De 5 beste bruiswatertoestellen van 2021

Thuis zelf bruiswatermaken met een sodastream of bruiswatermachine van een ander merk

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste bruiswatertoestellen. Na de sodastream zijn er nog wat alternatieven op de markt verschenen. Met een bruiswatertoestel kun je thuis je eigen spuitwater maken. Je eigen bruiswater maken is tegenwoordig zeer populair, goed voor de portemonnee en ook beter voor het milieu. Bruiswater maken is zeer eenvoudig dankzij de drie vooraf ingestelde knoppen om de intensiteit te bepalen. Verder heeft het een mooi design en is het in twee kleuren (zwart en wit) verkrijgbaar. Gedaan om elke week flessen van de winkel naar huis te slepen en mindere afval in de PMD zak. Spuitwater maken is makkelijk en voordelig. Onder onze top 5 beste bruiswatermachines kan je het onderzoek terugvinden; hoe te kiezen en waar op te letten bij het kopen van een bruiswatertoestel.

Sodastream Spirit One Touch

Beste bruiswatermachine 2021

Denken we aan zelf bruiswater maken dan neemt men al snel de naam Sodastram in de mond. In België is Sodastream de grootste verkoper van bruiswatertoestellen. Van alle modellen die Sodastream verkoopt is de Spirit One Touch volgens ons onderzoek het beste bruiswatertoestel. Zelf spuitwater maken is kinderspel dankzij de drie vooraf ingestelde knoppen waarmee je de intensiteit kunt bepalen. Je moet de meegeleverde plastic flessen opvullen met kraantjeswater, vastklikken in het toestel en met een druk op de knop heb je spuitwater.

De dop en de onderkant van deze flessen zijn gemaakt uit RVS waardoor ze zeer duurzaam zijn. Omdat de dop zeer goed afsluit zijn de flessen ook geschikt om mee te nemen naar je werk of naar de fitness. De Sodastream Spirit werkt volledig mechanisch waardoor je het zonder stopcontact kunt gebruiken. De Spirit One Touch heeft daarentegen elektriciteit nodig om de vooraf afgestelde knoppen te kunnen gebruiken. Dit vinden we een klein minpuntje aan de One Touch maar spuitwater maken wordt kinderspel en vergt enkel één druk op de knop.

Sodastream Spirit

Mechanische goedkope Sodastream

Als de Spirit One Touch niet beschikbaar kan je ook voor de SodaStream Spirit gaan. Qua design zijn de twee toestellen bijna identiek. Het enige verschil is dat de Spirit OneTouch over vooraf ingestelde knoppen beschikt. Thuis heb ik zelf de Spirit in de kast staan en vinden we het juist handig dat hij niet in een stopcontact moet gestoken. Nadeel is wel dat je hem manueel moet bedienen en het is mij al overkomen dat ik er teveel spuit in een keer opzet waardoor het water alle kanten uitvliegt. Dit is iets wat niet kan gebeuren met de duurdere Spirit One Touch. Hierdoor is de One Touch de beste bruiswatermachine van het merk Sodastream. Heb je hier geen nood aan dan is dit een perfect en vooral goedkope alternatief.

Een ander verschil is dat de flessen van de Spirit One Touch zijn uitgerust met een dop en bodem in RVS. De standaardflessen van de Spirit zijn daarentegen volledig gemaakt uit plastic en zijn dus minder duurzaam. Voordeel is wel dat de Spirit vaker te verkrijgen is in een megapack. Een megapack bevat meestal het toestel zelf, een CO2-fles en meerdere herbruikbare flessen. Soms worden deze megapacks verkocht aan een lagere prijs dan je het toestel in de winkel apart zou kopen. Boodschap is dus om te vergelijken en rond te kijken waar je een megapack kunt kopen.

Sodastream Crystal

Design Sodastream bruiswater maken

Nog een Sodastream in onze lijst beste bruiswatermachine. Het is duidelijk dat het merk (voorlopig) de bovenhand heeft op de markt van bruiswater maken. De Sodastream Crystal oogt mooier, met meer aandacht voor het ontwerp en de gebruikte materialen. Deze zijn duurzamer en gaan langer mee. Een glazen karaf en roestvrij stalen behuizing zorgen voor een luxueuze look.

Het voordeel van deze SodaStream Crystal is dat je fles volledig wordt afgesloten waardoor je minder kans hebt dat je water tijdens het carboniseren op je aanrecht spat. Verder voorziet SodaStream ook glazen flessen die enkel compatibel zijn met dit model. Als je bezoek hebt staan de glazen flessen natuurlijk wel iets beter dan de plastic flessen van de SodaStream Spirit (One Touch).

AARKE CARBONATOR II BRUISWATERTOESTEL

Alternatief voor SodaStream

Het is al even zoeken naar een waardevolle tegenstander van de SodaStream. Voorlopig gaan zij nog met de prijs van beste bruiswatermachine lopen, maar hier komt stilaan verandering in. Deze bruiswatermachine van Aarke oogt mooi en elegant en doet het even goed als de bovenstaande Sodastreams. Toch moet je hiervoor wat meer geld uitgeven, waardoor de Sodastream nog steeds de logische keuze blijft. Ben jij fan van dit elegante ontwerp, dan is dit een uitstekend alternatief.

De Aarke Carbonator II is makkelijk in gebruik. De dop toedraaien en een hendel omhoog duwen. Na enkele seconden kan je zelf je eigen bruiswater maken. Het ontwerp is ook erg slank en past goed bij een moderne keuken, iets wat ook waar is voor de Sodastream Crystal. Ook het roestvrijstalen behuizing is licht, duurzaam en makkelijk te reinigen. Daarbij is het toestel ook verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren; koper, goud, zilver, wit en zwart.

MERKLOZE BRUISWATERMACHINE

Goedkope bruiswatermachine

Een bruiswatertoestel is een redelijk simpele machine. Enerzijds moet het het water onder voldoende druk brengen om nadien het koolzuur toe te voegen. We verkiezen een merknaam omdat hier kwaliteit en credibiliteit aan verbonden wordt. Kennen we het merk niet dan is er altijd de mogelijkheid dat het product snel kapot gaat en we er weinig aan kunnen doen. Geen garantie, geen merknaam. Door het ontbreken van meer competitie sluiten we deze lijst beste bruiswatertoestel af met deze merkloze optie.

Grotendeels gemaakt uit kunststof, met een plastic kan, is dit een zeer simpel uitziend toestel. Niets speciaals, gewoon bruiswater maken. De PET fles heeft een volume van 1 liter. Het aanvullen van koolzuur kan gedaan worden met Sodastream cilinders. Verder kunnen we alleen zeggen dat dit toestel veel goedkoper is dan andere bruiswatertoestellen. Met 30 euro heb je er al één in huis.

EXTRA: Sodastream flessen

Je zal snel merken dat je herbruikbare flessen tekort komt. Sommige flessen blijven in de slaapkamer liggen of worden meegenomen naar de fitness of het werk. We raden dus aan om extra flessen aan te kopen. Zeker als je van plan bent om bijkomende smaken aan te schaffen zoals Cola of Tonic. De smaak van deze siroop blijft namelijk een paar dagen in de fles hangen. Als je dan terug water van die fles drinkt smaakt krijg je een zeer flauwe nasmaak. Niet zo handig dus en raden we aan om één specifieke fles voor de cola of tonic apart te houden. Hou er wel rekening mee dat deze flessen enkel geschikt zijn voor de Spirit en de Spirit One Touch toestellen.

EXTRA: SODASTREAM CO2 CILINDER

Naast extra flessen heb je ook nood aan CO2 voor het water te laten bruisen. Deze flessen gaan er redelijk snel door, dus best om een paar extra in stock te hebben. Deze flessen hebben een inhoud van 60 liter en kost ongeveer €30. Je betaalt dus 0,5 euro per liter, opgeteld bij de kost van je water.

Natuurlijk ben je niet verplicht flessen van Sodastream te kopen. Er zijn ook alternatieven! Let wel op dat ze compatibel zijn met jouw toestel. Met de cilinders van Sodastream kan je dit doen met een Rental – je huurt eigenlijk cilinders en stuurt de lege terug. Zo bespaar je meer op termijn.

aarke bruiswatertoestel

Tot zover onze lijst beste bruiswatermachines om je eigen water te maken. Gebruik dit in combinatie met één van de beste herbruikbare drinkflessen om je ecologische voetdruk zoveel mogelijk te verkleinen.

Bruiswatermachines vergelijken

Wat is een bruiswatertoestel?

Als je thuis spuitwater drinkt kan een bruiswater toestel een goede investering zijn. Een bruiswater toestel heeft een vrij simpel ontwerp. Er is een ruimte voorzien om een (kleine) CO2-fles in te draaien. Eens je CO2 fles is aangesloten kun je aan de hand van de bijbehorende waterflessen kraantjeswater carboniseren. Een van de voornaamste voordelen is dat je niet meer wekelijks water naar je huis moet slepen. Verder help je het milieu ook een handje door je verbruik van plastic flessen sterk te verminderen. SodaStream werkt namelijk met herbruikbare flessen uit hard plastic. Met 1 CO2 cilinder kun je ongeveer 60 liter spuitwater maken. Dat wilt zeggen dat voor elke CO2 cilinder je gebruikt je 40 wegwerpbare plastic flessen van 1,5 liter uitspaart.

Bruiswater maken – een goedkope en natuurvriendelijke(re) oplossing

Maar het is ook goed voor de portemonnee. Een liter spuitwater in de winkel kost ongeveer 60 cent, voor een liter spuitwater via SodaStream kwamen we uit op ongeveer 30 cent per liter. Om nog meer geld uit te sparen kun je een doe het zelf installatie opzetten om grotere CO2 flessen van een derde partij aan te sluiten op je SodaStream. Volgend artikel (in het Engels) legt uit hoe je een grotere CO2 fles kunt aansluiten op je SodaStream om nog meer geld te besparen.

Welk toestel u ook koopt, het milieu zal u dankbaar zijn. Elke CO2-fles is gelijk aan 40 flessen van 1,5 liter water. Persoonlijk heb ik gemerkt dat onze PMD zakken beduidend minder vol zitten in vergelijking met vroeger. Ook heb ik er een voor mijn grootmoeder gekocht zodat geen plastic flessen meer naar haar appartement moet slepen. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten wanneer u een SodaStream wilt kopen.

wat is een bruiswatermachine

Bruiswatertoestel kopen,
Waar op letten

1. BEDIENING

Het grootste verschil tussen de toestellen die je momenteel kunt kopen is of je de hoeveelheid bruis handmatig of automatisch kunt instellen. Sommige mensen hebben liever water met een klein beetje bruis andere dan liever met veel meer bruis. Wanneer je cocktails maakt is het daarenboven handig om water met veel bruis te hebben. Anders proef je niks meer van de bruis nadat je alles hebt gemixt. Het voordeel van een automatisch model is dat je 3 verschillende knoppen hebt. Namelijk licht bruisend, bruisend en zwaar bruisend.

2. CO2 FLES

Een bruiswatertoestel is handig tot je CO2 fles leeg is. Dan moet je je CO2 fles gaan inruilen voor een nieuwe. Dan is het handig om een winkel in de buurt te hebben waar je deze kunt inruilen. Gelukkig kun je SodaStream CO2-flessen inruilen in de Carrefour, MediaMarkt, VandenBorre, Krëfel, Blokker, Hubo en nog andere winkels. Een winkel in de buurt kun je op volgende pagina terugvinden.

3. PRIJS

Zelf heb ik een SodaStream gekocht in een soort van megapack dat verkocht werd voor 50 euro. In dit megapack zat het toestel zelf (SodaStream Spirit), een CO2-cilinder en 3 herbruikbare plastic flessen. Raar genoeg was het megapack voordeliger dan het identieke toestel apart te kopen. Als je niet gehaast bent raad ik aan om je ogen open te houden tot je ergens een megapack ziet liggen. Deze zijn namelijk een pak voordeliger omdat je sowieso een CO2 cilinder en een herbruikbare fles nodig hebt om bruisend water te maken.

Voordelen van een bruiswatermachine

Drink je vaak bruiswater dan zijn er eigenlijk veel nadelen. Enerzijds is er de productie van het bruiswater, dit vereist enkele industriële handelingen waarvoor deze bedrijven grote machines gebruiken. Anderzijds is er het nadeel dat bruiswater niet uit de kraan komt, je moet het dus altijd kopen. Een glas kraantjeswater kost nog geen 5 cent, een glas bruiswater kost minstens 30 cent.

De voordelen van een bruiswatertoestel is dat je ze zelf kan maken – met of zonder kraantjeswater. Geen verspilling van plastic flessen, geen onnodige extra productie. Natuurlijk is het wel zo dat je dan zelf een bruiswatertoestel moet kopen, met de carbon bussen om het water te laten bruisen. Een bruiswatertoestel heeft niet bepaald veel voordelen, het haalt vooral de nadelen van bruiswater weg. Daarbij is het ook goed voor de geldbeugel. Telkens bruiswater drinken komt aan een budget.

  • Bespaar geld door goedkoper water te gebruiken: Eén CO2 cilinder is goed voor 40-60 liter bruiswater. Zo kan je je wel inbeelden dat dit heel wat geld kan uitsparen.
  • Altijd bruiswater beschikbaar: Met een bruiswatermachine in huis heb je altijd bruiswater, zolang er water uit de kraan komt en je een CO2-cilinder hebt om koolzuur  toe te voegen.
  • Controle over de verhouding – water / koolzuur: Geniet jij van heel bruisend water, of net omgekeerd met heel weinig prik? Dan is een bruiswatertoestel (met instellingen) een godsgeschenk. Je kiest zelf hoeveel. Vandaag meer of minder dan gisteren, je moet enkel de knop bijstellen.
  • Maak je eigen koolzure cocktails en drankjes: Niet enkel water, maar ook soda (frisdrank) en cocktails, je kan er alles mee maken.
  • Verspil minder plastic: Drink jij elk jaar een fles water dan verzamel je 365 flessen per jaar. Vervang je dit door een herbruikbare fles dat gevuld wordt door je eigen bruiswater te maken dan haal je heel wat flessen van de vuilnis. Zo help jij ook op jouw manier de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Sodastream bruiswatermachine of ander merk

Het is wel duidelijk dat SodaStream een soort van monopolie op de markt heeft. Net zoals Kodak vroeger is Sodastream een synoniem voor ‘eigen bruiswater maken’ geworden. Tot 2021 vonden we slechts één alternatief voor de Sodastream toestellen – de Aarke Carbonator II. Daar waar Sodasteam zo goed als alle segmenten inneemt richt Aarke zich op de premium markt. Hun toestel oogt elegant en is gemaakt uit duurzaam roestvrij staal. Handig aan deze merken is dat alle toestellen dezelfde cilinders gebruiken. Je kan dus ook Sodastream cilinders gebruiken voor andere toestellen.

Ook Kitchenaid begint met het ontwerpen van hun eigen bruiswatertoestel. Daarnaast zien we tegenwoordig ook kranen met ingebouwde koolzuur functies in de winkels verschijnen. Er komen dus nog alternatieven voor de populaire Sodastream.

Tot zover het bericht ‘Beste bruiswatermachines 2021’ – Laatste update 08/10/2021
Liever water koken dan je eigen bruiswater maken? Lees dan ook het artikel over de beste waterkokers.

Lees meer berichten in de categorie ‘keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.