Scroll Top
Draadloos toetsenbord.jfif

De 8 beste draadloze toetsenborden van 2023

De Logitech MX Keys is onze favoriete keuze

De beste draadloze toetsenborden zijn ergonomisch, beschikken over een lang batterijleven en zijn aangenaam op om te typen. Een draadloos toetsenbord vermindert de rommel op je bureau. Bovendien kun je naast je computer ook verbinding maken met een tablet, smartphone of zelfs een televisie.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen op de markt. Daarbij hebben rekening gehouden met comfort, ergonomie, batterijduur, en andere extra’s zoals programmeerbare toetsen. Lees hieronder verder om het beste draadloos toetsenbord voor jou te vinden.

Onze selectie draadloze toetsenborden

Beste prijs-kwaliteit: Logitech MX Keys

Voordelen:

 • Oplaadbare batterij
 • Toetsenbordverlichting
 • Numeriek blok
 • Verbindingsmogelijkheden

Nadelen:

 • Levensduur batterij met toetsenverlichting
 • Standaard zonder muis

De MX Keys is gemaakt met een focus op productiviteit, zowel op het werk als bij andere toepassingen. Het veelzijdige toetsenbord met numeriek blok is solide gebouwd en heeft een slank design. Het toetsenbord is redelijk plat wat voor een goede ergonomie zorgt. De speciale (MX) toetsen laten je toe snel en stil te typen.

Als draadloze technologie kun je zowel gebruik maken van bluetooth als van een 2,4GHz draadloze connectie. Zo kun je een koppeling maken met elk toestel dat je wilt, zowel Windows, Apple, Android of Linux, en dat met maximaal 3 apparaten tegelijk.

De ingebouwde batterij zou, als hij volledig opgeladen is, goed zijn voor 5 maanden gebruik. Gebruik je de toetsenbordverlichting, dan gaat het verbruik wel de hoogte in, en kun je iets langer dan een week zonder opladen. Een extra snufje, dat de batterijduur kan optimaliseren, zijn de nabijheidssensoren in het toetsenbord. Als je deze inschakelt, lichten de toetsen automatisch op wanneer je ernaartoe gaat met je handen.

Beste goedkope: Trust ODY

Voordelen:

 • Volledig toetsenbord met numeriek blok
 • Inclusief muis
 • Stille toetsaanslagen

Nadelen:

 • Kleine muis
 • Geen oplaadbare batterij

Wil je goedkoop je home office uitbreiden met een voordelig draadloos toetsenbord en muis? Dan is de Trust ODY beslist een goede keuze. Deze toetsenbord en muis combinatie ziet er heel degelijk uit voor een product dat de toonbank over gaat voor om en bij de 20 euro. Met kleine pootjes kun je het toetsenbord in de hoogte verstellen om wat comfortabeler te werken.

Het azertytoetsenbord met numeriek blok bevat bovendien gedempte toetsen, waardoor je er stil op kunt werken. De draadloze verbinding komt tot stand met een USB-dongle en zou blijven werken tot op 10 meter afstand. Het geheel werkt op 4 AAA batterijen, 2 voor het keyboard en 2 voor de muis. De muis is echter wel aan de kleine kant, wat niet voor iedereen even comfortabel is.

De prijs verraadt het al: meer snufjes moet je niet verwachten bij dit product. Er zijn geen programmeerbare toetsen te vinden en in het donker werken zal ook net wat moeilijker verlopen zonder toetsenbordverlichting. Als je zoekt naar een goed werkend instapmodel, dat nog enkele andere troeven biedt, dan zit je goed bij de Trust ODY.

Beste met muis: Logitech MK295

Voordelen:

 • Stille toetsen
 • Numeriek toetsenblok
 • Morsbestendig

Nadelen:

 • Geen oplaadbare batterij

De Logitech MK295 bestaat uit een volledig draadloos toetsenbord, inclusief numeriek toetsenblok, en een gewone draadloze muis. Het grote voordeel van deze set is dat toetsaanslagen en muisklikken beduidend stiller zijn dan bij doorsnee apparaten.

Logitech maakte dit mogelijk door de contactelementen onder elke toets anders vorm te geven en gebruik te maken van rubberen onderdelen en andere dempende materialen. Met deze set stoor je niet langer je huisgenoten of collega’s wanneer je een hele dag lekker zit te tokkelen aan je pc.

De Logitech MK295 bevat geen oplaadbare batterijen. Het azertytoetsenbord werkt op 2 AAA batterijen, de muis op 1 AA batterij. Volgens de fabrikant goed voor een levensduur van 36 maanden en 18 maanden respectievelijk voor het toetsenbord en de muis zonder de batterijen te hoeven vervangen.

Verder is het toestel spatwaterdicht, wat betekent dat je niet bang hoeft te zijn als je per ongeluk wat morst met je koffie of glas water. Deze set maakt verbinding met je andere toestellen via een kleine usb ontvanger, die je makkelijk onderaan het toetsenbord kan opbergen als je die niet gebruikt.

Beste met touchpad: Logitech K400 Plus

Voordelen:

 • Ergonomie en comfort
 • Programmeerbare toetsen
 • Morsbestendig

Nadelen:

 • Geen oplaadbare batterij
 • Geen toetsenbordverlichting
 • Niet gemaakt voor Apple-producten

Een draadloos toetsenbord met touchpad is voornamelijk geschikt als je het toestel wilt aansluiten aan je (smart) tv of home theater setup. Het is immers heel wat makkelijker te navigeren en filmpjes op te zoeken met een volledig toetsenbord in plaats van je kleine afstandsbediening. Anders dan een draadloos toetsenbord dat je voornamelijk gebruikt aan je computer, kies je voor eentje met een touchpad om comfortabel vanuit je sofa je media te bedienen.

Het touchpad werkt exact zoals het zou werken op je laptop: met het aanraakoppervlak kun je scrollen, dingen selecteren en de 2 knoppen werken als een linker- en rechtermuisknop. Een extra handigheidje aan de Logitech K400 Plus is dat je linksboven nog een extra knopje hebt die de functie van je linkermuisknop overneemt.

Daardoor kun je het compacte toetsenbord gebruiken en vasthouden als een controller. Met je rechterduim kun je via het touchpad selecteren wat je wilt, met je linkerduim klik je om te bevestigen. Bovendien zijn alle functieknoppen bovenaan het toetsenbord ook handige snelkoppelingen. Zo gebruik je ze om eenvoudig terug te gaan, van app te wisselen, te zoeken, vensters te vergroten of van scherm te veranderen. Je hebt ook de mogelijkheid deze toetsen zelf te programmeren met de functies die je zelf vaak gebruikt.

Het toetsenbord bevat geen numeriek blok, maar dat is ook minder nodig bij pc-to-entertainment gebruik. Twee AA-batterijen volstaan voor een levensduur van 18 maanden.

Voordelen:

 • Herlaadbare batterij
 • Numeriek toetsenblok
 • Dun design

Nadelen:

 • Geen toetsenbordverlichting
 • Prijs aan de hoge kant

Dit is geen verrassing. Het beste draadloze toetsenbord voor je Apple device is het Apple Magic Keyboard. Bij voorkeur de versie met numeriek toetsenblok. Dit klavier past als geen ander bij je MacBook of iMac en blijft een zeer solide product.

Er bestaan alternatieven op de markt, maar geen enkel biedt een grote meerwaarde in vergelijking met het origineel. Enkel het prijskaartje is aan de hoge kant, net zoals bij alle Apple-producten.

Dit keyboard maakt gebruik van scissor switches in haar toetsen, net zoals in de meeste laptops. Hierdoor krijgt het toetsenbord een dun design en voelt het comfortabel aan tijdens het typen. Het Magic Keyboard werkt niet op vervangbare batterijen, maar heeft een herlaadbare batterij ingebouwd.

Die kun je opladen met een lightning kabel. Met een volle batterij kun je zonder opladen een maand verder. Als je dat wil, kun je het toetsenbord ook met draad gebruiken, door de lightning kabel gewoon in je laptop of computer te steken.

Beste mechanisch: Razer BlackWidow V3 Pro

Voordelen:

 • Ergonomisch
 • RGB-toetsenbordverlichting
 • Oplaadbare batterij
 • Polsensteun

Nadelen:

 • Niet gemaakt voor Apple-toestellen
 • Batterijduur
 • Prijs

De voornaamste eigenschap van mechanische toetsenborden bestaat erin dat de toetsaanslagen sneller worden geregistreerd. Er zijn heel wat verschillende types mechanische toetsen. Sommigen focussen op snelheid, anderen op volume, of een combinatie.

Razer werkt zelf met 3 types van switches onder hun toetsen: groen, geel en oranje. De groene switches laten je elke knop horen en voelen wanneer je ze indrukt, de gele switches vuren knoppen zo snel en stil mogelijk af wanneer je typt en de oranje zijn een combinatie: stil, maar duidelijk voelbaar. Deze Razer BlackWidow V3 Pro is opgebouwd rond de gevoelige groene switches.

Het toetsenbord beschikt over RGB-verlichting, die werken in het donker aangenamer maakt, maar die je ook kunt instellen in de kleuren die jij wilt. Om dit in te stellen heb je wel de Razer Synapse software nodig. Deze instellingen verbruiken echter heel wat stroom, zodat je veel sneller zal moeten opladen als je continu de toetsenbordverlichting gebruikt.

Zonder RGB-verlichting houdt de ingebouwde batterij het tot 8 dagen uit. Tijdens het opladen (met USB-C kabel), kun je gelukkig ook verder spelen of werken. Draadloos kun je het toetsenbord aansluiten via de meegeleverde USB-dongle of via bluetooth.

Om langdurig werken op dit toetsenbord aangenamer te maken, krijg je een grote polsensteun bijgeleverd. Wat het leven ook nog makkelijker maakt zijn de multimediaknoppen zijn erg handig in gebruik om bijvoorbeeld snel video’s of geluid te bedienen. Geef je liever de grote volumeknop een andere functie? Je kunt alle knoppen op het toetsenbord zelf programmeren naar de functies die jij vaak gebruikt.

Beste gaming: Logitech G915

Voordelen:

 • Mechanische toetsen
 • Subtiele RGB-verlichting
 • Snel oplaadbare batterij
 • Mooi design

Nadelen:

 • Prijskaartje

De Logitech G915 is beschikbaar als fullsize, met numeriek blok, en als TKL-versie. Het mooie dunne design maakt dat je geen polssteun nodig hebt omdat je je handen niet omhoog moet heffen om het toetsenbord te gebruiken. De mechanische toetsen focussen op comfort en snelle respons.

De RGB-verlichting is subtieler dan bij andere merken, maar gebruikscomfort blijft primeren. De ingebouwde batterij kan in 3 uur volledig worden opgeladen met een USB-kabel.

Het draadloze systeem maakt gebruik van Logitechs Lightspeed technologie. Dit is speciaal ontworpen voor gamers en zorgt voor supersnelle verbinding zonder haperingen. De Logitech G915 kan met verschillende toestellen tegelijk worden verbonden, zowel via de draadloze Lightspeed verbinding als via bluetooth.

Zo kun je met een druk op de knop overschakelen tussen verschillende apparaten. Dit gaming toetsenbord bevat bovendien ook 5 programmeerbare knoppen en toetsen om je media te bedienen.

Voordelen:

 • Erg compact en makkelijk mee te nemen
 • Eenvoudig om max. 3 toestellen te koppelen
 • Gepersonaliseerde snelkoppelingen
 • Comfortabel in gebruik

Nadelen:

 • Geen numeriek toetsenblok
 • Geen herlaadbare batterij

Mensen willen tegenwoordig steeds vaker van overal kunnen werken. Dat kan makkelijk met het Microsoft Designer Compact toetsenbord: een erg dun en licht draadloos toetsenbord dat makkelijk in je tas of rugzak past. Bovendien kan het gekoppeld worden met tot drie toestellen tegelijk.

Zo verbind je via Bluetooth heel eenvoudig bijvoorbeeld je laptop en je smartphone aan dit compacte toetsenbord. Je kunt hiermee heel eenvoudig overschakelen tussen je devices om bijvoorbeeld een document te bewerken op je laptop, een leuk filmpje te kijken op YouTube en een ogenblik later te antwoorden op een bericht op je telefoon.

Het toetsenbord heeft ook programmeerbare toetsen, die je kunt toewijzen aan de apps of snelkoppelingen die je het vaakst gebruikt.  Het toetsenbord werkt op vier ronde (C2032) batterijtjes en bereikt daarmee een erg lange levensduur tot maximaal 36 maanden.

Een extraatje is de “emoji”-knop, een sneltoets waarmee je meteen door verschillende emoji’s kan bladeren. Heb je dit niet nodig? Dan kun je de functie van deze toets ook aanpassen naar een andere snelkoppeling via de meegeleverde Microsoftsoftware.

Een draadloos mechanisch toetsenbord met RGB

Waar op letten bij het kopen van een draadloos toetsenbord?

Connectiviteit

Er zijn enkele manieren waarop een draadloos toetsenbord verbinding kan maken met andere apparaten, zoals je computer. De meest gebruikte technologieën zijn een draadloze 2,4 of 5GHz verbinding of een connectie via Bluetooth.

Voor de draadloze verbinding heb je een kleine USB-dongle nodig, die je in je computer steekt. Aangezien meer en meer toestellen tegenwoordig geen USB-A poortje meer hebben (de traditionele USB-ingang) kan dit voor de toekomst een probleem geven. Voor Bluetooth heb je niets nodig, maar hier is de vereiste uiteraard dat het apparaat waarmee je wilt verbinden ook over Bluetooth beschikt.

Afhankelijk van je activiteiten met het toetsenbord moet je ook rekening houden met responstijd, die zou wat beter zijn met de draadloze technologie, maar de laatste versie van Bluetooth is tegenwoordig ook zeer snel.

Layout

Compacte toestenborden zonder numeriek klavier kun je gemakelijk overal mee naartoe nemen. Fullsize toetsenborden hebben alle standaard (en meer) knoppen en zijn het meest gebruiksvriendelijk om kantoorwerk te doen, te programmeren of soms ook te gamen. Er bestaan ook toetsenborden met een ingebouwd touchpad, gelijkaardig aan het touchpad op je laptop. Deze klavieren zijn voornamelijk gemaakt om media te bedienen op tv-toestellen vanuit je luie zetel. Daar heb je immers geen plaats om ook nog eens een muis te bedienen.

Comfort

Gebruiksgemak en ergonomie zijn tenslotte niet te verwaarlozen bij de aankoop van een draadloos toetsenbord. Werk je vaak de hele dag met je toetsenbord, of gebruik je het intensief (bijvoorbeeld als je gamet), dan overweeg je best een toetsenbord met polsensteun.

De manier waarop toetsen voelen wanneer je typt is ook een belangrijke factor. Wil je heel precies en snel kunnen typen of spelen, dan overweeg je best mechanische toetsen. Voor wie een klavier zoekt voor op kantoor, of in de huiskamer waar je andere mensen niet wil storen, ga dan voor gewone, stille knoppen.

Als je vaak bij gedimd licht of tot de vroege uurtjes aan het werk bent, is het voor je ogen eveneens geen overbodige luxe om voor een klavier met toetsenbordverlichting te gaan.

Het Logitech MX Keys toetsenbord op een bureau naast een draadloze muis

Hoe werkt een draadloos toetsenbord?

Een draadloos toetsenbord is voorzien van een accu of batterijen. Hierdoor moet het niet verbonden zijn via een usb-kabel met een computer.  In plaats van een usb-kabel maakt een draadloos toetsenbord verbinding met je computer via radiogolven of bluetooth.

Om verbinding te maken via bluetooth is het een vereiste dat je computer over een bluetooth module beschikt. Verbinden via radiogolven werkt aan de hand van een kleine radiofrequentie (RF) ontvanger die je in de usb-poort van je computer steekt.

Hoe verbind je een draadloos toetsenbord met een computer?

Via een usb-ontvanger

 1. Controleer of je toetsenbord is opgeladen (of dat je batterijen er juist hebt ingestoken).
 2. Zorg dat de usb-ontvanger volledig in de usb-poort zit (en probeer eventueel een andere usb-poort).
 3. Zet je draadloos toetsenbord aan (ergens op het toetsenbord bevindt zich een aan- en uitknop).
 4. Wacht tot je computer verbinding heeft gemaakt met de usb-ontvanger.
 5. Open Word, Google Docs of een ander programma om je toetsenbord uit te testen.

Via bluetooth

 1. Controleer of je toetsenbord is opgeladen (of dat je batterijen er juist hebt ingestoken).
 2. Controleer of je computer een bluetooth module heeft (ga hiervoor naar bluetooth instellingen).
 3. Zet je draadloos toetsenbord aan (ergens op het toetsenbord bevindt zich een aan- en uitknop).
 4. Ga naar bluetooth instellingen en klik op ‘apparaat toevoegen’.
 5. Houd de juiste knop op je toetsenbord ingedrukt om in ‘pairing mode’ te gaan.
 6. De naam van het toetsenbord verschijnt tussen de keuzes, klik deze aan.
 7. Het kan zijn dat uw computer vraagt om een PIN-code in te toetsen die op het scherm verschijnt.
 8. Open Word, Google Docs of een ander programma om je toetsenbord uit te testen.

Hoe sluit ik een draadloos toetsenbord aan op mijn tablet?

Via bluetooth

 1. Controleer of je toetsenbord is opgeladen (of dat je batterijen er juist hebt ingestoken).
 2. Zet je draadloos toetsenbord aan (ergens op het toetsenbord bevindt zich een aan- en uitknop).
 3. Ga naar instellingen en klik op ‘bluetooth’.
 4. Klik op het ‘+’ symbool naast ‘Nieuw apparaat koppelen’
 5. Houd de juiste knop op je toetsenbord ingedrukt om in ‘pairing mode’ te gaan.
 6. De naam van het toetsenbord verschijnt tussen de keuzes, tik deze aan.
 7. Het kan zijn dat uw tablet vraagt om een PIN-code in te toetsen die op het scherm verschijnt.
 8. Je draadloos toetsenbord is nu verbonden met je tablet.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, connectiviteit, layout, comfort en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.