Scroll Top
Beste boenmachines 2023

De 5 beste boenmachines van 2023

Maak het boenen gemakkelijk, efficiënt en snel met een goed toestel

Een boenmachine is een elektrisch apparaat bedoeld om je vloeren weer hun oorspronkelijke glans terug te geven. Het is een uitstekend hulpmiddel om je vloeren te polijsten, reinigen en oliën. Wanneer je op zoek gaat naar de beste boenmachine, zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden.

Verschillende boenmachines hebben namelijk verschillende functies of zijn bestemd voor een ander type vloer. De juiste boenmachine kopen is dus niet altijd even eenvoudig. Wij stelden een top 5 samen van de beste boenmachines 2023 binnen verschillende categorieën en gingen op onderzoek.

OVERMAT – FLOORBOY XL 300

Beste boenmachine 

Wil je meteen de beste boenmachine kopen voor zowel je parketvloeren als stenen vloeren? Dan is deze boenmachine van Floorservice een goede optie. Je kunt er gemakkelijk de vloeren mee opruwen, reinigen of oliën. Hij werkt met een grote roterende schijf die zorgt voor een egale verdeling. Hij is ideaal voor vloeren tot 100 m² die ongeveer 1 tot 2 keer per jaar behandeld moeten worden.

Wel komt deze boenmachine met een relatief hoog prijskaartje, maar dan heb je meteen kwaliteit in huis. De pads die je op de schijf moet plaatsen worden echter niet meegeleverd en die moet je dus afzonderlijk kopen.

KÄRCHER – FP 303

Boenmachine prijs/kwaliteit

De Kärcher boenmachine FP 303 is goedkoper dan die van Overmat maar levert toch een hoge kwaliteit. Hij is gebruiksvriendelijk en kan op elk type harde vloer gebruikt worden. Volgens Kärcher houdt dat in: gewaxte, geverniste en geoliede parket, laminaat, steen, kurk, linoleum en PVC vloerbekleding. Het is dus ook een kwalitatieve boenmachine voor natuursteen. Dankzij de ergonomische handgreep is hij aangenaam in gebruik. De kabel steek je zo weg in het handige opbergvak. Hij wordt bovendien geleverd met 3 polijstpads en een papieren filterzak. Zo hoef je deze niet meer afzonderlijk aan te kopen.

Gebruikers zijn vooral tevreden over het gebruiksgemak, de eenvoudige montage en de prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is eerder geschikt voor het lichtere werk. Voor het zwaardere werk is de boenmachine van Overmat een betere optie.

HOOVER – BOENMACHINE F38 PQ

Beste boenmachine / editor’s pick

Dit model van Hoover is speciaal gemaakt voor het reinigen van parketvloeren, maar je kan hem gebruiken op alle soorten vloeren. Hij beschikt over een bewegende borstel die eenvoudig stof verwijdert van alle oppervlakken en het verzamelt dankzij de geïntegreerde stofzuigfunctie. De machine wordt geleverd met een stoffen stofzak, drie boenschijven, 3 grijze vilten schijven en 3 witte vilten schijven.

De buitenkant is ontworpen in chroom en de polijstmachine is voorzien van 3 specifieke borstels, een voor parket, wax en marmer. Met de rubberen bumper voorkom je schade aan meubelen tijdens het reinigen. Met de reinigingskop kan je een beschermende waslaag aanbrengen op alle soorten harde vloeren zoals marmer, tegels en parket. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding is goed en vergelijkbaar met die van de Hoover F3870. De betreffende boenmachine is wel wat duurder.

VIPER – EENSCHIJFMACHINE DS 350 DUOSPEED

Beste professionele boenmachine 

De Viper DS 350 Duospeed is een ideale boenmachine voor de professional. Hij is eenvoudig in gebruik, waardoor je er dagelijks het zwaardere reinigingswerk mee kan verrichten. Hij is geschikt voor plaatsen die een veeleisende schoonmaak vergen zoals scholen, hotels, restaurants, winkels of gewoon in huis.

De boenmachine is eenvoudig te bedienen, onderhoudsvriendelijk, heeft een oververhittingsbeveiliging, is stil en heeft grote achterwielen voor een gemakkelijke verplaatsing. In de watertank kan tot wel tien liter en een borstel en padhouder worden meegeleverd. Voor het comfort is de handgreep verstelbaar en ergonomisch ontworpen. Zo wordt het werk je als professioneel lichter gemaakt.

HOOVER – BOENMACHINE F3870

Goedkope boenmachine

Je hoeft niet veel geld uit te geven, wil je een boenmachine kopen. Ben je op zoek naar een betaalbaar model, neem dan een kijkje bij de Hoover F3870 boenmachine. Hij is geschikt voor alle soorten harde vloeren, van marmeren tegels tot houten vloeren. Je krijgt er meteen een aantal accessoires bij zoals 3 boenschijven, 3 grijze vilten schijven en 3 witte vilten schijven.

Hij is gemakkelijk transporteerbaar, beschikt over een zachte rubberen bumper en een vibrerende voorborstel voor een gemakkelijkere en comfortabelere stofverwijdering op alle oppervlakken. Deze helpt om het vuil te verzamelen dat vervolgens wordt opgezogen door een stofzuiggedeelte in de boener. Een minpunt is dat de steel niet verstelbaar is in hoogte en hij ergonomisch niet ideaal is voor grote mensen.

goede boen machine

Tot zover onze suggestieve top 5 beste boenmachines.
Voor meer reinigingsalternatieven, bekijk ook de lijst stoomreinigers of stofzuigers.
Wil je een robot laten werken, kies dan voor een dweilrobot of robotstofzuiger.

Boenmachines vergelijken

Hoe werkt een boenmachine

Wat doet een boenmachine? Een boenmachine beschikt over een of meer borstels die roteren aan een hoge snelheid, waardoor de vloer gereinigd wordt. De roterende borstels werken met toevoer van water om het vuil los te maken van de vloer. Aan het water moet geen schoonmaakmiddel toegevoegd worden.

Een afzuigsysteem zuigt het vuil en het water weg zodat de vloer snel droog wordt en weer gaat glanzen. In de tussentijd kan je de vloer polijsten met verzorgingsproducten. Soms heb je ook gewoon genoeg aan een stoomreiniger. Lees hiervoor de top 5 beste stoomreinigers.

Hoe boenmachine gebruiken

Zorg dat de stekker van de boenmachine nooit aangesloten is terwijl je hem aan het voorbereiden bent.

Pas indien mogelijk de handgreep aan aan je lengte. Leg de boenmachine voorzichtig neer met de bedieningsarm op de grond en plaats de borstels en andere onderdelen op hun plaats volgens de instructies in de handleiding.

Begin aan de achterkant van de te reinigen ruimte. Reinig de vloer met zwenkende bewegingen door de bedieningsarm naar boven of onder te drukken. Sommige machines draaien naar links als je naar boven drukt en draaien naar rechts als je naar onder drukt.

Het overtollig water wordt opgezogen door een afzuigsysteem. Om te boenen gebruik je boenschijven. Breng deze aan op de draaischijf. Na gebruik schakel je de machine uit en doe je de stekker uit het stopcontact.

Wat is een boenmachine?

Een boenmachine is een elektrisch apparaat waarmee je vloeren kan schoonmaken zoals hardhout, marmer, tegels of linoleum. Het vereenvoudigt het reinigen van grote vloeren aangezien je niet meer manueel aan de slag moet gaan.

Sommige boenmachines zijn eerder geschikt voor doorsnee huishoudens, andere zijn dan weer groter en beter geschikt voor het dagelijkse, professionele werk zoals in hotels, ziekenhuizen, scholen, openbare gebouwen en kantoren.

De meeste boenmachines zijn geschikt voor alle soorten harde vloeren. Sommige boenmachines mag je zelfs op kurk, PVC of linoleum gebruiken. Sommige borstels kan je ook gebruiken om te schrobben, andere om te schuren.

Er bestaat ook een type boenmachine voor meubels. Deze kan je uit de hand gebruiken om bijvoorbeeld houten meubels te polijsten, maar ook vloeren, wagens of caravans, afhankelijk van de accessoires waarmee ze geleverd worden.

boenmachines vergelijken

Boenmachine voor parket

Reinigen

Met een boenmachine kan je snel terug de glans van een parketvloer herstellen. Voordat je begint, verwijder je best zoveel mogelijk tapijt en meubels uit de kamer. Stofzuig de vloeren om stof en vuil te verwijderen. Let op voor stofzuigers met harde wieltjes die krassen kunnen maken op het parket. Ga vervolgens na wat de afwerking is van je vloer.

Vloeren behandeld met polyurethaan kunnen gereinigd worden met wat water. Meng hieronder enkele druppels detergent in een emmer. Wring hem uit tot hij nog vochtig is en ga met een dweil in de richting van de houtnerf. Begin aan het uiteinde van de kamer en werk richting de deur. Je kan ook de boenmachine gebruiken om de vloer te reinigen.

Vloeren die gevernist of gelakt zijn, moeten dan weer behandeld worden met cleaner. Is je parket traditioneel geolied, dan mag je de vloer reinigen met zeep.

parket reinigen
parket boenen

Boenen

Zodra de vloer droog is kan je hem boenen. Gebruik hiervoor het juiste product. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor het reinigen van de vloer:

Gebruik polijstmiddel op waterbasis op vloeren met een afwerking in polyurethaan. Op gelakte vloeren mag je boenwas gebruiken. Wanneer je een boenmachine gebruikt met was, gebruik dan dezelfde boenwas als degene die je eerder voor deze vloer hebt gebruikt. Op parket behandeld met olie gebruik je een middel op oliebasis.

Op een geverniste vloer gebruik je polijstmiddel dat speciaal bestemd is voor dit soort vloeren. Op gevernist parket hoef je geen boenwas te gebruiken tijdens het polijsten, want dit heeft hierop geen meerwaarde. Test het product op een plaats die niet meteen zichtbaar is om zeker te zijn dat het hout niet verkleurt en volg steeds de instructies op de verpakking. Zie je toch verkleuring, vraag dan om advies bij een expert.

Werkt het middel goed, dan mag je het op de volledige vloer gebruiken. Doe wat van het middel op de vloer en werk het in met de boenmachine. Begin in de buitenste hoeken en werk langs de buitenste randen van de kamer tot je in de laatste hoek bent, en werk zo richting de binnenkant van de kamer. Hou de omgeving van de deur voor het laatst. Laat je vloeren steeds volledig drogen. Om zeker te zijn wacht je best 24 uur vooraleer je terug op de vloer stapt met schoenen aan.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 10 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, prestaties, functies, breedte, gebruik en prijs.

Lees meer berichten in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.