De 7 beste camera’s voor beginners van 2023

De Canon EOS M50 Mark II is onze favoriete keuze.

De beste camera voor beginners biedt een uitstekende fotokwaliteit aan een betaalbare prijs. Of je nu voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera kiest, het belangrijkste is dat je een toestel kiest waarmee je geavanceerde technieken kunt uitproberen.

Wil je creatief te werk gaan heb je een camera nodig met een grote sensor, handmatige bediening een goede zoeker. Wij hebben verschillende modellen onderzocht van Canon, Nikon, Panasonic, Sony en Olympus. Daarbij hebben we ook rekening gehouden met de doorgroeimogelijkheden die elke camera je geeft.

Zelfs met een beperkt budget is het mogelijk om een goede camera voor beginners te vinden. Stevig gebouwd, een goede beeldkwaliteit en gemakkelijk om mee te nemen. Met voldoende functies, maar niet te veel knoppen. Een goede connectiviteit is handig om snel je beelden te delen of om ze over te zetten naar een laptop.

Lees hieronder verder om de beste camera voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Canon EOS M50 Mark II

 • Goede prijs-kwaliteit
 • Complete set lenzen
 • Veelzijdige camera
 • Kantelbaar scherm
 • Prima beeldkwaliteit
 • Niet schokbestendig
 • Geen externe flitser

Met de Canon EOS M50 Mark II haal je een veelzijdige systeemcamera in huis. In het begin stel je hem in op de automatische P-stand en maak je foto’s in JPEG-formaat. Later kies je voor RAW en leer je hoe je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde tussen 100 en 25.600 instelt om mooiere foto’s te nemen. Deze camera begeleidt jou doorheen het hele groeiproces. Je hoeft alleen het programma te veranderen, bovenop het toestel, en de menuknop op de achterwand te bedienen om de instellingen te wijzigen.

Het is niet nodig om een nieuwe camera te kopen wanneer je een betere fotograaf bent geworden. En extra lenzen hoef je ook niet meer. Want met de bijgevoegde objectieven fotografeer je alles wat je wilt. Met de 15-45 mm groothoeklens neem je foto’s van weidse landschappen en grote gebouwen op reis, of fotografeer je de kinderen thuis. Terwijl de 55-200 telelens perfect is om hun hobby’s in beeld te brengen. Ook als je even wat meer afstand moet bewaren en het snel gaat. De camera kan aan de kortste sluitertijd tien foto’s per seconde nemen.

De autofocus zorgt voor de scherpstelling. De elektronische beeldstabilisatie in de lens heft trillingen van je camera op. Kijk door de elektronische zoeker of op je kantelbaar scherm, om via live view je kader te bepalen, en druk af. De resultaten worden naar de SD-kaart geschreven. Je foto’s en video’s zet je draadloos over naar je pc via wifi of bluetooth. Filmen doe je in 4K aan 60 frames per seconde. De camera heeft een microfoonaansluiting. Je kunt live streamen via YouTube of je camera als webcam gebruiken. Je krijgt heel veel in verhouding tot de prijs.

Scherm: 3 inch | Resolutie: 3.840 x 2.160 | Processor: DIGIC 8 | Camera: 24,1 MP | Batterij: 875 mAh

Beste goedkope: Nikon D3500

Het is allemaal net iets minder bij de Nikon D3500 met AF-P DX Nikkor 18-55 mm lens. Wat logisch is, want dit is een goedkope spiegelreflexcamera voor beginners. Maar de kwaliteit blijft prima. Je video’s zijn in full HD kwaliteit in plaats van 4K en je hebt maar één lens waarmee je vooral familie- en landschapsfoto’s neemt. Toch zijn de foto’s helder, gedetailleerd en scherp, dankzij de autofocus met contrastdetectie en elf scherpstelpunten.

Het voordeel van een fototoestel met één lens, is dat je geen fototas met materiaal moet meenemen wanneer je met je camera op pad gaat. Het nadeel is dat je met een groothoeklens als de Nikkor 18-55 mm onvoldoende kunt inzoomen op onderwerpen in de verte. Daarvoor heb je nog een telelens nodig, wat een extra investering vraagt. Een externe flitser is nog een optie. Die kun je op je camera monteren, wanneer de interne flitser niet ver genoeg reikt. Gelukkig kom je met een ISO-waarde tot 25.600 ook al een eind in minder goede lichtomstandigheden.

Je 24,2 MP foto’s worden als RAW bewaard op een SD-kaart, of naar JPEG-formaat gecomprimeerd. Je beoordeelt je foto’s en video’s meteen op het vaste LCD-scherm van je camera, of je maakt een HDMI-koppeling met je tv en toont ze aan je familie en vrienden. Dankzij de Snapbridge technologie maakt je smartphone contact met je camera. Wil je de bestanden overzetten naar je pc, dan kan dat via een klassieke USB-aansluiting of draadloos via bluetooth.

Scherm: 3 inch | Resolutie: 1.920 x 1.080 | Processor: Expeed 4 | Camera: 24,2 MP | Batterij: 1.230 mAh

Beste video: Canon EOS 250D

Het aantal scherpstelpunten speelt een belangrijke rol bij het filmen en fotograferen van bewegende onderwerpen. Niet alleen om het onderwerp snel scherp in beeld te nemen, maar ook om het tijdens de actie te blijven volgen. De Canon EOS 250D heeft 143 van die punten en de optische zoeker maakt gebruik van een live view met oog-AF. Wat handig is wanneer je kinderen of huisdieren fotografeert, die zelden of nooit stilzitten. Je camera stelt scherp op de ogen en houdt die focus vast. Dat levert je haarscherpe portretfoto’s en prachtige video’s op.

Filmen doe je in 4K-kwaliteit. Ook bij weinig licht. Want de ISO-waarde kan automatisch van 100 naar 25.600 worden aangepast, zodat je minder licht nodig hebt om heldere beelden te schieten. Met een 18-55 mm lens heb je een goede groothoek om mooie reportages van je reis te maken. Op safari leg je de wilde dieren vast in hun ruime natuurlijke omgeving. En zonder van lenzen te wisselen, kun je beperkt op je onderwerp inzoomen. De optische beeldstabilisatie voorkomt trillingen in je video’s.

Bijkomend voordeel is dat je de Canon EOS 250D voor nog meer stabiliteit op een statief kunt bevestigen. Dankzij het kantelbare 3 inch touchscreen volg je de situatie op de voet en stuur je snel bij zonder door je zoeker te kijken. Alle foto’s en video’s deel je eenvoudig met je vrienden, dankzij een optimale connectiviteit. Je stuurt ze door met je smartphone of pc, nadat je ze hebt opgeladen via wifi, bluetooth of NFC. De gebruikers interface van Canon legt je uit hoe dat allemaal werkt.

Scherm: 3 inch | Resolutie: 3.840 x 2.160 | Processor: DIGIC 8 | Camera: 24.1 MP | Batterij: 1.040 mAh

Beste weerbestendig: Panasonic Lumix DMC-G80

Ben je een avonturier die naar verre landen reist met uiteenlopende weersomstandigheden? Of trek je met je kinderen en kleinkinderen naar de kust om ze vlak bij het water te fotograferen? Dan heb je een camera nodig die tegen een stootje kan en zowel bij vocht als droogte goed blijft functioneren. Zoals de Panasonic Lumix DMC-G80 systeemcamera, die stof- en spatwaterdicht is, waardoor je ook in mindere weersomstandigheden prachtige foto’s neemt. Zijn behuizing is robuust, maar met 770 gram ook veel zwaarder dan de andere beste camera’s uit onze test.

De Panasonic Lumix DMC-G80 is een goede camera voor beginners en gevorderden. Zonder ervaring zal het je net iets meer tijd kosten om alle functies te ontdekken en begrijpen. Maar mits wat moeite lukt het wel. De camera heeft een autofocus met contrastdetectie voor een juiste scherpstelling, een beeldstabilisator in de body en lens om trillingen bij het afdrukken op te vangen, een elektronische zoeker met honderd procent juiste weergave en een kantelbaar aanraakscherm aan de achterkant.

Met de meegeleverde 14-140 mm lens fotografeer je zowel vergezichten als close-ups. Inzoomen op schepen op zee kost geen moeite. Zeker niet als je ook nog eens rekening houdt met de cropfactor 2, waardoor je de brandpuntsafstand eigenlijk moet verdubbelen. Filmen gebeurt in 4K-kwaliteit. En de meervoudige spotmeting helpt om je onderwerp goed belicht weer te geven in een omgeving met hoge contrasten. Zoals in de namiddag aan de Belgische kust, wanneer de zon boven de zee staat.

Scherm: 3 inch | Resolutie: 3.840 x 2.160 | Processor: Venus Engine Image | Camera: 16 MP | Batterij: 1.200 mAh

Beste vlogs: Sony ZV-1 Vlog

Een hele lichte compactcamera van amper 294 gram, die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, om jezelf en anderen te filmen, is de Sony ZV-1 Vlog. Vooral als je er ook nog eens de GP-VPT2BT Grip bij krijgt, waarop je deze camera bevestigt om hem met één hand te bedienen. Op de handgreep staan alle knoppen die je nodig hebt, zoals: de ontspanknop, de opnameknop en de zoomknop om in en uit te zoomen. De camera is wendbaar en multi-inzetbaar. Ideaal voor jonge, actieve gebruikers.

De Sony Cybershot ZV-1 is de beste vlogcamera. Dankzij het kantelbare aanraakscherm zie je perfect wat je in beeld neemt, ook wanneer je jezelf aan het filmen bent. Dat gebeurt in 4K-kwaliteit, aan 60 frames per seconde. Dankzij een ISO-waarde tussen 100 en 12.800 film je naadloos doorheen de dag en avond. In de automatische stand past de camera zich vanzelf aan de gewijzigde omstandigheden aan. De autofocus met gezichtsherkenning zorgt ervoor dat je scherp in beeld blijft, ook wanneer het licht wat minder wordt.

Zelfs deze compact camera heeft een hotshoe voor een externe flitser. Dat is niet altijd zo bij kleine camera’s met een 1 inch CMOS sensor. Maar omdat je voornamelijk van dichtbij filmt, heb je niet echt een flitser nodig. Ook zonder maak je heldere foto’s van 20 MP, dankzij de kwalitatieve 24-70 mm Zeiss-lens met 1.8 als maximale lichtsterkte. Je kant en klare video’s en foto’s zet je over via USB of wifi. De camera heeft ook een HDMI-aansluiting waarmee je je creaties onmiddellijk op je tv aan je familie en vrienden toont.

Scherm: 3 inch | Resolutie: 3.840 x 2.160 | Processor: BIONZ-X | Camera: 20 MP | Batterij: 1.240 mAh

 • Groot zoombereik
 • 121 scherpstelpunten
 • Heel korte sluitertijden
 • 4K videobestanden
 • Ook voor gevorderden
 • Beperkt foto’s vergroten
 • Geen stabilisatie in de lens
 • Geen microaansluiting

Gemotoriseerde sporten en andere vlotte acties fotograferen, doe je met een camera met een snelle sluitertijd en een sterke zoom. Want het is dan vaak niet mogelijk om heel dicht bij je onderwerp te komen. Een goede camera daarvoor is de Olympus OM-D E M10 Mark IV met 14-150 mm F4.0-5.6 II fotolens. Die is zowel geschikt voor beginnende als gevorderde fotografen. Je moet vooral weten hoe je de verhouding tussen ISO-waarde, diafragma en sluitertijd juist instelt.

De camera helpt je wanneer je het S-programma kiest. Hij vult dan automatisch de door jou gekozen sluitertijd aan met het bijhorende diafragma, om een goed belicht 20,3 megapixel beeld tot stand te brengen. De autofocus legt de scherpte, via 121 hulppunten, precies op je onderwerp en de 5-assige beeldstabilisatie in de camerabody vangt trillingen op bij het maken van de opname. Bepaal je ideale beeldkader via de elektronische zoeker of het kantelbaar 3 inch touchscreen, en druk af.

Het grote zoombereik van 14 naar 150 mm moet je eigenlijk nog verdubbelen, want de camera heeft een cropfactor 2. Die maakt dat je minder moet inzoomen bij het fotograferen op een grote afstand. Anderzijds is het niet mogelijk om affiches van je foto’s te maken. Want bij het uitvergroten treedt er sneller kwaliteitsverlies op. Je favoriete sport filmen, gebeurt in 4K-kwaliteit. De beeldbestanden zet je later via USB bekabeld over naar je computer of smartphone. Draadloze connecties kunnen via wifi of bluetooth tot stand worden gebracht.

Scherm: 3 inch | Resolutie: 3.840 x 2.160 | Processor: Truepic VIII | Camera: 20,3 MP | Batterij: 1.175 mAh

De Canon PowerShot G7 X Mark III is een goede compact camera die je gemakkelijk in je binnenzak wegsteekt. Om hem weer boven te halen tijdens een familiefeest of op andere gezellige momenten, en de mooiste foto’s te nemen van het hele gezelschap. Zowel portretten als groepsfoto’s zijn geen probleem voor de ingebouwde groothoeklens met een variabele brandpuntsafstand van 8,8 tot 36,8 mm en een diafragma met 1,8 als grootste opening.

Met één druk op de knop maak je ook heel leuke video’s in een 4K-beeldkwaliteit. Gesprekken geef je helder weer wanneer je een externe micro met een 3,5 mm jack aansluit op je camera. Het beeld bepaal je vanuit eender welke hoek op je 3 inch kantelbaar aanraakscherm. Het resultaat bewaar je op een SD-kaart. Zodat je alle foto’s en video’s via HDMI op een tv aan de anderen kunt tonen, of je beelden later met hen kunt delen. Draadloze verbindingen met de camera zijn mogelijk via wifi, gps en bluetooth.

De camera is geschikt voor beginnende en gevorderde fotografen die mooie foto’s willen, die het professionele niveau evenaren. De 20,1 megapixels RAW-bestanden ontwikkel je tot heldere foto’s met diepe kleuren. Ook de compressie naar JPEG is mogelijk. Een hotshoe voor een externe flitser ontbreekt. Maar daarvoor heeft de camera andere troeven. Zo varieert de ISO-waarde van 125 tot 12.800 om in alle omstandigheden vlot te kunnen werken. Op het tilt-up scherm zie je jezelf bij het nemen van een selfie. En live streamen naar YouTube kan, zodat je volgers meteen je video’s zien.

Scherm: 3 inch | Resolutie: 3.840 x 2.160  | Processor: DIGIC 8 | Camera: 20.1 MP | Batterij: 1.250 mAh

Man die een foto trekt met een spiegelreflexcamera
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een camera voor beginners?

Resolutie

De resolutie moet je zien als een reeks gekleurde vakjes die samen je foto vormen. Wanneer ze dicht opeen staan, krijg je scherpere foto’s, vollere kleuren en mooiere beelden. Zijn er minder pixels, krijg je sneller ruis in je foto’s. Vooral in de donkere delen van je foto valt die ruis meer op.

In het zwarte gedeelte lijken meer witte stipjes voor te komen, de donkere kleuren komen niet zuiver over en de scherpte in de foto vermindert. Het uitvergroten van je foto’s versterkt het probleem. Op je digitale scherm zie je vierkantjes. Op de print staan de stipjes veel verder uit elkaar, wat slechte foto’s geeft. Zorg er daarom altijd voor dat de sensor in je camera een voldoende hoge resolutie heeft.

Sensor

De sensor is de lichtgevoelige plaat in je camera die het weerkaatste licht op je onderwerp via de lens opvangt. Zo vormt er zich een digitaal beeld dat op het geheugenkaartje in je camera wordt bewaard. De kwaliteit van je foto en de mate waarin het beeld kan worden uitvergroot, hangt af van de grootte van de sensor.

Professionele camera’s hebben een full frame sensor die het beeld één op één toont. In kleine camera’s is minder plaats voor de sensor. Het plaatje wordt dan kleiner. De cropfactor geeft aan hoeveel je de foto moet vergroten om het beeld op ware grootte te zien. Echt uitvergroten, lukt niet zonder kwaliteitsverlies. Maar een A4-print moet nog net lukken.

Lenzen

Een compact camera neem je gemakkelijk overal mee naartoe. Maar hij heeft een ingebouwde lens met minder mogelijkheden. Het is een groothoek waarmee je veel op de foto krijgt, wanneer je van dichtbij fotografeert. Bij systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s kun je de lenzen wisselen.

Lenzen met een brandpuntsafstand van 50 mm zijn standaardlenzen, vergelijkbaar met het menselijk oog. Is de brandpuntsafstand kleiner, gaat het om een groothoek voor landschapsfotografie en groepsfoto’s. Is de brandpuntsafstand groter dan 50 mm, haal je het onderwerp dichterbij. De beste camera’s voor beginners hebben een zoom waarmee je met een simpele draai snel van beeldhoek wisselt. Zo heb je minder lenzen nodig.

Connectiviteit

Een goede camera voor beginners maakt het je gemakkelijk om alle beelden op het geheugenkaartje te delen met je familie en vrienden of je eigen apparatuur, zoals een smartphone of pc. Zo koppel je de camera via HDMI aan je televisie en via USB aan je computer.

Maar ook draadloze verbindingen zijn mogelijk, zoals: wifi, bluetooth, gps of near-field communication (NFC). Plaats je camera vlak bij je computer en de bestanden worden automatisch gekopieerd. Zo kun je ook live streamen. Toch is vaak niet alles mogelijk. Ga na welke opties jij belangrijk vindt en of de camera er ook over beschikt.

Extra functies

Welke de beste camera voor jou is, hangt af van wat je ermee wilt doen. Elke goede camera voor beginners heeft een aantal specifieke opties voor bepaalde toepassingen. Wil je snel goed focussen, is het handig als de camera veel scherpstelpunten heeft.

Ben je een vlogger? Kies dan een compacte camera met een kantelbaar scherm. Film en geluid moeten helder zijn, als je houdt van bewegende beelden. Ga na of je camera is uitgerust met een microfoonaansluiting om een nog beter resultaat te krijgen. Maak je vaak binnen foto’s, in minder goede lichtomstandigheden? Kijk dan of de camera een hotshoe heeft voor een externe flitser.

 

 

Een vrouw die een foto trekt met een compact camera
Afbeelding:Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.