De 5 beste draaitafels voor DJ’s in 2021

Een echte DJ maakt gebruik van draaitafels om muziek te mixen en mergen

Een echte DJ weet hoe je de beste draaitafel uitkiest, maar toch verschilt de keuze van DJ tot DJ. Veel beginnende DJ’s mixen hun eerste nummers tegenwoordig met een DJ-controller, maar klassieke platenspelers (aka draaitafels) zijn nog altijd de favoriete tool voor de echte dj. Draaien met vinylplaten is een aparte skill waarmee dj’s zich van de massa kunnen onderscheiden. Met twee platenspelers en een mixer ben je vertrokken. In dit artikel bekijken we enkele goede platenspelers voor DJ’s, waarmee zowel beginners als gevorderde dj’s aan de slag kunnen.

PIONEER PLX-1000

Beste draaitafel 2021 – midklasse budget

Er is geen lijst beste draaitafel zonder het merk Pioneer. De PLX-1000 van Pioneer is een platenspeler met een klassieke look. Deze draaitafel werkt op drie snelheden: 33, 45 of 78 RPM. Je kan dus elke vinylplaat op de markt gebruiken. De platen worden aangedreven met een direct-drive-systeem. In tegenstelling tot het systeem met riemen, is dit soort platenspelers perfect voor dj-gebruik. Alle aanpassingen gebeuren rechtstreeks en dus zonder latency, waardoor je volop kan scratchen. De pitchcontrol op deze tafel heeft een ruim bereik waarmee je nummers moeiteloos in hetzelfde tempo kan laten lopen. Qua aansluitingsmogelijkheden is de tafel vrij beperkt: Je kan enkel een phono RCA-out naar je mixer sturen. Eenvoudig en functioneel, maar niet ideaal voor wie een tafel met veel mogelijkheden zoekt.

DENON DJ VL12 PRIME

Beste draaitafel – topklasse budget

De Denon DJ VL12 Prime is een solide draaitafel. De VL12 is zwaar en duidelijk goed geïsoleerd tegen trillingen. Hier kan je kiezen tussen twee snelheden: 33 of 45 RPM. Deze platenspeler is dus niet geschikt voor de audiofiel die thuis zijn oude 78 toerenplaatjes wil draaien. Voor professionele dj’s is dit wel een uitstekende keuze. Je vinyl draait meteen op de juiste snelheid. Met een bijzonder krachtige direct-drive motor worden je platen zonder enige latency aangedreven. Je kan deze hoge ‘torque’ van 5kg/cm verlagen als je een minder krachtige tafel gewoon bent.

De pitchcontrol werkt digitaal en heeft een ruim bereik tot 50%. Je kan hem automatisch resetten, waardoor je alle richtingen uitkan met je tempo. De aansluitingen zijn beperkt: Deze tafel heeft enkel een phono RCA-out die je op je mixer aansluit. Heb je iets meer budget, dan is dit de beste draaitafel voor jouw gebruik. Ben je eerder hobbyist, dan kan je voor een goedkoper model kiezen.

STANTON STR8-150 MK2

Goede draaitafel – prijs / kwaliteit keuze

De Stanton STR8-150 MK2 is een eenvoudige draaitafel met een krachtige motor. De Stanton heeft een direct-drive motor, waarmee beatmatchen erg gemakkelijk is. De tafel werkt met drie snelheden – 33, 45 of 78 RPM – waarmee je elke vinylplaat kan afspelen. Verder is de tafel uitgerust met een reverse-functie, zodat je de platen achterstevoren kan afspelen. De STR8 heeft een flexibele een pitch control en een key lock, waardoor de toonhoogte niet verandert wanneer je de snelheid van je nummer aanpast. Een handige feature die we niet vaak tegenkomen. De tafel heeft enkel een RCA-output, maar je kan wel kiezen om deze als phonoof lijnuitgang te gebruiken. Bij een phonosignaal heb je een voorversterker nodig. Het lijnsignaal kan je rechtstreeks op je monitor aansluiten.

TECHNICS SL-1210 MK7

Professionele draaitafel

De Technics SL-1210 MK7 is een directe afstammeling van de legendarische SL-1200 platenspeler. Qua klank sluit deze draaitafel naadloos aan bij zijn voorloper, maar het geheel heeft een update gekregen waardoor de tafel weer helemaal mee kan. De SL-1210 weegt wat minder en voelt toch degelijk aan. Je kan kiezen uit twee snelheiden -33 en 45 RPM- maar je kan ook de 78 toeren apart inschakelen. Dat biedt je de nodige flexibiliteit voor elke plaat.

De pitch control is uitgebreid ten opzichte van het klassieke model, waardoor je wat meer mogelijkheden hebt bij het matchen van je beats. Dankzij het gebruik van een ingebouwde Blu-Ray technologie pikt de platenspeler veel nuances op en blijft de sound altijd gedetailleerd, ook tijdens het scratchen. Met een phono-RCA-kabel kan je de SL-1210 verbinden met je mixer of geluidsinstallatie. Er is geen USB- of lijnuitgang. De Technics SL 1210 is de beste draaitafel uit deze lijst, maar is duur en niet altijd betaalbaar. Nood aan topklasse, dan is deze DJ Technics een uitstekende keuze.

PIONEER PLX-500

Goedkope draaitafel – low budget

De Pioneer PLX-500 is het low-budget broertje van de PLX-1000. Kwalitatief net iets minder goed, maar een heel stuk betaalbaarder en met extra features. De tafel presteert erg goed voor zijn prijs. Je kan kiezen tussen drie snelheden – 33, 45 of 78 RPM – en de pitch control werkt tot 8%. Je vinylplaten draaien na een dikke seconde op de juiste snelheid: Minder snel dan de PLX-1000, maar absoluut aanvaardbaar. Qua aansluitingen presteert de PLX-500 goed. Naast de standaard phono-RCA-aansluiting, is er ook een line-out en een USB-aansluiting. Met de line-out kan je de platenspeler rechtstreeks op een actieve monitor aansluiten. De USB-aansluiting is dan weer erg nuttig om de PLX-500 met je computer te verbinden.

DJ draaitafel pioneer

Tot zover onze suggestieve top 5 beste draaitafels.
Op zoek naar mengpanelen, bekijk dan ook de ‘TOP 5 beste mengpanelen‘.
Heb je enkel nog een DJ Controller of mixer nodig, bekijk dan de ‘DJ Controllers
Geen DJ? Dan kijk je beter naar de lijst ‘Beste platenspelers 2021‘.

Draaitafels vergelijken

Wat is een draaitafel voor DJ’s?

Een draaitafel is een platenspeler waarmee dj’s vinylplaten afspelen. Een dj sluit twee platenspelers aan op een mixer om zo tussen twee nummers te kunnen wisselen. Er bestaan twee soorten platenspelers: Platenspelers met een direct-drive motor of met een belt-drive. Platenspelers met een belt-drive worden aangedreven door een riem en zijn vooral geschikt voor thuisgebruik. Dj’s kiezen beter voor een platenspeler met een direct drive. Daarbij wordt de plaat rechtstreeks door de motor aangedreven. Als dj heb je zo meer controle en minder latency.

Platenspelers zijn doorgaans uitgerust met twee of drie snelheden. Die snelheden worden uitgedrukt in RPM: Rotaties per minuut. De mogelijkheden zijn 33, 45 of 78 RMP. Oude platen draaien aan 78 rotaties per minuut. Daarbij vind je erg veel informatie en dus geluidskwaliteit terug op de plaat. Dit formaat is populair bij audiofielen, maar tegenwoordig worden bijna alle vinylplaten gedrukt voor 33 of 45 RPM. Op die manier kunnen er meer nummers op een plaat. Hiermee wordt kwaliteit dus opgeofferd voor kwantiteit, maar vinyl kost nu eenmaal veel geld. Afhankelijk van wat je nodig hebt moet jouw keuze van beste draaitafel voldoen aan deze voorwaarden.

Vinyl platen draaien

Draaitafels pikken met een naald informatie van je vinylplaten. Het gewone signaal dat vanuit je platenspeler vertrekt is een phono-signaal. Dat is een ongebalanceerd en vrij stil signaal; je hebt een voorversterker nodig om dit signaal op een normaal volume te brengen. De meeste mixers en stereoketens zijn uitgerust met zo’n phono-voorversterker. De beste draaitafels hebben een ingebouwde voorversterker en/of andere uitgangen.

Een phono-signaal wordt meestal uitgestuurd via een RCA-uitgang. Een lijnuitgang (line out) geeft een signaal dat op lijnniveau is en dat dus niet meer langs een voorversterker moet passeren. Een USB-signaal is een digitaal signaal, waarmee je alle richtingen uitkan.

DJ platen draaien

Draaitafel kopen,
waar op letten?

Direct drive of belt drive draaitafel

Direct-drive of belt-drive geeft je informatie over de aandrijving. De beste draaitafel is een direct-drive, ook Dj’s kiezen voor direct-drive. De plaat wordt dan rechtstreeks aangedreven door de motor van de platenspeler, wat zorgt voor veel controle en weinig latency. Draaitafels met een belt-drive werken met een riem en zijn eerder geschikt voor recreatief thuisgebruik.

Rotations per minute

RPM of rotaties per minuut drukt het toerental van een platenspeler uit. Tegenwoordig worden vinylplaten vooral gedrukt voor 33/45 RPM, maar er bestaan nog altijd platen voor 78RPM. Met 33/45RPM heb je dus veel mogelijkheden, maar voor het volledige spectrum kies je best een platenspeler die op de drie snelheden kan lopen. Hoe hoger het toerental, hoe hoger de kwaliteit van je vinylplaat.

Pitch control

Naast RPM is pitch control de tweede tool waarmee je de rotatiesnelheid van je plaat kan controleren. Als dj is het belangrijk een platenspeler te kiezen waarmee je de pitch control kan aansturen. Zo kan je het tempo van twee opeenvolgende platen afstemmen voor een vlotte overgang. Pitch control geeft je standaard mogelijkheden van 6% tot 20%, bij betere draaitafels kan dat gaan tot 50%.

Torque

Via torque wordt het vermogen en de startsnelheid van je platenspeler uitgedrukt. Als dj kies je best voor een krachtige motor en dus voor een hoge ‘torque’. Dat zorgt ervoor dat je plaat snel in het juiste tempo draait. Bij moderne draaitafels met een hoge torque moet je vinyl binnen de seconde op het juiste tempo draaien. Torque wordt uitgedrukt in kg/cm. 1,5kg/cm is vrij standaard, maar high-end draaitafels kunnen tot 5kg/cm bieden.

Rechte of S-vorm toonarm

De toonarm van je platenspeler is een belangrijk detail dat vaak over het hoofd gezien wordt. De toonarm brengt de naald van de platenspeler op de juiste plaats tijdens het afspelen. Toonarmen zijn recht of s-vormig. Een s-vormige toonarm is gebruiksvriendelijk en wordt door de meeste mensen gebruikt. Een rechte toonarm is iets stabieler, maar zorgt ervoor dat je platen sneller verslijten. De stabiliteit van een rechte toonarm kan goed van pas komen in een luide omgeving met veel trillingen. Zo zal je naald altijd mooi in de groef blijven lopen. De vorm van de toonarm bepaald niet welke de beste draaitafel is, maar is een persoonlijke voorkeur.

Naald van de draaitafel

Kies een goede naald. Zorg dat je een stevige naald kiest die zoveel mogelijk bestand is tegen trillingen. Let ook op het frequentiebereik. Een groot frequentiebereik zorgt ervoor dat je muziek wordt weergegeven zoals het hoort. Door een goede naald te gebruiken, verleng je bovendien de levensduur van je platen. Ben je een scratch-DJ dan is de Stanton Str8 een goede keuze door de sterke naald.

Een lichte en goedkope tafel zal gevoelig zijn aan trillingen. Een high-end tafel is meestal vrij zwaar en goed bestand tegen trillingen. Ben je als dj van plan de draaitafel live te gebruiken, dan is dit erg belangrijk. Trillingen kunnen ervoor zorgen dat de naald van je plaat springt. Bekijk dus zeker of je draaitafel solide en stabiel aanvoelt. Er moet voldoende demping aanwezig zijn voor optimale prestaties.

As

Controleer dat je as mooi recht is en dat je ‘platter’ hier stabiel op loopt. Niets zo vervelend als een draaitafel waarbij de plaat wappert.

Tijdcode

Ben je van plan je draaitafel te gebruiken in combinatie met een dj-controller, dan is een tijdcode-pakket onmisbaar. Daarmee kan je je vinylplaten probleemloos laten meelopen met je dj-software. Bekijk hiervoor zeker ons artikel over dj-controllers.

Beste draaitafel DJ 2020

Tot zover het artikel ‘Beste draaitafel 2021’ – Laatste update 01/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Comments (1)

[…] zover de suggestieve TOP 5 Beste DJ controllers. Meer DJ apparatuur kan je lezen in de lijst ‘Beste draaitafels 2020‘ of ‘Beste mengpanelen […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.