De 7 beste compact camera’s van 2023

De Canon PowerShot G7 X Mark III is onze favoriete keuze.

Door zijn handig kleine formaat is de compact camera ideaal om overal mee naartoe te nemen: op reis of naar een familiefeestje. Je kunt hem, zoals je smartphone, gebruiken om te fotograferen en filmen, en hem vervolgens in je broek- of vestzak wegsteken. Maar het fototoestel is zijn investering zeker waard. Want een smartphone heb je maar voor even en de compact camera gaat bijna je leven lang mee.

Bovendien zijn de resultaten van het fototoestel beter. Een goede compact camera heeft een hogere resolutie, waardoor de beelden scherper en duidelijker zijn. Vooral wanneer je ze gaat uitvergroten, om ze op een breedbeeldtelevisie te bekijken of op groot formaat te printen, vallen de verschillen op. De camera wint het op alle vlakken van de doorsnee tablet of smartphone.

Toch blijft het belangrijk om goed na te denken over je aankoop. De ene compact camera zal beter dan de andere aansluiten bij je verwachtingen, omdat hij uitblinkt in één of meer domeinen. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van Canon, Panasonic, Leica en Sony. Daarbij hebben we onder andere rekening gehouden met de sensor, het gebruiksgemak en de connectiviteit. Lees hieronder verder om de beste compact camera voor jou te vinden.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Canon PowerShot G7 X Mark III

Een veelzijdige compact camera die op verschillende vlakken goed scoort en bovendien betaalbaar blijft, is de Canon PowerShot G7 X Mark III. Het is een goede compact camera om mee te filmen in een 4K beeldkwaliteit. Maar vooral op het vlak van fotografie is het een uitblinker.

Uit ons onderzoek blijkt dat je met de Canon PowerShot G7 X Mark III maar liefst dertig RAW-foto’s per seconde kunt nemen. Bovendien onderscheidt de camera zich in moeilijke lichtomstandigheden. Dankzij zijn grootste diafragmaopening f/1.8 en een maximale ISO-waarde van 12.800, is er weinig omgevingslicht nodig om tot een goede foto te komen.

De foto’s die je met de Canon PowerShot G7 X Mark III neemt, zijn helder en gedetailleerd. Voor een kleine compact camera heeft hij een vrij grote 1 inch beeldsensor. Hoe groter de sensor, hoe kleiner de cropfactor en hoe beter het resultaat. De foto’s kun je met gemak op A3-formaat printen.

Voor een vlotte bediening heeft de Canon PowerShot G7 X Mark III een kantelbaar touchscreen. Zo kun je het menu goed bereiken en vanuit elke hoek je foto’s beoordelen. Die foto’s zet je via wifi, bluetooth of GPS draadloos over naar andere toestellen.

De Canon PowerShot G7 X Mark III vertoont geen grote gebreken. De voornaamste minpunten komen bij heel veel compact camera’s voor. Zo ontbreekt een optische zoeker, waardoor je op het LCD-scherm aangewezen bent om het beeldkader te bepalen. En een hotshoe voor een externe flitser heeft hij ook niet. Maar de prijs en kwaliteit zijn goed.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 MP | Max ISO: 12.800 | Connectiviteit: Wifi, bluetooth en GPS

Beste goedkope: Panasonic Lumix DC-TZ90

Met de Panasonic Lumix DC-TZ90 haal je een goedkope compact camera onder 300 euro in huis. Het is de beste goedkope compact camera uit onze test. Een aanrader voor wie maar af en toe foto’s neemt, of op zoek is naar een goede eerste camera om mee te fotograferen en filmen.

De foto’s hebben een resolutie van 20,3 MP en de video’s een 4K beeldkwaliteit. Daarmee moet het toestel niet onderdoen voor de duurdere compact camera’s. De Panasonic Lumix DC-TZ90 beschikt ook over een goed objectief. De 24 mm lens van Leica heeft een 30x optische zoom, waardoor de brandpuntafstand maximaal kan worden opgeschaald naar 720 mm. Daarmee haal je onderwerpen in de verte gemakkelijk dichterbij.

Om de prijs te drukken, werd op andere elementen van de camera bespaard. Zo heeft deze compact camera een kleinere beeldsensor van 1/2.3 inch en een maximale ISO-waarde van 6.400. Dat is nog altijd voldoende om goede foto’s te nemen in normale omstandigheden en bij iets minder licht. Maar bij het uitvergroten van je beelden zal de kwaliteit sneller afnemen. Je krijgt dan namelijk meer ruis in je foto’s.

Ook de connectiviteit van de Panasonic Lumix DC-TZ90 is beperkt. Waar andere compact camera’s je vaak meerdere mogelijkheden bieden om draadloze verbindingen op te zetten, heeft deze goedkope compact camera enkel wifi ter beschikking. NFC, bluetooth en GPS zijn niet voor handen.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 20.3 MP | Max ISO: 6.400 | Connectiviteit: Wifi

Beste professionele full frame: Leica Q2

De compact camera die alle andere overtreft en als absoluut beste toestel uit onze test kwam, is de Leica Q2. Verslik je echter niet in je koffie bij het zien van zijn prijs. Want hij is maar liefst tienmaal duurder dan zijn concurrenten. Gelukkig krijg je er veel voor in de plaats. Met zijn honderd procent nauwkeurige beeldweergave en een ongeëvenaarde beeldkwaliteit, maakt hij elke professionele fotograaf jaloers.

Deze professionele compact camera is veel lichter en handelbaarder dan een spiegelreflexcamera. Je neemt hem gemakkelijk mee op locatie en bereikt er prachtige resultaten mee, dankzij zijn full frame sensor, uitmuntende 47,3 megapixel resolutie, lichtsterke f/1.7 lens, goede optische zoeker, hotshoe en vele andere snufjes die zelfs de kwaliteit van de grote professionele camera’s overstijgen.

Met de Leica Q2 maak je uiterst gedetailleerde foto’s en 4K video’s. De foto’s hebben een resolutie van 8.368 bij 5.584 pixels. Filmen kan aan 60 frames per seconde, waardoor je zelfs snelle acties heel scherp in beeld brengt. De optische zoeker zorgt ervoor dat je door de lens kijkt. Zo zie je perfect wat er op de foto terechtkomt. En het maakt de camera stabieler, waardoor de foto’s nog scherper zijn.

Je kunt deze professionele compact camera in alle omstandigheden inzetten. Zelfs bij weinig licht is het mogelijk om heldere foto’s te nemen. En met een externe flitser kun je de donkere delen, waar nodig, nog van bijkomend licht voorzien. De Leica Q2 is water- en stofdicht. Hij beschikt over wifi, gps en bluetooth voor draadloze connecties.

 Sensor: Full frame | Resolutie: 47.3 MP | Max ISO: 5.000 | Connectiviteit: Wifi, bluetooth en GPS

Beste voor macrofotografie: Panasonic LUMIX DC-TZ200

Je camera goed stil houden, is belangrijk om scherpe foto’s te nemen. Elke trilling van jouw camera heeft namelijk een negatieve invloed op het resultaat. Omdat je je camera bij macrofotografie heel dicht bij je kleine onderwerp houdt en je het beeldkader voor je foto op het LCD-scherm bepaalt, is het risico op onscherpte groter. Een goede beeldstabilisatie is dan noodzakelijk. Die vind je terug in de beste compact camera voor macrofotografie: de Panasonic Lumix DC-TZ200.

Ook de live view-functie helpt om je camera stabiel te houden. Zelfs wanneer je het onderwerp tot op drie centimeter benadert. Want zo dicht kun je met deze camera gaan. De macrofunctie op de compact camera zorgt daarvoor. Samen met de 15x optische zoom, die maakt dat je alle insecten, bloemen en paddenstoelen nog groter en gedetailleerder op de foto kunt plaatsen.

Die macrofoto’s maak je zelfs in de donkerste uithoeken van een bos, dichtbij de grond, waar weinig licht bij geraakt. Want met 25.600 als maximale ISO-waarde is er weinig licht nodig om goede foto’s te nemen. Bovendien zijn sluitertijden tot zestig seconden mogelijk. Plaats je camera dan wel op een statief. Anders krijg je natuurlijk een bewogen resultaat.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.0 MP | Max ISO: 25.600 | Connectiviteit: Wifi en bluetooth

Beste voor natuurfotografie: Canon PowerShot SX740 HS

Hou je ervan om lange wandelingen door de natuur te maken en mooie vergezichten vast te leggen op de gevoelige plaat, gebruik dan de Canon PowerShot SX740 HS. Uit ons onderzoek blijkt dat deze goede compact camera het best geschikt is om mooie natuurplaatjes te maken. Het toestel is zo klein en handig in gebruik, dat zelfs een beginneling er moeiteloos mee kan werken. Door de automatische instellingen zijn mooie foto’s bijna gegarandeerd.

De camera selecteert zelf de beste instellingen, om die solitaire boom in het weidse landschap goed belicht op de foto te plaatsen. Het enige wat je dan nog moet doen, is de beste compositie zoeken en inzoomen tot je het mooiste beeldkader hebt bereikt. De groothoek met 4,3 mm brandpuntsafstand kan maximaal worden verlegd naar 172 mm met een 40x optische zoom. Zo kun je gemakkelijk alle storende elementen uit de foto weglaten.

Dankzij het LCD-scherm aan de achterkant van de Canon PowerShot SX740 HS, dat kantelbaar is, heb je altijd een duidelijk beeld van wat je fotografeert. Ook als je de camera wat lager of hoger houdt. Je hoeft dan niet meer door de knieën te gaan of er een ladder bij te halen. Ook om je foto’s thuis over te zetten naar je computer, heb je geen hulpmiddelen meer nodig. Dat kan draadloos via wifi of met behulp van bluetooth.

Sensor: CMOS 1/2.3” | Resolutie: 20.3 MP | Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: Wifi en bluetooth

Beste 4K video: Sony ZV-1 Vlog

Kies je compact camera in functie van wat je ermee wilt doen. Ben je vooral van plan om te filmen, haal dan geen Nikon of Olympus in huis, ook al hebben die goede camera’s. En ook geen Fujifilm, al zorgt de naam misschien voor enige verwarring. Maar kies een sterk merk met een grote traditie in video, zoals Sony. De Sony ZV-1 Vlog-camera schenkt jou een prachtig 4K videobeeld, dat zelfs scherp blijft in de moeilijkste omstandigheden, dankzij een uitmuntende beeldstabilisatie.

Ook wanneer je jezelf in beeld brengt en bijgevolg niet de hele tijd nauwlettend op het beeldkader let, mag je op beide oren slapen. Met de Sony ZV-1 Vlog-camera maak je stabiele, heldere video’s, dankzij allerlei snufjes en instellingen die standaard op de camera zitten. Belangrijke hulpmiddelen bij het filmen zijn: het drie inch grote, kantelbare touchscreen, de automatische autofocus die het onderwerp volgt en de contrastdetectie die de belichting automatisch bijstelt.

Voeg daarbij nog een grote beeldsensor van één inch, een ISO-gevoeligheid tot 12.800 en de grote opslagcapaciteit tot 512 GB, en je weet dat je een goede filmcamera hebt. Het eindresultaat zal op het grote scherm mooi ogen. Zelfs al is de compact camera op zich vrij klein.

Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 MP | Max ISO: 12.800 | Connectiviteit: Wifi

De Sony Cybershot DSC-RX100 VII is een van de beste compact camera’s onder de 500 euro. Dankzij zijn groot zoombereik van 24 naar 200 mm via een 8x optische zoom, haal je acties gemakkelijk dichterbij. De zoom wordt ondersteund door de cropfactor van 2,7 die het gevolg is van de één inch beeldsensor. Samen zorgen zij ervoor dat je sportprestaties groot op de foto kunt tonen, terwijl je toch maar een kleine camera in handen hebt.

Ook mooi meegenomen om snelle bewegingen haarscherp in beeld te brengen, is de heel precieze scherpstelling waarover deze goede compact camera beschikt. De autofocus is de snelste ter wereld, met een reactiesnelheid onder de 0,02 seconden. Dat vermogen heeft de Sony Cybershot DSC-RX100 VII te danken aan de sterke Bionz-X beeldprocessor, met 357 actie- en 425 contrastdetectiepunten.

Veel sportfotografen houden minder van de elektronische zoeker op de camera, omdat het scherm even zwart wordt van zodra je afdrukt. Maar bij zo een snelle camera als de Sony Cybershot DSC-RX100 VII, maakt dat weinig uit. Je hoeft helemaal niets van de actie te missen.

Bovendien mag je er prat op gaan dat je de beste foto al hebt gemaakt. Want dankzij je kantelbare touchscreen kun je vanuit alle hoeken op je favoriete sport inzoomen. Je bent veel mobieler dan die fotografen met hun zware spiegelreflexcamera. Niet alleen bij het nemen van je foto’s, maar ook nog eens bij het opladen van je beelden via wifi, bluetooth of NFC. Met deze handige compact camera ben je de anderen altijd een stapje voor.

 Sensor: 1 inch | Resolutie: 20.1 MP | Max ISO: 12.800 | Connectiviteit: Wifi, bluetooth en NFC

De Canon G7X compact camera die wordt vastgehouden met twee handen.

Waar op letten bij het kopen van een compact camera?

Sensor

Doordat compact camera’s vrij klein zijn, is er minder plaats voor de beeldsensor. In een doorsnee compact camera zit een beeldsensor van 1/2.3”, terwijl de iets grotere toestellen gebruikmaken van een één inch sensor. Bij de heel dure toestellen, zoals de Leica Q2 zit een full frame ingebouwd. Maar dat is voor dit formaat camera veeleer uitzonderlijk.

De kwaliteit van de sensor bepaalt vooral hoe groot je je foto’s kunt afdrukken, zonder dat er ruis in het beeld ontstaat. Naast de afmeting van de sensor speelt ook het aantal pixels op die sensor een rol. Veel pixels kort op elkaar geven een scherpere foto, met meer details en vollere kleuren. Bij de kleine sensoren moet je de foto meer uitvergroten. De pixels liggen daardoor verder uit elkaar. Het resultaat zal altijd net iets minder zijn.

Resolutie

De resolutie wordt bepaald door het aantal pixels in beeld. Hoe je foto of video wordt afgebeeld, hangt af van de zwakste schakel. Bij het afdrukken is dat vaak de printer. Op het scherm kan dat je camera of je televisie zijn. Maar dat laatste wordt steeds onwaarschijnlijker door de opkomst van de 4K televisies.

Ga na of je camera die resolutie aan kan. Is dat niet zo, zal de foto of video na uitvergroting op het scherm minder mooi ogen, meer ruis vertonen en zelfs onduidelijk worden. Gelukkig is dat niet zo bij de beste compact camera’s uit onze test. De meeste toestellen filmen in een 4K beeldkwaliteit en van elke foto kan met gemak een goede A4-print worden gemaakt.

Connectiviteit

Bij sommige compact camera’s zit nog een USB-kabel, waarmee je je camera kunt aansluiten op je televisie of computer. Vooral wanneer je grote videobestanden overzet, kan dat handig zijn. Maar de meeste fototoestellen communiceren intussen ook draadloos. Daarvoor maken ze gebruik van wifi.

Ook bluetooth is op veel camera’s aanwezig. De duurste compact camera’s communiceren verder nog via GPS en NFC. NFC staat voor ‘near-field communication’. Vrij vertaald, communiceert je camera dan met andere toestellen in zijn directe omgeving, die ook over die functie beschikken.

Extra functies

Er zijn elementen die het gebruiksgemak en de mogelijkheden van je compact camera aanzienlijk verhogen. Deze zitten helaas niet standaard op elk toestel.

Een hotshoe om een externe flitser op je camera te plaatsen.

Een kantelbaar scherm om je beeld vanuit zowat elk standpunt te kunnen beoordelen.

Een elektronische beeldstabilisator om ervoor te zorgen dat je video’s minder trillen en je foto’s scherper worden

Een man die een foto neemt van een motocrossrijder.

Wat is een compact camera?

Een compact camera is een lichtgewicht fototoestel van een erg klein formaat. Het wordt ook wel eens een pocket camera genoemd. Omdat je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen en je de camera na het fotograferen weer in je zakken laat verdwijnen, kun je er discreet mee aan de slag gaan.

Hij valt minder op dan de veel grotere systeemcamera’s, bridge camera’s en spiegelreflexcamera’s. De camera heeft een vaste lens en meestal een kleinere beeldsensor. Bovendien ontbreken vaak de hotshoe voor een externe flitser en de optische zoeker. Daardoor kun je niet live door de lens kijken, maar moet je van het LCD-scherm gebruikmaken om het beeldkader voor de foto te bepalen.

Wat is het verschil tussen een compact camera en systeemcamera?

Wil je scherpe, correct belichte foto’s maken, zonder aan de instellingen te moeten prutsen, dan is de compact camera ideaal voor jou. Want die maakt gebruik van automatische instellingen waardoor de camera die klus voor jou klaart. Een compact camera is gebruiksklaar. Hij heeft een vaste lens en een ingebouwde flitser. Je moet enkel richten en afdrukken.

De systeemcamera is groter en zwaarder. Hij is bedoeld voor de meer bedreven fotograaf, die net iets meer uit zijn foto’s wil halen. Je krijgt de mogelijkheid om zelf de sluitertijd en het diafragma in te stellen. Je kunt ook de lenzen verwisselen. En de beeldkwaliteit is over het algemeen beter, omdat de systeemcamera een grotere beeldsensor heeft.

Een Sony compact camera met een kantelbaar scherm.

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.