De 7 beste dashcams van 2022

Een goede dashcam verzamelt zowel onderweg als geparkeerd bewijsmateriaal..

De beelden van een dashcam kunnen van onschatbare waarde zijn als bewijslast bij een ongeval of een inbraak in je voertuig. Je doet er goed aan om verschillende modellen te vergelijken en niet zomaar de eerste de beste dashcam te kiezen. Maar er zijn zoveel verschillen en mogelijkheden dat de keuze niet eenvoudig is. Daarom hebben wij een grondige doorlichting gemaakt van wat de markt te bieden heeft. We houden rekening met belangrijke factoren als beeldkwaliteit, connectiviteit en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast nemen we ook extra functies, zoals de parkeermodus of veiligheidswaarschuwingen onder de loep. Hieronder zetten we de beste zeven dashcams op een rijtje voor jou.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Nextbase 622GW

De Nextbase 622GW is volgens onze doorlichting de dashcam met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Met een ultrahoge resolutie van 4K en een beeldhoek van 140 graden brengt hij de meeste verkeerssituaties haarscherp in beeld. Houd er wel rekening mee dat je SD-kaart aangepast moet zijn aan deze resolutie. Je hebt een micro SD-kaart nodig van minstens 64 GB met een minimale schrijfsnelheid van 48 MB per seconde om 4K beelden te kunnen registreren. Er is geen micro SD-kaart inbegrepen.

De Nextbase 622GW heeft een breed touchscreen van 3 inch en is dus erg makkelijk te bedienen. Buiten de aan- en uitknop zijn er geen andere fysieke knoppen aanwezig. De camera schakelt automatisch over naar de nachtmodus zodra het daglicht vervaagt en bij fel tegenlicht zorgt de polarisatiefilter ervoor dat weerspiegelingen zoveel mogelijk gefilterd worden. Beelden kunnen makkelijk naar een pc of smartphone overgezet worden via wifi of bluetooth en via de app kan je deze beelden herbekijken en bewaren in de cloud.

In de parkeermodus zal de dashcam automatisch beelden maken zodra de ingebouwde G-krachtmeter schokken detecteert. Je kan de Nextbase 622GW makkelijk monteren door het Click & Go systeem en je kan hem ook uitbreiden met bijvoorbeeld een achtercamera. Ten slotte heeft deze dashcam een ingebouwde GPS zodat er bij ongelukken een oproep naar de hulpdiensten verstuurd kan worden met je exacte locatie. Als we alles op een rijtje zetten is de Nextbase 622GW de meest complete dashcam uit het aanbod.

Resolutie: 4K UHD | Beeldhoek: 140° | Bediening: Touchscreen en app | Connectiviteit: Wifi, Bluetooth en GPS

Beste goedkope: Xiaomi 70 Mai

Voor een prikje haal je met de Xiaomi 70 Mai een goede dashcam met Full HD aan boord. Dit toestel heeft geen nachtmodus, maar Xiaomi maakt zich sterk dat de beeldkwaliteit ook ‘s nachts erg goed is door de speciale SONY IMX323 sensor. De beelden worden bewaard op een micro SD-kaart van maximaal 64 GB, die overigens niet meegeleverd wordt. Beelden kunnen via wifi gedownload worden naar de app zodat je de SD-kaart niet hoeft te verwijderen. Via de app kan je bovendien foto’s maken met deze dashcam.

Je kan de Xiaomi 70 Mai bedienen via voice control of via de bijbehorende app. Minder goed is dat je deze dashcam enkel kan bevestigen door middel van een sticker. Dat zorgt ervoor dat je de dashcam minder makkelijk kunt verwijderen en dat er lijmresten zouden kunnen achterblijven die moeilijk te verwijderen zijn. Ook deze goede dashcam beschikt over een G-sensor waardoor hij aan de slag gaat bij een ongeval of een impact. De bijbehorende beelden worden bovendien beveiligd opgeslagen zodat ze niet per ongeluk verwijderd kunnen worden.

Nog een pluspunt is dat deze dashcam automatisch begint te filmen zodra je de auto start, op voorwaarde dat hij verbonden is via de autolader. Heb je er geen probleem mee dat deze dashcam enkel in een Engelstalige versie beschikbaar is, dan is de Xiaomi 70 Mai een compacte en goedkope dashcam voor jou.

Resolutie: Full HD (1080 p) | Beeldhoek: 130° | Bediening: Voice control en app | Connectiviteit: Wifi

Wil je een dashcam die veel verder gaat dan de standaardmodellen, dan is de BlackVue DR900X-2CH Plus 4K Cloud de beste keuze. Deze dashcam is uitgerust met een voor- en achtercamera en maakt beelden met een 4K resolutie. De voorcamera heeft een erg brede kijkhoek van 162 graden en de achtercamera scoort met 139 graden ook bovengemiddeld. Bovendien kan je bij het terugbekijken van beelden nog verder inzoomen zonder verlies van beeldkwaliteit.

Je kan de gemaakte beelden via een wifi hotspot opslaan in de cloud, maar BlackVue biedt je ook de mogelijkheid om een LTE module te installeren via een USB poort. Zo’n LTE module maakt een veilige en stabiele wifi verbinding mogelijk. Je moet dan wel een aparte 4G nano simkaart aanschaffen. Je bedient deze BlackVue DR900X-2CH Plus 4K Cloud via de app die heel wat extra mogelijkheden bevat. Zo kan je via de app bewegingszones afbakenen rond je auto, een timelapse instellen of zelfs live vanop afstand meekijken door je dashcam.

De parkeermodus van de BlackVue DR900X-2CH Plus 4K Cloud is bijzonder uitgebreid. Door de ingebouwde bewegingssensor wordt de dashcam geactiveerd bij beweging rond je auto. De dashcam begint ook op te nemen wanneer de G-sensor een impact waarneemt op je geparkeerde wagen. Telkens wordt er vanaf de vijf voorgaande seconden opgenomen zodat je altijd beelden hebt van de situatie. Ten slotte kan je in de app dankzij de ingebouwde GPS informatie opvragen over je gemiddelde snelheid of je afgelegde routes.

Resolutie: 4K UHD | Beeldhoek: 162° vooraan, 139° achteraan | Bediening: App | Connectiviteit: Wifi, Bluetooth en GPS

Beste voor en achter: Nordväl DC102-4K

De beste dual dashcam is volgens ons de Nordväl DC102-4K. In de doos vind je een voorcamera die opneemt in ultra high definition en een achtercamera die opneemt in Full HD. De beelden worden opgeslagen op een micro SD-kaart die standaard meegeleverd wordt of rechtstreeks gedownload via wifi. In de app kan je beelden herbekijken, live meekijken door de lens van de dashcam of instellingen aanpassen.

Door de ingebouwde GPS kan deze Nordväl DC102-4K heel wat extra’s bieden. Zo kan je locaties en snelheid koppelen aan beelden, kaarten opvragen of metingen van de G-krachtmeter opvragen. Erg leuk is dat je een afgelegde route kunt weergeven wanneer je beelden herbekijkt. Bij impactdetectie worden de beelden van een eventopname versleuteld opgeslagen zodat ze niet verwijderd kunnen worden. Deze dashcam kan bovendien geluidsopnames maken door de ingebouwde microfoon. Je zal dus steeds bewijsmateriaal voorhanden hebben als dat nodig is.

Ook deze dashcam heeft een ingebouwde nachtmodus en een parkeermodus met timelapse en bewegingsdetectie. Let wel, voor de parkeermodus moet je aan de slag met een afzonderlijke voedingskabel. Ook handig is dat je de camera 90 graden kunt draaien in de houder. Wil je niets missen en wil je haarscherpe beelden vooraan en achteraan, dan is deze Nordväl DC102-4K een prima keuze.

Resolutie: 4K UHD | Beeldhoek: 140° vooraan, 130° achteraan | Bediening: App en knoppen | Connectiviteit: Wifi en GPS

Beste mini: MIO MiVue 788

De MIO MiVue 788 komt uit onze doorlichting naar voren als de beste mini dashcam. Deze compacte en gebruiksvriendelijke boordcamera scoort vooral erg goed op het vlak van veiligheid. Hij waarschuwt je als je je rijvak verlaat, bij vermoeidheid achter het stuur, overdreven snelheid of voor botsingsgevaar. Daarbovenop geeft hij een waarschuwing wanneer je een flitspaal nadert. Je bedient hem makkelijk via de grote pictogrammen op het touchscreen of via de app op je smartphone.

Je kan je smartphone ook via bluetooth verbinden met de MIO MiVue 788 zodat je je berichten ziet op het scherm van de dashcam. Beelden kan je via wifi naar je smartphone sturen of je bewaart ze op een SD-kaart die je apart moet aanschaffen. Deze dashcam maakt het zelfs mogelijk om beelden live te streamen. Er is een handige nachtmodus en de G-krachtensensor registreert schokken en botsingen.

De software van de MIO MiVue 788 wordt automatisch geüpdatet zodat informatie over flitspalen en verkeerssituaties altijd up to date is. Ook foto’s maken is mogelijk met deze dashcam. Ten slotte kan je deze compacte camera makkelijk bevestigen en verwijderen via een zuignap.

Resolutie: Full HD (1080 p) | Beeldhoek: 140° | Bediening: Touchscreen en app | Connectiviteit: Wifi, Bluetooth en GPS

Beste koop: MIO MiVue 731 GPS

Ben je op zoek naar een goed basispakket voor een mooie prijs, dan kunnen we de MIO MiVue 731 GPS aanraden. Deze dashcam filmt in Full HD zodat belangrijke details als nummerplaten en wegmarkeringen goed te zien zijn. Door de ingebouwde GPS ben je verzekerd van coördinaten bij je beelden. Je bedient deze compacte camera via knoppen aan de zijkant en je bevestigt hem aan de voorruit met een zuignap. Een micro SD-kaart is niet inbegrepen dus die moet je zelf aanschaffen. Beelden overzetten naar je PC is mogelijk, maar dan moet je eerst software downloaden bij MIO. Ook voor updates moet je de dashcam met je PC verbinden, want er is geen wifi ingebouwd.

Ook deze goede dashcam maakt automatisch eventopnames wanneer de G-sensor schokken of een impact detecteert. Die functie is ook mogelijk in de parkeermodus, maar dan moet je wel afzonderlijk een MIO Smartbox aanschaffen. De MIO MiVue 731 GPS scoort erg goed op het vlak van veiligheidswaarschuwingen. Je krijgt meldingen wanneer je van je rijvak afwijkt, als de afstand tot je voorligger te klein wordt of als je niet alert bent. Vind je deze meldingen echter vervelend, dan kan je ze gewoon uitzetten. Met deze dashcam kan je ook geluid opnemen en foto’s maken, wat best weleens van pas kan komen bij verzekeringskwesties. Kortom, voor een mooie prijs haal je met de MIO MiVue 731 GPS een dashcam aan boord die doet wat je ervan verwacht.

Resolutie: Full HD (1080 p) | Beeldhoek: 130° | Bediening: Knoppen | Connectiviteit: GPS

De BlackVue DR750X-2CH Plus Full HD Cloud bewaart gemaakte beelden automatisch in de cloud en dat is bijzonder handig. Je hoeft geen beelden van de SD-kaart te halen, ze zijn immers altijd en overal beschikbaar via de handige app op je smartphone. In de app kan je ook instellingen wijzigen. Wil je de cloud functie uitschakelen, dan kan dat simpelweg met een druk op de knop. Beelden zullen dan enkel worden opgeslagen op de micro SD-kaart, die overigens meegeleverd wordt. Voor de cloud module heb je een nano-simkaart nodig met een 4G data abonnement.

Beelden worden gemaakt in Full HD en door de geïntegreerde infraroodcamera zijn ze ook in het pikdonker haarscherp. BlackVue garandeert bovendien dat je zelfs bij hoge snelheden kraakheldere beelden krijgt waarop kentekenplaten perfect leesbaar zijn. Alle opnames en bijbehorende GPS informatie worden netjes gerangschikt in de app en eventopnames worden extra beveiligd. Ook de BlackVue DR750X-2CH Plus Full HD Cloud bied je de mogelijkheid om geluidsopnames te maken, eenvoudigweg door je hand voor de sensor te bewegen. Als je instellingen wijzigt, krijg je daarvan een spraakbevestiging.

De handige parkeermodule start automatisch op zodra je het contact van je auto uitschakelt. Met een meegeleverde voedingskabel sluit je deze module rechtstreeks aan op je zekeringspaneel zodat de werking altijd gegarandeerd is. Je hebt dus steeds beelden van beweging rond je geparkeerde wagen of van een botsing. De BlackVue DR750X-2CH Plus Full HD Cloud is duurder, maar daarvoor krijg je wel een zeer complete  dashcam set met een uitgebreid functiepakket in de plaats.

Resolutie: Full HD (1080 p) | Beeldhoek: 139° vooraan, 145° achteraan | Bediening: App en handbeweging | Connectiviteit: Wifi, Bluetooth en GPS

Tot zover de lijst beste dashcam 2022.

Heb je een ongeval dan kan een dashcam zeer handig zijn om bewijs voor te leggen. Je kan ook een action camera instellen als dash camera, maar deze zijn minder geschikt.

beste dashcam
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een dashcam?

Beeld

De beelden die je opneemt met je dashcam moeten scherp genoeg zijn om nummerplaten en verkeerstekens of wegmarkeringen te kunnen lezen. Daarom is het belangrijk een dashcam te kiezen die minstens in Full HD  kan opnemen. Bij ongevallen wil je immers graag sluitend bewijsmateriaal kunnen voorleggen aan je verzekeringsmaatschappij.

Om zeker te zijn dat alle details van een ongeval goed in beeld komen raden we aan om voor een dashcam te gaan met een beeldhoek van minstens 130 graden of hoger. Bij minder dan 130 graden zullen sommige belangrijke zaken niet in beeld zijn. Het kan ook verstandig zijn te kiezen voor een dashcam die kan roteren zodat je zelf de ideale beeldhoek kiest.

Opslag

De meeste dashcams hebben een SD-kaartslot voor een micro SD-kaart. Via loop recording worden de beelden continu opgeslagen tot de geheugenkaart vol is. Daarna begint de dashcam de geheugenkaart automatisch te overschrijven. Beelden die gemaakt worden tijdens een botsing of een schok, zogenaamde eventopnames, worden meestal beveiligd opgeslagen zodat ze niet overschreven kunnen worden.

Daarnaast kunnen beelden ook via wifi worden opgeslagen in de cloud. Je kan de beelden dan nadien makkelijk consulteren in de app op je smartphone of op je PC via gespecialiseerde software die je downloadt van de website van de fabrikant. Let wel, als je voor de cloudoplossing kiest, heb je in de meeste gevallen een 4G nano simkaart nodig met een actief dataplan.

Bediening

Slechts een enkele dashcam wordt nog bediend door knoppen. Meestal beheer je de instellingen via een app voor je smartphone. In de app kan je beelden bekijken, routegrafieken opvragen of functies uitzetten. Via de app kan je bovendien ook geluidsopnames of foto’s maken als die functies inbegrepen zijn in je dashcam.

Een aantal fabrikanten houdt vast aan bediening via touchscreen. Dashcams met touchscreen hebben doorgaans een scherm van 2 inch dat intuïtief is en daardoor makkelijk te bedienen. Het voordeel van een touchscreen is dat je niet afhankelijk bent van je smartphone om je dashcam te bedienen.

Ook voice control is een optie om je dashcam aan te sturen en het moet gezegd, deze methode is volledig handsfree en dus een stuk verkeersveiliger dan de andere. Veel zal afhangen van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het namelijk frustrerend om bepaalde instructies te moeten herhalen.

Applicatie

De meeste dashcams hebben een bijbehorende app voor je smartphone. Daarmee bedien je de dashcam en heb je toegang tot andere functies. Zo kan je instellingen aanpassen, functies uitschakelen, beelden bekijken of een herstart programmeren. Ook kan je pushmeldingen ontvangen van je dashcam. Bijvoorbeeld wanneer de G-sensor een impact detecteert wanneer je wagen geparkeerd staat of wanneer er beweging waargenomen wordt rond de wagen.

Houd er wel rekening mee dat je je smartphone niet in je handen mag houden terwijl je aan het rijden bent. Zit je smartphone in een houder, dan mag je hem wel bedienen. Je zorgt er dus best voor dat je dashcam helemaal geconfigureerd is voor je vertrekt.

goede dashcam
Afbeelding: Canva.com

Waarom een dashcam kopen?

De allerbelangrijkste reden om een dashcam te kopen is dat de beelden kunnen dienen als bewijsmateriaal bij een ongeval of bij een inbraak in je geparkeerde wagen. Je kan de beelden bezorgen aan je verzekeraar en aan de politie en dat kan je heel wat kopzorgen besparen. Soms legt jouw dashcam beelden vast van een ongeval waar je zelf niet bij betrokken bent en ook dan kunnen jouw beelden uitsluitsel geven over bepaalde zaken.

Daarnaast vinden sommige bestuurders het gewoon erg leuk om beelden met GPS coördinaten te hebben van een bepaalde trip, als herinnering bijvoorbeeld. En soms legt je dashcam ook gewoon heel unieke, onverwachte gebeurtenissen vast die leuke filmpjes en gespreksonderwerpen opleveren.

garmin mini beste dashcam
Afbeelding: Garmin

Tot zover het artikel ‘Beste dashcam’ – Laatste update 20/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.