De 5 beste boormachines van 2022

Eindelijk afstappen van de schroevendraaier, met een boormachine boor je schroeven aan hoge snelheid je muren in

Voor te weten wat de beste boormachine is moet je bepalen welke soort boormachine je nodig hebt en waarvoor je deze zal gebruiken. Schroeven en boren in zachtere oppervlaktes kan met een accuboormachine. Wil je een boormachine voor een zwaardere opdracht dan moet je denken aan een klopboormachine of een boorhamer. In deze lijst kijken we naar de beste accuboormachines, maar ook klopboormachines die de klopfunctie uit kunnen zetten. Ook belangrijk is dat ze op batterij werken.

Volgens ons onderzoek is de beste boormachine voor de meeste mensen de DCD777S2T van DeWalt. Deze accuboormachine is licht, krachtig en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij is ideaal om te schroeven maar ook om te boren in gips, hout, metaal en zachte steen.  Liever een krachtige klopboormachine, dan raden we de Metabo SB18L aan. Lees onder onze  top 5 ook hoe je moet kiezen en hoe we boormachines vergelijken.

DEWALT DCD777S2T

Beste accuboormachine 

Volgens ons onderzoek is de DeWalt DCD777S2T de beste boormachine voor de meeste mensen. Hij is geschikt om zowel te schroeven als te boren in gips, hout, metaal en zachte stenen. Wil je door baksteen of tegels boren dan heb je eerder een klopboormachine nodig. Deze halen gruis weg tijdens het boren. Deze boormachine is uitgerust met twee mechanische versnellingen zodat het geschikt is voor zowel lichte als zware klussen. Voor zware klussen kun je rekenen op een maximaal koppelvermogen van 65 Nm wat zeer krachtig is voor zijn prijscategorie.

Hij heeft een comfortabele grip en is met 1,5 kg vrij licht waardoor hij geschikt is voor langdurig gebruik. Dankzij de twee meegeleverde accu’s van 1,5 Ah kan er altijd één aan de lader terwijl je verder werkt. De accu’s werken op 18V en zijn compatibel met het DeWalt XR platform zodat je het ook voor andere toestellen kunt gebruiken. We kunnen deze boormachine aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een betaalbare maar performante boormachine waarmee ze zowel kunnen schroeven als boren. Het enige echte nadeel is het ontbreken van accessoires. Je kan de 32 delige bitset afzonderlijk bijbestellen.

Heb je nood aan nog meer kracht en kwaliteit dan is er ook de verbeterde DeWalt DCD791P2.

Metabo SB18L Mobile

Beste klopboormachine – met accessoires

De Metabo SB18L Mobile is de beste klopboormachine voor de meeste mensen. Een klopboormachine is geschikt voor het zwaardere werk zoals het boren in baksteen of door tegels. De kop is namelijk voorzien van een klopfunctie om door harde materialen te geraken. Materialen waar je met een gewone boormachine niet kunt door geraken. In baksteen kun je tot 10 mm diep boren wat voldoende is voor de meeste klussen. Dankzij een gewicht van 1,6 kg is het geschikt voor lange klusjes zonder dat het toestel te zwaar wordt. En door de twee 18V accu’s met een capaciteit van 2 Ah kun je altijd een opladen terwijl je met de andere verder werkt. Zo moet je nooit je werk onderbreken om te wachten tot je accu terug is opgeladen.

Het nadeel van Metabo is dat het in tegenstelling tot merken zoals DeWalt of Makita geen kleiner assortiment heeft aan compatibele toestellen waarvoor je de accu’s kunt gebruiken. De SB18L komt met een handige koffer en een uitgebreide accessoireset. Deze bevat onder andere bits maar ook boren voor metaal en baksteen. Deze klopboormachine kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een toestel waarmee je (bijna) alles kunt. Je kan er namelijk mee schroeven en boren in alle materialen buiten beton.

MAKITA DHP485RFJ

Krachtige klopboormachine – zonder accessoires

De Makita DPH485RFJ is een professionele boormachine dat geschikt is voor het zware werk. Ga je voor een klopboormachine dan verkiezen  we de Metabo door de handige accessoires en bitset aan een zeer schappelijke prijs. Wil jij meer kracht voor echt stevig werk dan is deze Makita een betere optie. Met 28500 rpm (slagen per minuut) heb je meer dan de 27000 van Metabo. Je kan gaten tot 38mm diameter boren. Met dit toestel kan je ook door baksteen of tegels.

Dit toestel is niet goedkoop en je moet de bitset afzonderlijk aankopen. Overweeg de voordelen alvorens je voor deze Makita te gaan. Stel jezelf de vraag in welke mate deze extra’s nodig zijn. Nog een voordeel, een elektrische motorrem zorgt ervoor dat het toestel meteen stopt eens je de schakelaar loslaat. Met een maximale koppel van 50 Nm zitten we even hoog als de Metabo SB 18 L.

BOSCH PSR 1440 LI-2

Prijs / kwaliteit accuboor + accessoires

De bovenstaande boormachines zijn de beste boormachines voor mensen die wel vaker klussen en dus goed materiaal nodig hebben. Ben je een sporadische klusser die het boormachine enkel uithaalt wanneer spullen uit elkaar vallen dan heb je geen nood aan een duur toestel. Zoek je een goed basis model met heel wat opzetstukken, zodat je elke taak met hetzelfde toestel aan kan, dan is de Bosch PSR een goede keuze. Dit is een kwalitatieve goedkope accuboormachine. Weegt slechts 1 kg en werkt aan 70% van de kracht van de bovenstaande DeWalt. Niet zeer krachtig, maar krachtig genoeg voor schroeven en boren in hout of zachte metalen, steen of gips.

Onderschat het toestel ook niet, met 40 Mn, 1350 rpm, twee versnellingen en 21 koppelstanden heb je toch een zeer polyvalent toestel. Daarbij valt de prijs goed mee voor Bosch kwaliteit en kan je kiezen tussen meerdere batterijen en accessoires.

Powerplus POWX00435

Goedkope boormachine

Koop je een boormachine voor simpele taken, een boormachine dat je af en toe zal gebruiken, dan heb je geen nood aan de beste boormachine. Een kwalitatieve goedkope boormachine is dan jouw prioriteit. Deze Powerplus POWC1071 voldoet aan deze beschrijving. Genoeg kracht om net nog door zachte steen te geraken, tot 1 cm, in ruil voor wat minder batterij. Andere modellen behouden een goede batterij maar leveren in op kracht. Daarom staat deze POWC1071 hier als keuze voor goedkope boormachine.

Echt veel kom je niet tekort. Je hebt geen klopfunctie, laat dat duidelijk zijn. Je hebt een schroef en boorfunctie, krachtig genoeg om hout, metaal en zachte steen te doorboren. Het toestel maakt ook gebruik van twee snelheden, je kan dit per taak aanpassen. In hout boor je tot 22 mm, in metaal maximum 10 mm. De LED verlichting is ook een toffe extra, zo zie je beter wat er gebeurt. Met 35 Nm koppeling lever je ook daar niet teveel in. Andere goedkope boormachines hebben vaak slechts 25 Nm. We lezen zelf dat sommige gebruikers toch door bakstenen geraken. Wel maken ze ook duidelijk dat dit geen boor voor precisiewerk is.

Beste schroefboormachine 2022

Meer gereedschap nodig – Lees ook de lijst ‘Beste kettingzaag‘ of ‘Draagbare compressors 2022‘.
Bekijk ook de lijst beste schuurmachine.

Accuboormachines vergelijken

Welke boormachine moet ik kopen

Een boormachine is een handig stuk gereedschap om in het huis te hebben. De meeste meubels moet je ondertussen zelf in elkaar steken, of je ze nu in de IKEA, Weba of ergens anders koopt. Door een boormachine aan te schaffen moet je niet meer elke schroef handmatig inschroeven. Je kan je dus heel wat pijn in je hand en frustratie vermijden door te investeren in een draadloze boormachine. Maar je kunt het voor meer gebruiken dan enkel en alleen maar om meubels in elkaar te schroeven. Denk maar aan het vervangen van een hanglamp, het installeren van schappen of het plaatsen van een hekje bovenaan de trap.

Voor het in elkaar zetten van een IKEA kast of kleine werken heb je voldoende aan een compacte 12 volt boormachine. Ben je daarentegen van plan om een hele dag zware klusjes te doen ben je beter af met een krachtigere 18 volt boormachine. Hieronder overlopen we een aantal aspecten waarmee je rekening moeten houden in het maken van jouw keuze.

goede accu boormachine 2020

Boormachine kopen waar op letten

Type

Het type boormachine dat je nodig hebt hangt af van het soort werk dat je wilt verrichten. Een schroefmachine is een compact en goedkoop toestel dat enkel geschikt is om te schroeven maar niet om te boren. Een accuboormachine is een draadloze boormachine dat niet enkel geschikt is om te schroeven maar ook om door zwakkere materialen zoals hout, gips en zachte steen te boren. Wil je daarentegen door tegels of baksteen boren heb je een klopboormachine nodig, deze toestellen zijn helaas niet geschikt om te schroeven omdat ze ook een kloppende beweging in de lengte maken. Er bestaan wel klopboormachines waarvan je de klopfunctie kunt uitzetten zodat je er ook mee kunt schroeven. Een boorhamer is een zeer zwaar toestel dat ook gemaakt is om in beton te boren.

Voltage

De 12 volt boormachines zijn goedkoop, compact en beschikbaar in veel verschillende modellen. Zijn zijn geschikt voor de meeste klusjes rond het huis. Of het nu gaat van het in elkaar steken van IKEA meubels, vervangen van hanglampen tot andere kleine herstelwerken. Deze zijn helaas minder geschikt voor het zwaardere werk.  De meeste bouwvakkers zullen werken met een boormachine op 18 volt. Deze boormachines hebben meer kracht en een krachtige batterij. Ze kunnen de zwaarste taken aan zoals het bouwen van een tuinhuis en zwaar boorwerk. Het nadeel van deze 18 volt boormachines is dat ze duurder en zwaarder zijn ten opzichte van de 12 volt boormachines. Maar wij raden de meeste mensen aan om een 12 volt boormachine te gaan omdat dit voldoende is voor de eenvoudige klusjes in je huis.

Accu

De goede boormachines worden verkocht met twee afneembare accu’s. Je kunt meestal het werk waar je aan bezig bent niet zomaar onderbreken. Daarom is het handig om te kunnen overschakelen naar je tweede batterij terwijl je de eerste batterij terug kan opladen. Afhankelijk van het merk is het mogelijk dat de batterij compatibel is met andere toestellen van datzelfde merk dat je al hebt. Hou hier rekening mee bij het kiezen van welke boormachine je gaat kopen.

Comfort

In ons onderzoek hebben we gekeken naar welke boormachines een comfortabele greep hebben. Wanneer je een hele dag IKEA meubelen in elkaar aan het zetten bent is het aangenaam om een boormachine te gebruiken met een zachte greep. Maar gewicht is ook belangrijk, hoe lichter de boormachine hoe gemakkelijk het is om deze langdurig te bedienen zonder te verkrampen. We raden aan om een toestel lichter dan 3 kg te kopen.

Dieptestop

Boormachines met een dieptestop kun je zo instellen zodat je de gaten op een exacte diepte kunt maken. Dit is belangrijk voor precisiewerk wanneer je op een muur wilt boren met achterliggende draden of leidingen.

Boornselheid

Alle moderne boormachines hebben een snelheidsregeling zodat je de ideale snelheid kunt instellen afhankelijk van je klus. De duurdere modellen beschikken niet enkel over een snelheidsregeling maar ook over twee mechanische snelheden. Om te boren heb je namelijk een laag draaivermogen en een hoge snelheid nodig. Terwijl je voor te schroeven een hoog draaivermogen nodig hebt maar een lage snelheid.

Koffer

Wanneer je een boormachine koopt is het handig om een bijgeleverde koffer erbij te krijgen. Zo kun je het namelijk gemakkelijk opbergen en is het beschermd van stof en water wanneer je het in je tuinhuis laat liggen. Wat minder belangrijk is zijn de meegeleverde boorsets. Die zijn vaak van minderwaardige kwaliteit en kun je beter apart aankopen.

Verschillende soorten boormachines

Accuboormachine

De meest gebruikte soort boormachines is de accuboormachine. Dit is een kleine simpele boormachine met een batterij. Dit type boor zien we zelden nog met een draad. Vandaar de naam accuboormachine. Deze is geschikt voor kleine maar ook iets grotere werken. Je kan ermee schroeven, boren in hout, metaal en zachte steen. Afhankelijk van de kracht van je toestel natuurlijk, want de goedkope boormachine van Ikea kan dit bijvoorbeeld niet aan. Wil je in harde steen of beton boren, doe dit zeker niet met een standaard accuboormachine. Deze is hier helemaal niet krachtig genoeg voor.

Op de batterij vind je de ampere van de batterij terug. Dit is belangrijk om te vergelijken want het vertelt iets over hoe lang je de boor kan gebruiken. Zo weet je bijvoorbeeld dat je het met 2 aH een stuk langer volhoudt dan 1 aH. De kracht van de boor lees je af op de boordiameter. Hoe groter de maximale boordiameter, hoe krachtiger het toestel zal zijn. Sommige boormachines maken ook gebruik van verschillende versnellingen. Ga je schroeven, gebruik dan een lage stand. Ga je boren dan kan je een versnelling hoger zetten, hoe harde de oppervlakte hoe hoger je de versnelling kan zetten.

Klopboormachine

Deze dient om te boren in baksteen. Het genereerd een kloppende beweging tijdens het boren om steen weg te slaan tijdens het boren. Sommige toestellen hebben de mogelijkheid deze klopstand uit te zetten. Zodat je ook gewoon kan schroeven. Schroeven wordt niet gedaan met dit type machine. Deze dienen om te boren, in harde of zachte ondergronden, met of zonder klopfunctie. De klopfunctie dient voor gruis uit het boorgat te halen.

Ook met dit type boormachine mag je niet boren in beton. Hiervoor heb je een boorhamer nodig.

Goede klopboormachine vergelijken

Tot zover ons artikel ‘beste boormachine 2022’ – Laatste update 05/02/2022

Lees meer artikels binnen de categorie ‘gereedschap’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.