Beste Drone

Volgens ons onderzoek is de DJI Mavic 2 Pro de beste drone die je momenteel kunt kopen. Deze drone met camera kan beelden opnemen in 4K, is uitgerust met 3-assige beeldstabilisatie en sensoren die objecten of personen kunnen ontwijken. Door zijn stevig prijskaartje raden we echter ook de DJI Mavic Air aan. Dit is de beste drone qua prijs-kwaliteitsverhouding, omdat hij ook uitgerust is met een 4K-camera voor minder dan de helft van de prijs van de DJI Mavic 2 Pro. Wanneer je van plan bent om een aankoop te doen, ga dan zeker eerst eens over de huidige dronewetgeving. Wanneer je hoger wilt vliegen dan 10 meter, moet je al lessen volgen, voor examens slagen en een verzekering afsluiten. Onderaan dit artikel kun je meer terugvinden over de huidige wetgeving en waar je op moet letten bij het kopen van een drone met camera.

Beste Drone 2020

De beste drone die je volgens ons onderzoek kunt kopen is de DJI Mavic 2 Pro. Hij is voorzien van een uitstekende camera, heeft een lang batterijleven en beschikt over ingebouwde obstakelontwijking. Deze drone van DJI is uitgerust met een Hasselbladcamera die in 4K kan filmen en 20 megapixelfoto’s kan nemen. Hij is uitgerust met sensoren om obstakels te vermijden, zodat de kans op een crash minimaal is. Maar de sensoren zijn er niet enkel om obstakels te vermijden. Bij matige wind kan de drone zich stabiel houden, wat je films en foto’s zeker ten goede komen. Dankzij een batterij van 3850 mAh kan hij ongeveer 31 minuten in de lucht blijven bij normaal gebruik.

“Beste drone 2020”

Hij beschikt ook over verschillende vliegmodussen  om je te helpen om coole video’s te maken. Zo heb je onder andere Hyperlapse (een soort van timelapse), Tripod mode om foto’s te nemen en ActiveTrack. Die laatste vliegmodus kan je gebruiken om deze DJI drone een object of persoon te laten volgen en te filmen terwijl hijobstakels ontwijkt. Dankzij het slimme ontwerp kun je de vleugels inklappen, waardoor je hem gemakkelijk in een tas of rugzak kunt meenemen. Hij weegt ongeveer 900 gram, waardoor je de drone recreatief kunt gebruiken zolang je onder de 10 meter hoogte blijft. Dat wil zeggen dat je geen examen moet afleggen, je drone niet moet registreren en geen verzekering moet afsluiten. Wil je hoger vliegen, dan heb je een klasse 2 of klasse 1 brevet nodig.

De DJI Mavic Air is de beste drone prijs kwaliteit gezien dankzij zijn compact formaat, 4K camera en uitstekende beeldstabilisatie. Met een gewicht van 430 gram is hij een stuk lichter in vergelijking met de DJI Mavic 2 Pro. Hij is ook ee stuk kleiner, klein genoeg om mee te nemen in de zak van een gewone jas. Ondanks zijn kleinere formaat moet hij zeker niet onderdoen voor zijn grote broer. Deze DJI-drone is namelijk ook uitgerust met een 4K-camera, een gimbal met 3 assen en sensoren om obstakels te ontwijken. Dit allemaal aan ongeveer de helft van de prijs van de Mavic 2 Pro. Als je op zoek bent naar de beste drone qua prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de DJI Mavic Air de beste keuze die je kunt maken.

“Beste drone prijs kwaliteit”

Hij kan beelden in 4K opnemen aan maximaal 30 fps (frames per seconde) of 1080p aan maximaal 120 fps. Om je te helpen om video’s te maken, kun je de drone instellen om je automatisch te volgen wanneer je bijvoorbeeld gaat skiën of snowboarden. Maar er zijn ook andere videomodussen zoals Boomerang, waarmee je je kunt laten filmen door de drone terwijl die helemaal rond je vliegt. Zo kun je mooie video’s maken van jou en je omgeving. De camera heeft een 1/2.3 CMOS-sensor met een 12 megapixelcamera om foto’s te nemen. Maar je kunt meer doen dan enkel foto’s nemen met deze DJI-drone. Dankzij een batterij van 2.375 mAh heeft hij een autonomie van 21 minuten.

De DJI Mavic Mini is een relatief goedkope drone met camera. Met relatief goedkoop bedoelen we de helft van de prijs van de DJI Mavic Air wat nog altijd 499 euro is. Voor deze prijs heb je wel de drone samen met het Fly More pakket. Dat pakket bestaat uit een controller, 3 reserve accu’s,  extra propellers, propeller beschermers en een draagtas om alles in te steken. De camera kan in 2.7K filmen aan 30 fps of in 1080 aan 60 fps. Momenteel is een camera die in 4K kan filmen enkel beschikbaar bij de Mavic Air en Mavic 2 Pro/Zoom die een stuk duurder zijn. Wat we positief vinden is dat hij zeer compact is en licht is met een gewicht van 249 gram. En ondanks zijn compacte vorm kan hij zeer goed stabiel blijven zelfs bij sterke wind. Dat was een optie dat vroeger enkel was weggelegd voor de duurste drones.

“Goedkope drone met camera”

Om de Mavic Mini te besturen maak je gebruik van de DJI Fly app. Deze is ontworpen voor beginnende piloten door vooral te focussen op het manueel vlieggedeelte. Hij is daarom ideaal voor beginners die een goedkope drone zoeken om mee te leren vliegen. We raden wel aan om voor het Fly more pakket te gaan waarbij een compatibele controller zit.

De DJI Mavic 2 Pro en de Mavic 2 Zoom hebben identieke specificaties, behalve de camera en de prijs. Qua afmetingen, gewicht, batterij en design zijn deze twee DJI drones dus identiek in elk opzicht. Beide toestellen beschikken ook over OccuSync 2.0 waardoor je op de Smart Controller alle beelden in 1080p-resolutie live kunt volgen. Hoe verschilt de camera dan? De DJI Mavic 2 Zoom heeft geen Hasselbladcamera maar wel een camera die tweemaal optisch kan inzoomen en tweemaal digitaal. Hierdoor kun je tot vier keer inzoomen zonder te moeten inboeten op beeldkwaliteit, maar als je digitaal zoomt, wat niets anders is dan het beeld opblazen, dan valt de resolutie wel terug van 4K naar 1080p. Als je van plan bent om te filmen van een grote afstand ben je beter of met de Mavic 2 Zoom.

“Professionele drone met camera”

Net zoals de Mavic 2 Pro, beschikt de Mavic 2 Zoom over een autonomie van 31 minuten, sensoren om obstakels te ontwijken en verschillende vliegmodussen die je kunnen helpen om coole video’s te maken. Deze twee DJI drones zijn momenteel de beste drones die je als amateur kunt kopen. Er is ook nog de DJI Inspire 2, maar deze drone kost tussen de 3.000 en 8.000 euro. De DJI Inspire 2 is meer gericht op professionele fotografen die een drone nodig hebben waarvan ze de lenzen kunnen uitwisselen. Maar zelfs professionals kunnen met de Mavic 2 Zoom (of de Pro) prachtige foto’s en video’s maken.

Het onderzoek

Wat is een drone?

Drones zijn kleine vliegtuigen die uitgerust kunnen worden met een camera om foto’s en video’s te maken vanuit een vogelperspectief. Technisch gezien is het soort drone waarover we hier spreken een quadcopter. Quad verwijst namelijk naar de 4 bladen van de drone. In principe verwijst het woord drone naar elk onbemand vliegtuig dat op afstand bestuurd kan worden.

Drones kunnen zowel voor professionals als voor hobbyisten interessant zijn. Professionals kunnen ze gebruiken voor het filmen van speciale events zoals een huwelijk of een festival. Ook de politie gebruikt ondertussen al drones. Niet alleen om evenementen in de gaten te houden, maar ook voor alcoholcontroles en het opsporen van vermiste personen. Ook de NMBS denkt er aan om drones in te zetten om kabeldiefstallen tegen te gaan. En ook ziekenhuizen willen inspelen op het gebruik van drones voor het leveren van medicijnen. Particulieren gebruiken ze vooral voor het maken van foto’s.

Volgens een artikel in de krant De Tijd zijn er ondertussen meer dan 2.300 grote drones geregistreerd in België. Let op: als je met een drone wil vliegen, moet je rekening houden met bepaalde regels die worden bepaald door de Belgische overheid. Lees hieronder verder om te weten wat onder recreatief gebruik valt en wat niet. Dit is belangrijk om te weten, want als je drone niet onder recreatief gebruik valt, dan ben je verplicht om onder andere een opleiding te volgen, een examen af te leggen en een verzekering af te sluiten.

Dronewetgeving België

Het is belangrijk om rekening te houden met de Belgischedrone wetgeving vooraleer je een drone gaat kopen. Zolang je drone minder dan 1 kilogram weegt en je de drone binnenshuis of boven je eigen privéterrein gebruikt tot een maximum hoogte van 10 meter, moet je geen specifieke acties ondernemen. Je drone valt namelijk onder recreatief gebruik waarvoor je geen verzekering moet afsluiten. Kinderen van alle leeftijden zijn toegelaten om zo’n type drone te besturen.

Het is pas wanneer je met een drone zwaarder dan 1 kilo wilt vliegen of hoger dan 10 meter wilt vliegen, dat je een theoretische opleiding moet volgen, een praktijkexamen moet afleggen als RPAS-bestuurder (RPAS = Remotely Piloted Aircraft Systems). en je je drone moet laten registreren. Er zijn twee klassen van drones, met specifieke vereisten (zie onder).

Fragment Drones Telefacts

Drone klasse 2

 • Minimumleeftijd is 16 jaar
 • Voor drones met een gewicht van 5 kg of minder
 • Maximale hoogte is 45 meter
 • Attest van afstandspiloot behalen (opleiding + praktisch examen)
 • Je moet een verzekering afsluiten voor je drone
 • Drone moet geregistreerd worden bij het DGLV
 • Voor meer info: zie de website van de Belgian Drone Federation

Drone klasse 1

 • Minimumleeftijd is 18 jaar
 • Voor drones met een gewicht van 150 kg of minder
 • Maximale hoogte van 90 meter
 • Bewijs van bevoegdheid voor bestuurder van een drone (opleiding + praktisch examen)
 • Je moet een verzekering afsluiten voor je drone
 • Drone moet geregistreerd worden bij het DGLV
 • Voor meer info: zie de website van de Belgian Drone Federation

Drone verzekering

De meeste drones zijn vandaag uitgerust met sensoren om een crash met andere objecten of personen te vermijden. Helaas kan een ongeluk altijd gebeuren. Voor recreatief gebruik ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Als je hoger dan 10 meter wilt vliegen en/of een drone hebt van 1 kilo of meer, val je al in klasse 2 of 1. Dit wil zeggen dat je verplicht bent om een verzekering af te sluiten waarin het gebruik van een drone gedekt wordt.

Om eventuele schade aan derden te vergoeden, raden wij aan om contact op te nemen met je huidige verzekeraar. Je kunt met hun afstemmen of je huidige drone gedekt wordt binnen de burgerlijke aansprakelijkheid die je momenteel hebt. Volgens een doorlichting van Test Aankoop eind 2017 zijn de zes beste verzekeraars op het vlak van drones AG Insurance, Axa, Baloise, Belfius, DVV en ING. Als je overweegt om lid te worden van de Belgian Drone Federation, dan kun je genieten van een tarief dat zij onderhandeld hebben.

Drone kopen: waar op letten

Afstandsbediening

Je kunt een drone kopen met of zonder een aparte afstandsbediening. Wij raden altijd aan om een aparte afstandsbediening te kopen, maar het kan zijn dat je budget dat niet toelaat. Een aparte afstandsbediening met een geïntegreerd scherm van DJI kost je ongeveer 600 euro, een stevige meerprijs dus. Een alternatief is om voor een aparte afstandsbediening zonder geïntegreerd scherm te kiezen. Om te kunnen zien wat je aan het filmen bent, maakt deze afstandsbediening verbinding met je smartphone. Om het allemaal ergonomisch te houden, kunnen deze remote controllers openklappen om je smartphone vast te houden. De goedkoopste, maar ook slechtste oplossing is om de drone te bedienen via je smartphone. In vergelijking met een afstandsbediening met fysieke joysticks is de bediening veel moeilijker.

Camera

De beste drones op de markt zijn momenteel voorzien van een camera die in 4K kan filmen. Er bestaan goedkopere drones die in 1080p filmen, hiermee kun je ook nog mooie beelden filmen. We raden wel af om een drone te kopen die maximaal in 720p kan filmen. Deze resolutie is te laag om mooie beelden mee te maken. We raden aan om voor een drone met een 4K camera te kiezen. Dergelijke drones zijn ondertussen redelijk betaalbaar geworden, en de camera’s van de meeste drones zijn niet vervangbaar. Aangezien 4K de resolutie van de toekomst is, raden we aan om hiervoor te kiezen als je budget dit toelaat. Er bestaan drones waarvan je de camera kunt uitwisselen maar deze drones (zoals de DJI Inspire 2) kosten snel meer dan 3000 euro. Kijk ook naar wat de camera op vlak van fotografie kan. De DJI Mavic Air heeft een 12 megapixelcamera waarmee je toffe foto’s kunt nemen. De DJI Mavic 2 Pro daarentegen heeft een 20 megapixel Hasselbladcamera waarmee je foto’s in RAW kunt nemen. Dat is vooral handig als je nadien je foto’s nog wilt bewerken met Photoshop.

Quadcopterdesign

Er bestaan drones in de vorm van een traditioneel vliegtuig maar we hebben beslist om deze niet te reviewen. Drones met een quadcopterdesign (4 bladen) kunnen stabiel in de lucht blijven hangen. Daarom dat ze ook zo geschikt zijn voor het nemen van foto’s of video’s. Drones in de vorm van een vliegtuig hebben nogal wat nadelen: ze moeten constant in beweging zijn, hebben een lange landingsbaan nodig en het risico op beschadiging is groter.

Sensoren

Een drone kopen en je vliegbrevet halen kan heel veel geld kosten. Het is zonde om een dure drone in een moment van onoplettendheid onherstelbaar te beschadigen. Daarom zijn we een enorme voorstander van drones die uitgerust zijn met sensoren die obstakels kunnen detecteren en hun vluchtpad kunnen bijstellen zodat het obstakel ontweken kan worden. Let erop dat er zowel sensoren aan de voor- als achterkant zitten. Op die manier is de kans al een pak kleiner dat je drone zwaar beschadigd geraakt.

Gimbal

Wat is een gimbal? Een gimbal is een stabilizer die ervoor zorgt dat de camera zo weinig mogelijk schokken ervaart. Aangezien een drone door de wind door elkaar kan geschud worden is het belangrijk om een gimbal te hebben zodat je bruikbaar beeldmateriaal kunt filmen. Als je filmt met een drone zonder gimbal zal je beeldmateriaal schokken vertonen. Er bestaan gimbals met twee- en  drieassige beeldstabilisatie. Een drieassige gimbal stabiliseert de camera op alle drie de assen en is het best voor beeldstabilisatie.

Batterij

Een goede drone die je vandaag koopt kan tussen de 20 en 30 minuten in de lucht blijven hangen. De reële vliegtijd hangt vooral af van de weersomstandigheden en hoe snel u de drone laat rondvliegen. Het is dus geen overbodige luxe om een extra batterij aan te schaffen. Voor de kost van een extra batterij moet u ongeveer 100 euro langs de kant zetten. Een powerbank kan handig zijn om een lege batterij op te laden wanneer u onderweg bent. Hebt u nog geen powerbank kan u onze aanbevelingen op volgende pagina vinden.

Software

Software voor een drone is belangrijk. Ze helpt je om toffe opnames te maken ,maar ook om te vermijden dat je je drone kwijtraakt. Een goede drone heeft namelijk een fail-safeknop die ervoor zorgt dat hij terugkeert naar de plek waar hij de laatste keer is opgestegen (return to home). Wanneer je oogcontact verliest met je drone, kun je hem op automatische piloot laten terugvliegen. De beste drones zijn ook uitgerust met een autonome vliegmodus die je kunt instellen als je bijvoorbeeld gaat snowboarden. Tijdens de autonome vliegmodus zal de drone een specifiek object of persoon blijven volgen, wat toffe beelden kan opleveren. Bij een goede drone kun je ook een virtuele barrière instellen waar hij niet voorbij mag vliegen. Geofencing en een no-fly-zone instellen werken op hetzelfde principe. Ze helpen je om uit de buurt te blijven van plaatsen waar je niet mag vliegen. Denk maar aan luchthavens, militaire zones of gevangenissen.

Draagbaarheid

De beste nieuwe drones zijn goed ontworpen en kun je gedeeltelijk opvouwen en in een rugzak meenemen. Er bestaan zelfs modellen zoals de DJI Mavic Air die in de zak van een jas passen. Oudere drones kun je niet inklappen en moet je meenemen in een koffer. In ieder geval raden we aan om je drone in een koffer te vervoeren om onnodige schade aan de propellers te vermijden. Een koffer voor een DJI Mavic 2 Pro of Zoom kun je onder andere op Coolblue vinden.

Reserveonderdelen

Ook al zijn de meeste drones vandaag uitgerust met sensoren, toch is de kans op beschadigingen nog altijd reëel. De propellers van een drone zijn de gevoeligste onderdelen. Ze komen het snelst in contact met obstakels en kunnen gemakkelijk breken. Maar zelfs zonder ongelukken wordt er aangeraden om ze om de 200 vluchten vervangen. Reken snel op ongeveer 20 euro om een paar propellers te vervangen. Ook andere onderdelen kunnen kapot gaan. Van gekende merken zoals DJI en Parrot kun je gemakkelijk reserveonderdelen vinden om je drone te herstellen. Als je een drone van exotische merken koopt, zoals van Hubsan of Laumox, ben je goedkoper af in het begin maar is de kans groot dat je niet altijd de nodige reserveonderdelen zal kunnen vinden.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.