Beste Deelauto / Carsharing

Beste Autodelen/  Carsharing

Brussel / Antwerpen / Gent / Brugge

Je hoeft niet in het stad te wonen om de opkomst van deelauto’s op te merken. Het is een logische oplossing voor mensen die geen nood hebben aan een voltijdse auto, of personen voor wie de instapkosten van een auto te hoog ligt. De sharing-platformen, of deeleconomie in het mooi Nederlands, zijn volgens trendwatcher een van de meest trendy en meest gezochte onderwerpen. Het bestaan van auto’s delen is niets nieuws. In 2011 al begon Zen Car en Cambio met de eerste carsharing ervaringen. Nu, in 2019, zijn er al heel wat verschillende bedrijven die zich op deze markt storten. Hoog tijd voor een overzicht in de zoektocht naar de beste carsharing applicatie in België.

Momenteel bestaan er twee verschillende manieren van carsharing. Afhankelijk van je situatie kies je best het model dat bij jou past. Heb je nood aan een auto voor af-en-toe lange afstanden te doen, of eerder vaak kleine afstanden. Er is voor ieder wel een formule dat het voordeligste uitkomt. Al deze bedrijven komen aan bod in deze lijst van beste deelauto applicaties.

Vrije parking
“free-floating”

De volledige vloot is beschikbaar voor de gebruiker, zolang deze zich in de aangewezen zone bevindt. Op deze manier kan je de lease/huur auto overal parkeren of ophalen. Via de app kan je deze reserveren, activeren en afsluiten.

+ Overal parkeren
– Enkel in de zone

Vaste parking
“station based”

De auto hangt vast aan permanente parkeerplaatsen. Zo haal je de auto op bij de aangewezen parkeerplaatsen. Ook bij het afzetten ben je verplicht je te houden aan deze aangewezen plaatsen.

+ Bijna altijd een auto beschikbaar is
-lastig als je ver van zo een plaats woont.

Opties in België:

Cambio – België

Cambio is (momenteel nog) het bekendste ‘korte termijn huren’ of carsharing in België. In tegenstelling tot andere, nieuwere carsharing platformen maakt Cambio geen gebruik van een free-floating fleet maar eerder van vaste stations. Dit wil zeggen dat je een Cambio telkens moet afhalen of parkeren op toegewezen plaatsen. Zo ben je ook zeker telkens een auto in de buurt te hebben als je een Cambio parkeerplaats kent.

Ook de prijsberekening is anders. Daar waar je één vaste kost betaalt en nadien enkel betaald per gereden minuut is het bij Cambio lichtjes anders. Eerst zijn er verschillende pakketten beschikbaar, kies wat bij jouw situatie past.

Locaties: België

Cambio is beschikbaar in heel België en is eerder een vervangmiddel voor lange afstanden of routine afstanden. Je hebt bijna altijd een auto beschikbaar aan de parkeerplaatsen, iets dat met free-floating vaak niet het geval is. Op een Cambio kan je dus meer rekenen dan een andere app. Toch is het niet altijd voordelig gezien je vast hangt aan de parkeerplaats.

Cambio België (18/02/2019)

 • Aantal gebruikers: 25000
 • Aantal auto’s: 860
 • Aantal standplaatsen: 350
cambio belgie

Kostprijs:

Cambio wil instaan voor het vervangen van een privé-wagen. Ze profileren zich echt als het bedrijf dat auto’s wil verminderen en vooral jouw kosten wil verminderen. Daarom vergelijken ze zich het beste met de kostprijs van een eigen auto. Zo zie je dat hoe minder je rijdt, hoe voordeliger het is om geen auto te hebben…. Wat logisch is?

Er is de (terugkerende) kost van het abonnement, en de huurprijs, die varieert van 1,55 tot 2 euro per uur. Tussen 23u en 7u rij je gratis. Een dagkaart kost tussen de 17,5 en 23 euro, een weekkaart gaat van 105 tot 140 euro. Per gereden kilometer betaal je ook nog eens tussen de 0,21 en 0,33 euro. De prijzen lopen op als je een wagen uit een hogere klasse neemt. Je kan een gewone auto huren, maar ook bijvoorbeeld een bestelwagen.

cambio prijzen

Drive-Now – Brussel

+300 voertuigen in Brussel.
Nog niet zo oud is het Drive-now concept van BMW en huurbedrijf Sixt. Steeds vaker zien we een carsharing initiatief van een autofabrikant in samenwerking met leasing. En zo zien we dit opnieuw gebeuren voor BMW en Sixt, bedrijven die wel vaker samenwerken om te bouwen aan de toekomst. Een toekomst zonder privéauto’s het is mogelijk.

Drive-Now was het eerste concept dat gebruik maakt van het free-floating principe. Dit wil zeggen dat je een gebruikte auto overal kan ophalen en afzetten, binnen de gedetermineerde zone. De auto’s zijn zichtbaar op de applicatie. Via deze app boek je een auto en gebruik je hem naar eigen wil.

Kostprijs:

Drive-Now heeft een eenmalige instapkost van 29 euro. Per rit betaal je € 0,33 per minuut. Er zijn ook verlaagde kosten voor gebruik per uur of per dag. Wil je de auto parkeren maar in jouw bezit houden dan betaal je € 0,19 per minuut gedurende je pauze. Parking is niet van toepassing tussen 22u & 6u (zondag tot donderdag).

In elke auto zit een tankkaart en parkeerkaart. Deze zijn geldig bij hun partners binnen Brussel. Tank en parking is dus inbegrepen in de prijs. Ga je tanken, dan krijg je bonus minuten gratis.

Locatie: Brussel

Drive-Now is enkel beschikbaar in Brussel. Hierbij hoort een zone waarin je de auto kan parkeren. Rij je uit de zone wanneer je betaald dan is dit geen probleem. Je kan de auto wel niet buiten de zone parkeren, dan blijft deze per minuut aanrekenen. Naast Brussel is er ook een extra eiland voor Brussel Zaventem / Brussels Airport. Handig als je met de auto naar de luchthaven wil.

Ook het Atomium, Heizel en NATO hebben een afgezonderde extra zone.

Drive-Now (18/02/2019)

 • Aantal gebruikers: 25000
 • Aantal auto’s: 300
 • Parking: Free-floating

Ubeeqo – Brussel

Europcar, we kennen het allemaal. Het Franse leasing bedrijf maakt zijn fleet beschikbaar voor autodelen in België en omringende landen. Ubeeqo is uniek door de keuze in auto klasses en verschillen in hun concept. Gebruikers kunnen kiezen uit een assortiment van auto’s in combinatie met een assortiment van prijzen. Op deze manier kan je zelf kiezen welke formule het beste bij u nood past.

Het grote verschil tussen Ubeeqo en andere carsharing applicaties is het uitkiezen van een chauffeur. Naast carsharing dient de app ook om auto’s makkelijker te huren. Dit kan met of zonder chauffeur. Net zoals Cambio werkt Ubeeqo met vaste stations. Een gebruikte auto moet opnieuw op deze locatie, of andere Ubeeqo locaties, afgezet worden.

Kostprijs:

De kostprijs hangt af van het gebruik, het gekozen pakket, en de gekozen auto. Gaan we uit van de laagste kost dan moet je ongeveer € 5 rekenen per uur. Deze kost kan enkel omhoog gaan bij het kiezen van grotere modellen. Daarnaast is parking, tank en verzekering inbegrepen in de prijs.

Locatie: Brussel +errond

Voorlopig is ook Ubeeqo enkel beschikbaar in Brussel. Op termijn zullen er parkeerplaatsen in andere steden beschikbaar worden.

Ubeeqo (18/02/2019)

 • Aantal gebruikers: 25.000
 • Aantal auto’s: 150
 • Parking: Free-floating
beste carsharing brussel

Poppy – Antwerpen

Inwoners van Antwerpen kunnen het best terecht bij Poppy. Dit bedrijf heeft zowel auto’s als scooters ter beschikking. Handig voor als je een korte afstand in de stad wil doen. Opgericht in 2018 is Poppy nu van plan snel uit te breiden.

Poppy werkt ook met het free-floating principe. Alle auto’s staan dus binnen een zone in Antwerpen en kunnen via de app gereserveerd worden. Heb je gedaan, dan sluit je af via de app. Op deze manier kan je overal parkeren, ook parking is inbegrepen in de prijs. Ook in begrepen is de omnium verzekering, een carwash en laden of tanken.

Locatie: Antwerpen

Poppy is momenteel enkel actief in Antwerpen met plannen om verder uit te breiden. In Antwerpen is er een zone waarin je de auto kan parkeren. Rij je uit de zone wanneer je betaald dan is dit geen probleem. Je kan de auto wel niet buiten de zone parkeren, dan blijft deze per minuut aanrekenen.

Poppy (18/02/2019)

 • Aantal gebruikers: 500
 • Aantal auto’s: 350
 • Aantal scooters: 25
 • Parking: Free-floating

Kostprijs:

Voor een Poppy betaal je geen instap- of abonnementskosten. Het enige dat je hoeft te betalen is de gereden minuten. Zo betaal je € 0,33 per minuut, of € 0,10 wanneer je deze geparkeerd in uw bezit houdt. Ga je naar de oma die in Gent woont. Dan bestel je de Poppy, rij je 25 minuten, parkeer je hem 3 uur en rij je 25 minuten terug. De totale prijs zal dan 0,33×50 + 0,10x60x3 zijn. Komt het voordeliger uit, dan kan je ook 90 euro per dag betalen.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=vhDUYFq4CA0&t=”]

Bolides – Gent / Leuven / Antwerpen

Het lijkt al snel dat de beste deelauto opties in Brussel liggen. Toch zijn er kleinere minder bekende bedrijven dat voor alternatieven in heel België zorgen. Net zoals Cambio is ook Bolides beschikbaar in Gent, Antwerpen en Leuven. In tegenstelling tot Cambio werkt Bolides met het free-floating principe. Zo haal je de auto op waar je wil, en zet je hem af wanneer je binnen de zone bent.

Bolides heeft momenteel enkel de Audi A1 beschikbaar in hun gamma. Ideaal voor stad, maar stevig genoeg voor lange afstanden.

Locatie:
Antwerpen, Gent en Leuven

Bij Drive-now of Zip car heb je een redelijk groot deel van de stad dat aangegeven is als zone. Bij Bolides is dit nog in opbouw. Je kan naar Antwerpen, Gent en Leuven, maar daar ben je toch iets of wat beperkt door het aanbod van ‘zones’.

Bolides (18/02/2019)

 • Aantal gebruikers: 300
 • Aantal auto’s: 25
 • Parking: Free-floating

Kostprijs:

Geen abonnementskosten, met Bolides betaal je enkel wanneer je effectief met de auto rijdt. Zo betaal je of € 3 per uur, of € 0,3 per kilometer. Inbegrepen in de prijs zitten de brandstofkosten, verzekering, onderhoud en carwash.

Zen Car – Brussel – Elektrisch

Zen Car is ook enkel actief in Brussel. Bestaand sinds 2011 is het duidelijk dat de markt nog niet volledig open is voor elektrische voertuigen. De omschakeling naar een Zen car verloopt zeer traag. Dit is gedeeltelijk te danken aan de slechte infrastructuur voor elektrische voertuigen.

Zen Car is uniek door enkel gebruik te maken van compacte elektrische auto’s. Deze werken via vaste oplaadstations waar je de auto kan ophalen of afzetten. Op deze manier heeft de volgende gebruiker telkens een opgeladen auto. Alle elektriciteitskosten zijn ingegrepen in de prijs.

Na zeven jaar actief te zijn in Brussel telt Zen Car bijna 100 voertuigen op 60 verschillende oplaadpunten (2018). Hoewel het aantal carsharing bedrijven fors gestegen is blijft Zen Car een stapje voor door enkel elektrisch aan te bieden, een niche dat andere nog niet aan durven gaan in de Carsharing sector. Fijn aan Zen car is dat je gratis kan parkeren in groene en blauwe parkeerzones, alsook bij Interparkings.

Locatie: Brussel

De Elektrische auto’s van Zen Car zijn enkel beschikbaar in Brussel.

Zen Car (18/02/2019)

 • Aantal gebruikers: 4.000
 • Aantal auto’s: 86 (2017)
 • Aantal standplaatsen: +100

Kostprijs:

Met een éénmalige inschrijving kost van € 5 is Zen Cars de één van de goedkoopste. Daarnaast betaal je ongeveer € 9 per uur of € 70 per dag. Een kost dat toch hoger licht dan andere opties in de lijst van beste carsharing in België.
Let op, er zijn veel prepaid formules die de kosten kunnen drukken!

Zip Car – GESTOPT 28/02/2019

UPDATE: Zip Car is vanaf 28/02/2019 niet meer actief in Brussel

Zip car bestaat al sinds september 2016. Avis Budget, een Amerikaans auto leasing bedrijf dat ook in België operationeel is, startte met Zip Car om het aantal auto’s te verminderen. Door het delen van de auto, of deze enkel te nemen wanneer nodig, halen we meer auto’s uit het verkeer. Zo is er minder file en komt iedereen vroeger thuis. Ook het dematerialiseren van de auto is voordelig voor de portefeuille. Geen verzekering, geen tank kosten of niets. De toekomst van carsharing ziet er voordelig uit.

Zip Car is voornamelijk actief in Brussel, waar het zijn activiteit begon. Met 16 van de 19 Brusselse gemeentes kunnen zowat alle inwoners genieten van de 250 Peugeot wagens die ter beschikking staan. Door met een ‘Free Floating’ concept te werken – je mag de auto achterlaten waar je wil, binnen de zone – kan je met Zip Car overal naartoe. Dit is zeker goed voor korte verplaatsingen waar je zelf kan kiezen waar je de auto zal parkeren. Alles werkt via de app. Hiervoor heb je internet en GPS nodig.

Locatie: Enkel Brussel

Zip Car is enkel beschikbaar in Brussel (tot 28/02/2019). Hierbij hoort een zone waarin je de auto kan parkeren. Rij je uit de zone wanneer je betaald dan is dit geen probleem. Je kan de auto wel niet buiten de zone parkeren, dan blijft deze per minuut aanrekenen. Naast Brussel is er ook een extra eiland voor Brussel Zaventem / Brussels Airport. Handig als je met de auto naar de luchthaven wil.

Ook het Atomium, Heizel en omstreken hebben een afgezonderde extra zone.

Kostprijs:

Je betaalt een eenmalige kost van € 20 bij het inschrijven. Nadien hoef je enkel een ID kaart, rijbewijs en betaalmethode invoeren. Eens alles in orde is kan je gebruik maken van de voertuigen. Bij ieder gebruik betaal je de kost van je gebruik. Dit is slechts € 0,25/minuut wat zeer goedkoop uitkomt. Rij je buiten de zone dan blijft de prijs aanrekenen tot je terug in de zone komt. Enkel daar kan je parkeren.

Daarnaast zijn er pakketten voor speciale situaties, dagtrips, lange afstanden, All-in pakket, …

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.