Beste Broodbakmachine

Met een broodbakmachine of broodmachine kun je met weinig moeite je eigen brood bakken. De beste broodbakmachine voor de meeste mensen is volgens ons onderzoek de Panasonic SD-2500WXE. Hij beschikt over een goede motor, een groot aantal vooraf ingestelde programma’s en levert consistent goede bakresultaten op. Een goede broodbakmachine beschikt over een apart programma voor het bakken van glutenvrij brood. Elke broodmachine die we aanraden heeft deze functie maar de beste broodbakmachine voor glutenvrij brood is de Panasonic SD-ZX2522. Het is een duur toestel maar je kan er naast glutenvrij brood ook glutenvrij pizzadeeg of cake mee bereiden. Ben je eerder op zoek naar een goedkope broodbakmachine dan raden we de Inventum B55 aan. Hij beschikt maar over twaalf verschillende programma’s maar levert wel goede bakresultaten. 

Beste Broodbakmachine 2020

De Panasonic SD-2500WXE is een volgens ons onderzoek de beste broodbakmachine voor de meeste mensen. Dankzij zijn krachtige motor, brede kneedhaak en constante temperatuur bak je keer op keer perfecte broden. In totaal beschikt hij over 13 programma’s om verschillende soorten brood te bakken. Daarnaast zijn er nog 11 andere programma’s om pizzadeeg, cake of jam te maken. Wil je notenbrood of rozijnenbrood maken dan geeft dit toestel je een geluidssignaal wanneer het tijd is om deze toe te voegen. Hij beschikt zelfs over een programma om glutenvrije broden te bakken, ideaal voor mensen met een glutenallergie. We vinden het daarenboven handig dat je de keuze hebt om kleine broden van 500 gram tot grote broden van 1.200 gram te bakken. De meeste broodbakmachines kunnen meestal enkel grote broden of enkel kleine broden bakken maar niet beide.

“Beste broodbakmachine 2020”

Wat deze broodbakmachine niet heeft is een programma waarbij jezelf de meng-, rijs- en baktijd van je brood kunt instellen. Dit is een functie die handig is voor ervaren broodbakkers die hun recepten willen perfectioneren. Ook beschikt hij niet over een functie om je brood warm te houden zonder het uit te drogen. Maar hij heeft wel een uitgestelde start functie zodat je zelf tot 13 uur op voorhand kunt instellen wanneer je brood moet klaar zijn. De Panasonic SD-2500WXE is geen goedkoop toestel maar wanneer je regelmatig thuis brood bakt is het de beste broodbakmachine binnen zijn prijsklasse. Voor ons beschikt hij namelijk over de voornaamste functies waar we naar op zoek gaan bij het kopen van een broodbakmachine. Dat zijn namelijk goede en consistente bakresultaten, een uitgebreide keuze aan programma’s en een uitgestelde start functie.

De Panasonic SD-ZX2522KXG is de beste broodbakmachine voor glutenvrij brood, cake en pizzadeeg. De handleiding bevat 130 recepten en een doorverwijzing naar hun website. Daar zijn er verschillende glutenvrije recepten terug te vinden, van glutenvrije broden, cake, koekjes tot pizzadeeg en quiche. Deze recepten kun je allemaal maken met deze broodbakmachine dankzij zijn uitgebreide lijst van programma’s. De lijst van de programma’s is duidelijk maar bevindt zich wel onder het deksel. Een beetje vervelend maar wel begrijpelijk omdat de lijst van de 33 verschillende programma’s te lang is om aan de buitenkant te plakken. Van deze 33 zijn er 18 programma’s om verschillende soorten brood te bakken waaronder roggebrood en zuurdesembrood. Ook zijn er nog 15  programma’s om verschillende soorten deeg te kneden of om jam te maken.

“Beste broodbakmachine voor glutenvrij brood”

Hij heeft een strak design en een zwarte kleur waarmee hij zich onderscheid van de andere witte broodmachines. Bovenaan is er een ruimte voorzien om granen en gist in te steken die op het ideale moment automatisch aan je mengsel worden toegevoegd. Hij is zeer flexibel omdat je zowel kleine broden kunt baken van 400 gram tot grote broden van 1.200 gram. Ook is er een start uitsel functie voorzien zodat je tot 13 uur op voorhand kunt instellen wanneer je brood moet klaar zijn. Ook kun je naast de standaardprogramma’s je eigen programma instellen om zo je eigen recept te perfectioneren. Deze broodbakmachine is zeer duur en raden we voornamelijk aan aan mensen met een glutenallergie.

De Inventum BM55 is een goedkope broodbakmachine die ongeveer de helft van de Panasonic SD-2500WXE kost. Om kosten te besparen heeft Inventum ervoor gekozen om maar 7 programma’s te voorzien om broden te bakken. Wel waren we aangenaam verrast om te zien dat er ook een programma is voor het bakken van glutenvrij brood. Daarenboven kan je hem ook gebruik maken voor het bereiden van deeg, jam of deeg. Door het beperkte aantal programma’s kun je niet altijd de optimale bereidingswijze kiezen voor wat je wilt klaarmaken. Maar niet iedereen heeft een broodbakmachine nodig met 33 verschillende programma’s. Ben je van plan om gewone broden te bakken dan heb je meer als voldoende aan de Inventum B55. We vonden het trouwens tof om te zien dat hij in tegenstelling tot de Panasonic broodmachines wel over een kijkvenster beschikt.

“Goedkope broodbakmachine”

Het grootste nadeel van deze broodmachine vinden wij dat hij enkel broden tussen de 650 en 800 gram kunt bakken. Je hebt dus weinig flexibiliteit wanneer het aankomt op de hoeveelheid brood die je wilt bakken. Daarnaast kun je ook geen speciale broden bakken zoals bijvoorbeeld roggebrood en zuurdesembrood. Gelukkig is er wel een start uitstel functie zodat je tot op 13 uur op voorhand kunt instellen wanneer je brood moet gebakken zijn. Er is zelfs een functie om je brood warm te houden zonder het uit te drogen. De Inventum B55 kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een goedkope broodbakmachine om gewone broden mee te bakken.

Het onderzoek

Waarom een broodmachine kopen

Een broodbakmachine is ideaal voor mensen die graag zelf thuis vers brood willen bakken maar niet veel tijd hebben. Om brood te bakken heb je in principe geen broodbakmachine nodig. Het kneden van het deeg kan je ook met de hand doen of met een keukenrobot. Nadeel van een keukenrobot is dat het vrij duur is en het manueel kneden van deeg vrij arbeidsintensief is. Het voordeel van een broodmachine is dat je enkel de nodige ingrediënten moet toevoegen en op een knop moet duwen. Het afmeten van de ingrediënten en opvullen van de broodmachine kost ons nooit meer dan 10 minuten. Na ongeveer 4 uur draaien en bakken kun je een lekker vers brood uit de broodmachine halen. Er bestaan ook toestellen met een startuitstel functie zodat je het ‘s avonds kunt opvullen om ‘s ochtends wakker te worden met de geur van vers gebakken brood.

Wij vinden een broodbakmachine een handig toestel voor drukke gezinnen die willen genieten van vers brood. Maar vooral voor mensen die allergisch zijn aan bepaalde granen is een broodbakmachine een toegevoegde waarde. Zo heb je namelijk volledige controle over de ingrediënten die wel of niet in je brood gaan. Een goede broodbakmachine beschikt over een apart programma om bijvoorbeeld glutenvrij brood te bakken. De meeste toestellen hebben meerdere programma’s voor het bakken van verschillende soorten brood, cake en zelfs jams. Een bijkomend voordeel is dat de temperatuur in de broodbakmachine constant kan gehouden worden waardoor het deeg beter kan rijzen.

Brood bakken met een broodbakmachine

  1. Begin simpel, probeer eerst eens om een simpel wit brood te maken voordat je begint aan een rustiek zuurdesem brood.
  2. Heb geduld, laat je brood minstens een halfuur rusten zodat het voldoende afgekoeld is voor je het gaat eten.
  3. Gebruik verse ingrediënten, als je een brood wilt bakken dat lang meegaat
  4. Lees de handleiding, neem de tijd om eens door de handleiding te gaan van je broodbakmachine
  5. Gist, laat het niet in contact komen met suiker of zout

Broodbakmachine kopen waar op letten

Bakprestaties

Het belangrijkste aan een broodbakmachine is dat het een goed brood bakt zonder stukken bloem die niet goed gemengd zijn. De spatel moet het mengsel volledig kunnen mengen en tot in de hoeken geraken van de bakvorm. Zo wordt er vermeden dat er stukken bloem overblijven in je brood. Een goede broodbakmachine heeft weinig temperatuurschommelingen en kan geleidelijk aan opwarmen om het brood te laten rijzen. De beste broodmachines produceren keer op keer een egaal gebakken brood zonder gedeeltes die te weinig of teveel gebakken zijn.

Programma’s

De beste broodbakmachines zijn uitgerust met zeer veel verschillende programma’s. Elk programma is afgestemd op het type brood, cake of pasta dat je wilt maken met telkens de ideale meng- en baktijd. Maar niet iedereen wilt een broodmachine om pasta te maken of speciale zuurdesem broden te bakken. De meeste mensen hebben voldoende aan een broodbakmachine waarmee je wit brood, brood met graantjes en volkoren brood mee kunt bakken. Voor mensen die een allergie hebben moeten er op letten dat het toestel kan ingesteld worden voor het maken van glutenvrij brood. Het is namelijk zo dat niet elk broodmachine voorzien is van een programma om glutenvrij brood te bakken.

Capaciteit

Alle broodbakmachines hebben een minimale en een maximale laadcapaciteit. De grootste broodbakmachines hebben een maximumcapaciteit van 1 tot 1,2 kg. Maar wat we belangrijker vinden om in het oog te houden is de minimumcapaciteit. Sommige broodbakmachines hebben een minimumcapaciteit van 750 gram waardoor je geen kleinere broden kunt bakken. In ons onderzoek zijn we daarom tot de conclusie gekomen dat we liefst een broodbakmachine met een zo laag mogelijke minimumcapaciteit en een zo hoog mogelijke maximumcapaciteit. Zo ben je niet beperkt en kun je altijd zelf bepalen of je een groot of een klein brood wilt bakken.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een broodmachine hangt vooral af van hoe gemakkelijk het is om hem te gebruiken en nadien af te kuisen. Een broodbakmachine moet gemakkelijk zijn om in te stellen en de knoppen moeten duidelijk gemarkeerd zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat je elke keer de handleiding er moet bijnemen om te weten welke programma bij welke knop hoort. Wanneer je toestel aan het draaien is moet je kunnen zien hoe lang het nog duurt voor hij klaar is. Een goede broodbakmachine geeft een signaal wanneer het tijd is om extra’s aan je brood toe te voegen zoals noten of fruit.

Duurzaamheid

Een goede broodbakmachine beschikt over een sterke motor met een hoog vermogen dat geschikt is om zwaar deeg te kneden. Maar op lange termijn zal bij elk toestel onvermijdelijk slijtage optreden. Meestal is de spatel van het toestel het eerste onderdeel dat stukgaat. Daarom gaat onze voorkeur uit naar toestellen waarbij je bijkomende spatels kunt bestellen. Zo hoef je enkel de spatel te vervangen en niet je volledig toestel.

Bijkomende functies

Een warmhoudfunctie is een functie om brood lekker warm te houden zonder het verder door te bakken. Wil je opstaan met de geur van vers brood die uit de keuken komt kies dan voor een toestel met een startuitstel functie. Deze toestellen kun je ‘s avonds opvullen en instellen om pas later te beginnen bakken zodat je op het ideale moment van vers brood kunt genieten. De duurdere broodbakmachines beschikken zelfs over programma’s waar je je eigen cyclus mee kunt instellen. Dit kunnen we enkel aanraden aan mensen die ervaring hebben met het bakken van brood, beginners blijven best bij de bestaande standaardprogramma’s.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.