De 5 beste bruiswatertoestellen van 2023

Onze favoriete keuze is de SodaStream Spirit One Touch

SodaStream blijft de beste bruiswatertoestellen maken, maar ze zijn niet meer de enige op de markt. Met een bruiswatertoestel kan je eenvoudig thuis je eigen bruisend water of frisdrank maken Je hoeft geen zware flessen of blikjes meer van de supermarkt naar huis te slepen.

En met elke CO2-cilinder kun je ongeveer 60 liter spuitwater maken. Dat wil zeggen dat je voor elke cilinder 60 plastic flessen minder koopt. Dat is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen op de markt van SodaStream, Aarke en Mysoda. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met het gebruiksgemak, het gebruiksgemak en de prijs. Lees hieronder verder om het beste bruiswatertoestel voor jouw budget te vinden.

Onze selectie bruiswatertoestellen

Beste prijs-kwaliteit: SodaStream Spirit One Touch

Voordelen:

 • Drie standen
 • Elektrisch
 • Fles kan dienen als drinkfles

Nadelen:

 • Stopcontact nodig

SodaStream is de grootste verkoper van bruiswatertoestellen. Hun beste model is de One Touch. Dankzij de drie vooraf ingestelde knoppen, kan je zelf de intensiteit van je bruiswater kiezen. Doordat het toestel elektrisch is, pompt het zelf CO2 in het water zonder dat jij het moet controleren. Heb je met de hoogste stand nog niet genoeg bruis, dan kan je gerust nog eens op een van de drie knoppen drukken.

Dankzij dit systeem vermijd je situaties waarbij het water uit de fles loopt zoals bij de mechanische SodaStream Spirit of Crystal. De SodaStream Spirit One Touch heeft een eenvoudig design dat eenvoudig proper te houden is. De 60 liter cilinders schroef je gemakkelijk in de achterkant van het toestel. Het voordeel van SodaStream is dat je hun cilinders in de meeste winkels en supermarkten kunt inwisselen.

De herbruikbare flessen van de One Touch zijn gemaakt van plastic met een onderkant uit roestvrij staal (rvs). De flessen sluiten simpel aan op de One Touch. Je steekt ze er schuin in waarna je het naar achter duwt. Hierdoor zet je de fles goed vast en ben je klaar om spuitwater of frisdrank te maken. De dop sluit goed af en de fles is geschikt om mee te nemen naar je werk of de fitness.

Sodastream raadt af om met het toestel anderen dranken dan water te laten bruisen. De fles kan dan beginnen lekken of overstromen. Doe je dat toch, dan verlies je de garantie op het toestel. Ter vervanging kan je siroop kopen om achteraf door het bruiswater te mengen.

Een ander minpunt van de Spirit One Touch is dat je een stopcontact nodig hebt. Andere toestellen werken mechanisch en kan je overal gebruik waar je wil. Deze One Touch is zo’n goed bruiswatertoestel dat we dit minpunt graag door de vingers zijn.

Beste goedkope: SodaStream Spirit

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Verplaatsbaar
 • Je kan de hoeveelheid bruis zelf bepalen

Nadelen:

 • Vraag enige oefening

De SodaStream Spirit is een goedkoop bruiswatertoestel voor wie zonder te veel extraatjes zelf bruiswater wil maken. Dit SodaStream apparaat werkt mechanisch en moet daardoor niet in het stopcontact. Je kan het toestel dus meenemen en plaatsen waar jij wil.

De flessen van de SodaStream mogen niet in de vaatwasser. In de plaats daarvan spoel je ze na gebruik af onder lauw water. Wil je ze grondiger kuisen, dan kan je reinigingstabletten of afwasproduct gebruiken. Daarnaast hebben de flessen ook een houdbaarheidsdatum.

Tijdens het toevoegen van koolzuurgas aan het water komt er druk op de fles te staan. Daarom is het belangrijk dat er wat rek op de plastic zit, maar die verdwijnt na een tijd. Je vervangt de fles dus best na die vervaldatum. Je kan hem wel nog gebruiken om bijvoorbeeld plat water in te doen. Ook als de fles beschadigd of vervormd is, kan je hem best vervangen.

Beste design: Aarke Carbonator III

Voordelen:

 • Design voor in elke keuken
 • Makkelijk in gebruik
 • Gemaakt uit RVS

Nadelen:

 • Duur
 • Geen eigen CO2 cilinders

De Aarke Carbonator is een parel voor elke moderne keuken. Het toestel heeft een rvs-behuizing waardoor deze steviger is dan plastic varianten. Je kan kiezen uit verschillende kleuren, waardoor dit model in alle keukens een plaatsje kan krijgen. Met de Aarke Carbonator III hebben de meeste mensen genoeg bruis met de hendel één keer in te duwen. Na enkel seconden is er voldoende bruis toegevoegd aan je water. Maar wanneer je nog meer bruis wil, duw je simpelweg nogmaals op de hendel.

Bovendien is de Aarke Carbonator makkelijk in gebruik. Je schroeft de fles gevuld met water op het toestel. Dat kan even zoeken zijn omdat de plek waar je de fles moet opschroeven verborgen zit. Als alles klaarstaat, duw je de hendel handmatig naar beneden. Dit toestel is dus mechanisch en niet elektrisch. Daardoor kan je het plaatsen waar je wil.

Aarke heeft geen eigen CO2 cilinders. Dat wil zeggen dat er ook geen CO2-cilinder bij het toestel zit je die nog apart moet bijkopen. De Aarke Carbonator is ervoor gemaakt om cilinders van SodaStream te kunnen gebruiken.

Beste met glazen flessen: SodaStream Crystal

Voordelen:

 • Mooi design
 • Duurzaam
 • Voorkomt knoeien

Nadelen:

 • Flessen alleen geschikt voor dit model
 • Vaatwasbestendig

Dit bruiswatertoestel schenkt meer aandacht aan het ontwerp en de gebruikte materialen dan andere SodaStreams. De behuizing van het toestel zorgt voor een modieuze look. De flessen zijn dan weer van glas. Samen met de vorm, zorgt dat voor een fles met een luxueuze uitstraling. Wanneer je bezoek hebt, moet je het toestel dus niet opbergen en de flessen mogen blijven pronken op tafel. Glas is daarnaast ook duurzamer dan plastic.

Deze SodaStream werkt mechanisch waardoor je zelf de exacte hoeveelheid bruis kan bepalen. Het kan zijn dat je in het begin even moet oefenen voor je het effectief kan inschatten. Tijdens de toevoeging van koolzuurgas bij je water, zet je de fles in een rvs-behuizing die volledig afsluit. Daardoor wordt de kans kleiner dat jouw hele aanrecht nat wordt wanneer je te veel CO2 toevoegt.

Deze glazen herbruikbare flessen mogen, in tegenstelling tot de plastic flessen, wel in de vaatwasser. Ze kunnen namelijk niet vervormen en raken ook minder snel beschadigd. De flessen passen enkel op dit model en zijn niet compatibel met andere modellen van SodaStream.

Beste SodaStream alternatief: Mysoda Woody

Voordelen:

 • Duurzaam
 • Eigen CO2 cilinders
 • Mooi design

Nadelen:

 • Minder omruilpunte
 • Niet vaatwasbestendig

Een alternatief voor de bruiswatermakers van SodaStream is Mysoda. Dit Europese model heeft als doel om zo duurzaam mogelijk te zijn en is gemaakt van biocomposiet. Dat zijn natuurlijke vezels die gebonden worden door hars. Met hun design wonnen de Finse makers de iF gold award 2021 en de Red Dot product design award 2021. Je kan er dus zeker van zijn dat je met dit model kan pronken. Dat kan zelfs in vijf verschillende kleuren.

De kwaliteit van het bruiswater moet niet onderdoen voor de SodaStream toestellen. Ook bij dit model kan je zelf bepalen hoeveel CO2 je toevoegt. Mysoda heeft bovendien eigen CO2 cilinders die je ook kan gebruiken op andere toestellen. De Mysoda cilinders zijn verkrijgbaar in 400 verschillende winkels in België. Dat klinkt veel maar het is heel wat minder dan het aantal winkels waar je SodaStream cilinders kunt inwisselen.

Naast eigen CO2 cilinders, hebben ze ook eigen smaakjes om bij het water te doen. Bij dit model mogen de herbruikbare flessen niet in de vaatwasser en hebben ze een vervaldatum. Na die datum vervang je de fles best om te vermijden dat deze zou ontploffen.

Een vrouw die een fles in een Sodastream bruiswatertoestel steekt.
Afbeelding: SodaStream

Hoe werkt een SodaStream?

Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater. Bij sommige modellen kies je zelf de hoeveelheid bruis dat je toevoegt en kan je dus ook lichtbruisend water maken. Handig is ook dat de merken universele cilinders gebruiken. Je kan dus gerust cilinders van een ander merk gebruiken in jouw bruiswatertoestel.

De CO2 cilinder schroef je achteraan op het toestel. Daarvoor hef je het toestel even op, plaats je de cilinder op de daarvoor voorziene plaats en schroef je het vast. Zorg ervoor dat deze goed vastzit. Om de fles op het bruiswatertoestel te monteren zijn er verschillende manieren, afhankelijk van het merk of model. Bij SodaStream toestellen kan je de fles makkelijk vastklikken. Bij andere merken moet je de fles vastschroeven. Dat kan even zoeken zijn, omdat die plaats niet altijd even zichtbaar is.

Waar kan je een SodaStream cilinder omruilen?

Een koolzuurcilinder gaat niet voor altijd mee. Hoewel je ze best lang kan gebruiken, raakt de fles soms leeg. De cilinder mag je niet zomaar weggooien, net zoals andere gasflessen. Je moet hem gaan inruilen voor een nieuwe. Wanneer je je lege cilinder inlevert, krijg je een nieuwe en betaal je alleen nog voor de inhoud.

Je kan je cilinders inleveren in de Carrefour, MediaMarkt, VandenBorre, Krëfel, Blokker, Hubo en nog andere winkels. Gelukkig is er een handig overzicht om een winkel in de buurt te vinden. Je kan de cilinders ook rechtstreeks terugzenden naar het bedrijf zelf.

Hoe lang gaat een SodaStream cilinder mee?

Met de meeste cilinders kan je 40 tot 60 liter water mee laten bruisen. Bij de meeste mensen zal dat neerkomen op één cilinder voor twee maanden. De exacte duur en hoeveelheid dat je kan produceren hangt natuurlijk af van hoe bruisend jij je water wil hebben.

Wanneer de cilinder leeg is, zal je merken dat er geen bubbels meer in je fles komen. Het gas is dan op en het toestel zal een sputterend geluid produceren.

Wat zijn de voordelen van een SodaStream bruiswatertoestel?

Het grootste voordeel van een bruiswatertoestel is dat je altijd bruiswater in huis hebt, zolang er water uit de kraan komt en je een CO2 cilinder hebt liggen. Je kan er bovendien zelf mee kiezen hoe bruisend jouw water is. Niet iedereen houdt van dezelfde hoeveelheid prik, maar dat kan je met een bruiswatertoestel zelf bepalen. Ook liefhebbers van water met een smaakje of frisdrank kunnen met de meeste toestellen hun eigen drankje maken.

Je eigen spuitwater maken, is ook goed voor je portemonnee. Eenmaal je in een toestel geïnvesteerd hebt, heb je alleen nog water en een CO2 cilinder nodig. Eén cilinder zorgt voor 40 tot 60 liter bruiswater. Diezelfde hoeveelheid zou je anders in flessen in de winkel moeten kopen.

Daarnaast is het ook goed voor het milieu. Wie elke dag een fles bruiswater koopt, verzamelt 365 flessen per jaar. Met een bruiswatertoestel vervang je die flessen door zes CO2 flessen per jaar. Dat is nog geen zero waste, maar het maakt jouw ecologische voetafdruk meteen al een stuk kleiner. Sinds enkele jaren moet je zelfs geen aparte drinkfles meer kopen. SodaStream bracht een eigen drinkfles uit. Zo is er nog een plastic fles minder dat jij moet kopen en maak je tegelijk een einde aan het onhandig overgieten van het bruiswater in jouw drinkfles. Wil je nog verder gaan overweeg dan eventueel de aankoop van herbruikbare rietjes.

Een Sodastream Spirit in een keuken.
Afbeelding: SodaStream

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, merken, functies, duurzaamheid en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.