De 5 beste crosstrainers van 2021

Thuis sporten met een goede crosstrainer

Wat is de beste crosstrainer van 2021? Dat hangt voornamelijk van je gebruik af. De beweging lijkt op een combinatie van lopen, fietsen en langlaufen. Je werkt hiermee vooral aan je conditie. Daarnaast train je er je hele lichaam mee. In dit artikel bekijken we de voordelen van een crosstrainer. Daarnaast vertellen we waarop je moet letten bij het kiezen van je eigen exemplaar. Zo zoeken we o.a. de verschillen tussen een vliegwiel vooraan of achteraan. We hebben een top vijf samengesteld met enkele uitstekende modellen. Drie bekende merken zijn Kettler, Tunturi en Focus Fitness. Natuurlijk hebben ook andere merken goede crosstrainers.

1. PROFORM ENDURANCE 520E

De ProForm Endurance 520E vormt het perfecte evenwicht tussen betaalbaarheid en professionele functies. De Endurance 520E is een bijzonder stevig toestel met een levenslange garantie. Dankzij het slimme ontwerp en de ruime voetsteunen train je comfortabel. Het vliegwiel zit vooraan en heeft een weerstand tot 8kg. De trainingsconsole is uitgebreid. Verder kun je het toestel via Bluetooth linken aan iFit. Op die manier heb je eindeloos veel trainingsopties.

Voordelen 

  • Professionele functies
  • Hellingshoek tot 20%
  • Kleurendisplay en tablethouder
  • Levenslange garantie

Nadelen

 • Geen ventilator
 • Hartslagband optioneel

2. FOCUS FITNESS SENATOR

De Focus Fitness Senator is een serieuze stap vooruit. Het is het uithangbord van Focus Fitness en een uitstekende crosstrainer. De Senator is een stabiel en ergonomisch toestel. Je houding voelt natuurlijk aan en belast je lichaam nauwelijks. Met de Senator investeer je in een gebruiksvriendelijke crosstrainer voor serieuze workouts. Daarnaast is het ook een uitstekende keuze voor mensen die revalideren.

Voordelen

 • Stabiel en ergonomisch
 • Gebruiksvriendelijk
 • Vliegwiel van 12kg
 • Uitgebreide console

Nadelen

 • Groot en zwaar
 • Hartslagband optioneel

3. TUNTURI FITCROSS 50I

De Tunturi Fitcross 50i is een moderne crosstrainer met een simpel compact design. Het apparaat biedt veel opties voor een aanvaardbare prijs. De 50i biedt veel comfort en een uitstekende ergonomie. Je kunt de pedalen afstellen naar wens. Met een lage instap is het ook toestel geschikt voor revalidatie. Het vliegwiel zit achteraan en heeft een weerstand tot 9kg. Het maximale gebruikersgewicht is 150kg, wat toch meer is dan enkele andere modellen.  Met 32 weerstandniveaus heb je genoeg opties voor de perfecte training in te stellen.

Voordelen

 • Veel opties
 • Uitstekende ergonomie
 • Traploze weerstandniveau’s dankzij inductiesysteem

Nadelen

 • Geen ventilator
 • Geen bidonhouder

4. FOCUS FITNESS FOX 3

De Focus Fitness Fox 3 is de perfecte crosstrainer voor thuis. Het is een betaalbaar, maar compleet toestel. Deze crosstrainer is gebruiksvriendelijk en maakt bijna geen geluid. De besturingsconsole is overzichtelijk en uitgerust met een kleurendisplay. Je kunt tot vijf gebruikersprofielen aanmaken. Elk gezinslid kan dus een eigen trainingsprogramma in het toestel opslaan.

Voordelen

 • Budgetvriendelijk
 • Veel opties
 • Verschillende gebruikersprofielen
 • Hartslaggestuurde weerstand

Nadelen

 • Vliegwiel van slechts 7kg
 • Afwerking niet altijd consistent

5. BOWFLEX MAX TRAINER M8I

Ook een stairclimber hoort (technisch dan toch) thuis in een lijst beste crosstrainers. Door het unieke en professionele design heb je de mogelijkheid om te wisselen tussen verschillende technieken.  Het stairclimber model zal de training intenser maken dan de bovenstaande gewone crosstrainers. De bowflex is compact, maar kan niet opgevouwen worden. Het blijft dus redelijk veel plaats innemen. Met de voorgeprogrammeerde High Intensity Interval Training (HIIT) heb je ook de nodige hulp voor te trainen. Je kan het ook verbinden met de smartphone voor je gezondheidsapps te updaten.

Voordelen

 • Professionele crosstrainer
 • H.I.I.T. training
 • Trainingsschema’s op maat
 • Uitgebreide besturingsconsole

Nadelen

 • Zwaar toetsel
 • Duur
compacte kleine crosstrainer

Tot zover onze suggestieve top 5 beste crosstrainers.
Voor meer sportieve alternatieven, bekijk ook de lijst beste roeimachines, hometrainers of loopbanden.

Crosstrainers vergelijken

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is een populair fitnesstoestel voor thuis. Je training lijkt op een combinatie van lopen, fietsen en langlaufen. Een crosstrainer is goed voor een full body workout. Met een crosstrainer werk je aan je conditie en je spieren. Dat gebeurt zonder je gewrichten overmatig te belasten. Het is dus een gezonde manier van sporten. Om die specifieke reden wordt een crosstrainer dikwijls gebruikt om te revalideren. Enkele bekende merken zijn Kettler, Focus Fitness en ProForm.

Waar is een crosstrainer goed voor?

Een crosstrainer helpt je op een niet-belastende manier je hele lichaam te trainen. Daarbij werk je aan je conditie en je kracht. Het is een uitstekend alternatief voor een hometrainer of een loopband.

Welke spieren/wat train je?

Met een crosstrainer kun je full body workouts doen. Je traint zowel je conditie als verschillende spierengroepen:

 1. Beenspieren
 2. Armspieren
 3. Rugspieren
 4. Schouders
 5. Buikspieren
 6. Bilspieren

Kies je voor een crosstrainer waarbij je de hellingsgraad kunt aanpassen? Dan leg je tijdens die trainingen de klemtoon vooral op je onderlichaam. Dat wil niet zeggen dat je op dat moment geen andere spieren meer traint.

crosstrainer vergelijken

Hoe gebruik je een crosstrainer?

Je kunt een crosstrainer op verschillende manieren gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat je altijd kiest voor een tempo en een weerstand die passen bij jouw niveau.

Enkele populaire technieken zijn:

 1. Voorwaarts met handen op de handvaten. Dit is de meest voor de hand liggende manier.
 2. Achterwaarts met handen op de handvaten. Op die manier train je spiergroepen die je normaal moeilijk bereikt. Het is belangrijk voldoende druk op je hielen te zetten.
 3. Voorwaarts zonder handen. Dit lijkt op joggen. Je kunt eventueel de vaste handvaten in het midden gebruiken.
 4. Achterwaarts zonder handen. Begin sowieso met de vaste handvaten in het midden. Laat ze pas los wanneer je een evenwichtige positie hebt.

We raden je aan eerst een les te volgen bij een professional. Dit kan zowel in de sportzaal als online. Zo train je correct en vermijd je blessures.

Crosstrainer kopen,
waar op letten

Waarvoor ga je de crosstrainer gebruiken

Het doel van je aankoop is belangrijk bij de keuze van je crosstrainer. Wil je rustig trainen voor gewichtsverlies? Revalideren? Zoek je een eenvoudig model voor kalme trainingen? Dan hoef je geen fortuin uit te geven. Voor doorgedreven intervaltrainingen kijk je daarentegen beter naar duurdere toestellen.

De kostprijs van een crosstrainer

Je budget is een belangrijke factor bij het kiezen van je crosstrainer. Leg eerst je budget vast en kijk wat er binnen dat budget mogelijk is.  Een crosstrainer is een toestel dat verschillende jaren mee moet kunnen, het budget wordt bepaald door de kwaliteit van het toestel en de extra’s die hierbij horen. Naast kwaliteit betaal je ook voor het merk. Staar je hier niet blind op, ook onbekende crosstrainers kunnen uitstekende toestellen zijn.

De beste crosstrainer kost al snel heel wat geld, ook voor een basis model geef je minstens € 300 – 400 uit. Koop je een toestel met veel extra’s zoals ingebouwde trainingsprogramma’s, een scherm, hartslagmonitor, … dan kan de aankoopprijs al snel oplopen. Een goedkope crosstrainer van aliexpress kopen wordt afgeraden gezien je de kwaliteit van de aankoop niet kan controleren. Wil je het toestel terugsturen dan zit je ook met een probleem dat duurder is dan de aankoopprijs.

Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor je crosstrainer? Als je in een klein appartement woont, is een compacte crosstrainer waarschijnlijk noodzakelijk. Sommige exemplaren kun je opklappen. Heb je een aparte kamer in je pool house? Dan is een compacte opstelling minder belangrijk.

Soorten weerstand crosstrainers

De weerstand van het vliegwiel wordt uitgedrukt in kilogram. Eenvoudige crosstrainers leveren een maximale weerstand van 7kg. Bij high end modellen is een weerstand tot 20kg mogelijk. Een hoge weerstand van je vliegwiel maakt intensievere trainingen mogelijk. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde noden. Mensen die gewicht willen verliezen kunnen dat ook met een beperkte weerstand. De weerstand van het vliegwiel wordt geregeld via lucht of een magneet.

crosstrainer met scherm

De besturingsconsole bepaalt in grote mate de mogelijkheden van het toestel. Goedkope toestellen hebben meestal een eenvoudige console. Bij high end modellen is de besturingsconsole een technisch hoogstandje. Uitgebreide monitoringopties, een HD-touchscreen en ventilatie behoren tot de mogelijkheden. Bekijk goed wat jij nodig hebt. Vergeet niet dat je bij veel toestellen ook een tablet kunt aansluiten. Met een tablet vergroot je de mogelijkheden van je crosstrainer aanzienlijk.

Crosstrainer met trainingsprogramma’s

Goedkope toestellen bieden meestal een beperkte hoeveelheid trainingsprogramma’s aan. Door bijvoorbeeld een tablet aan te sluiten kun je je opties wel uitbreiden. Op high end crosstrainers zijn de mogelijkheden vaak eindeloos. In veel gevallen kun je crosstrainer linken aan iFit of Kinomaps. Op die manier breng je veel variatie in je trainingen.

Stabiliteit

Een stabiele crosstrainer is noodzakelijk om efficiënt en veilig te trainen. Front driven toestellen zijn soms wat stabieler. Bij een goed toestel zou er geen merkbaar verschil mogen zijn. Probeer dit eerst te testen. De toestellen in deze lijst bieden natuurlijk voldoende stabiliteit.

Gewicht

Bij het kiezen van een crosstrainer is je gewicht een belangrijke factor. Bij veel crosstrainers is het maximale gewicht beperkt tot 120kg of 130kg. Als dit voor jou relevant is, moet je hier rekening mee houden.

beste crosstrainer voor thuis

Hoe lang is een crosstrainer?

De lengte van crosstrainers verschilt per model. Doorgaans zijn toestellen met een vliegwiel aan de voorzijde wat langer. Crosstrainers kunnen van 130cm tot meer dan 200cm lang zijn. Sommige modellen zijn opklapbaar. Ze nemen dus enkel die plaats in beslag tijdens het gebruik.

Hoe instellen?

Elke toestel heeft een andere gebruikersconsole. Het instellen van een crosstrainer verschilt dus van toestel tot toestel. De toestellen in deze lijst zijn gebruiksvriendelijk en gemakkelijk in te stellen.

Crosstrainer – vaak gestelde vragen

Crosstrainer vs loopband

Sporten is gezond. Zowel met een crosstrainer als met lopen werk je aan je conditie. Op een crosstrainer maak je ellips-vormige bewegingen. Zo moet je lichaam geen zware schokken verwerken. Bovendien zorgt een crosstrainer voor een completere workout voor je hele lichaam.

Zoek je toch liever een loopband bekijk dan ook onze lijst beste loopbanden 2021. Is het belangrijk dat ook het bovenlichaam in getrained wordt dan raden we zeker aan een kijkje te nemen naar het gamma roeimachines.

Is een crosstrainer goed voor afvallen?

Met een crosstrainer kun je afvallen. Daarnaast kun je er je conditie mee verbeteren en werken aan je spierkracht. Afvallen doe je het beste door je hartslag in een lage zone te houden. Ga je te hoog, dan ben je eerder aan cardio bezig. Vetverlies gebeurt het meest wanneer je hart niet te hard moet pompen. Stappen of joggen is dus de beste oefening voor vetverlies, en dus afvallen. Logischerwijs kan dit allemaal op een loopband. Meer over afvallen tijdens het lopen lees je hier.

Verschil tussen front- en rear driven

Het vliegwiel zit vooraan of achteraan. Als het vooraan zit, is de crosstrainer front driven. Zit het vliegwiel achteraan? Dan is het toestel rear driven. De verschillen worden soms uitvergroot, maar vallen mee. Het is belangrijk een toestel te kiezen dat goed bij je noden aansluit. De plaats van het vliegwiel is daarbij minder belangrijk.

Bij front driven crosstrainers heb je soms een grotere hellingsgraad. Rear driven crosstrainers zorgen dus voor een vlakkere training. Daarnaast zijn front driven crosstrainers soms stabieler. Toch zal dat verschil bij goede crosstrainers verwaarloosbaar zijn.

Weerstandtypes (lucht/magneet)

De weerstandtypes bepalen in grote mate hoe intensief je kunt trainen. Duurdere crosstrainers hebben meestal een magneet gestuurde weerstand. Daarmee beschik je dus over een grote weerstand, ideaal voor stevige trainingen. De kostprijs van dit soort crosstrainers is meestal hoger.

Hometrainer vs crosstrainer vs loopband

Hoe crosstrainer onderhouden?

Maak je crosstrainer regelmatig zuiver. Je doet dit best na elke training, zweet is immers agressief. Gebruik hiervoor een vochtige doek en wat allesreiniger. Bekijk ook of je 1-2 keer per jaar een basis onderhoud kunt uitvoeren. Op die manier vermijd je dat de crosstrainer stroever gaat draaien of lawaai maakt. Behandel alle bewegende delen van je crosstrainer met siliconenspray. Gebruik alleen spray die hier uitdrukkelijk geschikt voor is. Andere producten (zoals olie) zijn absoluut te vermijden.

Welk merk crosstrainer?

Er zijn verschillende goede producenten van crosstrainers. Enkele bekende merken zijn Kettler, ProForm en Tunturi. Bekijk bij het kiezen van een crosstrainer goed welke opties jij nodig hebt. Het is belangrijk een toestel te kiezen dat aansluit bij jou noden. De specifieke merkkeuze is minder doorslaggevend dan jouw trainingsbehoeften.

Het volledige onderzoek

De ProForm Endurance 520E vormt het perfecte evenwicht tussen betaalbaarheid en professionele functies. Het is een uitgebreide crosstrainer voor gevarieerde trainingssessies. De Endurance 520E is een bijzonder stevig toestel met een levenslange garantie. Deze crosstrainer voor thuis is geschikt voor gebruikers tot 125kg.

Dankzij het slimme ontwerp en de ruime voetsteunen train je comfortabel. Het vliegwiel zit vooraan en heeft een weerstand tot 8kg. De lengtepas van 51cm is ruim voldoende om het toestel een natuurlijke feel te geven.

Beste Crosstrainer 2021

Het toestel heeft 18 verschillende trainingsprogramma’s en 20 weerstandniveaus. Daarnaast heeft de Endurance 520E een opvallende optie. Je kunt een hellingshoek tot 20% instellen. Net zoals bij veel loopbanden simuleer je daarmee het gevoel van bergop te lopen. Dat zorgt voor gevarieerde trainingsopties. Met een andere hellingsgraad train je andere spieren dan bij vlakke trainingen. Ook voor je uithoudingsvermogen is dit een totaal andere workout.

De trainingsconsole is uitgebreid. Het toestel heeft een kleurendisplay en een tablethouder. Er zijn ingebouwde hartslagsensoren. Je kunt natuurlijk je calorieverbranding monitoren. Bijkomend kun je de weerstand aanpassen in functie van je noden. Verder kun je het toestel via Bluetooth linken aan iFit. Op die manier heb je eindeloos veel trainingsopties. In vergelijking met andere modellen op deze lijst beste crosstrainers 2021 merk je al snel dat dit model ongelooflijk veel opties heeft.

De Focus Fitness Senator het uithangbord van Focus Fitness en een uitstekende crosstrainer. De Senator is een stabiel en ergonomisch toestel. Je houding voelt natuurlijk aan en belast je lichaam nauwelijks. Daardoor kun je je volop op je training concentreren. Met de Senator investeer je in een gebruiksvriendelijke crosstrainer voor serieuze workouts. Daarnaast is het ook een uitstekende keuze voor mensen die revalideren.

Prijs / kwaliteit crosstrainer

Het toestel heeft een vliegwiel van 12kg dat vooraan zit. Het is 174cm lang en heeft een lengtepas van 60cm. De Senator is dus niet bepaald compact, maar wel erg compleet. De crosstrainer is solide en geschikt voor gebruikers tot 150kg. De montage duurt volgens sommige gebruikers vrij lang. Gelukkig gaat het toch vlot dankzij de Nederlandstalige handleiding. De onderdelen zijn zwaar en stevig, waardoor je toestel degelijk aanvoelt.

De besturingsconsole is behoorlijk uitgebreid. De Senator heeft 32 weerstandsniveaus en een trainingsprogramma met 12 presets. Zo kun je op elk niveau trainen. Verder kun je het toestel ook linken aan je hartslagmeter. Voor een optimale monitoring koop je de aparte hartslagband. Daarnaast krijg je informatie over je calorieverbranding en kun je op wattage trainen.

Je kunt het toestel bovendien uitbreiden met een iFit module. Zo heb je nog meer trainingsmogelijkheden. Door al deze voordelen past het zeker binnen de top 5 beste crosstrainers.

De Tunturi crosstrainer is een moderne crosstrainer met een strak design. Het apparaat biedt waanzinnig veel opties voor een aanvaardbare prijs. Met de 50i heb je veel comfort en een uitstekende ergonomie. Je kunt de pedalen afstellen naar wens. Met een lage instap is het ook toestel geschikt voor revalidatie. Gebruikers tot 150kg kunnen met de 50i aan de slag.

De Tunturi crosstrainer is een bijzonder stabiele crosstrainer met een lengtepas van 81cm. Het vliegwiel zit achteraan en heeft een weerstand tot 9kg. Daarvoor werkt het met een speciaal inductiesysteem. Tijdens je trainingen werk je dus altijd met de perfecte weerstand. Ook hier scoort het toestel dus opvallend sterk voor revalidatie. Het toestel is bovendien stabiel en degelijk. Je kunt de 50i jarenlang intensief gebruiken.

Voor meer trainingsopties kan je het toestel verbinden via de smartphone. Via de bluetooth verbinding kan je ook aan data overdracht doen. Zo kan je de gezondheidsapps verbinden en updaten via het toestel. Op het display krijg je de afstand, calorieverbruik, energieverbruik en hartslag te zien.

De Bowflex trainer is een professionele crosstrainer voor intensief gebruik. Met een hoogte van 166 cm neemt het heel plaats in beslag, maar daarvoor krijg je heel wat terug. Omdat het ook 68 kg weegt verzet je het best nooit alleen. Het vliegwiel vooraan heeft een weerstand tot 4.5 kg die magnetisch geregeld wordt. Deze crosstrainer is geschikt voor stevige trainingen.

Omdat het vliegwiel vooraan zit, wordt je rug minder belast. De afstand tussen de pedalen is bovendien vrij klein. De paslengte van 50cm zorgt voor een natuurlijke feel en een ontspannen houding. Met deze crosstrainer verminder je dus het risico op blessures en overbelasting. Het toestel is geschikt voor gebruikers tot 136kg. Dit toestel staat 5e in de lijst beste crosstrainers door zijn hoge aankoopprijs.

Professioneel toestel voor intensief gebruik

Het toestel werkt op basis van luchtweerstand en biedt 20 verschillende niveaus. Dit gebeurt elektronisch via het display. Je hebt ook een ingebouwde hartslagsensor, dit kan via de pols of via de borst. Het geheugen kan tot 4 verschillende profielen opslaan, handig voor het hele gezin. De bowflex geniet ook van ingebouwde speakers en een mogelijkheid om de smartphone te verbinden. Met de Max Trainer app krijg je dan extra trainingsmogelijkheden. Let op, hier heb je een abonnement voor nodig.

De Focus Fitness Fox 3 is de perfecte crosstrainer voor thuis. Het is een betaalbaar, maar compleet toestel. De stabiliteit en duurzaamheid zijn prima. Zo kun je verschillende jaren op een veilige manier trainen. Prijs/kwaliteit is dit een uitstekende aankoop. Het toestel heeft veel opties voor een toestel in deze prijsklasse.

Het vliegwiel van 7kg bevindt zich aan de achterkant. Op die manier neemt de crosstrainer niet al te veel plaats in beslag.  De Fox 3 is 135cm lang en heeft een lengtepas van 40cm. Daardoor voelt je beweging natuurlijk aan. De afwerking is niet altijd consistent. De uitgebreide functionaliteit maakt dat ruimschoots goed.

Goedkope crosstrainer voor thuis

Dit toestel is gebruiksvriendelijk en maakt bijna geen geluid. De besturingsconsole is overzichtelijk en uitgerust met een kleurendisplay. Via deze display krijg je alle mogelijke informatie. Je hebt een goed beeld op de weerstand, je hartslag en je calorieverbruik. Het toestel is geschikt voor gebruikers tot 120kg.

Je kunt tot vijf gebruikersprofielen aanmaken. Elk gezinslid kan dus een eigen trainingsprogramma in het toestel opslaan. De Fox 3 heeft 18 programma’s en 16 verschillende trainingsniveaus. Een sterk punt van deze ‘beste crosstrainer’ zijn de individuele programma’s. Daarbij wordt de weerstand aangepast aan je hartslag. Zo kun je je training optimaliseren. Met een vliegwiel van 7kg zijn zowel stevige als rustige workouts mogelijk.

Tot zover het artikel ‘Beste crosstrainer 2021’ – Laatste update 10/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Sport’

Comments (1)

[…] loopband 2021’. Meer sport alternatieven nodig voor thuis? Lees ook beste hometrainer, crosstrainer of […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.