Scroll Top
beste badmuts

De 6 beste badmutsen van 2024

Onze favoriete keuze is de Speedo Unisex.

De beste badmutsen maken jouw zwemervaring opmerkelijk beter. Een badmuts zorgt ervoor dat je gemakkelijker door het water zal bewegen omdat je haar eindelijk niet meer in de weg hangt. De badmuts heeft bovendien wederzijdse voordelen voor jezelf en het zwembad.

Enerzijds houdt hij de blootstelling aan chloorwater tegen, waardoor jouw haar gezonder zal blijven. Anderzijds komen jouw haren niet in het zwembad terecht. Zo geraakt het filtersysteem niet verstopt en blijft het zwembad proper.

Hoewel een badmuts heel banaal lijkt, kan een verkeerde badmuts toch tot heel wat ongemakken leiden. Een te grote of te kleine badmuts blijft niet goed zitten. Een siliconen badmuts kan te warm zijn en een stoffen dan weer te koud.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende badmutsen van onder andere Speedo, Arena, TYR en The Friendly Swede. Daarbij hebben we rekening gehouden met het materiaal, het comfort en de prijs. Lees hieronder verder om de beste badmuts voor jou te vinden.

Onze selectie badmutsen

Beste prijs-kwaliteit: Speedo Unisex

Voordelen:

 • Sluit goed aan
 • Gaat lang mee

Nadelen:

 • Valt klein uit
 • Kan spanning geven

Als je op zoek bent naar een goede en betaalbare badmuts, dan is deze badmuts van Speedo een goede optie. De siliconen maken de badmuts duurzaam en comfortabel. Hij gaat gemakkelijk over je hoofd en sluit goed aan. Door de siliconen is de badmuts ook vrij dik. Hierdoor zal hij niet snel scheuren.

Doordat de badmuts eerder klein uitvalt, kan er wel spanning ontstaan. Wie veel haar heeft of lang aan een stuk in een warm zwembad zwemt, kan last krijgen van druk op het hoofd. Wie lang haar heeft, kiest beter voor een grotere badmuts zoals onze beste badmuts voor lang haar. Plons je graag en lang in een warm zwembad, dan kies je beter voor een latex of een stoffen badmuts.

Beste goedkope: Arena Classic Unisex

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Zet niet uit na gebruik
 • Zachter materiaal

Nadelen:

 • Valt klein uit

Deze goedkope badmuts met degelijke pasvorm doet precies wat je ervan verwacht. Ook deze badmuts is gemaakt van siliconen. Dat maakt hem zacht en gemakkelijk om over je hoofd te trekken. Een extra voordeel is dat de badmuts niet meegeeft met de tijd en zich telkens terugzet naar zijn originele grootte.

Het materiaal van de Arena Classic Siliconen Unisex badmuts is iets minder dik. Dat zorgt ervoor dat er minder spanning is zodat je ongehinderd je baantjes kan trekken of ronddobberen. Gebruikers geven aan dat deze badmuts eerder klein uitvalt en dat hij minder goed geschikt is voor mensen met lang of veel haar.

Beste lang haar: Speedo Long Hair Unisex

Voordelen:

 • Trekt niet aan het haar
 • Voldoende plaats voor lang haar
 • Sluit goed aan

Nadelen:

 • Valt groot uit

Wie veel of lang haar heeft, kan niet zomaar elke badmuts gebruiken. De beste badmuts voor lang haar is de Speedo Long Hair Siliconen badmuts. Deze goede badmuts heeft meer plaats om haar op te bergen. Door de siliconen blijft de badmuts niet vasthangen in je haar als je hem wilt opzetten. Als je hem openhoudt, kan hij verdubbelen in grootte waardoor het extra gemakkelijk is om al je haar eronder te krijgen. Een elastiekje of haarspeldjes kunnen die klus nog makkelijker maken.

De badmuts sluit goed aan, zelfs over de oren. Wie geen lang haar heeft, kiest wel beter een ander model. Deze badmuts zal immers te groot zijn en daardoor gemakkelijk verschuiven tijdens het zwemmen. Je stroomlijn vermindert en er zal meer water in je badmuts komen. En het laatste wat je wilt, is natuurlijk dat je met een waterreservoir op je hoofd zwemt.

Beste stoffen: TYR Lycra

Voordelen:

 • Gaat lang mee
 • Spant niet
 • UPF 50+ zonbescherming

Nadelen:

 • Houdt weinig water tegen
 • Niet geschikt voor open water
 • Duur

Voor recreatieve zwemmers is dit een goede badmuts. Hoewel hij klein uitvalt, spant hij niet aan je hoofd en voel je minder druk op je hoofd. Hij houdt dus op een comfortabele manier je haar bij elkaar. De badmuts is geschikt om te zwemmen in warm water. Als je geen siliconen badmuts verdraagt, is dit model een mooi alternatief.

In tegenstelling tot siliconen badmutsen, heeft deze dus geen isolerende functie. In tegendeel, hij laat veel water door en houdt je hoofd koel. Dat maakt dat de badmuts dus niet geschikt is voor open water zwemmers. Wel heeft de badmuts een uv-beschermende functie, wat mooi meegenomen is in de zomermaanden. De badmuts bestaat uit 80 procent gerecycleerd nylon en 20 procent lycra.

Beste kind: Speedo Junior

Voordelen:

 • Zacht materiaal
 • Isoleert het hoofd
 • Scheurt niet

Nadelen:

 • Kan spanning geven

Ook voor kinderen heeft Speedo de beste badmuts. De junior versie bestaat uit zachte siliconen en voelt comfortabel aan op je hoofd. De siliconen zorgen er ook voor dat het hoofd van je kind warm blijft. Kinderen koelen immers snel af in een zwembad en extra isolatie is dan een voordeel.

Deze badmuts voor kinderen is duurzaam en scheurt niet snel. Hij is bovendien beschikbaar in felle kleuren, waardoor je je kind snel kan herkennen in een menigte. Een nadeel aan deze siliconen badmuts is wel dat hij kan spannen. Voor sommige kinderen zal dit als een last voelen. Zij kiezen beter voor een stoffen badmuts. Die houdt wel hun haar uit de weg, maar spant niet.

Beste over oren: The Friendly Swede

Voordelen:

 • Extra oorbescherming
 • Geschikt voor lang haar
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Valt groot uit

Dit is de beste badmuts voor zwemmers die hem graag over hun oren dragen. Voor een zo comfortabel mogelijke pasvorm voorziet The Friendly Swede badmuts een speciale vorm aan de oren. Die vorm zorgt ervoor dat er minder druk op je oren ontstaat. Let wel op: de badmuts voorkomt niet volledig dat er water in je oren komt. Als er dus absoluut geen water in je oren mag komen, zorg je best voor aangepaste oordoppen.

Daarnaast is het ook een goede badmuts voor lang haar. Hij rekt ver uit en zet zich daarna weer naar de vorm van je hoofd. Dat de badmuts geschikt is voor lang haar, betekent ook wel dat hij groot uitvalt. Daardoor zou het kunnen dat de badmuts voor jou iets te groot is en niet goed op zijn plaats zal blijven zitten.

Een man met een badmuts die zijn zwembril aantrekt.
Afbeelding: Canva.com

Waarom is het belangrijk om een badmuts te dragen?

Er zijn meerdere redenen om een badmuts te dragen. Anders dan jij misschien dacht, is je haar droog houden daar geen van. Wel zal een badmuts ervoor zorgen dat je haar minder nat wordt en op die manier minder met chloorwater in contact komt. Een teveel aan chloor beschadigt je haar en maakt het breekbaar.

Daarnaast zorgt een badmuts voor extra veiligheid in het water. Ten eerste kan hij dienen als herkenningsteken. Zeker voor open water zwemmers of kinderen kan dat een grote meerwaarde zijn. Ten tweede zit je haar niet in de weg. Met een badmuts kan je haar niet in je mond raken en je ademhaling beperken. De beste badmuts zorgt bovendien ook voor een betere stroomlijn. Je gaat gemakkelijker en sneller door het water bewegen.

Een reden die we vaak vergeten, is dat een badmuts ook helpt om het zwembad proper te houden. Je haar blijft nu mooi in je badmuts, terwijl het anders in het water terechtkomt. Tot slot kan een badmuts ook warmte bieden en bescherming tegen uv-straling. Je kan bijvoorbeeld een badmuts van neopreen gebruiken als je in water met lage temperaturen gaat zwemmen. Ten laatste zorgt een badmuts, juist zoals zwemvliezen, dat je gemakellijker door het water glijdt.

Hoe zet je een badmuts op?

De beste manier om je badmuts op te zetten is om eerst je haren nat te maken. De badmuts zal dan minder aan je haren kleven en makkelijker over je hoofd glijden. Je kan je haren nat maken onder de douches bij het zwembad. Daar moet je je sowieso afspoelen om het zwembad proper te houden. Bovendien zorgt de douche ervoor dat je haren minder chloor zullen opnemen. Ze zitten namelijk al vol met het water van onder de douche.

Vervolgens plaats je je handen in de badmuts en rek je deze uit met je vingers. Zorg ervoor dat de logo’s zich aan de zijkanten bevinden. Zet de badmuts tegen je voorhoofd en trek hem van voren naar achteren over je hoofd. Nu hoef je alleen nog kleine aanpassingen te doen zodat de badmuts perfect zit en je bent klaar om het zwembad in te gaan.

Als het niet lukt om je badmuts alleen aan te trekken, kan je altijd iemand vragen om je te helpen. Dan houdt één persoon de badmuts vast ter hoogte van je voorhoofd, terwijl de andere hem over je hoofd trekt. De meeste mensen kiezen ervoor om hun badmuts onder hun zwembril te dragen. Als je bang bent dat je je zwembril zal kwijtraken, dan kan je ervoor kiezen om je badmuts erover te dragen.

Uit welk materiaal is een badmuts gemaakt?

De meeste badmutsen bestaan tegenwoordig uit siliconen. Dat is een rubberachtige stof die zacht aanvoelt en isolerend werkt. Deze badmutsen zitten comfortabel omwille van hun zachtheid. Ze zijn vaak iets dikker en dus ook warmer. Dat is niet in elke situatie voordelig. Als je lange tijd in warm water zwemt, zal je hoofd ook warm worden en kan je last krijgen van druk.

Een latex badmuts is dunner dan siliconen badmutsen en meer geschikt voor warmere watertemperaturen. Ook plakken latex modellen meer aan je hoofd. Enerzijds zorgt dat ervoor dat je badmuts niet zal afglijden, maar anderzijds zal dat ook meer pijn doen aan je haar. Daarnaast zijn latex badmutsen minder duurzaam omdat ze sneller scheuren.

Een derde soort zijn stoffen badmutsen. Die bestaan meestal uit polyester of lycra. Deze houden voornamelijk het haar goed bij elkaar en beschermen het tegen zon, zand en zee. Er komt veel water door de badmuts heen en hij isoleert niet. Daarom kunnen open water zwemmers deze badmutsen beter niet gebruiken. Wie in warm water zwemt of gewoonweg het haar bij elkaar wil hebben, heeft wel veel voordeel aan deze badmuts. Stoffen badmutsen knellen doorgaans minder dan siliconen of latex badmutsen, maar ze zijn niet erg hydrodynamisch.

Vier mensen met een zwemmuts en zwembril aan de rand van het zwembad.
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, materiaal, grootte & maten en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.