In onze top 5 van beste digitale piano’s vind je onze favorieten om jouw keuze eenvoudiger te maken. Een digitale piano biedt heel wat voordelen in vergelijking met een akoestische piano. Zo zijn ze doorgaans een stuk goedkoper en gemakkelijker in onderhoud. Bovendien zijn ze compacter, gemakkelijker te verplaatsen en hoeven ze niet gestemd te worden. In dit artikel zetten we alle belangrijkste kenmerken van digitale piano’s op een rijtje. Zo weet je bij aankoop meteen waar je rekening moet mee houden.

TOP 5 – BESTE DIGITALE PIANO 2021

CASIO – PRIVIA PX-770

Beste Digitale Piano 2021

Deze digitale piano beschikt over een onderstel en drie pedalen waardoor de gelijkenis met een akoestische piano groot is. Net als bij een akoestische piano beschikt het klavier ook over 88 toetsen. Ze zijn voorzien van een gewogen hamertechniek waardoor ze natuurgetrouw aanvoelen. Lichter indrukken betekent een stillere klank, en harder drukken zorgt voor een luidere klank, wat ook het geval is bij een akoestische piano. Voor de klank heb je keuze tussen 5 verschillende soorten concertvleugels en 4 elektrische piano’s. De piano biedt de mogelijkheid om muziek op te nemen dankzij de MIDI-recorder en optionele metronoom.

De 3 pedalen zijn een sustainpedaal, sostenutopedaal en soft control pedaal. De piano wordt daarnaast geleverd met een muziekstandaard en hoofdtelefoonhaak. Volgens gebruikers is hij eenvoudig in elkaar te zetten, compact en produceert hij een mooie klank. De prijs van deze piano is dus goed in verhouding tot de kwaliteit. Een nadeel aan deze piano is dat hij niet wordt geleverd met een montagehandleiding.

YAMAHA – STAGE PIANO P-45

Goedkope Digitale Piano: Yamaha – Stage Piano P-45

De Yamaha Stage Piano P-45 is een erg populaire digitale piano. Net als een echte piano beschikt hij over 88 gewogen toetsen. Dit maakt het een goede digitale piano voor wie akoestisch spelen gewoon is. De piano komt ook met een sustainpedaal. Qua klankbron is er keuze tussen twee heldere en realistische  pianoklanken, twee elektrische pianoklanken, twee orgelmodellen, twee klavecimbelvariaties, een reeks strijkers en een klassieke Yamaha vibrafoonklank.

De piano beschikt over een zogeheten Duo Mode waardoor je met 2 personen tegelijk kan spelen, deze modus splitst de piano namelijk op in 2 delen. Er is geen onderstel waardoor de piano weinig ruimte inneemt en draagbaar is. Handig is de muziekstandaard waarop je je partituren kan plaatsen. Via de USB-poort kan je de piano aansluiten op de pc en als MIDI-controller gebruiken.

CLAVIA NORD PIANO 4

Professionele Digitale Piano

De Nord Piano 4 van Clavia is de keuze van de professionele pianospelers. Met 88 gewogen toetsen ziet het klavier eruit als dat van een akoestische piano en voelt het net zo aan. De bijgeleverde pedalen dragen daar ook toe bij. De toetsen beschikken over een ‘Triple Sensor systeem’ waardoor de toetsaanslag zorgvuldig wordt geregistreerd en de speelervaring van een akoestische concertvleugel wordt geëvenaard.

Dankzij een hoge polyfonie van 120 stemmen zijn de klankbronnen van deze piano zeer helder. Op het overzichtelijke bedieningspaneel heb je rechtstreeks toegang tot verschillende programma’s. De toetsen kan je ook op 7 plaatsen splitsen om afzonderlijke effecten te creëren. Een nadeel? De klank van de piano komt pas echt tot zijn recht met een extra set speakers.

ROLAND FP-10

Beste Digitale Piano voor Beginners

Deze digitale piano van Roland beschikt over een eenvoudig bedieningspaneel waardoor hij goed geschikt is voor beginners. Hij beschikt over 88 toetsen – het standaard aantal – en deze reageren zoals die van een akoestische piano. Zonder onderstel is het klavier licht met een gewicht van amper 12,5 kilogram maar een onderstel is apart verkrijgbaar. De behuizing van de digitale piano is compact en eenvoudig. Volgens Roland is de klank dankzij de Supernatural technologie erg helder en realistisch.

Klassieke outputmogelijkheden zijn er voor hoofdtelefoon – hiermee kan je op elk gewenst moment stil spelen – en versterkers, maar ook bluetooth en USB midi zijn mogelijkheden. De piano is zelf al voorzien met ingebouwde speakers. Met een apart verkrijgbaar DAW-programma kan je geluidsopnames maken met deze piano en bewerken op de pc. De minpunten? Deze digitale piano beschikt ook niet over een display.

YAMAHA PX-870

Editor’s Pick 2021

Zelf pianist zijnde zou ik kiezen voor de Yamaha Digitale Piano PX-870. Een Yamaha digitale piano is per definitie gekend om zijn kwaliteit. Dit als een volwaardige piano ogend model is minder duur dan een professionele piano. Tegelijk lijkt hij sterk op een echte buffetpiano, dankzij het stevig ogende onderstel met 3 pedalen. De 88 toetsen hebben een gewogen hamertechniek waardoor ze aanvoelen als die van een akoestische piano. Met een maximale polyfonie van 256 heb je zowat het hoogst aantal mogelijke combinaties van klanken die een digitale piano kan bieden. Uiteraard komt deze piano met een muziekstandaard.

Yamaha belooft dat deze digitale piano klinkt als een vleugelpiano, alleen is deze natuurlijk een stuk goedkoper. Daarnaast zijn er nog 18 andere realistische klanken om uit te kiezen, waaronder elektrische piano, vleugel, strijkers en orgel. Voor deze prijs is deze digitale piano een sterke concurrent een akoestische piano. Nadelen? Hij beschikt niet over een display en er is geen MIDI-aansluiting mogelijk.

beste digitale piano voor beginners

Tot zover de suggestieve top 5 beste digitale piano’s van 2021.
Liever een ander instrument of zing je ook? Bekijk dan ook de lijst beste gitaar of beste zangmicrofoons.

Digitale piano’s vergelijken

Hoe werkt een digitale piano?

Een digitale piano heeft net als een akoestische piano een klavier met evenveel of minder toetsen naargelang de compactheid. Sommige digitale piano’s hebben net als een akoestische piano ingebouwde pedalen, bij andere moet je ze zelf aansluiten.

Een akoestische piano heeft snaren die worden aangeslagen door hamers. De meeste digitale piano’s anderzijds produceren een elektronisch geluid. Het klavier kan wel aanslaggevoelig gemaakt zijn met zogeheten gewogen toetsen, waardoor de toetsen even zwaar aanvoelen als bij een akoestische piano. Sommige geavanceerde digitale piano’s kunnen wel echte hamers bevatten.

Op een digitale piano vind je doorgaans een display en een bedieningspaneel waarop je keuze hebt tussen verschillende vooropgenomen samples en klanknabootsingen. Zo kan je de digitale piano doen klinken als een vleugelpiano, een strijkorkest of een orgel.

goede digitale piano

Waar moet ik op letten bij het kopen van een digitale piano?

Polyfonie

De polyfonie van een digitale piano duidt op het aantal noten dat je tegelijk kan spelen. Als je vijf noten speelt, heb je een polyfonie van vijf noten. Hoe hoger de polyfonie, hoe beter. Een digitale piano met 88 toetsen kan maar een polyfonie van 48 hebben. Meer noten zullen niet hoorbaar zijn. Voordat je denkt dat je geen hoge polyfonie nodig hebt: je speelt meer noten dan je denkt! Voor gevorderde muzikanten is bovendien een polyfonie van minstens 192 of 256 aan te raden.

Aansluitingen

Let bij aankoop ook op de aansluitingsmogelijkheden. Met een MIDI-aansluiting (Musical Instrumant Digital Interface) kan je je digitale piano laten communiceren met andere apparaten. Als je je digitale piano via MIDI bijvoorbeeld verbindt met je pc, kan je er in een programma muziek mee maken. Er wordt geen geluid doorgestuurd maar informatie over de klank zoals de noot, duur van de klank en het tempo. Bij moderne digitale piano’s kan je hiervoor een USB-kabel gebruiken. Gebruik je graag een koptelefoon? De aansluiting hiervoor is bij bijna alle digitale piano’s aanwezig, maar kijk het toch na.

Bedieningspaneel en display

Afhankelijk van je behoeften zal je een digitale piano met meer of minder opties nodig hebben. Heb je geen nood aan tientallen mogelijkheden en toetsen, dan kan je opteren voor een eenvoudig bedieningspaneel. Hoe meer opties de digitale piano biedt, hoe meer keuze je zal hebben op het bedieningspaneel. Zo kan er een toets voorzien zijn voor elke instrument dat je wil laten klinken, of elk geluidseffect dat je wil maken. Sommige digitale piano’s beschikken over een display, wat aan te raden is. Op de display heb je namelijk een overzicht van je gekozen instellingen.

goedkope digitale piano

Afmetingen

Zonder onderstel lijkt een digitale piano op een synthesizer, ongeveer 140 cm breed en een tiental centimer hoog. Digitale piano’s met onderstel zijn groter. Een akoestische piano is vaak even hoog, maar breder en dieper. Hier is namelijk ruimte nodig voor de mechaniek. Een vleugelpiano is nog groter door de verticale snaren. Met een digitale piano kan je dus heel wat ruimte besparen. Anderzijds kan je net opteren voor een digitale die bijna niet te onderscheiden valt van een akoestische. Deze hebben de voordelen van een elegant meubelstuk met de voordelen van de technologie.

Toetsen

Een digitale piano beschikt in principe over 88 toetsen. Dit is de standaardnorm voor piano’s. Soms hebben digitale piano’s minder toetsen, meestal 61 stuks. Dit kan voldoende zijn voor beginners die voornamelijk akkoorden leren of eenvoudige muziekstukken leren spelen. Deze modellen zijn ook compacter en zijn dus eenvoudiger te plaatsen en te transporteren. Een gevorderde muzikant zal echter meer gebaat zijn met een volwaardig klavier van 88 toetsen.

Prijs

De prijs van een digitale piano kan variëren tussen enkele honderden en duizenden euro’s, afhankelijk van de kwaliteit. De kwaliteit van een digitale piano hangt onder meer af van het design, het materiaal, de technologie, accessoires, geluidskwaliteit en het gewicht. Een digitale piano met een heldere en natuurgetrouwe klank is een interessante investering voor wie vaak of professioneel speelt.

Tot zover ons artikel ‘beste digitale piano 2021’ – Laatste update 25/05/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.