Scroll Top
Goede dvd speler

De 5 beste dvd-spelers van 2023

Bekijk films en series zonder internet of kabel.

De beste dvd-speler haalt het maximum uit je dvd collectie. Hij leest voldoende bestandsformaten en is goedkoper dan ooit. Het is dus geen overbodige luxe als je nog een grote collectie films en series hebt. De meeste tv’s en beamers hebben vandaag enkel digitale inputs.

Daarom kozen we enkel dvd-spelers met digitale outputs zoals HDMI en coax. Zo kan je gemakkelijk en eenvoudig tv kijken zonder internet. Het dvd formaat was jarenlang een standaard voor films tot blu-ray en streaming op de markt kwamen. Vergeleken met blu-ray kan een dvd minder data opslaan.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van Sony, Philips en Panasonic. Daarbij hebben we rekening gehouden met de aansluitingen, het gebruiksgemak en de prijs. Lees hieronder om de beste dvd-speler voor jouw budget te vinden.

Onze selectie DVD-spelers

Beste prijs-kwaliteit: Sony DVP-SR760H

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Brede ondersteuning aan formaten
 • Full HD upscaling
 • Digitale en analoge outputs

Nadelen:

 • Geen display

Deze Sony is volgens ons de beste dvd-speler. Hij is betaalbaar, voelt stevig aan en heeft alle opties die je nodig hebt. Het design is simpel en compact. Vooraan vind je een pauze- en een playknop en een usb ingang. Hiermee kan je films, foto’s of muziek afspelen met een usb stick of externe harde schijf. Achteraan het apparaat vind je de digitale HDMI en coax uitgang en de analoge RCA uitgang. Een minpunt aan het design is dat er geen display is. Als je cd’s wil afspelen, zie je dus niet welk nummer je afspeelt.

Het apparaat is zeer eenvoudig in gebruik en er zijn enkele leuke features. Zo kan hij onthouden waar je een film de laatste keer gepauzeerd hebt. Dat is vooral handig met dvd’s van series met meerdere afleveringen. De speler geeft zowel sound en beeld goed weer en stuurt beelden uit tot 1080p. Hij heeft ook software die dvd’s upscaled, zodat het beeld mooier is op schermen met een hogere resolutie. Ten slotte ondersteunt hij een breed scala aan bestandsformaten voor beeld, audio en foto.

Beste goedkope: PHILIPS TAEP200

Voordelen:

 • DivX ondersteuning
 • Digitale en analoge outputs
 • RCA kabel bijgeleverd
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Geen display
 • Geen Full HD upscaling
 • Enkel te bedienen met afstandsbediening

De beste dvd-speler voor een kleiner budget is er eentje van Philips.  Hij is compact, ondersteunt veel formaten en heeft meerdere aansluitingen. Achteraan vind je twee outputs. Met de analoge RCA uitgang kan je de speler verbinden met oudere tv’s. Met de digitale HDMI uitgang verbind je nieuwere tv’s en AV receivers. Met de usb input speel je films, foto’s of muziek af van je computer, laptop of externe opslag. Philips levert bij de speler ook een RCA kabel.

Deze goedkope dvd-speler bedien je volledig met de afstandsbediening. Op de speler vind je enkel een start- en pauzeknop. Een beetje jammer is dat er geen display is. Als je cd’s beluistert, kan je niet aflezen welk nummer je afspeelt. Tot slot ondersteunt deze goede dvd-speler ook DivX videoformaten. Dat is een soort compressie voor filmbestanden met minimaal kwaliteitsverlies. Het is vooral handig als je DivX gecertificeerde films op dvd brandt. De speler ondersteunt verder de meest courante audio-, video- en filmformaten.

Beste blu-ray: PANASONIC DP-UB150

Voordelen:

 • 4K upscaling
 • Brede ondersteuning aan formaten
 • Netwerkaansluiting

Nadelen:

 • Enkel te bedienen met afstandsbediening

Als je toch een upgrade wil, is een blu-ray speler een goede investering. Deze Panasonic is de beste blu-ray speler die ook dvd’s leest. Vooraan is enkel een powerknop en een usb input te vinden. De rest bedien je met de meegeleverde afstandsbediening, die zeer intuïtief aanvoelt. Via de usb input kan je ook films afspelen vanop een harde schijf of een usb stick. Achteraan vind je een HDMI output en een netwerkaansluiting. Met die ethernetconnectie maak je verbinding met het internet om updates te installeren en om toegang te krijgen tot extra content van de blu-ray disc.

De speler levert een zeer goede beeldkwaliteit die duurdere Panasonic modellen evenaart. De speler leest ook 4K films en kan 4K opschalen, wat films van lagere kwaliteit beter doet doorkomen op 4K tv’s. De HDR ondersteuning geeft films mooiere kleuren die natuurlijker overkomen en meer contrast tussen donker en licht. De Panasonic biedt qua sound alles wat de gemiddelde home cinema nodig heeft.

De speler ondersteunt tot 7.1 Dolby TrueHD en DTS HD audioformaten. Als je een soundbar hebt die Dolby Atmos ondersteunt, kan je hier ook gebruik van maken. De soundkwaliteit hangt uiteraard van de volledige keten af, maar deze blu-ray speler zal je sound zeker geen kwaad doen. Je kan er ook cd’s mee afspelen.

 Beste regiovrije: SONY BDP-S1700

Voordelen:

 • Blu-ray
 • Dolby Atmos
 • Full HD ondersteuning en opschaling
 • Netflix

Nadelen:

 • Duur

Dvd’s worden per regio uitgebracht. Dat wil zeggen dat je een dvd die je in België koopt alleen kan afspelen met een dvd-speler die in België wordt verkocht. Om dit te omzeilen, kan je regiovrije software installeren. Hier heb je wel wat technische kennis voor nodig en het werkt ook niet met alle apparaten. Gelukkig kan je de toestellen voorgeprogrammeerd aankopen bij een speciaalzaak. Jammer genoeg worden er alleen nog regiovrije blu-ray spelers verkocht. Je betaalt ook relatief veel geld voor de installatie.

Deze regiovrije blu-ray speler van Sony speelt niet alleen blu-ray discs, maar ook dvd’s van de zes regio’s af. Het apparaat is een gewone Sony BDP-S1700, wat een goede dvd-speler is. Hij speelt geen 4K UHD films af, maar ondersteunt wel Full HD. Via de ethernetconnectie kan je films streamen van Netflix.

Met de blu-ray speler kan je ook cd’s afspelen met goede kwaliteit. Voor films kan je het audiosignaal via een aparte HDMI uitgang naar een AV receiver sturen. De sound is goed en de speler ondersteunt ook Dolby Atmos.

Beste voor oude tv’s: PANASONIC S700EF-K

Voordelen:

 • Full HD resolutie
 • Scart en HDMI uitgang
 • SVCD ondersteuning
 • Dvd’s opnemen

Nadelen:

 • Geen display

Als je nog een oudere tv hebt zonder digitale verbindingen, dan is deze Panasonic de beste dvd-speler. Naast de digitale aansluiting heeft hij ook een scart uitgang. Dat was lange tijd de standaard aansluiting voor tv’s en het geeft ook betere kwaliteit dan de analoge RCA outputs. Je kan de speler ook aansluiten met HDMI kabels als je naar een nieuwe tv zou upgraden. Wat ook bij deze dvd-speler ontbreekt is een display die weergeeft welk nummer van een cd je afspeelt.

De speler heeft vooraan wel een usb aansluiting. Je kan hiermee films, muziek en foto’s lezen. Een handige feature is dat je dvd’s kan opnemen. Je maakt dan eigenlijk een kopie van de film op de usb stick. De dvd-speler ondersteunt verder een breed gamma aan video-, audio- en fotoformaten. Zo ondersteunt de speler zelfs het Super Video CD  formaat.  De maximale resolutie is 1920×1080. Je kan dus Full HD films bekijken. Dat is uiteraard enkel mogelijk via de HDMI aansluiting.

Goedkope dvd speler
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een dvd-speler?

Formaat

Er zijn verschillende soorten dvd’s en cd’s. Die verschillende formats onderscheiden zich van elkaar door de beschrijfbaarheid, het schrijfproces en de wijze van formattering. Zo zijn er drie grote soorten dvd’s, dvd of dvd-rom, dvd-r of dvd recorder, dvd-rw of dvd-ram. De eerste soort, dvd of dvd-rom, is slechts één keer beschrijfbaar. Dit zijn de dvd’s met film die door de fabrikanten zijn geproduceerd. De tweede soort, de dvd-r of dvd recorder, is de lege dvd waar je zelf films op kan branden.

De laatste variant, de dvd-rw of dvd-ram, is een type dat je meerdere keren kan beschrijven. Er zijn ook meerlaagse dvd’s. Die kunnen meer geheugen opslaan. Het maximum is 17,1 GB voor een dubbelzijdige dubbellaagse dvd. De spelers die vandaag nog op de markt zijn, kunnen zowat alle formaten aan. Toch is het de moeite om er eens naar te kijken, zeker als je specifieke formaten wil kunnen afspelen.

Aansluitingen

De beste dvd-speler kies je op basis van jouw tv of audio set-up. Let dus goed op de audio- en beeldaansluitingen.

De modernste aansluiting voor beeld is HDMI. Elke nieuwere tv, AV receiver of beamer heeft ten minste één HDMI ingang. Als je een oudere tv hebt, bijvoorbeeld een met een beeldbuis, dan heb je analoge aansluitingen nodig zoals RCA of scart.

De meeste spelers sturen het geluid via de HDMI uitgang. Die kan je ofwel rechtstreeks aan je tv koppelen, ofwel eerst aan je AV receiver. Die splitst het audiosignaal dan van het videosignaal. Deze optie geeft de beste audiokwaliteit. Sommige dvd-spelers hebben ook analoge uitgangen. Als je tv geen RCA uitgang heeft, kan je die op deze manier met een analoge versterker verbinden.

Als je aparte filmbestanden op een externe harde schijf of een usb stick bewaart, kan je die via deze poort afspelen. De meeste dvd-spelers hebben een usb poort. Ook camera’s met usb uitgangen kan je via deze weg aansluiten.

Regio

Dvd’s zijn niet overal afspeelbaar. Dat heeft te maken met licenties en overeenkomsten met de filmstudio’s. Om te vermijden dat je bijvoorbeeld een Europese disc in Amerika kan afspelen, zijn er onderverdelingen in regio’s. Voor dvd’s zijn dat er acht.

Om die beveiliging te omzeilen, moet je specifieke software installeren. Sommige bedrijven zoals Stegen Electronics installeren die software voor jou voor een meerprijs. Op het vlak van wetgeving is dit echter een grijze zone en daarom vinden we deze toestellen enkel terug bij Nederlandse bedrijven. Regiovrije dvd-spelers zijn niet meer courant verkrijgbaar. Daarom raden we aan om een regiovrije blu-ray speler te kopen die ook dvd’s afspeelt.

Blu-ray speler
Afbeelding: Canva.com

Hoe sluit je een dvd-speler aan op een smart TV?

Smart tv’s hebben geen analoge inputs meer, zoals scart of RCA. Ze hebben uitsluitend digitale aansluitingen. Let er dus eerst en vooral op dat je een speler kiest die digitale outputs heeft. De twee meest voorkomende aansluitingen bij dvd-spelers zijn coax en HDMI.

Bij de meeste spelers worden geen kabels meegeleverd omdat iedereen een andere set-up heeft. Met de juiste kabel sluit je de dvd-speler vervolgens op je smart tv aan. Ten slotte selecteer je de juiste input met de afstandsbediening van je tv.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, formaat, aansluitingsopties, regio en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘TV ‘

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.