De 7 beste lenzen voor Canon camera’s van 2023

Maak de perfecte foto met de juiste lens voor jouw Canon spiegelreflexcamera.

We zoeken naar de beste Canon lenzen want een ketting is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. Spaar daarom iets langer voor een goede Canon lens voor je spiegelreflexcamera. En laat je niet verleiden door goedkope alternatieven die ook op je camera passen. Want daar krijg je vroeg of laat spijt van.

Body en lens moeten perfect op elkaar zijn afgestemd omdat ze de hele tijd intens samenwerken en voortdurend met elkaar communiceren. De autofocus wordt door de camera aangestuurd. Het beeld op de sensor kan pas scherp worden als het licht ook goed je Canon in komt. Daarvoor zijn de beste materialen nodig en die kosten iets meer.

Ga doordacht te werk. Bepaal wat je met je fotografie wilt bereiken. En plan je aankoop pas nadat je die moeilijke puzzel hebt gelegd. Je kunt beter een 24-70 mm kopen en dan sparen voor een lens die daarop aansluit, zoals de 70-200 mm.

In plaats van verschillende prime- en zoomlenzen te kopen, die elkaar grotendeels overlappen of van een mindere kwaliteit zijn. Bovendien zit je met EF-lenzen altijd gebeiteld, want ze passen op elke EOS. Lees hieronder verder om de beste Canon lens voor jouw toestel te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

De beste lens voor je Canon camera is de veelzijdige reportagelens Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Ze is iets duurder, maar elke cent waard, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding perfect zit. Deze lens gebruik je voor: portretten, architectuur, landschapsfotografie, productfotografie en sportfoto’s.

De groothoek zorgt ervoor dat je grote gebouwen goed van kortbij in beeld brengt. De zoom geeft je de kans om verre elementen dichterbij te halen en mooie foto’s te nemen waarin je gezin centraal staat. De kleuren worden natuurlijk weergegeven en de ogen fonkelen wanneer je iemand portretteert.

De lens heeft een stof- en weersbestendige metalen behuizing en super-UD glaselementen. Dat zijn optische glazen van de allerbeste kwaliteit, waardoor je foto’s haarscherp worden en details haarfijn worden afgebeeld. Bovendien is een UD-lens lichtsterker. En dat blijft zo als je zoomt.

Met de vaste f/2.8 neem je ook goede foto’s bij zwak licht, waardoor je de ISO niet moet verhogen en je geen ruis in je foto’s krijgt. De L in de naam geeft de professionele kwaliteit van de lens aan. En USM wijst dan weer op de geruisloze motor van de autofocus, waardoor je met de goede lens discreet fotografeert.

Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 805 gram

Naast de meer professionele L-lijn heeft Canon ook een betaalbaarder gamma lenzen, waartoe onder meer de goedkope lens Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III behoort. De kwaliteit ervan is nog altijd veel beter dan die van lenzen van externe fabrikanten, omdat Canon betere materialen gebruikt.

Maar de optisch hoogwaardige UD-lenzen werden vervangen door helder glas, waardoor de lichtgevoeligheid afneemt. En de autofocusmotor is hoorbaar, terwijl in de duurdere Canon lenzen de geruisloze USM wordt gebruikt om scherp te stellen op je onderwerp. Waardoor je het ongemerkt kunt fotograferen.

Maar dat is op zich niet zo erg. Want met een 75-300 mm sta je op grotere afstand van je onderwerp, waardoor het niet wordt opgeschrikt door het geluid van de motor. Bovendien fotografeer je vogels en wilde dieren sowieso in open lucht, waardoor je over voldoende licht beschikt om zelfs met een f/4.0 of f/5.6 aan de slag te kunnen gaan.

En wanneer je alles scherp op de foto wilt, gebruik je toch een nog kleinere opening. Fotografeer je vaak in huis, dan plaats je de telelens op zijn laagste stand, stel je een hogere ISO-waarde in en gebruik je zo nodig een flitser. De kortste scherpstelafstand is 1,5 meter. Door de compacte vorm voor een telelens, neem je deze Canon lens gemakkelijk mee op reis.

Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 480 gram

Beste groothoeklens: Canon EF 16-35mm f/4L IS USM

Met de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM slaag je erin om het onderwerp van je foto groot vooraan in beeld te plaatsen, terwijl je ook nog een groot stuk van de omgeving weergeeft. Zo toon je personen en dieren in hun leefwereld en maak je mooie binnenhuisportretten.

Maar de groothoek is nog beter wanneer je hem inzet voor architectuurfotografie, waarbij je immense gebouwen in het kleine kader van je foto tracht te krijgen. Met de gekende perspectiefvertekening tot gevolg. De buitenmuren van het gebouw lijken naar elkaar toe te lopen, wat je foto iets kunstzinniger maakt. Vooral in zwart-wit.

Ook voor het fotograferen van weidse landschappen is de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM de beste lens. Omdat je daarmee de uitgestrektheid van het gebied goed in beeld kunt brengen. Op vakantie in Toscane leg je olijfboomgaarden en pittoreske marktpleinen vast. In IJsland fotografeer je gletsjers en geisers midden in de prachtige natuur, zonder dat er ook maar iets verloren gaat van de originele pracht.

De beeldstabilisator, aangeduid met IS in de naam van de lens, zorgt in samenwerking met de geruisloze USM-autofocus voor haarscherpe foto’s. Ook als je sluitertijden langer worden. Wat in het hoge noorden kan gebeuren, als het licht wat tegenzit. De zoomlens heeft een vaste f/4.0 opening.

Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 615 gram

Het grote voordeel van een primelens is meestal dat de lens veel lichtgevoeliger is. Dat is niet anders bij de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, met f/2.8 als grootste diafragmaopening. We verkozen een gelijkaardige Canon lens tot beste voor vogelfotografie.

Wat handig is voor een macrolens, want laag bij de grond of diep in het bos fotograferen, is lastig. Daar heb je vaak minder licht dan op de open vlakte. Wat betekent dat je beroep moet doen op een goede lens als je het kleine onderwerp scherp en helder op de foto wilt krijgen. Deze Canon lens met macrofunctie is de juiste lens voor de klus. Dat blijkt ook uit onze uitgebreide test. Alle macrofoto’s zijn haarscherp.

Nadeel van een lens met vaste brandpuntsafstand is wel dat je niet kunt zoomen en je bijgevolg zelf van plaats moet veranderen om het beeldkader aan te passen. Ga op je buik liggen en ondersteun je lens met een hand terwijl je de camera met de andere bedient. Je ellenboog doet dan dienst als een laag statief waardoor je dicht bij je onderwerp kunt komen.

Dichtbij scherpstellen kan al vanaf 30 cm, wat voldoende is om met een 100 mm zelfs het kleinste insect mooi te fotograferen tegen een totaal onscherpe achtergrond. Dat heet bokeh. Het effect wordt fraaier weergegeven met een goede lens.

Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: primelens | Gewicht: 625 gram

Beste prime lens: Canon EF 50mm f/1.2L USM

Het is altijd een goed idee om een standaardlens in je fototas te hebben. Een 50 mm komt bij een full frame sensor overeen met wat je met het blote oog waarneemt. Wat je ermee fotografeert komt erg herkenbaar en vertrouwd over. Bovendien is de primelens bijzonder lichtsterk.

Ze benadert veelal de volledige opening van f/1.0, waardoor je ze in alle lichtomstandigheden kunt gebruiken. Bij de Canon EF 50mm f/1.2L USM is dat niet anders. Het diafragma wordt gevormd met 8 lamellen, waardoor een grote ronde opening ontstaat, die een prachtig bokeh-effect tot gevolg heeft. In de vage achtergrond zijn wazige cirkels te zien, die de foto in ideale lichtomstandigheden een fraai speels karakter geven.

De glaselementen in het stof- en spatwaterdichte metalen objectief zijn van een goede kwaliteit. Dat wordt ook in de naam aangegeven met de L van luxe. Daarnaast beschikt de lens over een stille USM-motor voor de automatische scherpstelling. Maar handmatig focussen, blijft mogelijk.

De EF-vatting van Canon past op elke EOS-camera. Wil je een filter gebruiken, zoals een UV filter of polarisatiefilter die reflecties op het water wegneemt, dan heb er een nodig met een doorsnede van 72 mm. Die kun je dan op je lens schroeven om knappe portretten te maken of een wolkenhemel in beeld te brengen boven een gedetailleerd landschap. Door de gewijzigde lichtbreking tekenen de wolken zich beter af.

Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: primelens | Gewicht: 580 gram

Beste telephoto zoomlens: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM

Als je van plan bent om op termijn meerdere Canon lenzen te kopen, kan deze Canon EF 70-200mm f/2.8L USM een mooie aanvulling zijn op de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM die we aan het begin hebben besproken. Het is de beste lens waarmee je onderwerpen dichterbij haalt, zonder extra diep in je geldbuidel te tasten.

Want de nieuwe versie met beeldstabilisator is nog beter, maar die kost ruim het dubbele. En als je gebruikmaakt van een statief kun je ook deze 1,31 kg zware lens stabiel houden. Waar je de camera anders op de middelzuil bevestigt, zet je die poot nu onder de zoomlens.

Zo fotografeer je wilde dieren in Kenia, of vogels in de ochtendnevel boven een half bevroren vijver dicht bij huis. De geruisloze autofocus schrikt de dieren niet eens op. En mocht je niet tevreden zijn over de scherpte, dan stel je handmatig bij zonder de automatische functie eerst uit te schakelen.

Op deze lens kan dat onmiddellijk. Het UD-optiekglas geeft de dieren scherp weer. Ook als het stof in de wildernis opwaait of het water opspat door de vogels, zit je veilig. Deze goede lens is weersbestendig en stofdicht. Door de behuizing in metaal kan ze ook tegen een stootje. Zo gaat ze extra lang mee.

Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 1.310 gram

Beste lens om te filmen: Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM

Om goede video’s te maken, is het belangrijk dat je ruime, algemene overzichtsshots kunt afwisselen met scherpe close-ups van je personages. Ook als de hoofdrolspelers in je film zich nog op een ruime afstand bevinden van je goede Canon spiegelreflex.

Met de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM is dat mogelijk, zonder tussen twee opnames door van lens te moeten wisselen. De hele take kan met één goede lens gebeuren. Zo spaar je tijd uit bij het filmen en bij het monteren nadien. Want alle beelden worden in een vloeiende beweging opgenomen. Daar zorgen de autofocus en beeldstabilisatie voor.

Het glas van deze lens is voorzien van een beschermende coating, waardoor ze minder last heeft van vertekeningen en rare kleuren, wanneer je tegen de zon in filmt. Monteer ook de zonnekap die bij je goede Canon lens zit, om lens flare te voorkomen.

Behalve zon kan de lens tegen spatwater en stof. Ze is ook schokbestendig. Zo kun je in alle omstandigheden filmen. Maar daarnaast kun je met deze veelzijdige lens natuurlijk ook fotograferen. De combinatie van groothoek en telelens met een vaste lichtsterkte f/4.0, zorgt ervoor dat je de EF-lens kunt inzetten voor natuur- en architectuurfoto’s op brandpuntsafstand 24 en geslaagde sportfoto’s of dierenfotografie na het zoomen naar 105 mm.

Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 795 gram

goede canon lenzen
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een Canon lens?

Type camera en vatting

Met een EF-lens speel je bij Canon altijd op veilig, want die past op elke EOS camera, om het even of die een full frame sensor of een iets kleinere APS-C sensor heeft. Je kunt je goede lens bijgevolg ook op een andere camerabody gebruiken, wanneer je van camera zou veranderen of een tweede body zou kopen.

Bij de full frame spiegelreflexcamera wordt de foto één op één weergegeven en heeft de sensor het formaat van het vroegere negatief. Bij de APS-C van Canon moet je rekening houden met een cropfactor van 1,6. EF-lenzen herken je behalve aan de naam, ook aan het rode bolletje.

De voorbije jaren bracht Canon, als aanvulling op de EF-reeks, ook lenzen met een EF-S en een EF-M vatting op de markt. Een EF-S lens heeft een wit vierkantje en is enkel bedoeld voor spiegelreflexen van Canon met een APS-C sensor.

De EF-M is te herkennen aan een witte ronde stip en werd speciaal ontwikkeld voor de EOS APS-C systeemcamera’s. De RF tenslotte, met het rode balkje, past enkel op de full frame Canon zonder spiegel. Let bijgevolg goed op de eerste letters in de naam van de lens.

Type lens

Een primelens heeft een vaste brandpuntsafstand. Bij een zoomlens verandert de brandpuntafstand tussen de eerste en de tweede waarde op de lens, wanneer je op het onderwerp inzoomt. Omdat de primelens geen zoomfunctie heeft, moet je zelf dichter bij je onderwerp gaan staan, als je het groter in beeld wilt nemen.

Bij de zoomlens volstaat een draai aan de zoomring van de Canon lens, om het onderwerp groot te tonen en de beeldlagen dichter op elkaar te drukken. Primelenzen zijn meestal lichtgevoeliger. Een zoom kan een vaste lichtsterkte hebben. Maar bij de goedkopere versies wordt de grootste opening van de lens kleiner naarmate je meer inzoomt. Je hebt dan meer omgevingslicht nodig om goed te kunnen fotograferen.

Brandafstandspunt

De lens met een brandpuntsafstand van 50 mm bij een full frame spiegelreflex is de standaardlens die alles via de camera weergeeft zoals jij de wereld met het blote oog ziet. Bij een APS-C sensor is dat anders. Je moet rekening houden met de 1,6 cropfactor, waardoor de standaard 31 mm wordt.

Cameralenzen met een brandpuntsafstand die kleiner is dan deze standaardwaarde noemen we een groothoek, omdat die een weidser landschap fotograferen. Lenzen met een brandpuntsafstand die boven de standaardwaarde ligt, zijn telelenzen die een engere beeldhoek hebben, het onderwerp en de achtergrond groter en gedetailleerder tonen en alle lagen in de diepte dichter op elkaar drukken.

 Gewicht

Het gewicht is niet de belangrijkste eigenschap van een goede lens. Maar je moet er wel rekening mee houden. Want het gewicht van je camera en lens hangt vaak rond je nek, wanneer je erop uit trekt om foto’s te nemen en dat drukt op je nekwervels. Bovendien wordt een fototas zwaarder, als je daarin ook andere lenzen meezeult.

Kies daarom lenzen die elkaar goed aanvullen en waarvan de brandpuntsafstanden elkaar niet te veel overlappen. Zo beperk je het gewicht in je tas. Maar het gewicht van je lens speelt ook een rol bij het fotograferen zelf. Hoe zwaarder de lens, hoe moeilijker het wordt om de camera stabiel te houden.

Een stabilisator helpt je wel, maar bij grote telelenzen is dat niet altijd voldoende. Zorg daarom voor extra ondersteuning in de vorm van een goed statief.

 

goedkope canon lenzen

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.