De 5 beste barbecue’s van 2021

Thuis chefkok spelen met een goede barbecue op gas of houtskool, of ga je voor de mooie keramische eggs

De beste barbecue volgens ons onderzoek voor de meeste mensen is de Weber Original Kettle E-5730. Het heeft een goede bouwkwaliteit waardoor het lang zal meegaan en is uitgerust met een aspan die alle houtskoolresten opvangt. Deze Weber barbecue heeft de ideale grootte voor een doorsnee familie en is zelfs groot genoeg voor kleine feestjes. Als je op zoek bent naar een kamado barbecue kun je opteren voor de Big Green Egg of voor de Arpe Kamado Egg als je op zoek bent naar een koopje. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een barbecue.

WEBER Original Kettle E-5730

Beste houtskool BBQ

De Weber Original Kettle Premium is volgens ons onderzoek de beste barbecue voor de meeste mensen. Het is een compacte houtskool barbecue die groot genoeg is om op te koken voor 12 mensen. Hij is eenvoudig in elkaar te zetten en heeft een goede bouwkwaliteit. Het design is weinig veranderd ten opzichte van de originele versie. Toch heeft deze nieuwe versie een paar kleine verbeteringen zoals een dekselhouder, hiermee kan je het deksel eenvoudig aan de zijkant van de barbecue hangen. Verder zijn er nog haken aan de zijkant voorzien om je barbecuegereedschap aan vast te hangen.

De asopvangbak zorgt ervoor dat alle assen opgevangen worden en niet kunnen wegwaaien. Dit neemt de zorg weg dat weggewaaide assen een brand kunnen veroorzaken. Naar onderhoud toe is het ook een grote plus omdat het eenvoudig te ledigen is. Dankzij de twee stevige wielen onderaan kun je deze houtskool BBQ eenvoudig verplaatsen. Hij is ook eenvoudig te gebruiken en vereist in tegenstelling tot een kamado barbecue geen specifieke kennis of ervaring. De Weber Original kunnen we aanraden aan iedereen die op zoek is naar een goede houtskool barbecue met een stevige boukwaliteit aan een betaalbare prijs.

Campingaz 3 Series Classic LS PLUS

Beste barbecue op gas

De Campingaz 3 Series Classic LS Plus is de beste barbecue op gas die je momenteel kunt kopen. Er zijn drie grote voordelen van een gas barbecue ten opzichte van een houtskool barbecue. Ten eerste is er het gebruiksgemak, een gas barbecue kun je met een druk op de knop aanzetten en beginnen grillen. Ten tweede is het een stuk properder, hij produceert minder rook en er zijn geen assen die moeten opgekuist worden. Ten derde heb je meer controle over je kookproces. Het is namelijk gemakkelijker om de temperatuur te controleren zodat je minder snel je vlees gaat aanbranden.

Wat we goed vinden aan de Campingaz 3 Series Classic LS Plus is dat hij groot genoeg is om te koken voor 15 man. Daarenboven is er een zijbrander voor het bereiden van sauzen in een potje. Aan de andere kant is er nog een platform voorzien waar je accessoires zoals ovenschalen, olijfolie of andere barbecueaccessoires kunt klaarzetten. Zo kun je buiten voor grote groepen koken zonder dat je heen en weer naar de keuken moet. Wanneer je klaar bent kun je de grillonderdelen losmaken en in de vaatwas steken. Verder is hij voorzien van vier handige wieltjes waarmee je het gemakkelijk kunt verplaatsen. De Campingaz 3 Series kunnen we aanraden aan mensen die voor grote groepen willen koken en die veel opkuiswerk willen vermijden.

Big Green Egg Medium

Beste keramische BBQ

De Big Green Egg barbecue is een kamado barbecue, ook wel gekend als een keramische barbecue. Het was de eerste kamado barbecue op de markt en het is tot op vandaag de beste houtskool barbecue die je kunt kopen. Hij heeft een fantastische afwerking en uitzonderlijke bouwkwaliteit en dankzij de stevige wielen is hij ook gemakkelijk te verplaatsen. Deze bouwkwaliteit wordt onderstreept door een levenslange garantie van Big Green Egg. Het ontwerp in keramiek en de onderste ventilatie zorgen ervoor dat je een ongeëvenaarde controle hebt over de temperatuur. Het nadeel van de meeste houtskoolbarbecues is namelijk dat de temperatuur moeilijk onder controle te houden is. Een keramische barbecue zoals de Big Green Egg heeft dit nadeel niet, alleen is er wel een stijle leercurve omte leren hoe je hem moet gebruiken. Ook is hij een stuk duurder in vergelijking met een gewone houtskool barbecue.

Met deze keramische barbecue kun je niet enkel barbecuen maar kun je ook slowcooken. Je kunt dankzij slowcooking gerechten maken zoals pulled pork of boterzachte ribbetjes. Door accessoires bij te bestellen zoals bijvoorbeeld een pizzasteen kun je zelfs pizza’s bakken. Met het kookoppervlak van 38 centimeter kan je koken voor groepen tot 6 personen. Er zijn grotere modellen van de Green Egg die geschikt zijn voor grotere modellen maar deze zijn wel duurder. Ben je bereid om veel tijd vrij te maken om de meeste optimale barbecue resultaten te bereiken raden we aan om voor de Big Green Egg Medium te kiezen.

Bekijk onze volledige kamado barbecue vergelijking.

Arpe Kamado Grill

Goedkope keramische BBQ

De Arpe Kamado Grill is juist zoals de Big Green Egg een keramische barbecue. Het verschil is dat hij qua bouwkwaliteit iets minder is, dit merk je bijvoorbeeld aan de wielen en de werkbladen die minder stevig zijn. Maar technisch gezien kun je alle bereidingen maken omdat het keramisch gedeelte identiek is. Hij is namelijk ook geschikt voor slowcooking of voor het bakken van pizza’s.

Met een diameter van 52 centimter is hij vergelijkbaar met de Big Green Egg Large. Hiermee kun je eenvoudig koken voor groepen tot 10 personen. Voordeel is dat deze keramische barbecue meer dan de helft goedkoper is in vergelijking met de Big Green Egg Large. Verder is er ook een meegeleverde thermometer waarmee je de temperatuur van je gerecht kunt aflezen via een app op je smartphone. Dit kan handig zijn voor bepaalde bereidingen maar we het vinden het geen absolute must. Deze keramische BBQ kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor een Big Green Egg.

Weber Smokey Joe

Prijs / kwaliteit tafelbarbecue

De Weber Smokey Joe is een kleine barbecue die geschikt is om op tafel te zetten. Hij is voorzien van een draagbeugel waarmee je hem eenvoudig kunt verplaatsen. Zonder kolen weegt hij ongeveer 4 kilogram, maar zelfs wanneer hij met kolen gevuld is wordt hij niet absurd zwaar. Met een diameter van 34 centimeter is hij geschikt om voor groepen tot maximaal zes mensen te koken.

Nadeel is dat er geen thermometer is voorzien op het deksel waardoor het moeilijk is om de temperatuur onder controle te houden. Omdat er ook geen asopvangbak is voorzien is de opkuis ook een stuk moeilijker. Deze barbecue kunnen we aanraden aan mensen die op een apartement zitten maar toch willen kunnen barbecuen op hun terras.

Meer tafelbbq’s vind je in de lijst – TOP 5 Beste tafelbarbecues

Beste barbecue kolen

Tot zover de suggestieve top 5 beste barbecue’s.
Daarnaast heb je ook de keuze tussen tafelbbq’s. Deze zijn iets kleine en hebben een eigen TOP 5 lijst. Vul deze nog aan met een goede vleesthermometer om de perfecte temperatuur te halen. Bescherm je handen met een goede tang, of maak gebruik van dikke ovenwanten tijdens het koken.

Barbecues vergelijken

Barbecue gas of houtskool?

Een barbecue op houtskool heeft drie grote voordelen ten opzichte van een gas barbecue. Het eerste voordeel is dat een barbecue op houtskool een pak goedkoper is ten opzichte van een gas barbecue. Een gas barbecue is snel 2 tot 3 keer zo duur ten opzichte van een barbecue op houtskool. Tweede voordeel van een barbecue op houtskool is dat het hogere temperaturen kan bereiken waardoor je steaks beter kunt schroeien. Laatste voordeel is dat een barbecue een rokerige smaak kan geven aan je vlees waar veel mensen een voorkeur voor hebben.

Een gas barbecue daarentegen heeft ook drie grote voordelen ten opzichte van een barbecue op houtskool. Het is veel gemakkelijker om de temperatuur te controleren waardoor je minder kans hebt om je vlees te overbakken (of onderbakken). Ze zijn ook onderhoudsvriendelijker omdat er geen as is waardoor ze gemakkelijker te kuisen zijn. Laatste voordeel is dat ze gemakkelijk zijn in gebruik. Je kan gewoon de knop omdraaien en je kunt beginnen barbecuen. Bij een barbecue op houtskool heb je heel wat voorbereiding nodig en moet je eerst je houtskool op de goede temperatuur krijgen.

goede keramische barbecue

Tot zover het artikel ‘Beste barbecue 2021’ – Laatste update 15/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Koken’

Comments (1)

[…] De handgrepen zijn extra versterkt met glasvezel, hierdoor worden ze minder warm. Ook voordelig, Weber geeft 10 jaar garaantie op deze goede tafelbarbecue. Het grilloppervlakte, mede omdat het rond is, is helaas niet dan voldoende voor een hele grote groep. Ook is de barbecue aan de lage kant, maar dat weegt dan weer op tegen het lichte gewicht. Het is ook een tafelbbq dus die mag wat lager zijn. Voor een grote barbecue ga je best kijken in onze lijst beste barbecues. […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.