De 6 beste camera statieven van 2022

Vind het juiste statief voor jouw spiegelreflex of systeemcamera

De uitrusting van een goed fotograaf stopt niet bij een fotocamera met bijhorende lenzen. Ook een stevig statief komt van pas. Ten laatste nadat je hebt geleerd dat lange sluitertijden en trillingen van de camera onscherpe foto’s opleveren, ga je op zoek naar de juiste ondersteuning voor je toestel in moeilijke omstandigheden. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste camera statieven dat je onlin kan kopen.

De keuze aan statieven en hun mogelijkheden is nog groter dan het aantal camera’s op de markt. En meestal weet je er minder vanaf, omdat over statieven vrij weinig wordt gecommuniceerd. Toch is het belangrijk om je goed te informeren. Ons onderzoek helpt je daarbij. Je leert waarvoor al die klemmen en schroefjes dienen en waarop je bij je aankoop moet letten.

Niet elk statief is geschikt voor jou. Er bestaan verschillende soorten en modellen in allerlei hoogtes en materialen. Kies je een tafelmodel, een tripod of een monopod, vervaardigd uit aluminium, basalt, hout of carbon? Welke kop moet daarbij: een balhoofd, driewegkop, schommelkop, of toch maar een videokop? En waar moet je nog oog voor hebben? Wij hebben het voor je uitgezocht, geven je meer uitleg en zetten de beste statieven per categorie voor jou op een rijtje.

Beste prijs-kwaliteit: Manfrotto 290 XTRA Kit Ball Head

Wanneer je aan een professioneel fotograaf vraagt om één statiefmerk te noemen, zal hij spontaan aan Manfrotto denken. Het Italiaanse merk brengt al meer dan zestig jaar fotostatieven op de markt, die zo sterk zijn dat ze een leven lang meegaan. Ook het Manfrotto 290 XTRA statief behoort tot die categorie, dankzij zijn aluminium driepoot en verticale middenstang, waarop een balhoofdkop past.

Uit ons onderzoek blijkt dat het metalen Manfrotto 290 XTRA statief stabiel en stevig is. Het statief is door zijn gewicht vooral geschikt voor studiowerk. Maar wie het geen probleem vindt om tijdens zijn wandeling 1,78 kg extra mee te slepen, zal ook buiten veel plezier aan dit zwaar statief beleven. Een spiegelreflexcamera met telelens staat stevig vast op deze ijzersterke tripod.

Daarnaast tilt hij ook jouw systeemcamera’s of compact camera de hoogte in. De werkhoogte van het Manfrotto 290 XTRA statief ligt tussen 40 tot 170 cm. Zelfs wanneer je de benen helemaal open zet, blijft dit een goed statief. In zijn breedste spreidstand, fotografeer je laag bij de grond. In zijn hoogste stand maak je gebruik van de haak aan de middelzuil om het zwaartepunt van het statief te verlagen en de stabiliteit nog meer te verhogen.

De balhoofdkop op het Manfrotto 290 XTRA statief maakt het mogelijk om je camera vlot in allerlei richtingen te kantelen. Met één draai aan de knop geef je de bal zijn bewegingsvrijheid terug. En als de camera goed staat, schroef je hem weer vast. Het is een goed statief voor een eerlijke prijs.

Ben je een beginnend fotograaf en wil je een veelzijdig, maar goedkoop statief, dan is het BlueBuilt BBTP501 basisstatief mogelijk meer iets voor jou. Dit eenvoudig te installeren statief, kan mits een kleine aanpassing voor verschillende soorten apparaten worden gebruikt.

Dankzij zijn vermogen om vier kilogram te tillen, staat je spiegelreflexcamera veilig op dit statief. Ook kleinere fototoestellen, zoals: een systeemcamera, bridge camera of compact camera, vormen geen probleem voor dit statief. Een videocamera of een 360 graden camera kan worden aangebracht. En na het vastschroeven van de telefoonhouder bovenaan de tripod, kun je ook je smartphone op het BlueBuilt BBTP501 statief bevestigen.

Stabiel filmen met je videocamera of action camera lukt wonderwel dankzij de driewegkop op het statief. Die is minder beweeglijk dan een balhoofdkop en ook niet met één knop los te krijgen. Maar de drie grendels maken het wel mogelijk om nauwkeuriger te werken. Want nadat je er één van hebt ontgrendeld, kun je je camera probleemloos pannen. Dat is je camera horizontaal draaien, terwijl je een bewegend onderwerp volgt.

Het horizontaal bijsturen, gebeurt met een handige videohendel die op een gewoon fotostatief niet zit. Het BlueBuilt BBTP501 statief heeft die hendel wel. Andere troeven van dit goedkoop statief zijn: het verstevigende verbindingsstuk tussen de drie uitschuifbare poten, de waterpas en een tilt-bereik van 90 graden voor opgaande camerabewegingen.

Het grootste nadeel ten opzichte van het beste statief uit onze test, is de beperktere werkhoogte. Het statief kan niet lager dan 62,5 centimeter, niet hoger dan 163 centimeter en de middelzuil kan niet worden gekanteld.

Het absolute paradepaardje onder de statieven is de Peak Design Travel Tripod Carbon. Dat blijkt ook uit onze test. Het lichtgewicht statief van 1,27 kilogram is bijzonder sterk. Het kan tot zeven maal zijn eigen gewicht torsen. Wat betekent dat je er probleemloos grote camera’s en zware objectieven op kunt bevestigen, met een totaalgewicht van maximaal 9,1 kilogram.

Het geheim van die krachttoer ligt in het carbon waaruit dit statief is gemaakt. Dezelfde koolstofvezel wordt gebruikt voor professionele koersfietsen en zeilbootmasten. Het materiaal is stijf, heel sterk en tegelijk bijzonder licht. Bovendien voelt het warmer aan dan aluminium, wat aangenaam is tijdens je winterse wandelingen en fotosessies. Ook tegen regen en sneeuw is dit stevig statief bestand. Want carbon zal in tegenstelling tot metaal niet roesten.

Dit alles maakt de Peak Design Travel Tripod Carbon bijzonder geschikt voor landschapsfotografie. Je kunt er elk type camera op monteren om 360 graden opnames te maken. De balhoofdkop is voorzien van een snelle wisselplaat, waardoor je je camera gemakkelijk op je statief plaatst en weer weghaalt. Doordat je de middelkolom kunt verwijderen en omkeren, is laag bij de grond fotograferen mogelijk. De laagste werkhoogte van dit statief is 14 cm.

De poten zijn tot vijf maal uitschuifbaar om 152,4 cm de hoogte in te gaan. Elk segment is met een klem vergrendeld. Draai bijkomend de voetjes naar boven tot de spikes tevoorschijn komen, om te werken op een glibberige ondergrond. De spikes zorgen voor meer grip. Zo kun je dit beste statief rustig waterpas zetten en vervolgens je ideale opname maken.

Beste monopod: Benro Adventure MAD49A

Van sommige driepootstatieven kan een monopod worden gemaakt, door de middelstang los te maken en apart te gebruiken. Maar meestal is dat niet mogelijk. En voor een goede ondersteuning blijft het origineel de beste keuze. Zoals de Benro Monopod Adventure MAD49A die een maximaal draaggewicht aankan van 18 kilogram, waar het beste statief op zowat de helft blijft steken.

De Benro Monopod Adventure MAD49A heeft ingeklapt een lengte van 52,5 cm en een gewicht van amper 840 gram. Dat maakt dit statief met één poot bijzonder geschikt om mee op reis te nemen. De monopod is de ideale cameraondersteuning waar een statief moeilijker op te stellen is, zoals op een rotswand, of wanneer je flexibel wilt werken. Veel sportfotografen gebruiken een monopod, omdat die wendbaarder is dan een tripod. Je kunt bovendien op ooghoogte werken. Want uitgeschoven is de Benro Monopod Adventure MAD49A 191 cm lang.

Een stabiel statief is de Benro Monopod Adventure MAD49A niet. Doordat hij maar één poot heeft, is het altijd nodig om je handen aan je camera te houden. Fotograferen met lange sluitertijden, lukt om die reden niet. Daarvoor heb je nog steeds een stevig statief met drie poten nodig, waarop je camera onbeweeglijk vast staat. Maar voor actiefotografie is hij perfect.

Op de Benro Monopod Adventure MAD49A bevestig je dan je spiegelreflexcamera met zware zoom of telelens. Zodat je die niet de hele sportwedstrijd met je hand moet ondersteunen. Dankzij zijn vijf uitschuifbare delen breng je de monopod op de juiste hoogte. De poot met spike plant je in de aarde.

Beste ministatief: Sirui 3T-15K

Nog gemakkelijker op te bergen dan een monopod, is het ministatief dat ook wel eens tafelstatief wordt genoemd. Zoals de naam laat vermoeden, zijn de toepassingsgebieden van dit statief nogal beperkt. Het beste ministatief uit onze test, de Sirui 3T-15K, heeft een maximaal draaggewicht van 4,99 kg en een ingeklapte lengte van 22,5 cm. De werkhoogte ligt tussen 5,6 en 11,5 cm.

Dat maakt het statief bijzonder geschikt voor macrofotografie met extreem lage standpunten, dicht bij de grond of op een opnametafel. Zo hoef je niet op je buik door de modder te kruipen om je foto’s met insecten, bloemen en paddenstoelen nog wat diepte mee te geven. Maar je bevestigt je camera met behulp van de snelkoppelingsplaat op de balhoofdkop van je ministatief en fotografeert behalve de elementen in de voorgrond ook nog een streepje lucht.

In huis plaats je het ministatief op de kast of tafel voor het maken van een familieportret in de zetel. Of je gaat creatief aan de slag en maakt een stop-motion opnamereeks met je action camera, systeemcamera of spiegelreflexcamera. Want al deze toestellen en meer passen op de 1/4″ bevestiging bovenop de middelzuil van je kleine driepootstatief.

De balhoofdkop van het ministatief kan 360 graden horizontaal worden gedraaid, zodat pannen vlot verloopt. Vanaf je statief draai je je camera in een handomdraai van links naar rechts en omgekeerd. De tilt-beweging in verticale richting kan onder een hoek van 90 graden. Ruim voldoende om in je eigen geïmproviseerde studio leuke filmpjes te maken.

Beste gorillapod: Joby GorillaPod 3K Kit

Nog een handig klein statief, maar dan met flexibele poten, is de Joby GorillaPod 3K. Dit ministatief heeft een lengte van 30,5 cm en een gewicht van 393 gram. Dat maakt het handig om mee te nemen. Maar het statief is minder sterk dan een standaard driepootstatief. De gorillapod heeft een maximaal draaggewicht van drie kilogram. Dat is net voldoende voor een kleine camera.

Hoewel de Joby GorillaPod 3K ook een spiegelreflexcamera kan dragen, neem je dat risico beter niet wanneer je de gorillapod op grote hoogte bevestigt. Je weet immers nooit zeker of de constructie het houdt. Veel hangt af van het materiaal waarrond je de geribbelde flexibele poten klemt. Is dat nogal week of geeft het mee, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Aan het statief zelf ligt het niet, wel aan de manier waarop je ermee omspringt. Bevestig je gorillapod enkel op plaatsen waar hij voldoende steun heeft en je de poten goed kunt neerzetten. Doordat je de poten gemakkelijk in alle richtingen kunt plooien, kan dat zelfs op een oneffen ondergrond. Houd wel rekening met de beperkte werkhoogte van 4 tot 18 cm.

De balhoofdkop met snelkoppelingsplaat kan van het statief worden losgeschroefd. Daardoor kun je één kop voor verschillende statieven gebruiken. De kop heeft een pan-bereik van 360 graden en een tilt-hoogte van 90 graden. Joby is een universeel merk waarop allerlei merken camera’s passen. De Joby GorillaPod 3K komt als beste statief met flexibele poten uit onze test. Het driepootstatief kan ook als selfiestick worden gebruikt. Dat is vooral handig als je graag vlogt of foto’s van jezelf post.

Een spiegelreflexcamera op een statief in het veld.
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een statief?

Type statief

Kies je statief in functie van je interesses. Wat je in beeld brengt en hoe je daarvoor tewerk gaat, zal in grote mate bepalen welk statief je gebruikt. Een tripod is het zwaarste statief, maar ook het meest stevige. Het gewicht van je camera en lens wordt verdeeld over drie poten en aan een haak onder de middelzuil kan soms extra gewicht worden aangebracht voor nog meer stabiliteit.

Je kunt het statief zowel buiten als in de studio gebruiken en zelfs fotograferen zonder aan je camera te komen. Zo krijg je de scherpste foto’s. Afhankelijk van de werkhoogte wordt de tripod gebruikt bij macrofotografie, landschapsfotografie en wanneer je lange sluitertijden instelt en rustig wilt werken.

Een monopod staat maar op één poot. Hij dient vooral als ondersteuning voor een camera met zware lens, zodat je die niet de hele tijd zelf omhoog moet duwen. Toch moet je minstens één hand aan de camera houden, want dit statief kan niet op zichzelf staan. Het statief is wendbaar en geschikt voor actiefotografie. Het is gemakkelijker mee te nemen, omdat het veel lichter is dan de tripod.

Ministatieven hebben een beperkte werkhoogte. Ze worden vaak ook tafelstatieven genoemd. Deze gebruik je voor macrofotografie, dicht bij de grond of voor stop-motion fotoreeksen. De gorillapod is een bijzonder statief omdat het flexibele poten heeft. Die kun je rond andere objecten klemmen, om zo je camera daar te bevestigen. Maar het statief is klein en licht en heeft minder draagkracht.

Type statiefkop

De poten zorgen voor de stabiliteit en draagkracht van het statief, maar het gebruiksgemak wordt in grote mate bepaald door het type statiefkop. Kies ook die zorgvuldig uit. De balhoofdkop wordt het vaakst gebruikt. Je camera staat op een bal die met één schroef wordt vastgezet. Geef je de bal zijn bewegingsvrijheid terug, kun je de camera in alle richtingen kantelen. Fixeer de bal weer wanneer je de camera goed hebt staan om de opname te maken.

De driewegkop heeft drie grendels waarmee je het camerastandpunt bepaalt. Elke grendel is met een as verbonden die in een andere richting draait. Wanneer je er één van ontgrendelt, zal je toestel in die richting kantelen. De schommelkop zorgt ervoor dat je camera altijd mooi horizontaal staat, doordat hij een laag zwaartepunt heeft. De schommelkop of gimbal wordt daarom vaak gebruikt bij landschapsfotografie. De vloeistofkop is ideaal bij video-opnames. Hij vertraagt camerabewegingen. Zo gaat de camera minder schokken bij een tilt of bij het pannen.

Ontwerp

Let op het materiaal waaruit het statief is vervaardigd, het draagvermogen en de extra snufjes. Een houten statief is licht en oogt mooi. Maar hout is fragiel en wordt buiten daarom minder gebruikt. Je kiest beter voor een stevig, maar zwaar aluminium frame. Of voor een lichter en supersterk carbon statief, wanneer je van plan bent om het mee op reis te nemen en er ver mee te lopen. Basalt wordt vaak als carbon verkocht, maar is eigenlijk gestolde lava en minder sterk. Een plastic statief is geen goed idee wanneer je een zware camera gebruikt.

Ga altijd na of het statief je camera kan dragen. Een compact camera is klein en licht. Hij kan vrijwel op elk statief worden aangebracht. Maar een spiegelreflexcamera met telelens weegt al snel enkele kilo’s meer en niet elk statief heeft die draagkracht. Met een groot aluminium of carbon statief zit je meestal wel goed.

De ingeklapte lengte van het statief bepaalt of je het gemakkelijk kunt opbergen of meenemen. Maar de werkhoogte kan daar enorm van afwijken. De poten van een statief kun je vaak verlengen nadat je de klemmen hebt losgemaakt. En de middelzuil heeft ook nog een eigen hoogte. Sommige statieven vouw je helemaal open tot dicht tegen de grond. Andere driepoten blijven een stuk hoger steken, zo rond 60 cm.

Om op ooghoogte te kunnen fotograferen, is een statief met een maximale lengte van 190 cm beter geschikt dan één met een maximale hoogte van 140 cm. Ga na of de voetjes van spikes zijn voorzien om je statief stevig in de natte grond vast te zetten. Bekijk of je alle schroeven en klemmen zelf ook gemakkelijk loskrijgt en of je je statief kunt dragen. Aluminium is zwaar, carbon een stuk lichter.

Een compact camera op een statief in een keuken.
Afbeelding:Canva.com

Wanneer een statief te gebruiken bij fotografie?

Een statief is handig voor verschillende toepassingen:

  1. Foto’s maken met lange belichtingen
  2. Het fotograferen van landschappen
  3. Om time lapses te maken
  4. Om je te helpen bij kadrering
  5. Om jezelf (en vrienden of familie) te fotograferen
  6. Een must bij astrofotografie

Wat zijn de voordelen van een statief?

  1. Het vermindert trillingen waardoor je haarscherpe beelden kunt vastleggen.
  2. Helpt bij bracketing of focus stocking.
  3. Bij lange en zware lenzen kan een statief je helpen om je armen te ontlasten.
  4. Het gebruik van lange sluitertijden.

 

Laatste update 07/11/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.