Scroll Top
beste draadloze muis 2022

De 7 beste draadloze muizen van 2023

Onze favoriete keuze is de Logitech Triathlon M720

De beste draadloze muizen hebben een ergonomische vorm, een lang batterijleven en een accurate tracking. Draadloze muizen zijn handig om het aantal kabels die in de weg liggen op je bureau te verminderen en je bewegingsvrijheid te vergroten. Ze zijn ook een stuk goedkoper en betrouwbaarder in vergelijking met vroeger. Waardoor ze heel wat voordelen hebben ten opzicht van een bedrade muis.

Een goede draadloze muis kan bovendien 6 maanden tot één jaar mee zonder op te laden. Enkel wie last heeft van RSI of carpaal tunnel syndroom raden we aan om voor een ergonomische muis of een trackball muis te kiezen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Logitech, Trust, Microsoft en Apple. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de vorm, connectiviteit, batterijleven en accurate tracking.  Lees hieronder verder om de beste draadloze muis voor jouw budget te vinden.

Onze selectie draadloze muizen

Beste prijs-kwaliteit: Logitech Triathlon M720

Voordelen:

 • Verbind met drie apparaten
 • Bouwkwaliteit
 • Ergonomisch model
 • Lange batterijduur

Nadelen:

 • Geen oplaadbare batterij
 •  

De Logitech M720 Triathlon kan eenvoudig tussen drie verschillende toestellen te switchen. De muis kan met verschillende apparaten verbinding maken via bluetooth, maar ook via USB-dongle. Alle draadloze muizen met USB-ontvanger werken met via een radiofrequentie van 2,4 GHz.

De dongle zelf kun je makkelijk opbergen onderaan de muis, achter een klepje. Hier vind je ook de AA-batterij. Logitech zelf beweert dat je deze bij normaal gebruik slechts tweejaarlijks moet vervangen. Hij beschikt ook over zes programmeerbare knoppen die je zelf kunt instellen. Dat is niet enkel handig voor gamers maar het kan ook voor productiviteit gebruikt worden.

Ze bevinden zich aan de bovenkant en aan de binnenkant en je kunt er functies aan toewijzen die je vaak gebruikt. Omdat de knoppen ergonomisch zijn geplaatst, is hij uitermate geschikt voor dagelijks gebruik zonder dat je je pols overbelast.

De muis is solide gebouwd en kan tegen een stootje. Hierdoor is hij een ideale reisgezel in je rugzak of laptoptas. Deze Logitech draadloze muis is met zijn ergonomische vorm, lange batterijduur en connectiviteit een goed keuze voor de meeste mensen.

Beste goedkope: Logitech M220 Silent

Voordelen:

 • Compact model
 • Verbindingsmogelijkheden
 • Batterijduur

Nadelen:

 • Geen instelbare DPI
 • Minder ergonomie
 • Geen programmeerbare toetsen

De Logitech M220 is een goedkope draadloze muis die op veel vlakken gelijk is aan de Trust Zero Silent Click. Beide muizen zijn compact, stil en geschikt voor zowel linkshandigen als rechtshandigen. Omdat je bij deze Logitech M220 geen instelbare DPI hebt, is deze muis nog goedkoper dan de draadloze muis van Trust.

Zelfs al is het een goedkoop model, je kunt nog steeds kiezen of je via bluetooth of een USB-dongle verbinding maakt met je computer. Dankzij een slimme slaapstand gaat de vervangbare batterij tot 18 maanden mee volgens de fabrikant. Door het compacte formaat kun je de muis makkelijk meenemen, maar minder geschikt voor langdurig gebruik.

Beste ergonomisch: Logitech MX Master 3

Voordelen:

 • Ergonomisch
 • Twee scrolwieltjes
 • Programmeerbare knoppen
 • Darkfield sensor
 • Ingebouwde batterij

Nadelen:

 • Geen opbergruimte voor USB-ontvanger

De Logitech MX Master 3 is de langverwachte opvolger van de MX Master 2S. Omwille van zijn ontwerp en groot formaat is hij uitermate geschikt voor mensen met grotere handen die langdurig aan hun computer werken. Het ergonomische design met hoog profiel maakt dat je hem urenlang kunt gebruiken zonder ongemak.

Er zijn twee scrolwieltjes voorzien, eentje aan de bovenkant en eentje aan de binnenkant. In Freespin-modus (waarmee het wieltje blijft draaien eens je hem in beweging zet) kun je duizenden lijnen per seconde scrollen: handig wanneer je veel met Excel of databanken werkt.

De programmeerbare knoppen aan de binnenkant zijn makkelijker te bereiken dan bij vorige modellen. Bovendien is er een aparte knop voorzien wanneer je motion controls wilt activeren. Beide aanpassingen bewijzen dat Logitech er werk van maakt steeds beter en innovatiever uit de hoek te komen.

De keerzijde van de medaille is echter een hoog prijskaartje. Hierdoor zal deze ergonomische muis niet voor iedereen even aantrekkelijk blijven. Je krijgt er wel veel voor in de plaats: een ergonomisch design met de nieuwste features die je kunt verwachten. De Darkfield sensor laat toe de muis op alle oppervlakken te gebruiken, dus ook zonder muismat en op glas bijvoorbeeld.

Hij is compatibel met de Logitech Flow software, waardoor je met een muis tot wel drie computers kunt besturen. De ingebouwde batterij, die je via USB-C oplaadt, gaat iets meer dan twee maanden mee. Een minpuntje is dat de USB-dongle niet kan worden opgeborgen in de, toch wel grote, draadloze muis. Hierdoor vergroot het risico dat je de minuscule USB-ontvanger ooit verliest.

Beste voor laptop: Trust Zero Silent Click

Voordelen:

 • Compact model
 • Stille knoppen
 • Instelbare DPI

Nadelen:

 • Geen programmeerbare knoppen
 • Minder ergonomisch

De Trust Zero is een kleine draadloze muis, niet enkel geschikt om makkelijk met je mee te nemen, maar ook ergonomisch als je kleinere handen hebt. De muis heeft een symmetrisch ontwerp, waardoor je hem zowel als links- of rechtshandige kunt bedienen. De muisknoppen maken geen hoorbaar klikgeluid als je ze gebruikt: perfect om je collega’s op kantoor niet te storen.

De gevoeligheid kun je instellen binnen een bereik van 1.000 tot 2.400 DPI. DPI of Dots Per Inch geeft aan hoe nauwkeurig je muisbewegingen moeten zijn. Hoe hoger de waarde, hoe sneller de muis over het scherm gaat bewegen (en hoe kleiner je bewegingen moeten zijn). Wil je liever niet dat de muis te snel over je scherm beweegt, dan laat je de DPI beter op de standaardwaarde van 1.000 staan.

De Trust Zero is verder een heel klassieke muis, die niet over programmeerbare knoppen beschikt. Dat is geen groot gemis, aangezien de meest gebruikte knoppen wel degelijk aanwezig zijn: linker- en rechtermuisknop en het scrolwieltje. We kunnen deze draadloze muis aanraden aan iedereen die op zoek is naar een goedkope en kleine draadloze muis.

Hou er wel rekening mee dat hij door zijn compact design minder ergonomie biedt voor mensen met grotere handen.

Beste voor Macbook: Apple Magic Mouse 2

Voordelen:

 • Oplaadbare batterij
 • Multi-Touch oppervlak
 • Intuïtief in gebruik
 • Mooi design

Nadelen:

 • Niet ergonomisch
 • Niet bruikbaar tijdens het opladen

De nieuwste versie van de Magic Mouse is de ideale partner voor elke MacBook. Alleen al door het minimale design past de muist perfect in je werkplek. Als deel van het minimale design, zie je geen fysieke knoppen op de Magic Mouse. Toch doet de muis alles wat een traditionele computermuis doet: linker- en rechtermuiskliks voelen vlot aan op het zogenaamde Multi-Touch oppervlak.

Dit oppervlak is meteen ook goed voor andere unieke troeven van deze Apple muis. Je kunt heel eenvoudig van links naar rechts swipen binnen documenten of browservensters, het is mogelijk in en uit te zoomen door lichtjes te tikken, enzovoort.

Een ander groot voordeel, tegenover oudere versies van de Magic Mouse, is dat je deze kunt opladen. Met een volle batterij kun je wel een maand verder. Doordat het lightning poortje zich onderaan de muis bevindt, is hij echter nutteloos tijdens het opladen. Omwille van het design, kunnen we deze muis ook niet bepaald ergonomisch noemen. Langdurig werk, kan met deze muis wel vermoeiend zijn voor je handen en polsen.

Beste toetsenbord en muis set: Logitech MK295

Voordelen:

 • Stil
 • Volledig toetsenbord met numeriek toetsenblok
 • Morsbestendig

Nadelen:

 • Geen oplaadbare batterij
 • Geen programmeerbare knoppen

De Logitech MK295 bestaat over een eenvoudige draadloze muis en een draadloos toetsenbord, inclusief numeriek toetsenblok. Het grote voordeel van deze set, naast zijn voordelige prijskaartje, is dat muiskliks en toetsaanslagen beduidend stiller zijn dan bij andere randapparatuur.

Met deze set stoor je niet langer je huisgenoten of collega’s wanneer je een hele dag lekker zit te tokkelen aan je pc. De muis is verder heel basis: al wat je nodig hebt om een dag op kantoor te werken, maar geen bijkomende programmeerbare knoppen om te gamen bijvoorbeeld.

De set bevat geen oplaadbare batterijen, het toetsenbord werkt op 2 AAA batterijen en de muis krijg je aan de praat met 1 AA batterij. Hiermee kun je, in het geval van de muis, tot 3 jaar verder vooraleer je de batterijen moet vervangen. Om de muis en het toetsenbord te verbinden met je computer gebruik je een kleine usb ontvanger, die je makkelijk onderaan het klavier kan opbergen wanneer je ze niet gebruikt.

Voordelen:

 • Instelbare DPI
 • Programmeerbare knoppen
 • Topkwaliteit
 • Verbindingsmogelijkheden

Nadelen:

 • Prijskaartje

De beste draadloze gaming muis die je momenteel kunt kopen is de Logitech G703. De instelbare DPI varieert van 200 tot 12.000 Dots Per Inch. Lage DPI waarden zijn ideaal om je nauwkeurigheid te verhogen, bijvoorbeeld bij shootergames. Hoge DPI waarden maken dat je heel snel over het scherm kunt bewegen. De DPI kun je heel eenvoudig aanpassen via een knop vlak onder het scrolwieltje.

Verder is deze muis voorzien van een speciale Hero sensor om je reactietijd te verlagen naar 1 milliseconde. Dit is vooral van belang wanneer je online games speelt zoals Fortnite of Counterstrike. Onderaan de muis bevindt zich een knop om de batterijspaarstand in of uit te schakelen.

Deze Logitech muis heeft, in tegenstelling tot de meeste andere modellen, een klepje bovenaan. Dankzij de magnetische sluiting kun je deze snel openen om toegang te krijgen tot de ruimte waar 2 AA-batterijen en de USB ontvanger te vinden zijn. Deze muis connecteert zowel via bluetooth als draadloos met je devices.

Via een drukknop bovenaan kun je makkelijk wisselen tussen beide verbindingsmethodes. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk switchen van je laptop naar je laptop en terug. Verder zijn er nog twee programmeerbare knoppen te vinden aan de binnenkant van de muis.

Een draadloze muis, toetsenbord, monitor en laptop.
Afbeelding:Logitech

Waar op letten bij het kopen van een draadloze muis?

Verbinding

Een draadloze muis moet stabiel verbonden blijven met je desktop of laptop. Dit gebeurt via bluetooth, een USB-dongle (met een 2,4 GHz radiofrequentie), of een combinatie van beide. Muizen die met een combinatie van beide werken zijn doorgaans wat duurder, maar hiermee ben je zeker dat je zowel met een laptop als een tablet verbinding kunt maken.

Comfort

De mate waarin een muis comfortabel is, is voornamelijk afhankelijk van de grootte en vorm van de muis. De muizen die we in dit artikel voorstellen zijn gebaseerd op een doorsnee handgrootte. Als je kleinere handen hebt, kies je beter voor een compact model. Met grotere handen kun je voor meer ergonomie beter aan de slag met een groter, specialer gevormd model.

Sensor

De sensor van de muis moet alle bewegingen correct en tijdig registreren. De meeste muizen zijn voorzien van een optische sensor die niet geschikt zijn voor een glazen oppervlak. Wil je je muis op alle oppervlakken kunnen gebruiken kies dan voor een laser sensor. Om je draadloze muis te beschermen gebruik je wel altijd een muismat om overmatige slijtage tegen te gaan.

Knoppen

Elke draadloze muis heeft minstens twee knoppen: een linker- en rechtermuisknop. Ook een scrolwieltje behoort tot de standaarduitrusting. Daarnaast kun je op sommige muizen ook meerdere, programmeerbare, knoppen vinden. Hier kun je veelgebruikte functies aan koppelen. Wij houden extra rekening met hoe bereikbaar deze extra knoppen zijn in onze artikels.

Software

Betere draadloze muizen worden vaak gebundeld met software of drivers, waarmee je bijvoorbeeld de resterende batterijduur snel kunt raadplegen. Bijgeleverde software stelt je ook in staat om je instellingen gemakkelijk aan te passen, zoals programmeerbare knoppen, de gevoeligheid en scrolsnelheid van de muis.

Close up van een draadloze muis met een vrouw en laptop op de achtergrond
Afbeelding:Canva.com

Hoe werkt een draadloze muis?

De meeste draadloze muizen gebruiken radiofrequentietechnologie (RF) of bluetooth om met je computer te communiceren. In de draadloze muis zit een zender, in je computer een ontvanger. Als je computer geen ontvanger heeft, kies je voor een muis met USB-dongle. Deze bevat de ontvanger die je via USB met je computer verbindt.

In een eerste stap zendt de muis een elektromagnetisch signaal uit dat de informatie van bewegingen die je maakt en de knoppen die je gebruikt codeert. De ontvanger decodeert dat signaal en geeft het zo door aan het besturingssysteem van je computer.

Hoe installeer ik een draadloze muis op mijn laptop?

De meeste draadloze muizen zijn voorzien van een USB-dongle. Door deze USB-dongle in de USB-poort van je laptop te steken wordt de muis automatisch met je laptop verbonden.

Het kan ook zijn dat je draadloze muis niet over een USB-dongle beschikt. In dat geval moet je verbinding maken via bluetooth.

 1. Navigeer hiervoor naar het controlepaneel en zoek naar ‘bluetooth en apparaten’.
 2. Daar klik je op een knop ‘Apparaat toevoegen’.
 3. Je laptop gaat nu op zoek naar de draadloze muis.
 4. Om de draadloze muis zichtbaar te maken voor je laptop moet je een knop onderaan je muis ingedrukt houden.
 5. Houd deze knop ingedrukt tot er een lichtje begint te knipperen.
 6. De muis verschijnt nu in het keuzemenu op je laptop.
 7. Selecteer de muis waarmee je verbinding wilt maken.
 8. Je draadloze muis is nu op aangesloten op je laptop.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 23 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, verbinding, comfort, ontwerp, sensoren, knoppen en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.