De 5 beste Chomebooks van 2021

Het beperkte alternatief voor een laptop, met een goede Chromebook ben je licht onderweg

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste chromebooks. Hier kijken we naar kracht, maar ook gebruik, batterij autonomie en de kwaliteit van het scherm.

Volgens ons onderzoek is de beste Chromebook voor de meeste mensen de Acer 314. Het is een betaalbare optie, uitgerust met een Intel Celeron, 4GB RAM geheugen en 64 GB opslagruimte. Heb je meer budget, dan zijn er nog betere opties. Zoek je eerder naar een chromebook / Tablet combinatie dan is de onderstaande Lenovo ook een zeer goed alternatief.

Acer Chromebook 314

Beste prijs / kwaliteit chromebook

Kijken we eerder naar een perfecte prijs / kwaliteit verhouding dan komen we uit bij de Acer 314. Enerzijds gekend voor kwaliteit in het bouwen van laptops en gaming accessoires. Anderzijds telkens betaalbaar en binnen het juiste prijssegment. Deze Chromebook 314 is volgens verschillende winkels de beste chromebook van het moment. Dit is niet fout, het is echter een zeer goede chromebook. Heb je geen nood aan tablet combinatie dan is dit de beste chromebook op basis van prijs / kwaliteit.

Het toestel voelt stevig aan, ook de toetsen geven een gevoel van kwaliteit mee. Daarnaast heb je een 14 inch Full HD scherm, een uitstekende resolutie aan 60 Hertz verversingssnelheid. Binnen in de Acer komen we kwalitatieve componenten tegen. Een sterke Intel Celeron processor (dual core) met een turbo snelheid van 2,5 GHz, 64 GB SSD geheugen en 4GB RAM. Hoewel een grafische kaart minder belangrijk is voor een Chromebook krijgen we hierbij een Intel UHD Graphics 600. Genoeg om de HD resolutie te voorzien. Al bij al is deze Acer een zeer veilige aankoop dat binnen het budget blijft. Ideaal voor iemand die op zoek is naar een chromebook als primaire laptop.

ACER SPIN 311

Beste Chromebook tablet combinatie

De Acer Spin 311 is volgens ons onderzoek de beste chromebook van het moment. Het is een goedkope Chromebook voorzien van een Intel Celeron N3450 processor, 4GB RAM en een opslagruimte van 64GB. Deze hardware is niet indrukwekkend maar om ChromeOS te draaien is het voldoende. Hij is ideaal voor mensen die aan tekstverwerking doen, op het internet willen surfen of een serie willen streamen via Netflix. Door zijn beperkte opslagruimte ben je wel snel aangewezen tot het opslaan van bestanden in de cloud.

Het touchscreen scherm van 11,6 inch is wel niet zo groot, wat voor sommigen lastig kan zijn. Ook is de HD+ resolutie niet even goed als een Full HD scherm. Dit toestel is dus niet ideaal voor films te kijken, eerder voor te werken of studeren. Wel opvallend is dat het scherm te draaien is, zodat je het als tablet kan gebruiken, en natuurlijk zijn er dan ook TouchScreen mogelijkheden.

De Acer Spin 311 kan het bij normaal gebruik tot 13 uur uithouden vooraleer je hem moet opladen. Dit is relatief lang, de chromebook laadt ook zeer snel op. Omdat de Acer voorzien is van een USB-C poort kan je hem ook opladen met een externe batterij als je geen adapter hebt.

LENOVO S330 Chromebook

Beste Lenovo chromebook

De Lenovo S330 heeft een scherm van 14 inch. De resolutie, Full HD 1920×1080, is meer dan voldoende voor films of series op te bekijken. Deze Lenovo chromebook maakt gebruik van een Quad Core Mediatek processor, ondersteund door 4GB RAM geheugen en een 64GB SSD als opslagcapaciteit. Heb je iets meer budget dan kan je ook kiezen voor de Intel Celeron processor met 8 GB RAM ondersteuning (Lenovo Ideapad 3). Heb je meer rekenkracht nodig dan zijn deze upgrades zeker aangeraden. We waren ook vooral onder de indruk van het accu van deze Chromebook. Bij normaal gebruik gaat hij bijna 10 uur lang mee. Niet slecht voor zo’n krachtig toestel.

Met een gewicht van 1,4 kilogram weegt hij wel een stuk meer in vergelijking met de meeste laptops. Ook het klavier is in orde. Handig maar klein, het is even wennen aan het kleinere formaat. Om ruimte te besparen zijn enkele toesten verplaatst of weggelaten. Ook de numberpad is weggelaten. Ondanks zijn klein formaat beschikt hij over twee USBpoorten, en twee standaard USB-A poorten, een headphone jack, HDMI en micro SD poort. Ook speakers en een webcam zijn ingebouwd.

LENOVO IDEAPAD FLEX 3

Krachtige kleine chromebook / tablet combinatie

Heb je iets meer budget dan kan je ook een chromebook/tablet combinatie gaan met meer rekenkracht. Klein en krachtig is de beschrijving van deze Flex 3 ideapad. Een Intel Celeron 8GB ram met 128 GB SSD opslagruimte. Dit is veel rekenkracht voor een Chromebook, maar zeker voor een tablet. Met 1.2 kg ook zeer makkelijk om mee te nemen, het is ook zeer dun en past in zo goed als elke  tas. Het 11.6 inch scherm is ook kleiner dan de meeste toestellen in de lijst beste chromebooks. Wel handig, de frame is van aluminium waardoor het een zeer stevige chromebook is.

Het ontwerp van Lenovo zorgt voor goede verkoeling en dus weinig verlies van kracht. Ook de batterij houdt het goed vol. Zoals vermeld gaat het hier om een chrombook / tablet combinatie. Je kan het scherm 360° draaien en via de touchscreen als tablet gebruiken.

ASUS CHROMEBOOK C423

Goedkope chromebook 

De Asus Chromebook C423 kost ongeveer 250 euro (op moment van schrijven) en is in veel opzichten vergelijkbaar met de Asus C523. Beide toestellen beschikken over een Full HD scherm (1920×1080) alleen is deze met 14 inch iets kleiner. Ook beschikken ze over 4GB RAM geheugen en 64GB opslagruimte. Als processor heeft Asus gekozen voor de gekende Intel Celeron. De batterij gaat ongeveer 7-8 uur mee afhankelijk van je gebruik.

Qua aansluitingen beschikt hij over twee USB-A en twee USB-C poorten. Ook dit toestel weegt slechts 1.2 kg waardoor het een zeer lichte chromebook is. Dit toestel heeft geen tablet functie. Het scherm is dus ook niet touchscreen. Hoewel dit om een goedkope laptop gaat, waarvan men verwacht dat de kwaliteit slechter is, krijgt deze chromebook zeer goede reviews. Enkel het geluid is van iets mindere kwaliteit. Ook de kleine letters op het toetsenbord is moeilijker voor mensen die niet blind typen.

Tot zover de top 5 beste chromebooks.
Meer alternatieven nodig? Bekijk dan ook de lijst beste ultrabooks of goedkope laptops.

chromebook kopen online

Chromebooks vergelijken

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een goedkope laptop met Chrome OS als besturingssysteem. Dit wil zeggen dat zelf de beste chromebook nooit even goed is als een laptop, en dit is ook niet de bedoeling. Chrome OS is gebaseerd op Linux en maakt vooral gebruik van apps die ontwikkeld zijn door Google. Apps zoals Gmail, Google drive en Google Sheets zijn standaard voorzien en zijn volledig gratis te gebruiken. Omdat ChromeOS veel lichter is in vergelijking met Windows 10 heb je minder krachtige hardware nodig. Dit vertaald zich enerzijds in een goedkope aankoopprijs maar ook in een langer batterijleven. Ze zijn ideaal voor mensen die een goedkope laptop zoeken om op het web te surfen, om mails te versturen of om series te streamen via Netflix. 

Chromebooks hebben voor de meeste applicaties een internetverbinding nodig, hoewel ze wel enkele offline-opties ondersteunen voor Gmail, Google Drive en Keep. Ook het spelen van films, games of muziek is offline mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de meeste Chromebooks een opslagruimte hebben van 32 GB of 64 GB. Door de beperkte opslagruimte zijn deze toestellen dus niet echt geschikt om veel foto’s en/of video’s op te slaan. Als je dit wel wilt doen ben je snel aangewezen aan cloudservices zoals Google Drive. Om de opslagruimte uit te breiden kun je wel gebruik maken van een micro SD kaart.

beste chromebook 2020

Chromebook kopen,
waar op letten

1. Prestatie

Om een Chromebook te hebben die performant is heb je minstens 4GB RAM nodig. Elk toestel met minder dan 4GB RAM laat je best aan je voorbijgaan. Uit eigen ervaring kunnen we met zekerheid zeggen dat Chromebooks met minder dan 4GB zeer lange laadtijden hebben wat zeer frustrerend is. Zeker wanneer je een paar tabbladen hebt openstaan worden deze modellen frustrerend traag.

Een moderne Intel-processor is ook belangrijk, uit eigen ervaring merken we dat processors van andere fabrikanten zoals Nvidia en Samsung te traag zijn. Een Intel i3 of i5 is overkill voor een Chromebook maar een moderne m3-processor of een Celeron-processor zijn vaak voldoende om een performant model te hebben. Het voordeel van een m3 of een Celeron processor is dat ze de batterijduur van je tostel aanzienlijk kunnen verlengen in vergelijking met andere processoren.

2. Opslagruimte

De meeste modellen (2020) zijn voorzien met een opslagruimte van 32 GB of 64 GB. Dit is niet veel maar voldoende wanneer je niet van plan bent om veel foto’s of video’s op je lokale opslagruimte te zetten. Google wilt dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van zijn cloud services zoals Google Drive of Google Photo. Wil je wel een aantal video’s of foto’s lokaal kunnen opslaan raden we aan om gebruik te maken van een micro SD kaart. Enkel duurdere Chromebooks hebben een opslagruimte van 128 GB of meer.

3. Toetsenbord

Een toetsenbord en trackpad moeten goed genoeg zijn zodat je ze een paar uur kunt gebruiken zonder kramp te krijgen in uw handen. Let op wanneer u voor een Chromebook wilt gaan die kleiner is dan 13 inch. We spreken uit eigen ervaring wanneer we zeggen dat bij een 11 inch Chromebook het toetsenbord onaangenaam klein wordt. Een mooie toegevoegde waarde vinden wij Chromebooks die een backlit toetsenbord hebben, dat maakt het veel aangenamer om te typen in donkere ruimtes. Nadeel is dat je een backlit toetsenbord enkel terugvindt in de iets duurdere alternatieven.

4. Batterij

De batterij van een Chromebook gaat uitzonderlijk lang mee in vergelijking met Windows laptops in dezelfde prijsklasse. De meeste Chromebooks hebben bij normaal gebruik een batterijleven van ongeveer 9 uur. Onder normaal gebruik verstaan we op het web surfen, mails beantwoorden en naar films kijken via Netflix of Youtube.

goedkope chromebook online

5. Prijs

Een goede Chromebook kun je de dag van vandaag vinden vanaf ongeveer 300 euro. Goedkoper dan 300 euro riskeer je om een Chromebook aan te schaffen die zo traag is dat je het niet gaat gebruiken. Er zijn natuurlijk ook modellen van 400-500 euro die beter gebouwd zijn of uitgerust zijn met een touchscreen. Een touchscreen is enkel handig wanneer je het toestel ook als een tablet wilt kunnen gebruiken.

6. Scherm

De meeste Chromebooks hebben een scherm van 11 of 13 inch wat vrij klein is. Je moet rekening houden dat een klein scherm ook zorgt voor een kleiner toestenbord. Hierdoor zijn dezze kleine Chromebooks minder geschikt om langdurig op te typen. Er bestaan ook modellen met een 14 of 15 inch die voorzien zijn van een volwaardig toetsenbord. Sommige modellen komen met een volwaardig numeriek klavier wat wij een grote toegevoegde waarde vinden wanneer je veel in Microsoft Excel of Google Sheets werkt.

7. Games

Je kan games spelen op een Chromebook maar de opties zijn beperkt. De Chrome Web Store biedt games zoals Bejeweled en Cut the Rope aan, maar je hebt niet dezelfde selectie als bijvoorbeeld een Windows PC. Chromebooks met Android-ondersteuning hebben toegang tot meer games zoals Alto’s Odyssey, Star Wars: Galaxy of Heroes en Minecraft. Zelf met de beste chromebook is echt gamen uitgesloten. Hiervoor kijk je best naar de lijst van beste gaming laptops.

Tot zover de lijst ‘beste chromebook 2021’ – Laatste update 21/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Computer’

Related Posts

Comments (1)

[…] zijn ook andere opties – bekijk de top 5 beste chromebooks of de beste 5 laptops Voor de echte merk kenners kan je ook terecht op de TOP 5 Microsoft Surface […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.