De 5 beste bridge camera’s van 2022

Dankzij een camera met een lange zoomlens trek je vanop grote afstand nog altijd scherpe foto’s.

Bridge camera’s zijn ideaal voor goede amateurfotografen die regelmatig met hun camera op pad gaan. De camera’s zijn betrouwbaar en betaalbaar. Er zit qua prijs en werking namelijk een wereld van verschil tussen de goedkope, automatische compacte camera’s en de duurdere, professionele spiegelreflexcamera’s.

Die immense kloof tussen beide cameratypes wordt gedeeltelijk opgevuld door systeemcamera’s met verwisselbare lenzen. Maar uiteindelijk zijn het vooral de bridge camera’s die daadwerkelijk de brug slaan tussen: wie heel sporadisch foto’s neemt met zijn pocketcamera en alle professionele tegenhangers die bijna dagdagelijks hun camera hanteren om er een inkomen mee te vergaren.

Bridge camera’s bieden veel voordelen van spiegelreflexcamera’s, maar ze zijn minder zwaar en gemakkelijk hanteerbaar. De camera’s zijn veelzijdig en je kunt ze handmatig instellen.

Jij bepaalt hun lichtgevoeligheid, de sluitertijd en de scherptediepte. Jij kiest ook het beeldkader en zoomt op je onderwerp in tot alle storende elementen uit de foto zijn verdwenen.

Het nadeel is dat het objectief aan je camera vastzit en je bijgevolg niet van lenzen kunt wisselen. Maar daarvoor krijg je andere troeven in de plaats. Zo beschikken de beste bridge camera’s over een extreem groot zoombereik. Ze geven je veel bewegingsvrijheid en je kunt er goed mee filmen.

Onze selectie

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Canon PowerShot SX70 HS

De beste bridge camera voor een in verhouding scherpe prijs is zonder twijfel de Canon PowerShot SX70 HS. Ons onderzoek toont aan dat deze goedkope bridge camera veel kwaliteiten heeft die we meestal enkel bij duurdere toestellen terugvinden.

De Canon PowerShot SX70 HS heeft een stevige grip, zoals de meeste professionele fototoestellen. Canon heeft er dan ook voor gekozen om deze goede bridge camera te bouwen naar het beeld van zijn beste spiegelreflexen. Uiterlijk tonen ze best veel gelijkenissen. Alleen kan de lens er bij de Canon PowerShot SX70 HS niet af. Toch is dit toestel uitermate geschikt voor gevorderde fotografen.

De beeldkwaliteit van de Canon PowerShot SX70 HS is uitstekend. Enkel slechte lichtomstandigheden kunnen door de beperkte lichtgevoeligheid van de camera wat roet in het eten gooien. Maar voor het overige legt deze bridge camera haarscherpe, heldere beelden vast. Dankzij een resolutie van 20,3 MP kun je met gemak een A3 foto printen, zonder dat je aan kwaliteit inboet. Op het scherm krijg je foto’s van HD-kwaliteit te zien en filmen kan op ultra HD.

Ook de superzoom van de Canon PowerShot SX70 HS kan concurreren met die van de beste bridge camera. Dankzij een 65x optische zoom van en de zoomplustechnologie van Canon, die de optische zoom verder verhoogt tot maximaal 130x, kom je heel dicht bij je onderwerp. Zelfs als je op grote afstand staat. De brandpuntsafstand van de cameralens ligt omgerekend tussen 21 en 1.365 mm. Dat is fenomenaal.

Sensor: CMOS 1/2.3” | Resolutie: 20.3 MP| Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: Wifi, bluetooth en GPS via smartphone

Beste goedkope: Canon PowerShot SX540 HS

Hou je van fotografie en wil je een veelzijdig toestel kopen, waarmee je ook kunt filmen zonder daar veel geld voor neer te tellen? Dan raden we je de Canon PowerShot SX540 HS aan. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat de Canon PowerShot SX540 HS de beste goedkope bridge camera is.

Ondanks zijn bijzonder lage prijs vertoont de Canon PowerShot SX540 HS geen abnormale gebreken of nadelen. Alleen de extra snufjes ontbreken, die je op spiegelreflexcamera’s vaak wel terugvindt. Zoals een hotshoe bovenaan het fototoestel, waarop een externe flitser past. Maar dat is zo bij vele bridge camera’s. Die hebben over het algemeen een minder sterke, ingebouwde flitser.

Ook heeft geen enkele camera van dit type, zelfs niet de beste bridge camera, een full frame sensor. In de Canon PowerShot SX540 HS zit een CMOS sensor van 1/2.3”. Door de kleinere beeldsensor kun je je foto’s minder uitvergroten. Ze vertonen ook meer ruis.

Zeker met de beperkte lichtsterkte van dit toestel, geeft dat soms problemen. Zolang je buiten foto’s neemt, op bewolkte of zonnige dagen, of binnen in goedverlichte ruimten, zul je er weinig van merken. Maar zit het licht tegen, dan ogen je foto’s en videofragmenten korreliger dan normaal.

Bij gewone omstandigheden levert de Canon PowerShot SX540 HS goed werk. In de lens zit een 50x optische zoom en een beeldstabilisator. Die zorgen ervoor dat je onderwerp groot en scherp op je foto’s verschijnt, ook als het zich verderop bevindt. Deze bridge camera is perfect voor beginnende fotografen.   

Sensor: CMOS 1/2.3” | Resolutie: 20.3 MP| Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: Wifi, NFC en GPS via smartphone

Beste professionele: Sony Cybershot DSC-RX10 IV

  • Hoge ISO-waarden
  • Supersnelle autofocus
  • Korte sluitertijden
  • F/2.8 als grootste diafragma
  • Kantelbaar scherm
  • Hoge prijs
  • Zware bridge camera
  • Geen GPS

Voor professionele camera’s moet je altijd wat dieper in je geldbuidel tasten. Wie de beste bridge camera wil, moet daar iets voor over hebben. Maar bij de Sony Cybershot DSC-RX10 IV krijg je veel terug voor je centen. Behalve de prijs en het gewicht van deze goede, professionele bridge camera, noteren we na ons onderzoek een hele resem voordelen.

De Sony Cybershot DSC-RX10 IV is een erg complete bridge camera die qua prestaties het dichtst in de buurt komt van een professionele spiegelreflexcamera. Met een zoombereik van 24 tot 600 mm, leg je mooie panoramische plaatjes vast en zoom je daarna moeiteloos in op elementen in de verte. Zodat je vanaf dezelfde plek in één vloeiende beweging ook de details uit het landschap haalt, die een aparte foto waard zijn.

Ook sportfotografie vormt geen probleem voor de Sony Cybershot DSC-RX10 IV. Op dit toestel kies je bijzonder korte sluitertijden tot 1/32.000 seconde. In combinatie met een lichtgevoeligheid tussen 100 en 25.600 ISO, geeft dat een ruime waaier aan mogelijkheden wanneer snelheid een rol speelt. Zowel balsporten als gemotoriseerde sporten fotografeer je haarscherp. Zelfs de snelste actie wordt netjes bevroren.

De Sony Cybershot DSC-RX10 IV levert niet alleen glansprestaties. Hij ligt ook nog eens goed in de hand. En er zijn nog domeinen waarin deze professionele bridge camera uitblinkt. Het toestel heeft: een snel hybride autofocussysteem, een maximale diafragmaopening van f/2.8, een weersbestendige behuizing, een hotshoe voor de externe flitser, een elektronische zoeker en een kantelbaar LCD-scherm. Tenslotte zijn RAW-bestanden mogelijk.

 Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 MP | Max ISO: 25.600 | Connectiviteit: Wifi en Bluetooth 4.1

Beste zoom: Nikon Coolpix P1000

Als beste bridge camera voor dierenfotografie schuiven we na ons onderzoek de Nikon Coolpix P1000 naar voor, vanwege: zijn lichtsterke objectief met een maximale opening van f/2.8, een ISO-range van 100 tot 6.400 en vooral zijn legendarische 125x optische zoom.

Met die krachtige zoom breng je vogels en wilde dieren groot en gedetailleerd in beeld. Ook wanneer ze zich op grotere afstand bevinden, terwijl jij een heel eind verderop veilig verscholen zit in een gecamoufleerde observatiehut. Dankzij de superzoom kun je met je Nikon Coolpix P1000 probleemloos tussen de professionele dierenfotografen postvatten, die een reflexcamera combineren met een dure en zware telelens. De Nikon Coolpix P1000 behaalt dankzij zijn superzoom betere resultaten voor veel minder geld.

Een goedkope bridge camera is de Nikon Coolpix P1000 niet. Daarvoor is hij te veelzijdig en te goed uitgerust. Maar uit ons onderzoek blijkt dat hij zijn prijs zeker waard is. De camera heeft naast zijn ingebouwde flitser een hotshoe waarop je een externe flitser kunt monteren. Hij is ook voorzien van een helder kantelbaar scherm met live view.

De Nikon Coolpix P1000 is uitgerust met een optische zoeker, waardoor je live van elke actie geniet en die ook ziet zoals ze zich echt afspeelt. Vogels en wilde dieren volgen via de elektronische zoeker zorgt toch voor nog meer afstand en een andere beleving. De meeste dierenfotografen houden daar niet van, omdat je met die laatste zoeker ook last hebt van black outs. Dat zijn momenten waarop je eigenlijk niets ziet, nadat je hebt afgedrukt. Dierenfotografen willen niets missen van het spektakel dat zich voor hun camera afspeelt.

Sensor:  1/2.3” | Resolutie: 16 MP | Max ISO: 6.400 | Connectiviteit: Wifi en bluetooth 4.1

Met de Panasonic Lumix DC- FZ1000 II neem je prachtige foto’s. Maar het is vooral de beste bridge camera voor video-opnames. Door zijn 4K videokwaliteit zien je video’s er helder en scherp uit. Ook in moeilijke lichtomstandigheden vloeien de opnames perfect in elkaar over, zonder haperingen of vervelende trillingen.

Het stabiele videobeeld van de Panasonic Lumix DC- FZ1000 II bridge camera heb je niet alleen te danken aan je vaste hand, maar ook aan de ingebouwde beeldstabilisator. Zelfs wanneer je op reis een safaritocht maakt en met je jeep over hobbelige aardewegen rijdt, kun je een scherpe, stabiele video maken. Zodat je bij je thuiskomst aan je vrienden een film over de uitgestrekte savanne kunt tonen, zonder dat zij zeeziek worden van de bewegende beelden.

Om de camera en zijn stabilisatie helemaal op punt te stellen, ging Panasonic jaren geleden een samenwerking aan met Leica en Sigma. Ook andere kleine fabrikanten als Olympus en Fujifilm konden hiervan profiteren.

Wanneer je de Panasonic Lumix DC- FZ1000 II in je handen neemt, valt het grote, vaste Leica DC Vario-Elmart-objectief meteen op. De lichtsterke lens heeft f/2.8 als grootste diafragmaopening. De 16x optische zoom zit qua brandpuntsafstand ergens tussen 25 en 400 mm.

In de Panasonic Lumix DC- FZ1000 II passen verschillende geheugenkaarten: de SD, SDHC en SDXC, voor het neerschrijven van JPEG en RAW-bestanden. De maximum resolutie staat op 20.1 MP. Elke megapixel draagt bij tot de vorming van een scherp en kleurrijk beeld. Hoe fijner de pixels, hoe meer details je in je foto’s en video’s ziet.

Je foto- en videocamera verbind je via HDMI micro of USB 2.0 met je computer of televisietoestel. Heb je liever geen geharrewar van kabels, gebruik dan wifi, bluetooth of NFC voor het opzetten van draadloze connecties. Geniet van je 4K beelden.

 

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 MP | Max ISO: 25.600 | Connectiviteit: Wifi, Bluetooth 4.2 en NFC

Professionele bridge camera

Waar op letten bij het kopen van een bridge camera?

Lenzen

De lens van een bridge camera zit altijd aan het toestel vast. Van lens wisselen, lukt niet. Houd daar rekening mee wanneer je een aankoop plant. Kies de juiste camera. Bepaal waarvoor je het toestel wilt gebruiken. Ga na of het gekozen toestel daarvoor een goede lens heeft. De beste bridge camera is veelzijdig, heeft een lichtsterke lens en een superzoom.

Een goedkope bridge camera beantwoordt mogelijk minder aan je verwachtingen. Neem geen overhaaste beslissing. Herbekijk de resultaten van ons onderzoek, mocht je toch nog twijfelen. Het is beter om de kwaliteit van de lens tweemaal na te kijken dan een kat in een zak te kopen.

Beeldsensor

Een bridge camera heeft een kleinere en lichtere behuizing dan een spiegelreflexcamera. Daardoor is er minder plaats om de beeldsensor te monteren. Een full frame sensor die je foto’s en video’s naar de geheugenkaart schrijft, zoals je ze door de zoeker ziet, zit er bijgevolg niet in.

Houd daarom altijd rekening met de cropfactor die  naast de optische zoom ook een invloed op het resultaat zal hebben. Bij een beeldsensor van 1 inch is de cropfactor 2,73. Voor de kleinere 1/2.3” sensor, ga je rekenen met een cropfactor van 5,62.

Resolutie

De resolutie van een goede bridge camera ligt om en bij de 20 MP. Daarmee druk je probleemloos een gedetailleerde foto op A3-formaat af, zonder aan kwaliteit in te boeten. Ligt de resolutie lager, dan treedt er detailverlies op en is de maximale afdrukgrootte kleiner.

De meeste bridge camera’s leveren echter voldoende kwaliteit voor een afdruk op A4, wat voor de meesten volstaat. In elke megapixel zitten één miljoen pixels. Beschouw ze als kleine kleurenvakjes die samen je foto vormen. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit.

Connectiviteit

Om je bestanden rechtstreeks vanaf je camera te printen of van de SD-kaart over te zetten op een ander toestel, had je aanvankelijk bijna altijd USB-kabels nodig. Nu alle apparaten slimmer zijn, zitten kabels vaak alleen maar in de weg.

Draadloze communicatie is mogelijk en wordt steeds meer gebruikt. Wifi, bluetooth en GPS zijn goed ingeburgerd. NFC staat voor ‘near field communication’ en laat communicatie toe met toestellen op maximaal tien centimeter.

Je kent het ook van: contactloos betalen met je bankkaart. Niet elke bridge camera biedt iedere optie tot connectie aan. Let goed op welke jij wilt gebruiken.

Beste bridge camera

Wat is een bridge camera?

De bridge camera zit net als de systeemcamera in het segment tussen de compacte pocketcamera’s en grote, professionele spiegelreflexcamera’s. Hoewel bridge camera’s een brug slaan tussen beide categorieën, leunen ze qua uitzicht het dichtst aan bij de laatste. Alleen hebben ze een vastzittende lens.

Gelukkig heeft die een extreem zoombereik. Het voordeel is dat je geen body en zware lenzen moet meezeulen, telkens je met je materiaal op pad gaat. Het nadeel is dat je het hele toestel moet vervangen, wanneer je de verkeerde keuze maakt of de lens van je bridge camera het begeeft.

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een bridge camera?

Een bridge camera heeft juist zoals een compact camera een vaste lens. Bij een systeemcamera kun je daarentegen van lens veranderen. Daarnaast is een bridge camera een stuk groter en zwaarder dan een systeemcamera. Hij heeft ook een betere grip om het gewicht goed in balans te kunnen houden.

De systeemcamera is kleiner, lichter en compacter. Bij de body van deze camera moet je nog één of meerdere objectieven kopen.

Goedkope bridge camera

Laatste update 30/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.