Beste Bruiswatertoestel

Met een bruiswatertoestel kun je thuis je eigen spuitwater maken. Het beste bruiswatertoestel volgens ons onderzoek is de Sodastream Spirit OneTouch. Bruiswater maken is zeer eenvoudig dankzij de drie vooraf ingestelde knoppen om de intensiteit te bepalen. Verder heeft het een mooi design en is het in twee kleuren (zwart en wit) verkrijgbaar. Gedaan om elke week flessen van de winkel naar huis te slepen en mindere afval in de PMD zak. Zelf bruisend water maken is niet enkel goed voor je portomonnee maar ook voor het milieu. Onderaan kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een bruiswatertoestel.

Gebruik dit in combinatie met één van de beste herbruikbare drinkflessen om je ecologische voetdruk zoveel mogelijk te verkleinen.

Beste bruiswatertoestel 2020

Sodastream is de grootste verkoper van bruiswatertoestellen in België. Van alle modellen die Sodastream verkoopt is de Spirit One Touch volgens ons onderzoek het beste bruiswatertoestel. Zelf bruisend water maken is kinderspel dankzij de drie vooraf ingestelde knoppen waarmee je de intensiteit kunt bepalen. Je moet de meegeleverde plastic flessen opvullen met kraantjeswater, vastklikken in het toestel en met een druk op de knop heb je spuitwater. 

“Beste Sodastream 2020”

De dop en de onderkant van deze flessen zijn gemaakt uit RVS waardoor ze zeer duurzaam zijn. Omdat de dop zeer goed afsluit zijn de flessen ook geschikt om mee te nemen naar je werk of naar de fitness. De Sodastream Spirit werkt volledig mechanisch waardoor je het zonder stopcontact kunt gebruiken. De Spirit One Touch heeft daarentegen elektriciteit nodig om de vooraf afgestelde knoppen te kunnen gebruiken. Dit vinden we een klein minpuntje aan de One Touch maar spuitwater maken is kinderspel en vergt enkel één druk op de knop.

Als de Spirit One Touch niet beschikbaar kan je ook voor de SodaStream Spirit gaan. Qua design zijn de twee toestellen bijna identiek. Het enige verschil is dat de Spirit OneTouch over vooraf ingestelde knoppen beschikt. Thuis heb ik zelf de Spirit in de kast staan en vinden we het juist handig dat hij niet in een stopcontact moet gestoken. Nadeel is wel dat je hem manueel moet bedienen en het is mij al overkomen dat ik er teveel spuit in een keer opzet waardoor het water alle kanten uitvliegt. Dit is iets wat niet kan gebeuren met de duurdere Spirit One Touch. 

“Goedkope Sodastream”

Een ander verschil is dat de flessen van de Spirit One Touch zijn uitgerust met een dop en bodem in RVS. De standaardflessen van de Spirit zijn daarentegen volledig gemaakt uit plastic en zijn dus minder duurzaam. Voordeel is wel dat de Spirit vaker te verkrijgen is in een megapack. Een megapack bevat meestal het toestel zelf, een CO2-fles en meerdere herbruikbare flessen. Soms worden deze megapacks verkocht aan een lagere prijs dan je het toestel in de winkel apart zou kopen. Boodschap is dus om te vergelijken en rond te kijken waar je een megapack kunt kopen.

De SodaStream Crystal doet exact hetzelfde als de SodaStream Spirit. Enkel het design is wat anders en persoonlijk vinden wij de Spirit mooier. Het voordeel van de SodaStream Crystal is dat je fles volledig wordt afgesloten waardoor je minder kans hebt dat je water tijdens het carboniseren op je aanrecht spat. Verder voorziet SodaStream ook glazen flessen die enkel compatibel zijn met dit model. Als je bezoek hebt staan de glazen flessen natuurlijk wel iets beter dan de plastic flessen van de SodaStream Spirit (One Touch).

“Sodastream Crystal megapack”

Je zal snel merken dat je herbruikbare flessen tekort komt. Sommige flessen blijven in de slaapkamer liggen of worden meegenomen naar de fitness of het werk. We raden dus aan om extra flessen aan te kopen. Zeker als je van plan bent om bijkomende smaken aan te schaffen zoals Cola of Tonic. De smaak van deze siroop blijft namelijk een paar dagen in de fles hangen. Als je dan terug water van die fles drinkt smaakt krijg je een zeer flauwe nasmaak. Niet zo handig dus en raden we aan om één specifieke fles voor de cola of tonic apart te houden. Hou er wel rekening mee dat deze flessen enkel geschikt zijn voor de Spirit en de Spirit One Touch toestellen.

SODASTREAM CO2 CILINDER

Naast extra flessen heb je ook nood aan CO2 voor het water te laten bruisen. Deze flessen gaan er redelijk snel door, dus best om een paar extra in stock te hebben. Deze flessen hebben een inhoud van 60 liter en kost ongeveer €30. Je betaalt dus 0,5 euro per liter, opgeteld bij de kost van je water.

Natuurlijk ben je niet verplicht flessen van Sodastream te kopen. Er zijn ook alternatieven! Let wel op dat ze compatibel zijn met jouw toestel. Met de cilinders van Sodastream kan je dit doen met een Rental – je huurt eigenlijk cilinders en stuurt de lege terug. Zo bespaar je meer op termijn.

Het onderzoek

Wat is een bruiswatertoestel?

Als je thuis spuitwater drinkt kan een bruiswater toestel een goede investering zijn. Een bruiswater toestel heeft een vrij simpel ontwerp. Er is een ruimte voorzien om een (kleine) CO2-fles in te draaien. Eens je CO2 fles is aangesloten kun je aan de hand van de bijbehorende waterflessen kraantjeswater carboniseren. Een van de voornaamste voordelen is dat je niet meer wekelijks water naar je huis moet slepen. Verder help je het milieu ook een handje door je verbruik van plastic flessen sterk te verminderen. SodaStream werkt namelijk met herbruikbare flessen uit hard plastic. Met 1 CO2 cilinder kun je ongeveer 60 liter spuitwater maken. Dat wilt zeggen dat voor elke CO2 cilinder je gebruikt je 40 wegwerpbare plastic flessen van 1,5 liter uitspaart.

Maar het is ook goed voor de portemonnee. Een liter spuitwater in de winkel kost ongeveer 60 cent, voor een liter spuitwater via SodaStream kwamen we uit op ongeveer 30 cent per liter. Om nog meer geld uit te sparen kun je een doe het zelf installatie opzetten om grotere CO2 flessen van een derde partij aan te sluiten op je SodaStream. Volgend artikel (in het Engels) legt uit hoe je een grotere CO2 fles kunt aansluiten op je SodaStream om nog meer geld te besparen.

Welk toestel u ook koopt, het milieu zal u dankbaar zijn. Elke CO2-fles is gelijk aan 40 flessen van 1,5 liter water. Persoonlijk heb ik gemerkt dat onze PMD zakken beduidend minder vol zitten in vergelijking met vroeger. Ook heb ik er een voor mijn grootmoeder gekocht zodat geen plastic flessen meer naar haar appartement moet slepen. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten wanneer u een SodaStream wilt kopen.

Bruiswatertoestel waar op letten

Bediening

Het grootste verschil tussen de toestellen die je momenteel kunt kopen is of je de hoeveelheid bruis handmatig of automatisch kunt instellen. Sommige mensen hebben liever water met een klein beetje bruis andere dan liever met veel meer bruis. Wanneer je cocktails maakt is het daarenboven handig om water met veel bruis te hebben. Anders proef je niks meer van de bruis nadat je alles hebt gemixt. Het voordeel van een automatisch model is dat je 3 verschillende knoppen hebt. Namelijk licht bruisend, bruisend en zwaar bruisend.

CO2 fles

Een bruiswatertoestel is handig tot je CO2 fles leeg is. Dan moet je je CO2 fles gaan inruilen voor een nieuwe. Dan is het handig om een winkel in de buurt te hebben waar je deze kunt inruilen. Gelukkig kun je SodaStream CO2-flessen inruilen in de Carrefour, MediaMarkt, VandenBorre, Krëfel, Blokker, Hubo en nog andere winkels. Een winkel in de buurt kun je op volgende pagina terugvinden.

Prijs

Zelf heb ik een SodaStream gekocht in een soort van megapack dat verkocht werd voor 50 euro. In dit megapack zat het toestel zelf (SodaStream Spirit), een CO2-cilinder en 3 herbruikbare plastic flessen. Raar genoeg was het megapack voordeliger dan het identieke toestel apart te kopen. Als je niet gehaast bent raad ik aan om je ogen open te houden tot je ergens een megapack ziet liggen. Deze zijn namelijk een pak voordeliger omdat je sowieso een CO2 cilinder en een herbruikbare fles nodig hebt om bruisend water te maken.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.