De 5 beste DJ controllers

Maak je DJ setup af met de juiste compatibele DJ controller

In dit artikel zoeken we naar de beste DJ controllers van 2021. DJ controllers zijn consoles die een DiscJockey gebruikt om muziek live te mixen. De meeste controllers zijn midi-controllers die je gebruikt om muzieksoftware op een laptop aan te sturen. Bekende merken zijn Hercules, Numark en Pioneer, maar dat zijn zeker niet de enige opties. Er zijn enorm veel modellen op de markt met prijzen die gaan van minder dan €100 tot €3000. De twee belangrijkste programma’s om muziek te mixen zijn Serato en Traktor. Veel controllers werken met één van deze twee, al zijn er uitzonderingen. In dit artikel bespreken we hoe je moet kiezen, en welke DJ controller voldoet aan jouw noden. Meer informatie nodig? Lees dan zeker het onderzoek onder onze TOP 5 DJ Controllers van 2021.

NATIVE INSTRUMENTS – S4 MK3

Beste DJ Controller – prijs / kwaliteit

We openen de TOP 5 Beste dj controllers met de NI Traktor Kontrol S4. Dit is een instapmodel voor beginnende DJ’s maar ook geschikt voor gevorderde DJ’s. De hardware is zonder meer geweldig. Degelijke knoppen en faders, heldere leds en jogwheels waarmee het lijkt alsof je vinyl onder je vingers te hebt. Je krijgt microfoon-inputs, schitterende ingebouwde effecten en een zeer goede geluidskaart. Naast de standaard effecten heeft deze controller Mixer FX effects, waarmee je als DJ over enorm veel mogelijkheden beschikt. Sample sequencing is gemakkelijk en de workflow van deze controller voelt erg natuurlijk aan. Alle controls zijn overzichtelijk en uitgerust met duidelijke leds. Dit is een goed klinkende controller voor beginnende professionals.

Verder heeft de controller de volledige versie van Traktor Pro 2 en kan je dus meteen aan het werk. Met deze ingebouwde software kan je mixtapes of mix recordings maken. Het is ook compatibel met Traktor DJ, de iphone/ipad app. Het maakt gebruik van 4 decks en 4 kanaals mixer. Ook de beatgrids zijn aan te passen.

PIONEER DJ DDJ-SB3

DJ controller voor beginners

De DDJ-SB3 is een betaalbare controller van Pioneer. Uitgerust met twee decks en ingebouwde performance patches is dit een erg complete controller. De jogwheels zijn degelijk en een plezier om mee te scratchen. Verder heeft de controller heeft aparte sample en loop-functies. De mixer is uitgerust met een drieband-equalizer en is erg compleet voor een beginnende dj. Deze lichte controller wordt geleverd met Serato Lite, een van de bekendste software-systemen in dj-land. Een prima keuze voor beginners en met de mogelijkheid te upgraden naar Serato Pro. Neem je je carrière serieus, dan is dit een grote stap in de juiste richting.

De prijs / kwaliteit verhouding van dit toestel is zeker één van de betere. Ga je liever voor de goedkoopste DJ controller dan is er nog de Hercules Inpulse 300 die onderin de TOP 5 beste dj controllers besproken wordt. Neem je je hobby serieus, dan raden we deze Pioneer aan.

ROLAND DJ-808

Premium DJ controller

De Roland DJ-808 is een controller die werkt met Serato Pro. Dit toestel combineert een gewone DJ-controller met een step sequencer. De controller is uitgerust met vier kanalen en verschillende geluidseffecten. Deze tafel heeft alle nodige aansluitingen voor een professionele dj-set en je kan de hardware afstellen naar je eigen voorkeur. Je kan een microfoon inpluggen en hier zelfs autotune op toepassen voor live-performance. De jogwheels zijn degelijk en alle knoppen voelen solide aan. De ingebouwde drummachine is een geweldige optie voor gevorderde dj’s en producers die normaal live hun eigen drumcomputer gebruiken.

Met deze 808 sounds heb je live een hoop extra flexibiliteit, dat is vooral een meerwaarde voor techno- en house producers. Met deze console ben je bovendien uitgerust voor een totale muziekproductie. Roland staat bekend voor hun kwalitatieve audio apparatuur. Met deze DJ controllers brengen ze één van de beste DJ controllers op de markt. Toch is de DJ-1000 nog een stapje hoger… en duurder. Deze toestellen worden aangeraden voor professionele dj’s die nood hebben aan deze kwaliteit apparatuur.

HERCULES INPULSE 300

Goedkope DJ controller

De Hercules Inpulse 300 is een goedkope DJ-controller waarmee je het vak vlot onder de knie krijgt. Deze eenvoudige controller is uitgerust met twee decks en een ingebouwde versterker. De jogwheels zijn kwalitatief erg goed voor een DJ-controller in deze prijsklasse en zorgen voor een aangename ervaring. De Inpulse 300 werkt met DJUCED, een eigen softwareplatform.

Dit platform is uitstekend voor beginnende DJ’s. De controller helpt je met het matchen van de beats, een vaardigheid die beginnende dj’s nog niet onder de knie hebben. Dankzij de ingebouwde effecten kan je als dj je eigen draai geven aan de muziek. Het is dus niet enkel een goedkoop model, het is ook echt gemaakt voor beginnende DJ’s. Hiermee verdient het een vaste plaats in onze TOP 5 Beste DJ controllers.

PIONEER DJ DDJ-1000

Professionele premium DJ controller

De DJ DDJ-1000 is een professionele DJ-controller die beschikbaar is in twee versies: Eén voor Rekordbox DJ en een voor Serato DJ Pro. Deze controller hoort bij de allerbeste op de markt. Ook de beste DJ controller in deze lijst, maar onbetaalbaar voor de meeste DJ’s. Een geweldige geluidskwaliteit, verschillende aansluitingsmogelijkheden en uitgebreide controls maken van dit toestel een absolute topper. Elk kanaal kan aan een geluidsbron worden toegewezen en met behulp van de schitterende crossfader kan je echt alle kanten uit. Verder kan je gebruik maken van de ingebouwde effecten of een externe controller aansluiten voor software-effecten. De jogwheels zijn uitgerust met displays en de responsieve pads worden aangestuurd met de software van je keuze. Met dank aan de uitgebreide opties en de schitterende kwaliteit is de DDJ-1000 een fantastische keuze voor professionele DJ’s.

Beste controller voor DJ's

Tot zover de suggestieve TOP 5 Beste DJ controllers.
Meer DJ apparatuur kan je lezen in de lijst ‘Beste draaitafels 2021‘ of ‘Beste mengpanelen 2021

DJ Controllers vergelijken

Wat is een DJ controller?

Een dj-controller is een console waarmee een dj live muziek mixt. Een standaard console is uitgerust met een mixer en twee jogwheels om nummers vlot aan mekaar te mixen. Jogwheels zijn de roterende schijven op een dj-controller die lijken op vinyl platen. Je gebruikt ze om te scratchen of om twee nummers op het juiste moment te laten overgaan. Standaard djcontrollers zien er allemaal gelijkaardig uit, maar high-end modellen koppelen dit basisprincipe aan verschillende extra mogelijkheden. Denk hierbij aan een geluidsinterface, microfoon-inputs, software-controls en geluidseffecten.

Enkele bekende merken zijn Pioneer, Numark, Hercules en Native Instruments. In dit artikel hebben we vijf toppers opgesomd, maar afhankelijk van jouw noden zijn er tientallen verschillende modellen op de markt. Prijzen en opties verschillen dan ook enorm. Ben je een beginnende dj, kies dan voor een degelijke, maar eenvoudige console. Voor ervaren dj’s zijn er verschillende high-end modellen op de markt. Andere dj’s hebben een voorkeur voor het draaien met vinylplaten op een draaitafel.

DJ controllers vergelijken

DJ controller kopen,
waar moet ik op letten?

Een standaard dj-controller is de beste tool om het dj’en onder de knie te krijgen. Als beginnende dj kies je dan ook best voor een eenvoudige controller met basisfuncties. Een mixer en twee jogwheels zijn essentieel. Er bestaan geavanceerde controllers die van deze standaardopstelling afwijken, maar die zijn eerder geschikt voor de gevorderde dj. Een complexe controller maakt het moeilijk het vak onder de knie te krijgen. Ben je een gevorderde dj, dan is een controller met uitgebreide mogelijkheden natuurlijk wel een goed idee.

2 of 4 kanalen

DJ-controllers hebben twee of vier kanalen. Een tafel met twee kanalen en een equalizer is de basisopstelling. Kies je een tafel met vier kanalen, dan is het meestal mogelijk externe hardware aan te sluiten. Denk hierbij aan je platenspelers of cd-spelers. Elk kanaal beschikt over een volumeknop of fader. Om te wisselen tussen de verschillende kanalen gebruik je een crossfader.

Ingebouwde DJ software

Enkele bekende dj-programma’s zijn Serato, Traktor en DJUCED. Bekijk goed welke software voor jou het handigste lijkt. Veel controllers werken met één software. Het is dan ook belangrijk dit op voorhand te bekijken. Low-budget controllers worden vaak geleverd met een basis software-pakket. High-end modellen komen dikwijls met de volledige versie van een softwarepakket. Kies altijd je software voor je een specifieke controller kiest. Bij het installeren van je controller is het belangrijk eerst de software te installeren en pas daarna te controller aan te sluiten.

DJ controller verbinden aan laptop

Met welke hardware wil je de controller gebruiken? Beginnende dj’s kiezen er vaak voor hun laptop te gebruiken. De laptop die je al hebt, is waarschijnlijk goed genoeg om mee te starten. Heb je enkel een tablet in huis, kies dan misschien een model dat hier vlot mee samenwerkt. Let er wel op dat niet elke dj-software op elk platform werkt. Een software afgesteld op een iPad kan je waarschijnlijk niet op een laptop installeren.

DJ controller met beatmatching

Beatmatching zorgt ervoor dat twee liedjes vlot in mekaar overgaan. Je synchroniseert twee nummers om een overgang te maken. Een goede controller begeleidt je op een heldere manier tijdens het beatmatchen, zodat je als dj vlotte overgangen maakt. Hiervoor gebruikt een dj pitch-control, al zijn veel moderne tafels ook uitgerust met sync-control. Controllers met synch-control synchroniseren zelf de nummers. Na het synchroniseren kies je met de cueknop op welk moment het volgende nummer moet inpikken.

Is je dj-controller uitgerust met standaardeffecten? Effecten zijn leuk om live een eigen twist aan je performance te geven. Denk hierbij aan een phaser, een high-pass functie of een delay. Werkt de tafel enkel met software-effecten of kan je ook hardware-effecten gebruiken?

Sample- & loopfunctie op DJ controller

Veel dj-controllers zijn uitgerust met sample- en loopfuncties. Een sample is een geluid dat jij hebt opgenomen en tijdens je dj-performance kan gebruiken. Je kan de samples vaak aansturen met de drumpads op een controller. Zo kan je controleren wanneer je precies worden gebruikt. Met een loopfunctie kan je een deel van een nummer herhalen. Bekijk hierbij hoelang je je loop kan maken.

Drumcomputers

Is de dj-controller uitgerust met een drumcomputer? Als producer heeft een drumcomputer een onmiskenbare meerwaarde. Je gebruikt een drumcomputer voor het maken van je eigen beats. In combinatie met samples en loops kan je je controller dan ook gebruiken voor volledige muziekproducties.

Audio interface

Wil je graag je dj-sets opnemen of gebruik je de controller voor muziekproductie? Dan is een controller met ingebouwde audio interface erg handig. Een audio-interface is een goede geluidskaart die je geluid omzet in een digitaal signaal. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen samples in hoge kwaliteit op je computer te zetten of het live-geluid van je MC opnemen. Een interface met verschillende inputs biedt je flexibiliteit voor geavanceerde muziekproductie.

Midi-interface

Als je externe synthesizers of oudere hardware met je controller wilt verbinden voor live- of studio-gebruik, dan is een midi-interface handig. Daarmee ontvangt je controller een digitaal signaal van de externe hardware. Midi maakt het ook gemakkelijk om verschillende bronnen te synchroniseren.

Verschillende aansluitingen

Een dj-controller beschikt over verschillende aansluitingsmogelijkheden. Standaard zijn er aansluitingen voor een koptelefoon, je speakers en je laptop. Bijkomende mogelijkheden zijn bijvoorbeeld microfoonaansluitingen en phono-inputs voor platenspelers. Wil je de controller live gebruiken, dan kan je ook best bekijken of er een gebalanceerd signaal vanuit de tafel kan worden gestuurd. Dit is meestal een TRS out, XLR-out of Balanced-out. Een gebalanceerd signaal verliest geen kwaliteit bij het gebruik van lange kabels.

Tot zover ons artikel ‘beste DJ controller 2021’ – Laatste update 15/11/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.