Beste Dampkap

De beste dampkap volgens ons is de Novy D820 Elegance. Deze Novy dampkap heeft de beste afzuigcapaciteit in combinatie met een zeer stille motor. Het heeft zowel vaatwasbestendige filters, afstandsbediening als 4 halogeenlampen. Alles wat je in een afzuigkap kunt zoeken maar dat komt wel aan een redelijk stevige prijs. Onderaan dit artikel kunt u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een dampkap.

Onze top 3 – Beste Dampkap

De beste dampkap die je momenteel kunt kopen is de Novy D820 Elegance. Het heeft een zeer grote afzuigcapaciteit, een stille afzuigmotor en een mooi design. De belangrijkste functie van een dampkap is dat het een hoge afzuigcapaciteit heeft. Je wilt namelijk dat alle geuren afgevoerd worden en niet dat je 3 dagen later nog kunt ruiken dat je vis hebt gebakken.

Dankzij een efficiënte motor is deze afzuigkap ook een van de stilste die we zijn tegengekomen. Dit is zeker een voordeel wanneer je keuken en je living zich in dezelfde ruimte bevinden. Verder heeft deze Novy dampkap nog vaatwasbestendige filters, een afstandsbediening, 4 halogeenlampen en een zeer laag verbruik (A+).

De Siemens LI64 LA520 is een goedkope afzuigkap geschikt voor mensen op een budget. Juist zoals de Novy dampkap heeft het vaatwasbestendige filters en halogeenlampen voor een goede verlichting. Nadeel is dat deze dampkap er twee keer zo lang over doet om dezelfde hoeveelheid lucht af te zuigen in vergelijking met de Novy dampkap.

Hij is ook een stuk luidruchtiger en heeft een minder mooi design. Voordeel is wel dat het een telescopische dampkap is, met andere woorden je kunt deze uitschuiven om het afzuigvlak te vergroten. Hou er wel rekening mee dat de frontlijst voor deze Siemens dampkap apart te bestellen is. Deze lijst kost ongeveer 35 euro extra en brengt de totale kost naar ongeveer 215 euro (op moment van het schrijven van dit artikel).

De SMEG KS90AE is een wandschouw dampkap met een mooie afwerking in zwart staal. Los van het design heeft het juist zoals de Novy dampkap een zeer goede afzuigcapaciteit en een relatief stille motor. Deze SMEG dampkap heeft een intensieve stand die je kunt inschakelen wanneer je bijvoorbeeld vis aan het bakken bent. Door het design van deze soort afzuigkap neemt meer ruimte in in de keuken maar is tegelijkertijd ook een eyecatcher.

Het heeft ook vaatwasbestendige filters en halogeenlampen maar beschikt niet over een afstandsbediening. Zorg daarom dat je hem laag genoeg installeert zodat je deze met de hand kunt bedienen. Wij zijn al bij mensen op bezoek gegaan die elke keer dat ze kookten op een trapje moesten gaan staan.

Het onderzoek

Heb ik een dampkap nodig?

Iedereen die een keuken heeft of er een gaat (laten) plaatsen kan best een dampkap hebben. Of je nu een dampkap wilt koken voor je nieuwe keuken of je oude dampkap gaat vervangen, hier proberen we je verder te helpen. Het is belangrijk om een dampkap te hebben om ervoor te zorgen dat de geur van het koken niet blijft hangen. Zeker als je kookt op een gasvuur is het belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen.

Wanneer je een nieuwe keuken laat plaatsen hou er dan rekening mee dat moderne kookplaten kunnen communiceren met een dampkap van hetzelfde merk via Bluetooth. Een Miele kookplaat kan een signaal versturen naar de dampkap dat het aanstaat en dan zal de dampkap automatisch aanspringen. Afhankelijk van de warmte van je vuren zal de dampkap minder sterk of juist sterker gaan beginnen afzuigen. Dit is vooral handig voor dampkappen die op het plafond worden geïnstalleerd. Deze zijn meestal te hoog om met de hand te bedienen. Als je kookplaat dan niet communiceert met je dampkap dan moet je gebruik maken van een afstandsbediening (die vaak apart gekocht moet worden).

Maar wanneer je een nieuwe keuken aan het installeren bent overleg je best met je keukenbouwer wat de beste dampkap is voor jouw keuken. Zij kunnen nog altijd het beste advies geven om de beste dampkap te kiezen die goed is voor jouw keuken.

Afzuigkap kopen

Waarop moet ik letten?

Een wandschouw dampkap is de meest voorkomende dampkap. Deze soort dampkap moeten aan de muur bevestigd worden en kunnen dus niet boven een kookeiland ‘zweven’. Het voordeel van een wandschouw afzuigkap is dat het verkrijgbaar is in veel verschillende vormen, maten en kleuren omdat het het meest verkochte type dampkap is.

Een onderbouw dampkap is vergelijk met een wandschouw met het verschil dat er geen zichtbare schouw is. Deze worden vaak onderaan een kast geplaatst en nemen een minder prominente plaats in in de keuken. Deze bestaan zowel in een telescopisch model als in een gewoon model. Het verschil tussen de 2 is dat een telescopisch model een uitschuifbaar gedeelte heeft om de oppervlakte van de afzuigkap te vergroten.

Een eilanddampkap is ontworpen voor kookeilanden. Deze zijn enkel nuttig wanneer je een kookeiland laat plaatsen. Wanneer je een kookeiland laat plaatsen overleg je best met je keukenbouwer welke dampkap het best geschikt is voor jouw keuken.

Er bestaan ook dampkappen die ingebouwd worden in je kast of in je plafond. Aangezien je deze best door een keukenbouwer laat installeren gaan we ze hier niet bespreken.

Dampkap zonder afvoer

Een dampkap zonder afvoer of recirculatiesysteem is een soort dampkap dat de geuren niet naar buiten blaast maar terug in je woning. De dampen van je gerecht worden door een koolstoffilter terug in de keuken geblazen. De koolstoffilter moet de geur tegenhouden en omdat je de lucht niet naar buiten blaast blijft er meer warmte behouden in je woning. Dit klinkt mooi op papier maar in realiteit blaas je je keukengeuren terug de keuken in en kun je 3 dagen later nog ruiken dat je kip of zalm hebt klaargemaakt.

Een dampkap zonder afvoer wordt vooral geplaatst in appartementen of kleine woning waar het redelijk moeilijk of esthetisch vervelend is om van de keuken een koker naar buiten aan te leggen. Maar als je de keuze hebt raden we het zeer sterk af om voor een dampkap zonder afvoer te kiezen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.