De 6 beste draadloze alarmsystemen van 2022

Vergelijk de draadloze opties, los van een abonnement of bedrijf.

Alarmsystemen zijn zeer betaalbaar geworden, maar er komt iets teveel ‘brol’ uit China. Welke merken kan je vertrouwen, en waar vind je de beste draadloze alarmsystemen? Moet je aangesloten zijn of een abonnement hebben, en hoe link je de verschillende toestellen aan elkaar.

In dit artikel gidsen we je door onze favoriete alarmsystemen. Tijdens onze keuze proberen we een model te vinden dat past bij verschillende situaties. Van goedkoop tot een compleet slim pakket.

Lees onderin ook verder om te weten hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het online vergelijken.

Onze selectie

De Eufy Home Alarm Kit 5-delig + Eufycam 2 Pro is voor ons het beste draadloos alarmsysteem van 2022. Het is een compleet pakket dat standaard bestaat uit een bedieningspaneel, een hub, een ingebouwde sirene, twee raam/deurcontacten en een bewegingsmelder. Voor deze doorlichting voegden we ook de camera toe. De installatie verloopt vrij makkelijk en de app is erg gebruiksvriendelijk.

Het systeem kan uitgebreid worden tot 34 sensoren. Ook andere Eufy-producten, zoals de slimme deurbel, rookmelders of extra camera’s kunnen eenvoudig toegevoegd worden. Het basisstation beschermt de verzamelde gegevens door encryptie en slaat ze lokaal op, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over je privacy. Een nadeel is dat dit alarmsysteem enkel bediend kan worden via de cijfertoetsen op het bedieningspaneel of via de app. Voor gezinnen met kinderen is dit dus een minder goede optie. Ook voor mensen met huisdieren is dit systeem minder geschikt omdat de bewegingssensor geen rekening houdt met huisdieren.

Zoals de meeste goede draadloze alarmsystemen is de Eufy Home Alarm Kit 5-delig + Eufycam 2 Pro compatibel met een aantal smarthomeplatformen waardoor je makkelijk toestellen zoals bijvoorbeeld een smart speaker kunt koppelen. In dit geval zijn dat Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant. Het systeem werkt via wifi en kan geïnstalleerd worden zonder meldkamer en zonder bijkomend abonnement.

Beste met camera: Netatmo Security Pack

Het beste draadloos alarmsysteem met camera is voor ons de Netatmo Security Pack. Dit systeem bestaat uit een slimme sirene, een bewegingscamera en drie raam/deursensoren. Er is geen aparte bewegingssensor omdat de camera die functie op zich neemt.

Met de slimme IP-camera kan je meekijken vanop afstand om te zien wat er in je huis gebeurt. Verder is de camera ook uitgerust met gezichtsherkenning en kan hij dus zelf evalueren of de persoon die je huis binnenkomt gekend is of niet. Meldingen krijg je via de app op je smartphone of via e-mail. Ook bij dit systeem is uitbreiding mogelijk met andere Netatmo-producten zoals rookmelders, extra sensoren of extra camera’s.

De Netatmo Security Pack werkt via wifi en is voorzien van een SD-cardslot zodat je gegevens lokaal kunt opslaan. Het systeem is voorzien op huisdieren en je kan er zelfs voor kiezen om je huisdieren te monitoren tijdens je afwezigheid. Voor kinderen is de Netatmo Security Pack misschien moeilijker te gebruiken omdat er geen apart bedieningspaneel is voor RFID-tags of keyfobs. Ten slotte kreeg dit systeem een heel mooi design mee waardoor je het naadloos in elk interieur kunt inpassen.

Beste compleet pakket: Chuango G5I Plus + Camera Kit

De Chuango G5I Plus + Camera Kit komt uit onze doorlichting naar voren als het draadloos alarmsysteem met het beste compleet pakket. Dat pakket bestaat uit een bedieningspaneel met ingebouwde sirene, een raam/deurcontact, een bewegingssensor, twee afstandsbedieningen, een camera en twee RFID-tags. Een RFID-tag werkt via een radiofrequentie en je kunt hem eenvoudig bij het bedieningspaneel aanbieden om het alarm te bedienen.

Dit systeem werkt via wifi en een gsm-netwerk en stuurt meldingen via de app of via sms. Heb je liever dat de gegevens lokaal opgeslagen worden, dan installeer je eenvoudigweg een SD-kaart. De Chuango G5I Plus + Camera Kit heeft een goed bereik van maar liefst 80 meter en is voorzien op huisdieren. Er kunnen tot 50 sensoren aangekoppeld worden en door de meegeleverde tags is dit systeem makkelijk te gebruiken door kinderen. Je kunt zelfs schema’s instellen zodat het alarm automatisch in- en uitgeschakeld wordt, handig voor mensen met een vaste structuur.

Met de IP-camera kan je vanop afstand in de gaten houden wat er in je huis gebeurt en met de microfoon en speaker kan je meeluisteren en praten vanop afstand. Enig minpuntje is dat dit systeem niet compatibel is met een smarthomeplatform, maar dat wordt deels goedgemaakt door de zeer zachte prijs.

Beste met gsm module: Elro AS90S Home

Als beste draadloos alarmsysteem met gsm-module kiezen wij na onze doorlichting voor de Elro AS90S Home. Dit systeem bestaat uit een basisstation, een bedieningspaneel, een afstandsbediening, een bewegingssensor en drie raam/deurcontacten.

Het systeem werkt via wifi en een gsm-module en geeft meldingen via de app op je smartphone en via sms. Het systeem beschikt over een back-upbatterij en je kan onbeperkt sensoren toevoegen. De onderdelen werden voorgeïnstalleerd zodat je het hele systeem makkelijk opzet. Met een QR-code kan je andere Elro-producten zoals camera’s, rookmelders of deurbellen makkelijk integreren.

De Elro AS90S Home stelt je in staat om tot drie alarmzones te creëren, wat best handig is als je in een huis met meerdere verdiepingen woont. De bewegingssensor is huisdierproof, maar aangezien er geen RFID-tags meegeleverd worden, is het systeem niet zo handig voor kinderen. Met 50 meter is het bereik eerder kort. Er is geen SD-cardslot voorzien, maar Elro maakt melding van ‘veilig dataverkeer via beveiligde servers’. De Elro AS90S Home is niet compatibel met een smarthomeplatform.

De Somfy Protect Home Alarm + Outdoor Camera komt als de duurste uit onze doorlichting, maar is wel het beste draadloos alarmsysteem voor professioneel gebruik. In dit basispakket vind je een indoor camera, drie slimme raam/deurcontacten, een bewegingssensor, een sirene, een basisunit en twee keyfobs. Een keyfob is een soort van sleutelhanger die op een veilige manier toegang geeft tot een bepaald systeem.

De raam/deurcontacten van Somfy zijn slimme sensoren die trillingen analyseren en zo een inbraak kunnen detecteren nog voor een raam of deur geopend wordt. De gevoeligheid kan deze contacten kan bovendien ingesteld worden naar wens. Het systeem kan uitgebreid worden met 150 sensoren en er kunnen tot 50 keyfobs gekoppeld worden.

Je kan twee aparte alarmzones instellen, wat handig is in een professionele omgeving. De Somfy Protect Home Alarm + Outdoor Camera werkt uitsluitend via wifi, er is dus geen simkaartslot voorzien. Je kunt makkelijk vanop afstand meekijken wat er in de alarmzone gebeurt. Bij dit systeem worden alle gegevens opgeslagen in de cloud, wat wel tot kosten kan leiden. Er is geen SD-cardslot voorzien.

De eTiger S4 Combo Secual biedt voor een heel zachte prijs een mooi compleet pakket aan. Dit draadloos alarmsysteem bestaat uit een bedieningspaneel, een ingebouwde sirene, twee bewegingssensors, twee raam/deurcontacten en twee RFID-tags. Ook dit systeem kan verder uitgebreid worden met camera’s, rookmelders en tot wel 50 extra sensoren.

Dit draadloos alarmsysteem geeft meldingen via sms of een telefonische oproep. Het werkt via een vaste telefoonlijn of via het gsm-netwerk. Door de meegeleverde RFID-tags is de eTiger S4 Combo Secual gebruiksvriendelijk voor kinderen. Het systeem heeft met 80 meter een zeer goed bereik en is bovendien uitgerust met interferentiebeveiliging zodat sabotage geen kans krijgt. Ook voor dit systeem is een app voorzien, maar jammer genoeg is koppeling met een smarthomeplatform niet mogelijk.

De knoppen van de afstandsbediening zijn erg drukgevoelig dus opletten is de boodschap. Er is geen SD-cardslot voorzien waardoor lokale dataopslag niet mogelijk is. De voordelen van de eTiger S4 Combo Secual en de prima prijskwaliteitsverhouding maken van dit systeem de beste koop uit onze doorlichting.

Tot zover de lijst beste draadloze alarmsystemen 2022.

Verbind je alarmsysteem met andere slimme onderdelen in je huis. Denk bijvoorbeeld aan slimme verwarming of slimme verlichting.

Beste draadloos alarmsysteem met camera

Welk draadloos alarmsysteem is het best voor mij?

Een draadloos alarmsysteem kan best een goede oplossing zijn voor wie geen gedoe wil met bekabeling en ingrijpende aanpassingen in huis. De meeste draadloze alarmsystemen zijn makkelijk te installeren via plug & play en komen met een vrij compleet startpakket. Naargelang je wensen kan je nog uitbreiden met extra camera’s, bewegingssensoren, raam- en deurcontacten, …

Heb je al een domotica- of smarthometoepassing, kies dan voor een systeem dat compatibel is. Heb je huisdieren, let er dan op dat je draadloos alarmsysteem daarop voorzien is.

Ook het bereik kan belangrijk zijn en als je een huis met meerdere verdiepingen hebt, kies je best voor een systeem waarbij zones kunnen worden ingesteld. Maar het allerbelangrijkste zijn privacy en veiligheid. Wil je echt geen toepassing in de cloud, kies dan voor een autonoom systeem met eigen opslagmogelijkheden.

Ten slotte werken veel alarmsystemen met frequentiehopping om sabotage te voorkomen, andere gaan voor doorgedreven versleuteling.

Professioneel alarmsysteem

Waar op letten bij het kopen van een draadloos alarmsysteem?

Melding (app, sms, etc…)

De meeste draadloze alarmsystemen geven een alarmmelding via een app, een sms of een e-mail. Daarbovenop hebben de meeste alarmtoepassingen een ingebouwde sirene met een geluidssterkte van rond de 100 dB. Slechts in een paar basispakketten vind je een losstaande sirene terug, maar als je echt graag een aparte sirene wilt, kan je die nadien makkelijk toevoegen aan het systeem.

Zo goed als alle draadloze alarmsystemen worden bediend met een app, maar vaak vind je ook een bedieningspaneel en RFID-tags terug in de doos, wat best handig is voor kinderen. Heel wat draadloze alarmsystemen voorzien de mogelijkheid om een meldkamer in te schakelen. Deze optie komt meestal in de vorm van een maandelijks abonnement dus vergelijken is de boodschap.

Type aansluiting (wifi, mobiel netwerk of losstaand)

De aansluiting van een draadloos alarmsysteem verloopt meestal via je eigen wifinetwerk of via het gsm-netwerk. In dat laatste geval vind je een simkaartslot terug in de hub of het bedieningspaneel, voor de simkaart zorg je uiteraard zelf.

De meeste systemen zijn eenvoudig te integreren via iOS of Android. Sommige toepassingen, zoals Yale, hebben hun eigen platform gecreëerd, maar de rest is bijna allemaal compatibel met Amazon Alexa, Google Assistant, de Apple HomeKit of Homey.

Je systeem bedien je met een afstandsbediening, via je app of met een RFID-tag. Zo’n RFID-tag werkt via een radiofrequentie en omdat je hem gewoon bij het bedieningspaneel kunt aanbieden, is deze optie het best geschikt voor kinderen.

Extra functies (smarthome integratie, meekijken op afstand, etc…)

De hoeveelheid extra functies voor draadloze alarmsystemen lijkt oneindig te zijn. Op het vlak van detectie vind je alarmsystemen die rook, vocht, CO of zelfs lekkages kunnen opsporen.

Qua privacy zijn er ook heel wat extra mogelijkheden. Sommige systemen slaan data op in de cloud, maar als je dat niet vertrouwt, kan je kiezen voor een draadloos alarm met eigen opslagmogelijkheid of zelfs met een SD-cardslot. Om sabotage tegen te gaan, kan je kiezen voor een systeem met frequentiehopping of eentje met doorgedreven versleuteling.

Ten slotte zijn er nog veel andere mogelijkheden: kijken/luisteren vanop afstand, integratie met smarthome- en domoticasystemen, uitbreiding met extra sensoren, zones en schema’s instellen, noem maar op. Er zijn veel systemen en veel keuzes, als je goed nagaat wat je echt nodig hebt, vind je vast snel een draadloos alarmsysteem op jouw maat.

Beste met gsm module

Tot zover het artikel ‘beste draadloze alarmsystemen’ – Laatste update 5/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘smart home’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.