Beste Diepvrieskist

De meest traditionele vorm van diepvriezer zijn de diepvrieskasten. In dit onderzoek gaan we op zoek naar de beste diepvrieskist van 2020. Vroeger waren verticale diepvrieskasten onbestaande en werd er in de kelder of de schuur een grote diepvrieskist geplaatst. In de tijd dat gezinnen groter waren, met meer kinderen, kwam dit zeer voordelig uit. Deze voorzien een huishouden van meer plaats en zijn relatief makkelijk te onderhouden. Een goede diepvrieskist geeft extra opslagruimte, is budget- en energievriendelijk, en makkelijk te onderhouden (no frost). 

Op zoek naar een standaard diepvrieskast, lees dan onze top 5  diepvrieskasten.
Beperkte ruimte, dan ga je best voor een diepvries in tafelmodel

top 5 – Beste Diepvrieskist 2020

De beste diepvrieskist op basis van een prijs / kwaliteitsverhouding is de AEG AHB9263LW. Ook de goedkopere Zanussi ZFC51400WA is een zeer goede koop, maar 6x per jaar ontdooien is gewoon onaangenaam. Deze AEG is iets duurder en heeft echt wel meer te bieden. Enerzijds is het zeer energiezuinig, met een verbruik van 34,5 euro per jaar. Hiermee heb je de extra kost (t.o. Zanussi) binnen de 3 jaar terugverdient. Anderzijds heb je extra plaats met 327 liter verdeeld over vier vakken.

Deze diepvrieskist maakt ook niet al teveel lawaai. Met 44 dB is het iets luider dan een koelkast. Nog een groot voordeel is de No Frost, of eerder Low Frost. De vriesvorming is redelijk beperkt, je moet dit toestel één tot twee maal per jaar ontdooien. Wil je deze in de kelder zetten, weet dan dat de minimale omgevingstemperatuur 10° graden is. Vriest het in de kelder of schuur dan plaats je deze best elders.

“Prijs / kwaliteit diepvrieskist” – Doorgelicht

Koelmachines en Liebherr zijn een uitstekende combinatie. Het merk staat garant voor kwaliteit en duurzame materialen die lang meegaan. De nieuwste diepvrieskisten van Liebherr zijn een investering die je op termijn dubbel en dik terugverdient. Door de aankoopprijs zijn ze wel niet voor iedereen weggelegd. Dit topklasse model kost net iets meer dan € 1000. Met een verbruik van slechts €40, tegenover €70-80 voor andere modellen, recupereer je 400 euro over de komende 10 jaar. Met 420 liter volume heb je dus ook plaats met hopen.

Waarom dit toestel duurder is is zeer snel zichtbaar. Zes voorraadkorven, A+++ energieklasse met een zeer laag verbruik, 40 dB geluidsniveau en beschermd tegen de vrieskou. Deze ‘beste diepvrieskist’ kan in de schuur, in de kelder, je kan het zelfs buiten plaatsen. De minimale omgevingstemperatuur is 15° C. Als dit niet genoeg is kunnen we altijd spreken over de verschillende alarmen; bij storing, bij open deur, kinderbeveiliging, stroomonderbreking, … Temperatuur wordt geregeld zonder de diepvrieskist te openen, dit doe je aan het handvat.

“Beste diepvrieskist 2020” – Doorgelicht

Hoewel bovenstaande Liebherr GTP een geweldige diepvrieskist is gaan we voor de Editor’s pick voor het kleine broertje. Iets minder volume, maar dezelfde kwaliteit en een budget vriendelijkere keuze. Met de Liebherr GT 6122-22 kies je voor een kleiner model met dezelfde eigenschappen. Beginnend met het volume hebben we met slechts 240 liter weet je dat deze diepvrieskist veel minder ruimte in zal nemen.

Daarnaast genieten we van een A+++ energieklasse. Dit kleine toestel heeft een jaarlijks verbruik van slechts 30 euro. Je weet dus dat je op termijn geld zal uitsparen. Blijft de deur open, of is er een stroomonderbreking dan zal het toestel alarm slaan. Net zoals de bovenstaande Liebherr geniet je van kwalitatief materiaal. Ook dit toestel kan buiten, in de schuur of kelder staan. Zolang de temperatuur boven de -15° C blijft. Ook hier is Low Frost een belangrijk verkoopargument. Je moet het slechts 1 tot 2 keer per jaar ontdooien.

“Editor’s pick 2020” – Doorgelicht

Hoewel de Zanussi ZFC51400WA een geweldige diepvrieskist is moet je weten dat je deze om de twee maanden moet ontdooien. Dit is het enige en grootste nadeel (let op, ook hoog verbruik) van deze diepvrieskist.  Dat terzijde heb je een volume van  495 liter, zeer ruim. Toch blijft het makkelijk te bewegen gezien dit model wieltjes heeft.

De Zanussi wordt geleverd met drie voorraadkorven. Minimale omgevingstemperatuur is 10° C. Slaat alarm bij een open deur of stroomstoring en maakt redelijk wat lawaai met 47 dB. Ook het verbruik is niet optimaal. Met 85 euro jaarlijks spaar je niet echt iets uit op lange termijn. Toch heb je door de lage prijs nog een goede prijs / kwaliteit verhouding.

“Goedkope diepvrieskist” – Doorgelicht

Een goede diepvrieskist is niet enkel voor mensen met meer ruimte. Er bestaan ook kleine diepvrieskisten, net zoals deze Whrilpool WHS 2121. Met 204 liter is dit nog steeds een uitstekende extra opslagplaats. Toch spreken we hier niet van dezelfde kwaliteit als de duurdere modellen. Deze Whirlpool heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding, maar is slechts een basisklasse diepvries. Toch zijn er enkele extra’s dat niet aanwezig zijn in bovenstaande diepvrieskisten.

Klein, licht en makkelijk te plaatsen. Dit zijn de meest opvallende voordelen. Daarnaast heb je één voorraadkorf, A+ energieklasse en een (relatief hoog) verbruik van 54 euro per jaar.  Nog een opvallend voordeel is de supervries functie. Hiermee kan je de producten snel invriezen aan een aangepaste temperatuur. Let op, deze diepvrieskast heeft geen No Frost functie. Dit wil zeggen dat je het om de twee maanden moet laten ontdooien.

“Kleine diepvrieskist” – Doorgelicht

Het onderzoek

Wanneer diepvrieskist kopen?

Een diepvrieskist is eigenlijk een perfecte mengeling van een grote (verticale) diepvries gecombineerd met de hoogte van een tafelmodel. Diepvrieskisten zijn bijna nooit hoger dan 100 cm. hierdoor blijven ze laag en kunnen ze gebruikt worden om dingen op te plaatsen. Heb je meer ruimte dan kies je voor een bredere diepvrieskist. Door de rechthoekige vorm, kan het volume beter verdeeld worden. Een verticale diepvrieskast moet passen in de ruimte die hiervoor voorzien is.

Een diepvrieskist is vaak ook zeer volumineus. De grootste diepvrieskisten gaan zelfs van 500 tot 700 liter volume. Goed voor een familie van 15 te voeden voor een maand. Deze zijn meestal bedoelt voor de garage, kelder of schuur. Ergens waar er veel plaat is en eten opgeslagen kan worden.

Let op, er zijn ook kleine modellen van diepvrieskisten. Kijk naar een diepvries tafelmodel, en vergelijk deze met een diepvrieskist. Het enige verschil is uiteindelijk de richting van de deuropening, en het opbergen op schappen of voorraadkorven. Het blijft een ergens ook een persoonlijke voorkeur.

Diepvrieskist kopen

Waarop moet ik letten

Natuurlijk is de afmeting één van de belangrijkste aspecten. Diepvrieskisten bestaan er in allerlei vormen, van klein tot overdreven groot. Eerst moet je weten waar je het toestel zal plaatsen, en hoeveel volume je nodig hebt. Nadien kan je kiezen welk type diepvries je wilt. Kies je uiteindelijk voor een diepvrieskist, wees dan zeker dat die makkelijk open en toe kan. 

Diepvriezers met een anti-ijsvorming zorgen ervoor dat er zich geen ijs kan opstapelen achteraan de vriezer. Dit vinden we zeer handig omdat de opbouw van ijs in je vriezer de capaciteit verkleint. Om het jaar moet je dan je vriezer leegmaken door alles op te eten, de diepvries uit het stopcontact trekken en het overtollige ijs wegkrabben. Een vriezer met anti-ijsvorming is dus onderhoudsvriendelijker wat een grote plus is.

Een alarm is een ingebouwde functie dat er voor zorgt dat je vriezer begint te piepen wanneer de deur niet goed gesloten is. Als je deur op een kier staat kan de vriezer niet zijn gewenste temperatuur bereiken en riskeer je dus dat je producten beginnen te ontdooien. Voor mensen met kinderen of verstrooide mensen is het zeker een aanrader om voor een model te gaan dat is uitgerust met een alarm. Kijk ook of er een knopje van binnen is waarmee je het alarm tijdelijk kunt uitschakelen. Het is namelijk vervelend om de hele tijd een pieptoon te horen wanneer je grote boodschappen in de vriezer aan het laden bent.

De ene vriezer is de andere niet en het prijsverschil moet ergens zitten. De goedkoopste kleine vriezers kosten zo’n 200 euro terwijl de duurste tot 600 euro kunnen kosten. De verschillen zitten vaak in subtiele zaken zoals wieltjes aan de achterkant of pootjes om de vriezer bij te stellen wanneer het op een ongelijk vlak moet staan. Maar ook in de indeling en de kwaliteit van de lades en de schappen is er een groot verschil. Het grootste verschil ligt hem natuurlijk in hoe lang een diepvries zal meegaan. Bij de goedkoopste vriezers kan het voorkomen dat je die om de 5 jaar moet vervangen terwijl duurdere modellen langer zullen meegaan.

Wij raden aan om voor een diepvriezer te gaan met een minimum energieklasse van A++ en bij voorkeur A+++. Het verschil tussen een vriezer met energieklasse A++ en een met een A+++ lijkt klein op papier. Maar een A++ vriezer gebruikt tot 60% meer dan een A+++ vriezer.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.