Scroll Top
Beste bruiswatertoestel

De 6 beste bruiswatertoestellen van 2023

Onze favoriete keuze is de SodaStream Spirit One Touch

SodaStream blijft de beste bruiswatertoestellen maken, maar ze zijn niet meer de enige op de markt. Met een bruiswatertoestel kan je eenvoudig thuis je eigen bruisend water of frisdrank maken Je hoeft geen zware flessen of blikjes meer van de supermarkt naar huis te slepen.

En met elke CO2-cilinder kun je ongeveer 60 liter spuitwater maken. Dat wil zeggen dat je voor elke cilinder 60 plastic flessen minder koopt. Dat is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen op de markt van SodaStream, Aarke en Mysoda. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met het gebruiksgemak, het gebruiksgemak en de prijs. Lees hieronder verder om het beste bruiswatertoestel voor jouw budget te vinden.

Onze selectie bruiswatertoestellen

Beste prijs-kwaliteit: SodaStream Terra

Voordelen:

 • Quick Connect-technologie voor eenvoudige plaatsing van de koolzuurcilinder.\
 • Moderne ontwerp met een grotere drukknop voor snelle en eenvoudige carbonatatie.
 • Vaatwasserbestendige fles die gemakkelijk te reinigen is.

Nadelen:

 • Compatibiliteit beperkt tot Quick Connect-cilinders.

SodaStream Terra is het nieuwste bruiswatertoestel van SodaStream. Het past perfect in de moderne keuken en is uitgerust met de nieuwe Quick Connect-technologie, waardoor het plaatsen van de koolzuurcilinder snel en gemakkelijk is. Dit elimineert het gedoe van het schroeven en draaien dat aanwezig was in eerdere modellen of ander merken.

Het moderne ontwerp van de Terra, gecombineerd met een grotere drukknop, maakt het toevoegen van bubbels aan je water snel en eenvoudig. De bijgeleverde fles vaatwasserbestendig.

Een ander voordeel van de SodaStream Terra is de mogelijkheid om de hoeveelheid carbonatatie aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Of je nu houdt van licht bruisend water of een sterkere “bruiswater” sensatie, de Terra kan aan beide behoeften voldoen.

Hoewel de Terra veel voordelen biedt, heeft het ook enkele nadelen. De aankoopprijs is duurder dan anderen. En daarnaast is het toestel alleen compatibel met de Quick Connect-cilinders van SodaStream, wat betekent dat de oudere schroefcilinders niet kunnen worden gebruikt.

Voor degenen die op zoek zijn naar een elektrische versie, is er de SodaStream E-Terra. Dit model biedt een soepele ervaring met slechts één druk op de knop en heeft drie vooraf ingestelde koolzuurniveaus om de hoeveelheid bubbels te regelen.

Beste goedkope: SodaStream Spirit

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Verplaatsbaar
 • Je kan de hoeveelheid bruis zelf bepalen

Nadelen:

 • Vraag enige oefening

De SodaStream Spirit is een goedkoop bruiswatertoestel voor wie zonder te veel extraatjes zelf bruiswater wil maken. Dit SodaStream apparaat werkt mechanisch en moet daardoor niet in het stopcontact. Je kan het toestel dus meenemen en plaatsen waar jij wil.

De flessen van de SodaStream mogen niet in de vaatwasser. In de plaats daarvan spoel je ze na gebruik af onder lauw water. Wil je ze grondiger kuisen, dan kan je reinigingstabletten of afwasproduct gebruiken. Daarnaast hebben de flessen ook een houdbaarheidsdatum.

Tijdens het toevoegen van koolzuurgas aan het water komt er druk op de fles te staan. Daarom is het belangrijk dat er wat rek op de plastic zit, maar die verdwijnt na een tijd. Je vervangt de fles dus best na die vervaldatum. Je kan hem wel nog gebruiken om bijvoorbeeld plat water in te doen. Ook als de fles beschadigd of vervormd is, kan je hem best vervangen.

Beste design: Aarke Carbonator III

Voordelen:

 • Design voor in elke keuken
 • Makkelijk in gebruik
 • Gemaakt uit RVS

Nadelen:

 • Duur
 • Geen eigen CO2 cilinders

De Aarke Carbonator is een parel voor elke moderne keuken. Het toestel heeft een rvs-behuizing waardoor deze steviger is dan plastic varianten. Je kan kiezen uit verschillende kleuren, waardoor dit model in alle keukens een plaatsje kan krijgen. Met de Aarke Carbonator III hebben de meeste mensen genoeg bruis met de hendel één keer in te duwen. Na enkel seconden is er voldoende bruis toegevoegd aan je water. Maar wanneer je nog meer bruis wil, duw je simpelweg nogmaals op de hendel.

Bovendien is de Aarke Carbonator makkelijk in gebruik. Je schroeft de fles gevuld met water op het toestel. Dat kan even zoeken zijn omdat de plek waar je de fles moet opschroeven verborgen zit. Als alles klaarstaat, duw je de hendel handmatig naar beneden. Dit toestel is dus mechanisch en niet elektrisch. Daardoor kan je het plaatsen waar je wil.

Aarke heeft geen eigen CO2 cilinders. Dat wil zeggen dat er ook geen CO2-cilinder bij het toestel zit je die nog apart moet bijkopen. De Aarke Carbonator is ervoor gemaakt om cilinders van SodaStream te kunnen gebruiken.

Beste voor glazen flessen: SodaStream DUO

Voordelen:

 • Te gebruiken met zowel een stijlvolle glazen fles als een herbruikbare plastic fles.
 • Draadloos, dus geen gedoe met stopcontacten en verlengsnoeren.
 • Capaciteit van de CO2 cilinder is tot 60 liter bruiswater.
 • Gemaakt van RVS, wat het een chique uitstraling geeft.
 • Bevordert duurzaamheid door het verminderen van plastic afval.

Nadelen:

 • Hoewel het apparaat draadloos is, moet de CO2-cilinder na een bepaald aantal gebruiken worden vervangen of bijgevuld.
 • Mogelijk beperkt tot het gebruik van SodaStream-specifieke flessen en cilinders.

De SodaStream DUO is een innovatie in de wereld van bruiswatertoestellen. Het unieke aan dit apparaat is dat het zowel met een stijlvolle glazen fles als met een herbruikbare plastic fles kan worden gebruikt.

Het apparaat is draadloos of niet-elektrisch, wat betekent dat je niet gebonden bent aan een bepaalde plek in je keuken of huis.

De SodaStream werkt met een CO2 cilinder, waarmee je tot 60 liter bruiswater kunt maken. Dit is een indrukwekkende capaciteit, vooral voor huishoudens die regelmatig bruiswater consumeren.

. Met één SodaStream CO2 cilinder kun je 60 liter bruisend water maken, wat betekent dat je 40 flessen van 1,5 liter of zelfs 120 flesjes van 0,5 liter bespaart. Dit vermindert aanzienlijk de hoeveelheid plastic afval, maar er zijn nog alternatieven.

Het apparaat zelf is gemaakt van RVS, wat het niet alleen een chique uitstraling geeft, maar ook zorgt voor duurzaamheid en een lange levensduur.

Zoals met elk product zijn er ook mindere kanten. Hoewel het apparaat draadloos is, moet de CO2-cilinder na een bepaald aantal gebruiken worden vervangen of bijgevuld. Dit zorgt voor extra werk en afval. Bovendien ben je mogelijk beperkt tot het gebruik van SodaStream-specifieke flessen en cilinders. Een onnodige extra kost.

Beste voor frisdrank: SodaStream Art

Voordelen:

 • Quick Connect maakt het gemakkelijker om de cilinder te bevestigen.
 • Vaatwasserbestendige fles.
 • Breed scala aan gearomatiseerde siropen.
 • Milieuvriendelijk dankzij vermindering van plastic gebruik.

Nadelen:

 • Iets duurder dan instapmodellen.
 • Alleen compatibel met Quick Connect-cilinders.

De SodaStream Art is een verfijning van een beproefd ontwerp. Het biedt een stijlvolle afwerking en een geweldige keuze aan smaakadditieven. De zijhandgreep maakt carbonatatie gemakkelijker, terwijl de Quick Connect Cylinder gemakkelijker te bevestigen is dan het oude schroefontwerp.

De SodaStream Art werkt beter dan het instapmodel SodaStream Spirit. Met een trekhandvat aan de zijkant ziet de Art er veel high-end uit. Beetje een biertap.

De Quick Connect-functie is een belangrijke verbetering, waardoor het vervangen van de CO2-cilinder een fluitje van een cent is. Dit ontwerp betekent echter dat de Art niet compatibel is met oudere cilinders.

Een ander belangrijk kenmerk is de vaatwasserbestendige fles. De SodaStream Art is compatibel met een reeks add-on smaken, waaronder die van grote merken zoals Pepsi en 7Up. Dit voegt veelzijdigheid toe en kan verder het plastic gebruik verminderen.

Qua prijs is de SodaStream Art iets duurder dan instapmodellen, maar gezien de verbeterde functies en het ontwerp kan dit voor velen gerechtvaardigd zijn. Het is ook belangrijk op te merken dat de SodaStream Art handmatig wordt bediend en geen batterijen nodig heeft.

Beste SodaStream alternatief: Mysoda Woody

Voordelen:

 • Duurzaam
 • Eigen CO2 cilinders
 • Mooi design

Nadelen:

 • Minder omruilpunte
 • Niet vaatwasbestendig

Een alternatief voor de bruiswatermakers van SodaStream is Mysoda. Dit Europese model heeft als doel om zo duurzaam mogelijk te zijn en is gemaakt van biocomposiet. Dat zijn natuurlijke vezels die gebonden worden door hars. Met hun design wonnen de Finse makers de iF gold award 2021 en de Red Dot product design award 2021. Je kan er dus zeker van zijn dat je met dit model kan pronken. Dat kan zelfs in vijf verschillende kleuren.

De kwaliteit van het bruiswater moet niet onderdoen voor de SodaStream toestellen. Ook bij dit model kan je zelf bepalen hoeveel CO2 je toevoegt. Mysoda heeft bovendien eigen CO2 cilinders die je ook kan gebruiken op andere toestellen. De Mysoda cilinders zijn verkrijgbaar in 400 verschillende winkels in België. Dat klinkt veel maar het is heel wat minder dan het aantal winkels waar je SodaStream cilinders kunt inwisselen.

Naast eigen CO2 cilinders, hebben ze ook eigen smaakjes om bij het water te doen. Bij dit model mogen de herbruikbare flessen niet in de vaatwasser en hebben ze een vervaldatum. Na die datum vervang je de fles best om te vermijden dat deze zou ontploffen.

Een vrouw die een fles in een Sodastream bruiswatertoestel steekt.
Afbeelding: SodaStream

Hoe werkt een SodaStream?

Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater. Bij sommige modellen kies je zelf de hoeveelheid bruis dat je toevoegt en kan je dus ook lichtbruisend water maken. Handig is ook dat de merken universele cilinders gebruiken. Je kan dus gerust cilinders van een ander merk gebruiken in jouw bruiswatertoestel.

De CO2 cilinder schroef je achteraan op het toestel. Daarvoor hef je het toestel even op, plaats je de cilinder op de daarvoor voorziene plaats en schroef je het vast. Zorg ervoor dat deze goed vastzit. Om de fles op het bruiswatertoestel te monteren zijn er verschillende manieren, afhankelijk van het merk of model. Bij SodaStream toestellen kan je de fles makkelijk vastklikken. Bij andere merken moet je de fles vastschroeven. Dat kan even zoeken zijn, omdat die plaats niet altijd even zichtbaar is.

Waar kan je een SodaStream cilinder omruilen?

Een koolzuurcilinder gaat niet voor altijd mee. Hoewel je ze best lang kan gebruiken, raakt de fles soms leeg. De cilinder mag je niet zomaar weggooien, net zoals andere gasflessen. Je moet hem gaan inruilen voor een nieuwe. Wanneer je je lege cilinder inlevert, krijg je een nieuwe en betaal je alleen nog voor de inhoud.

Je kan je cilinders inleveren in de Carrefour, MediaMarkt, VandenBorre, Krëfel, Blokker, Hubo en nog andere winkels. Gelukkig is er een handig overzicht om een winkel in de buurt te vinden. Je kan de cilinders ook rechtstreeks terugzenden naar het bedrijf zelf.

Hoe lang gaat een SodaStream cilinder mee?

Met de meeste cilinders kan je 40 tot 60 liter water mee laten bruisen. Bij de meeste mensen zal dat neerkomen op één cilinder voor twee maanden. De exacte duur en hoeveelheid dat je kan produceren hangt natuurlijk af van hoe bruisend jij je water wil hebben.

Wanneer de cilinder leeg is, zal je merken dat er geen bubbels meer in je fles komen. Het gas is dan op en het toestel zal een sputterend geluid produceren.

Wat zijn de voordelen van een SodaStream bruiswatertoestel?

Het grootste voordeel van een bruiswatertoestel is dat je altijd bruiswater in huis hebt, zolang er water uit de kraan komt en je een CO2 cilinder hebt liggen. Je kan er bovendien zelf mee kiezen hoe bruisend jouw water is. Niet iedereen houdt van dezelfde hoeveelheid prik, maar dat kan je met een bruiswatertoestel zelf bepalen. Ook liefhebbers van water met een smaakje of frisdrank kunnen met de meeste toestellen hun eigen drankje maken.

Je eigen spuitwater maken, is ook goed voor je portemonnee. Eenmaal je in een toestel geïnvesteerd hebt, heb je alleen nog water en een CO2 cilinder nodig. Eén cilinder zorgt voor 40 tot 60 liter bruiswater. Diezelfde hoeveelheid zou je anders in flessen in de winkel moeten kopen.

Daarnaast is het ook goed voor het milieu. Wie elke dag een fles bruiswater koopt, verzamelt 365 flessen per jaar. Met een bruiswatertoestel vervang je die flessen door zes CO2 flessen per jaar. Dat is nog geen zero waste, maar het maakt jouw ecologische voetafdruk meteen al een stuk kleiner. Sinds enkele jaren moet je zelfs geen aparte drinkfles meer kopen. SodaStream bracht een eigen drinkfles uit. Zo is er nog een plastic fles minder dat jij moet kopen en maak je tegelijk een einde aan het onhandig overgieten van het bruiswater in jouw drinkfles. Wil je nog verder gaan overweeg dan eventueel de aankoop van herbruikbare rietjes.

Een Sodastream Spirit in een keuken.
Afbeelding: SodaStream

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, merken, functies, duurzaamheid en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.