De 6 beste drones met camera van 2022

Zie de wereld vanuit een andere hoek met een drone die foto’s en videos neemt.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste drones, met een camera, dat je in België mag gebruiken. Drones zijn zeer populair maar er zijn enkele wijzigingen in de wetgeving die ons beperken in het rondvliegen.

Onderin dit artikel vind je meer informatie over de wetgeving, brevetten en cursussen die je moet afleggen. Eerst overlopen we onze suggestieve lijst van de beste drones. Hier houden we rekening met verschillende situaties, brevetten en budgetten. Lees onderin verder over hoe je een drone moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

Onze selectie drones

Fotograferen vanaf een grote hoogte terwijl jij met beide voeten stevig op de grond blijft staan, kan op twee manieren. Je gebruikt een hoogtestatief om vanuit vogelperspectief mooie beelden van je onderwerp te maken. Of je kiest voor een drone met camera als veelzijdig, dynamisch alternatief, voor zover dat wettelijk is toegestaan.

Sinds 1 januari 2021 moet je namelijk aan de nieuwe Europese regels voldoen, waarbij een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de kleine drones tot 250 gram en zwaardere drones met camera. Wij tonen je de weg door het bos van regels en wetten, vertellen je wanneer je een verzekering moet afsluiten en welke de beste drone is voor jou.

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, mag je met een professionele drone uit ons onderzoek vliegen. We vertellen je welke drone voor beginners meer aangewezen is, wanneer je nog niet zover bent, maar toch al het luchtruim wilt verkennen. En we hebben aandacht voor de speelgoed drone die zowel door jong als oud mag worden gebruikt.

Ons onderzoek wijst uit welke de beste drone is per categorie. We bespreken hun eigenschappen en voor- en nadelen, evenals die van de camera. Zodat je weet waarop je allemaal moet letten wanneer je op zoek gaat naar jouw apparatuur voor fotovluchten.

Professionele drone: DJI Mavic 3

Ben je als ervaren dronepiloot op zoek naar een professionele drone, dan raden we jou de DJI Mavic 3 aan. Zo krijg je een goede drone met een krachtige 48 MP Hasselblad camera en veel toebehoren, voor een aanvaardbare prijs. Je moet wel aan strenge voorwaarden van categorie C2 voldoen om met de DJI Mavic 3 drone te mogen vliegen.

Door zijn gewicht van 900 gram zijn een registratie en grondige opleiding verplicht. De drone bestaat uit een grijze kunststof. Klaar om te vliegen, meet hij 283 bij 347 mm, met een hoogte van 107 mm. Samengevouwen wordt dat 96 bij 221 mm, waardoor hij veel gemakkelijker mee te nemen is in je rugzak of reiskoffer.

Het toestel heeft vier propellers en twee accu’s met een laadtijd van anderhalf uur voor een vlucht van 45 minuten. De maximale vliegafstand bedraagt een indrukwekkende 30 km (bereik 15 km). De maximum snelheid: 75 km/u. Vergelijkbaar met de Mavic 2 Pro, maar dan net iets beter.

Met een beeldhoek van 84 graden, leent de camera van de DJI Mavic 3 zich perfect voor het maken van mooie panorama’s. De camera maakt scherpe beelden in DNG-formaat of RAW, dankzij zijn 1 inch sensor. De 3-assige gimbal en beeldstabilisatie zorgen ervoor dat je zonder schokken filmt. De kleuren van de HDR video zijn diep en warm, zoals dat hoort bij een professionele camera.

Dankzij een aanpasbaar diafragma, van f/2.8 tot f/11, bepaal je zelf de scherptediepte van je foto’s. En nachtopnames vertonen weinig ruis. Zelfs in de moeilijkste lichtomstandigheden vlieg je veilig met je drone. Want sensoren in alle richtingen maken een 3D-map en voorkomen zo botsingen met mogelijke obstakels op de route.

De sensoren kun je overigens ook inzetten om bewegingen te volgen. Bijvoorbeeld wanneer je aan het skiën bent en je mooie opnames van jezelf wilt maken. Je hebt ook AirSence. Een technologie die je aangeeft als er ander vliegverkeer aankomt. Belangrijk als je zo lang zo hoog en ver kan vliegen.

Vliegduur: 45 minuten | Gewicht: 900 gram | Megapixel: 48 MP | Beelddefinitie: Ultra HD 4K

Beste goedkope: DJI Mini SE

Zoek je een goedkope drone dan kan je dat op twee manieren interpreteren. Is het enige belangrijke de prijs, en wil je echt een goedkope drone dan raden we de Tello drone aan. Dit is ook onze keuze als drone voor kinderen, of een drone voor je eerste vlucht als beginner. Je kan ook kiezen voor de goedkope drones op bol.com, al ben je nooit zeker van kwaliteit en garantie.

Zoek je een goedkope professionele drone, voor gevorderde hobbyisten of beginnende zelfstandigen, dan kiezen we de DJI Mini SE. Deze drone blijft betaalbaar en heeft  toch al heel wat features van de professionele DJI drones.

Het grootste voordeel van de Mini SE is dat hij met 249 gram nog net tot de lichtste categorie: C0 met camera behoort. Wat betekent dat een registratie wel verplicht is en je alle richtlijnen van de fabrikant moet volgen. Maar je daarna meteen met je drone en camera het luchtruim in mag.

De drone is opvouwbaar, waardoor je hem gemakkelijk mee op reis neemt. Zolang je in Europa blijft, gelden overal dezelfde gebruiksvoorwaarden. Uitgeklapt meet de DJI Mini SE 245 bij 289 mm, met een hoogte van 56 mm. Opgeplooid is hij de helft zo groot waardoor je hem zelfs in je jaszak kunt vervoeren.

Je hebt een opgeladen accu nodig om de drone maximaal 30 minuten in de lucht te houden. Hij haalt een maximum snelheid van 35 km/u en overbrugt een afstand van 4 km. Maar bij tegenwind houd je best rekening met sterk verminderde waarden. Omdat de batterij dan meer stroom verbruikt.

Onder de DJI Mini SE zit een camera met een 1/2.3 inch CMOS-sensor. Daarmee maak je foto’s van 12 MP en video’s in een 2.7K full HD-formaat. Dankzij een ISO-waarde tot 3.200 is het mogelijk om in mindere lichtomstandigheden mooie opnames te maken. Door de beeldhoek van 83 graden neem je de ruime omgeving van de drone goed in beeld.

Vliegduur: 30 minuten | Gewicht: 249 gram | Megapixel: 12 MP | Beelddefinitie: Full HD 2.7K

Een andere compact drone waarvoor een registratie nodig is, maar je niet verplicht bent een cursus te volgen, is de DJI Mini 2 Fly More Combo. Door zijn beperkt gewicht van 249 gram, behoort hij tot de categorie: C0 met camera, wat hem geschikt maakt voor beginnende piloten.

De DJI Mini 2 Fly More Combo heeft een maximale vliegduur van 31 minuten per batterij. Maar voor een ideale vlucht zonder kopzorgen, halveer je die tijd beter. Vooral bij slecht weer. Want de wind heeft een grote invloed op zijn vliegprestaties. De maximale snelheid bedraagt 57,6 km/u. De drone overbrugt een afstand van tien kilometer.

Samengeklapt is de drone niet groter dan je handpalm. Klaar om te vliegen, meet hij 159 bij 203 mm, met een hoogte van 56 mm. Op zijn vlucht neemt de DJI Mini 2 Fly More Combo een kleine camera mee, met een 1/2.3 inch CMOS-sensor. Daarmee neem je foto’s in JPEG of RAW, met een resolutie van 12 MP.

Stabiel filmen kan in 4K-kwaliteit. De videobeelden die de camera van de DJI Mini 2 Fly More Combo maakt, worden live naar je smartphone gestreamd.

Daarvoor maakt deze mini drone gebruik van de OcuSync 2.0 videotransmissie, tot op een afstand van zeven kilometer. Het signaal wordt over drie antennes via radiofrequentie in hoge resolutie doorgestuurd.

De videoapparatuur wordt vooral in racedrones gebruikt en is bijgevolg een grote troef voor een kleine, lichte drone als deze. Ondertussen heb je ook de DJI Mini 3. Hier heb je enkele mooie upgrades, maar daar betaal je een meerkost voor.

Vliegduur: 31 minuten | Gewicht: 249 gram | Megapixel: 12 MP | Beelddefinitie: Ultra HD 4K

Beste racedrone: DJI avata PRO

Steeds populairder het racen met drones. Misschien ben je niet op zoek naar een drone om beelden te maken maar eerder een racedrone. Ook hier blijft DJI de favoriete keuze. Voorlopig zijn zij de maatstaf voor kwalitatieve drones. Er gelden wel heel wat andere criteria. Je kan al heel wat racedrones online kopen.

Ze moeten snel zijn en zijn dus redelijk licht. Ze moeten betrouwbaar zijn, wendbaar, en perfect inspelen op jouw bewegingen. Door de snelheid en het traject (racen doe je op een racebaan) maak je gebruik van een VR bril die de beelden van de drone weergeeft. Zo waan je jezelf in de drone en kan je beter inspelen op het traject.

Je beschikt over een 48 mp camera. Deze moet kwalitatief zijn om je perfect beeld te geven. Je mag ook niet misselijk worden, 60 fps met beeldstabilisatie is een minimum om dit te vermijden. Deze racedrone kan tot 120 fps aan.

Met een snelheid van 96 km/u zeker één van de snelste drones. De vliegafstand is slechts 18 km, extra batterijen zijn zeker aangeraden. Door het beschermende ontwerp en het lichte gewicht heeft wind een sterke invloed op de prestaties. Racedrones worden best binnen gebruikt. Daarom dat het racen vaak in leegstaande gebouwen gebeurt.

Met de micro SD slot kan je het geheugen uitbreiden tot 256 GB. Zo kan je je droneraces makkelijk opnemen. Het besturen gebeurt met een joystick, heel anders dan de traditionele controllers.

Vliegduur: 18 minuten | Gewicht: 410 gram | Megapixel: 48 MP | Beelddefinitie: full hd

Beste voor kinderen: Tello Drone (powered by DJI)

Speelgoed drones en drones van minder dan 250 gram die geen camera aan boord hebben, hoef je niet te registreren. Deze drones met CE-label vallen onder de categorie C0 zonder camera en mogen door iedereen gebruikt worden. Voorwaarde is wel dat het veilig blijft.

Is de lichte drone toch met een camera of sensor uitgerust, blijft registratie verplicht. Ook al weegt hij maar 80 gram, zoals de Tello Drone. Dergelijke propeller vliegtuigjes behoren tot de categorie: C0 met camera. Het registratienummer breng je zichtbaar onder de drone aan.

De Tello Drone is ideaal om als jonge piloot de knepen van het vak te leren. De drone herkent zelf geen obstakels en vertrouwt volledig op jouw stuurmanskunsten. Hij vliegt aan 28,8 km/u honderd meter ver. Een vlucht duurt maximaal dertien minuten.

Het kleine toestel heeft een compact camera met een 1/3.2” sensor en een vast diafragma van f/2.2 aan boord. Je neemt foto’s van 5 MP in JPEG-formaat. Dankzij de elektronische beeldstabilisatie krijg je mooie HD ready video’s. De overdracht gebeurt via wifi.

Vliegduur: 13 minuten | Gewicht: 80 gram | Megapixel: 5 MP | Beelddefinitie: HD ready

Beste FPV: DJI FPV Combo

FPV drones bezorgen je een ander gevoel bij het vliegen. De afkorting staat voor ‘first person view’, wat betekent dat je alles ziet alsof je zelf in de cockpit van je drone zou zitten. De drone is uitgerust met een camera en zender, die de beelden live via wifi doorsturen naar je smartphone.

Een VR-bril, of een FPV-bril maakt het levensecht. De drone is bedoeld voor gevorderde piloten. Doordat je de propellers mee in beeld krijgt, is het gemakkelijker om je drone te besturen en allerlei moeilijke manoeuvres uit te voeren.

De beste FPV-drone is de DJI FPV Combo. Hij wordt ingedeeld bij categorie C1 op basis van zijn gewicht van 795 gram. Daardoor moet je een cursus volgen en slagen voor je examens vooraleer je ermee mag vliegen. Het is een grote drone van 312 bij 255 mm, met een hoogte van 127 mm.

Met een maximum snelheid van 140 km/u heb je wel wat ervaring nodig om de drone in de lucht te houden. Hij kan 16,8 km overbruggen in een vlucht van twintig minuten.

De DJI FPV Combo heeft een camera aan boord die 4K video’s kan maken en JPEG foto’s neemt van 12 MP. Een beeldhoek van 150 graden toont mooie panoramische beelden. Met een ISO-waarde tot 12.800 heb je weinig licht nodig om heldere foto’s te nemen.

Vliegduur: 20 minuten | Gewicht: 795 gram | Megapixel: 12 MP | Beelddefinitie: Ultra HD 4K

Tot zover artikel ‘De 6 beste drones met camera van 2022’.

Je weet nu welke mooie luchtfoto’s en panoramische video’s maken. Voor actiebeelden vanaf de grond, heb je een action camera nodig.

compact drone met camera
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een drone?

Afstandsbediening

Om je drone te kunnen besturen, heb je over het algemeen een afstandsbediening of controller nodig. Sommige kun je ook besturen door middel van je smartphone. Ga na hoe dat bij jouw drone moet. Zit er geen controller bij, zul je er nog een moeten kopen, die compatibel is met je drone. Je hebt daarbij de keuze tussen verschillende modellen en prijsklassen.

De motion controller ziet eruit als een stuurknuppel en reageert op je handbewegingen. Je houdt de knuppel met één hand vast. Afstandsbedieningen die eruitzien als een controller van een videogame, met 3D joysticks, bestuur je dan weer met twee handen.

De smart controller is een derde type aansturing. Die controller heeft behalve de twee stuurknoppen ook een ingebouwd scherm dat weergeeft wat je drone filmt. De videosignalen kunnen ook naar je smartphone worden doorgestuurd. Voor bepaalde drones heb je helemaal geen controller nodig. Die kun je rechtstreeks vanaf je smartphone aansturen.

Camera

Onder een zware drone hangt vaak een goede camera, met een variabel diafragma voor een betere lichtregeling en een aangepaste scherptediepte. Hogere ISO-waarden zijn mogelijk voor vluchten in slechte lichtomstandigheden. Zo maak je ook ’s avonds of bij slecht weer nog heldere beelden. Een goede camera heeft ook een optische zoom om je onderwerp dichterbij te halen.

Een digitale zoom heeft geen meerwaarde. De beeldkwaliteit verslechtert wanneer je die inzet. Ook de camera’s onder lichte drones leveren vaak minder mooie beelden op. Zowel de scherpte, resolutie als helderheid gaan erop achteruit. Daardoor is sterk uitvergroten van beelden uit den boze. Video’s halen geen 4K kwaliteit meer. Foto’s worden niet in RAW-formaat, maar als JPEG geregistreerd.

Stabilisatie

Vloeiende video’s maken, zonder storende trillingen of haperingen, is behoorlijk moeilijk. Ook als je met beide voeten stevig op de grond staat. Daarom worden goede camera’s en lenzen voorzien van een ingebouwde beeldstabilisator. Bij een drone die bruuske bewegingen maakt en onderhevig is aan felle windstoten, is die stabilisatie zeker nodig.

Daarnaast wordt een goede drone uitgerust met een 3-assige gimbal of cardanische ophanging, die de camerabewegingen soepel laat verlopen. Die assen bewegen ten opzichte van elkaar om schokken op te vangen. De camerabewegingen zullen ogenschijnlijk trager verlopen, waardoor trillingen niet meer te zien zijn in de video. De camera blijft de hele tijd stabiel.

beste drone met bril besturen
Afbeelding:DJI

Sensoren

De sensor is een lichtgevoelige plaat in je camera, waarop het beeld wordt gevormd dat later op je geheugenkaart wordt weggeschreven. Een professionele spiegelreflexcamera heeft een full frame sensor die het beeld één op één registreert. In kleinere camera’s is minder plaats, waardoor een kleinere beeldsensor wordt ingebouwd. Die levert vaak beelden op met een lagere resolutie, die minder kunnen worden uitvergroot.

Een professionele drone heeft een betere camera met grotere beeldsensor, dan een mini drone of een compacte drone. Waar een full frame sensor een cropfactor 1 heeft, moet je bij een 1 inch sensor al rekening houden met een factor 2,73. Bij een beeldsensor van 1/2.3” doe je maal 5,62 en bij een sensor van 1/3.2” is de cropfactor 7,61, waardoor 4K video’s en RAW-beelden er niet meer inzitten.

Batterij en vliegtijd

Iedere goede drone heeft zijn eigen batterij met een specifieke vorm: een blok, met uitsparingen en uitstulpingen. De batterij voorziet de drone van stroom, zodat hij kan vliegen en bijsturen. De meeste drones hebben één accu. Drones met een kit, geven je het voordeel van bijkomende batterijen, zodat je sneller van accu kunt wisselen.

In verhouding tot de duur van de vlucht, kost het opladen van de batterij gemiddeld dubbel zo veel tijd. Het is handig over een tweetal bijkomende accu’s te beschikken, zodat je altijd een opgeladen batterij hebt om meteen verder te vliegen.

De maximale vliegduur is een indicatie. De reële duur hangt af van de weersomstandigheden en het type drone. De batterij van een lichte mini drone moet harder werken om tegen de wind in te vliegen en dat verbruikt meer stroom. Van de maximale vliegtijd blijft dan soms maar een derde meer over.

Draagbaarheid en gewicht

De meeste drones neem je gemakkelijk mee op reis. Een mini drone door zijn compacte vorm. Grote drones doordat je ze kunt samenvouwen, waardoor ze nog maar half zo groot zijn wanneer je ze in je reiskoffer steekt.

Door de nieuwe uniforme wetgeving, mag je in alle lidstaten van Europa vliegen. Het gewicht van de drone bepaalt onder welke Europese categorie hij valt. Drie hoofdklassen A1, A2 en A3 worden nog eens onderverdeeld in C-categorieën, waaraan telkens andere voorwaarden gekoppeld zijn.

Voor de categorie C0, tot 250 gram, is geen opleiding nodig. Heeft de drone een camera, dan is een registratie wel verplicht. Vanaf C1, tussen 250 en 900 gram, moet je wel een opleiding volgen en voor het examen slagen. Vanaf C2, boven 900 gram, speelt ook de snelheid van de drone een rol en moet je als piloot aan nog strengere voorwaarden voldoen.

professionele drone
Afbeelding:Canva.com

FAQ – Vaak gestelde drone vragen

Wat is een drone?

Een drone is een onbemand luchtvaartuig: een mini propellervliegtuig of kleine helikopter. De piloot bestuurt de drone vanaf de grond, door middel van een afstandsbediening. Drones zonder camera moet je in het vizier houden. Wanneer ze een camera aan boord hebben, gebruik je die om mooie beelden te maken en als hulpmiddel bij het besturen.

Drones voor beginners behoren tot de categorie C0. Ze wegen minder dan 250 gram. Je hoeft geen opleiding te volgen om deze drone te mogen besturen. Een professionele drone is zwaarder, vliegt hoger, verder en sneller. Afhankelijk van hun toepassingen variëren die drones in vorm en gewicht. Voor je ermee aan de slag mag gaan, volg je een opleiding en slaag je voor de examens.

Waar mag je vliegen met een drone?

Door de uniforme wet op het dronegebruik mag je in elke Europese lidstaat vliegen. Sinds januari ’21 gelden overal dezelfde regels. Dat is vooral goed nieuws voor beginnende piloten van lichte drones, onder de 250 gram. Je mag je mini drone mee op reis nemen en in het buitenland de lucht in sturen, om mooie beelden te maken van het landschap.

Voor professionele drones gelden zwaardere regels. Maar globaal gesproken mag je overal vliegen waar je drone geen gevaar vormt voor mensen op de grond en het andere luchtverkeer. Vooral in de laagvliegzones van helikopters en vliegtuigen kunnen conflicten ontstaan. De verboden, rode zones in België vind je terug op de Droneguide kaart van Skeyes.

De kaarten met ‘no-fly’ zones van de andere Europese landen moet je per land raadplegen. Iedere luchtvaartautoriteit is verantwoordelijk voor zijn eigen luchtruim. Momenteel bestaan er nog geen luchtvaartkaarten over landen heen of voor het hele Europese grondgebied.

beste drone 2022 vergelijken
Afbeelding:DJI

Heb ik een drone verzekering nodig?

Als piloot ben je verantwoordelijk voor de schade die je drone veroorzaakt. Om risico’s te beperken, mag je drone niet boven mensenmassa’s vliegen. Je moet ook de privacy van anderen respecteren. Zo mag je niet over hun privéterrein vliegen en daar ongevraagd opnames maken. Je drone moet steeds herkenbaar zijn aan een zichtbaar aangebracht registratienummer.

Voor je dat nummer kunt aanvragen, moet je een gepaste aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, die per categorie anders is. Bij recreatieve vluchten mag je drone niet hoger gaan dan 120 meter en moet hij binnen je gezichtsveld blijven. Wanneer het dan nog fout gaat, zal de verzekering de schade dekken.

In sommige familiale verzekeringen is dronegebruik in de polis opgenomen. Het gaat dan enkel over vluchten met een laag risico, op meer dan drie kilometer van een luchthaven of afgebakend terrein met laagvliegroutes. Je mag evenmin boven gevangenissen, gasinstallaties of kerncentrales vliegen.

Voor professionele vluchten sluit je een droneverzekering af, met een waarborg burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Die komt tussen in geval van lichamelijke of materiële schade. Die geldt over de hele wereld, behalve in de VS en Canada. Je kunt die polis nog uitbreiden, door je te verzekeren tegen: hacking, diefstal en het verlies van beeldmateriaal.

Tot zover het artikel ‘Beste drone’ – Laatste update 25/10/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.