Beste Dashcam

De beste dashcam volgens ons onderzoek is de Garmin Dashcam 55. Het is een zeer compacte en onopvallende dashcam met een resolutie van 1440p. Scherp genoeg om nummerplaten te kunnen aflezen en gezichten te herkennen. In plaats van een zuignap wordt er een magnetische sticker voorzien die je op je voorruit moet plakken. Ondanks zijn kleine formaat is het uitgerust met GPS en fysieke knoppen maar je kan het ook bedienen via je stem of via een app op je smartphone. Onderaan dit artikel kan je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een dashcam.

Onze top 5 – Beste Dashcam

De Garmin Dash Cam 55 is volgens ons de beste dashcam die je momenteel kunt kopen. Het is ook de kleinste dashcam die ooit gemaakt geweest is. Met afmetingen van 4cm hoog en 5,6cm breed is het een stuk kleiner dan andere modellen die we aanraden. Voordeel van het compacte formaat is dat het minder in je zicht zit en je het gemakkelijk kunt wegsteken. Met een resolutie van 1440p kan het zeer scherpe beelden opnemen waardoor nummerplaten gemakkelijk te lezen zijn. Er is zelfs een meegeleverde polarisatiefilter om het effect van reflecties te beperken. Tijdens de nacht wanneer er minder licht is daalt de kwaliteit van het beeld maar het blijft scherp genoeg om voldoende detail op te nemen.

“Ondanks zijn klein formaat is de Garmin Dashcam 55 uitgerust met GPS, Wifi en een G-sensor”

Door het compacte formaat heeft het een zeer klein scherm. Hierdoor kun je vrij moeilijk naar de beelden op de dashcam zelf kijken. Dit vonden we minder erg omdat je gemakkelijk beelden via je smartphone kunt bekijken. Als we dan toch een minpuntje moeten opmerkingen is het de moeilijke bediening via de 4 knoppen aan de zijkant. Gelukkig kan je het ook aansturen via je stem of via je smartphone. Maar het grootste minpuntje van deze Garmin dashcam is dat het gezichtsveld beperkt is tot 122°. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde details aan de uiteinden van het beeld niet gefilmd worden.

Ondanks zijn klein formaat is de Garmin Dashcam 55 uitgerust met GPS, Wifi en een G-sensor. Dankzij de ingebouwde Wifi kun je de dashcam via je smartphone bedienen. Een GPS sensor kan zaken zoals de locatie, tijdstip en snelheid van je wagen registreren. Deze info kan zeer handig zijn voor je verzekering in het vragen van een schadevergoeding. Een G-sensor kan bewegingen waarnemen en is vooral ontworpen voor wanneer tegen je geparkeerde rijdt. Door de schok zal de G-sensor de dashcam opstarten en een signaal geven om te beginnen filmen. Op die manier is het mogelijk om het vluchtmisdrijf op beeld vast te leggen.

“Beste dashcam 2019”

De Nextbase 612G Wifi is volgens ons de beste dashcam met 4K resolutie. Qua specificaties is deze beter dan de Garmin Dashcam 55. In plaats van een 1440p resolutie heeft het een 2160p resolutie (beter gekend als 4K). Ook is het gezichtsveld met 150° graden groter waardoor het beeld breed genoeg is om de meeste verkeerssituaties in beeld te brengen. Nadeel is dat Nextbase 612G een stuk groter en duurder is in vergelijking met de Garmin dashcam. Ook heb je een duurdere micro SD kaart nodig om 4K beelden vast te leggen.

Maar wil je de beste dashcam die je momenteel kunt kopen en prijs van minder belang is kies dan voor de Nextbase 612G. Als je van plan bent om in 4K te filmen koop dan een micro SD kaart van minstens 64 GB met een minimale schrijfsnelheid van 30 MB per seconde. Een micro SD kaart die geen minimale snelheidsklasse van UH3 of V30 heeft zal geen 4K beelden kunnen registreren. Wil je meer hulp bij het uitkiezen van een micro SD kaart helpen je verder op volgende pagina. Persoonlijk vinden we dat een resolutie van 1440p scherp genoeg zijn en voldoende detail nemen.

“Qua specificaties is de Nextbase 612G beter dan de Garmin Dashcam 55”

Juist zoals de Garmin dashcam is het uitgerust met zowel een GPS, Wifi als een G-sensor. Dankzij de G-sensor kan je een intelligente parkeermodus activeren. In geval iemand tegen jouw geparkeerde wagen rijdt dan zal de dashcam beginnen filmen. Op die manier kun je eventuele aanrijding met vluchtmisdrijf vastleggen wanneer je auto geparkeerd staat. Wat betreft de installatie kun je zowel kiezen tussen een zuignap en een sticker. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een zuignap. Ze laten geen onuitwisbare sporen na op je vooruit en kunnen geherpositioneerd worden. We waren daarom zeer blij om te zien dat de zuignap van goede kwaliteit was. Zelfs op de vele hobbelige baantjes in België blijft de zuignap zonder problemen zitten. Niets is zo vervelend om je langs de kant van de baan te moeten zetten omdat je dashcam van je vooruit is gevallen.

“Als we alles op een rijtje zetten is de Nextbase 612G de meest complete dashcam die je momenteel kopen”

Dankzij een breed touchscreen van 3 inch is deze dashcam gemakkelijk te bedienen. Dankzij het touchscreen zijn er geen fysieke knoppen aanwezig (buiten de aan- en uitknop). Je moet in tegenstelling tot de Garmin dashcam geen gebruik maken van je stem of smartphone om het gemakkelijk te kunnen bedienen. Verder scoort het ook beter op vlak van connectiviteit omdat het zowel een micro-USB poort als een mini-HDMI poort heeft. Ook heeft het optische beeldstabilisatie om te vermijden dat je beeld er schokkerig uitziet. En dankzij de polarisatiefilter heb je minder last van reflecties in je beelden. Als we alles op een rijtje zetten is de Nextbase 612G de meest complete dashcam die je momenteel kopen.

“Beste 4K dashcam”

De Nextbase 512GW is het kleine broertje van de 612GW. Op eerste zicht lijken beide toestellen sterk op elkaar. Maar als we de specificaties naast elkaar leggen merken we snel de verschillen op. Zo kan de Nextabse 512GW aan een maximale resolutie van 1080p of 1440p filmen. Het gezichtsveld is met 140° graden iets kleiner maar dat is nauwelijks merkbaar. We merken wel dat er geen beeldstabilisatie is. Wanneer er putten in de asfalt zitten merken we op dat het beeld mee schokt. Het scherm is met 3 inch even groot maar het is geen touchscreen. Je bedient het namelijk met een aantal drukgevoelige knoppen die zich naast het scherm bevinden.

“Voor bijna 100 euro minder dan de 612GW is de 512GW een zeer interessant koopje”

Maar juist zoals de 612GW heeft het wel een GPS, Wifi en een G-sensor. Dit wil zeggen dat je ook gebruik kunt maken van de slimme parkeermodus. Zo zal je dashcam beginnen filmen wanneer iemand tegen je geparkeerde rijdt. Op die manier kan je een eventueel aanrijding met vluchtmisdrijf vastleggen op beeld. Met Wifi kun je via je smartphone naar de opgenomen beelden kijken. En dankzij de ingebouwde GPS kan de locatie, tijdstip en snelheid van je wagen bijgehouden worden. Voor bijna 100 euro minder dan de 612GW is de 512GW een zeer interessant koopje. Als je budget rond de 150 euro ligt is het volgens ons de beste dashcam die je voor dat bedrag kunt krijgen.

“Beste dashcam prijs/kwaliteit”

De Nextbase 512GW is identiek als de vorige dashcam maar dan met een camera vanachter. Door de dashcam in een bundel te kopen met de achterste camera kun je geld uitsparen in plaats van ze apart te kopen. Je betaalt ongeveer 50 euro voor een extra camera vanachter. Voor mensen die niet enkel willen filmen wat er voor hun gebeurd kan dit een handige oplossing zijn.

“Als u beelden achter u wilt opnemen is deze dashcam uw beste optie”

Het enige onhandige is dat je de achterste camera met een kabel moet verbinden met de dashcam vooraan. Nextbase voorziet hiervoor een kabel van 6 meter. Deze kabel is meer dan lang genoeg voor de meeste wagens waardoor je 2 meter overschot aan kabel ergens moet proberen wegsteken. We kunnen u garanderen dat dit prutswerk niet voor iedereen is weggelegd. Maar als u op zoek bent naar een dashcam die ik ook beelden achter u kan opnemen dan is de 512GW uw beste optie.

“Dashcam voor en achter”

De Mio dashcam is een goedkope dashcam voor mensen die een budget hebben van 100 euro. Met een resolutie van 1080p kun je aan de minimale resolutie filmen die we aanbevelen bij het kopen van een dashcam. Koop dus zeker geen goedkopere dashcam met een lagere resolutie dan deze. Je loopt dan namelijk een groot risico dat je de nummerplaat niet gaat kunnen lezen. Wel heb je zowel een GPS sensor als een G-sensor. Vooral de G-sensor is handig om eventuele vluchtmisdrijven te filmen. Je moet wel niet rekenen op een Wifi verbinding. Met andere woorden kun je geen verbinding maken met de Mio dashcam via je smartphone.

“Bepaalde gimmicks zoals de waarschuwingen dat je van je baanvak afwijkt zijn vervelend en onnodig”

Wat wij minder vinden aan de deze Mio dashcam is dat de hoek slechts 130 graden is. Hierdoor kan het zijn dat cruciale informatie die zich aan de zijkanten van je beeld afspelen niet geregistreerd worden. Bepaalde gimmicks zoals de waarschuwingen dat je van je baanvak afwijkt zijn gewoonweg vervelend en onnodig. Maar de Mio dashcam kost de helft van de prijs van de andere modellen die we hierboven hebben aangeraden. Voor 100 euro of minder heb je een dashcam die doet wat het moet doen, kwalitatieve beelden opnemen om je in te dekken.

“Goedkope dashcam”

Het onderzoek

Waarom dashcam kopen?

Wij raden aan dat iedereen die dagelijks met de auto pendelt voor het werk een dashcam aanschaft. Volgens Statbel zijn er elk jaar bijna 40.000 ongevallen per jaar in België. Dat wil zeggen dat er meer dan 100 ongevallen per dag plaatsvinden. Moest je ooit betrokken geraken bij een ongeval zul je dankbaar zijn dat je een dashcam had om aan te tonen dat je in je recht was. De beelden kunnen zeer nuttig zijn om te tonen aan je advocaat, politie of verzekeringsmaatschappij. Ze zeggen soms dat een beeld duizend woorden waard is en in geval van een ongeluk is het vaak beter om beelden te hebben dan te vervallen in een woord tegen woord situatie.

Bijkomend voordelen van een dashboard camera is dat je kunt helpen in het identificeren van wagens bij andere ongevallen. In geval van ongeval, verkeersagressie of onveilig rijgedrag kun je de beelden doorspelen aan het slachtoffer of aan de politie om hen te helpen in het identificeren van de tegenpartij. Anderzijds is een dashbord camera ook tof om video’s te filmen van een roadtrip of andere zaken die je tegenkomt op de baan.

Volgens FOD Economie zijn er elk jaar ongeveer zo’n 4.000 ongevallen met vluchtmisdrijf. Moesten meer mensen een dashcam hebben dan zou dit aantal een pak lager liggen. Het gebruik van dashboard camera in België is toegestaan en je mag de beelden overdragen aan politie, justitie of verzekeringsmaatschappijen. Let er wel op dat het niet toegestaan is om de beelden online te publiceren.

Moest je overtuigd zijn van een dashcam te kopen hou er dan rekening dat bijna alle modellen werken met een microSD kaart. Deze moet je apart kopen en zal je tussen de 20 en 25 euro kosten. Hou hier dus rekening mee als je een bepaald budget in je hoofd hebt voor het kopen van een dashboard camera. Soms kun je wel aanbiedingen vinden waarbij een dashcam verkocht wordt met een gratis microSD kaart. Hou er wel rekening mee dat als je wilt opnemen in Full HD dat je een SD kaart nodig hebt van minimum klasse 10 (snelheid van 10MB per seconde).

Dashcam waar op letten?

De video’s die je opneemt moeten scherp genoeg zijn om de nummerplaat van de tegenpartij te kunnen aflezen. Anders zijn de beelden nutteloos en kun je even goed geen dashcam kopen. Wij raden om voor een dashcam te gaan die minstens in 1080p kan opnemen en bij voorkeur in 1440p. Dit is om te verzekeren dat zowel jij, je advocaat, de verzekeringsmaatschappij en de politie de nummerplaat kunnen lezen in de opgenomen beelden.

Om zeker te zijn dat alle details van een ongeval in beeld komen raden we aan om voor een dashcam te gaan met een gezichtsveld van minstens 130° graden en bij voorkeur 160° graden.

Onze voorkeur gaat uit naar dashcams met een goede zuignap. Een goede zuignap blijft zitten zelfs bij het rijden over de vele hobbelige wegen in België. Wij zijn minder voorstander van dashcams die zich vasthechten aan je voorruit met behulp van lijm. Die lijm is er nadien moeilijk af te krijgen. Bijkomend voordeel van een zuignap is dat je de dashcam ook makkelijk kunt herpositioneren.

De meeste dashcams hebben een touchscreen van 2 inch. Via dit scherm kun je gemakkelijk aan de instellingen en kun je ook al beelden bekijken. Dashcams zonder scherm die via een smartphone bediend moesten worden vinden we minder handig. Het gebruik van een smartphone in de auto kan namelijk beboet worden.

Zoals bij de meeste producten die wij aanraden op deze website willen we software die intuïtief en gemakkelijk is om te gebruiken.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.