De 7 beste chromebooks van 2022

Een budgetvriendelijk alternatief voor een PC of laptop

De beste chromebooks zijn budgetvriendelijke alternatieven voor laptops. Je kan er zowat alles mee doen, maar opslaan doe je vooral in de cloud. Chromebooks zijn meestal goed beveiligd tegen virussen en hacks en doorgaans zijn ze energiezuinig. In dit artikel onderzoeken wij de beste chromebooks en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. We kijken daarvoor naar de draagbaarheid, de prijs, het batterijleven en de kwaliteit van het scherm. Op zoek naar een budget alternatief voor een laptop, lees hier verder om de beste chromebook te vinden.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Acer 315

De Acer Chromebook 315 is de ideale chromebook voor wie een beperkt budget heeft maar nog steeds de beste ervaring van een chromebook wil. Hij heeft een strak design dat heel licht en compact is, gemakkelijk mee te nemen naar school dus. Hij heeft een scherm van 15,6 inch en een uitstekende Full HD resolutie. Daarnaast dient het scherm ook als een touchscreen waardoor je gemakkelijk door je apps kan swipen of snel aanpassingen kan maken aan je notities.

Met de Intel Celeron processor en 4GB RAM werkgeheugen kan je vlot te werk gaan. Je zal je echter wel moeten beperken tot een handvol tabbladen tijdens het multitasken. Met 64GB SSD kan je een aantal documenten en applicaties op je chromebook opslaan, maar zal je hoogstwaarschijnlijk ook veel gebruik moeten maken van de cloud of een externe harde schijf om je documenten te bewaren. Ten slotte hoef je je niet te vaak zorgen te maken om een lege batterij. De batterij gaat 12,5 uur mee wanneer hij volledig opgeladen is.

CPU: Intel Celeron | RAM: 4GB | Opslagruimte: 64GB | Scherm: 15,6 inch | Gewicht: 1,63 kg

Beste goedkope: Lenovo IdeaPad 3

De Lenovo IdeaPad 3 is de beste goedkope chromebook voor studenten. Deze budget chromebook heeft een scherm van 14 inch en is dus zeer compact en daarnaast ook nog eens zeer licht. Het scherm heeft een Full HD resolutie waarmee je naast het gebruik voor school thuis nog even tot rust kan komen met bijvoorbeeld een serie op Netflix. Wel kan je voor deze scherpe prijs geen touchscreen verwachten. Naast het compacte en lichte design heeft deze chromebook ook een batterijleven van 10 uur, waardoor je een hele dag naar de les kunt gaan zonder oplader.

De Mediatek MT8183 is een minder gekende processor, maar hij komt goedkoper uit en is geschikt voor dagdagelijks gebruik en een vlotte prestaties. Met het werkgeheugen van 4GB kan je lichte taken vlot uitvoeren, maar zal je moeilijk kunnen multitasken. Deze chromebook maakt gebruik van 32GB Flash opslag, waardoor je applicaties en documenten snel zullen openen. De opslag is wel zeer beperkt, met 32GB zal je zeker gebruik moeten maken van een cloudoplossing om je documenten op te slaan. Een nadeel is dat de case gemaakt is van kunststof, waardoor deze Lenovo minder stevig is. Tot slot krijg je zoals bij elke nieuwe Chromebook één jaar lang 100GB cloudopslag gratis.

CPU: MediaTek MT8183 | RAM: 4GB | Opslagruimte: 32GB | Scherm: 14 inch | Gewicht: 1,4 kg

Beste voor school: HP 14

De HP Chromebook 14 is de beste chromebook voor school. Hij is zeer gebruiksvriendelijk en heeft zeer krachtige onderdelen. Hierdoor hoef je je nergens zorgen om te maken en kan je deze chromebook gebruiken waar en wanneer je maar wil. Hij heeft een strak en compact design en weegt slechts 1,46 kilogram. Hij komt met een prachtig 14 inch scherm met een WGXA (1366×768) resolutie. Daarnaast kan je er tot wel 12 uur mee aan de slag, dus je hoeft geen oplader mee te zeulen.

Deze chromebook komt met een Intel Pentium processor en 8GB RAM aan werkgeheugen. Een zeer krachtig model dus, waar je al je taken vlot mee kan uitvoeren. Door het uitgebreide werkgeheugen is dit model ook zeer geschikt om vlot te multitasken en zal je geen problemen hebben met de snelheid. Bovendien heeft hij een opslagcapaciteit van 128GB SSD, waardoor programma’s sneller opstarten en geladen zijn.

CPU: Intel Pentium | RAM: 8GB | Opslagruimte: 128GB | Scherm: 14 inch | Gewicht: 1,46 kg

Beste met touchscreen: Acer Spin

De Acer Chromebook Spin is een unieke chromebook die kan omklappen en gebruikt worden als een tablet. Je kan het toestel op verschillende manieren neerzetten. Zo kan je het scherm bijvoorbeeld omklappen en deze beste chromebook met touchscreen rechtzetten als een tent. Dit model heeft een zeer compact design, met een scherm van 13,3 inch en een Full HD resolutie. Bovendien weegt deze chromebook slechts 1,2 kilogram en gaat de batterij 8 uur mee. Een goede all-in-one computer om overal mee naartoe te nemen dus.

Dit model heeft een Qualcomm Snapdragon 7c processor en 4GB RAM werkgeheugen. Hiermee kan je vlot notities nemen, e-mailen, browsen op het internet of applicaties gebruiken. Multitasken gaat wel wat trager met 4GB RAM. Werk je graag met meerdere tabbladen tegelijkertijd dan kies je best voor een chromebook met 8GB RAM. Je krijgt 64GB Flash geheugen om al je documenten en applicaties op te slaan. De Acer is vervaardigd van kunststof, wat we wel een minpunt vinden;

CPU: Qualcomm Snapdragon 7c | RAM: 4GB | Opslagruimte: 64GB | Scherm: 13,3 inch | Gewicht: 1,2 kg

Beste met groot scherm: Asus CX17

Als je op zoek bent naar een krachtige en snelle chromebook, dan is de Asus Chromebook CX17 iets voor jou. Dit model komt met een groot scherm van 17,3 inch en een Full HD resolutie. Met deze chromebook kijk je dus op een groot scherm naar video’s of kan je werken aan documenten op verschillende tabbladen naast elkaar. Dankzij de Intel Pentium Silver processor en 8GB RAM kan je dit ook doen zonder enige problemen. Daarnaast krijg je dankzij de grootte van dit model ook een ingebouwd numeriek toetsenblok.

Een groot scherm komt met veel voordelen, maar ook met één nadeel. Een groot scherm is niet zo compact en dus minder gemakkelijk om overal mee naartoe te nemen. Daarnaast is dit model met een gewicht van 2,42 kilogram ook aanzienlijk zwaarder dan de meeste chromebooks. Dit model heeft een batterijleven van 7 uur. De Asus is ten slotte gemaakt van kunststof, wat we voor deze prijs graag anders gezien hadden.

CPU: Intel Pentium Silver | RAM: 8GB | Opslagruimte: 128GB | Scherm: 17,3 inch | Gewicht: 2,42 kg

Beste kleine: Lenovo Flex 3

De  Lenovo Flex 3 is de beste compacte chromebook. Deze chromebook is ideaal om mee te nemen naar school of je werk. Hij heeft een scherm van  11,6 inch met een  1366×768 resolutie. Een zeer compact design dus en ook een lichtgewicht met een gewicht van slechts  1,2 kilogram. Daarnaast kan je hem ook omplooien en het touchscreen gebruiken als tablet. Met dit model zal je niet veel kunnen multitasken, want het werkgeheugen is beperkt tot 4GB RAM. Maar met de Intel Celeron processor kan je wel vlot browsen, e-mailen, noteren of video’s bekijken. Bovendien heeft deze chromebook ondanks het kleine scherm een opslagcapaciteit van 64GB en een batterijleven van tien uur. Dit model is dus uitstekend voor wie mobiel en flexibel te werk wil gaan, waar dan ook.

CPU:  Intel Celeron | RAM: 4GB | Opslagruimte:  64GB | Scherm:  11,6 inch | Gewicht:  1,2 kg

Beste 2 in 1: HP x360

De HP Chromebook x360 is een handige 2 in 1, je kan hem dus ook omklappen en gebruiken als een normale tablet met het touchscreen. Deze efficiënte 2 in 1 chromebook neem je overal mee naartoe dankzij het uitstekende batterijleven van 13 uur. Bovendien weegt hij slechts 1,35 kilogram en heeft hij een compact scherm van 12 inch. Je krijgt bij deze chromebook wel slechts 32GB aan opslagcapaciteit, dus je zal je documenten online moeten opslaan in de cloud.

Het toestel heeft een Intel Celeron processor en beschikt over een werkgeheugen van 4GB RAM, waardoor je je taken vlot kan uitvoeren zolang je niet te veel tabbladen open laat staan. Daarnaast kan je je toestel gewoon omklappen en rustig naar wat video’s kijken of swipen door je favoriete applicaties. Als je een handig en draagbaar toestel wil dat de hele dag meekan, dan is dit dus het ideale model voor jou.

CPU: Intel Celeron | RAM: 4GB | Opslagruimte: 32GB | Scherm: 12 inch | Gewicht: 1,35 kg

Tot zover de top 7 beste chromebooks.
Meer alternatieven nodig? Bekijk dan ook de lijst beste ultrabooks of goedkope laptops.

beste chromebook
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een chromebook?

Processor

De processor in een chromebook is een beetje de centrale motor van het toestel. Hoe beter de processor, hoe sneller de chromebook zal reageren. Dit gaat over acties zoals het openen van applicaties en documenten. Waar de kracht van de processor een zeer belangrijke factor is voor een laptop, heb je voor een chromebook veel minder krachtige processors nodig. Dat komt doordat een chromebook gebruikmaakt van een simpel besturingssysteem, namelijk Chrome OS. Daarom kan je met deze toestellen wat geld uitsparen en nog steeds simpele taken uitvoeren.

Voor een chromebook heb je zeker geen Intel i3 of i5 nodig. Je hebt genoeg met een Intel Celeron of de betere Intel Pentium. Daarnaast zijn er nog enkele chromebooks die processors gebruiken van andere merken zoals AMD, MediaTek of Qualcomm.

RAM geheugen

Het werkgeheugen of RAM geheugen is het geheugen dat de processor krijgt om mee te werken. Elke taak die je chromebook moet uitvoeren gebruikt een deel van dit geheugen. Dit wil dus zeggen dat hoe hoger het RAM geheugen zal zijn, hoe meer taken je toestel kan uitvoeren op éénzelfde moment. De basismodellen hebben 4GB RAM en de betere modellen hebben 8GB RAM.

Zie je een model met minder dan 4GB, dan kan je best even verder zoeken. Met minder dan 4GB zal je zeer lange laadtijden ondervinden, zeker wanneer er enkele tabbladen open staan. Vind je een model met meer dan 8GB, dan betaal je een stuk meer voor werkgeheugen dat je bijna nooit zal gebruiken.

Chromebook voor studenten
Afbeelding: Canva.com

Opslagruimte

De opslagruimte zorgt ervoor dat je documenten kan opslaan op je toestel zelf. Hoe meer opslagruimte er beschikbaar is, hoe meer documenten en applicaties er op je toestel kunnen staan. Je moet wel rekening houden met het feit dat het besturingssysteem ook al een deel van de opslagruimte zal innemen.
Met 32GB of 64GB kan je al wat apps en documenten opslaan op je toestel, maar zal je waarschijnlijk gebruik moeten maken van de cloud om je documenten te bewaren. Heb je een toestel van 128GB of meer, dan zal je al voor een langere periode onafhankelijk zijn van online cloudopslag. Bij sommige toestellen krijg je (tijdelijke) gratis cloudopslag. De meeste Chromebooks zijn voorzien van eMMC opslagruimte wat goedkoper is dan SSD opslagruimte maar ook een stuk trager.

Batterij

De batterij van een chromebook gaat uitzonderlijk lang mee. Bij normaal gebruik kan je een hele dag gebruikmaken van je toestel zonder het op te moeten laden. Onder normaal gebruik verstaan we browsen op het web, mails versturen en films of video’s streamen via Netflix en YouTube. Studenten kunnen een chromebook dus een hele dag gebruiken op school zonder hem op te moeten laden.
Draagbaarheid
Een chromebook komt vaak in compacte formaten en aan een zeer licht gewicht. Zo kan je het toestel zeer gemakkelijk meenemen in je tas om het te gebruiken waar je maar wil. Sommige chromebooks hebben een groter scherm. Dat is aangenamer om films of series te streamen of om verschillende tabbladen naast elkaar te openen, maar het gaat uiteraard ten koste van de draagbaarheid. Net zoals bij een laptop kan je bij een chromebook kiezen uit een azerty of een qwerty klavier. Zorg ervoor dat je de juiste optie kiest bij je bestelling.

Goede chromebook
Afbeelding: Canva.com

Wat is een chromebook?

Een chromebook maakt gebruik van Chrome OS, een simpel besturingssysteem dat geschikt is voor de meeste basistaken. De meeste mensen gebruiken een laptop enkel om deze basistaken uit te voeren en hebben de extra functies die Windows aanbiedt niet nodig. Daarom is een chromebook dus een geschikt en goedkoper alternatief voor wie voornamelijk op het web wil surfen, mails wil versturen of Netflix wil streamen.

Chromebooks werken zeer energiezuinig en ze hebben dus een langer batterijleven dan normale laptops. Houd er wel rekening mee dat je met de meeste chromebooks slechts 32 of 64GB opslagcapaciteit krijgt. Ze zijn dus minder goed geschikt om al je foto’s en video’s te bewaren. Al zou je dit in principe kunnen doen in combinatie met een externe harde schijf.

Chromebook voor school
Afbeelding: Canva.com

Wat is het verschil tussen een laptop en een chromebook?

Een chromebook is een laptop die gebruik maakt van een uniek besturingssysteem, namelijk Chrome OS. Dit besturingssysteem is een pak lichter dan Windows 11 of MacOS, waardoor je dus met minder krachtige hardware dezelfde snelheden krijgt. Het zorgt dus voor een goedkoper alternatief voor een Windows laptop om de simpelste taken uit te voeren.

Verwacht dus niet dat je met een chromebook zware programma’s zal kunnen draaien. Het is een toestel voor wie voornamelijk online wil browsen, YouTube of Netflix kijken, notities nemen van een les of documenten bewerken in Word of Excel. Daarnaast zijn de meeste chromebooks beperkt in opslagruimte en zal je dus regelmatig gebruik moeten maken van online cloudopslag, bijvoorbeeld bij Google.

Budget chromebook
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste chromebook’ – Laatste update 24/03/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Related Posts

Comments (1)

[…] zijn ook andere opties – bekijk de top 5 beste chromebooks of de beste 5 laptops Voor de echte merk kenners kan je ook terecht op de TOP 5 Microsoft Surface […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.