Beste Beamer

Een beamer kopen is niet simpel omdat je niet kunt uitgaan van de hoeveelheid lumen of de contrast ratio die op papier worden gezet. De beste beamer is niet per se degene met het meeste lumen en de hoogste contrast ratio. In ons onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat de Epson EH-TW5650 geschikt is voor de meeste mensen. Deze Epson beamer heeft namelijk een Full HD resolutie, goed contrast en helderheid aan een betaalbare prijs. Onderaan dit artikel leggen we uit hoe we tot deze conclusie zijn gekomen en waar u op moet letten bij het aankopen van een beamer. 

Onze top 3 – Beste Beamer
onder 1000 euro

De beste beamer die we hebben kunnen vinden voor mensen met een budget van 1000 euro of minder is de Epson EH-TW5650. Deze Epson beamer heeft een goede contrast ratio, hoge helderheid en een flexibele lens. Het heeft een  resolutie van 1920 x 1080 (Full HD) en een Dynamic Iris. De toegevoegde waarde van een Dynamic Iris is dat het de helderheid evalueert van het beeld en indien nodig actief de helderheid verlaagt of verhoogd. Daarenboven is deze beamer met een gemiddelde geluidsproductie van 37 decibel relatief stil.

Er zijn betere beamers dan deze Epson beamer met 4K resolutie en een hogere contrast ratio of helderheid. Maar de prijs van deze beamers lopen snel op en kunnen tussen de 2000 en 4000 euro kosten. De Epson EH-TW5650 is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goede beamer om thuis een Home Cinema te installeren maar de kosten binnen de perken willen houden.

“Beste beamer 2019”

Deze Optoma beamer is niet de beste beamer maar het kost een derde minder in vergelijking met de Epson beamer die we hierboven hebben bekeken. De Optoma HD144X beschikt ook over een resolutie van 1920 x 1080 (Full HD) wat je niet snel vind voor een beamer van 500 euro. Waar je dan wel moet inleveren is in de contrastratio. Met andere woorden gaat zwart er minder zwart uitzien en gaat het meer naar grijs neigen.

Het voordeel is wel dat het aantal lumen van deze Optoma beamer hoger is in vergelijking met die van Epson. Dat wil zeggen dat je een helderder beeld zult hebben en je een groter beeld kunt maken. Deze Optoma beamer is dus ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een beamer voor een ruimte die ze moeilijk kunnen verduisteren zoals een living.

“Goede betaalbare beamer”

De Nebula Capsule is een draagbare beamer die enorm handig is omdat je deze overal mee naartoe kunt nemen. Het is uitgerust met een speaker en een ingebouwde batterij waardoor je deze overal kunt opstellen. Handig is dat je deze beamer kunt bedienen via een app op je smartphone. Enkel spijtig dat de app niet beschikbaar is op de Google Play Store waardoor je deze manueel moet installeren.

Op zoek naar een draagbare beamer? Lees dan zeker ‘Beste draagbare beamers van 2019’.

Deze draagbaarheid komt wel aan een kost en dat is dat de resolutie en de helderheid een pak minder zijn in vergelijking met de twee andere beamers. Maar als je op zoek bent naar een draagbare beamer heb je momenteel weinig alternatieven. De Nebula Capsule is zeker niet slecht maar het is vooral voor de mensen onder ons die een zeer mobiele beamer nodig hebben die ze overal kunnen opstellen zonder dat ze een stopcontact nodig hebben.

“Beste draagbare beamer 2019”

Het onderzoek

Wie moet een beamer kopen?

Aangezien we in dit artikel enkel op zoek gaan naar beamers onder de 1000 euro gaat de beeldkwaliteit lager liggen dan van een televisie van dezelfde prijs. Momenteel is er ook geen enkele beamer op de markt dat 4K of HDR- ondersteuning heeft onder de 1000 euro. Als je budget kleiner is dan 1000 euro maar toch graag naar films kijkt in 4K dan raden we aan om de Samsung UE65 te overwegen. Maar als schermgrootte een absolute prioriteit is voor u dan zijn de beamers die in dit artikel voorgesteld worden geknipt voor u.

De meeste beamers kunnen een beeldgrootte tussen de 100 en de 120 inch (254cm tot 305) produceren. Maar hou er rekening mee dat hoe groter je het scherm maakt hoe meer het beeld zal vervagen. Deze beamers kunnen gemonteerd worden op uw plafond maar kunnen ook gewoon op een tafeltje staan in uw living. Het zijn mobiele modellen waardoor je niet verplicht bent om ze ergens permanent te installeren. Zolang u de ruimte waarin u de beamer opstelt goed kunt verduisteren kan u genieten van een groot en helder beeld. Als u van plan bent om een beamer te installeren in een ruimte met veel lichtinval zoals een living dan moet u er op letten om een beamer met veel lumen te kopen.

Onze focus in dit artikel ligt voornamelijk op beamers die gemaakt zijn voor het kijken van films en series. Beamers voor bedrijven zijn goedkoper en helderder maar dat komt omdat deze beamers ontwikkeld zijn om naar Powerpoint slides te kijken in een vergaderzaal met veel zonlicht. Moest je opteren voor zo’n type beamer om naar films te kijken zul je snel merken dat de kleuren niet realistisch overkomen.

Verder zou het ook optimaal zijn om een klein deel van het budget te besteden aan een wit scherm. Je kan er voor kiezen om direct op een muur te projecteren maar dat levert een slechtere beeldkwaliteit op. Gelukkig kosten schermen de dag van vandaag niet veel geld.

Beamer kopen

Waarop moet ik letten

Een beamer kun je kopen vanaf een 100 euro voor een basismodel tot meer dan 10.000 euro voor de duurste modellen. De logica dicteert dat hoe meer geld je uitgeeft hoe beter je product zal zijn. In het onderzoek dat wij gedaan hebben is dat niet altijd het geval. We hebben geprobeerd om een aantal beamers te vinden met een zeer interessante prijs-kwaliteit verhouding. De twee belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een beamer zijn de ‘contrast ratio’ en de helderheid. Enerzijds hoe beter de ‘contrast ratio’ hoe scherper het beeld zal zijn. Anderzijds hoe beter de helderheid hoe groter je de beeldgrootte kunt maken zonder dat het beeld er uitgewassen begint uit te zien.

Helderheid bepaalt niet enkel hoe ‘helder’ uw beeld er zal uitzien maar ook hoe groot je het beeld zal kunnen zetten. Hoe kleiner je de beeldgrootte instelt van een beamer hoe scherper het beeld er gaat uitzien. beamers met een lage helderheid leveren doorgaans een lagere beeldgrootte op omdat ze scherpte verliezen. Helderheid is voornamelijk belangrijk wanneer de ruimte waarin je de beamer wilt gebruiken niet volledig verduisterd kan worden. Als je op zoek gaat naar een beamer hou dan in je achterhoofd dat je voor een beeld van 120 inch idealiter 2500 lumens hebt, voor een beeld van 100 inch zijn beamers met 2000 lumens voldoende.

De contrast ratio is iets dat sterk verschilt van beamer tot beamer. Ook al worden er met verschillende specificaties gesmeten, je kan eigenlijk niet vertrouwen wat er op papier gezet wordt. Een hoge ‘contrast ratio’ betekent dat zwart er heel donker uitziet en dat wit zeer helder is. Hoe hoger de ‘contrast ratio’ hoe scherper het beeld van de beamer zal ogen. Een beamer met een lage ‘contrast ratio’ zal een minder scherp uitzien terwijl de zwarte kleuren vaker grijs uitvallen. De modellen die we in dit artikel hebben opgenomen hebben niet de beste ‘contrast ratio’ aangezien we op zoek zijn gegaan naar budgetvriendelijke beamers. Maar dat wilt niet zeggen dat er nog altijd grote verschillen kunnen zijn tussen gelijkaardig geprijsde modellen. Meestal kunnen we een minimumwaarde meegeven zodat u op de specificatielijst kunt nagaan of een bepaalde beamer aan uw vereisten voldoet.

Helaas is het de realiteit dat twee beamers met een identieke ‘contrast ratio’ op papier een verschillende ‘contrast ratio’ in realiteit zullen hebben. De enige manier om te verzekeren dat u waar zal krijgen voor uw geld is door reviews na te lezen zoals deze. Als je toch beamers gaat vergelijken op papier zorg er dan voor dat je niet de contrast ratio maar de ANSI contrast ratio gaat vergelijken. De ANSI contrast ratio wordt anders berekend en is een meer betrouwbare maatstaf in vergelijking met de gewone contrast ratio.

Na helderheid en ‘contrast ratio’ zijn resolutie en kleur van belang. Kleur is belangrijk omdat het er voor zorgt dat je beeld er realistisch uitziet. Sommige beamers besparen op kleur waardoor ze geen waarheidsgetrouwe kleuren kunnen weergeven. Indien je niet van plan bent om een scherm aan te schaffen om te projecteren heeft het weinig zin om lang stil te staan bij de kleur van je beamer. Een beamer kan namelijk enkel waarheidsgetrouwe beelden projecteren op een wit scherm en niet op een muur. Gelukkig is een scherm de dag van vandaag geen grote hap uit uw budget.

Qua resolutie voor een betaalbare beamer gaan we toch op zoek naar een 1080p. Het zit namelijk zo dat bij 720p beamers de kwaliteit van het beeld te rap achteruit gaat wanneer je de beeldgrootte verhoogt. Aan de andere kant zijn 4K beamers niet te vinden onder de 1000 euro. Wil je absoluut voor een 4K beamer gaan ga je rap meer dan 2500 euro moeten uitgeven.

Verder zijn er nog andere zaken die ‘nice to have’ zijn bij het aankopen van een beamer zoals een flexibele lens. Dat is vooral handig als je van plan bent om je projecor te monteren op je plafond. Ook de levensduur van de lamp is van belang voor uw portemonnee. LED lampen gaan het langst mee en kunnen tot maximum 20.000 uur meegaan. In vergelijking met een doorsnee lamp is dat tot 10 keer meer.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.