De 7 beste budget beamers van 2022

Naar films en series kijken met een goede goedkope beamer

In dit artikel gaan we dieper in op de beste beamers in voor een beperkt budget. Tv’s met grote beeldschermen zijn duur. Een budget beamer is een goed alternatief om een groot scherm in je living te hebben, maar er zijn veel elementen waar je rekening mee moet houden.

We lijsten hieronder een aantal goede modellen op en leggen uit waar je op moet letten bij de aankoop. Veel hangt namelijk af van jouw ruimte en persoonlijke voorkeur. Voor deze selectie keken we enkel naar beamers onder de 1.000 euro. In deze lijst staan dus geen  . Overal naar films en series kijken, lees hier verder om de beste budget beamer te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Optoma HD146X

De beste budget beamer is de Optoma HD146X. Het is een heldere beamer die niet bespaart op beeldkwaliteit.  Zo kan je dankzij de 3.600 lumen ook overdag projecteren. De beamer maakt gebruik van het DLP-systeem en een kleurwiel waardoor je waarheidsgetrouwe kleuren krijgt en een degelijke contrastratio. Met een native resolutie van 1080 speel je Full HD films af en geniet je van een scherp beeld. Met een throw ratio van 1,47 heb je ongeveer drie meter nodig om een 100 inch beeld te genereren

Een handige feature bij deze beamer is de verticale keystone correctie. Keystone treedt op als je beamer niet recht voor je muur of projectiescherm staat. Je krijgt dan een beeld in de vorm van een trapezium in plaats van een rechthoek. Met deze functie kan je dat rechttrekken zonder dat je de beamer moet verplaatsen. Met een minimale input lag van 16 milliseconde is de beamer ook geschikt voor gamers. Qua aansluitingen moet je het echter stellen met slechts één HDMI-poort. Ook het slechte geluid is een minpunt.

Resolutie: Full HD | ANSI Lumen: 3.500 | Contrastverhouding: 25.000:1 | Beeldverhouding: 16:9

Beste goedkope: LG CineBeam PH510PG

De beste budget beamer onder 400 euro is een CineBeam van LG. Het is een HD Ready beamer die je makkelijk kan meenemen dankzij de draagtas. Ook heeft de beamer een accu die 2,5 uur meegaat waardoor je exact één film kan kijken in bijvoorbeeld je tuin. Met een helderheid van 550 ANSI Lumen is het zeker niet de helderste beamer en kan je hem niet overdag gebruiken. Elk nadeel heeft zijn voordeel en net door de lage helderheid is hij wel muisstil.

De projector heeft niet veel extra features, laat staan een smart platform. Dat kan je ook niet verwachten voor deze prijs. Het grootste probleem bij goedkope beamers, namelijk audiokwaliteit, lost deze wel op. Je kan het geluid via bluetooth op een draadloze speaker afspelen. Qua aansluitingen kan je zowel laptops als smartphones aansluiten. Zo heb je een HDMI- en een VGA-poort en krijg je een kabeltje om je smartphone mee aan te sluiten.

Resolutie: HD Ready (720p) | ANSI Lumen: 550 | Contrastverhouding: 10.000:1 | Beeldverhouding: 4:3

Beste short throw: BenQ TH671ST

Short throw beamers hebben een throw ratio van minder dan 1. Bij deze beamer wil dat zeggen dat je slechts anderhalve meter nodig hebt om een beeld van 100 inch te projecteren. Het is daarmee de beste budget beamer met korte throw ratio en Full HD beeld. Met zijn DLP-systeem geneert hij ook accurate kleuren en mooi contrast. Hij kan daardoor ook wel luid zijn.

Een handige eerste feature is vrij uniek voor short throw beamers, de handmatige zoom. Daarmee kan je het beeld tot 1,2 keer groter maken op een korte afstand. Dat zorgt voor extra flexibiliteit. Een tweede plus is de hoge helderheid, waarmee de beamer een kwaliteitsvol beeld tot 120 inch kan genereren. De projector is ook interessant voor gamers. Dankzij de lage latentietijd van 16,3 milliseconden ben je de vijand steeds een stapje voor. Qua aansluitingen krijg je zowel HDMI- als VGA-poorten.

Resolutie: Full HD | ANSI Lumen: 3.000 | Contrastverhouding: 10.000:1 | Beeldverhouding: 16:9

Beste voor gsm: Philips Neopix ULTRA2TV+

De beste budget beamer voor gsm’s is in de eerste plaats makkelijk te verbinden met je smartphone. Bij de Philips Neopix ULTRA2TV+ kan dat zowel via USB C als wifi. De compacte beamer levert zelfs een USB C kabel mee. Ook zonder gsm kan je via Android TV genieten van de verschillende streamingdiensten. Het is dus de beste budget beamer met smart-functies. Op het vlak van fysieke aansluitingen heb je een HDMI-poort, een RCA-composiet uitgang en een optische audio uitgang. Verder beschikt deze goede budget beamer over bluetooth.

Een bijkomend voordeel is het compacte formaat, waardoor je hem overal makkelijk kan plaatsen. Met de verticale en horizontale keystone correctie kan je een schuine projectie corrigeren. Voor een 100 inch scherm reken je best drie meter afstand, al zal je de ruimte wel pikdonker moeten maken. Met 450 ANSI lumen is deze beamer niet helder. De Philips beamer heeft met zijn Full HD resolutie tot slot wel een scherp beeld.

Resolutie: Full HD | ANSI Lumen: 2.000 | Contrastverhouding: 3.000:1 | Beeldverhouding: 16:9

Beste voor buiten: Anker Nebula Capsule Max

Als je één apparaat mee zou nemen om films te kijken tijdens het kamperen, is de Nebula Capsule Max de beste budget beamer. Met HD Ready (720p) resolutie en een batterijleven van vier uur kan je minstens vier afleveringen van je favoriete serie bingen. Als je via wifi streamt heb je nog drie uur de tijd. Die series kan je via de streamingdiensten op Android TV bekijken, via je laptop en een HDMI-kabel of via een USB-stick. Je kan het scherm van je smartphone tot slot spiegelen, maar dat werkt niet met auteursrechtelijk beschermde content zoals films.

De beamer zelf heeft een degelijk DLP-projectiesysteem dat een mooi beeld genereert. Het enige nadeel is de lage helderheid. Met 200 ANSI lumen moet je ruimte pikdonker zijn. In theorie zou je er een 100 inch scherm mee kunnen projecteren, maar gezien deze lage lichtsterkte zal het beeld redelijk flou zijn. In de beamer zit een kleine speaker die niet erg luid kan, maar conversaties helder weergeeft. Je hebt ook de optie om een draadloze speaker via bluetooth aan te sluiten. Tot slot is het jammer dat er geen beschermhoes bijgeleverd is.

Resolutie: HD Ready | ANSI Lumen: 200 | Contrastverhouding: 600:1 | Beeldverhouding: 16:9

De beste kleine budget beamer is een compact model met veel opties. De Philips Neopix Ultra2+ heeft met zijn Full HD resolutie niet alleen een goed beeld voor deze prijs, maar komt met een Android Dongle en brede connectiviteit. Via de Android dongle kijk je films en series via je favoriete streamingapps op Android TV. Daarnaast kan je visuele content van je smartphone naar de beamer casten. Offline films kijken kan ook, ofwel via een USB-stick ofwel vanaf een blu-ray speler of laptop dankzij de HDMI-poort.

In tegenstelling tot de Ultra 2TV+ is er geen horizontale keystone correctie, dus je moet de beamer recht voor het projectiescherm plaatsen. Verticale correcties kan je wel aanbrengen. Een tweede nadeel is de zwakke lichtsterkte. Met 450 ANSI lumen zal je snel kwaliteit verliezen naarmate je het scherm vergroot. Voor gamers is er tot slot goed nieuws, want met een input lag van vijf milliseconden blaast deze kleine beamer de tegenstanders omver.

Resolutie: Full HD | ANSI Lumen: 450 | Contrastverhouding: 3000:1 | Beeldverhouding: 16:9

Beste draagbare: Anker Nebula Apollo

De beste draagbare budget beamer is geschikt om draadloos te gebruiken om overal films te kijken. Met een batterijleven van vier uur kan je met deze goede beamer minstens vier afleveringen van je favoriete serie bingen. Die series kan je via de streamingdiensten op Android TV bekijken als je wifi hebt. Offline heb je de keuze tussen verbinding met je laptop via een HDMI-kabel of met een USB-stick. Je kan het scherm van je smartphone tot slot spiegelen, maar dat werkt niet met auteursrechtelijk beschermde content zoals films.

De beamer zelf heeft een degelijk DLP-projectiesysteem dat een mooi beeld genereert, al is het wel minder scherp dan de andere Nebula. Door de Wide VGA (480p) resolutie kijk je namelijk niet in HD. In theorie zou je er een 100 inch scherm mee kunnen projecteren, maar met de lage lichtsterkte zal dat dat alleen in het pikdonker echt zichtbaar zijn. In deze draagbare beamer zit ook een kleine speaker die conversaties helder weergeeft. Via bluetooth kan je ook een draadloze speaker aansluiten.

Resolutie: Wide VGA | ANSI Lumen: 200 | Contrastverhouding: 3000:1 | Beeldverhouding: 16:9

Tot zover onze selectie van de beste beamers met een beperkt budget. Heb je geen beperkingen bekijk dan ook de volledige lijst. Weet je al wat je wil dan kan je ook kijken in de lijst 4K beamers, Short throw beamers of laserbeamers. Voor onderweg raden we deze draagbare alternatieven aan.

 

beste budget beamer
Afbeelding: Anker

Waar op letten bij het kopen van een budget beamer?

Beeldkwaliteit

Resolutie is waar je misschien als eerste aan denkt, maar belangrijker voor de beeldkwaliteit is om HDR correct weer te geven, de contrast ratio, de lumens en de processor van de beamer.

HDR staat voor ‘High Dynamic Range’ of ‘hoog dynamisch bereik’ en is een formaat dat voor een veel kleurrijker en dus mooier beeld zorgt dan SDR (Standard Dynamic Range). HDR heeft te maken met hoe de films geproduceerd en verwerkt worden. Een HDR-film bevat meer informatie voor kleur, waardoor subtiele verschillen in kleur veel duidelijker zijn. Dat merk je vooral bij donkere scènes en scènes met weinig kleur, maar met verschillende tinten, bijvoorbeeld sneeuw.

High Dynamic Range werkt een beetje anders dan bij een tv. De helderheid van een projector hangt van veel meer factoren af. Om te beginnen verandert die met de grootte van je scherm, maar ook de projectieafstand, de schermversterking en de leeftijd van de lamp kunnen voor een andere helderheid zorgen. Projectoren verwerken HDR-inhoud daarom veel meer, zodat het verschil met SDR groter is.

Er zijn drie standaarden ontwikkeld, namelijk HDR10 (en HDR10+), HLG en Dolby Vision. Die formaten zijn ontworpen op basis van hoe het menselijk zicht werkt. Daarom maken ze zo’n groot verschil in beeldkwaliteit. De beste 4K beamers  ondersteunen op zijn minst HDR10 en HDR10+. Dolby Vision is zeldzaam bij betaalbare modellen.

De beste short throw beamers kunnen de kleuren waarheidsgetrouw weergeven. De kleurkwaliteit is wat een film levensecht maakt. Sommige beamers besparen jammer genoeg op kleur waardoor je beeld naar één bepaalde kleur neigt. Belangrijk hierbij is een projectiescherm, want dat is speciaal bedoeld voor een waarheidsgetrouw kleurbeeld.

Helderheid

De lichtsterkte of helderheid bepaalt niet enkel hoe ‘helder’ je beeld er zal uitzien, maar ook hoe groot je het beeld zal kunnen zetten. Hoe kleiner je de beeldgrootte van een beamer instelt, hoe scherper het beeld er gaat uitzien. Beamers met een lage helderheid leveren doorgaans een lagere beeldgrootte op omdat ze scherpte verliezen.

Helderheid is voornamelijk belangrijk wanneer de ruimte waarin je de beamer wilt gebruiken niet volledig verduisterd kan worden. Als je op zoek gaat naar een beamer, houd dan in je achterhoofd dat je voor een beeld van 120 inch idealiter 2.500 lumen hebt, voor een beeld van 100 inch zijn beamers met 2.000 lumen voldoende.

 

Contrast ratio

De contrast ratio verschilt sterk van beamer tot beamer. Verschillende fabrikanten meten dit cijfer ook op een andere manier, waardoor je het eigenlijk niet kan vertrouwen. Kortom betekent een hoge ‘contrast ratio’ dat zwart er heel donker uitziet en wit zeer helder. Hoe hoger de ‘contrast ratio’, hoe scherper het beeld zal lijken. Een beamer met een lage ‘contrast ratio’ zal een beeld genereren dat er minder scherp uitziet, terwijl de zwarte kleuren vaker grijs uitvallen.

De verschillende modellen kunnen dezelfde contrast ratio, maar in de realiteit een totaal ander contrast hebben. Je kan het dus enkel weten door reviews als deze te lezen of door de beamers uit te testen.

Budget beamer
Afbeelding: Philips

Hoeveel kost een goede beamer?

Hoeveel een beamer kost hangt in de eerste plaats af van jouw eigen voorkeur en wat jij duur vindt hangt van je verwachtingen af. Een goedkope en kleine standaard HD beamer zal eerder rond de 200 euro liggen, terwijl een goedkope short throw beamer tussen de 800 en 1.500 euro zit.  4K beamers lopen zelfs op tot 5.000 euro, waardoor 800 euro zelfs eerder als goedkoop aanzien kan worden. In onze selectie kozen we voor modellen die goedkoop zijn in hun specifieke categorie.

Wat is de throw ratio van een beamer?

De throw ratio bepaalt hoe groot je beeld is vanop een bepaalde afstand. Die bereken je door de afstand van het beeld tot het projectiescherm (ook wel ‘throw’ genoemd) te delen door de breedte van het geprojecteerde beeld. Dat klinkt nogal complex, maar het is relatief simpel. Als je beamer twee meter van je muur staat en het geprojecteerde beeld een meter breed is, dan is je ratio 2/1=2. Hoe kleiner je je ratio, hoe dichter je beamer tegen het scherm kan staan.

Niet alle schermen zijn geschikt voor elke ratio. Dat staat bij de kenmerken vermeld als normal throw, short throw of ultra short throw . Ultra short throw beamers hebben een throw ratio van minder dan 0,4. Dat wil zeggen dat ze een ‘throw’ van 50 centimeter nodig hebben om een beeld van twee meter breed te genereren. Hierdoor raakt het licht het scherm zeer schuin. Een projectiescherm mag dus niet al te veel textuur en reliëf hebben.

Tot zover het artikel ‘Beste budget beamer’ – Laatste update 31/05/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘TV’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.