De 5 beste contactgrills van 2021

Heerlijk snel grillen en roosteren met een makkelijk te gebruiken contact grill, van panini’s tot vlees

Ook op zoek naar de beste contactgrill? Grillen en roosteren, zonder de nadelen van een echte grill? Met een contactgrill maak je snel en eenvoudig een waaier aan gerechten, meteen in de keuken. Panini’s, croque monsieurs of gewoon groenten en vlees grillen. Met een goede contacgrill kan je heel wat keukenapparatuur  vervangen. De beste contactgrill is volgens ons de Tefal OptiGrill+ XL GC722D16. Met deze contractgrill kan je werkelijk alles grillen. Wil je zelf vergelijken, lees dan onderaan dit artikel waar je op moet letten bij het kiezen van een contactgrill.

BESTE CONTACTGRILL:     TEFAL OPTIGRILL+ XL GC722D16

Met deze extra grote Tefal contactgrill kan je verschillende soorten vlees, vis, zeevruchten en tosti’s voor het hele gezin bereiden. Dankzij negen automatische kookprogramma’s hoe je je geen zorgen meer te maken om een recept en je gerecht nauwlettend in de gaten te houden, dat doet de grill voor jou. Met een automatische kooksensor wordt het bereidingsproces aangepast aan de dikte van de ingrediënten en een gaarheidsindictor weet je te zeggen wanneer het gerecht klaar is.

Er is een programma voor hamburgers, gevogelte, tosti’s/panini’s, rood vlees, worst, vis/zeevruchten, spek, varkensvlees en schaaldieren. Daarnaast kan je er ook nog een aantal manuele standen voor de bereiding van groenten, aardappelen en bevroren ingrediënten. Hiervoor zijn er 4 temperatuursinstellingen. De contactgrill werkt op een vermogen van 2000 Watt.

Dankzij de antiaanbaklaag en de vetopvangbak is de contactgrill gemakkelijk schoon te maken. De grillplaten zijn ook afneembaar en wasmachinebestendig. Daarom is dit voor ons de beste contactgrill. Wel is het aan de duurdere kant maar dan heb je ook kwaliteit.

BESTE TOPKLASSE:    TEFAL OPTIGRILL ELITE XL GC760D

De beste contactgrill in het luxesegment is volgens ons de OptiGrill Elite XL GC760D van Tefal. Deze grill beschikt over 16 automatische programma’s voor onder meer rood vlees, varken, hamburger, worst, voorgegaarde worst, tosti, vis, kip, schaaldieren, spek, lam, vegetarische burgers, aardappel, paprika, aubergine en tomaat. Een slimme grill berekent de dikte van en de hoeveelheid ingrediënten en past hierop het juiste programma toe. Zo heb je met deze contactgrill steeds de ideale bereidingstijd. Een slimme assistent helpt je met de bereiding. Voor perfect gebraden vlees is er een speciale dichtschroeifunctie.

Met de 28 bijgeleverde recepten heb je steeds inspiratie voor je volgende maaltijd. Dankzij het vetopvangbakje en de afneembare vaatwasmachinebestendige platen is het schoonmaken in geen tijd gebeurd. Dankzij een hoog vermogen van 2200 Watt werkt de contactgrill ook sneller. Hij beschikt wel niet over een vergrendelingssysteem waardoor de ingrediënten mogelijk niet altijd even egaal garen. Het is ook een relatief groot en zwaar toestel en dus minder geschikt voor op het aanrecht.

EDITOR’S PICK 2021:    TEFAL GRILL ULTRACOMPACT GC308812

Deze contactgrill van Tefal is compact en handig als tafelgrill te gebruiken doordat je hem kan openklappen. Leuk om gerechten te delen tijdens een gezellig avondje met vrienden of familie. Je kan er tal van ingrediënten mee klaarmaken zoals tosti’s, vlees, kip en groenten. Zo kan je hem ook als paninimachine gebruiken. De thermostaat is manueel instelbaar in drie standen. Vlees kan je zo gemakkelijk dichtschroeien met de hoogste stand. Voor kip en groenten kan je een lagere stand kiezen. Een zwevende topplaat drukt de ingrediënten zacht aan zodat ze egaal garen.

De contactgrill heeft een vetopvangbakje zodat alles schoon blijft. De platen en het vetopvangbakje zijn uitneembaar, zodat je ze simpelweg in de vaatwasser hoeft te steken om ze te reinigen. Het vermogen bedraagt een goede 2000 Watt. De prijs van deze contactgrill is gemiddeld en lijkt een goede prijs te zijn voor de aangeboden mogelijkheden en kwaliteit. De zwevende topplaat zou wel iets minder makkelijk te positioneren zijn.

BESTE MULTI-CONTACT: PRINCESS 112536 MULTI GRILL 4-IN-1

Met deze 4-in-1 contactgrill van Princess heb je alles in één: een grill voor tosti’s/panini’s, een wafelijzer, een grill voor vlees en een teppan yaki bakplaat. Deze platen kan je onderling omwisselen voor de verschillende functies. De contactgrill komt met 2 geribbelde bakplaten, 2 wafelplaten en 2 tostiplaten. Alle platen hebben een antiaanbaklaag waardoor je weinig vetstof moet gebruiken en de platen gemakkelijk te onderhouden zijn.

Door een vetafdruipsysteem worden vrijgekomen vetten uit het voedsel verwijderd. Dankzij een vermogen van 1500 Watt warmt de contactgrill snel op. Heb je wat dikker vlees om te grillen? Dan kan je het deksel hoger maken. Met de regelbare thermostaat pas je de temperatuur handmatig aan aan je gerecht. De platen zijn uitneembaar en vaatwasbestendig. Je kan ze ook snel schoonmaken door er met een doek of wat keukenpapier over te gaan, dankzij de antiaanbaklaag. De prijs van deze contactgrill is voordelig voor wat je er allemaal mee kan doen maar de kwaliteit van het toestel zou dan ook wat minder zijn. Daarom is dit voor ons de beste contactgrill voor multi-doeleinden.

GOEDKOPE CONTACTGRILL:   PRINCESS PANINI GRILL 112415

Met deze budgetvriendelijke contactgrill van Princess kan je al heel wat. Hij is groot genoeg om 4 tosti’s tegelijk te maken en je kan er daarnaast ook vlees, vis of groenten mee grillen of hamburgers garen. Uiteraard kan je hem ook als paninimachine gebruiken. De contactgrill heeft geribbelde bakplaten. Deze zijn niet afneembaar waardoor je ze niet in de vaatwasmachine kan steken maar dankzij de antiaanbaklaag is hij zo schoongeveegd met een doek of wat keukenpapier. Een vetafvoerbakje vangt overtollig bakvet op.

Voor deze erg voordelige prijs is dit een mooi toestel, zeker met het stevige vermogen van 2000 Watt. Deze contactgrill komt wel niet met vooringestelde programma’s, receptenboek of extra bakplaten. Hij blinkt uit in zijn eenvoud!

brede contact grill

Tot zover de suggestieve top 5 beste contactgrill van 2021.
Nog hulp in de keuken nodig? Bekijk ook de lijst beste croque monsieur machines of zoek verder in de categorie ‘Keuken‘.

Contactgrills vergelijken

Wat is een contactgrill?

Een contactgrill is een geweldig nieuw apparaat voor in de keuken. Een contactgrill is een elektrische grill waarmee je een grote variëteit aan gerechten kan bereiden door te roosteren of te grillen. Omdat je ze binnenshuis kan gebruiken, kan je het hele jaar door genieten van gegrilde gerechten. Doordat een contactgrill compact is, kan je hem zowel op het aanrecht als op tafel gebruiken.

Hoe gebruik je een contactgrill?

Een contractgrill is heel eenvoudig in gebruik. Je dient eerst de verschillende onderdelen te monteren. Nadien zorg je ervoor dat de contractgrill op een stabiel ondervlak staat. Vervolgens kan je de grill aansluiten op de stroom. Je hoeft hem dan nog niet aan te zetten. Bereid al de ingrediënten voor die je wil grillen. Zodra je klaar bent kan je de grill aanzetten. Kies een grillprogramma of een temperatuur en laat de contactgrill opwarmen.

Met de meeste contactgrills kan je verschillende ingrediënten grillen zoals panini’s, tosti’s, vlees en groenten. Met een contactgrill bereid je deze gezonder omdat je amper vetstof nodig hebt. Sommige contactgrills kan je als tafelgrill gebruikt worden. Deze kan je openklappen en het voordeel is dat je de ingrediënten mooi kan zien roosteren, zoals bij een barbecue.

beste paninimaker

Waar op letten bij aankopen van een contactgrill?

1. Vermogen

Het vermogen van een contactgrill is belangrijk bij het maken van je keuze. Als je voornamelijk heel eenvoudige gerechten wil maken, dan kan een contactgrill met een vermogen van 1000 Watt voldoende zijn. Wil je uitgebreide gerechten stevig gaan roosteren en grillen, dan is het aan te raden om een contactgrill met een hoger vermogen te kiezen.

2. Reiniging

Het reinigen van een contactgrill is geen moeilijke taak. Soms kan je de grillplaten eraf nemen en in de vaatwasser plaatsen of handmatig afwassen. Om het apparaat een volledige reinigingsbeurt te geven dien je het eerst los te koppen van de elektriciteit. Verwijder de vetafvoerbak en giet het vet af of laat het vet eruit lopen en vang het op. Nadien kan je de vetafvoerbak schoonmaken met water en zeep. De grillplaten kan je van het apparaat nemen en in water en detergent wassen. Gebruik nooit een schuursponsje, want dit kan krassen maken. Zijn de platen vaatwasbestendig, dan mag je ze ook in de afwasmachine steken. De rest van de contactgrill mag je afnemen met een vochtige doek. Lees ook zeker de overige instructies voor elke contactgrill apart.

3. Platen

Wil je een contactgrill die eenvoudig te reinigen is, kies dan liefst voor een model met verwijderbare platen van aluminium of roestvrij staal en met een antiaanbaklaag. Je vindt nu ook zelfs modellen waarbij het mogelijk is om de platen in de vaatwasser te doen.

Opteer je voor een contactgrill met afneembare grillplaten, dan is het onderhoud heel eenvoudig. Tip: je kan ook opteren voor roosteren of grillen op aluminiumfolie, zo blijven de platen helemaal schoon.

Daarnaast kan je een contactgrill kopen met verwisselbare platen. Deze kan je gebruiken om verschillende gerechten te maken, zoals wafels. In het algemeen is een geribbelde grillplaat het beste voor bijna alle gerechten die je wil maken.

Sommige contactgrills beschikken over een zwevende bovenplaat. Met dit type bovenplaat wordt de warmte gelijkmatig verspreid. De plaat rust ook op het voedsel voor een gelijkmatige garing.

4. Thermostaat

Sommige contactgrills beschikken over een aantal kookprogramma’s waarmee je met een druk op de knop de bereidingswijze aanpast aan je ingrediënten. Daarnaast is het ook handig als je de temperatuur manueel kan aanpassen van je contactgrill. Sommige bereidingen hebben namelijk meer hitte nodig dan andere. Gelukkig beschikken veel contactgrills over een regelbare temperatuur.

beste contactgrill thuis

5. Grootte van het bakoppervlak

Wil je een compacte contactgrill die je op het aanrecht kan gebruiken of wil je een stevig formaat waarmee je voor het hele gezin en voor gasten kan grillen? Voor grotere gerechten kies je vanzelfsprekend voor een grotere contactgrill. Met een contactgrill met kleinere bakplaten kan je al enkele tosti’s maken. Met een grote contactgrill kan je sandwiches, saté’s en volledige maaltijden roosteren en grillen.

6. Controlelampjes

Controlelampjes maken het bereiden van je gerechten nog eenvoudiger. Met een eerste controlelampje geeft de contactgrill aan of hij aanstaat. Met een tweede controlelampje geeft hij aan of hij voldoende op temperatuur is om aan de slag te gaan. Meer luxueuze modellen beschikken tegenwoordig zelfs over een slimme assistent die jou begeleidt tijdens de bereiding en aangeeft wanneer je gerecht klaar is.

7. Veiligheid

Een contactgrill kan aan de buitenkant behoorlijk warm worden tijdens de bereiding. Raak ook nooit met blote handen de grillplaten aan wanneer je hem gebruikt als tafelgrill. Gebruik dan steeds handschoenen. Is de contactgrill gesloten en nog aan het afkoelen, dan kan je hem bij het koele handvat vastnemen, als die er is. Daarnaast is het aan te raden om een contactgrill te kiezen met antislipvoetjes, zodat hij niet onverwachts kan gaan schuiven. Dit is vooral belangrijk als er kinderen in de buurt zijn.

8. Opbergen

De meeste contactgrills kan je zowel horizontaal als verticaal opbergen. Een contactgrill die verticaal mag worden opgeborgen neemt minder plaats in in je keukenkast. Een snoeropbergvak bespaart ook plaats en is overzichtelijker.

Tot zover ons artikel ‘beste contactgrill 2021’ – Laatste update 22/04/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.