De 5 beste broodsnijmachines van 2021

Bepaal zelf de dikte van je broodsnede met een goede broodsnijmachine, elektrisch of manueel

In dit artikel gaan we op zoek naar het beste broodsnijmachine. Niets is zo fantastisch als het zelf bakken van brood, want de heerlijke geur die de keuken vult doet je meteen zin krijgen in een sneetje van dat versgebakken lekkers. En hier komt de broodsnijmachine op de proppen, want brood snijden met een mes is vaak niet zo handig. Met een goed werkende broodsnijmachine snijd je in een mum van tijd fijne of dikkere boterhammen af. Het scherpe mes snijdt vlot door de versgebakken korst heen. Een bijkomende troef van veel van deze broodsnijmachines is dat ze ook geschikt zijn voor het snijden van groenten, vlees of kaas.

GRAEF CLASSIC C20

Beste broodsnijmachine – topklasse

Dit paradepaardje onder de broodsnijmachines is de hogere aankoopprijs meer dan waard. Deze robuuste machine heeft een stijlvol design. Vooral de (onbreekbare!) glazen bodemplaat geeft deze broodsnijmachine extra cachet. Maar de Graef Classic C20 is veel meer dan alleen maar een pareltje om op het keukenaanrecht te zetten. Deze broodsnijmachine is uiterst krachtig, maar werkt bijna geluidloos. Standaard wordt dit toestel met een gekarteld mes geleverd, maar een glad mes voor het snijden van groenten, vlees en kaas is snel bijbesteld.

De Greaf Classic C20 heeft een moment- en duurschakelaar om zowel kort als langdurig te kunnen snijden. De afneembare slede zorgt voor een makkelijke schoonmaak en door de rubberen antislipvoetjes staat deze broodsnijmachine stevig op het aanrecht. De kunststof restenhouder zorgt voor een extra beveiliging van je vingers en voorkomt voedselverspilling. In de kabelgoot berg je de kabel snel en eenvoudig op.

DOMO DO1950S – GRIJS

Beste broodsnijmachine – prijs / kwaliteit

De Domo DO1950S wordt standaard geleverd met een gekarteld mes, wat het meest aangewezen is om brood te snijden. Het is wel mogelijk om een glad mes bij te bestellen om ook groenten, kaas en vleeswaren te kunnen snijden. Het mes is op een eenvoudige manier te verwijderen. De stevige, aluminium behuizing kan met een natte doek gereinigd worden.

Dit type broodsnijmachine voor thuis heeft een snijdikte tot 30 millimeter en een handige opvangschaal in kunststof. Wat als minpuntje vaak terugkeert over deze broodsnijmachine is het schuine snijvlak. Het vergt wat oefening om het snijden onder de knie te krijgen. Het keukenapparaat is voorzien van een veiligheidsschakelaar en een ruimte om de kabel in op te bergen. De Domo DO521S staat stabiel op elk vlak oppervlak, maar heeft geen antislip.

DOMO DO521S BROODSNIJMACHINE

Goede broodsnijmachine – basisklasse

De Domo DO521S staat dankzij de vier antislippootjes stabiel op het keukenblad en wordt extra beveiligd met een veiligheidsschakelaar en een duimbeschermer. De aankoopprijs van de Domo DO521S valt best mee. Op verschillende vergelijkingssites krijgt deze machine om brood te snijden dan ook hoge scores voor wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding. Deze broodsnijmachine voor thuis is gemakkelijk te onderhouden. Het mes van roestvrij staal is verwijderbaar, de metalen behuizing is afwasbaar en het is de slede kan scharnieren, waardoor je die gemakkelijk kan schoonmaken met een vochtige doek. De snijdikte is instelbaar van 1 tot 15 millimeter.

Graef Master M20

Extra budget: Beste snijmachine – topklasse

De beste broodsnijmachine is (voor ons) de Greaf Master M20. Deze broodsnijmachine voor thuis is best prijzig, maar de kwaliteit is dan ook opperbest. Grote troef van dit toestel is de duurschakelaar. Met deze knop is het mogelijk om een korte tijd, maar ook een langere periode te snijden. De vergrendeling van het mes en het netjes opbergen van de kabel in de kabelgoot zijn als extra beveiliging mooi meegenomen. Leuk extraatje is de opvangschaal in kunststof waarmee de gesneden waar netjes opgevangen wordt.

De snijdikte kan ingesteld worden tot 20 mm. Ook wanneer je flinterdun wil snijden, is dit geen probleem. Fijne plakjes rosbief of carpaccio snij je in een oogwenk. Het roestvrijstalen mes is holgeslepen. Hierdoor glijden de gesneden vleeswaren vlot van het mes. Het is echter beter om een gekarteld mes te gebruiken om brood te snijden. Helaas zit er geen gekarteld mes in het standaardpakket. Het is wel mogelijk om dit bij te bestellen.

DOMO MS171

Goedkope broodsnijmachine

Dit is de ideale aankoop voor wie op zoek is naar een compacte en goedkope broodsnijmachine. Door de kunststof behuizing van de Domo MS171 is het toestel minder stevig, zeker in vergelijking met de aluminium varianten van broodsnijmachines. Voordeel is dan weer dat deze broodmachine heel licht is en dus des te makkelijker in de kast kan opgeborgen en terug uitgehaald worden. Bijkomend nadeel is dat er enkel een gekarteld mes op de machine zit. Dit maakt dat de Domo MS171 minder geschikt is voor het snijden van vlees, kaas of groenten.

De snijdikte kan ingesteld worden tot 15 millimeter. Het mes is makkelijk te verwijderen, waardoor de machine goed schoongemaakt kan worden. De Domo MS171 heeft een veiligheidsschakelaar. In een aantal reviews wordt die echter als onhandig gezien. Met de ene hand moet de veiligheidsknop namelijk worden ingedrukt terwijl je met de andere hand moet snijden.

brood snijden met snijmachine

Tot zover onze suggestieve lijst ‘beste broodsnijmachines’.
Om zelf brood te maken heb je wel nood aan een goede broodbakmachine.
Zoek ook naar alternatieven in de top 5 beste snijmachines.

Broodsnijmachine vergelijken

Wat is een broodsnijmachine?

Een broodsnijmachine is een machine om brood in sneetjes te snijden. Je kan hierbij de dikte aanpassen naar wens. Vroeger gebeurde het snijden handmatig door met een draaiarm het mes te laten ronddraaien en zo de boterhammen van het brood te snijden. Tegenwoordig gebeurt dit volledig elektrisch.

Waarom een broodsnijmachine kopen?

Wanneer je brood bij de plaatselijke bakker gaat kopen, vraag je hoogstwaarschijnlijk om dat ook te snijden. Maar wanneer je zelf je brood bakt thuis, dan zal je al snel ervaren dat het afsnijden van een boterham met een broodmes niet zo makkelijk is. Een broodsnijmachine komt dan zeker van pas. Met een snijmachine kun je perfect de snijdikte instellen, waardoor je gelijkmatig gesneden boterhammen verkrijgt.

Wat is het verschil tussen een brood- en vleessnijmachine?

Het grote verschil tussen een machine om brood te snijden en een vleessnijmachine zit hem in het mes. Een gekarteld mes is het beste geschikt om brood te snijden. Om vlees te snijden, vervangt men dit mes beter door een glad mes omdat dit vlotter door de wekere samenstelling van het vlees snijdt. Om flinterdunne sneetjes carpaccio of rosbief te snijden, is het grovere, gekartelde mes veel minder geschikt.

Hoe werkt een broodsnijmachine?

Moderne broodsnijmachines werken op elektrische stroom. Het brood wordt op zijn geheel op de slede gelegd. Men stelt daarna handmatig de snijdikte in door aan een knop te draaien tot de gewenste snijdikte is bereikt. Vanaf het moment dat de snijdikte is ingesteld, kan men beginnen met snijden. Hiervoor schuift men de slede heen en weer over het mes. Het mes is een draaiende schijf die geleidelijk, sneetje voor sneetje, de boterhammen van het brood afsnijdt. De gesneden boterhammen worden opgevangen in een voedingsschaal. Deze laten vaak wel wat kruimels achter, makkelijk op te lossen met een goede kruimeldief.

broodsnijmachine kopen

Broodsnijmachine kopen,
Waar op letten?

Hoe kies je de beste broodsnijmachine uit het gigantische aanbod aan verschillende merken, types en modellen? Uiteraard let je op de prijs, maar het is niet altijd verstandig om de meest goedkope broodsnijmachine aan te schaffen. Er zijn nog een aantal andere factoren om mee rekening te houden. Een goedkoop toestel is meestal van mindere kwaliteit. Hierdoor kan de broodsnijmachine snel kapot gaan, of zal het mes sneller bot worden door minder kwalitatief metaal. Ook zal er minder keuze zijn in snijdikte. Als jouw belangrijkste factor budget is dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Denk alvast twee keer na alvorens je voor de goedkoopste gaat.

Broodsnijmachine reinigen

Het is belangrijk om bij de aankoop van een broodsnijmachine voor thuis te letten op de manier waarop het toestel gereinigd kan worden, vooral wanneer je de machine om brood te snijden ook gaat gebruiken om groenten of vlees te snijden. Let er dus op de dat machine eenvoudig en vlot uit elkaar kan gehaald worden om de elementen te kunnen afwassen.

Snijdikte broodsnijmachine

De snijdikte van een broodsnijmachine varieert van 0 tot 30 millimeter. Bij de meeste toestellen kan de snijdikte vlot en eenvoudig worden aangepast.

Ga na of het mes goed snijdt. Vaak lees je in reviews dat brood met een krokante korst niet vlot kan gesneden worden omdat de onderkant van de snede brood aan de gekartelde rand van het mes blijft haperen, waardoor de boterham als het ware scheurt.

Een groot aantal van de broodsnijmachines zijn ook geschikt voor het snijden van groenten, kaas, fruit en vleeswaren. In de regel is het zo dat een gekarteld mes het meest geschikt is om brood te snijden. Wil je ook andere voedingsmiddelen met de broodsnijmachine snijden, dan kies je best een apparaat waarbij ook een glad mes kan gebruikt worden.

Kwaliteit van het materiaal

Een belangrijk gegeven op vlak van kwaliteit van het materiaal is het verschil van een plastic behuizing versus een metalen behuizing. De toestellen met een aluminium behuizing zijn sterker en ook duurzamer. Ook de kwaliteit van de messen moet goed worden bekeken. Zorg ervoor dat de messen altijd zijn gemaakt uit roestvrij staal. Ga anderzijds ook na of je de messen kan slijpen.

Ontwerp van de broodsnijmachine

De behuizing van de broodsnijmachine kan uit aluminium vervaardigd zijn of uit kunststof. Het hoeft niet gezegd dat een broodsnijmachine met een aluminium behuizing een robuuster uiterlijk heeft en dat het design ervan meer in het oog springt dat een broodsnijmachine in een plastic uitvoering.

Daarnaast is het ook een argument dat een zwaarder toestel makkelijker te bedienen is. Zet je teveel druk op een goedkoop plastic toestel dan kan dit wel eens kantelen. Met een gemonteerd mes is dit toch gevaarlijk. Een zwaarder toestel, bijvoorbeeld uit metaal, zal dan iets steviger en veiliger zijn. Let goed op de manier waarop je dit toestel wil gebruiken. Sommige snijmachines dienen voor zowel vlees als brood. Vlees is dikker en moeilijker te snijden dus het toestel zal zwaarder en krachtiger zijn dan een typisch broodsnijmachine.

Bedieningsgemak

Alle broodsnijmachines worden grosso modo op dezelfde manier bediend. Een gegeven  wel vaak aan bod komt, is het bedienen van een broodsnijmachine met een schuine snede. Uit de reviews blijkt dat dit niet voor iedereen even evident is. Het schuine vlak dient om het te snijden voedingsmiddel te laten steunen tegen het snijvlak, zodat het niet gemakkelijk wegschuift. Maar het snijden met een dergelijk machine vergt enige oefening.

Broodsnijmachine met beveiliging

Heeft het toestel een beveiligingsschakelaar? Soms kan de slede worden vergrendeld of er is een kap overgeplaatst zodat het 100% veilig is voor kinderen, ook wanneer de machine niet wordt gebruikt.

De verschillende soorten broodsnijmachines

broodsnijmachine kopen

PLASTIC BEHUIZING

Dit zijn vaak de goedkopere broodsnijmachines. De snijkwaliteit is daarom niet minder, maar door de lichte behuizing zijn ze meestal minder krachtig en minder duurzaam, maar vaak compacter en makkelijker op te bergen.

metalen snijmachine

ALUMINIUM BEHUIZING

Deze modellen kunnen tegen een stootje. Ze zien er niet alleen robuuster uit, maar hebben meestal ook een krachtigere motor. Nadeel is dan weer dat deze apparaten zwaarder zijn en minder praktisch voor wie het toestel telkens in en uit de kast wil halen.

brood snijden met hand

BROODSNIJMACHINES VOOR THUIS

Online kan men vlot een broodsnijmachine voor thuis bestellen en laten leveren. Een broodsnijmachine kopen die geschikt is om thuis te gebruiken vergt wat (online) zoekwerk en wat tijd om de verschillende types met hun voor- en nadelen met elkaar te vergelijken en er de, voor jou, meest passende uit te kiezen.

professioneel broodsnijmachine

PROFESSIONELE BROODSNIJMACHINE

Een professionele broodsnijmachine, zoals men bijvoorbeeld in een supermarkt ziet, wordt  aangekocht bij een firma die hierin is gespecialiseerd. Vertegenwoordigers van deze bedrijven kunnen je perfect adviseren bij de broodsnijmachine die voor jouw zaak geschikt is.

snijmachine voor brood

BROODMACHINE ENKEL BROOD SNIJDEN

Deze toestellen hebben enkel een gekarteld mes dat perfect geschikt is om brood mee te snijden. Er kan geen glad mes op geïnstalleerd worden, waardoor vleeswaren of groenten snijden al gauw een knoeiboel wordt.

beste broodsnijmachine

MULTIFUNCTIONELE BROODSNIJMACHINES

Heel veel van de hedendaagse broodsnijmachines zijn multifunctionele toestellen. Groenten, fruit, kaas en vleeswaren kunnen gemakkelijk worden versneden. Hiervoor zijn twee verschillende messen nodig, die al dan niet apart kunnen besteld worden bij de leverancier.

Snijmachine veilig gebruiken

Een snijmachine gebruiken kan redelijk gevaarlijk zijn als je niet goed genoeg oplet. Bij het snijden moet je volledige aandacht naar veiligheid gaan. Hoewel er bepaalde veiligheidsvoorschriften zijn is en blijft dit een gevaarlijk toestel. Kijk naar onderstaande video om snijmachines correct te gebruiken.

Tot zover het artikel ‘Beste broodsnijmachine 2021’ – Laatste update 04/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.