD560 babyfoon. Hoewel er veel verschillende knopjes zijn, zijn deze zeer makkelijk te gebruiken. Daarnaast is ook kwaliteit een voordeel voor de Avent. Philips is een erkend merk en maakt kwalitatieve producten, deze beste babyfoon zonder beeld is geen uitzondering. Een goedkoper alternatief is de Philips Avent SCD506, deze heeft wel geen temperatuur sensor.

Het onderzoek

Babyfoon kopen

Een babyfoon, in theoretische zin, is een zeer simpel toestel. In het verleden diende een babyfoon enkel om te horen wanneer jouw kind wakker wordt, en wanneer jouw aandacht nodig is. Nog verder in het verleden liet men kinderen gewoon wenen. Tegenwoordig zijn babyfoons steeds meer en meer technisch. Een babyfoon van tegenwoordig maakt gebruik van verschillende extras, die ervoor zorgen dat andere toestellen niet meer nodig zijn. Zo hebben de nieuwere, en duurdere, babyfoons ingebouwde thermometers, hygrometers en nog veel meer.

Afhankelijk van uw noodzaak kan je op deze lijst een babyfoon vinden die voor u de beste babyfoon op de markt is. Niet iedereen heeft even veel benodigdheden en dus hopen we door de toestellen op te delen ieder te voorzien van een voordelige keuze.

Elke babyfoon bestaat uit twee verschillende toestellen. Enerzijds de camera, hier is kwaliteit en beeld belangrijk, alsook de toegevoegde functies zoals nachtlicht en thermometer. Anderzijds is er de output, het luisterapparaat. Hier is geluidskwaliteit belangrijk, alsook functies zoals tweerichtingscommunicatie.

Babyfoons werken vaak op batterijen of netstroom. Voor u is het belangrijk te weten waar je deze babyfoon zal gebruiken. Is dit enkel voor thuis? Dan zou netstroom moeten voldoen. Ben je van plan de babyfoon te gebruiken voor meerdere locaties of ‘on-the-go’ dan ben je best af met batterijen. Natuurlijk zijn er ook verschillende babyfoons die beide opties beschikbaar hebben.

Het grootste verschil in babyfoons is het gebruik van frequenties. Sommige werken volgens DECT technologie, anderen via wifi of een andere vorm van verbinden. Afhankelijk van het gebruik en de functionaliteit kies je best de technologie die het beste bij je noden past. DECT zorgt voor een onverstoorbare verbinding maar is beperkt in afstand. Wifi zorgt voor een oneindig lange verbinding, overal ter wereld, maar zodra er geen internet is valt deze verbinding weg. Wat past bij jou, wat heb jij nodig, maak je keuze op basis van deze vragen.

Waarop letten

De kwaliteit van de babyfoon is belangrijker dan alle mogelijk extra functies en dergelijke. Een babyfoon die de basisbehoeftes niet voldoet hoort niet thuis in de lijst van beste babyfoon van 2021. De kwaliteit van de sensoren is zeer belangrijk. Ben je hier niet zeker van, dan zal je nachtrust onderbroken worden door een ongeruste gedachtengang. Belangrijk dus dat je, met het aanschaffen van een babyfoon, meer op je gemak bent.

De nieuwste babyfoons maken gebruik van verschillende sensoren. De belangrijkste zijn de geluidssensor en de bewegingssensor. Het is namelijk belangrijk dat je op de hoogte gebracht wordt van een wakker kind, al de rest zou je gestolen moeten worden, dit is niet de bedoeling van een babyfoon.

Daarnaast zijn er enkele extra sensoren die zeer mooi meegenomen zijn. Een thermometer is één van de voordeligste sensoren. Zo weet je meteen of de kamer op temperatuur is en of dit het gene is dat jouw kind stoort. Ook zijn er babyfoons beschikbaar met ingebouwde hygrometer, deze analyseert de luchtvochtigheid. Een functie dat toch wel een mooie toegevoegde waarde geeft.

Niet alle babyfoons werken op basis van batterijen. Net zoals niet alle babyfoon een netstroom verbinding hebben. Dit is een keuze van de producenten en gaat vaak hand-in-hand met de functionaliteit van het toestel. Is het toestel voornamelijk voor thuis, telkens op dezelfde locatie, via DECT-technologie, dan zal het toestel voornamelijk op netstroom werken. Heb je functionaliteit die zorgen voor mobiliteit, dan gaat men al sneller met batterijen werken. Ook bestaan er zeel veel babyfoons die u beide opties geven, of via stroom met batterij als backup. Alles is mogelijk, kies de beste babyfoon voor uw situatie.

Een camera moet opgesteld worden. Belangrijk voor het opstellen is de beweeglijkheid van de camera tegenover de voet / poten. Is deze niet beweeglijk dan wordt het voor de gebruiker moeilijk om deze ideaal te positioneren. Verstelbare voeten/poten is dus een mooie extra. Een beweeglijke camera (tegenover de voet) zorgt voor alle mogelijke opties en is dus ook het voordeligste. Natuurlijk betaal je hiervoor een extra prijs, een overbodige luxe.

Staat je camera permanent aan dan zie je de energieteller zo oplopen. Een camera, geluid, extra features… alles heeft zijn bron van energie nodig. Om dit te voorkomen zijn er al verschillende babyfoons met geluid- en bewegingssensoren. Op deze manier gaat de babyfoon enkel oplichten als er geluid of beweging vastgesteld wordt.

Communicatie
Zoals vermeld waren de babyfoons van vroeger voornamelijk voor het op de hoogte brengen van de ouders. Eens je geluid hoort weet je dat je aanwezigheid verwacht wordt. Maar dit is niet langer waar. Met een terug-spreekfunctie kan je vanop afstand, zij het van je eigen kamer of van veel verder weg, je kind toespreken. Op deze manier kan je zonder aanwezig zijn je baby sussen of op hun gemak brengen. Zo voorkom je onnodige trips naar de babykamer, en voorkom je een kind dat je telkens verwacht wanneer het begint met wenen.

Muziek
Niet enkel een terug-spreekfunctie, maar ook muziek zijn tegenwoordig altijd aanwezig bij babyfoons. De ingebouwde speaker dat gebruikt wordt om te communiceren kan ook gebruikt worden om muziek af te spelen. Dit zijn vaak geprogrammeerde kinderliedjes die niet veranderd kunnen worden. Hier klagen sommige mensen ook over.

Een babyfoon wordt het vaakst gebruikt in de nacht. Het is dan ook belangrijk dat bewegingen waargenomen kunnen worden gedurende de nacht. Om dit te doen is er een nood aan infrarood functionaliteit. Deze kunnen bewegingen vaststellen in een donkere kamer.

Een babyfoon maakt vaak gebruik van een frequentie als communciatiemiddel. Daarom is het belangrijk bij het uitkiezen van een babyfoon dat men let op de gebruikte frequentie, en dat met er zeker van is dat er geen ander toestel is in huis dat op dezelfde frequentie werkt. Gebeurt dit wel dan kan de babyfoon storingen ontvangen of foute informatie uiten. Denk zo aan printers, fax, smartphones, bluetooth speakers, en andere draadloze toestellen.

Werkt je babyfoon via wifi of een rechtstreeks medium dan is hier geen gevaar voor. Let wel op, geen wifi betekent geen werkende babyfoon.

Wifi

Verbind van alle afstanden. Het enige nadeel is de nood aan een wifi signaal. Ontbreekt deze dan is er geen verbinding.

DECT

Digital Enhanced Cordless Telecommunications – Maakt gebruik van een digitale verbinding. Deze verbinding is een unieke verbinding tussen beide toestellen. Dit wil meestal ook zeggen dat er geen extra toestel op aangesloten kan worden. DECT toestellen maken meestal gebruik van een extra scherm. Een smartphone is dus geen bruikbare optie.

Hoewel dit de lijst is van beste babyfoons dat je online kan kopen moet je goed begrijpen dat elke situatie anders is. Deze lijst is opgesteld op basis van online reviews, gepubliceerde artikels, gebruik van DIY, en informatie op het internet – reviews en fabrikanten. Het opstellen van zulke lijsten blijft subjectief aan meningen. Maak je eigen mening, consulter verschillende bronnen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.