De Spectra S1 is volgens ons onderzoek de beste borstkolf voor de meeste moeders. Dankzij zijn two-phase expression kan hij efficiënt pompen waardoor kolfsessies zo kort mogelijk worden gehouden. Daarenboven is hij het enigste model op de markt waar je zowel de kracht als de frequentie van het pompen afzonderlijk kunt instellen. Hierdoor kan je zelf op zoek gaan naar de intensiteit die jou het meeste comfort biedt. De Medela Freestyle Flex is ook een goede borstpomp met een zeer uitgebreid accessoirepakket. Hij kost een stuk meer maar is door zijn compacte pomp en koeltas beter geschikt om mee te nemen op verplaatsing. Helaas kan de frequentie en de kracht van het pompen niet afzonderlijk van elkaar ingesteld worden. De Medela Harmony is de beste handkolf voor moeders die op zoek zijn naar een compacte pomp die je gemakkelijk kan meenemen in een luiertas of handtas.

Beste borstkolf 2021

De Spectra S1 is volgens ons onderzoek de beste borstkolf die je momenteel kan kopen. Hij kan moedermelk op een kortere tijd afkolven in vergelijking met andere dubbele elektrische borstkolven. Daarenboven is hij comfortabel voor de moeder wat volgens ons het belangrijkste aspect is aan een borstpomp. Dit komt dankzij het feit dat de kracht en de frequentie van het pompen los van elkaar kunnen ingesteld worden. Zo kan je op zoek gaan naar de instelling die jou het meeste comfort biedt. Hij maakt ook zeer weinig geluid wat je helpt te ontspannen tijdens het kolven. De Spectra S1 is ontworpen om het leven van uitgeputte moeders iets gemakkelijker te maken door kolfessies zo kort en zo aangenaam mogelijk maken.

“Beste borstkolf 2021”

Verder is hij voorzien van een melkbarrière dat lekkages voorkomt. Dit is een tussenstuk dat je tussen de buisjes en je fles moet plaatsen. Dit gesloten systeem voorkomt condensatie in de buisjes en zorgt ervoor dat er geen afgekolfde melk in het mechanisme kan terechtkomen. Het ingebouwde nachtlampje is extra handig voor nachtelijke kolfsessies. Dankzij de ingebouwde batterij kan je tot drie uur lang kolven zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Heb je geen batterij nodig omdat je altijd een stopcontact in de buurt hebt kan je altijd voor de Spectra S2 opteren. De Spectra S2 is identiek aan de S1 maar hij heeft geen batterij en wordt verkocht voor een lagere prijs.

De Medela Freestyle Flex is een dubbele elektrische borstkolf met het meest complete accessoirepakket. Het pakket bestaat naast de borstkolf onder andere uit een draagtas, koeltas, vier flesjes en vier borstschilden. De afstandsbediening heeft een herlaadbare batterij waarop je de pomp kan aansluiten. De batterij gaat ongeveer 45 minuten mee (goed voor ongeveer 3 kolfsessies) vooraleer je moet opladen. Door zijn compact design is hij gemakkelijker mee te nemen op reis of naar je werk in vergelijking met de Spectra S1.

“Dubbele elektrische borstkolf”

Met de afstandsbediening kan je de intensiteit van het pompen bepalen. Helaas is het niet mogelijk om de frequentie en de kracht van het pompen los van elkaar in te stellen. Hierdoor kan hij iets minder comfortabel zijn in vergelijking met de Spectra S1. Verder is hij gemakkelijk in gebruik mede dankzij alle voorziene accessoires. Hij is ideaal om te gebruiken op het werk dankzij de meegeleverde koeltas. Waar je werkt is er misschien geen frigo voorzien maar het kan ook zijn dat je je moedermelk niet in een gedeelde frigo wilt laten staan. De koeltas is voorzien van een speciaal koelelement zodat de vier flesjes er perfect inpassen en je ze tot 24 uur lang kan bewaren.

De Medela Harmony is een compacte en gebruiksvriendelijke handkolf. Hij is namelijk de enigste manuele pomp die voorzien is van een draaibare handgreep. Wanneer je hand vermoeid geraakt kan je wisselen van hand of je houding veranderen. Hierdoor is het pompen minder vermoeiend tijdens langdurige of frequente kolfsessies. Daarenboven maakt hij juist zoals elektrische borstkolven gebruik van een two-phase expression. Dit maakt het pompen een stuk comfortabeler omdat er minder scherp aan de borst wordt getrokken.

“Beste handkolf”

Een handkolf is een stuk goedkoper dan een elektrische pomp en is ook veel compacter. Hierdoor is het heel gemakkelijk om hem overal mee naartoe te nemen. Of je nu op reis gaat, naar je werk gaat of een paar uur op verplaatsing bent, deze handkolf kan je gemakkelijk meenemen in een luiertas of handtas. Omdat de Medela Harmony een van de best verkochte handkolven is kan je overal gemakkelijk extra accessoires of reserveonderdelen vinden. Het kan gebeuren dat wanneer je een borst aan het afkolven bent dat er ook een toeschietreflex optreed bij de andere borst. Op dat moment kan het handig zijn om de Medela Harmony in combinatie met een siliconen borstkolf te gebruiken zoals de Haakaa.

De Philips Avent SCD223/20 is een enkele elektrische borstkolf die we maar een beperkt aantal moeders kunnen aanraden. Hij kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer een borst veel meer melk produceert dan de andere. Hierdoor kan een van de twee borsten opzwellen en eventueel ontstoken geraken. In dat geval kan het handig zijn om een kant elektrisch te kunnen afkolven. Zeker wanneer je het niet ziet zitten om manueel af te kolven met een handkolf. Een andere voordeel van een enkele elektrische borstkolf is dat je een borst kan afkolven terwijl je borstvoeding geeft aan je baby.

“Enkele elektrische borstkolf”

In vergelijking met de Spectra S1/S2 en de Medela Freestyle Flex is deze borstpomp minder comfortabel en efficiënt. Het grote voordeel van een dubbele elektrische borstkolf is dat je in korte tijd veel moedermelk kan afkolven. Is tijd van minder belang voor jou en ben je op zoek naar een betaalbare elektrische borstkolf dan is de Philips Avent SCD223/20 misschien wel iets voor jou.

Het onderzoek

Wat is een borstkolf?

Een borstkolf is een toestel dat ontworpen is om moedermelk uit de borst te pompen. Door een vacuüm rond de tepel te creëren wordt de melk uit de borst onttrokken. Hoe beter een toestel de zuigreflex van een baby kan imiteren hoe efficiënter het zal zijn in het pompen van moedermelk. Onder efficiëntie verstaan we hoeveel moedermelk er binnen een bepaalde tijd kan afgekolfd worden. Elke moeder is uniek en verschillend in de hoeveelheid melk die ze kunnen produceren en hoe snel ze kunnen afkolven. Maar dat neemt niet weg dat sommige toestellen efficiënter zijn in het afkolven van moedermelk in vergelijking met andere.

Omdat hygiëne van zeer groot belang is bij een borstpomp verloopt de garantie anders dan bij de meeste andere producten. Zolang de verpakking gesloten blijft kan je het terugbrengen naar de winkel. Maar eens de doos geopend is kan je het niet meer terugbrengen. De verkoper moet ervan uitgaan dat het toestel gebruikt geweest is waardoor het niet meer kan doorverkocht worden. Dit is wegens medische redenen, moedermelk is zeer vet en moeilijk om te kuisen. We hopen je daarom in dit artikel verder te helpen om een miskoop tegen te gaan.

dubbele elektrische borstkolf
Dankzij een dubbele elektrische borstkolf kan er meer moedermelk op dezelfde tijd gepompt worden.

Heb ik een borstkolf nodig?

Sommige moeders hebben een borstkolf nodig wanneer de baby prematuur is geboren of om een andere reden een onderontwikkelde zuigreflex heeft. Maar niet elke moeder heeft een borstkolf nodig om haar baby van melk te voorzien. Wij raden aan om de eerste drie maanden geen elektrische borstkolf te kopen. Sommige moeders zullen dit niet weinig tot niet gebruiken omdat de baby goed drinkt. Maar in de eerste kan er zwelling en pijn in de borsten optreden omdat het lichaam teveel melk produceert. Wanneer je baby dan minder goed drinkt kan de borst verder opzwellen en hard worden. De borst wordt niet goed geleegd waardoor de kans op een verstopt melkkanaal of een borstontsteking groter wordt.

Om de kans op een borstontsteking te verkleinen kan het handig zijn om een manuele pomp of handkolf te kopen. Door een manuele pomp te gebruiken kan je overgebleven melk afkolven en opbergen voor later. Het helpt ook om de de pijn te verminderen en de borst te verzachten. Dit zorgt er dan weer voor dat het gemakkelijker is voor je baby om te drinken. Het kan ook handig zijn om ‘s avonds te kunnen afkolven wanneer je baby goed doorslaapt. Zo kan je al een kleine reserve aanleggen zodat je partner ook eens een flesje kan geven. Wanneer je later overgaat tot de aankoop van een elektrische borstkolf dan is de handkolf geen weggesmeten geld. Een handkolf is namelijk compacter, stiller en gemakkelijker te kuisen. Wanneer je bijvoorbeeld op uitstap bent is het gemakkelijker om een compacte handkolf mee te nemen in je handtas en de grote elektrische borstkolf thuis te laten.

Na een aantal maanden zal je oogappel waarschijnlijk naar de kinderopvang gaan. Wil je dan voldoende moedermelk meegeven kan het handig zijn om over te schakelen naar een dubbele elektrische borstkolf. Het voordeel hiervan is dat ze efficiënter zijn omdat je je twee borsten tegelijkertijd kan afkolven. Weet ook dat je een borstkolf kan huren bij een apotheek in de buurt of via je mutualiteit. De huurprijs van een dubbele elektrische borstkolf is ongeveer twee euro per dag. Ben je van plan om langer dan 6 maanden borstvoeding te geven ben je wel goedkoper af om er een te kopen.

beste elektrische borstkolf 2020
Door een borstkolf te gebruiken kan je partner of iemand anders van de familie je helpen met het voeden van je oogappel.

Voordelen van een borstkolf

Veel moeders kiezen ervoor om af te kolven omdat het een aantal voordelen heeft. Het belangrijkste voordeel is dat je kind ten alle tijde van de voordelen van moedermelk kan genieten. Je kan namelijk niet altijd fysiek aanwezig zijn omdat je na een aantal maanden terug moet gaan werken. Maar het kan ook handig zijn dat je partner in het midden van de nacht eenflesje kan geven. Om voldoende flesjes moedermelk te kunnen meegeven is het nodig om regelmatig af te kolven. Voor andere moeders is het ook niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven. Het kan bijvoorbeeld voorvallen dat de zuigreflex van je baby te laag is. Ongeacht de reden dat je wilt afkolven, hier proberen we je verder te helpen om de beste borstkolf voor jou te vinden.

Hieronder lijsten we nog eens in het kort de voordelen van afkolven op:

 • Het stimuleert de melkproductie
 • Je kan een melkvoorraad aanleggen
 • Iemand anders kan een flesje moedermelk geven (bv. tijdens kinderopvang)
 • Kolven verminderd de druk op de borsten

Wat is het verschil tussen een manuele en elektrische borstkolf?

Een manuele borstkolf bestaat uit drie onderdelen. Borstschilden bestaan in verschillende maten en vormen. Ze moeten goed op de borst passen en zorgen ervoor dat er een vacuüm kan gemaakt worden. De pomp moet je manueel bedienen om zuigkracht te creëren. Om ervoor te zorgen dat melk niet kan teruglopen is in het pompsysteem een ventiel voorzien. Uiteindelijk is er het flesje waarin de melk wordt opgevangen.

Een elektrische borstkolf bestaat uit meer onderdelen. Ze werken op basis van elektriciteit en moeten dus aangesloten worden op een stopcontact of externe batterij. Het pompsysteem bevindt zich in tegenstelling tot en handkolf niet op de fles zelf maar wordt apart aangesloten via buisjes. Een dubbele elektrische borstkolf kan op beide borsten aangesloten worden. Hierdoor verloopt het afkolven veel sneller in vergelijking met een handkolf of een enkele elektrische borstkolf. In ons onderzoek hebben we ook naar enkele elektrische borstkolven gezocht. Nadeel is dat ze er dubbel zo lang over doen om evenveel melk af te kolven in vergelijking met een dubbele elektrische borstkolf.

Waarom zou je ons vertrouwen?

In mijn onderzoek heb ik gesproken met moeders van jonge kinderen. We hebben vooral gesproken over welke borstkolven zij hadden gekocht en hoe ze het gebruik ervan hebben ervaren. We hebben bekende reviewsites zoals The Wirecutter en Babygearlab geraadpleegd om te zien welke borstkolven het vaakst aanbevolen worden en waarom. Daarna ben ik door de meest verkochte borstkolven gegaan op Bol, Amazon en Dreambaby. Hier ben ik telkens door de individuele reviews gegaan die gebruikers hebben achtergelaten. Indien bepaalde defecten naar boven kwamen ben ik dit verder gaan onderzoeken door verder te lezen op forums. Ondermaatse modellen die oncomfortabel en moeilijk te gebruiken zijn hebben we laten vallen uit ons verder onderzoek.

Waar moet je op letten?

Type borstkolf

Het verschil tussen een handkolf en een elektrische borstkolf is groot. Beide toestellen hebben hun voor- en nadelen.

Handkolf
Elektrische borstkolf
Voordelen
 • Compact
 • Goedkoop
 • Ideaal voor op reis
 • Snel
 • Efficiënt
 • Comfortabel
Nadelen
 • Arbeidsintensief
 • Traag
 • Minder comfortabel
 • Duur
 • Veel onderdelen
 • Stopcontact of batterij nodig

Snelheid

De snelheid van het kolven is een bepalend factor bij het kopen van een borstkolf. Geen enkele vrouw zit graag onnodig vast aan een borstpomp. Een goede borstkolf kan de zuigreflex van een baby imiteren door eerst zachtjes en snel aan de tepel te zuigen om de toeschietreflex op te roepen. Eens de melk begint te stromen kan je overschakelen naar een trager maar krachtiger programma. Hoe sneller de toeschietreflex wordt opgeroepen hoe sneller het afkolven kan beginnen. Maar het is de intensiteit van het programma dat bepalend is hoe snel je kan afkolven.

Prijs

We zijn tot de conclusie gekomen dat je maximaal 400 euro mag betalen voor een dubbele elektrische borstkolf (inclusief flesjes, koeltas en draagtas). Voor een enkele elektrische borstkolf zonder accessoires betaal je ongeveer de helft. Een goede handkolf mag daarentegen niet meer dan 35 euro kosten.

Comfort

Beginnen met borstvoeding geven is pijnlijk en onaangenaam. Gelukkig wordt dit op termijn beter voor de meeste moeders. Daarom is volgens ons onderzoek het comfort van de moeder tijdens het kolven van groot belang. Om de toeschietreflex (het toevloeien van melk uit de borstklier) te stimuleren is het namelijk belangrijk dat de moeder ontspannen is. Om ontspannen te zijn is het best dat je in een rustige ruimte kan zitten met de nodige privacy. Maar de bouwkwaliteit van de borstkolf speelt ook een rol in het comfort van de moeder.

Om het kolven zo comfortabel mogelijk te maken zijn kan de intensiteit van een elektrische borstkolf aangepast worden. Enerzijds kan je de zuigkracht instellen, met andere woorden kan je zelf bepalen hoe hard er aan de tepel wordt getrokken. Anderzijds kan je ook de frequentie bepalen of hoe vaak er aan de tepel wordt getrokken. Maar het is ook belangrijk dat het borstschild goed rond je tepel en borst zit voor een comfortabel gevoel. Idealiter krijg je samen met je borstpomp meerdere borstschilden in verschillende maten.

dubbele elktrische borstkolf
De Medala Freestyle Flex is voorzien van een afstandsbediening waarmee je de intensiteit van het pompen kunt regelen.

Geluid

Een elektrische borstkolf is luider dan de meeste mensen denken. Onze voorkeur gaat uit naar borstkolven die weinig lawaai maken. Vooral wanneer je midden in de nacht of op het werk wilt afkolven is het aangenaam om een stil toestel te hebben. Het is namelijk gemakkelijker voor de moeder om zich te ontspannen zonder een luid pompgeluid. Oudere modellen zoals de Medela Pump In Style maken veel meer lawaai in vergelijking met de Spectra S1 of de nieuwere Medela Freestyle Flex. Maar het zijn de manuele borstkolven die het minste geluid maken en een groot gevoel van privacy geven.

Gebruiksgemak

Zowel een handkolf als een elektrische kolf bestaat uit veel verschillende onderdelen. Deze onderdelen moeten na elk gebruik gewassen worden om de vorming van bacteriën tegen te gaan. Daarom zijn we op zoek gegaan naar borstkolven met zo weinig mogelijk onderdelen. Hoe minder onderdelen er zijn hoe gemakkelijk de borstkolf in en uit elkaar te zetten is.

beste dubbele elektrische borstkolf
De nieuwste toestellen kun je met je smartphone verbinden zodat je kunt zien hoeveel batterij je nog hebt en hoe lang de kolfsessie nog zal duren.

Beschikbare accessoires

Soms kunnen onderdelen kapot gaan en heb je te weinig tijd om het online te bestellen. In dat geval is het handig om een borstkolf van Medala of Philips Avent te hebben. Van deze merken kan je in de meeste winkels en apotheken accessoires kopen.

Klaar met lezen? Op de volgende pagina overlopen we de beste luieremmers om vieze geuren te vermijden.

Comments (1)

[…] Het leuke aan een ruime luiertas is dat hij ook kan dienen als gewone (shopping)tas. Voor een borstkolf moet er ook een andere compartiment zijn gezien dit kan […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.