Beste DAB+ radio

In dit artikel lichten we de beste DAB radio’s door. Muziek kan helpen met de concentratie of om uzelf even van uw omgeving af te sluiten. Of je nu thuis werkt of in een kantoor, een DAB radio is uitermate belangrijk voor het creëren van een comfortabele werkplek. Het probleem, er zijn te veel verschillende modellen op de markt en dit maakt het lastig om de juiste keuze te maken. In ons onderzoek gaan we op zoek naar de verschillen tussen deze modellen, voor welke situaties deze het meest geschikt zijn en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. Op basis van deze informatie stellen we een top vijf samen en bepalen we wat de beste DAB radio van 2020 is.

TOP 5 – beste DAB+ radio 2020

De prijs voor de beste DAB radio gaat naar de JBL Tuner. Deze draagbare DAB plus radio laat met zijn storingsvrije ontvangst en strakke ontwerp zijn competitie in het stof bijten. Deze DAB+ radio kan met zijn krachtige ontvanger radiozenders op AM en FM frequenties ontvangen zowel als Digital Only Stations. De JBL Tuner gaat op een volle accu 8 uur mee en is op ieder moment over te schakelen naar netstroom met de bijgeleverde adapter. De radio komt met Bluetoothondersteuning kunt u met uw telefoon verbinden om zo uw favoriete playlist af te spelen. Dit toestel komt in 2 varianten: Zwart en Wit. Of je je op kantoor bevindt of in een bouwplaats, de JBL Tuner is een geweldig toestel.

“Beste DAB+ radio 2020” – Doorgelicht

Met de Sony XDR-S61D luistert u storingsvrij naar uw favoriete radiozenders. Met deze compacte DAB radio ontvangt u goede kwaliteit voor een goede prijs. De Sony XDR-S61D ontvangt een uitgebreide selectie aan digitale radiozenders en is verkrijgbaar in de varianten zwart, blauw, wit en rood. Dit toestel heeft een wekkerfunctie en ondersteunt automatische in- en uitschakeling. Hiermee kunt u op het display instellen dat deze automatisch aan moet gaan op een specifiek tijdstip. Wat handig kan zijn als een specifiek programma op een bepaald tijdstip begint. Bovendien kunt u via de AUX-ingang uw Smartphone aansluiten om zo al uw favoriete nummers te beluisteren.

“Prijs / kwaliteit DAB+ radio” – Doorgelicht

Voor de Editor’s Pick van 2020 hebben we gekozen voor de Denver DAB36. Deze radio geeft met zijn houten design een retro uitstraling, zodat u naast functionaliteit ook nog iets moois voor uw kamer. Op de Denver DAB36 kunt u luisteren naar radiozenders op FM frequenties en naar Digital Only Zenders. En dit doet deze snel en storingsvrij. Bovendien is deze radio met Bluetooth te verbinden, zodat u uw favoriete nummers op de digitale radio kunt afspelen. Ook het streamen vanaf muziekdiensten als Spotify en Youtube Music doet deze probleemloos. Met de Denver DAB36 ontvangt u een radio met de nieuwste technieken in een oud jasje.

“Editor’s pick 2020” – Doorgelicht

DAB+ radio is ‘nieuwste’ manier om al uw favoriete radiozenders te beluisteren. En als u op zoek bent naar een toestel van de hoogste kwaliteit en daarbij gebruiksvriendelijk is, dan is de Lenco DAR-050 de beste DAB plus radio voor u. Deze radio met cd speler ontvangt al uw favoriete radiozenders razendsnel en storingsvrij via digitale verbinding. Naast de DAB radio-met-cd-speler functie, heeft deze ook de mogelijkheid om muziek af te spelen vanaf een USB stick. Hierdoor kunt u uw favoriete afspeellijsten afspelen wanneer u maar wilt. Deze radio komt in de uitvoeringen zwart en bruin, en wordt geleverd inclusief afstandsbediening en handleiding. De Lenco DAR-050 is een wat duurdere oplossing, maar voor alle functionaliteit die u ervoor krijgt, maakt dit de investering zeker waard.

“Luxe segment DAB+ ” – Doorgelicht

Kijken we naar een simpel betaalbaar model dan komen we uit op de OK DAB. Dit draagbaar model is een simpele DAB radio met Bluetooth die met zijn antenne ruisvrij een ruime keuze aan digitale zenders kan ontvangen. Op deze radio kunt u 20 zenders opslaan voor eenvoudig gebruik. De OK DAB radio kan met behulp van Bluetooth met een Smartphone verbonden worden om zo al uw favoriete nummers af te spelen. Ook zit er een 3.5 mm jack aansluiting ingebouwd om met oortjes of een headset naar muziek te luisteren. Als u op zoek bent naar een goedkope oplossing dan is de OK DAB radio iets voor u.

“Goedkope DAB+ radio” – Doorgelicht

Het onderzoek

Wat is een DAB+ radio?

Een normale radio kan radiozenders ontvangen door deze op de specifieke frequentie van de radiozender in te stellen. DAB+ radio is een vrij nieuwe technologie die dit een stuk eenvoudiger maakt. De DAB+ radio werkt op basis van digitale signalen waardoor de verbinding stabieler wordt. Met deze digitale technologie kan er een bredere keuze aan radiozenders worden ontvangen. De radiozenders hebben een betere geluidskwaliteit en zijn bovendien ook nog eens gratis te ontvangen. En met een radio met Bluetooth is deze selectie ook nog eens verder uit te breiden met streamingdiensten als Spotify en Youtube of bijvoorbeeld uw favoriete podcast.

Hoe werkt een DAB+ radio

Een DAB plus radio werkt op basis van digitale signalen. In tegenstelling tot een gewone analoge radio kan een DAB een ruimere keuze aan AM, FM en Digital Only zenders ontvangen. U kunt uw favoriete zender eenvoudig opzoeken door de naam van de zender in te toetsen op de ontvanger van de radio. Dit maakt het draaien aan de frequentieknop niet langer nodig, wat u een hoop frustratie kan besparen. Hiervoor is wel een geschikte ontvanger benodigd. De radio is kortgeleden op de markt gebracht en dit werkt nog niet voor alle zenders. Maar dit is een kwestie van tijd.

Een DAB+ radio ontvanger breidt de selectie aan radiozenders nog verder uit en is verkrijgbaar in Nederland en België. De DAB radio is de FM radio langzaam aan het vervangen en zal op korte termijn de standaard worden voor het ontvangen van radiozenders. DAB zelf staat voor Digital Audio Broadcasting.

Verschil tussen AM/FM radio en DAB radio

De FM radio en de DAB radio zijn allebei ontwikkelt met hetzelfde doel voor ogen, het kunnen ontvangen en beluisteren van radiozenders. Er zijn echter een enkele aspecten waarin deze twee van elkaar afwijken:

FM RadioDAB radio
Ondersteunt AM en FM verbindingOndersteunt AM/FM en DOS (Digital Only Stations)
Werkt op analoge signalenWerkt op digitale signalen
Zenders zoeken op basis van frequentieZenders zoeken op basis van naam of frequentie
Hogere geluidskwaliteit

Wat kan een DAB+ radio

DAB plus met bluetooth

Bluetooth is een andere handige uitbreiding. Een DAB radio met Bluetooth geeft u de mogelijkheid om uw telefoon, laptop, of andere digitale apparaten met die Bluetooth ondersteunen, te koppelen aan uw DAB+ radio. Hiermee kunt u een playlist op uw telefoon samenstellen en deze op de radio afspelen, of u kunt bijvoorbeeld Spotify of andere muziekdiensten direct naar uw DAB toestel streamen.

DAB Radio met CD speler

Een DAB radio kan worden uitgebreid met een cd speler. Bij de meeste modellen zit dit vaak al standaard ingebouwd. Als u uw favoriete cd’s wilt afspelen zonder hier een extra apparaat voor aan te moeten schaffen dan kunt u het beste kiezen voor een radio met cd speler.

Sommige modellen hebben ook een ingebouwde wekker-functie, waarbij de DAB radio automatisch muziek gaat spelen op een van tevoren ingesteld tijdstip. En met automatische in- en uitschakeling kunt u instellen dat de DAB radio een specifieke zender afspeelt op een bepaald tijdstip. Dit is bijvoorbeeld handig als u een specifiek programma wilt horen, of als u in slaap wilt vallen met muziek, maar niet wilt dat deze de hele nacht door blijft draaien.

Voordelen van DAB+ Digitale radio

Meer zenders – gratis verbinding

Net zoals de FM radio is een verbinding en de beschikbaarheid van zenders gratis. Dit gebeurt allemaal digitaal, er is dus geen frequentie meer met de juiste zender. Alle zenders zijn dan ook alfabetisch gerangschikt, en niet volgens frequentie. Iedereen kan zich ook toevoegen aan het netwerk van DAB zenders. Je zendt uit via internet ipv frequenties.

Betere kwaliteit geluid

Het geluid van digitale radio is veel zuiverder dan die van AM of FM radio. Dit omdat je altijd perfect op de juiste verbinding zit. Bij FM radio kon je af en toe een foute frequentie krijgen, of beperkte frequentie door het ontbreken van een antenne.

Radio van de toekomst

Door de verschillende voordelen en de verlaagde instapdrempel zal DAB + radio de norm worden de komende jaren. België is één van de meest vooruitstrevende landen. Sinds september 2018 hebben alle zenders een DAB kanaal. In 2022 wordt de omschakeling van FM naar DAB definitief gemaakt.

DAB+ radio Kopen – welke prijs

Er is een ruime keuze aan DAB radio’s en deze werken allemaal net weer even anders. Gaat u voor een radio met cd speler of voor een radio met Bluetooth? En krijgt deze een vaste plaats of moet deze eenvoudig te verplaatsen zijn? Het is belangrijk om een radio van hoge kwaliteit te kiezen, zodat deze niet snel stuk gaat. Van een goede DAB radio kunt u nog jaren genieten. Het geluid moet helder zijn en ruis moet verleden tijd worden. Ook is het belangrijk om rekening te houden met aspecten als waterbestendigheid en stroomverbruik.

Wat kost een DAB plus radio

De gemiddelde prijs van een DAB radio ligt in 2020 tussen de € 60,- en de € 150,-. Deze prijs is voornamelijk afhankelijk van de functionaliteit van de radio en of deze op batterijen werkt of op netstroom. DAB+ radio’s zijn gebruiksvriendelijk en kunnen snel en eenvoudig worden geconfigureerd. Ook vergt deze geen verdere onderhoud. Mocht dit toch iets boven uw budget zitten, dan is er ook nog de optie om naar 2e hands modellen te kijken of naar een wat ouder model.

In dit onderzoek gaan we op zoek naar de beste DAB radio. We leggen uit wat een radio precies doet en waar moet je op moet letten bij het kopen. Er wordt een divers assortiment aan deze radio’s, en de mogelijkheden die zij bieden, nagekeken . We onderzoeken hoe een radio exact functioneert en wat de verschillen zijn tussen een gewone FM radio en een DAB plus radio. We bepalen wat de minimale eisen moeten zijn en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. Om overwegen te worden voor de top 5 moet het model redelijk recent op de markt zijn gebracht en nog steeds te koop zijn. Met deze informatie wordt er een top 5 gemaakt en bepalen we wat de beste DAB radio van 2020 is.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.