Beste Chromebook

Volgens ons onderzoek is de beste Chromebook voor de meeste mensen de Asus C523. Het is een goedkope Chromebook maar is wel uitgerust met een Intel Celeron, 4GB RAM geheugen en 32 GB opslagruimte. Zoek je naar een kleine Chromebook dan raden we de HP X360 11 aan, deze heeft dezelfde hardware als de C523 maar in een kleiner formaat. Voordeel van deze Chromebook van 11 inch is dat zijn batterij bijna 10 uur lang meegaat. Je kan Chromebooks vergelijken met een tablet waar een toetsenbord aan vastzit. Ze zijn ideaal voor het streamen van Netflix, spelen van games maar ook voor het opvolgen van mails of het verwerken van teksten.

TOP 5 – Beste chromebook 2020

De Acer Spin 15 is volgens ons onderzoek de beste chromebook voor de meeste mensen. Het is een goedkope Chromebook voorzien van een Intel Celeron N3450 processor, 4GB RAM en een opslagruimte van 64GB. Deze hardware is niet indrukwekkend maar om ChromeOS te draaien is het voldoende. Hij is ideaal voor mensen die aan tekstverwerking doen, op het internet willen surfen of een serie willen streamen via Netflix. Door zijn beperkte opslagruimte ben je wel snel aangewezen tot het opslaan van bestanden in de cloud. Het scherm van 15,6 inch is groot genoeg om gemakkelijk spreadsheets te lezen en te bewerken. En dankzij de Full HD resolutie (1920×1080) kun je van series of films in hoge resolutie genieten. Ook opvallend is dat het scherm te draaien is, zodat je het als tablet kan gebruiken, en natuurlijk zijn er dan ook TouchScreen mogelijkheden.

“Beste Chromebook 2020”

De Acer Spin 15 kan het bij normaal gebruik tot 13 uur uithouden vooraleer je hem moet opladen. Voor een chromebook met een scherm van 15 inch is dit ongelooflijk lang. Omdat de Acer voorzien is van een USB-C poort kan je hem ook opladen met een externe batterij als je geen adapter hebt. Ook het ontwerp van deze chromebook ziet er zeer goed uit. Stevig en compact, maar toch redelijk groot voor een Chromebook. We snappen zeker dat er mensen zijn die geen 15 inch willen en liever voor een kleinere chromebook kiezen.

Acer Chromebook 314

Kijken we eerder naar een perfecte prijs / kwaliteit verhouding dan komen we uit bij deze chromebook van Acer. Enerzijds gekend voor kwaliteit in het bouwen van laptops en gaming accessoires. Anderzijds telkens betaalbaar en binnen het juiste prijssegment. Deze Chromebook 314 is volgens verschillende winkels de beste koop van het moment. Ook voor ons scoort de Chromebook goed op onze lijst van beste chromebooks.

“Beste prijs / kwaliteit chromebook”

Hoewel dit model ook in touchscreen versie bestaat vinden wij de normale versie meer dan voldoende. Het toestel voelt stevig aan, ook de toetsen geven een gevoel van kwaliteit mee. Daarnaast heb je een 14 inch Full HD scherm, een uitstekende resolutie aan 60 Hertz verversingssnelheid. Binnen in de Acer komen we kwalitatieve componenten tegen. Een sterke Intel Celeron processor (dual core) met een turbo snelheid van 2,5 GHz, 64 GB SSD geheugen en 4GB RAM. Hoewel een grafische kaart minder belangrijk is voor een Chromebook krijgen we hierbij een Intel UHD Graphics 600. Genoeg om de HD resolutie te voorzien. Al bij al is deze Acer een zeer veilige aankoop dat binnen het budget blijft. Ideaal voor iemand die op zoek is naar een chromebook als primaire laptop.

De Lenovo C330 is een kleine Chromebook met een scherm van 11 inch. De resolutie van het kleine scherm is niet de allerbeste, maar dit is ook niet nodig voor een chromebook. De teksten blijven natuurlijk zeer scherp, enkel gamen en films kijken is aan verlaagde resolutie. Deze kleine chromebook maakt gebruik van een Quad Core Mediatek processor, ondersteund door 4GB RAM geheugen en een 64GB SSD als opslagcapaciteit. Deze combinatie van hardware is volgens ons onderzoek de minimum configuratie om ChromeOS vlot te kunnen draaien. Maar we waren vooral onder de indruk van het accu van deze Chromebook. Bij normaal gebruik gaat hij bijna 10 uur lang mee.

“Chromebook 11 inch”

Met het innovatieve scherm kan je deze 360 graden draaien zodat je hem ook als tablet kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je naar een serie wilt kijken terwijl je in de zetel ligt. Met een gewicht van 1,2 kilogram weegt hij wel een stuk meer in vergelijking met de meeste tablets. Het duurt even om te wennen aan het kleine klavier van deze Chromebook. Door zijn klein formaat heeft HP ervoor gekozen om ruimte te besparendoor bepaalde toetsen zoals de ‘delete’ toets te laten vallen. Door gebruik te maken van toetsencombinaties kun je de weggevallen toetsen alsnog typen. In plaats van een delete toets gebruik je bijvoorbeeld de combinatie Alt + Backscape. Maar ondanks zijn klein formaat beschikt hij over twee USBpoorten, en twee standaard USB-A poorten, een headphone jack, HDMI en micro SD poort. Ook speakers en een webcam zijn ingebouwd.

De HP 14 is een Chromebook van 200 euro (op moment van schrijven) en is in veel opzichten vergelijkbaar met de Asus C523. Beide toestellen beschikken over een Full HD scherm (1920×1080) alleen is de HP met 14 inch iets kleiner. Ook beschikken ze beide over 4GB RAM geheugen en 32GB opslagruimte. In plaats van een Intel Celeron heeft HP voor deze Chromebook voor een A4 processor gekozen van AMD. Deze is krachtiger dan de Intel Celeron N3350 maar heeft als nadeel dat het een hoger verbruik heeft. Ondanks het hogere verbruik gaat de batterij ongeveer lang mee als de C523, namelijk 7 uur.

“Goedkope chromebook”

Qua aansluitingen beschikt hij over twee USB-A en twee USB-C poorten. Ook is er aan de rechterkant nog een headphone jack en een micro SD slot. Wat ons opviel is dat de bouwkwaliteit een stuk steviger is. Het materiaal voelt niet zo zwak en dun aan als dat van de C523. Maar met 1,55 kilogram weegt hij wel iets meer. Deze Chromebook kunnen we aanraden als alternatief wanneer de C523 niet beschikbaar is of wanneer je graag een iets krachtigere procesoor hebt dan de Intel Celeron N3350.

Lenovo Chomebook S340

In het zoeken naar onze beste prijs / kwaliteit chromebook 2020 twijfelde we tussen de Acer en deze Lenovo S340. Vergelijken we beide chromebooks dan zien we dat voor een zeer gelijkaardige prijs we eigenlijk zo goed als hetzelfde toestel aanschaffen, enkel wordt het gemaakt door een andere producent. Maar toch is er één groot verschil; de kwaliteit van het scherm. Hoewel de Lenovo enkele euro’s duurder is moet het toch onderdoen aan de Acer Chromebook 314.

Kijken we naar processor, RAM geheugen, opslagcapaciteit en aansluitingen dan zien we, behalve het merk, geen enkel verschil. Gaan we verder dan merken we in de batterij nog een verschil op. Deze Lenovo zal 10 uur per laadbeurt meegaan, iets waar de Acer pas na 12 uur zal opgeven. Opnieuw een voordeel voor de goedkopere Acer.

Het onderzoek

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een goedkope laptop met Chrome OS als besturingssysteem. Chrome OS is gebaseerd op Linux en maakt vooral gebruik van apps die ontwikkeld zijn door Google. Apps zoals Gmail, Google drive en Google Sheets zijn standaard voorzien en zijn volledig gratis te gebruiken. Omdat ChromeOS veel lichter is in vergelijking met Windows 10 heb je minder krachtige hardware nodig. Dit vertaald zich enerzijds in een goedkope aankoopprijs maar ook in een langer batterijleven. Ze zijn ideaal voor mensen die een goedkope laptop zoeken om op het web te surfen, om mails te versturen of om series te streamen via Netflix. Door de lichte hardware zijn de meeste Chromebooks ook zeer licht waardoor ze ideaal zijn om mee te nemen.

Chromebooks hebben voor de meeste applicaties een internetverbinding nodig, hoewel ze wel enkele offline-opties ondersteunen voor Gmail, Google Drive en Keep. Ook het spelen van films, games of muziek is offline mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de meeste Chromebooks een opslagruimte hebben van 32 GB of 64 GB. Door de beperkte opslagruimte zijn Chromebooks dus niet geschikt om veel foto’s en/of video’s op te slaan. Als je dit wel wilt doen ben je snel aangewezen aan cloudservices zoals Google Drive. Om de opslagruimte uit te breiden kun je wel gebruik maken van een micro SD kaart.

Chromebooks vergelijken

Prestatie

Om een Chromebook te hebben die performant is heb je minstens 4GB RAM nodig. Elke Chromebook met minder dan 4GB RAM laat je best aan je voorbijgaan. Uit eigen ervaring kunnen we met zekerheid zeggen dat Chromebooks met minder dan 4GB zeer lange laadtijden hebben wat zeer frustrerend is. Zeker wanneer je een paar tabbladen hebt openstaan worden deze modellen frustrerend traag.

Een moderne Intel-processor is ook belangrijk, uit eigen ervaring merken we dat processors van andere fabrikanten zoals Nvidia en Samsung te traag zijn. Een Intel i3 of i5 is overkill voor een Chromebook maar een moderne m3-processor of een Celeron-processor zijn vaak voldoende om een performante Chromebook te hebben. Het voordeel van een m3 of een Celeron processor is dat ze de batterijduur van je Chromebook aanzienlijk kunnen verlengen in vergelijking met andere processoren.

Opslagruimte

De meeste Chromebooks zijn voorzien met een opslagruimte van 32 GB of 64 GB. Dit is niet veel maar voldoende wanneer je niet van plan bent om veel foto’s of video’s op je lokale opslagruimte te zetten. Google wilt dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van zijn cloud services zoals Google Drive of Google Photo. Wil je wel een aantal video’s of foto’s lokaal kunnen opslaan raden we aan om gebruik te maken van een micro SD kaart. Enkel duurdere Chromebooks hebben een opslagruimte van 128 GB of meer.

Toetsenbord

Een toetsenbord en trackpad moeten goed genoeg zijn zodat je ze een paar uur kunt gebruiken zonder kramp te krijgen in uw handen. Let op wanneer u voor een Chromebook wilt gaan die kleiner is dan 13 inch. We spreken uit eigen ervaring wanneer we zeggen dat bij een 11 inch Chromebook het toetsenbord onaangenaam klein wordt. Een mooie toegevoegde waarde vinden wij Chromebooks die een backlit toetsenbord hebben, dat maakt het veel aangenamer om te typen in donkere ruimtes. Nadeel is dat je een backlit toetsenbord enkel terugvindt in de iets duurdere Chromebooks.

Batterij

De batterij van een Chromebook gaat uitzonderlijk lang mee in vergelijking met Windows laptops in dezelfde prijsklasse. De meeste Chromebooks hebben bij normaal gebruik een batterijleven van ongeveer 9 uur. Onder normaal gebruik verstaan we op het web surfen, mails beantwoorden en naar films kijken via Netflix of Youtube.

Prijs

Een goede Chromebook kun je de dag van vandaag vinden vanaf ongeveer 300 euro. Goedkoper dan 300 euro riskeer je om een Chromebook aan te schaffen die zo traag is dat je het niet gaat gebruiken. Er zijn natuurlijk ook Chromebooks van 400-500 euro die beter gebouwd zijn of uitgerust zijn met een touchscreen. Een touchscreen is enkel handig wanneer je de Chromebook ook als een tablet wilt kunnen gebruiken.

Scherm

De meeste Chromebooks hebben een scherm van 11 of 13 inch wat vrij klein is. Je moet rekening houden dat een klein scherm ook zorgt voor een kleiner toestenbord. Hierdoor zijn dezze kleine Chromebooks minder geschikt om langdurig op te typen. Er bestaan ook modellen met een 14 of 15 inch die voorzien zijn van een volwaardig toetsenbord. Sommige modellen komen met een volwaardig numeriek klavier wat wij een grote toegevoegde waarde vinden wanneer je veel in Microsoft Excel of Google Sheets werkt.

Games

Je kan games spelen op een Chromebook maar de opties zijn beperkt. De Chrome Web Store biedt games zoals Bejeweled en Cut the Rope aan, maar je hebt niet dezelfde selectie als bijvoorbeeld een Windows PC. Chromebooks met Android-ondersteuning hebben toegang tot meer games zoals Alto’s Odyssey, Star Wars: Galaxy of Heroes en Minecraft.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.