De 7 beste Canon camera’s van 2023

De beste modellen van Canon in een handig overzicht

Voor de echte fans gaan we op zoek naar de beste Canon camera’s. Canon is een kwaliteitsmerk met een ruim gamma aan foto- en videocamera’s, printers en andere randapparatuur. Het richt zich op professionele en gewone gebruikers. Met veel compact camera’s, systeemcamera’s en een EOS-reeks uitstekende spiegelreflexcamera’s, met eigen Canon lenzen die perfect op de camera’s zijn afgestemd.

Ook goedkope merken als Sigma en Tamron produceren lenzen die op de Canon camera’s passen. Maar die zijn van mindere kwaliteit en de communicatie tussen lens en body verloopt wat stroever. Canon optimaliseert al decennialang de wisselwerking tussen beide cameradelen. Zelfs in analoge camera’s van Canon zat al veel elektronica verwerkt, die vooral diende om lenzen aan te sturen.

Dat heeft het merk een groot voordeel opgeleverd bij het ontwikkelen van zijn digitale camera’s. En daar profiteer ook jij van. Want de EF-lenzen van toen, kunnen nu nog worden gebruikt. De fitting en de manier van werken zijn identiek gebleven. Vooral de body van de camera is veranderd.

Door er een goede sensor in te integreren en bepaalde instellingen nog net iets meer te verfijnen, is Canon aan de top gebleven. Het merk kon als eerste professionele fotografen overtuigen om over te stappen van het analoge naar het digitale tijdperk.

Wij hebben verschillende modellen onderzocht voor voor beginners en gevorderden. Lees hieronder verder om de beste Canon camera voor jou te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een betaalbare, goede camera voor beginners. Op deze spiegelreflex passen EF-lenzen van Canon. Het voordeel is dat je die nog kunt gebruiken, als je later zou beslissen om een duurdere, professionele body te kopen, met meer mogelijkheden. Want met de Canon EOS 2000D is het niet mogelijk om in 4K te filmen. Hij heeft ook geen kantelbaar scherm en geen microfoonaansluiting.

Wil je vooral fotograferen, dan heb je daar geen last van. Met de EF-S 18-55 mm en EF 75-300 mm lenzen is zowat alles mogelijk. De groothoeklens gebruik je om familiefoto’s te nemen en een solitaire boom in het landschap te fotograferen. Met de telelens zoom je in op dieren in het wildpark of op rallypiloten tijdens een wegrace, waarbij je voldoende afstand moet bewaren. De sluitertijd tot 1/4.000 seconde stel je automatisch op je camera in, of handmatig via de sluitertijd voorkeuze.

Voor de autofocus reken je op een motor in lens en body en negen scherpstelpunten die je ook in de zoeker ziet. Daarna kijk je op het drie inch LCD-scherm of je foto’s goed gelukt zijn. Dat resultaat zie je in JPEG-formaat. Maar de beelden kun je op de SD-kaart ook in RAW opslaan. Je foto’s overzetten naar je pc of smartphone gebeurt draadloos via de ingebouwde wifi of NFC. Dankzij de USB- of HDMI-aansluiting bekijk je de foto’s ook op je televisie.

Sensor: APS-C | Resolutie: 24,1 MP | Max ISO: 6.400 | Connectiviteit: wifi en NFC

Beste goedkope: Canon PowerShot SX540 HS

Een goede Canon met lens vind je ook voor weinig geld. De beste goedkope camera voor beginners is volgens ons onderzoek: de Canon PowerShot SX540 HS, met zijn prima 20,3 megapixel CMOS sensor, DIGIC 6-processor en een ingebouwde lens met vijftigmaal optische zoom. Waarmee je probleemloos onderwerpen dichterbij haalt, die zich op een grote afstand bevinden, zoals een vissersboot op zee of een fluitende vogel hoog in de bomen.

De compacte camera neem je gemakkelijk mee op reis en leent zich goed voor vakantiefoto’s, met je familie in de voorgrond en allerlei bezienswaardigheden in de achtergrond. Ook een nachtelijke foto van de jachthaven behoort tot de mogelijkheden, als je de ISO-waarde van 80 naar 3.200 verhoogt en de interne flitser gebruikt om de kinderen goed zichtbaar te maken. De autofocus helpt je om alles mooi scherp op de foto te krijgen en de beeldstabilisatie voorkomt bewegingsonscherpte doordat je camera gaat trillen bij langere sluitertijden.

Nadelen zijn er uiteraard ook verbonden aan een goedkope camera voor beginners. Zo kun je foto’s enkel als kant en klare JPEG bewaren en zijn RAW-bestanden niet mogelijk. De videokwaliteit is full HD en geen 4K. En het LCD-scherm zit vast, waardoor je altijd recht achter je camera moet staan om foto’s te kunnen nemen. Maar voorts is de camera erg gebruiksvriendelijk en ook de connectiviteit is goed. Je beelden zet je over via NFC of wifi.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 20,3 MP | Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: wifi en NFC

Beste full frame: Canon EOS 6D Mark II

Aan het andere eind van het gamma voor beginners en meer gevorderde fotografen bevindt zich de Canon EOS 6D Mark II met 24-105 mm f/3.5-5.6 IS STM lens. Die valt een heel stuk duurder uit, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Zoals een full frame beeldsensor waardoor je je foto’s veel groter kunt printen, een uitgebreide connectiviteit met GPS, wifi en bluetooth, een stof- en spatwaterdichte behuizing en een kantelbaar scherm met live view.

De hoge ISO-waarde tot 102.400 maakt het mogelijk om zelfs in de slechte lichtomstandigheden heel mooie, heldere foto’s te nemen. Bij andere fototoestellen zou je dan onzuivere kleuren krijgen. Maar door de ruisonderdrukking is dit bij de Canon EOS 6D Mark II niet zo. Ook de autofocus, met contrast- en fasedetectie, zorgt ervoor dat je foto’s scherp en gedetailleerd zijn. En de beeldstabilisatie voegt een laatste beetje extra toe, om vaker uit de hand te kunnen fotograferen wanneer de sluitertijden langer worden.

Om optimaal plezier aan deze camera te beleven, is het wel nodig dat je het verband kent tussen de instellingen: sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Alleen dan gaan je foto’s er professioneel uitzien. Fotobestanden bewaar je in JPEG of RAW. Video’s zijn enkel in full HD mogelijk, maar wel aan zestig frames per seconde. Voor een goede geluidskwaliteit is een microaansluiting op de camera voorzien.

Sensor: full frame | Resolutie: 26,2 MP | Max ISO: 102.400 | Connectiviteit: wifi, bluetooth en GPS

Beste vlog: Canon G7 X Mark III

Om mooie video-opnames te maken, heb je geen grote camera nodig. Integendeel, een wendbaar kleine camera biedt vaak meer mogelijkheden. Vooral als je er een veelzijdig statief bij krijgt, om je vlogcamera met één hand te bedienen, of hem stevig neer te zetten wanneer je beide handen vrij wilt houden. Dankzij het 180 graden kantelbaar scherm behoud je altijd het volledige overzicht, en een goede controle over het beeld en de compositie. Ook wanneer je aan de kant van de lens gaat staan.

De Canon G7 X Mark III is volgens ons onderzoek de beste camera voor vloggers. Hij levert een 4K videobeeld af, in combinatie met duidelijke klanken. Wanneer je een micro op je camera aansluit, kun je nog meer gericht geluiden opnemen. De camera is met 6,09 bij 10,55 cm zo compact dat je hem na het filmen meteen in je vestzak laat glijden. De camera heeft een drie inch aanraakscherm, een één inch sensor en een stevige behuizing in metaal.

Dankzij een ISO-waarde tussen 125 en 12.800 film je in alle lichtomstandigheden. Wordt het toch te donker, plaats je de camera op de handgreep die als tafelstatief fungeert. De autofocus zorgt ervoor dat je beelden scherp blijven, net als de beeldstabilisatie. Je video’s deel je via wifi, bluetooth of GPS met je vrienden. Of je streamt ze live naar je YouTube-kanaal.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20,1 MP | Max ISO: 12.800 | Connectiviteit: wifi, bluetooth en GPS

Beste 4k video: Canon EOS 90D

Gevorderde fotografen die echt willen uitpakken met hun foto’s en video’s kiezen voor de Canon EOS 90D, met EF-S 18-55 mm lens en APS-C sensor. Die heeft een cropfactor van 1,6 waardoor je eigenlijk een beperkte groothoek en telelens hebt, waarmee je alle familiefeesten en -reizen haarscherp filmt, om ze vervolgens op je breedbeeldtelevisie aan je vrienden te tonen. Door het 4K cinemaformaat van je video’s zullen ze versteld staan van wat je hebt verwezenlijkt. De 5.481 scherpstelpunten zullen je zeker geholpen hebben. Maar dat hoef je hen niet te zeggen.

Dankzij de beeldstabilisatie loopt je film soepel door, zonder trillen of schokken. De camera voegt alle omgevingsgeluiden helder en verstaanbaar aan je beelden toe. Om meer gericht geluid op te nemen, koppel je een micro aan je camera. Regisseren en filmen doe je vanuit je luie vakantiestoel. Want via het kantelbare LCD-scherm kun je alles volgen. Wil je toch actiever filmen, dan gebruik je de optische zoeker. Die geeft het decor op vakantie helder weer. Zelfs al is het avond.

Fotograferen doe je tot een ISO-waarde van 25.600. De foto’s hebben een hoge resolutie in RAW. Je bespaart ruimte op je SD-kaart, wanneer je de fotobestanden als JPEG opslaat. Zo kun je nog langer filmen. De bestanden zet je over via wifi, bluetooth of NFC. GPS is een bijkomende optie, maar staat niet standaard op de camera geïnstalleerd.

Sensor: APS-C | Resolutie: 32,5 MP | Max ISO: 25.600 | Connectiviteit: wifi, bluetooth en NFC

Beste zoom: Canon EOS 850D

Alle Canon EOS-camera’s hebben verwisselbare EF-lenzen. Dat geeft je als beginnend fotograaf het voordeel dat je meteen aan de slag kunt gaan met een goede zoom. Waarna je weer tijd hebt om te sparen voor een volgende lens, als aanvulling op je bestaande verzameling. De Canon EOS 850D met 18-135 mm lens is een mooi voorbeeld van een ideale startuitrusting. Door de APS-C sensor met een cropfactor van 1,6 beschik je over een groothoek die in een handomdraai een straffe telelens wordt.

Met die krachtige zoom maak je tijdens dezelfde wandeling door de natuur foto’s van de uitgestrekte velden en boomgaarden. Waarna je een hert in de verte mooi groot in het beeldkader plaatst. Om te eindigen met een familieportret op het terras van een pittoresk café in de buurt. Veel meer is er niet nodig om hoge ogen te gooien met 24,1 megapixel foto’s van je favoriete onderwerpen. Al krijg je bij deze Canon wel hulp van je: DIGIC 8-processor, 45 scherpstelpunten en beeldstabilisatie, kantelbaar scherm met live view, ISO-waarden tot 51.200 en sluitertijden tot 1/4.000 seconde.

Filmen kan in 4K aan 30 frames per seconde en in full HD aan 60 fps. Ruim voldoende om thuis of op reis leuke familiefilms te maken. Je bestanden bewaar je op een SD-kaart van 128 GB. Later zet je ze over naar een externe harde schijf, dankzij de connectiviteit van camera. Wifi, bluetooth en NFC zijn draadloze opties, naast de bekabelde USB- en HDMI-aansluitingen.

Sensor: APS-C | Resolutie: 24,1 MP | Max ISO: 51.200 | Connectiviteit: wifi, Bluetooth en NFC

Beste compacte: Canon Powershot SX620 HS

De kleinste Canon camera met een hoogte van 5,69 cm, lengte van 9,69 cm en dikte van 2,79 cm, is meteen ook de beste compacte camera uit ons onderzoek. Je steekt hem gemakkelijk in je jaszak en neemt hem overal mee naartoe. Met de Canon Powershot SX620 HS neem je foto’s van allerlei leuke taferelen onderweg. Je zou daarvoor ook je smartphone kunnen gebruiken. Maar die heeft wellicht minder functies en levert zelden 20,1 MP foto’s af, die zo scherp zijn dat je ze A3 groot kunt printen.

Toeters en bellen zijn achterwege gelaten. Geen elektronische zoeker, maar een beeld dat meteen op het vaste drie inch LCD-scherm verschijnt. Geen microfoonaansluiting en geen hotshoe waarop een externe flitser past. Maar de Canon Powershot SX620 HS heeft wel een lens met 25x optische zoom, een goede autofocus en beeldstabilisatie en een SD-kaart met een opslagcapaciteit van 128 GB. De ISO-waarde varieert van 80 tot 3.200 en het diafragma levert een beperkte scherptediepte op, waarmee je mooie portretten maakt.

Foto’s in RAW zijn niet mogelijk, maar worden meteen gecomprimeerd naar JPEG. Je video’s zijn in full HD. Met de groothoeklens maak je prachtige filmpjes van: je spelende kinderen, je huisdieren of fraaie vergezichten op vakantie. Voor het gewicht hoef je deze camera niet thuis te laten. Hij weegt amper 182 gram. Na het fotograferen en filmen stuur je je beelden meteen door naar de rest van de familie. Daarvoor maak je gebruik van wifi, NFC en je smartphone.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 20,1 MP | Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: wifi en NFC

Beste prijs-kwaliteit
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een camera?

Type camera

Canon heeft goede compact camera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Welke camera je koopt, hangt af van je budget, je verwachtingen en de mogelijkheden van je camera. De compact camera is klein en licht. Hij volstaat wanneer je sporadisch foto’s neemt van je kinderen en huisdieren. Hij is handig en discreet. Je draagt hem in je jaszak mee, tot je hem nodig hebt om foto’s te nemen. Maar de mogelijkheden zijn beperkt, want hij heeft een vaste lens en een kleine sensor.

Bij een systeemcamera kun je de lenzen verwisselen. Hij is iets groter en zwaarder. Het nadeel is dat er gemakkelijk stof op de sensor komt, omdat hij geen zoeker heeft. Maar je hebt een betere zoom, met vaak al een mooie telelens. Een spiegelreflex met meerdere lenzen is het zwaarste om mee te nemen. Je hebt meer voorkennis nodig om hem optimaal te gebruiken, maar de mogelijkheden zijn het talrijkst. En hij heeft de grootste sensor, waardoor je ook betere foto’s print.

Sensor

De lichtgevoelige plaat in je fototoestel, waarop het beeld wordt gevormd, is de sensor. Die bepaalt in grote mate de kwaliteit van je foto’s. Naast de grootte van de sensor speelt ook het aantal pixels een grote rol. Hoe kleiner de lichtgevoelige pixels op de sensor, hoe scherper en gedetailleerder de foto in je camera zal zijn. Dat verandert echter wanneer je het beeld gaat printen.

Je print is een uitvergroting van het origineel. De pixels worden opgeblazen, worden geleidelijk aan onscherper en komen verder uit elkaar te staan. Zo ontstaat ruis. Bij een grote full frame sensor die het beeld één op één weergeeft, is de ruis niet te zien. Bij de kleinere sensoren vertrek je vanaf een kleiner origineel. Je moet de pixels sterker uitvergroten om dezelfde print te krijgen. De scherpte zal altijd minder zijn. Op een 13×18 cm foto zie je het verschil niet. Ga je naar een A3, wordt het verschil wel duidelijk.

Lenzen

Canon heeft compact camera’s met een vastzittende lens en grotere camera’s waarvan je de lenzen kunt wisselen. De lens van een compact camera is meestal een groothoek die ervoor zorgt dat je veel op de foto krijgt. Wat je in beeld brengt, zal meestal scherp zijn. Want door de grote scherptediepte wordt een groter gebied scherp afgebeeld.

Bij de verwisselbare lenzen moet je een onderscheid maken tussen standaardlenzen van 50 mm, alle groothoeklenzen met een kleinere brandpuntsafstand en telelenzen met een engere beeldhoek, die je onderwerp dichterbij halen en dieptelagen sterker op elkaar drukken. Daardoor wordt onscherpte in de achtergrond beter zichtbaar en treedt ook bewegingsonscherpte veel sneller op.

Zoomlenzen hebben een variabele brandpuntsafstand. Zo heb je minder lenzen nodig en moet je ook minder van lenzen wisselen. In een handomdraai verander je de groothoek in een telelens. Nadeel is wel dat er tijdens het zoomen licht verloren gaat, vooral bij goedkope lenzen. Houd er rekening mee dat het dan moeilijker wordt om bij weinig licht te fotograferen.

Resolutie

Eigenlijk hebben alle Canon camera’s een goede resolutie, waardoor je foto’s op klein formaat heel scherp worden weergegeven en ook behoorlijk kunnen worden uitvergroot. Zelfs kleinere compact camera’s hebben een hoge resolutie die probleemloos de twintig megapixels overschrijdt. Al wordt de kwaliteit van de foto’s en video’s wel beter naarmate de grootte van de sensor toeneemt.

Als je weet dat een megapixel één miljoen pixels telt, versta je meteen waarom Canon fotoafdrukken er altijd erg gedetailleerd uitzien. De kleuren worden vol en zonder ruis getoond. Zelfs bij hogere ISO-waarden valt de ruis mee door de ruisonderdrukking in de camera. De resolutie van kleine camera’s volstaat ruimschoots voor een print op A4. Een camera met full frame sensor kan zelfs een A3 aan.

Connectiviteit

De meeste camera’s van Canon hebben meerdere connectiemogelijkheden. Behalve de standaard bekabelde verbindingen via USB en HDMI, beschikken de camera’s ook over een ingebouwde wifi voor draadloze communicatie met je smartphone of computer.

Daarnaast zijn er toestellen waarmee je een bluetooth verbinding kunt opzetten. Bepaalde camera’s beschikken al dan niet standaard over GPS. En ook near-field communication (NFC) is in een aantal gevallen mogelijk. Je Canon camera zoekt dan contact met apparaten in de directe omgeving, die ook die functie hebben. Welke connectiviteit met je Canon mogelijk is, staat netjes op de verpakking van de camera vermeld. Het is aan jou om uit te maken welke connectie jij belangrijk vindt.

 

Beste goedkope
Afbeelding:Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Cameras’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.