Beste Drone

Bij het kopen van een drone mag je niet enkel kijken naar wat de drone allemaal kan, je moet ook rekening houden met de huidige Belgische wetgeving. Volgens ons is de DJI Mavic  Pro de beste drone die je momenteel kunt kopen. Deze drone is uitgerust met een 4K camera, 3-assige beeldstabilisatie en sensoren die objecten of personen kunnen ontwijken. Helaas is deze drone al redelijk prijzig, daarom raden we ook een drone aan die minder dan de helft kost en een drone waar je geen examen voor moet afleggen. Helemaal onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je allemaal op moet letten wanneer je een drone wil kopen.

Onze top 3 – Beste Drones 2019

De beste drone die je volgens ons kunt kopen is de DJI Mavic 2 Pro. Deze drone van DJI is uitgerust met een Hasselblad camera die in 4K kan filmen en 20 megapixel foto’s kan trekken. Daarnaast is de DJI Mavic 2 Pro uitgerust met sensoren in alle richtingen waardoord hij zeer goed obstakels vermijden. Een bijkomend voordeel is dat dankzij deze sensoren de drone ook bij matige wind goed zijn positie kan behouden wat heel belangrijk is voor het opnemen van een video. Daarenboven heeft deze drone goede software, waaronder ActiveTrack. Met ActiveTrack zal de drone autonoom een object of persoon filmen, ideaal voor wie zichzelf wil filmen tijdens het snowboarden, kiten, etc. Ook dankzij zijn compacte vorm en inklapbare vleugels kan je de drone gemakkelijk in een standaard rugzak vervoeren.

“Beste drone 2019”

De DJI Spark kost minder dan de helft van de DJI Mavic 2 Pro maar heeft wel dezelfde opties zoals de sensoren, beeldstabilisatie en ActiveTrack. De goedkopere prijs vertaald zich wel in een mindere camera die niet in 4K maar in een maximale resolutie van 1080p (Full HD) kan filmen. Ook het batterijleven is een pak kleiner, 16 minuten in plaats van 31 minuten. Maar door de kleinere batterij weegt deze drone maar de helft van de DJI Mavic 2 Pro en is het ook een pak kleiner. Voor mensen die op zoek zijn naar een zeer draagbare drone die in 1080p kan filmen is de DJI Spark ideaal.

“Beste prijs / kwaliteit drone”

Voor beginners die een klein budget hebben maar toch graag een drone willen kopen met een camera raden we de DJI Tello aan. Hij kan niet in 1080p filmen maar is wel uitgerust met een 720p camera. Deze camera levert wel maar matige beeldkwaliteit en door het feit dat er geen beeldstabilisatie is kunnen de beelden schokkerig zijn vanaf er een beetje wind is. De batterij gaat wel bijna even lang mee als de DJI Spark en het is een ideale drone om mee te leren vliegen. Hij kan zowel vertrekken van de grond als in de lucht en heeft een ingebouwde trukendoos. Wij denken dat DJI Tello ideaal is voor beginners en jonge kinderen die geen brevet hebben.

“Beste goedkope drone”

Het onderzoek

Wie moet een drone kopen?

Drones zijn kleine vliegtuigen die uitgerust kunnen worden met een camera om foto’s en video’s te maken vanuit een vogelperspectief. Technisch gezien is de drone waarover we hier spreken een quadcopter (quad verwijst naar de 4 bladen), het woord drone beschrijft elk onbemand vliegtuig dat op afstand kan bestuurd worden.

Drones kunnen zowel interessant zijn voor professionals als voor hobbyisten. Professionals kunnen het gebruiken voor het filmen van speciale events zoals een huwelijk of een festival. Maar ook de politie gebruikt ondertussen al drones, niet alleen om evenementen in de gaten te houden maar ook voor alcoholcontroles en het opsporen van vermiste personen. Ook particulieren zoals jij en ik kunnen een drone kopen en gebruiken. Volgens een artikel van de Tijd zijn er ondertussen meer dan 2300 grote drones geregistreerd in België. Hou er wel rekening mee dat als je met een drone wil vliegen je rekening moet houden met bepaalde regels die worden bepaald door de Belgische overheid.

Drone wetgeving België

Het is belangrijk om rekening te houden met de Belgische drone wetgeving vooraleer je een drone gaat kopen. Zolang je drone minder dan 1 kilo weegt en je de drone binnenshuis of boven je eigen privé terrein gebruikt tot een maximum hoogte van 10 meter, moet je geen specifieke acties ondernemen. Je drone valt namelijk onder recreatief gebruik waarvoor je geen verzekering moet afsluiten. Kinderen van alle leeftijden zijn ook toegelaten om zo’n type drone te besturen.

Het is pas vanaf je met een drone zwaarder dan 1 kilo wilt vliegen of hoger dan 10 meter wilt vliegen dat je een theoretische opleiding moet volgen, een praktijkexamen moet afleggen en je je drone moet laten registreren. In dit geval spreken we over een drone klasse 2 wat een laag risico inhoudt. Om een vlucht uit te voeren met een drone van een klasse 2 dien je verplicht een theoretische opleiding te volgen en een praktisch examen af te leggen als RPAS-bestuurder (RPAS = Remotely Piloted Aircraft Systems).

Drone verzekering

Voor een drone van klasse 2 ben je verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Voor een drone die onder recreatief gebruik valt ben je niet verplicht maar wordt het wel aangeraden. Ook al zijn drones de dag van vandaag uitgerust met sensoren om een crash met andere objecten of personen te vermijden zijn deze zaken nooit foolproof. Om eventuele schade aan derden te vergoeden raden wij aan om contact op te nemen met je huidige verzekeraar om te zien of je voor het gebruik van je drone gedekt bent onder een BA verzekering. Naast het te behalen brevet dien je ook een BA verzekering af te sluiten die eventuele schade aan derden vergoedt. Volgende verzekeraars bieden een verzekering aan voor een drone:

Drone klasse 2 opleiding

Om met een drone klasse 2 te mogen vliegen ben je verplicht om een opleiding te volgen. Momenteel kan dat in België op volgende locaties:

Drone kopen

Waarop moet ik letten

Er bestaan drones in de vorm van een traditioneel vliegtuig maar we hebben beslist om deze niet te reviewen. Drones met een quadcopter design (4 bladen) kunnen stabiel in de lucht blijven hangen. Daarom dat ze ook zo geschikt zijn voor het nemen van foto’s of video’s. Het nadeel van drones in de vorm van een vliegtuig is dat ze constant in beweging moeten zijn, een lange landingsbaan nodig hebben en het risico op beschadiging groter is.

Een drone kopen en je vliegbrevet halen kan heel veel geld kosten. Het is zonde om een dure drone in een moment van onoplettendheid onherstelbaar te beschadigen. Daarom zijn we een enorme voorstander van drones die uitgerust zijn met sensoren die obstakels kunnen detecteren en hun vluchtpad kunnen bijstellen zodat het obstakel ontweken kan worden. Als je een drone koopt let dan op of er zowel sensoren aan de voor en achterkant zitten. Op die manier is de kans al een pak kleiner dat je drone zwaar beschadigd geraakt.

De beste drone voor ons is uitgerust met een camera die in 4K resolutie kan filmen. Indien je budget beperkt is zou je ook kunnen kiezen voor een camera die in 1080p kan filmen. Een camera die enkel in 720p kan filmen is voor ons enkel geschikt voor de beginnelingen die eens willen proeven van wat het is om met een drone te vliegen.

Wat is een gimbal? Een gimbal is een stabilizer dat er voor zorgt dat de camera zo weinig mogelijk schokken ervaart. Aangezien een drone door de wind door elkaar kan geschud worden is het belangrijk om een gimbal te hebben zodat je bruikbaar beeldmateriaal kunt filmen. Als je filmt met een drone zonder gimbal zal je beeldmateriaal schokken vertonen. Er bestaan gimbals met 2 en 3 assige beeldstabilisatie. Een 3-assige gimbal stabiliseert de camera op alle drie de assen en is het best voor beeldstabilisatie.

Wat is een gimbal? Een gimbal is een stabilizer dat er voor zorgt dat de camera zo weinig mogelijk schokken ervaart. Aangezien een drone door de wind door elkaar kan geschud worden is het belangrijk om een gimbal te hebben zodat je bruikbaar beeldmateriaal kunt filmen. Als je filmt met een drone zonder gimbal zal je beeldmateriaal schokken vertonen. Er bestaan gimbals met 2 en 3 assige beeldstabilisatie. Een 3-assige gimbal stabiliseert de camera op alle drie de assen en is het best voor beeldstabilisatie.

Software voor een drone is belangrijk omdat het je niet enkel kan helpen om toffe opnames te maken maar ook om te vermijden dat je je drone kwijtgeraakt. Een goede drone heeft namelijk een fail-safe knop dat ervoor zorgt dat hij terugkeert naar de plek waar hij de laatste keer is opgestegen. In geval dat je oogcontact verliest met je drone kun je hem op automatische piloot laten terugvliegen. De beste drones zijn ook uitgerust met een autonome vliegmodus die je kunt instellen als je bijvoorbeeld gaat snowboarden. Tijdens de autonome vliegmodus zal de drone een specifiek object of persoon blijven volgen wat toffe beelden kan opleveren.

De beste drones zijn goed ontworpen en kun je gedeeltelijk opvouwen en makkelijk meenemen. Een goede drone moet in een standaard rugzak passen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.