Beste CO-melder

Wanneer heb je een CO-melder nodig voor je woning? Heeft elke woning er slechts één nodig of plaats je er beter meer? En welke toestellen kunnen vergiftiging door koolstofmonixide veroorzaken? Eén ding is zeker! Een CO-melder moet af en toe vervangen worden, er is geen enkele CO-melder die langer dan tien jaar meegaat.

Het korte antwoord op bovenstaande vragen: een CO-melder heb je nodig wanneer je een toestel in huis hebt dat een brandstof verbrandt, bijvoorbeeld voor verwarming, koken of andere zaken. Ook auto’s en toestellen die op gas werken, stoten CO uit. In feite moet dus zo goed als elke woning voorzien zijn van een CO-melder, ook al zijn er geen verbrandingstoestellen in de woning.

Waarschuwing

Dit dodelijke gas is geurloos, kleurloos en smaakloos. Bij een te hoge concentratie zal het gas in de longen binnendringen, en zich binden aan de rode bloedcellen, waar het de plaats inneemt van zuurstof. Dit leidt tot een zuurstoftekort in de bloedcellen, wat leidt tot gezondheidsproblemen of sterfte in het ergste geval.

Een CO melder en een rookmelder zijn twee verschillende toestellen. Je kan ze als combinatie kopen maar dit wordt afgeraden. Lees alvast de TOP 5 rookmelders voor een idee te krijgen van de verschillen.

TOP 5 – Beste CO Melders 2020

Voor een hoogwaardige CO-melder met handige extraatjes is de Nest Protect Smoke & Carbon Monoxide Alarm de beste koop. Dit toestel detecteert zowel rook als CO. Bij het toestel hoort een gebruiksvriendelijke app om de staat van het toestel te monitoren, en die geeft je ook meldingen bij een mogelijk alarm. Daarnaast kan je het toestel perfect integreren met de bestaande smart homeapplicaties.

“Beste kwaliteit – Slimme rook-/CO-melder”

Van de Nest Protect bestaan varianten die werken op batterij (en dus draagbaar zijn) of die aan een stopcontact aangesloten worden. Beide varianten worden in je woning gelinkt aan het wifi-netwerk en geven je zo real-life-updates bij een alarm of problemen met de batterij. Je kan de Nest ook testen met je smartphone, waarna je een uitgebreid overzicht krijgt. Maar maak je geen zorgen mocht je deze test vergeten; het toestel test zichzelf namelijk 400 keren per dag.

Deze hoogwaardige CO-melder kan verbonden worden met eerder geïnstalleerde toestellen en is compatibel met andere Google Nestproducten. Gebruikers vinden het vooral handig dat een alarm in stilte getest kan worden met de app op hun smartphone. Ook de stemfunctie, waarbij het toestel communiceert in welke ruimte er een probleem is, wordt geprezen om zijn gebruiksvriendelijkheid en het verhoogt de veiligheid.

Een zeer betrouwbaar toestel dat vaak aanbevolen wordt, zo kunnen we de simpele draadloze CO-melder van Alecto best beschrijven. Dit toestel werkt op drie AA-batterijen en toont het actuele CO-niveau op een scherm. Het scherm bevindt zich in het midden van het toestel, wat het zeer makkelijk maakt om in één oogopslag het CO-niveau te bekijken. Dit kan helpen om vroegtijdig lekken op te sporen en zo de veiligheid te verhogen. Als het toestel het geur- en smaakloze koolmonoxidegas opmerkt, dan geeft het een luid signaal van 85 dB.

“Beste prijs-kwaliteitsverhouding”

Deze CO-melder van Alecto is een zeer goed basismodel. Het toestel gaat zeven jaar mee. Het is niet mogelijk deze melder met andere te verbinden. Het toestel werkt enkel op batterijen, het is dus jouw taak om deze op tijd te vervangen.

Deze derde koolmonoxidemelder op de lijst van beste CO-melders 2020 is de FIBARO CO Sensor. Hoewel het om een slimme CO-melder gaat, is deze enkel operationeel met Apple HomeKit – de smart homesoftware van Applefans. Heb je deze niet, dan is deze CO-melder geen goede keuze. Ben je wel lid van Apple HomeKit, dan is deze de beste CO-melder voor jouw huis.

“Apple Homekit – slimme CO-melder”

De FIBARO is compact, draadloos en werkt met batterijen. Daarnaast ziet hij er redelijk goed uit, in tegenstelling tot de oudere generatie koolmonoxidemelders. Wanneer het toestel koolmonoxide detecteert, start de visuele ledindicator, hoor je een luide toon van ongeveer 85 dB, en krijg je een waarschuwing via de smartphone.

Naast verbinding met de smartphone kan de Fibaro CO-melder ook verbonden worden met andere toestellen binnen jouw Apple HomeKit. De CO Sensor is ook compatibel met Siri, zo kan je via stembediening met jouw toestel communiceren.

Ondertussen hebben we al drie CO-melders overlopen; de beste slimme CO-melder, die met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en een slimme CO-melder voor Apple HomeKit. Toch zijn er simpele CO-melders die meer kunnen. Deze Extech – CO50 bijvoorbeeld. Enerzijds is dit een zeer goede CO-melder: led en alarmsignaal van 83 dB, intern geheugen dat oudere metingen bijhoudt, opslag van maximale CO-waarden. Anderzijds meet dit toestel ook de luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Dit kan in Celsius of Fahrenheit.

“Alles-in-één”

Om het af te maken, is er ook een klok aanwezig op het toestel. Deze CO-melder werkt op een elektrische voeding/adapter, en dus niet op batterijen. Gaat de elektriciteit uit, dan zal ook de CO-melder uitvallen.

We raden je af om een combinatiemelder te kopen. Omdat CO en rook twee verschillende gassen zijn, is het dus ook best een melder voor beide te kopen. Rookmelders hangen hoger in huis dan CO-melders, voor een optimale werking zijn twee verschillende toestellen nodig. Toch zijn er mensen die absoluut een twee-in-éénmodel willen, en dan is deze AngelEye combimelder een zeer goede koop. Merkt het toestel rook of CO op, dan zal een alarmsignaal van 85 dB luid weerklinken. De ingebouwde lithiumbatterij is niet vervangbaar, deze gaat ongeveer 10 jaar mee.

“Combi – rook- & co-melder”

Zoals vermeld is er geen enkele CO-melder die effectief 10 jaar lang aan 100% werkt. Vervang deze dus op voorhand. Als je deze in de slaapkamer wil hangen, wees dan bewust van het ledlichtje op de voorkant. Dat flitst om de 20 seconden om aan te geven dat het toestel nog steeds werkt.

Het onderzoek

Ik wil een CO-melder kopen

waar moet ik op letten?

De eerste keuze die je moet maken is welk soort toestel je wilt. Als je al rookmelders in huis hebt, is het wellicht goedkoper om een aparte CO-melder te kopen. Wanneer je deze nog niet hebt, kan je op zoek gaan naar een toestel dat zowel rook- als CO-meldingen geeft.

Wil je een melder die werkt op batterijen, die je in een stopcontact hoeft te steken? Het voordeel van een toestel op batterij is dat het om het even waar geïnstalleerd kan worden, maar de batterij moet dan wel regelmatig gecontroleerd worden. Dit hoeft niet bij melders die in een stopcontact geplaatst moeten worden, maar deze kan je maar op een aantal plaatsen hangen. Beide soorten zijn draagbaar.

Vaak kunnen 2-in-1-rook- en CO-melders met elkaar verbonden worden. Wanneer er dan een alarm afgaat bij de ene melder, gaat het alarm bij de andere ook af. Dit zorgt ervoor dat een alarm niet onopgemerkt voorbij gaat. Wanneer jouw melder deze optie niet heeft, zul je meerdere melders moeten voorzien doorheen het hele huis.

Maak je al gebruik van enkele slimme toestellen om je smart home verder uit te bouwen? Dan moet dit toestel ook integreerbaar zijn in de bestaande opzetting. Een slimme CO-melder is vaak uitgerust met een wifi-verbinding. Let hier dus ook goed op tijdens het aankopen

Waar moet ik de CO-melder plaatsen?

Hoeveel melders heb ik nodig, en waar moet ik de melder(s) plaatsen? Dit is een vaak voorkomende vraag. De aanbevelingen voor CO-melders zijn gelijk aan deze voor rookmelders. Elke woning moet minstens op elke verdieping één detector hebben, één in elke slaapruimte, en één in de kelder. In woningen waar meerdere slaapkamers aan elkaar grenzen, kan één melder in de gang volstaan voor alle slaapkamers. Toch is het veiliger om elke kamer te voorzien van een eigen melder. Dit garandeert een betere bescherming, aangezien er bij bepaalde verwarmingsinstallaties CO door de leidingen kan gaan. Ook in de rest van de woning is het aanbevolen om één melder per ruimte te hebben. Vergeet zeker niet om ook een melder in de garage of een bijgebouw te plaatsen.

Types CO-melder

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende toestellen beschikbaar. Je kan kiezen voor een rook- en CO-melder in één, of twee aparte toestellen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een draagbare melder (op batterijen), of één dat je op een vaste locatie hangt (verbonden via een stopcontact). Deze is dan verbonden met het elektriciteitsnetwerk, maar moet toch batterijen bevatten als back-up voor wanneer er een probleem met de elektriciteit zou zijn. De draagbare variant werkt meestal op batterijen, al zijn er ook draagbare CO-melders die je simpelweg in het stopcontact steekt. Deze bevatten normaal altijd een back-up op batterijen.

De meeste slimme CO-melders zijn met elkaar verbonden, zodat het alarm afgaat bij alle melders wanneer er ergens een probleem is. Andere melders kunnen ook met elkaar verbonden worden dankzij draadloze technologie, meestal via Bluetooth of wifi.

Een standaard CO-melder bevat een klein schermpje of lampjes om een alarm en de batterijstatus te communiceren. Meer geavanceerde modellen zullen het exacte niveau van koolstofmonoxide (deeltjes per miljoen) tonen. Dit kan helpen bij snelle opsporing van problemen, zoals een lek of slechte verluchting. Op deze manier kunnen niveaus die hoger zijn dan de normale waarden, maar onder de alarmwaarden, geweten zijn. Dat is handig indien je onzeker bent of je wel genoeg verlucht.

Tips voor installatie en onderhoud

Iedereen kan een CO-detector installeren. Bij de meeste toestellen volstaat het om een nieuwe batterij te plaatsen en deze op te hangen waar het toestel niet gehinderd wordt door meubels, gordijnen of andere materialen. Wanneer je een ingebouwd toestel verkiest, volstaat eenvoudige kennis van elektrische bekabeling. Een elektricien kan ook hulp bieden.

Volg altijd de aanbevelingen en vereisten van de fabriekshandleiding. Sommige CO-detectoren werken het best wanneer deze lager geplaatst zijn dan 150 cm, andere modellen moeten aan of in de buurt van het plafond bevestigd worden.

In het algemeen zijn er wel enkele aanbevelingen rond plaatsen die vermeden moeten worden:

 • vochtige ruimtes, zoals badkamers en sauna’s
 • ruimtes met een temperatuur onder 5 °C of boven 40 °C
 • installatie in de buurt van verwarmingstoestellen, airco’s, ventilatoren, open ramen of andere plaatsen met sterke luchtstroom of ventilatie
 • dichter dan 150 cm van kooktoestellen of 5 meter van verbrandingstoestellen
 • in direct zonlicht of te dicht bij ramen of deuren

Over koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide is een gas dat sowieso aanwezig is in de lucht. Wanneer dit in de lucht aanwezig is in een te hoog gehalte, kan dit echter dodelijk zijn. Koolstofmonoxide wordt gemeten in deeltjes per miljoen, of dpm. De gevolgen van een te hoge CO-concentratie worden erger naarmate de blootstelling langer en hoger is:

 • 0,5 tot 5 dpm: een normaal niveau van CO voor een woning met verbrandingstoestellen.
 • Onder 70 dpm: blootstelling van 6 à 8 uren kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid. Mensen met hartproblemen kunnen bijkomende symptomen vertonen, zoals pijn in de borststreek.
 • 100 dpm: bloostelling gedurende twee of meer uren kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid.
 • 150 tot 200 dpm: langdurige blootstelling kan de dood veroorzaken.

Symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging

Het is belangrijk om de symptomen van vergiftiging door koolstofmonoxide te kennen. Bij een matig niveau van CO in de lucht kan je ernstige hoofdpijn krijgen, duizelig, verward, of misselijk worden of flauwvallen. Indien deze symptomen zich langdurig voordoen is het zelfs mogelijk hieraan te sterven. Lagere niveaus van CO kunnen leiden tot kortademigheid, lichte misselijkheid of lichte hoofdpijn. Ook dit kan op langere termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Aangezien dat de meeste van deze symptomen gelijkaardig zijn aan deze van koorts, voedselvergiftiging of andere ziektes, is het niet altijd direct duidelijk dat deze veroorzaakt worden door CO-vergiftiging.

Als je symptomen voelt waarvan je denkt dat deze veroorzaakt kunnen zijn door CO-vergiftiging, moet je onmiddellijk frisse lucht opzoeken. Open deuren en ramen, draai de verbrandingstoestellen uit en verlaat het huis. Ga naar een (spoed)arts en laat weten dat je een CO-vergiftiging vermoedt. Dit kan vaak opgespoord worden met een bloedtest snel na de vergiftiging. Zorg dat je de volgende vragen kan beantwoorden:

 • Heb je enkel last van deze symptomen binnenshuis? Verminderen of verdwijnen ze wanneer je het huis verlaat, en treden ze opnieuw op wanneer je terug binnen gaat?
 • Heeft een andere bewoner last van gelijkaardige klachten? Kregen jullie deze klachten gelijktijdig?
 • Heb je verbrandingstoestellen in je huis?
 • Werden deze verbrandingstoestellen recent nagekeken? Ben je er zeker van dat deze correct werken?
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.