De beste beamer voor de meeste mensen is volgens ons onderzoek de Optoma EH400. Hij heeft een resolutie van 1080p, een helder en kleurrijk beeld en is vrij betaalbaar. Hij heeft een hoge lichtopbrengst waardoor je hem zowel in een verlichte kamer als in een donkere kamer kunt gebruiken. De Optoma HD144X is daarentegen goedkoper en de beste beamer voor thuis te gebruiken. Een mini beamer is handig omdat het beschikt over een ingebouwde accu waardoor je overal gemakkelijk kunt opzetten. Nadeel van deze mini beamers is dat ze een lagere beeldkwaliteit hebben.

Beste Beamer 2021

OPTOMA EH400

Beste beamer 2021

De beste beamer volgens ons onderzoek is de Optoma EH400. Het is een beamer die niet enorm duur is maar wel een helder en kleurrijk beeld kan produceren. Hij is voorzien van een DLP chip waarmee het een resolutie van 1080p (190×1080 pixels) kan projecteren. Dankzij zijn grote lichtopbrengst van 4.000 lumen kun je hem zowel gebruiken in een verduisterde als in een verlichte kamer. Dit is vooral handig wannneer je op zoekt bent naar een beamer om in je living te plaatsen. Maar hij is dus ook geschikt om in vergaderzalen te gebruiken indien je op zoek bent naar een beamer voor je kantoor.

Hij is ook eenvoudig te installeren en in te stellen waardoor je geen installateur moet laten komen. Aan de achterkant is hij voorzien van twee HDMI poorten en een VGA poort. Zo kan je bijvoorbeeld een decoder en Playstation 4 tegelijkertijd aansluiten. Enigste nadeel van deze beamer is dat de ventilatie hoorbaar is wanneer het volume redelijk laag staat. Maar binnen zijn prijsklasse kun je geen beamer vinden met een betere beeldkwaliteit.

Optoma HD144X

Beste beamer prijs / kwaliteit

De Optoma HD144X is volgens ons de beste beamer voor thuis. Hij heeft een goede beeldkwaliteit, een hoge contrast ratio en is voornamelijk zeer betaalbaar. De DLP chip kan een resolutie van 1080p (1920×1080 pixels) weergeven en ondersteunt ook 3D. Met een lichtopbrengst van 3.200 lumen is hij helder genoeg om in de living te gebruiken. Hij heeft ook twee HDMI poorten zodat je een decoder en Playstation 4 tegelijkertijd kunt aansluiten. Er is wel geen VGA poort voorzien moest je bijvoorbeeld een laptop willen aansluiten. Je kan er ook een USB stick insteken om direct content te projecteren.

Hij is voorzien van een gewone lamp met een levensduur van 3.500 uren. Met andere woorden kun je 3 jaar lang 20 uur per week naar films en series kijken alvorens je de lamp moet vervangen. Gelukkig is het vervangen van de lamp niet enorm duur en is er ook een eco-modus waarmee je de levensduur naar 10.000 uur kunt verlengen. Verder heeft hij ook nog ingebouwde speakers van 10W maar we raden natuurlijk aan om een soundbar of surround soundsysteem te gebruiken. Ben je op zoek naar een beamer onder de 500 euro om thuis te gebruiken dan is de Optoma HD144X de beste keuze.

LG HF85LSR BEAMER

Beste short throw beamer – tegen de muur

Een nadeel aan beamers of projectors is dat ze een bepaalde afstand van de muur moeten staan. Het beeld wordt geprojecteerd, loopt hier iemand voor dan wordt het beeld onderbroken. Dit is bijna altijd waar, maar niet voor de LG HF85LSR. Deze beamer wordt tegen de muur geplaatst en projecteert het beeld naar boven toe. Zo heb je nooit onderbreking. De beamer maakt hiervoor gebruik van een speciale technologie. Enige beperking is dat er geen beeld kleiner dan 90 inch geprojecteerd kan worden. Het is een beamer speciaal bedoeld voor kleinere ruimtes waar geen mogelijkheid is van op afstand te projecteren.

Nog goed aan deze short throw beamer is de slimme functies. Een slimme beamer is een toestel dat je met de smartphone van op afstand kan bedienen. Door de wifi en Bluetooth verbinding is dit mogelijk. De beamer zelf wordt op 38 cm van de muur geplaatst, heeft goede beeldkwaliteit en is makkelijk te gebruiken. Nadelig is het verlies bij daglicht, de lamp is net niet sterk genoeg voor goed beeld. Ook is er nood aan externe speakers, iets dat niet ingebouwd zit in deze compacte short thow beamer.

Acer VL7860

Beste 4K beamer

De beste 4K beamer volgens ons onderzoek is de Acer VL7860. Hij heeft namelijk een goede prijs-kwaliteitverhouding en is zowel geschikt om in donkere ruimtes als verlichte ruimtes te gebruiken. Zijn contrastverhouding is een heel stuk hoger in vergelijking met andere 4K beamers. Contrastverhouding geeft het verschil weer tussen de lichtste en donkerste beelden. Hoe hoger de contrastverhouding hoe realistischer je beeld er zal uitzien.  De native resolutie is 2716 x 1528 pixels (=4,15 miljoen pixels) maar door gebruik te maken van dubbele pixel shifting wordt een 4K resolutie (8,5 miljoen pixels) bereikt. Dit wil zeggen dat twee halve 4K beelden zeer kort na elkaar worden geprojecteerd om een 4K beeld te creëren.

Hij is ook voorzien van een laser als lichtbron in plaats van een gewone lamp. Het grote voordeel hiervan is dat levensduur van de de lichtbron veel groter is. Acer geeft namelijk aan dat de lichtbron tot 20.000 uur meegaat bij normaal gebruik en 30.000 uur in Eco modus. In andere woorden kun je minstens 20 jaar lang 20 uur per week gebruik maken van deze beamer voor hij het zal begeven. De lichtbron kan wel niet vervangen worden wanneer deze versleten is, maar aangezien zijn lange levensduur zien we dat niet als een probleem. Bijkomend voordeel van deze type lichtbron is dat het een hoge lumen waarde kan bereiken. Met 3.000 lumen is deze beamer namelijk ook geschikt om een helder beeld weer te geven in verlichte kamers. Daarom is de Acer VL7860 ook geschikt voor kantoorruimtes waar er nood is om 4K beelden te kunnen projecteren.

Anker Nebula Capsule II

Beste mini beamer – lees meer in de top 5 draagbare beamers

Zoek je eerder naar een draagbare beamer dan is deze Anker Nebula capsule II de beste beamer. Dit blijkt ook door het onderzoek naar draagbare beamers dat je terug kan vinden op de bovenstaande link. Anker heeft momenteel een hele reeks aan goede beamers voor een betaalbare prijs. Er zijn betere beamers als we enkel naar resolutie kijken, toch is de Anker Nebula een ‘total package’ waar je geen spijt van kan hebben. Makkelijk te dragen, goed beeld, voldoende geluid en handig voor polyvalent gebruik. Ook het ontwerp is klein en makkelijk op te bergen, ideaal voor onderweg.

De ingebouwde batterij kan tot 3 uur onafgebroken projecteren. Aansluiten en opladen gebeurt vai de USB-C poort. Er is ook een USB-A, 3.5 mm jack en een HDMI aansluiting aanwezig voor andere toestellen te verbinden. De resolutie is slechts 720p, daar waar anderen wel full HD 1080p aanbieden. Met 200 lumen verlichting gebruik je het best enkel in verduisterde ruimtes, deze beamer is niet geschikt voor films bij daglicht. Verbindt het toestel via wifi met je smartphone of tablet voor te streamen. Dit kan ook zonder door de ingebouwde Android TV 9.0 functie.

beste beamer 2020

Tot zover onze top 5 beste beamers van 2021.
Lees ook zeker de alternatieven zoals de top 5 draagbare beamers of max resolutie 4K beamers.
Heb je nog geen scherm? Dan kan je de TOP 5 projectieschermen hier vinden en combineren met een goede Home Cinema set.

Beamers voor thuis vergelijken

Wie moet een beamer kopen?

Aangezien we in dit artikel enkel op zoek gaan naar beamers onder de 1000 euro gaat de beeldkwaliteit lager liggen dan van een televisie van dezelfde prijs. Momenteel is er ook geen enkele beamer op de markt dat 4K of HDR- ondersteuning heeft onder de 1000 euro. Als je budget kleiner is dan 1000 euro maar toch graag naar films kijkt in 4K dan raden we aan om de Samsung UE65 te overwegen. Maar als schermgrootte een absolute prioriteit is voor u dan zijn de beamers die in dit artikel voorgesteld worden geknipt voor u.

De meeste beamers kunnen een beeldgrootte tussen de 100 en de 120 inch (254cm tot 305) produceren. Maar hou er rekening mee dat hoe groter je het scherm maakt hoe meer het beeld zal vervagen. Deze beamers kunnen gemonteerd worden op uw plafond maar kunnen ook gewoon op een tafeltje staan in uw living. Het zijn mobiele modellen waardoor je niet verplicht bent om ze ergens permanent te installeren. Zolang u de ruimte waarin u de beamer opstelt goed kunt verduisteren kan u genieten van een groot en helder beeld. Als u van plan bent om een beamer te installeren in een ruimte met veel lichtinval zoals een living dan moet u er op letten om een beamer met veel lumen te kopen.

Onze focus in dit artikel ligt voornamelijk op beamers die gemaakt zijn voor het kijken van films en series. Beamers voor bedrijven zijn goedkoper en helderder maar dat komt omdat deze beamers ontwikkeld zijn om naar Powerpoint slides te kijken in een vergaderzaal met veel zonlicht. Moest je opteren voor zo’n type beamer om naar films te kijken zul je snel merken dat de kleuren niet realistisch overkomen.

Verder zou het ook optimaal zijn om een klein deel van het budget te besteden aan een wit scherm. Je kan er voor kiezen om direct op een muur te projecteren maar dat levert een slechtere beeldkwaliteit op. Gelukkig kosten schermen de dag van vandaag niet veel geld.

Beamer kopen,
waar op letten

1. PRIJS

Een beamer kun je kopen vanaf een 100 euro voor een basismodel tot meer dan 10.000 euro voor de duurste modellen. De logica dicteert dat hoe meer geld je uitgeeft hoe beter je product zal zijn. In het onderzoek dat wij gedaan hebben is dat niet altijd het geval. We hebben geprobeerd om een aantal beamers te vinden met een zeer interessante prijs-kwaliteit verhouding. De twee belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een beamer zijn de ‘contrast ratio’ en de helderheid. Enerzijds hoe beter de ‘contrast ratio’ hoe scherper het beeld zal zijn. Anderzijds hoe beter de helderheid hoe groter je de beeldgrootte kunt maken zonder dat het beeld er uitgewassen begint uit te zien.

2. HELDERHEID

Helderheid bepaalt niet enkel hoe ‘helder’ uw beeld er zal uitzien maar ook hoe groot je het beeld zal kunnen zetten. Hoe kleiner je de beeldgrootte instelt van een beamer hoe scherper het beeld er gaat uitzien. beamers met een lage helderheid leveren doorgaans een lagere beeldgrootte op omdat ze scherpte verliezen. Helderheid is voornamelijk belangrijk wanneer de ruimte waarin je de beamer wilt gebruiken niet volledig verduisterd kan worden. Als je op zoek gaat naar een beamer hou dan in je achterhoofd dat je voor een beeld van 120 inch idealiter 2500 lumens hebt, voor een beeld van 100 inch zijn beamers met 2000 lumens voldoende.

3. CONTRAST RATIO

De contrast ratio is iets dat sterk verschilt van beamer tot beamer. Ook al worden er met verschillende specificaties gesmeten, je kan eigenlijk niet vertrouwen wat er op papier gezet wordt. Een hoge ‘contrast ratio’ betekent dat zwart er heel donker uitziet en dat wit zeer helder is. Hoe hoger de ‘contrast ratio’ hoe scherper het beeld van de beamer zal ogen. Een beamer met een lage ‘contrast ratio’ zal een minder scherp uitzien terwijl de zwarte kleuren vaker grijs uitvallen. De modellen die we in dit artikel hebben opgenomen hebben niet de beste ‘contrast ratio’ aangezien we op zoek zijn gegaan naar budgetvriendelijke beamers. Maar dat wilt niet zeggen dat er nog altijd grote verschillen kunnen zijn tussen gelijkaardig geprijsde modellen. Meestal kunnen we een minimumwaarde meegeven zodat u op de specificatielijst kunt nagaan of een bepaalde beamer aan uw vereisten voldoet.

Helaas is het de realiteit dat twee beamers met een identieke ‘contrast ratio’ op papier een verschillende ‘contrast ratio’ in realiteit zullen hebben. De enige manier om te verzekeren dat u waar zal krijgen voor uw geld is door reviews na te lezen zoals deze. Als je toch beamers gaat vergelijken op papier zorg er dan voor dat je niet de contrast ratio maar de ANSI contrast ratio gaat vergelijken. De ANSI contrast ratio wordt anders berekend en is een meer betrouwbare maatstaf in vergelijking met de gewone contrast ratio.

4. KLEUR

Na helderheid en ‘contrast ratio’ zijn resolutie en kleur van belang. Kleur is belangrijk omdat het er voor zorgt dat je beeld er realistisch uitziet. Sommige beamers besparen op kleur waardoor ze geen waarheidsgetrouwe kleuren kunnen weergeven. Indien je niet van plan bent om een scherm aan te schaffen om te projecteren heeft het weinig zin om lang stil te staan bij de kleur van je beamer. Een beamer kan namelijk enkel waarheidsgetrouwe beelden projecteren op een wit scherm en niet op een muur. Gelukkig is een scherm de dag van vandaag geen grote hap uit uw budget.

5. RESOLUTIE van de beamer

Qua resolutie voor een betaalbare beamer gaan we toch op zoek naar een 1080p. Het zit namelijk zo dat bij 720p beamers de kwaliteit van het beeld te rap achteruit gaat wanneer je de beeldgrootte verhoogt. Aan de andere kant zijn 4K beamers niet te vinden onder de 1000 euro. Wil je absoluut voor een 4K beamer gaan ga je rap meer dan 2500 euro moeten uitgeven.

6. EXTRA

Verder zijn er nog andere zaken die ‘nice to have’ zijn bij het aankopen van een beamer zoals een flexibele lens. Dat is vooral handig als je van plan bent om je projecor te monteren op je plafond. Ook de levensduur van de lamp is van belang voor uw portemonnee. LED lampen gaan het langst mee en kunnen tot maximum 20.000 uur meegaan. In vergelijking met een doorsnee lamp is dat tot 10 keer meer.

beamer voor thuis

Tot zover onze lijst beste beamer van 2021 – laatste update 09/10/2020

Lees meer artikels in de categorie ‘Elektronica’

Comments (1)

[…] nood aan een draagbare beamer – lees dan de TOP 5 projectors – of 4K Beamers als je meer resolutie wil. Nog geen projectiescherm, dan ben je met de TOP 5 […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.