De 5 beste dumbells van 2021

Thuis gewichten heffen met verstelbare halters of dumbells

Sport zijn endorfines, je voelt je goed en ziet er goed uit. Het doet wonderen met je zelfbeeld en je haalt er zelf energie uit. Sporten is belangrijk en kan tegenwoordig even goed thuis gedaan worden. Er zijn vele hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen, daarom gaan we hier op zoek naar de beste dumbbells. Dumbbells vind je in elk fitnesscentrum, maar kan je ook perfect online of in de winkel aankopen om lekker thuis oefeningen uit te voeren.

Uit ons onderzoek kwam heel duidelijk naar voren dat de titel van beste dumbbells voor de Bowflex halterset weggelegd is. Een verstelbare halterset die tot 15 niveaus aankan, en dus voor zowel beginnende als gevorderde sporters een handig hulpmiddel is. Daar het gepatenteerde design en sluitmechanisme is deze set heel uniek. Een combinatie van tijdsbesparing en plaatsbesparing, met een sobere kleur. Deze set had ons meteen overtuigd! Lees ons onderstaand onderzoek om te weten waarop je moet letten bij de aankoop van dumbbells.

FOCUS FITNESS VERSTELBARE HALTERSET

In de zoektocht naar de beste dumbbells houden we ook de prijs in gedachten. Deze set is makkelijk te gebruiken, makkelijk te veranderen en blijft zeer betaalbaar. Het is een heel kwalitatieve set van 2 dumbbells met elk een aantal gewichten. Deze set werkt, aangezien ze verstelbaar zijn, met een locksysteem. Met een draaiknop kan je perfect aangeven welk gewicht je aan je bar wilt. Ideaal voor beginners, maar zeker ook voor gevorderden. Uit 14 schijven (of gewichten) kan je kiezen, gaande van 2.5 kg tot 24 kg. Dat is al een mooi gewicht om je spieren te trainen.

Deze dumbbells zijn heel handig in gebruik, en zeer gemakkelijk weg te bergen in huis of in de fitness. Je bent sowieso weinig plek kwijt, aangezien je slechts 1 set nodig hebt in plaats van meerdere dumbbells. Ook tijd is een belangrijk gegeven bij deze set, aangezien je slechts 1 set hebt. Geen minuten kwijt om er extra of minder gewichten aan te hangen. Enkel voordelen dus bij deze set. Daarenboven zijn ze ook van gietijzer gemaakt, en liggen ze heel gemakkelijk in de hand. Niet te veel poespas aan deze set, gewoon sober en doeltreffend.

BOWFLEX SELECTTECH BF552I HALTERSET

Deze halterset past ongetwijfeld in ons rijtje! Slechts 1 model hoef je aan te kopen om spiergroepen te trainen tot 24 kg. Hoeveel niveaus? 15 niveaus, beginnende van 2 kg! Dus ideaal voor zowel beginners als gevorderden. Het gepatenteerde design is prachtig, zeker  in combinatie met een sobere kleur. Het is een zeer gemakkelijk exemplaar met een krasbestendige coating, dus op vlak van duurzaamheid zit je wel goed. Mogen we zelf kiezen dan zijn dit de beste dumbbells van het moment.

Ook hier schaf je een halterset aan die tijdsbesparend en tevens ook nog eens plaatsbesparend is. Er is slechts 1 set dat je thuis of in de fitness even moet opbergen, en je kan daarnaast gewoonweg even extra gewichten toevoegen of gewichten verlagen zonder tijd te verliezen. Wie zegt er daar nu neen tegen? Wist je trouwens dat het sluitsysteem ook volledig gepatenteerd is? Dus echt uniek mag je deze set wel noemen. Handig, praktisch en een set dat ook nog eens werkt: deze Bowflex!

TAURUS KORTE HALTERSET 15KG

Een set waar je echt geen neen kan tegen zeggen! Een vast basisgewicht dat z’n werk goed doet! Deze korte halterset zal je training iets gemakkelijker maken. Er zitten in totaal 6 halterschijven in het pakket, waarvan 4 van 2.5 kg en 2 van 1.25 kg. Meer dan voldoende om verschillende spiergroepen te trianen! De halterschijven kan je heel gemakkelijk opsteken dankzij een leuke veiligheidssluiting dat lijkt op een ster. Het voordeel van deze veiligheidssluiting is dat je het lekker strak kan vastdraaien zodat je op vlak van veiligheid echt goed zit.

Het leuke aan deze set is, ookal is deze kort, je perfect nog meerdere schijven er op kan draaien. Heerlijk toch? Ook hier kan je als beginnende fitnessfan aan de slag, maar ook de iets professionelere fitnessbezoekers onder ons kunnen hier perfect mee aan de slag. Deze set ligt heel vast en gemakkelijk in de hand. Kort, wilt dus ook meteen zeggen dat het heel gemakkelijk is om weg te bergen. Waar wacht je juist nog op?

TUNTURI HALTERSET (2X 1.5 KG)

Ook hebben we even aan de beginners onder ons gedacht. Deze gele halterset is echt ideaal als je begint, of even een leuke work-out bij je thuis wilt doen. Het is een vrolijke set van 2 dumbbells met elk een gewicht van 1.5 kg. Zo kan je perfect allerhande oefeningen doen, zeker ook het perfecte hulpmiddel bij revalidatie oefeningen. Met een basisgewicht ga je geen spieren overbelasten, maar wel heel gemakkelijk spieren opbouwen en versterken.

Deze halterset is, dankzij de rubberen toplaag, heel prettig en stevig om in de hand te nemen. Daarnaast is het ook een set dat je perfect kan schoonmaken na gebruik. Minder geluid of beschadiging? Dat heb je zeker met deze set! Wie het nog niet gezien had, de set heeft een hoekige kop waardoor de set niet gemakkelijk wegrolt als je even op adem wilt komen of je je klaarzet voor een andere oefening. Wil je meer gewicht? Dan ga je het best op zoek naar een ander kleurtje: blauw, paars, … Leuk dat je meteen aan de kleur kan herkennen welk gewicht het is. Toch?

STRONGMAN HEXA DUMBBELLS

Wie hexa zegt, denkt meteen aan robuust, en net daarom kan deze set niet ontbreken. Deze set heeft een rubberen beschermlaag en heeft een verchroomd stalen handvat met gietijzeren koppen. Robuust genoeg? Trouwens ook een heel duurzame set, zeker met de rubberen beschermlaag. Die zorgt ervoor dat de vloer niet beschadigt geraakt, en dempt de geluiden. De onderburen zullen jullie dankbaar zijn.

Het grootste voordeel bij deze hexa dumbbells is de leuke zeshoekige vorm die je meteen herkent. Dat voorkomt eigenlijk dat de dumbbells zouden wegrollen. Daarnaast kan je ze ook heel gemakkelijk stapelen door deze vorm. Minder ruimte voor meer dumbbells, zeker weten. Ook veiligheid op de eerste plaats hier! Zeker met de grip van deze dumbbells: een combinatie van comfortabel en veilig. Aan het uiteinde van de halters worden ze vast geschroefd en vervolgens gelast, zodat ze niet los kunnen draaien. Nog eens veiligheid op het lijstje hier!

Deze halters kom je het vaakst tegen in de sportschool, omdat ze echt robuust zijn en uiteraard een fitness niet jaarlijk verbouwd kan worden. Het enigste nadeel hier ook wel is dat je verschillende gewichten moet kopen als je zwaarder wilt trainen. Als je het niet erg vindt om een volledige set te kopen dan is dit een zeer goed alternatief op de beste dumbbells in deze lijst.

beste dumbbells voor thuis

Tot zover de suggestieve  top 5 beste dumbells.
Voor meer sportieve accessoires, bekijk ook de lijst beste weerstandsbanden of pull-up bars.

Dumbbells vergelijken

Wat zijn dumbbells juist?

Dumbbells, of ook halters genoemd, worden gebruikt bij fitness, powerlifting, krachttrainingen, enzo. Een dumbbell is eigenlijk een cilindervormige staaf met schijven aan die extra gewicht bevatten. Aan de binnenkant is er dan ruimte om je hand te plaatsen zodat je gemakkelijk oefeningen kan uitvoeren. Er bestaan verschillende soorten en maten in waaruit je ongetwijfeld de beste voor jou kan kiezen. Ook bij revalidatie oefeningen worden deze hulpmiddelen vaak gebruikt. Waarom? Ze kosten vaak niet zoveel tegenover grote fitnesstoestellen, en je kan het trouwens perfect gemakkelijk thuis opbergen.

wat is een halter

Verschillende soorten dumbbells

Verstelbare of selectie dumbbells

verstelbare dumbbells

Deze zijn niet 100 % aan te raden voor beginners, maar het kan uiteraard. Aangezien je toch even de mechanische kant onder de knie moet hebben. Dat kan perfect na enkele sessies al. Ze zijn ook iets groter in de hand dan vaste of hex dumbbells. Het is wel enorm handig aangezien je slechts één dumbbellset nodig hebt in plaats van verschillende gewichten, doordat het voorzien is van een innovatief mechanisme. Wil je graag je gewicht aanpassen? Dat gebeurt dus automatisch met dit model. Gemakkelijk en geldbesparend.

Hex dumbbells

Deze dumbbells zijn rechthoekig, heel gemakkelijk om thuis even te stapelen. Deze dumbbells zijn trouwens ook echt handig als je pompoefeningen of andere grondoefeningen wilt doen, perfecte hulpmiddel hiervoor. Ze hebben een rubberen coating waardoor je ze op de grond kan laten vallen zonder enige beschadiging aan de vloer of aan de muren. Ze zijn wel iets duurder dan vaste, maar ze rollen dan wel niet over de grond. Het is wat je er voor over hebt uiteraard.

Vaste dumbbells

Deze dumbbells zijn dan wel weer rond! Gewichten reiken tot meer dan 60 kilo. Maar je zal er wel een aantal moeten kopen, aangezien er steeds een vast gewicht aan hangt. Je kan niet werken met extra gewicht om hier aan te hangen. Wel heel gemakkelijk als je meteen wilt gaan trainen, want het gewicht staat er heel duidelijk op vermeld. Voor beginners zijn deze vaste dumbbells ideaal, aangezien je perfect weet met welk gewicht je traint, en ze heel gemakkelijk in de hand liggen.

Schroef of klem

Dit is een soort dat je vaak in fitnesscentra terugvindt. Hier kan je verschillende extra schijven gewicht aanhangen aan het uiteinde van de bar. Je kan de schijven goed vastklemmen met een klem, vandaar ook de benaming. Je kan dus perfect met meerdere gewichten tegelijkertijd trainen, maar het nadeel hieraan is dat het veel tijd vraagt. Wil je snel even een hoger gewicht? Dan moet je alles opnieuw ontklemmen en extra gewicht opsteken. In tegenstelling tot vaste dumbbells heb je dat niet.

Halters hoe zwaar?

Het juiste gewicht kiezen voor een halter is vaak niet gemakkelijk. Alles hangt ook af of je een beginner bent of totaal niet. Heb je al iets van spieren getraind of helemaal niet? Er is ook een verschil tussen mannen en vrouwen.

Bij een beginner (vrouw) kies je het best een dumbbell tot maximum 5 kg. Bij een man daarentegen maximum 10 kg. Je moet zeker ook geen spieren gaan overbelasten door hogere gewichten te gaan nemen anders ben je een heel eind verder weg van je doelstelling.

Wat kan je het best doen om te testen of deze gewichten niet te zwaar zijn? Want tenslotte heeft niet iedereen dezelfde lichaamsbouw. Je staat het best recht, met in elk hand een dumbbell van dus bijvoorbeeld 2.5 kg. Je handen hou je dicht tegen de heupen met handpalmen vooruit. Til de gewichten gewoon omhoog tot de schouders, waardoor je een bicep curl kan uitvoeren. Beweeg wel zeker je bovenarmen niet. Deze moeten stabiel blijven. Kan je gemakkelijk 3 sets aan van 15 keer? Dan kan je misschien nog iets hoger gaan. Maar merk je dat het bij een hoger gewicht echt te moeilijk gaat, keer dan terug naar het lager gewicht. Je keuze in beste dumbbells hangt niet af van gewicht maar van gebruik.

Welk materiaal dumbbells?

Zoals gezegd kan je halters of dumbbells tegenkomen in verschillende maten, soorten en vooral ook kleuren. Denk maar even een paarsgekleurde dumbbell. Lekker felgekleurd, het kan een overtuigingspunt zijn voor sommigen onders ons om dumbbells aan te kopen. Deze zijn vaak gemaakt uit vinyl. Andere kan je dan weer terugvinden in rubber, of nog andere in massief metaal. Waarom toch al die verschillende texturen en coatings? Omdat niet iedereen uiteraard hetzelfde wenst. Rubber en vinyl kan je perfect in verschillende kleurtjes tegenkomen. Die kleurtjes staan dan ook weer een bepaald gewicht, wel handig uiteraard zo’n identificatie. De blauwe kleur staat dan bijvoorbeeld voor 10 kilogram. Metalen dumbells kom je echt niet tegen in verschillende kleuren, daar kennen ze maar 2 kleuren in: zwart en grijs. Lekker basic!

Wat met de vloer of de muren dan? Kies je voor rubber, dan ben je zeker dat de vloer niet zal breken als de dumbbells vallen. Sommige hebben in huis, of in de fitness speciale matten. Maar dat is dan eerder voor de gietijzeren dumbbells, mochten die dan vallen. Als die vallen, is er geen garantie dat de vloer nog heel blijft.

Wat met de grip? Je hebt waarschijnlijk al eens mensen in de fitness gezien met handschoentjes aan. Dat heeft dan alles te maken met de grip. Als je kiest voor metalen halters kan het vaak zijn dat je handen open liggen, dan kiezen ze vaak voor handschoenen. Maar het kan ook te maken hebben met het zweten. Rubberen of vinyl halters hebben vaak een betere grip, maar als je gaat zweten ben je er ook niet veel meer mee. Ook daarom even de handschoenen. De beste dumbbells zijn die dat makkelijk te gebruiken zijn met een goede grip, waar de gewichten makkelijk te veranderen zijn en waar je bescherming hebt voor wanneer je ze laat vallen.

Hoeveel kosten halters / dumbbells

Eigenlijk heb je voor bijna elke prijsklasse een goede set dumbbells. Let wel op als je in goedkopere winkels dumbbells gaat kopen, want soms bedriegen ze met het gewicht. Lees je 10 kg, kan het soms zijn dat dit eigenlijk maar 8 kg is. Daar moet je wel mee opletten, maar daar zal je geen last van hebben als je de dumbbells bij een fitnesswinkel koopt. Voor een gemiddeld gewicht betaal je een gemiddelde prijs van ongeveer € 30. Alles hangt ook af van merk tot merk, maar dus voor iedereen wat wils!

Fitnesstoestellen voor schouders, borst, … zijn vaak duur tegenover dumbbells. Dumbbells kan je gemakkelijk opbergen en zijn een goede investering omdat ze amper verslijten of breken. Onderdelen vervangen of reparatie komt hier vaak niet aan te pas. En je kan ze gewoon thuis laten liggen, of zelfs meenemen op reis als het echt moet. Er zijn verschillende soorten materialen waaruit een halter bestaat, maar de goedkoopste is vaak de gietijzeren, en de duurste dan weer de chroom. Hoogstwaarschijnlijk omdat de grip iets beter ligt en iets beter je handen beschermt.

Hoe trainen met halters

Als beginner is het vaak niet gemakkelijk om te weten wat je juist met doen met de halters en hoe je eraan begint. Op youtube zijn er heel wat oefeningen terug te vinden die je kan uitvoeren met dumbbells, maar hou ook rekenen met andere zaken.

Als je dumbbells gebruikt, let er ook echt op dat je bepaalde spieren niet “ontlast”. Als je een bicep curl maakt bijvoorbeeld, let er dan op dat je bovenarmen of bovenlichaam stabiel blijft en dus niet meebeweegt. Het gaat dan uiteraard veel gemakkelijker gaan, maar dan train je niet de juiste spieren, of anders gezegd dan train je de juiste spieren niet volledig. Lijkt een oefening te gemakkelijk? Dan heb je niet de juiste houding, of dan is waarschijnlijk het gewicht te laag. Hou daar zeker en vast rekening mee.

Let op je houding

Een volgend belangrijk puntje is dus echt de houding. Alles draait om de stabiliteit van je lichaam, en dat je ook echt mooi recht staat of zit. Bij een niet stabiele of scheve houding kan je een overbelasting teweegbrengen, en kan het zelfs leiden tot een blessure. Een mogelijke oplossing, sta tegen een muur zodat je weet dat je mooi recht staat. En hou zeker ook een spiegel in de buurt, zodat je ziet wat je doet en hoe je houding is. Er is dus een reden waarom er veel mannen hun spiegelen in de fitness.

Je lichaam is key, let dan ook echt op hou je een dumbbell vasthoudt. De pols is hier een belangrijk onderdeel van. Als je een dumbbell vasthoudt, dan mag het gewicht absoluut niet op je pols leunen. Daar komen namelijk echt blessures uit voort. Als je de pols niet aan het trainen bent, moet je je hand dus steeds in één lijn met je arm houden. Nogmaals, als de oefening echt te zwaar is en je kan je pols niet onder controle houden, ga dan echt voor een lager gewicht. Je wil echt geen spieren overbelasten.

Begin met hydrateren & een opwarming

Wat velen onder ons ook echt niet doen is opwarmen. Ga eens 5 minuten met een foam roller over de rug of armen rollen, of ga eens lopen of fietsen. Gewoon even je lichaam opwarmen. Vervolgens start je je training het best even met een laag gewicht, en bouw je zo stilletjesaan op naar een hoger gewicht. Ga niets overhaast doen, of je bent ook echt een eind verder weg. Luister naar je lichaam en ga niet over je grens.

Ga je sporten? Hou er dan ook rekening mee dat je lichaam meer vocht nodig heeft, aangezien je veel vocht verliest tijdens de inspanning. Drink voldoende water tijdens je work out zodat je gehydrateerd blijft. Sport je ongeveer een uur? Neem dan ook gerust echt een liter water mee, want dat zal je nodig hebben.

Wat zijn de beste dumbbells voor thuis?

De beste dumbbells voor thuis zijn nog altijd de verstelbare dumbbells. Ook vooral omdat deze echt perfect weg te bergen zijn. Je hebt slechts 1 exemplaar nodig. Voor een beginnende sporter is het misschien vaak niet gemakkelijk om hiermee te beginnen, maar het is natuurlijk ook geen pure wiskunde. Na een paar sessies ben je er wel mee weg. De prijs voor een verstelbare dumbbell komt sowieso ook voordeliger uit, aangezien je bij andere meerdere dumbbells of schijven moet aankomen voor extra gewicht. Hier  heb je simpelweg één halter die al verschillende gewichten bevat. Automatisch wordt alles dan even voor jou aangepast. Met deze wikihow bepaal je hoeveel gewicht je nodig hebt.

Wil je daarbij meer spullen voor thuis te sporten, bekijk dan ook de ‘home fitness’ categorie met artikels zoals de beste pull-up bar of beste weerstandbanden. Meer fitness toestellen nodig? Bekijk dan zeker de beste roeimachine, crosstrainer, loopband, of spinningfiets.

Tot zover het artikel ‘Beste dumbbells 2021’ – Laatste update 16/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.